Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Parade's End (Az utolsó angol úriember) - 1x04

2014. január 09. 09:00 - AaannnaaA

Sylvia előkelő társaságban vacsorázik, a barátnőjén és annak édesanyján kívül itt van Campion tábornok nővére, a férfiak pedig magas rangú hivatalnokok / katonák. A téma természetesen a háború. Az egyik férfi arra panaszkodik, hogy a fronton sok a beteg ló, mire másikuk megemlíti, hogy egy lovas újságban olvasott pár érdekes cikket egy Hotchkiss nevű embertől – nyilván jól ért a lovakhoz, küldje el a frontra problémát orvosolni. (Én meg akciósorozatokról írok hogyvótot, nyomozónak mehetek? Na haladjunk.) Sylvia szeretne elmenni a frontra a férjéhez (mi vaaaan?), de a jelen lévők leintik, felejtse el az ötletet. Oké, de akkor a háborúról se beszéljünk – ez azonban nem is olyan könnyű, mert ebben a pillanatban légiriadó kezdődik. Valentine és édesanyja szobájuk asztala alá bújnak a riadó idején, bár kétlem, hogy konkrét helyzetben az bármitől is védene...

Ismét Sylviához térünk vissza, immár kettesben beszélget barátnőjével. Az elmondja, hogy hamarosan elhagyja férjét egy másik férfiért, és kéri, hogy Sylvia barátként segítsen átvészelni leendő exének a következő időszakot, vigye el néha magával társaságba, ne hagyja befordulni. Sylvia bólint azzal, hogy sok ideje nem lesz, mert igenis Christopher után megy Franciaországba, a frontra – írt Campion tábornoknak, hogy segítsen odajutnia.

1.jpg

Mi pedig a Campionhoz váltunk, roueni állomáshelyére, ahol épp segédjének morog, miszerint Sylvia levelekkel ostromolja, hogy idejöhessen. A segéd közli, hogy Christophert hamarosan áthelyezik a lószállítási központba (bármit jelentsen is ez), gondolom otthonról járta ki neki Mark az áthelyezést, mert a lovak mellett nem lenne a csatatér közelében. Campion beint, Chris nem mehet sehova, az egyik legjobb embere. Mellesleg van még egy jó embere, McKechnie százados, aki a kiválóan ismeri a latin irodalmat (?), talán össze kellene rakni Christopherrel, tökéletes páros lennének (??).

Valentine az iskolában van, ahol tornaórákat tart, mint tudjuk, épp a tanári szobában tartózkodik, mikor az újságban meglátja Sylvia fényképét egy idegen férfival (barátnője exférjével, ugye). Azonnal Markhoz rohan, hogy megvitassák az olvasottakat, főleg mert az újság azt írja, Christopher megsérült a fronton. A férfi megnyugtatja, hogy ez nem igaz, csupán tüdőgyulladása volt. Viszont nem a lószállítási központban van, ahova Mark kérte az áthelyezését, mert azt nem sikerült elintézni, hanem gyalogsági támaszponton, ott is a raktározási részlegen – de mindegy is, lényeg, hogy nem a lövészárokban.

2.1.jpg

2.2.jpg

Chritsophert látjuk munka közben (egy lepukkant kalyiba az „irodája"), kicsit morcos a lelkem. Egyrészről mert értesül róla, hogy olyan társat kap maga mellé, aki a latin irodalom jó ismerője, ennek bizonyára hasznát fogják venni. Másrészről nincs raktáron több tűzoltó készülék, ez nem éppen a sikeres munkája bizonyítéka. Aztán újabb megoldandó probléma érkezik, Morgan közlegény személyében, aki rendkívüli eltávozást igényelne, mert megtudta, hogy a felesége otthon megcsalja és elherdálja a vagyonukat. Christophert viszont arról is tájékoztatták, hogy az említett feleség szeretője egy bokszoló, jobb lenne, ha Morgan inkább maradna a fronton.

Hősünk döntését a fiatal katonáról már nem tudjuk meg, Mark és Sylvia teázásához ugrunk. A nő arról győzködi sógorát, hogy segítsen neki eljutni a frontra férjéhez. Mark nem tud segíteni, de ha már beszélgetnek, elmondja sógornőjének, hogy ő és Michael odaköltözhetnek Grobyba, ha erre Christopher írásos engedélyt ad, bár talán hősünk inkább Valentine-nal élne ott. Sylviának erre felszalad a szemöldöke, most már pláne akar a férjével beszélni, úgyhogy szépen ki fog menni a pályaudvarra, aztán majd alakul. Mehh.

