Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 4x01 - A New Hope (Új remény)

2014. január 24. 11:00 - Gabba

Majd' egy évvel a 3. évad zárója után a Viasat6 végre folytatja kedvenc sorozatunkat. Összefoglalóra nincs idő, aki fel akarja frissíteni az emlékeit, az olvassa el az évadzáró hogyvoltot itt meg itt, a többiek máris jöjjenek velem. Pörgős rész lesz, öveket becsatolni!

Pete, Artie és Myka ácsorog a raktár romjai között, Artie a zsebórát szorongatva éppen kijelenti, hogy még nincs vége mindennek. A többiek persze tudni akarják, mire gondol, de a szakállas főügynök szokás szerint nem vesztegeti az időt felvilágosító szavakra. Csupán annyit közöl, hogy az óra valamiféle útmutató vagy kulcs a megoldás rögös útján, de ő maga sem tudja, pontosan mire jó. Elrohan az itterbium kamrához, ami lutéciumból, a legkeményebb fémből készült, hogy ellenálljon mindenféle pusztításnak és így megóvja a benne őrzött nagyon értékes valamit, de megdöbbenésére a kamra is elpusztult. Meg kell néznem, mi van a tévében, gyerünk Leenához, veti oda a többieknek Artie és elrohan. Szegény, tényleg megőrült, hiszen eddig sosem nézett tévét, néz utána szánakozva Pete.

New hope01

A panzióban Leena és Claudia magába zuhanva ücsörög, Mrs. Frederic ugyebár pár perccel korábban a szemük előtt halt meg és zsugorodott össze, de ennek okát csak most tudják meg. Micsoda, elpusztult a raktár?, micsoda, meghalt Mrs F?, és Helena is?, vág egymás szavába hitetlenkedve a raktáros és a panziós csapat. Artie szerint Mrs F organikus kapcsolatban állt a raktárral, így a raktár megsemmisülésével ő maga is eltűnt. Az itterbium kamrában pedig Pandora szelencéjét őrizték, a szelence pusztulásával az egész világnak annyi. Ennek igazolására Artie bekapcsolja a tévét, ahonnan bizony eltűntek a rezsicsökkentés és a Badarország jobban teljesít szlogenek, helyüket átvették a pénzpiacok eséséről, zavargásokról és tömeges öngyilkosságokról szóló hírek. Azzal, hogy a raktár elpusztult, a világ elvesztette a reményt, jelenti ki sötéten Artie. Főcím.

New hope02

Nincs más hátra, a zsebórát kell megvizsgálni alaposan, hátha jutnak vele valamire. A burkolaton portugál szavak: Barbosa, ez talán az óra készítőjének neve, és „carregar o botano", amit a nyelvzseni Myka kapásból fordít: Nyomd meg a gombot! Artie megnyomja, az órából vakító sugár tör elő és a vekker átalakul 24 órás stopperré. A mutató 23 órára ugrik, ami azt jelenti, hogy a raktár pusztulásától kezdett el visszafelé számlálni, más szóval az ügynököknek ennyi idejük maradt rájönni a megoldásra. Az óra hátlapja lejár és kiderül, hogy háromköves, de a kövek nem a szokásos rubinból, hanem fekete gyémántból készültek. Artie szerint az óra elvezethet valamiféle biztosítékhoz, aminek a segítségével visszanyernek 24 órát és akkor sikerül megakadályozni a raktár pusztulását.

New hope03

Artie az ügynökökkel visszasiet a raktár romjaihoz és valami távirányítós kütyüvel elkezd legyezni. A hívójelre megérkezik a levegőből a korábban már többször is látott focilabda, amit Pete profi rögbijátékost megszégyenítő mozdulattal elkap. Máris ünnepeltetné magát, de Artie erre nem hagy időt és felpattintja a labda oldalában rejtőző fedelet, ami alatt takaros panel lapul. Hát bizony, ez nem sportszer, sokkal inkább ereklyéket kereső szerkezet, a raktárban a labda által sugárzott jel alapján értesültek egy-egy lelet felbukkanásáról. (Végre választ kaptunk a pilot óta kínzó kérdésre, miszerint whattafak is this ball for?) Artie bepötyögi a black diamond szavakat, az én gépem kapásból a KISS vonatkozó számát adná ki, de a kütyü nem: a kijelzőn latin nyelvű szöveg tűnik fel, in hoc signo vinces, aminek a jelentését már az alapfokú ügynökképzőn is mindenki tudja: e jel alatt győzni fogsz. Ez a templomos lovagok jelszava volt, a kütyü még kiírja Richerenches francia város nevét is, Claudia a neten ezalatt rátalál a Fekete Gyémántok Rendje nevű titkos szekta nevére, ami a középkorban ott működött.

