Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Bridge 1x01 – Pilot

2014. február 07. 09:00 - Zenóbia

A skandináv Broen amerikai verziója, Diane Krugerrel és Demián Bichirrel. A skandinávot nem láttam, és ez nem is baj így, hogy most ennek írom a hogyvoltját, nem pedig annak. Részemről eléggé jó lesz ez, ilyen a kezdet:

1x01_bridge1.jpg

A hídon, aminek a közepén megy keresztül az USA – Mexikó határ, emberünk akkurátusan elhelyez egy hullát, fele itt, fele ott. Nem csak úgy spontán jutott eszébe ez a frenetikus ötlet, mert odafelé menet sötétségbe borította az egész hidat, így senki nem látott semmit az egészből, csak a hullát, amikor felkapcsolja nekik a villanyt. A főcím nekem nagyon oké, a zenével, a képekkel, a színekkel együtt helyén van az egész, sejthető, hogy nem feltétlen fogunk sírva röhögni, csak néha. A határ lezárva, a híd alól egy barna csizmás faszi figyel, a félig szívott csikkjét elrakja későbbre, mert takarékos. Hogy ez ugyanaz a barna csizma-e, mint azé, aki kirakta a hullát, arról gőzöm sincs. Újabb csizma, de ez most rendőrcsizma, bajusszal, meg olyan járással, mintha elfelejtette volna, hogy nincs alatta egy ló. A halott nő felett találkoznak, Marco Ruiz - Chihuahua, Sonya Cross - El Paso, kettejük közül a nő tudja, hogy ki a halott, Lorraine Gates bírónő, úgyhogy meg is nyerte, hadd vigye, Marco nem ugrik miatta a kútba, különben is mocskosul elfeküdte a derekát.

Egy nő nagyon szeretné átjuttatni a hídon a mentőt, amiben a szívrohamos férje fekszik, ezért még fizetni is hajlandó lenne, de pénzt felajánlani Sonyának kb. annyi értelme volt, mintha hátraköpött volna hármat a bal válla felett. Leszarja, ez egy bűnügyi helyszín, ha ott döglik meg a férj a kocsiban, akkor ott döglik meg. Marco Ruiz egy fokkal emberközelibb, megérdeklődi, hogy miért is csodálkoznak azon, hogy ahogy átmentek Juarezbe, a pasi máris infarktust kapott. Végül persze átengedi őket, míg Sonya épp lebasz egy határőrt, hogy nem tudja a hullaszállítós pasi kocsijának rendszámát, típusát, meg az alsógatyájának a márkáját. Ha már úgyis belejött, akkor Marconak is felvési a jelvényszámát, mert tönkreteszi a helyszínét. Marconak még mindig nem kell ez a hulla, csak ma reggel lett kilenc sajátja, mert nem vagy elég jó rendőr, mondja neki Sonya. Ha ezt így folytatja, valaki még le találja hajítani arról a hídról. Juarezben buli van,  de van akinek hamar véget ér. A lányt egy sikátorban a csikkes faszi kínálja meg egy kendővel, és elárulja neki, hogy ő nem az egyik, hanem az egyetlen, jelentsen ez bármit is, majd behajtogatja a csomagtartóba, és elviszi valahova, ahova nem kell cipő.

1x01_bridge2.jpg

Sonya végzett, vihetnék a hullát, de amikor megpróbálják felemelni, kiderül, hogy kettészelték, belek a betonon, remek. A szívrohamos pasast a felesége, Charlotte nyugtatja, hogy sose ilyen jó élete nem volt, mint amilyet ő nyújtott neki, mire az közli vele, hogy ez remek hír, de még remekebb lenne, ha elválnának a francba. Sonya főnöke Hank, fehér kalapban, mi másban, közli vele, hogy ez esetleg még reggelig az ő ügye, aztán úgyis lenyúlja az FBI. A kettévágott bírónő megrögzött bevándorlás ellenes volt, utálta a mexikóiakat, mint a szart, a megölése egy üzenet. Sonya nem szenved érzelmi túltengésben, amivel Hank tisztában van, ezért megkéri szépen, hogy a nő gyerekeinek ne úgy tálalja az anyjuk halálát az éjszaka közepén, mintha azt jelentené be, hogy elfogyott a kifli a péknél. Hank nem tud kávét főzni, azt csak Kitty tud, de nem főz mégsem. Sonya hiányzott aznap, amikor az érzelmek kezelését tanították, vagy egyáltalán az érzelmeket osztották, ez majd még később kiderül.

