Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Álmosvölgy legendája 1x01 - Bevezető

2014. február 05. 15:00 - Szencsike

Üdvözlök mindenkit Az Álmosvölgy legendája/Sleepy Hollow című sorozat hogyvótjában. Washington Irving klasszikus művének újabb feldolgozását 13 részen keresztül élvezhetjük itt írásban és a FOX csatornán. Adott egy tudós, Ichabod Crane, aki a Fejnélküli Lovast üldözi, illetve az ő segítői és az aktuális gonoszok történetét kísérjük figyelemmel. Csapjunk bele az első részbe!

A felirat szerint 1781-ben járunk, a Hudson-völgyben, az amerikai Függetlenségi háború egyik csatájába csöppentünk bele. A vöröskabátosok a csúnya, gonosz angolok, a kékek a függetlenségért küzdő ifjú nemzet tagjai, az amerikaiak. Egy bizonyos Crane-t követünk végig a csatamezőn, a halottakat szemlézi, egyik társa a közelgő veszélyre figyelmezteti. Fehér lovon a Szőke herceg helyett egy álarcos, díszegyenruhás lovas közeledik, és harcba kezdenek. A Lovas kezén egy nyílhoz hasonló billog látható, szeme helyén nincs semmi. Crane levágja a Lovas fejét és elájul. Minden sötét, egy nő jajveszékelését és egy férfi sürgetését halljuk, mikor a kamera megmutatja, hogy egy barlangban vagyunk. Crane kikel a sírjából, de nem zombiként, ez egy másik sorozat témája lesz. Épnek és egészségesnek tűnik, testén fehér színű jelek, kabátja kicsit kopottas. Kígyók, békák jönnek még vele elő a befőttesüvegekből, kitámolyog a barlangból, iszik a közeli vízesésnél, a ködös időben eltámolyog egy betonúthoz, ahol mikor eléri a sárga sávválasztót, szél söpri el mellőle a leveleket. Őt meg majdnem elcsapja egy 12 tonnás teherautó, utána meg egy szürke családi kocsi. A sofőr kiszáll, Crane elrohan, egy sólyom a város bejáratát jelző táblára szállt. Sleepy Hollow, 144 ezer lakossal. Welcome back.

1.png

A városunk egy csendes, álmos amcsi kisvárossá nőtte ki magát az utóbbi néhány száz évben. A Rolling Stones dalával kísérve egy étteremben vagyunk, egy 40 feletti fehér férfi és egy huszonévei végén járó afro-amerikai hölgy vacsorázik.  A ruháikból látjuk, hogy rendőrök, egyik sem a beszédes fajtából, inkább olvasnak. A férfi talált magának egy újabb ügyet, amin dolgozhat, ezt a kis kolleginája orra alá dörgöli. Abbie ugyanis távozik a városból, felvették a híres-hírhedt FBI kiképzőbe, hurrá. Közben mutatnak egy papot, aki néhány asztallal mögöttük ül és meredten bámulja a párost. A seriffnek kedve támadt egy kicsit lelkizni, biztos, hogy FBI-os szeretne lenni a lány, vagy csak menekül a városból? Abbie kitér a válasz elől, és elindulnak kifelé, végeztek a kajával. A seriff és a pap hűvösen üdvözlik egymást. A kocsihoz érve a központ kirendeli őket egy közeli lovardához, lehet hogy semmi, de nézzenek körül.

2.png

Rendőreink megjöttek a tanyához, a lovak izgatott nyihogásán kívül a vihar hangjait hallani. Abbie a Jimmy nevű tulajt keresi, a seriff az istállókhoz megy. A tulajnak nyoma sincs, a pacik bent idegesek. Abbie a földön talál egy vadászpuskát, rádión szól a seriffnek, sőt már a tulaj is megvan. Fejetlenül fekszik néhány méterre. Bent a seriff felfedez egy idegen lovat, mégpedig egy fehéret és valaki van vele. A Lovas az, bárdjával a férfira támad, majd Abbie rémült sikolyai közepette kiront az istállóból. A seriff feje és teste elválasztva, a Lovas megmutatja magát Abbie-nek, majd elvágtat. Abbie riasztja a kollégákat, egyikük a városból repesztene hozzájuk, ha nem ugrana elé egy csapzott homeless, aki Crane lenne. Crane már a fogdában csücsül, Abbie-t hozza a kolléga szembesítésre, de nem ő fejezte le a főnököt. Abbie leírja, talán már sokadszor a Lovas külsejét, Crane tudja kiről beszél, csak ő akkor látta utoljára, mikor levágta a fejét.