New hope04

Irány tehát Dél-Franciaország, de Leenanak Artie más feladatot ad: keresse meg az egyik régenst, Keelert, akinek hozzáférése van a régensek titkos magánkönyvtárához, és olyan ereklyét keressenek, ami a raktárban volt és amivel hatástalanítani tudják Walter Sykes bombáját, ha és amennyiben a csapatnak a zsebóra segítségével sikerül visszafordítani az időt. Artie eldobja a labdát, Leena balra el, Claudia is inkább vele tartana, mint a többiekkel, mert ő meg a metronómmal indulna Steve Jinks feltámasztására. Pete azonban meggyőzi, hogy ebbe a pusztuló világba nem érdemes visszahozni halott társukat, előbb hozzák helyre a múltat. Így végül kedvenc gyorsbeszédű ügynöknőnk is a csapattal tart, van még 22 órájuk és 18 percük.

New hope05

Superman segítségére nem számíthatnak, így az út több, mint tíz óráig tart, amikor megérkeznek Richerenches-be, a stopper szerint 10 óra és 28 perc maradt a világ megmentésére. A város ismert szarvasgomba termesztő központ, az egyik szarvasgombával dekorált útjelző táblán meg is találják a Barbosa Rendházhoz vezető utat. Artie szerint a középkorban a szarvasgombát fekete gyémántnak is hívták, tehát jó nyomon vannak. A szikrázó nyári napsütés ellenére a levegő viszont hideg, az elme így fordítja le érzékszervi észlelésre a világon terjedő negatív hangulatot. Aha, akkor ez az oka annak is, hogy Pete nem kezdett ki a gépen a légikisasszonnyal, jegyzi meg Myka maliciózusan. Taxival mennek a Rendházhoz, útközben észreveszik, hogy két, valószínűleg a rendhez tartozó alak feltűnően követi őket. A kocsiból felhívják Farnsworthön Keeleréket, akik azt már kiderítették, hogy a robbanás erejét a brit parlament alsóházának mennyezetéből származó faldarab fokozta fel ennyire pusztítóra. (Az ugye már az évadzáróból kiderült, hogy a parlament épülete súlyosan megsérült a német Luftwaffe légitámadásai alatt a II. világháborúban, így a faldarab a támadások összes erejét és a nácik Anglia iránt érzett gyűlöletét magába sűrítette.) Keelerék viszont még nem találták meg a raktár készletéből azt az ereklyét, ami a robbanást hatástalaníthatná. Jó lenne valami nagy horderejű békeszerződés eredeti példányát megtalálni, veti fel Myka, vagy esetleg találni egy békerakétát, teszi hozzá Pete. A többiek megsemmisítő pillantását látva azonban inkább elhallgat.

New hope06

A csapat megérkezik a Rendházhoz, az ajtón belesve a nagyteremben több rendbeli embert (vagy többrendbeli embert, nem kívánt törlendő) vesznek észre, és a terem túlsó végében álló ajtó fölött feliratot: Carbonado. Ez a fekete gyémánt ásványi neve, megint tanultunk valamit, én már kezdem magam úgy érezni, mint érettségi vizsgára készüléskor. Kéne egy jó terv a bejutásra, Pete-nek máris van egy, nem fogjátok elhinni: belép a helyiségbe és előadja a mindnyájunk kedvence nagyhangú, túlzottan jókedélyű, mindenhez jobban értő, de alapvetően bunkó amerikai turistát, mi tagadás, baltaarcú barátunknak nem kell sokat rájátszania a figurára. Mykát mint szolid, de kissé félénk feleségét mutatja be, majd odalép a legnagyobb darab emberhez, és elismerően kezdi tapogatni annak dagadó izmait. Majd váratlanul lefejeli a csávót, amire persze kitör az általános verekedés, Myka hitetlenkedik: Most tényleg ezt bírtad kitalálni, te nagyon hülye?!

