Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Doctor Who (Ki vagy, Doki?) NS08E00 – The Time of the Doctor

2014. január 09. 13:00 - Kapitánylány

Egy nő mesél egy bolygóról, ahonnan egy ismeretlen üzenet terjed szét az univerzumban. A megfejthetetlen üzenet idecsábított mindenkit, a Doktort is. A férfi egy Dalek testrésszel jelenik meg egy hajón, barátsággal jött, az érdekli, hogy miért vannak itt, azonosítsák magukat. A sötétből hirtelen számos világító szem jelenik meg, a Doktor sikeresen egy dalek hajóra jött egy dalek testrésszel. Sikerül még időben kérnie a visszateleportálást, a TARDIS-on egy kiborg fejen (Handles) kéri számon, hogy miért oda küldte. Kis zsörtölődés után megtudjuk, hogy pl. dalekok, sontariak, slitheenek parkolnak a bolygó körül, de nem harcolnak, csak itt vannak, mind az üzenet miatt, amit még a Doktor sem tud lefordítani. Megszólal a TARDIS külső telefonja, a Doktor kéri Handles-től, hogy emlékeztesse majd, hogy a telefont vissza kell kötnie a konzolba. Clara van a vonal másik végén, karácsonyi vacsorát főz, a családjának pedig azt mondta véletlenül, hogy van egy pasija, szóval a Doktor jöjjön el és legyen a fiúja. A férfi nem igazán figyel, egy új hajó jelenik meg, irány megnézni a TARDIS-szal. Belépve az űrhajóba jön rá, hogy egy kiborg fedélzetre érkezett, akik aktivizálódnak és megtámadják a férfit. Újra megszólal a telefon, a Doktor hiába mondja, hogy nem ér rá, mert megtámadták a kiborgok, Clara szerint mindkettőre van ideje.

01.jpg

Clara, családja körében, idegesen figyeli a tévét, apja közben a pulykáról érdeklődik, a lány már a konyhában hallja meg az ismerős hangot, futni kezd a parkban leparkolt TARDIS-hoz. A hajóba belépve a Doktort meztelenül találja, kéri, hogy öltözzön fel, majd irány a vacsora. A Doktor holoruhát vesz fel, amit Clara agyába vetít ki, bemutatkozás után derül ki, hogy talán a családra is ki kellene vetíteni azt a ruhát. A konyhába mennek, ahol kiderül, hogy egy jó állatorvos akár meg is menthetné a pulykát, annyira nincs még kész. Clara kéri, hogy szónikozza meg, a férfi szerint csak egy időgép segíthet, milyen jó, hogy van egy a közelben. Beteszik a pulykát sütni a hajóba, visszamennek a bolygóhoz, amikor is jelez a kiborg fej, hogy azonosította a bolygót: Gallifrey. A Doktor ideges, hiszen csak felismerné a szülőbolygóját és ez nem az, ha meg is mentette, akkor is az egy másik univerzumban van.

02-1.jpg

02-2.jpg

Megjelenik egy templomhajó, meghívást kaptak Tasha Lem szentanyától, ő vont pajzsot a bolygó köré, tőle kaphatnak engedélyt a landolásra. Tasha kettesben akar lenni a Doktorral, Clara kint marad a kápolnán kívül, ahol silence-kel fut össze. Szentanya szerint az üzenet mindenkiből félelmet váltott ki, senki se szállhat le a bolygóra, mert kitörne a vérrontás. Clara-t körbeveszik a silence-k, gyónásra szólítják fel a lányt, aki ijedten ront be a kápolnába, de ott már nem tudja elmondani, hogy miért jött be. Tasha le tudja őket küldeni a város mellé, keressék meg egy óra alatt az üzenet forrását, de közben ne csináljanak bajt. Elkéri a TARDIS kulcsait, mert nem vihet le semmilyen technológiát a férfi.

