Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek (TOS) S01E10 – The Corbomite Maneuver – Pókerjátszma

2014. február 14. 15:00 - Kapitánylány

Csillagidő 1512.2 Az Enterpise hídján kezdjük, feltérképezetlen területeket fényképeznek le már három napja. Sulu ekkor jelenti, hogy valami fénysebességgel közeledik feléjük, Spock kitérő manővert rendel el, de az idegen tárgy követi őket, a képernyőn egy többszínű kocka jelenik meg. A vulkáni kiadja a parancsot a kikerülésre, de a kocka újra az útjukba áll, nem tudják lehagyni, Spock riadót rendel el, Kirk kapitányt a hídra kéretik.

01.jpg

Kirk épp a negyedéves orvosi vizsgálaton vesz részt, a doki látja a piros jelzést, de nem szól barátjának erről, inkább tovább izzasztja szegényt. Jim a vizsgálat után veszi észre a piros figyelmeztetést, Spock-tól jelentést kér, majd McCoy lehordása után elindul a híd felé. A részlegvezetőkkel kiegészülve Kirk kéri a tisztek beszámolóit, de semmire se megy vele, Bailey navigátor ad tanácsot, lőjék szét a kockát, Jim nemleges választ ad. Az eligazítóban vagyunk, a hajó már 18 órája ott dekkol a kockával együtt az űr egy kihalt részén. Spock szerint a tárgy két dolog lehet, vagy egy jelzőbólya vagy egy légypapír. A kapitány adná ki a parancsot Bailey részére, aki meg se várja mit mondana Kirk, már adná ki az utasítást a fézerek használatára, Jim hűti le, ő egy spirális pályájú eltávolodásra gondolt. A hídon betáplálták a pálya adatait, próbálnak elszakadni, de a kocka követi őket, sőt közeledni és sugározni is elkezdett, hiába próbálnak eltolatni tőle. Kirk kiadja a parancsot a térváltásra, de a kocka tovább közeledik, a sugárzás átlépi a megengedett szintet, most már lőni kell, a robbanás az egész hajót megrázza.

02-1.jpg

02-2.jpg

A kocka megsemmisült, a kapitánynak döntenie kell, hogy tovább menjenek-e vagy forduljanak vissza. Spock is tanácstalan, Kirk végül a továbbhaladás mellett dönt, illetve kiosztja az utasítást a fegyver- és gépészrészlegnek, hogy gyakoroljanak. A tiszti szállások felé menet a doki elhamarkodottnak tartja Bailey előléptetését, még túl fiatalnak tartja a navigátori poszthoz. A kapitányi kabinban tovább folytatják a társalgást, ekkor jelenti Spock, hogy a szimulált támadás 94%-os lett, Jim szól, hogy 100% a cél. Ekkor lép be Janice, Kirk ennivalóját hozta, diétás zöld leveleket, McCoy szerint pár kilót hízott a kapitány, fogynia kell. Közben halljuk a második szimuláció elindítását, de Sulu törli a gyakorlatot, egy újabb, hatalmasabb tárgy közeledik.

03-1.jpg

03-2.jpg

Most egy nagy aranyszínű gömb jelenik meg, amely vonósugárszerűséggel blokkolja az Enterprise mozgását. Kirk kapcsolatba akar lépni, azonban a Fesarius nevű hajóról Balok parancsnok jelentkezik be: mivel az Enterprise behatolt a csillagrendszerükbe és ott megsemmisített egy bólyát, ezért a hajó és a teljes legénysége elpusztításán gondolkoznak. Kirk próbálja menteni a menthetetlent, de a Fesarius megszakítja a kommunikációt, majd Balok közli, hogy a kivégzésük mellett döntöttek, kapnak 10 percet a búcsúzkodásra. Jim tart egy kis lelkesítő beszédet a tisztjeinek, majd kiadja a parancsot a távozásra, de Bailey leblokkol, Sulu táplálja be az adatokat, azonban a hajó sehova se mozdul. Spock-nak sikerül képkapcsolatot felvennie, látjuk az ellenfél arcát, Balok csak annyit közöl, hogy 8 percük van hátra. Bailey teljesen összeroppan idegileg, Kirk a doktort kéri meg, hogy vigye el a férfit a hídról. Jim próbálja Balok-ot jobb belátásra bírni, de az idegen hajthatatlan, 7 perc van hátra.