1x01_bridge3.jpg

De nagyon ügyesen bemagolta a mondatokat, amiket a hozzátartozóknak kell ismételgetni, kár, hogy ezt hallani is. Annál a résznél, hogy hogyan halt meg a feleségem, még ő is elgondolkodik, hogy most akkor lehet, ezt nem kéne így közölni telibe, hogy kettészelték egy jatagánnal. Vizet? Persze, hogy kapott fenyegetéseket  Gates, hiszen amellett kampányolt, hogy a mexikóiak ne kuncsoroghassanak minden sarkon munkáért, meg hogy egyáltalán ne is létezzenek. Sonya leakad ezen a sarkos dolgon, pedig nem kéne, mert az a vége, hogy mehet kifelé, de legalább megtudjuk, hogy az anyja drogozik. Távozáskor elnézést kér, hogy nem mutatta ki az együttérzését, ebből még nem jöttünk rá, hogy ezt a mondatot is csak betanulta, vagy tényleg tudja mi az. Neki drogos anyja van, Marconak meg drogos fia, Gus, akinek annyi esze sincs, hogy kiszellőztessen a füves cigi után. Meg annyi sincs egy zsaru apa mellett, hogy ha elfogad egy füves cigit Aurelio Guetta unokaöccsétől, az már azt jelenti, hogy tartozik nekik. Marconak felesége is van, lefogadom, hogy Sonyának nincs férje.

1x01_bridge4.jpg

A hullaház előtt randiznak Hankkel, és azt már tudja, hogy nem a férj a gyilkos, mert még a telefonját sem tudja lezárni, akkor hogyan oltaná le egy egész híd világítását. Ennyivel is kevesebb. A boncmesterünk Denise, de az holt biztos, hogy nem így képzelsz el egy Denise-t. Így első blikkre Sonyával kb. össze is költözhetnének. A bírónőt tűvel ölték meg, azért ez egy fokkal jobb, mintha a szeletelésbe halt volna bele. Nézd csak meg a másik felét is, mondja Denise, és ott van a meglepi a lepedő alatt, mert hogy a másik fele egy fiatal, mexikói nő hullája. Akurvaéletbe, mondja Hank. Aztán ezt mondja Marco is, amikor Sonya felhívja, hogy nem találtak-e esetleg egy fél hullát Juarezben mostanság. Közben a csikkes fickó áthozza a csomagtartójában a cipőtlen nőt simán, mert a vámos is jár kurvázni. Sonya bőrkabátjának a hátán egy lófej van, beszarok. Bár van rajta leopárdmintás díszítés is, nem tudom, azon miért is nem akadtam fent.

1x01_bridge5.jpg

A lábakat lefagyasztották, úgyhogy akár egy éves is lehet a halott, és Marco kénytelen kikelni az ágyból, hogy utána járjon, mert rájön, hogy még mindig ez az egyszerűbb, mint megmagyarázni Sonyának, hogy holnap is lesz nap, és a halottak nem szaladnak el. Főleg, hogy az egyiknek nincs is lába. Marco átesett egy vazektómián, akkor ezért jár úgy, hogy a lába közé beférne egy zongora. Ezt kedvesen megtárgyalják az őrsön Mirával, aki jártas a témában, mert a bátyja állatorvos, úgyhogy vélhetően Marco eztán csak aludni meg zabálni fog, mint a kasztrált macskák, az élet szép lesz és nyugalmas. A borzasztó sok eltűnt lány közül megvan aki kell nekünk, Cristina Fuentes, úgyhogy Marco megy a Kapitányhoz,  fegyveres őrökön át, meg egy Hugo nevű rendőrön át, aki mellékállásban itt túlórázik, mert sok otthon a gyerek. Szép tigris. Épp pókereznek, a háttérben ott ül Machete is személyesen, és végül a Kapitány megadja az engedélyt Marconak, hogy nyomozhasson az ügyben, mert ez itt így szokás. Szép párduc. Hank félti Sonyát, hogy ha megtartja az ügyet, akkor még a végén rémálmai lesznek, de ő nem álmodik, nem is gondoltuk ezt másképp.