03.jpg

A bolygóra érve kiderül, hogy havazik, Clara az egyik hókupac alatt egy szobrot talál, a Doktor ijedten jön rá, hogy egy Síró Angyallal van dolguk, amely elkapja a lányt. Sikerül kiszabadulnia, de elesnek, majd még több szobor közé gurulnak. Lassan körbe veszik őket, de a Doktor a hajába, ami egy paróka, elrejtett egy pótkulcsot, sikerül a TARDIS-t lehoznia a felszínre, irány az üzenet forrása. A városba érve megtalálják a forrást, ami a toronyban van, egy párocskával futnak össze, a bemutatkozás során kényszeresen mindenről igazat mondanak, igazságmező van a városban, különösen a torony közelében erős, a város neve egyébként Karácsony.

04.jpg

A toronyban körbenézve a Doktor a repedésbe fut bele, elmeséli Clara-nak a történetet, szerinte a hasadékon keresztül egy másik univerzumból valaki át akar jönni. A Doktor hirtelen rájön, hogy Gallifrey akar átjutni a szakadékon, a kiborg fejre rátéve a Mester dekódolóját lefordítják az üzenetet, amely egy ősi kérdés: Doctor Who? A fordítást mindenki hallja, Tasha azonnal kiadja a parancsot a Doktor felhozatalára. A férfi szerint azért kell az igazságmező, hogy biztosan ne hazudjon, mert ha megadja a kérdésre a választ, akkor a másik oldalon tudni fogják, hogy jó helyre jönnek vissza. Doktor visszaküldi Clara-t a hajóra egy eszközzel, mert ha az időurak visszatérnek, itt elszabadul a pokol, hiszen a bolygót körbe veszik az ellenségek. Clara visszaér a TARDIS-ba, míg a szentanya hologramja elárulja a Doktornak, hogy a bolygó neve Trenzalore. A TARDIS hazaviszi a lányt, aki későn veszi észre hova került, kulccsal próbálja kinyitni a hajót. Közben a bolygón Tasha meg akarja akadályozni az időurak visszatérését, mert attól tart, hogy újra kitörne az időháború. A Doktor nem figyel a nőre, kinevezi magát a város sheriffjének. Tasha új ügyet fogalmaz meg az egyháznak, meg kell akadályozni, hogy a Doktor kimondja a nevét, beköszönt a Csend.

05.jpg

Elindult Trenzalore ostroma is, a Pápai Főrendszer egyháza mindent megtesz azért, hogy fenntartsa a békét a Doktor és az ellenségei között, a férfi pedig védelmezi a várost. Évek múlnak el, az ellenségek is új dolgokat találnak ki, mint például a fakiborg, amely az alacsony technikai szint miatt nem indítja be a Főrendszer riasztóit. A már megöregedett Doktor veszi fel a harcot vele, a szónikus csavarhúzóval megfordítja a kiborg fegyverének a polaritását, az így fordítva fog elsülni. Mármint ez mondja a kiborgnak, aki leellenőrzi, az igazságmező miatt pedig nem hazudhat a Doktor, ugye. A kiborg megfordítja a fegyvert, majd lelövi magát, a Doktor elfelejtette mondani, hogy a csavarhúzó nem jó fára.

06.jpg

Minden győzelmet megünnepelnek a városban, az egyik ilyen alkalommal tér vissza a TARDIS, több mint 300 év után. Kiderül, hogy azért késett ennyit, mert maga után vonszolta Clara-t. A lány szétnézve a Doktor szállásán rengeteg gyerekrajzot talál, illetve megjavításra váró játékokat. A férfi patthelyzetbe került, az ellenségei nem támadhatnak, mert akkor szabadon ereszti az időlordokat, viszont ő se menekülhet el, mert akkor elpusztítják a bolygót, de legalább van egy hely, ahol állandóan szükség van rá. Míg várják a pár percig tartó hajnalt, világosságot, a kiborg fej végleg leáll. (Csak nekem olyan egy kicsit mint Wilson a Számkivetett filmből? Csak Handles tud válaszolni.) Clara nem érti, hogy miért küldte haza a férfi, talán azért mert nem akarta eltemetni. Öregember már, nem megy sehova, a lány szerint nem halhat meg, majd regenerálódik, de a Doktor már ellőtte az összes regenerációját. Thasa jelenik meg, tárgyalni óhajtanak vele.