Campion tábornok a segédjének és Thurston (francia) századosnak ad utasításokat, mégpedig azt, hogy Mrs. Tietjenst semmi esetre se engedjék még a közelbe sem, másrészről pedig azt a kanadai egységet, melyet Christopher felkészített az indulásra, mielőbb vezényeljék a frontra.

3.1.jpg

3.2.jpg

Sylvia eközben valóban kiüget a pályaudvarra, ahol meglepetésére Potty Perowne (egykori szeretője) kiabál utána. A férfi bizalmi állást tölt be a seregben, ami többek között kiváltságos utazási feltételekkel jár, plusz épp franciahonba tart – Sylvia csatlakozik hozzá.

Campion tábornok fogadást tart tisztjeinek annak örömére, hogy a kanadai egység ma este elindul a frontra felváltani a fáradt csapatokat. Beszéde közben megszólal a telefon, az üzenetet segédje veszi át, és amikor végül ő is megtudja annak tartalmát, tisztjeivel nem közli. Azt kapta ugyanis parancsba, hogy a kanadai egység nem megy sehova, ő azonban először meg akarja tudni, miért a változtatás. Aztán kicsivel később visszatér a fogadásra, és közli, hogy a kanadaiaknak indulniuk kell, ám nem oda, ahova eredetileg kellett volna – az új úticél hadititok, mindenesetre este indulás.

Campion főhadiszállására megérkezik Potty Perowne és Sylvia. A tábornok üdvözli a férfit, aztán halkan odasúgja neki, hogy kitekeri a nyakát amiért elhozta Sylviát, majd mikor a nő közelebb lép, látványos örömmel üdvözli őt. A fogadáson Christophertől egy tiszttársa szívességet kér beosztottja részére, hogy az elhagyhassa a tábort: a kanadai fiú édesanyja ide utazott, hogy láthassa gyermekét. Az asszonynak már két fia meghalt, Chris igazán lehetne kicsit engedékeny. Hősünk bólint, bár ha a srác nem ér vissza időben, neki a fejét veszik.

4.1.jpg

4.2.jpg

Este légitámadás van, Christopher a szokásos kalyibában vészeli át, de nincs egyedül, mert közben ide helyezték McKechnie-t is, a kiváló latin tudort. Nos lehet, hogy holt nyelvből jó, viszont élő tisztnek pocsék, ugyanis iszonyúan be van rosálva, konkrétan hangosan marhaságokat kiabál félelmében – hősünknek többször is erélyesen rá kell szólnia, hogy viselkedjen. Morgan közlegény is itt van, aki barátjának, Thomas közlegénynek még mindig a bánatát ecseteli, miszerint a felesége megcsalja ő pedig nem mehetett haza (ezek szerint Christopher nem engedte el). Hősünk elküldi a két katonát ügyet intézni, ő pedig kénytelen tovább tűrni McKechnie szűkölését.

Sylvia Campion tábornok asztalánál vacsorázik annak segédjével és Thurston századossal. A nő megemlíti, hogy vele már találkozott egyszer, itt Franciaországban, mire az bólint. (Azt egyikük sem mondja ki hangosan, csak a nő villanásnyi emlékképéből tudjuk, hogy Thurston volt az a férfi, aki – az első részben – meglátta őt Potty Perowne-nal, amikor a szeretők anno ide szöktek.) Sylvia ezután a tábornokot támadja kérdéseivel: hol van a férje, miért nem láthatja, stb. Campion és segédje közösen magyaráznak: most légiriadó van + szolgálatban áll + odakint szokott aludni egy sátorban, nem itt a hotelben.

5.1.jpg

6.2.jpg

Christopher irodájába közben visszatér az ügyintézésből Thomas, majd Morgan is – utóbbi azonban megsérült, amint belép összeesik, és Chris kezei között leheli ki a lelkét. Hősünk iszonyúan megrendül, nem sokkal később már remegő kézzel mossa le magáról a vért. Thomasnak mondja, ha hazaengedte volna Morgant csalfa nejéhez, akkor még mindig élne. A fiú szerint nem szabad erre gondolnia, és különben is Christopher a legjobb százados – őszinte szavaiból kitűnik, hogy a beosztottjai nagyon kedvelik.

5.2.jpg

A tábornok vacsoráján Sylvia még mindig nyávog, szerinte férje azért nem jön ide, mert szeretője és gyereke van a franciáknál. Campion rászól, hogy hagyja abba az elméletgyártást, de ő addig nem hajlandó távozni, míg nem látta urát.