3.png

Crane most a kihallgatóban hadakozik az elfogása ellen, hazugságvizsgálatnak vetik alá, kétszáz évet átaludt, érthető, hogy csodálkozik azon, ha egy gép megmondja, hogy hazudik? A kirendelt vizsgáló ügyvéd/körzeti megbízott kérésére bele is kezd a meséjébe: Oxfordi történelemtanárként sorozták be Őfelsége, a Királynő hadseregébe, de nem kért ebből és átállt az amerikaiakhoz, Washington tábornok alatt szolgált.  A Lovassal a csatában találkozott először, rálőtt, de szívóssága miatt a lefejezés volt az egyetlen megoldás. Flashbackben megmutatják, ahogy Crane-t a hadikórházba vitték, Katrina a felesége aggódik mellette, ő volt a hölgy, akinek a hangját hallottuk. Crane elvesztette az eszméletét, majd egy barlangban ébredt fel. A hazugságvizsgáló gép egyszer sem riaszt. A kérdező belátja, hogy Crane ennél többet nem tudhat, és felvilágosítja őt, hogy mikor van: éljen a XXI. század. A kihallgató a rendőröknek magyarázza az eredményt: ha bíróságra kerül, akár elmebetegségre hivatkozva elmeszelhetik az ügyét. A százados 72 órás gyógyintézeti kivizsgálásra küldeti, részéről az ügy jegelve addig. Abbie a százados után indul, kihallgatná ő is a foglyot. Elsőre egy határozott nem a válasz, vagy az ifjú kolléga is egy fejetlen lovasról haluzik? Abbie nem őrült, de bedobja az érveit: a seriff körül nem volt vér, pedig egy lefejezéskor minden úszik a vörös folyadékban. A vágás ki volt égetve, vagyis a fejszét felmelegítették. A százados elbizonytalanodik, de azt engedélyezi, hogy Abbie kísérje a foglyot a sárgaházba.

4.png

Itt az ideje Crane szállításának, Abbie illendően bemutatkozik, a férfi csak annyit lát, hogy egy nő katonaként szolgál, ráadásul fekete. Biztos felszabadított rabszolga a fehérszemély. Jó színész, így Abbie is játszik, szépen elmondja a hivatalos szöveget és hú, nem rabszolga, mert az intézményét 150 éve eltörölték. Crane kikéri magának, hogy ő pártolná a rabszolgatartást, de szeretne kiszabadulni. Abbie kíséretével elindulnak az intézetbe, Crane vágja, hogy a rendőrlány sokkal többet tud, mint amit a kollégáinak elmondott, vagyis Abbie nem haluzta a Fej Nélküli Lovast. Abbie nem felel, nem akar őrült lenni, mint Crane, aki érthetően dühös. A felesége réges-rég halott, ő meg 250 évvel későbbi világban ébredt, mókás igaz? A közös cellájukban majd jól összebarátkoznak. Az úton Crane felfedezi, hogy működik az ablaktörlő és egy régi istálló helyén most Starbucks áll. Pár háztömbbel arrébb van még egy ilyen kávézó, törvény, hogy mindenhol legyen egy ilyen? Elvitatkoznak a 250 év okozta kulturális különbségekről, mígnem Abbie parancsmegtagadást visz véghez. Crane mutassa meg, hol a barlang, rajta kívül úgyse fog senki se hinni neki. Az útjuk a templom mellett visz el, Crane meglátja a papot, aki egy hívővel beszélget. Bevillan az újabb emlék: aki az utolsó kenetet adta fel neki és a jelenbeli pap ugyanaz. A pap döbbenten mered a kocsiban utazó Crane-re.