04.jpg

A hídon teljes a tanácstalanság, Sulu közli, hogy már csak 4 perc 30 másodpercük van hátra, Scotty szerint bosszantó a kormányos visszaszámolása. Spock és Kirk egyeztet, a vulkáni szerint ebből a helyzetből nem lát logikus kiutat. A doki érkezik meg, aki szembe száll főnökével, mert szerinte túlhajszolta Bailey-t. (Már csak 3 perc van hátra.) Kirk nem ér rá ezzel foglalkozni, rájön, hogy pókerjátszmában van. Közli Balok-kal, hogy az Enterprise egy corbomite nevű eszközzel van felszerelve, segítségével az a hajó is elpusztul, ami kiadja a halálos lövést. (Már csak 2 perc van hátra.) Jim tovább folytatja a beszédet, nekünk, embereknek nem jelent sokat a halál, ha ezzel a Fesarius legénysége is így van, akkor inkább támadjanak most. Spock nem úgy látja, hogy bejött a blöff, Balok be is mondja, hogy 1 perc van hátra, közben Bailey is visszakuncsorog a hídra. Sulu visszaszámol 10 másodperctől, de az idő leteltével nem történik semmi, Spock érdekesnek találja a póker játékot, McCoy vállalja, hogy megtanítja rá (szívesen ott lennék akkor).

05.jpg

Balok jelenti be, hogy elhalasztja a kivégzést, szeretnék megnézni maguknak azt a corbomite berendezést, Kirk kizárt dolognak tartja ezt. Balok zárja le végül a kommunikációt, értesítik a legénységet, a Fesarius hajóról levált kisebb egység kíséri el az Enterprise-t egy bolygóra, ahol majd életük végéig élniük kell, természetesen elpusztítják a csillaghajónkat. Visszakapcsolják a hajó eszközeit, de bármilyen rossz megmozdulás a kalauz hajó ellen azonnali megsemmisítéssel jár.

06.jpg

A kalauz hajót leterheli az Enterprise vontatása, Kirk ezen felül még meg is nehezíti a dolgát a hátramenet bekapcsolásával. Végül sikerül lekapcsolódniuk, de a csillaghajó hajtóművei is sérültek, Scotty szerint kellene pár óra a javításukra. A kísérő hajó közben segítségkérést küld az anyahajó részére, de Uhura szerint a Fesarius nem veszi Balok jeleit. Jim kiadja a parancsot a hajó megközelítésére, McCoy és Bailey társaságában pedig átteleportál a kalauz hajóra. Az idegen hajó fedélzete elég alacsony, kis kutatás után megtalálják a már korábban látott idegent, amiről kiderül, hogy csak egy bábu. Egy másik szobából halljuk az igazi Balok hangját, aki egy alacsony, gyermek kinézetű idegen, hellyel és itókával kínálja vendégeit. A beszélgetés során kiderül, hogy nem volt igazi a segélykérő hívás, csak tesztelte az embereket. Megtudjuk, hogy Balok egyedül van, nincs legénysége, igen magányosnak is érzi magát, talán valaki maradhatna vele tapasztalatcsere végett, Bailey örömmel vállalja, majd elindulnak együtt körbenézni a hajót.

07.jpg

Címkék: star trek tos
27 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2014.02.14. 15:18:53

Spock és a póker... soha nem játszanék vele!

Gabba 2014.02.14. 16:36:33

Aha, tehát Rubik Ernő innen vette az ötletet :)

Kapitánylány 2014.02.14. 21:01:08

Valentin-nap alkalmából (előnyben azok, akik az új Star Trek filmeket is látták):

www.youtube.com/watch?v=WPkByAkAdZs

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.02.14. 21:08:01

@Kapitánylány: Zachary!!! :D Jaj de köszi! :)
Puszillak, Kapitánylány! :)
(most jól megszórtalak szmájlikkal, remélem, örülsz) :)

Pácsó Ármándó 2014.02.14. 23:10:07

@ExBiri Árnyékmacska: Tényleg jól megszórtad! Maga vagy a nagylelkűség csúcsa :-)

@Kapitánylány: Köszi! :-)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.02.14. 23:33:30

@Pácsó Ármándó: Megkedveltem a szmájlikat. neked is küldök :)

Pácsó Ármándó 2014.02.14. 23:42:05

@ExBiri Árnyékmacska: Ajjaj! A gyenge szívemre nem is gondolsz?