1x01_bridge6.jpg

Cristina egy üzemben dolgozott, míg meg nem találták a részleges maradványait az egyik Halott Házban, 22 másik hulláéval együtt. A Halott Házak olyan régi épületek, ahol a bűnözők tárolják a hulláikat halomban, ha egy betelik, kezdenek másikat, vidám az élet Juarezben. Marco úgy döntött, hogy csatlakozik az ügyhöz, és megtalálta az egyetlen hatásos megoldást Sonya ellen, egyszerűen csak ráteszi a telefont, és csinálja, ahogy neki tetszik. Oké, én megvettem ezt a nőt, a közelgő randi miatt egy gyors hónaljszaglászás után úgy dönt, hogy nem üti meg a mércét, így trikóra vált az őrs közepén. Hank felhívja a figyelmét a női mosdó létezésére, de sebaj, majd legközelebb, haza úgysem nagyon jár, ahogy így elnézem. A csikkes pasi időközben leszállította a lányt egy hangulatos lakókocsi mellé, van kerti szék is asztalkával, holdfényes ég alatt, tiszta romantika. A lakókocsi atombiztos, innen ugyan nem jut ki a lány, akit szépen ott hagy, míg elmegy vonyítani a holdra, vagy nem tudom mit csinálnak szabadidejükben az elmebajosok.

1x01_bridge7.jpg

Sonya nem kér reggelit, csak az aktát, de azt nagyon. Marco csatlakozik a csapathoz, Kitty-nél máris nagyobb sikere van a reggelivel.  Elég jól ellesznek, rögtön az első két percben kiderítik egymásról, hogy Sonya kicsit beszél spanyolul, ami klassz, Marco elköttette magát, ezért nem tud leülni, ami idegesítő, de legalább nem lesz több gyereke, mert már van neki három, két házasságból. Sonyának egy sincs, nahát, franc se gondolta! Ezeknek szelektív hallásuk van, ami jól fog jönni a közös munka során. Marco jelentése nem elég alapos Sonyának, ezt se gondolta volna franc se, ugye, de hát hogy a fenébe lenne alapos, amikor egy év alatt 250 lány tűnt el, kétszázötven! Az szép. Mind 15-20 év között, szép, fekete hajú lányok, de a helyi főnökök nem akarják a nyomozást, mert az csak bonyolítaná a dolgokat. Mielőtt ebbe mélyebben is belemehetnénk megérkezik Hank a hírrel, hogy megvan a bírónő kocsija, úgyhogy kezdődhet az ámokfutás, mert Sonya nagyjából úgy vezet. A nyugalomra egy csepp esély sincs, mert a rádióba beragadt valami death metalba oltott rap szalag, de az ott is marad míg szét nem rohad, mert ez a nővére kocsija volt, míg meg nem halt.

1x01_bridge8.jpg

Sonya nem érti a kartellt, meg azt sem, hogy ha a kartell azt mondja, hogy ha nyomozol, megöllek, akkor miért nem nyomozol tovább, hiszen ez a dolgod.  Nem baj, van egy olyan gyanúm, hogy lesznek még itt olyan pillanatok, amikor közelebb jut a megértéshez, már alig várom. Charlotte hazaért a farmra, és most már élete végéig elmélkedhet rajta, hogy miért is volt nagy hazugság az egész eddigi élete. A férje holmijai között van egy plusz telefon, ami csörög is, női hang van a másik végén, de le is teszi egyből. Van egy kulcs is, meg egy Cesar nevű lovász, aki elviszi a farm másik végén egy kis házhoz, de leginkább a kis ház pincéjéhez, azt nyitja a kulcs. Hát ez egyre bizarrabb. Arra még várnunk kell, hogy mi van az ajtó mögött, pedig már épp kezdtem befeszülni. A helyi seriff őrzi nekik a hulla másik felét, tádámm, meg is vannak a bírónő lábai. Emberünk vérprofi, mert még a vérét is lecsapolta, most akkor orvos, meg műszaki zseni egy személyben, nincs is jobb az okos sorozatgyilkosoknál. A nőnek csak az igazolványát vitte el, a csikkes faszi meg épp az éjjel elrabolt lányét nézegeti, a most már üres lakókocsijában.