6.png

Itt vagyunk a barlangnál, Abbie szemlét tart, Crane inkább kíváncsian néz újra körbe és talál egy könyvet. Egy Bibliát temettek el vele, a könyvjelzőt a Jelenések könyvéhez rakták, az Apokalipszis lovasairól szóló fejezethez. Crane elmesél egy fontos pillanatot, azt látjuk. Washington tábornok hívatta magához, a Hudson-völgyi csata előtt. Elmondta, hogy a háborújuk nem csak az új ország létrejöttéről szól, hanem sokkal több annál. Egy ismeretlen katonát kell megölnie, a kezén egy nyíl alakú billoggal. Abbie köszöni nem kér több mesét, még hogy a Lovas egyike lenne az Apokalipszis lovasainak, á dehogy. A Lovas nem csak egy lovas, ő maga a Halál, aki azért tért vissza, hogy befejezze azt, amit 250 éve elkezdett. Eközben látjuk a Lovast hófehér és égővörös szemű paripáján vágtatni és a papbácsit, aki pánikban rohan egy ásóval a kezében a temetőbe. Vagyis csak rohanna, mert a Lovas felbukkan és ő lesz a következő áldozata. A papbácsi lefejezés előtti utolsó szavai szerint a Lovasnak valamit meg kell találnia, de az infót belőle nem szedi ki. Papbácsi elbúcsúzhat a fejétől.

5.png

A rendőrséggel együtt a hullaszállítók már kint vannak a templomnál, Abbie és Crane visszatértek, de Crane-nek a kocsiban kell maradnia. Crane próbálja kinyitni az ajtót, de semmi eredmény, Abbie közben a halotthoz sétál. Felfigyel a hasonlóságra, itt sincs vér és kiégették a sérülést. A kocsira rászáll a sólyom, Crane ihletet kap és kiszabadul a kocsiból, majd határozottan elindul a temetőbe. Ugyanekkor a százados meglátja a dinka fickót, haragszik Abbie-re, mert nem teljesítette a kötelességét. Abbie hiába hajtogatja, hogy Crane segíthet, mert sokat tud a Lovasról, a százados meg sem hallja és követeli a parancs teljesítését. Abbie kollégája is figyelmezteti a lányt, Crane-ért nem éri meg kockáztatni. Crane egy sírhoz tart a sólyom mutatta meg, melyik az. Két rendőr küldené el őt, Abbie elküldi a rendőröket, Crane pár lépéssel később megáll a sírnál. Katrina, a felesége fekszik ott. 1782ben, egy évvel később, ő utána halt meg, boszorkányságért égették el. Egy apró flashback, Katrina valamit el akar mondani a halálos ágyán fekvő férjének. A jelenben Abbie ki van akadva a sok zagyvaságtól, ez a Lovas-ügy tönkreteszi a karrierjét, nem hihet Crane-nek. egy hét múlva már itt sem lesz, Crane megy a börtönbe. A férfi nem hisz a fülének, a sorsuk közös lett, nem mehet el. Abbie tesz egy olyan megjegyzést, hogy nem akar újra olyan dolgok miatt magyarázkodni, amit ő maga sem ért. Crane felfigyel az újra szóra, vagyis Abbie-vel történt valami korábban, ami miatt kételkedni kezdett magában és a világban. Abbie nem fogja neki ezt elmondani, ő csak pihenni akar.

11.png

Abbie végül teljesítette a parancsot, Crane megkapta a szobáját a sárgaházban. Abbie és ő is megnyugodott, a lány elmeséli mi történt vele. A húgával, Jennyvel sétált haza az erdőn keresztül suli után. Négy fehér fa jelent meg előttük, zajt hallottak. Valami furcsa alak kelt ki a földből, de a lányok elájultak. Az út szélén ébredtek fel, mindenki mással együtt ők maguk is azt gondolták, hogy megőrültek. Sajnos Jenny tényleg megőrült és intézetbe került. Abbie teljesen megérti, milyen ha valaki egy olyan világban lesz őrült, ahol senki sem hisz neki. A lánynak mennie kell, búcsúzóul összetegeződnek Crane-nel. Másnap Abbie a halott seriff irodájában kezdi a reggelt. Első látásra nem kutat semmi után, a régi fotókat nézegeti, a sajátja mögött azonban talál egy kulcsot. Mit nyit a kulcs, így elkezdi próbálgatni a záras szerkezeteket. A titok a széfnél lebben fel, ebben van egy magnó és akták. A magnóból a seriff hangja szól, miközben Abbie átböngészi az aktákat.