07.jpg

A szentanya, Clara és Doktor elvonulnak, miközben a kint maradtak átváltoznak fejlett dalek egységgé, a Doktor besétált a csapdájukba. Beszélgetés során kiderül, hogy egy csoport leszakadt az egyházról, ők akarták megakadályozni, hogy eljusson Trenzalore-ra, ők robbantották fel a TARDIS-t. A nő nem próbálja a múltat megváltoztatni, lehetséges időháborút akarja megakadályozni. A dalekok mozgolódni kezdtek, néhány napja meg is támadták a Főrendszert, mindenkit megöltek, Tasha is egy dalek egység már. Átváltozik, majd az igazi dalekok is megjelennek, akik azért emlékeznek a Doktorra, mert Tasha agyából visszanyerték az információkat. A férfit Clara megölésével fenyegetik, akit a szentanya tart sakkban, de a lányt nem érdekli ki lesz a hóhéra, így is úgy is meghal. A férfi őt tartja igazi nőnek, nem Tasha-t, aki felszívja magát ezen és rátámad a dalekokra. A párosunkat elküldi, ő pedig itt marad küzdeni a dalekokkal szemben.

08.jpg

Újra a TARDIS-ban vagyunk, kész a pulyka, a Doktor beindítja újra az eszközt, Clara odahaza sétál ki a sülttel, a hajó pedig nélküle tér vissza. Trenzalore mezején kitör a harc, de végül csak a dalekok és az egyház maradt, a Doktor pedig a Csenddel vállvetve vette fel a harcot az ősi ellenség ellen. Clara a családja körében szomorkodik, az anyjának már kész listája van új fiúkból. Sor érzelmeskedés után a távolból felhangzik a TARDIS hangja, boldogan fut be a hajóba, de ott Tasha várja. Clara nem érti mit keresnek a bolygón, szentanya szerint nem halhat meg egyedül a Doktor.

09-1.jpg

09-2.jpg

09-3.jpg

Egy nagyon öreg Doktor várja Clara-t a hasadéknál, de a dalekok is közelednek. Elbúcsúzkodnak egymástól, a férfi elindul megjelenni a dalekok előtt, Clara pedig segítséget kér a repedésen túlról, majd lezárul a hasadék. A Doktor felér a toronyba, a dalekok nagy logikával megállapítják, hogy haldoklik és az időlordok se térnek vissza, elkezdik bombázni a várost. Ekkor az égen megjelenik a repedés, regenerációs erő áramlik át a férfi testébe. A dalekok érzékelik a problémát, de már későn, a Doktor a regenerációs enegriájával elpusztítja a flottát.

10-1.jpg

10-2.jpg

Clara a TARDIS-ban keresi a Doktort, ahol szakadt ruhákat talál, a konzolon pedig halrudacskás pudingos tálat. A férfi felöltözve jelenik meg, Clara csodálkozik, hogy megint fiatal és még az arca sem változott meg. Doktor szerint elkezdődött a folyamat, ez csak visszaállás az alaphelyzetbe, új regenerációs ciklus indult el. Már kezdenek is látszódni az első jelek, a Doktor visszaemlékezik a régi szép időkre, megjelenik a kis Amelia, majd a felnőtt Amy is, jó éjt kíván. Clara kéri, hogy ne változzon meg, de pár másodperc alatt már az új Doktor köszön vissza, akinek nem tetszenek a veséi színei. Nagyobb baj azonban, hogy a TARDIS zuhanni kezd, és a Doktor nem tudja hogyan kell vezetni.

11-1.jpg

11-2.jpg

Búcsúzzunk a tizenegyestől az epizódban mondott idézettel: „És most itt az idő: utolsó fellépés, ahogyan azelőtt rég a többieké. A tizenegyes most elköszön és a mutató mozdul a tizenkettes felé."