Később hősünk, miután kiszellőztette a buksiját, visszatér az irodájába. McKechnie azzal fogadja, hogy Campion üzent neki, és fel is olvassa a pár sort, ami elég félreérthető, mert tábornokunk arról ír, hogy tartsa rövid pórázon a „nőt". Christopher sem érti miről van szó, elengedi hát a füle mellett az egészet, és a korábbi eseményektől feldúlva azt kéri a férfitól, hogy ha már akkora irodalmár, adjon meg nyolc rímet, ő pedig ír belőle egy szonettet két és fél perc alatt. McKechnie kontráz – ha megírja, ő lefordítja latinra három perc alatt. Két idióta. Ekkor egy idegen lép az irodába és bemutatkozik: ő a Hotchkiss nevű lótudor, akiről a rész elején szó esett – ezek szerint tényleg elhozták a frontra. Saját bevallása szerint kemény két hete katona, és azért került ide, mert egy lovas újságba cikkeket írt az állatok szerinte megfelelő tartásmódjáról. Chrisnek leesik az álla, és továbbküldi a tagot a megfelelő parancsnokhoz, mindezt úgy, hogy közben megkapja a rímeket McKechnie-től, így meg is írja a költeményt - határidőre.

6.3.jpg

Mikor végez, megérkezik Campion segédje, ezért latinosunk már nem áll neki lefordítani az elkészült művet, csak elteszi későbbre. A segéd kéri, hogy hősünk sétáljon el vele a kapuhoz, mert ott egy nő várja. Christopher azt hiszi, Valentine az, és őrült rohanásba kezd, miközben felesége a kapunál felsorakozott katonákat faggatja, hogy férje tényleg él-e? Mikor mindenki leteszi a nagyesküt, hogy igen, a nő kocsiba száll, és elhajtat – pont mielőtt Christopher odaér. Ő azonban még látja, hogy felesége ül a kocsiban, így kissé lelombozva fejezi be a sprintelést.

Az éjszaka közepén Sylvia felébred, és épp szobája ablakán néz kifelé, mikor Potty Perowne nekiáll rángatni a kilincsét, a nőnek azonban a füle botja nem mozdul.

7.jpg

Reggel Christopher a sátrában ébred. McKechnie érkezik azzal, hogy a kanadai csapat újból visszatért (eszerint többszöri kísérlet ellenére sem tudtak útra kelni). És hogy legyen még egy extra szívás, a fiú, akit tiszttársa kérésére tegnap elengedett, hogy találkozhasson édesanyjával, nem ért vissza időben, elfogták a tábori csendőrök, és most az irodájában várja sorsát.

Christopher "ítélethirdetés" előtt összegzi a fogoly és elfogói vallomásait, miszerint a csendőrök szóban vegzálták a fiú anyját, mire a srác a csendőröket, akik viszonzásul letartóztatták. Mikor mindenki bólint, hősünk kivizsgáltnak tekinti az ügyet, a foglyot megrovás nélkül elbocsátja, a két csendőrt viszont keményen lehordja, amiért sértegették a fiút. Miután távoznak, segédje figyelmezteti, hogy szerinte ezzel még nincs vége az ügynek, mert a csendőrök vezetője, O'Hara tábornok nem fogja szó nélkül hagyni, hogy buksisimi helyet letolást kaptak a beosztottjai. Hősünk tesz rá, inkább elindul a hotelbe, hogy elkísérje feleségét a Campion tábornok által rendezett fogadásra.

Mikor a lovakhoz ér (a hotelbe lóháton menne), döbbenten tapasztalja, hogy az összes packós kint nevet a szabad levegőn. Kérdőre vonja a lovászfiút, aki elmondja, hogy Hotchkiss utasítására történt így, mert a lovakat meg kell edzeni. Christophernek eldurran az agya, parancsba adja, hogy az összes lovat vigyék istállóba, kapjanak rendesen hamit, épp csak azt nem teszi hozzá, hogy Hotchkiss bekaphatja.

8.1.jpg

8.2.jpg

A hotel bárjában Sylvia és Potty Perowne beszélgetnek, illetve inkább ez utóbbi ostromolja a nőt, mikor Christopher belép. Amint megpillantja feleségét egy másik férfival, eléggé megrendül, de úgy tesz, mintha nem látná, hogy ne hozza zavarba. Sylvia a falon pont mellette lévő tükörből azonban kiszúrja férjét, és nemhogy örülne a gáláns viselkedésnek, felhúzza magát, hogy az a mamlasz inkább elsomfordál, hogy őt kímélje. Perowne szerint Christopher őrjöngeni fog, mire Sylvia leereszkedően leinti – a férje sosem mutat érzelmeket, de ő majd megtöri.