New hope07

A felfordulást kihasználva Artie és Claudia beoson a Carbonado feliratú ajtón, ez a pincébe vezet, ahol hatosával felrakott hordók állnak körbe a fal mentén, az egyik kupac alatt rövid, de gyanús sínszakaszt vesznek észre, bizony már a Sinkomikus Imre is megmondta, hogy fontos a jó síndarab, jutnak eszünkbe Besenyő István úr halhatatlan szavai. Odébbtolni viszont nem tudják a rakást, de kedvenc Claudiánk hamar rájön a megoldásra: az egyik hordó fedőlapját kell elforgatni, és így már sikerül. A fal mögött titkos üreg, Artie már mászna befelé, de rá kell jönnie, hogy ezt a járatot nála szilfidebb alakoknak találták ki. Claudia fölényes mosollyal odébbtaszítja főnökét és maga mászik be, közben persze a Micimackó látogatóba megy és beszorul c. fejezetből idéz vihorászva. Az üreg egy csillagmagasságmérőt, más néven asztrolábiumot rejt, Claudia kiadja a lyukon, a felirata szerint ez magáé Ferdinánd Magelláné volt, aki elsőnek hajózta körül a Földet. Alapvető tengerészeti eszköz, bár érdekes módon az Onedin hogyvoltokban eddig nem találkoztam vele. És a zsebórán is van egy nagy M, hurrá, tehát jó a nyom, a műszer közepéből viszont hiányzik a nézőke, úgyis mint alhidádé, anélkül nem lehet használni. Az asztrolábium alhidádé nélkül sajnos szart sem ér, ezt most mindenki mondja el egymás után tízszer, van olyan jó, mint a jobb egy lúdnyak tíz tyúknyaknál.

New hope08

Claudia már mászna kifelé, amikor a pincébe beront két rendházi pap „azt azonnal tegye vissza" felkiáltással. Az egyiket Artie lesokkolja a Teslával, mire a főnöknek tűnő másik eldobja a kését, ami a falba csapódik és aktivál egy titkos zárat, az meg lezárja az üreget, csapdába ejtve kedvenc ügynöknőnket. Pont ekkor érkezik Myka és Pete, ők a másik papot sokkolják le, a zárat viszont nem sikerül kinyitniuk, így Claudiát sem tudják kiszabadítani. Koncentráljunk a teljes képre, most nem Clau a legfontosabb, mert ha sikerül visszafordítanunk az időt, akkor ő be sem kerül ebbe a csapdába, jegyzi meg a praktikus Myka. Artie nehezen, de egyetért és ezerrel kezd agyalni: Barbosa, Barbosa, ő volt Magellán kapitánya a Victoria nevű hajón. (Na, mit is mondtam az érettségiről?) Bár az a Barbosa mintha Duarte lett volna, de ne hasogassunk szőröket, van más dolgunk. A stopper közben visszaalakul zsebórává és 4:18-at mutat, de a valóságban nem ennyi az idő, akkor most mi van?

New hope09

Egymás szavába vágva tippelgetnek, felhívják Keeleréket is, mire utalhatnak a számok? Földrajzi szélesség-hosszúság koordináták? Dátum? A töketlen fecske maximális repülési sebessége? Pete felveti a katonai időt, olvassuk tizenhat tizennyolcnak, ez már vezet valamire, Myka rá is vágja, hogy a Bibliában kell utánanézni, hol van ilyen számú fejezet és vers. Keeler és Leena máris lefuttatja a keresést, és bingó, Máté evangéliuma 16:18: „De én is mondom néked, hogy te Péter vagy, és ezen a kősziklán építem fel az én anyaszentegyházamat, és a pokol kapui sem vesznek rajta diadalmat." Akkor ez a Vatikánra utal, Keeler még felolvassa a Szent Péter Bazilika alapítási évét is: 1506.04.18. Vatikán, azt még én is tudom, hogy hol van!, csap diadalmasan a levegőbe Pete. Az óra újra stopperré alakul, 8 órájuk és 57 percük maradt, hogy eljussanak Rómába, behatoljanak a Bazilikába és megtalálják az alhidádét. Rövid búcsú Claudiától aztán rohanás!

New hope10

Rómában is egyre nagyobb mérteket öltenek a zavargások, a káosz kezd elharapózni, a csapat is nehezen jut előre, pedig már csak alig 2 órájuk maradt. Artie szerint a Giancarlo nevű étteremből titkos alagút vezet a Vatikánba, a régi időkben azon át jártak ki a bűnös városba a világi örömökre vágyó egyházfiak. A tulajdonosnő Artie pergő olasztudása ellenére sem akarja őket beengedni, zárva a bolt, menjenek máshová enni. A szolid Myka váratlan húzásra szánja el magát, egy random székkel bezúzza a kirakatüveget, mire a ristorante teljes személyzete hangos „vaffanculo" kiáltásokkal üldözni kezdi. Pete és Artie előtt szabaddá válik az út, megtalálják az alagutat és bejutnak a bazilika alagsorába.