7.png

1712 és 1816 között 100 boszorkányt égettek meg a városban. Két boszorkány gyülekezet volt, a jókat és a rosszakat, gonoszakat képviselték. Az egyik csoport letelepedett, a másik Keletre vándorolt. Nemcsak itt, hanem a Boston, Washington és egyéb városokban vannak olyan megoldatlan ügyek, amelyek kapcsolódhatnak egymáshoz, csak nem tudni hogyan. Abbie és a tesója ügye is köztük van, négy semmiből feltűnő fehér fa, egy démonnal. Ilyen eset 1882-ben történt, egy farmer állította ugyanezt, mint a lányok, és hitte, hogy az Apokalipszis négy lovasáról van szó. A seriff elmondta volna Abbie-nek is ezeket az infókat, de nem tudta, hogyan, nem tudta, kiben bízhat meg és nem tudta, mibe nyúlt. Abbie épphogy visszapakolja az aktákat a széfbe mikor a százados rányit. A lány gyorsan elrejti a kulcsot és néhány papírt, majd egy elrebegett magyarázat után a férfi hazaküldi őt. A százados is gyanús lehet?

8.png

Crane álmodik, a sólyom az ágykereten ül, majd a tükörhöz repül. A férfi a tükör másik oldalán a feleségét látja. Belép ebbe a tükörbe egy erdőben vannak, Katrina elmagyarázza, hogy a Lovas feje ott van eltemetve, ahol az ő sírja van. A boszorkánymestere a halott papbácsi volt, és a jó boszorkányok gyülekezetéhez tartoztak. Amikor Crane megölte a lovast ő is elájult, és sérült volt ő is. A Lovas vére és az övé összekeveredett, összekötődtek. A lovas testét egy folyó mélyére temették, őt pedig a barlangba. A Lovast gonosz erők irányítják és ők ébresztették fel, tudtukon kívül Crane-nel együtt. Ha a Lovas megtalálja a fejét, újra egész lesz, jön a másik három és elkezdődik a vééééééég. Katrinát ebben az átkozott világban tartják fogva, Crane-nek meg kell állítania a Lovast és valahogy kiszabadítani őt is. A Lovasnak árt a napfény, napfelkelte, minden egyéb válasz a Bibliában van. Egyre szürkül minden, négy fehér fa bukkan fel, egy szörny ragadja meg a férfi kezét. Crane felébred, két ápoló fogja le, egy doktornő épp a reggeli nyugiszurit döfné belé, de Abbie épp időben érkezik a bírósági paranccsal, Crane-t el kell engedni. Már mennek is, de Abbie parancsa hamis volt…

9.png

A kocsiban Abbie elmondja mit tudott meg, és átad egy térképvázlatot, amit Washington szignózott. A térképen több hely is jelölve van, a seriff belenyúlt valamibe. Crane is megerősíti a szavait, cselekedni kell azonnal. Abbie riasztja a kollégáját, minden egységgel a templomhoz kell menni. Végre tudjuk a kolléga nevét, Andy, aki hazaért, de a lakását feltörték és a fegyvereit elvitték. A Lovas ücsörög a székben és kész lelőni Andy-t. A férfi viszont tudja, hol van, ami a Lovasnak kell. A temetőben Abbie és Crane sírt rabol, megvan a Lovas feje, de Lovas is megérkezett a párosnak menekülnie kell. Crane beugrik egy sírgödörbe, Abbie kijut a temetőkertből, a Lovas így Crane-t találja meg. Mielőtt lelőné a gödörben bujkáló ellenfelét, Abbie lövi szitává a Lovast, addig Crane ugrik ki és fahasábbal veri szét az ellent. Megjön Andy, Abbie hiányolja az erősítést, de mikor kivenné a fegyvert a csomagtartóból Andy leüti. Crane elmenekül a fejjel, a Lovas utána, Abbie Andy-t hatástalanítja, a férfi ismeri a Lovas történetét, Abbie nyugodjon bele, nem tehet semmit. Megérkezik az erősítés, akik feltartják a Lovast, hát ők sem látnak minden nap fej nélkül kószáló egyenruhás fazonokat, de a napkelte közbe szól. A Lovas rálő a rendőrökre majd elvágtat. Felbukkan Abbie és a többi járőr is megérkezik, új szövetség van kialakulóban.