Kérdi a férfit, hogy van-e férjének szeretője, de nemleges választ kap. (Christopher ezalatt felmegy a szobájába, majd átsétál a feleségéébe, ahol komor, elgyötört arccal mereng egy keveset, majd távozik a hotelből.) Az asszony odalent arról beszél egykori szeretőjének, hogy vissza akarja kapni a férjét, de Perowne szerint csak kínozni szeretné. Kérleli a nőt, hogy ma éjjel engedje be a szobájába, és Sylvia bólint – gyere, bár nem biztos, hogy azt kapod, amire vágysz. Hm.

9.jpg

A tábornok fogadásán Campion épp nagyban dicséri Sylviát Christophernek, mikor a nő megérkezik Perowne kíséretében. A tábornok olyan megvetően néz a kísérőre, hogy az rémült arccal lép olajra. A házaspár kettesben marad, a nő kérdőre vonja férjét, miért nem töltötte a hotelben az éjszakát, de mikor az elmesélné, hogy milyen nehézségek miatt volt távol, a nő gorombán letromfolja. Christopher a fiáról kérdez, aki persze jól van, csak hát alig ismeri az apját – ettől hősünknek lekonyul a füle. Sylvia elmondja, hogy azért jött, mert kettejükről akar beszélni, és kéri, hogy férje ma éjjel maradjon a hotelben. Társalgásukat Campion szakítja félbe azzal, hogy reggel nyolcra sofőrt küld a nőért – így tudatja vele, hogy ki van ebrudalva.

Visszaváltunk Londonba, ahol Valentine tanítványait rendezgeti az öltözőjükben. A lányok a nőknek megadott szavazati jogról beszélgetnek (eszerint sikerült végre kiharcolni, bár nem teljes körűen). Arról kérdezik őt, hogy elmegy-e majd szavazni, aztán meredekebb téma kerül elő: van-e a fronton harcoló kedvese – de szőkénk szerencsére megússza a válaszadást, mert a szomszéd helyiségben lévő lányok pont ekkor követnek el valamilyen csínytevést, rájuk kell pillantania.

10.1.jpg

10.2.jpg

Christopher este megérkezik a hotelbe, de még a lépcsőn sem jut fel, mert O'Hara tábornok elcsípi, és legorombítja, amiért tábori csendőrei által elfogott és sértegetett fiú ügyét nem kezelte elég szigorúan. Hősünk összepattan felettesével egy gyors szóváltás erejéig, majd a tábornok dühösen fenyegetőzve balra el, Chris pedig a lépcsőn fel.

Sylvia odafent csinosban várja, és amikor megérkezik, átrongyol a szobájába. Kérdi merre járt az ura a fogadás óta, mert őt O'Hara tábornok fárasztotta. A férfi csak a katonáinál volt, de most enne pár falatot és venne egy fürdőt. Sylvia a szobaszolgálatot hívná, de nem veszik fel, így hát átviszi férjének a leveleit, melyeket az otthonukba kézbesítettek – bátyjától és Mrs. Wannoptól kapta őket. Christopher fáradtan az ágyra dől, hogy elolvassa őket, felesége pedig újra telefonálással próbálkozik, ismételten sikertelenül. Visszatér férje szobájába és látja, hogy az levéllel a kezében beverte a szunyát.

11.jpg

Nem sokkal később hősünk kopogtatásra riad, üzenetet kapott, miszerint hajnalban végre elindulnak a kanadai csapatok, addigra neki is vissza kell mennie. Átlép felesége szobájába, hogy elmondja mindezt, de egy pillanatra elakad a szava az asszony látványától. Aztán beszélgetni kezdenek, Christopher természetesen beleegyezik, hogy a nő Grobyban éljen a fiukkal, ő azonban nem szándékozik csatlakozni hozzájuk. Sylvia megrendül, és elrebegi, hogy legalább öt éve nem volt köze férfihoz. Anno azért hagyta el az urát, mert nem bírta elviselni, hogy minden botlását szó nélkül, némán tűrte. Aztán visszatért, ám nagyon nehéz volt neki, mert a férfi öt éve semmilyen érzelmet nem mutat iránta, de most már nem érdekli, hagyja a francba az egészet. Christophernél ez a kijelentés teszi be a kaput, feleségéhez ugrik, és vadul megcsókolja.

