Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek (TOS) S01E05 – The Enemy Within – Megkettőzve

2013. december 20. 13:00 - Kapitánylány

Csillagidő 1672.1 Az Enterprise kapitánya és legénysége egy bolygón tartózkodik, Sulu - kezében egy idegen lénnyel - megállapítja, hogy egyre hidegebb van, Jim szerint lesz itt még -120 fok is. A távolból egy ordítást hallunk, mindenki rohan a sebesült tiszthez, akit különös sárga por lep el. Kirk elrendeli Fisher jelentkezését a hajó gyengélkedőjében. Scott hozza fel, de rá kell segítenie a teleportra, csak nagy nehezen sikerül az átvitel. A főgépész ellenőrzi Fisher ruháján lévő port, ami mágneses, fertőtleníteni kell a ruhát. Scott a rendszer ellenőrzése előtt elküldi a segédet egy eszközért. Miután mindent rendben talál, felsugározza a közben bejelentkező kapitányt is, aki az átvitel után megszédül. Scotty elkíséri Jim-et, így az állomás ellenőrzés nélkül marad. A rendszer újra beindul, és egy gonosz kinézetű Kirk kapitány jelenik meg a fedélzeten.

01.jpg

A kapitányi naplóból kiderül, hogy a legénység feladata az Alpha 177 nevű bolygóról való mintapéldány gyűjtése (kicsit jobban sikerült, mint kellett volna). Kirk 2 ölelgetni kezdi a transzporter irányítót, ekkor lép be az elküldött tiszt. Aggódva kérdezi, hogy jól van-e a kapitány, de az válasz nélkül elhagyja az állomást. Scotty a szobájáig kíséri az igazi Jim-et, tanácsolja, hogy nézzen be a dokihoz, de az nem hallgat a jó szóra, fáradtan dől le az ágyába.

02.jpg

McCoy épp ellátja a sebesült tisztet, amikor a gonosz Kirk lép be az ajtón Saurian brandy-t követelve. A doki útjára engedi a meggyógyított matrózt, majd a kapitányhoz fordul, aki feldühödve kéri az alkoholt, majd miután megkapta az üveget sietve távozik. A folyosón lébecolva a brandy nyakára hág, ekkor ér oda Janice segédtiszt szobája elé, ahova be is megy, de a lány nem tartózkodik ott. Az igazi kapitányhoz Mr. Spock érkezik meg, McCoy kérte meg arra, hogy nézzen rá Jim-re. A vulkáni kicsit zavarodott, a doki azt mondta neki, hogy Kirk úgy viselkedett mint egy vadállat, Jim szerint McCoy felültette Spock-ot. A vulkáni inkább visszamegy a helyére, Jim megvigasztalja azzal, hogy majd elmondja a dokinak, hogy mérges rá.

03.jpg

Scotty az állomásra rendeli a főembereket, transzporter hiba jelentkezett, a mintapéldány felsugárzása után pár másodperccel megjelent a gonosz másolat is, ami nem is másolat, hanem inkább az eredeti lény negatív változata. A főgépész nem tanácsolja a többiek felhozatalát addig, amíg meg nem javítják a hibát, hiszen mi lenne, ha ez egy emberrel történne meg. Kirk-nek rossz érzése támad.

04.jpg

Janice visszaér a szobájába, ahol a kicsit részeg Kirk 2 várja. Jim rátámad a lányra, de az ellenkezik, megkarmolja a férfi arcát. A segédtisztnek sikerül Fisher-től segítséget kérnie, aki a rádión próbál bejelentkezni, de addigra a gonosz Jim letámadja és verni kezdi. Az igazi Kirk meglepve hallja, hogy megtámadta a Janice-t, Spock szerint ott volt, megtalálta a brandy-s üveget is. Kirk és Spock elindul a gyengélkedőbe, közben Kirk 2 ér oda és a saját szobájában talál menedéket. Janice meséli el a korábbi eseményeket a főembereknek, a kapitány hiába mondja, hogy nem ő volt, a lány nem hisz neki. A segédtisztet végül a szobájába küldik, Spock szerint csak egy logikus válasz van, hasonmás tartózkodik a fedélzeten.

05.jpg

Scotty-nak nincsenek jó hírei, nem tudják mikorra sikerül kijavítani a hibát, ha egyáltalán sikerül nekik. A kapitány aggódik, négy ember ragadt a bolygón, nem sokáig fogják bírni a hideget. Spock és Jim tanácskoznak mi legyen, Kirk bizonytalan, a vulkáni tanácsait mondja vissza. A kapitány ott tart, hogy mindent bevall a legénységnek, Spock szerint nem jó ötlet, mert a hajó vezére nem mutatkozhat gyengének. Jim nem is érti, hogy felejthette ezt el, kéri az első tisztet, hogy máskor is szóljon rá, ha félrebeszél.