New hope11

Szent Péter sírját kell megtalálnunk, de alig 30 percünk van, mondja Artie. Pete-re rátör szokásos megérzése, de most egyszerre érez valami nagyon rosszat és nagyon jót is. A régi felvonó ajtaja zárva, de Artie-nak a fali vezetékek rövidre zárásával sikerül kinyitnia és mit látnak? A fülkében az emeletet jelző kar maga az alhidádé! Ebben a pillanatban befut a két Barbosa rendházi pap, Pete az egyiket leüti, de a főnöktestvér nagyon küzd, ismét kést ránt. A verekedés végére azonban az ő mellkasából áll ki a tőr, és aléltan a földre esik. A küzdelem során azonban Pete is komoly sebet kapott, Artie tehetetlenül nézi barátja haldoklását. Ugye, nem fogok emlékezni a halálra?, suttogja Pete utolsó szavaival. Te nem, de én igen, válaszolja megrendülten Artie, de már csak magának.

New hope12

Artie a Farnsworthön hívja Leenáékat, megvan az eszköz, ti találtatok valamit a raktár készletéből? Igen, Mahatma Ghandi köntösét, ami nem sokkal Ghandi meggyilkolása után került a raktárba és békességet bocsát ki magából. (Zárójel: az eredetiben Ghandi's dhoti, ez majdnem olyan jól hangzik, mint az Artou Detou. Vagy a Gabba the Hutt.) Artie elkezdie összeraknie a leletet, ekkor pár pillanatra magához tér a leszúrt rendházfőnök és megkérdezi, mire kellett ez a szerkezet. Artie azonban nem mondhatja el, erre a pap figyelmezteti, hogy ha összeszereli, azzal olyan gonoszt szabadít fel, amitől élete végéig nem tud szabadulni, majd meghal. Artie összeilleszti a két darabot, az asztrolábiumból erős narancsfényű sugár csap ki és az idő elindul visszafelé. A cucc tényleg működik!

New hope13

Sikerült tehát visszanyerni 24 órát, Artie ismét a raktárban találja magát pont abban a pillanatban, amikor a Mary Celeste kísértethajóról származó kötél fogságából Myka és Helena kiszabadul. Artie figyelmezteti őket a Sykes tolószékében elrejtett bombára, amit meg is találnak, hozzákötve a parlament mennyezetének darabjához. A polcok közt rohangálva megtalálják a köntöst, ráterítik a bombára, és... nem történik semmi, a visszaszámláló tovább pittyeg. Akkor magát Sykest kell elkapni, akit Pete éppen most készül átlökni a portálon, rohanás! Szerencsére az utolsó pillanatban odaérnek, Artie már messziről ordít Pete-nek, hogy hozza vissza Sykest. A baltaarcú ügynök sikeresen visszarángatja a geciembert és lelöki a földle, dulván. Ráterítik a köntöst, ami pár pillanat alatt semlegesíti Sykes gyűlöletét és a bomba számlálója is leáll. Sajnálom, mondja még Sykes, ezzel meghal.

New hope14

A képernyőről letöröljük a homlokunkról lecsorgott verítéket, a raktár és vele együtt hőseink is megmenekültek, lehet ünnepelni, én a magam részéről Unicummal. (Remélem, közben mindenki sikeresen leérettségizett történelemből és latinból is.) Artie jelentést tesz Adwin Kosan főrégensnek és Mrs Fredericnek, de természetesen nem a raktár majdnem bekövetkezett pusztulásáról, hanem Helenáról, akit véglegesen kéne alkalmazni, mint teljes jogkörű ügynököt. Biztos vagyok benne, hogy az életét adná a raktárért, teszi még hozzá ravaszul. Kosan elfogadja Artie ajánlását és elő fogja terjeszteni a javaslatot a régenseknek, a félelmetes arcberendezésű főnéni azonban érzi, hogy itt valami nem teljesen kerek, de Artie csak ártatlanul pislog. Később éjszaka Artie-t rémálmok gyötrik, Claudia üldözi és végül késsel leszúrja, yay. Reggel Leena telefonál, hogy Claudia az éjjel elment a panzióból, mi látjuk is, amint hóna alatt a metronómmal távozik. Olyan gonoszt szabadít fel, amitől élete végéig nem tud majd szabadulni, visszhangoznak Artie fülében a pap szavai.

