Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Klondike - 2. rész: Aranyat ásol, vagy a sírodat?

2014. február 27. 19:42 - Nico Tindeath

Az első részből is kiderült már pár dolog, ezeket jobb, ha a mikroblogging és newsportal trendeket figyelembe véve pontokba szedjük:

  • Aranyat szakállas emberek szoktak ásni
  • Klondike-ban nincs semmi, csak arany, és pezsgő és kaviár, meg kurvák.Ez utóbbiakat aranyárban mérik.
  • A világot mindenhol, még a nagy büdös semmi közepén is a nők irányítják.
  • Az első két pontból adódik, hogy selyemszoknya és harisnyakötő is kapható Klondike-ban aranyáron.
  • Ha a túlélésről van szó, a fél túlélőcsomag is elég, sőt nem csak olcsóbb, de gyorsabban is lehet vele menekülni a lavina elől.
  • A Discovery fikcióban is ért az aranyásókhoz, sőt a valóságshow-khoz képest itt sokkal magasabb az egy epizódra jutó akció, arról már nem is beszélve, hogy drasztikusan nőtt a csöcsfaktor.

klondike8.jpg

Az első részt ott hagytuk abba, hogy William Hasken és Byron Epstein elérték Klondike-ba, ami már nem Amerika és még nem az Egyesült Államok. Alaszkától kicsit lejjebb, ott ahol már csak a grizzlyk és a kanadai lovasrendőrők járnak. Egy átmulatott este után a két főhős azzal kezdi, hogy beballagnak a helyi telekhivatalba és vesznek maguk egy sáros kis földdarabot egy domboldalon. Hogy miért éppen ott? Hát mert lejjebb már minden foglalt volt, itt fent meg sok a kő, a sok kő meg azt jelenti, hogy egy patak csörgedezett itt valamikor, és igen, ha kicsit túrjuk a földet, akkor ez olyan üledékes talaj, tudod, amit a folyók raknak le, itt patak volt valaha, idehordta az aranyat, és most itt várnak az öklömnyi rögök, hogy aztán valaki pezsgőre, kaviárra, meg kurvákra cserélje őket. Nem is lehet másképp. Billnek diplomája van, ha nem is geodéziából, de mérlegképes könyvelésből, az meg ugye majdnem olyan mint az aranyásás.

Eközben a pap megvett egy régi raktárépületet, hogy templommá upgradelje, mert ugye a helyi aranyásóknak éppen erre van szükségük egy nehéz nap után. Bill minderről úgy értesül, hogy elindul venni némi faanyagot, hogy megkezdhessék a föld túrását, de előtte meg kell hallgatnia a pap bölcsessége mellett a fatelepi díva tanácsait is. Pedig a nagyon gyorsan húzz innen, úgysem lehetsz kőgazdag típusú intelmekre éppen annyi szüksége van, mint Berki Krisztiánnak a herevasalásra.

Nekikezdenek a lapátolásnak, ami egy domboldalon nem is olyan könnyű dolog ám, főleg, ha közben szakad az eső, és ezért az egész olyan lesz, mintha egy vidéki diszkóban rendezett extrém iszapbirkózást néznénk, annak is a vigaszágát. Mínusz persze a bikinik. A nagy kőpakolásban megfáradt barátok aztáb ülnek ott a domboldalban, fent a csillagos ég, és Byron megvallja, hogy ő tulajdonképpen csak azért van itt, mert Bill nagy dolgokra hivatott. De azért együtt, így ketten csak megérkeztek, és ez a kis parcella az ő saját, különbejáratú világuk. Megszólal a hegedű, és Bill felsétál a domboldalra, ahol már várja a zölden kígyózó sarki fény.

klondike15.jpg

“Ep, Ep, ezt látnod kell!” - mondja Bill, majd lövés dörren. Bill leszalad, és a sátor bejáratánál már ott haldoklik Byron.

Egyetlen lövés végez azzal, aki eddig főszereplőnek hittünk. Azt hiszem ez az a pont, ahol érdemes kicsit megállítani a tévét, kimenni egy sörért, és újragondolni, hogy mit is vártunk ettől a sorozattól. Mert utána már azt látjuk, ahogy Bill betalicskázza a kocsmáig a barátja hulláját. Ahol páran kiröhögik, mások pedig megpróbálják rávenni, hogy adja el a földjét. És miközben Bill megpróbál nem kétségbe esni néhány rohadék lelopja a csizmát Byron hullájáról. Ez már tényleg a legalja, minden csupa mocsok és sár, az emberek szürke arccal, egykedvűen bámulják más fájdalmát.

Byron testét jégre teszik, mivel túl nagy a halálozási ráta errefelé, és nem vállalják már a temetést aznapra. A pap viszont megígéri, hogy elmond egy kaddisht a halottért, ami azért kedves tőle, mert keresztény lelkészként még azt sem elvárás, hogy egyáltalán tudja, mi az a kaddish.

Billnek a temetésen kívül is akad gondja: nem találja a papírt, ami bizonyítja, hogy övé az az amúgy egyelőre teljesen értéktelen földdarab. Kiderül, hogy Byron becsapta a zaciba a tulajdoni lapot, legalábbis a felét. A zálogház pedig ugyanazé, akié a szálloda is. Meg akié amúgy a fatelep is. Igen, Belindáé, az ápolt, babahintőpor illatú vállalkozónőé. Mondjuk járhatott volna rosszabbul is, ha mondjuk Pataky Attila zacijába téved be Epstein, és akkor az egész sorozat szólhatna arról, hogy állnak ott ketten a hatalmas égbolt alatt, és várják, hogy mikor rabolják el őket az ufók.