12.jpg

Ekkor jelenik meg Perowne, és kezdi lassan kinyitni az ajtót. Christopher észreveszi, odaugrik, és két kézzel kilöki a szobából, majd bezárja az ajtót. Sylvia felnevet, látszik, hogy élvezi a cirkuszt. A java azonban még csak most jön, O'Hara tábornok ugyanis pont akkor lép ki a szobájából, mikor Perowne kiröpül Sylviáéból, ezért felháborodottan Chrisékre töri az ajtót. Hősünk őrjöng, és a tábornokot is kilökné a folyosóra, főleg mert az részeg, de az öreg nem hagyja magát. Még jó, hogy érkezik egy másik katona is, így vele kísérteti vissza a szobájába O'Harát, aki még visszaüvölt Christophernek, hogy le van tartóztatva.

A férfi végre magukra zárja az ajtót, Sylvia pedig még mindig nevet az egészen. Férje sajnálja az egész cirkuszt, ő erre nem válaszol, majd a következő pillanatban megszólal a légiriadót jelző sziréna. Az éjszaka további történéseit nem tudjuk meg.

13.1.jpg

13.2.jpg

Christopher másnap reggel ülve bóbiskol irodájában az asztalánál, mikor betrappol Campion a segédjével. A tábornok utasítja őt, hogy negyed órán belül tartson vele együtt szemlét a katonák étkezőjében, mire Chris halkan ellenveti, hogy most épp le van tartóztatva. Campion visszamordul: teljesítse a parancsot! Hősünk kibotladozik az irodából a tábornok segédje társaságában, hogy jelezze a konyhán a várható vizitet. Útközben szót váltanak a tegnap este történtekről; a segéd elmondja, hogy Perowne azt állította a tábornoknak, hogy Sylvia hívta őt a szobájába. Christopher bólint, tényleg így volt, de a felesége csak társaságot akart, nem szeretőt (vagy ingyen cirkuszt, teszem hozzá én).

A segéd tovább pletykál: Perowne ultimátumot kapott Campiontól, vagy lefokozzák vagy mehet a frontra (azt nem tudjuk meg, melyiket fogadta el). A tábornok amúgy hatalmasat csalódott Sylviában, mert eddig istennőként imádta, de Thurston százados elmondott neki pár dolgot, amit anno látott. A segéd arról is faggatja hősünket, O'Hara részeg volt-e tegnap este, de mivel a tábornok régi jó barátja Campionnak, ezért „nem" a válasz. Ő vállalja az esetért a felelősséget, végül is meglökött egy tisztet – beszélgetőtársa kiakad, nem érti, miért vallja magát bűnösnek. Azért, jön a válasz, mert egy lefokozás is jobb, mint ebben a moslékban úszni az árral.

14.jpg

Christopher visszatér irodájába, ahol Campion már várja, és közli, hogy áthelyezik, parancsnokhelyettesnek egy zászlóaljhoz (a frontra). Ezután elindulnak ők ketten a konyha felé, és közben beszélgetnek. Tábornokunk elmondja, hogy nem tud hősünk segítségére lenni, mert az összekülönbözött O'Hara tábornokkal, meg hát évekkel ezelőtt egyszer már lefokozták (az nem számít, hogy a kicsinyes Gerald Drake intézte a dolgot), emellett összekülönbözött Hotchkiss „lótudorral" is, szóval nem maradt más választás, mint a lefokozás vagy a front.

Campion megemlíti azt is, mennyire csalódott Sylviában – Christopher vehemensen tiltakozik. A tábornok azonban hajthatatlan, már tudja, hogy a nő anno nem az anyja után ment Németországba, hanem elszökött a szeretőjével. Hősünk visszakérdez, mégis mit kellett volna tennie hűtlen feleségével? Elválni, jön a gyors válasz, de Christopher neki is elmondja amit Macmasternek anno – az előkelő családok magánéletének a kirakatban tökéletesnek kell lennie. Campion tesz a kirakatra, irány a konyha szemléje (szerencsére legalább ez rendben van). Sylviát kocsi szállítja el a táborból, a nő elégedetten vigyorogva trónol a hátsó ülésen.

15.1.jpg

15.2.jpg

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zitoka 2014.01.13. 22:12:57

Anna, mikor jön a következő?

AaannnaaA 2014.01.14. 05:33:26

Jelen állás szerint ma 13-kor.
süti beállítások módosítása