1x01_bridge9.jpg

Az alkarján jól látszik egy szép hosszú heg, és tejet iszik, mert az egészséges. Már önmagában ez rémisztő, hogy tejet iszik, igyon tequliát üvegből, vagy vért, de ne már tejet. Sonya egy jóhiszemű dilis, mondja Tim Cooper az őrsön, ez abból is látszik, hogy mit tart a felső fiókjában. Mit? Szerencsehozó kismalacot? Hank megpróbálja megmagyarázni neki, hogy miért is nem jó ötlet felnyomni a leendő társadat a főnökénél, főleg, hogy pontosan úgy járt el, ahogy bárki más is eljárt volna, kivéve Sonyát. Nem megy, úgyhogy a végén közli vele, hogy inkább elmegy nyugdíjba, és most először kiderül, hogy vannak itt mélységek, mert Sonya konkrétan könnybe lábadt szemekkel kérdezi, hogy akkor vele mi lesz. Mármint akkor ki fogja neki megmondani, hogy hogyan viselkedjen normálisan? Hank kicsit megbökdösi a vállával, fel a fejjel, feltalálod magad. Vagy nem, de itt van Marco, hogy találtak valamit a híd felvételein. Hopp, egy rendszám. Daniel Frye, újságíró az El Paso Times-nál, sört iszik, nem tejet, és ritka nagy görény. Ezt most nem fejteném ki bővebben, mert nem fogok beleférni a 12ezer karakterbe, de higgyétek el, az. Mondjuk már nem sokáig, mert ahogy beül a kocsijába, lezáródnak az ajtók, para.

1x01_bridge10.jpg

Az még nagyobb para, hogy egy bomba is van a hátsó ülésen, ami 19 perc múlva robban, addig legalább végiggondolhatja, hogy mekkora fosadék egy alak volt egész életében. Sonya mérges lesz, ha nem lehet kihallgatni, mit bosszantják ilyen hülye bombákkal. Azért telefonon csak megpróbálják, bár Frye nem tud annyira koncentrálni, mint szeretnék, lévén épp a háta mögött feszegetik a kocsit, ami lehet, hogy ettől felrobban, és ő meghal. De azért kiderül, hogy nem volt a hídon, és hogy írt a bírónőnek levelet, de az már nem, hogy mit, mert már csak két perc van, úgyhogy a bombaszakértők elegánsan otthagyják a picsába, mint reménytelen esetet. Mifene, Sonya képes rá, hogy megnyugtassa, és ne iszonyú pánikban várja a halált, hanem csak szimpla rettegésben, azzal a reménnyel, hogy nem fog érezni semmit. Az idő lejár, és nem hiszem el, nem robban fel, hanem kinyílnak az ajtók. Most egészen komolyan csalódtam. Na mindegy, a bombára rá volt szerelve egy telefon, amin üzenet van Sonyáéknak. Miért nem zavarja El Pasot, hogy Juarezben nem öten, hanem ezren halnak meg évente, miért fontosabb egy fehér nő halála az innenső oldalon, mint a híd másik oldalán több száz mexikóié? De sokan feltették már ezeket a kérdéseket. Ez még csak a kezdet - mondja az üzenet vége! És tényleg az volt, és annak elég jó.

1x01_bridge11.jpg

A The Brige a comment:com-on:

Címkék: bridge
15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s4tch 2014.02.07. 09:19:08

a svéd-dán sorozat qrvajó volt, kíváncsi vagyok, mit műveltek vele az amcsik.

mézescsók 2014.02.07. 09:43:38

@s4tch: Hát, pont erre gondoltam. Kicsit tartok tőle, telerakják amcsi krimikből vett klisékkel.

Reeku4 2014.02.07. 20:13:11

Nekem nagyon tetszett ez a sorozat, jó a hangulata, várom a 2 évadot. De kíváncsi vagyok az eredetire verzióra is, meg fogom azt is mindenképp!