De nem, ezt a sorozatot nem a Bors szerkesztőségében írták, így Billnek bele kell törődnie, hogy Belinda csendben pipázó sameszával kell ezentúl osztoznia a földdarabon. Ami ugye még mindig teljesen értéktelen, mert pár baszom nagy kövön kívü még semmit nem találtak rajta.

Miközben az egész város arra köt fogadásokat, hogy elmegy-e Bill, vagy inkább marad, és nekiveselkedik a sárnak, történik néhány dolog a mellékszálakon is.

klondike12.jpg

  • A papot meglátogatja a Gróf, és kiderül, hogy a peches nemesnek is kell az a roskatag raktárépület. A Gróf ért a drámai hatáshoz: gyilkosságért és gyújtogatásért kér felmentést a paptól, aztán a félreértések elkerülése végett elmagyarázza, hogy erről az épületről van szó, és a pap lesz az áldozat.
  • Megjelennek a kanadai lovasrendőrség egységei a városban. Vörös egyenruhában vonulnak, nem valószínű, hogy csak a hatás kedvéért. És hoznak magukkal egy kurva nagy ketrecet is. Vélhetően ezt sem csak azért, mert jól mutat egy bevonuláskor.

Az egész város azt akarja tudni, hogy ki ölte meg Byront. A pletykák szerint a bennszülött indiánok nagyon nem örülnek annak, hogy több ezer fehér ember túrja itt a földet, és Billnek is rémlik, hogy pár bennszülött bámulta őket, amikor lefoglalták a földet. El is indul az indiánokhoz, hogy tisztázza a dolgot: gondolom egy mi van kisanyámmal nyit a harcosok előtt, aztán jön egy mi volt az a tegnapi szenyó, majd lendületből lefejeli az egész törzset. Másképp nem lehet.

Az útra elkíséri Jack London, már csak azért is, mert ő legalább tudja, hogy merre laknak az indiánok. Az ösvény egyre szűkebb, a madarak is elhallgatnak, és egy idő után azt érzik, hogy valakik figyelik őket: megérkeztek az indiánok földjére. A félvér törzsfőnök azután a tábortűznél elmondja, hogy nem ők ölték meg Byront. Van rá egy bizonyítéka is: ha ők gyilkoltak volna, akkor most elmetszenék Bill és Jack torkát. Senki nem hallaná a sikolyukat. Erős érv, azt meg kell hagyni.

Snitt, a pap éppen zsidó szokás szerint imádkozik Byronért, amikor megjelenik a Gróf: lejárt a határidő, el kéne hagyni a raktárat. A Gróf áll szemben Billel és Belindáva (hát igen, ő is megjelenik a farkasszemezés egy pontján), ezért a Tim Rothra feltűnően hasonlító fickó végül távozik. Ja, és Belinda bevallja, hogy őt is csak a raktár érdekli, csak nem akar érte gyilkolni: abban reménykedik, hogy a pap rájön, hogy ez a város nem neki való, és elmegy magától.

Klondike-7.jpg

És akkor elérkeztünk a drámai csúcsponthoz: esik és villámlik is, a kanadai lovasrendőrök pedig indiánokat kísérnek a hegyről lefelé. A nyomozás lezárva, megvannak Byron gyilkosai. Eső, sár, villámok, a pap keresztet szegel a raktár tetejére, Bill pedig elkezd ásni a saját földjén. Marad.

Ahogy a narrátor mondja: Egyelőre nem lehet tudni, hogy aranyat ás, vagy a saját sírját. Stáblista

A Klondike minden csütörtökön este tíztől a Discovery műsorán. Ismétlés vasárnap este tizenegytől.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én már a fény gyermeke vagyok 2014.02.27. 21:10:19

Első olvasatra uncsi lehet a sorozat, pedig én aztán nem állítom magasra a mércét. Ennél még az is izgibb volt, amikor Dakota Frednek eltört a merőkanala, helyi idő szerint fél négykor. Ráadásul basztad feldobni a posztot legalább 1 db drasztikusan növő csöcsfaktorral.

MichaelCollins 2014.02.28. 08:32:40

"Aranyat szakállas emberek szoktak Klondike-ban nincs semmi, csak arany, és pezsgő és kaviár, meg kurvák.
Vessetek a mókusok elé, de nekem az első tagmondatból hiányzik egy keresni vagy egy ásni ige.
A sorozatot még nem kezdtem el nézni, ezért majd' frászt kaptam, hogy ide is dolgozik G.R.R. Martin és megint teljesen váratlanul kinyíratja az elején szegény Richard Maddent (Robb Stark - GOT), de hál istennek az öregnek nem ér el eddig a keze!

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.02.28. 09:40:17

Annyit szeretnék mondani, hogy a Tim Roth-ra feltűnően hasonlító fickó tényleg Tim Roth. Ha ez szarkazmus volt, akkor nem vettem észre :)
Kiváncsi vagyok, a végéről mit fogsz írni

agika88 2014.03.01. 15:04:37

@Yooha: a Tim Roth-os rész engem is megakasztott. :D
süti beállítások módosítása