12.jpg

Címkék: doctor who
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2014.01.09. 16:00:01

Végre, lehet róla beszélni. :)

Szerintem nem volt rossz rész, de valahogy nem állt össze egy igazán nagy egésszé. Voltak benne jó momentumok, és minden kérdést, amiről korábban beszéltünk, sikerült megválaszolniuk (a mikéntje már más kérdés), de egyszerűen túl sok mindent kellett elvarrni, és ehhez én kevésnek éreztem ezt a 60 percet. Szerintem egy Sherlock-féle 90 perces részben nem kellett volna rohanni ennyire mindennel.
Persze, ahogy írtam is, voltak benne jó pillanatok, pl. amikor a nagyasszonyanya kijelentette, hogy lehull a Csend, meg (valamennyire) viccesek, mint a fakiborg, de pl. a síró angyalok megjelenése és szerepeltetés teljesen fölösleges parasztvakítás volt.
Összességében jó, okés, de messze nem kirobbanó.
Ja, és remélem, hogy megmagyarázzák azt, hogy a Doktor miért nem képes a TARDIS vezetésére.

Kapitánylány 2014.01.09. 17:53:52

@Is: valóban, a 60 perc kevés volt ehhez a részhez, de az is igaz, hogy voltak benne olyan részek, amit nagyon elhúztak, felesleges volt

arra is választ kaptunk, hogy miért szerepelnek benne a dalekok, szerintem a TARDIS vezetésére is lesz jó magyarázat (lehet, hogy az új regenerációs ciklus egyben egy új élet tiszta lappal, nem fog emlékezni az előző ciklusára, Clara dolga lesz emlékeztetni)

Síró Angyalok meg azért kellettek, mert ha már kiborgok és dalekok is vannak ők sem hiányozhatnak

na, de az előző karácsonyi részhez képest fényévekkel jobb volt :D

legalább a sok hőzöngő, akinek a szemét szúrta a paróka az kapott most egy jó magyarázatot XD

Kapitánylány 2014.01.09. 18:02:11

na szóval, csak egy gondolat bánt engemet, de hátha figyelmetlen voltam és ti tudjátok: Clara anyukája nem halt meg? The Rings Of Akhaten című részben volt róla szó, hogy anyukája meghalt, azóta újra él? vagy ez az apukája új felesége?

Arkhia 2014.01.10. 00:04:35

@Kapitánylány: Olyasmi lehet, vagy a nagynénje, nekem valamiért az jött le. :)

Tasha miatt eleinte aggódtam egy kicsit, de végül jó kis karakter lett, amikor meg a Doktor visszarángatja a dalek-állapotból, az óriási volt. :) Meg a "Shut up and win!"

Handles inkább K9-pótléknak/utalásnak tűnt, azzal az "affirmative"-val. :)

A végén a repedés szerepét meg imádtam. Csak van odaát valaki(k)nek egy kis esze, megnézném a dolgot a gallifreyi oldalról.

A TARDIS vezetése meg lehet, hogy csak szimplán regeneráció utáni amnézia, volt már ilyen régebben.

Pácsó Ármándó 2014.01.10. 22:10:31

A kiborgok nem azért támadják meg mint a dalekok? Mert a kiborg hajóra kiborg fejjel a kezébe ment?
Valahogy sejtettem, hogy a retinára vetített hologram ruha még meglepetéseket fog okozni.

Kapitánylány 2014.01.11. 22:25:35

@Arkhia: közben már felvilágosított egy nagyon kedves ismerősöm, hogy valószínű, hogy a nagynénje

"volt már ilyen régebben" - na az ilyenek miatt gondolkozok sokszor, hogy meg kellene nézni a klasszikus évadokat, csak lenne rá időm (vagy egy TARDIS-om)

@St. Pácsó Ármándó: vagy csak szimplán rátámadnak mindenkire, aki a hajójukra téved és nem dalek/kiborg :D

Aalyanna 2014.04.10. 00:31:32

"A férfi egy Dalek testrésszel jelenik meg egy hajón" Talán inkább Cyberman.

Kapitánylány 2014.04.10. 09:26:11

@Aalyanna: kepfeltoltes.hu/view/140410/Doctor_and_Dalek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

az szerintem egy dalek testrész, nem igazán sikerült kivágnom a képet, mert folyton mozogtak, de a dalek hajón egy dalek testrésszel jelent meg
süti beállítások módosítása