10.png

Az őrsön a százados börtönnel fenyegetőzik, de mivel megvan a fej, és vannak tanúk, plusz Andy Brooks kész vallomást tenni, meg az újságírók is magyarázatra várnak, jobb lesz ha összekapják magukat. Abbie visszamondta az FBI-os kiképzést, itt van az ő helye, ezt kell megoldania. A százados parancsa értelmében előbb Andyből kell használható infókat kiszedni. Crane és Abbie készek mindenre, viszont Crane-nek van egy elmélete. Katrina őt nevezte meg mint Első Tanú, ez áll a Bibliában is, de vannak többen, ezek egyike lehet Abbie, hisz ő is látott valakit. Vagyis neki és Abbie-nek küldetése van. Eközben Andy reszket a cellájában, mikor egy szörnyalak meglátogatja és megbünteti őt. Mivel nem teljesítette a feladatát, elbukott, meg kell halnia, a rém kitöri a nyakát. Abbie-ék már csak a szörny távoztát látják a tükörbeli erdőben, és egy hang a bibliai szöveget mondja. A tükör összetörik, pedig senki nem nyúlt hozzá.

Az Álmosvölgy legendája a comment:com-on:

8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szőkekóla · https://www.youtube.com/watch?v=xKcbYUwmmlE 2014.02.06. 18:54:33

Érdeklődés felkeltve, első rész beszerezve. Lehet a leírás jobb mint maga a sorozat? :)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2014.02.06. 19:38:38

@szőkekóla: De még mennyire! :D
A részhez hozzászólva: engem ott tört ki a frász leginkább, mikor az utolsó jelenetben Corbin seriff hangja festi alá az elmosódott alak erdei sétáját a tükörben. Az valamiért betette a kaput (és ugye mondani sem kell, hogy repült minden a kezemből, mikor a végén egy hirtelen mozdulattal eltörte a tükröt)
És persze a kitört nyakú szerencsétlen Mr Sulu az új Star Trekből :)

Szencsike 2014.02.07. 10:14:10

@szőkekóla: @Hüpna: Köszi, örülök h nézitek/olvassátok :)
tudtam h valahonnan ismerős a vágott szemű :D

Johnny336 2014.02.07. 14:57:18

@Hüpna: engem is ez a jelenet vett meg kilóra.
Az egész évad nagyon jól sikerült szerintem, a történet szépen fejlődik - ha hezitáltok, ne tegyétek, inkább ugorjatok neki!

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.02.07. 17:58:50

Jaj de vártam, jaj de tetszik! (A sorozat is) ;)
@Hüpna: Szevasz! De jó, hogy itt is leszel :)

szőkekóla · https://www.youtube.com/watch?v=xKcbYUwmmlE 2014.02.07. 19:17:03

Tegnap este én is megnéztem, de egy kicsit túl sűrűnek találtam. Nem rossz, de jó. :) A csávó a végén valóban elég nagyot bólintott, de a Hannah Montanán nevelkedett közönségnek ez meg sem kottyan. :) Egyébként az az ürge kismillió sorozatban szerepelt már, talán még a Dallasban is. Tipikus áldozat, aki szalad az erdőben éjjel az operatőr elől, majd elesik egy kisujjnyi faágban. Lába nyaka köré tekeredik, s megfullad, csúnya vég. Jófan, nézzük akkor ezt, úgy is még messze van a Californication.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2014.02.08. 12:29:59

@ExBiri Árnyékmacska: Itt bizony :)
Néha tényleg kissé sűrű a sorozat, főleg ugye nekünk, mivel nem vagyunk járatosak az amerikai történelemben/legendáriumban (kicsit olyan, mintha mi készítenénk a 48-as szabadságharc alakjait bevonó fantasy sorozatot, nekünk üt, de egy külföldi tuti hogy csak kapkodná a fejét), de azért elég korrektül elmagyaráznak mindent :)
És tényleg lesz 1-2 rész ahol leül a történet, de utána mindig tisztességesen bepörgetik, szóval érdemes kitartani :) Azt az 1-2 gyengébb részt így is menti a szép magas szakállas főhősünk hrrhrhrhrrr^^

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.02.10. 19:01:19

@Hüpna: Engem nem kell rádumálnod :) Eleve imádom a függetlenségi háborúval kapcsolatos olvasmányokat, bár a kedvenc a polgárháborús időszakuk. Sokat olvastam ezekről az időszakukról.
süti beállítások módosítása