New hope15

Címkék: warehouse 13
24 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nautilus64 2014.01.24. 12:16:09

de nagyon vártam már magyarul, azért így sokkal jobb, hogy fel is lehet fogni, hogy mit mondanak! :D

a hogyvolt jó, mint mindig, a rész pedig zseniális, jó kis évad lesz ez, érzem én :)

Gabba 2014.01.24. 12:30:31

én csak a hv tempójában nézem, de ha Clauból rosszember lesz, könnyesre sírom a párnám

nautilus64 2014.01.24. 12:43:40

@Gabba: kb. csak két részt láttam, szóval annyival nem vagyok előrébb én se :) női megérzésemre hagyatkozom... egyébként én nem gondolom, hogy Claudia gonosz lesz majd

nautilus64 2014.01.24. 12:47:13

@Gabba: igaz, azt megnézném, ahogy könnyesre sírod a párnád :)

Gabba 2014.01.24. 13:20:53

@nautilus64: mert te is gonosz vagy :)

Isley 2014.01.24. 16:41:03

hurrá! azt hittem már nem is lesz hogyvolt.

Gabba 2014.01.24. 20:09:00

@Isley: dehogynem! hát meg volt ígérve. nem? de!

csak a VV cunami miatt kicsit nehéz bekerülni a fősodorba :)

nautilus64 2014.01.24. 20:47:37

@Gabba: pláne ha egy másik hogyvolt kitúr a csütörtöki napról! ;)

Gabba 2014.01.24. 21:23:08

@nautilus64: most szólj hozzá, milyen szerzők vannak!

Pácsó Ármándó 2014.01.24. 22:30:24

@nautilus64: Te Nau! Én már nagyon várom a hogyvoltodat. Olyan rég ettem már egy jó ...levest :-)

nautilus64 2014.01.25. 20:51:43

@St. Pácsó Ármándó: ha az istenek is úgy akarják, akkor 27-e 13 óra, de láblevessel nem szolgálhatok, kapsz helyette Rozálkát! :D

Pácsó Ármándó 2014.01.25. 21:22:57

@nautilus64: Pedig (SPOILER) Adalind már előkészítette a hozzávalőkat :-)
Rozálka kell, már nagyon hiányzott!

nautilus64 2014.01.26. 20:37:24

@St. Pácsó Ármándó: Gabba hogyvoltját Grimm-ezzük szét? :D kitúrják a helyéről és most szét is offoljuk? :D SPOILER: az alap meg volt hozzá, igaz megspékelve egyéb finomságokkal :D

Pácsó Ármándó 2014.01.26. 20:41:45

@nautilus64: Nem Grimmezzük! Szétoffoljuk!! :-)

nautilus64 2014.01.26. 20:45:37

@St. Pácsó Ármándó: igaz, igaz, legyen egy kis öröme ennél a hogyvoltnál

pedig nagyon jó sorozat, én imádom! :) (hogy ne csak off legyen)

Pácsó Ármándó 2014.01.26. 21:01:03

@nautilus64: Én most láttam belőle 20percet (valami régi filmek jöttek át a mába) és nagyon tetszett. Nem csak a kis vörös hajú csajszi miatt, hanem amúgy is.

Gabba 2014.01.27. 13:55:03

@St. Pácsó Ármándó: akkor a feladat adott: ledarálni, felzárkózni :)

Nyauuuu is rákattant, bár ez a mostani aktivitásán nem látszik.

W.Jack. 2014.01.27. 14:12:23

@Gabba: Más is zárkózhat? Nem be, nem ki, hanem fel :)

Gabba 2014.01.27. 14:21:17

@nughop: natürlich, aber schnell! :)

W.Jack. 2014.01.27. 14:28:35

@Gabba: Csak olvasással kell felzárkóznom, mert az elmúlt hónapokban annyi sorozatot néztem, hogy előtte egész életemben összesen sem :)

Pácsó Ármándó 2014.01.27. 17:43:27

@Gabba: De amit én láttam részben az hanyadik évad/rész?

Gabba 2014.01.27. 18:20:43

@nautilus64: @St. Pácsó Ármándó: az volt nyilván, és gondolom a TV2-n láttad, most ott megy a 2. évad
süti beállítások módosítása