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.02.15. 00:01:01

@Pácsó Ármándó: Egyfolytában csak a gyenge szívedre gondolok. :)
(ez a gyengeség merő kitaláció részedről)
:)

Pácsó Ármándó 2014.02.15. 00:08:36

@SExBiri Árnyékmacska: Nekem meg a te jó szíved a gyengém! (bár ez a "jó", most csak merő kitaláció részemről)

Pácsó Ármándó 2014.02.15. 00:21:42

@ExBiri Árnyékmacska: Ez már fél siker! A másik felét majd a személyes varázsom elintézi!

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.02.15. 00:30:24

@Pácsó Ármándó: Személyes?? Hangember vagy! :)
(raktam szmájlit? igen, akkor jó) Azért teszek még. Kettőt :) :)

Pácsó Ármándó 2014.02.15. 00:37:42

@ExBiri Árnyékmacska: Elvigyorgod itt a dolgokat, közben meg alig várod hogy elhaló hangon suttogd a fülembe, hogy "Varázsolj el Tigrisem!"

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.02.15. 00:48:37

@Pácsó Ármándó: Nem. "Én a Gonoszokkal vagyok" Ezt suttognám. Mégsem ismersz, kár :(

Pácsó Ármándó 2014.02.15. 00:51:28

@ExBiri Árnyékmacska: Tőlem azt is suttoghatod hogy Lorenzó, ha téged az pörget fel :-)

Pácsó Ármándó 2014.02.15. 01:30:42

Lehet, hogy el kéne olvasnom a hogyvoltot is, mint mindenki más tisztességes kommentelőnek. Meg Kptlnyaiáá is sokat dolgozhatott vele. Már ha nem másolta valahonnan :-)

Kapitánylány 2014.02.15. 08:22:31

@Pácsó Ármándó: plágiummal vádolsz? :-) na szép! :-)
@ExBiri Árnyékmacska: szívesen, jó kis reklám :-)

AaannnaaA 2014.02.17. 10:58:07

Basszus, már napokkal korábban kinéztem a blogon, hogy pénteken TOS hv megjelenés, erre simán elfelejtettem. A legfeledékenyebb hogyvótíró díját kéretik ünnepélyesen átadni :)
Először is köszi szépen az írást!! Annyira bírom amikor visszaszámolsz...
Másodszor a képeket pláne köszi, úgy látszik mégsem fogok éhen halni :P Ja, és alulról a második kép is tök jó :)
A részhez: szerintem ez egy igazi klasszikus rész, amit többször is simán vissza lehet nézni, és kedélyesen vigyorogni közben. A kisgyerek a végén nagyon jó!

AaannnaaA 2014.02.17. 11:02:25

Látom új avatarod van. Ez most mi is pontosan?

AaannnaaA 2014.02.17. 11:04:36

@Kapitánylány: Ezt ismertem, le is van mentve annyira jó.
Ez meg elég sokat szól nálam.

www.youtube.com/watch?v=PbXP_X7Docw

Kapitánylány 2014.02.17. 13:54:40

@AaannnaaA: Doctor Who-hoz kapcsolódik, egy Idő Lord óra és egy szónikus csavarhúzó

én többször nem nézem meg ezt a részt, a zene nagyon bosszantó alatta :D

egy Star Trek hogyvolt alatt nem halsz éhen :D

AaannnaaA 2014.02.17. 14:00:09

@Kapitánylány: Erről jut eszembe, egyszer megnézhetnénk egy részt lenémítva :) Vagy mondjuk mi mondanánk alá vmi kamu szöveget. Szerintem kifeküdnénk....

Értsem úgy, hogy jóllakni ide járjak, ne a Grimmhez :P

Kapitánylány 2014.02.17. 14:02:11

@AaannnaaA: jobban jársz, mert az aktuális hogyvoltnál (ha megjelenne az oldalon) egyenesen éhen halsz :D

nem én, még egyszer nem nézem meg ezt a részt, még lenémítva se :D
süti beállítások módosítása