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.02.07. 20:17:00

Én is a skandináv verzió mellett vagyok, de belenézek ebbe is, de csak Zenóbia miatt.

Zenóbia 2014.02.09. 17:30:27

@ExBiri Árnyékmacska: :):):) mit is mondhatnék még! :)

Zenóbia 2014.02.09. 17:31:14

@Reeku4: Nekem is nagyon, főleg így a hatodik résznél járva, már teljesen megfogtak! :)

Zenóbia 2014.02.09. 17:35:12

@mézescsók: @s4tch: sztem nem lett klisés, és én így az első évad közepénél járva már látom, hogy én részemről tényleg szeretem. De az tény, hogy nem láttam a skandinávot, és pont azért nem is akarok most belenézni, hogy ne hasonlítgassak. :)

Pácsó Ármándó 2014.02.09. 18:29:06

@Zenóbia: Saga Norén karakterét nagyon nehéz a skandinávnál jobban eljátszani

s4tch 2014.02.09. 20:12:35

@Zenóbia: viszont ha végigtolod a hogyvoltot, tégy magadnak egy szívességet, és nézd meg az eredetit is. a nyomozás is nyilván érdekes benne, viszont elsősorban azért néztem, mert iszonyat jó karakterszínészeket találtak a svédek. dánok. svédekdánok.

mézescsók 2014.02.10. 15:09:04

@Zenóbia: Lehet így is írni hv-t feldolgozásból, nem azért írtam, mintha bajom lenne vele. Csak tudod egyszerű tv-nézőként úgy müködök, hogyha valaminek láttam az eredeti vagy valamelyik előző verzióját, akkor óhatatlanul összehasonlítgatok. A svéd ráadásul piszok jó volt.
Egy példa a különbségre: láttam a Háború és béke amerikai és szovjet változatát is. Audrey Hepburn (mellesleg az egyik legtehetségesebb és legszebb szinésznő volt, akinek a mosolyánál szebbet még nem láttam) csodás Natasa Rosztova volt, elegáns bundácskában, műszempillával. Ezért aztán meg sem közelítette hitelességben a festetlen arcú orosz szinésznő szeplős, kerek arcocskáját,vitalitását. Henry Fonda pedig elvarázsoltan bandukolt a szépen gondozott parkban - közvetlenül a
hadszintérről kikerülve. A csúnya, tömzsi tohonya Bondarcsuknak jobban elhittem Pierre Bezuhov lelki meghasonulását.
Ettől még lehet jó, sőt, talán jobb az amerikai The Bridge, mert krimit csinálni nagyon tudnak. De ez nem egyszerűen krimi, valahol korrajz is.
Meglátjuk. Neked meg hajrá!

Zenóbia 2014.02.10. 17:18:43

@mézescsók: Köszi, mindenesetre én igyekszem jó hv-kat írni belőle, bárhogy is! :) Igen tudom, ez tényleg így van, mint ahogy a könyveknél is, hogy ha előbb olvasom, mint látom a belőle készült filmet, akkor az esetek nagy többségében a filmet nem tartom annyira jónak. Kénytelen leszek belenézni a svéd-dánba is, mert annyian annyira mondják, hogy muszáj lesz, és kíváncsi leszek, hogy mivel én meg ezt látom először, vajon én ahhoz hogyan állok majd? :):)

Zenóbia 2014.02.10. 17:19:34

@s4tch: Mindenképp, most már muszáj leszek megnézni a svéddánokat is!:)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.02.10. 19:47:52

Párhuzamosan néztem és olvastam ezt a részt.
D.Kruger nem volt eddig túl meggyőző a szerepében, de ezen sokat ronthatott Zsigmond Tamara, aki a szőke cicákat szokta szinkronizálni általában, és csak egyféle hanggal operál: a "most jól elmélyítem a hangom, mert az drámai". Nem az.
A kórboncnoknő sokkal hihetőbb az érzelem-mentességével, elhiszem hogy látott már 1-2-1000 fura dolgot.

A tigris tényleg szép, csak az a ketrec nem kéne köré.
süti beállítások módosítása