06.jpg

A kapitányi naplójában bevallja a férfi, hogy elveszette az akaraterejét, egyre nehezebben mennek a döntések számára. Kirk bejelenti a hajón, hogy egy hasonmás ólálkodik a fedélzeten, aki rendkívül veszélyes, különös ismertetőjegye az arcán húzódó karmolás nyomok. Utasítja a részlegvezetőket, hogy kutassák át a szintjeiket, Spock figyelmezteti, hogy a fézerek kábító fokozatra való átállítását is mondja be. A gonosz Jim persze mindent hallott, dühösen ordibálni kezd, hogy ő a valódi Kirk, ekkor vesz észre egy tégelynyi alapozót, amivel eltűnteti a sebeket az arcáról. Kinézve a folyosóra egy tiszttől megszerzi a fézerpisztolyát, majd leüti a szerencsétlent.

07.jpg

Suluék jelentik, hogy egy kicsit már fáznak a -20 fokban, Jim aggódva kérdezi első tisztjét mit tehetnek értük. Spock-nak nincsenek jó hírei, bármit is küldtek le a felszínre az megkettőződött, használhatatlanná vált. A beszélgetést egy hívás szakítja félbe, megtalálták a leütött technikust, pisztolyt szerzett magának a hasonmás. A főembereknek leesik, hogy a másolat minden tudást örökölt, Spock kérdezi, hogy hová bújna most a kapitány, ha a hasonmása helyében lenne? Elindulnak az alsó szintekre, szétválva keresik Kirk 2-őt. A két Jim végül egymásra talál, a jó kapitány próbálja lebeszélni a gonoszt a fegyverhasználatról, de az nem hallgat a jó szóra, már lelőné, amikor Spock alkalmazza a vulkáni fogást. A hasonmás ájultan a földre rogy, de előtte még elsül a fézer, megsérül a hajó egy része.

08.jpg

A gyengélkedőben a doki nem mer semmilyen szert adni Kirk 2-nek, mert nem ismeri a testfelépítését. Spock persze kitűnő lehetőséget lát a vizsgálatokra, a jó és a rossz oldal összehasonlítását, mi határozza meg a jó vezetőt. Hisz láthatjuk is, Kirk a gonosz oldala nélkül egyre határozatlanabb, lehet, hogy nemsokára döntésképtelen lesz. Scott jelentkezik be a gépházból, kiderül, hogy gonosz Kirk a transzporterhez tartozó egységet találta el. Sulu-ék egyre rosszabbul vannak, a főgépész szerint egy hét kell az eltalált konzol megjavításához.

09.jpg

A bolygón a tisztek próbálnak túlélni, már -75 fok van, a fézerekkel felmelegített szikláknál találnak menedéket. Az orvosiban se rózsás a helyzet, a másolat gyengére sikeredett, haldoklik, Jim bepánikol, nem tud élni a gonosz énje nélkül, de vissza se akarja kapni, mert az olyan brutális. Doki szerint a két Jim teszi ki a jó kapitányt, a valódi adja a bátorságot, és ez a leglényegesebb tulajdonság. Spock jelentkezik be, kéreti Kirk-öt az állomásra, lehet, hogy meg van a megoldás. Egyenesen a hajtóműveket csapolták meg, talán működni fog, ki kell próbálni a mintapéldányon. A hasonmás elkábítása után, mindkét példányt a transzporterre teszik, majd a sugárzás befejeztével látják, hogy az egyesítés sikerült, de az állat nem élte túl a sokkot.

10.jpg

A doki boncolásra küldi az állatot, akár okozhatta a sokk is a halálát, de nem biztos. Spock szerint Kirk túlélheti, mert ő tudatos lény, aki fel tudja dolgozni az egyesítés okozta sokkot. Jim belegyezik, McCoy-nak komoly kétségei vannak, várna a boncolás eredményéig, Jim hezitálni kezd. A kapitány a két férfi közé szorul (ördög és angyal), Spock rábeszélné az egyesítésre (nincs több ideje a bolygón rekedteknek), Leonard viszont várna (mi van ha a transzporter okozta a lény halálát), végül az egyesítés mellett dönt. Sulu jelentkezik be, ketten már elvesztették az eszméletüket, a többiek se bírják már tovább. Kirk kioldozza a hasonmást, indulna vele az állomásra, de az rátámad, és végül legyőzi a jó kapitányt. Átöltözve indul el a híd felé, Janice segédtiszttel találkozik útközben, megmagyarázza mi történt vele, majd kér egy lehetőséget találkára.

11.jpg

Kirk 2 a hídra lépve utasítást ad ki a bolygó elhagyására, de ekkor a doki lép be az igazi Jim-mel, kialakul egy ki kicsoda helyzet. Végül a kapitánynak sikerül leszerelni a hasonmását, de egyre gyengébbek mindketten, irány a transzporter állomás. Az egyesítés előtt még a kapitány átadja a stafétabotot, ha nem térne vissza, Spock beindítja a folyamatot, Jim egyben és egészségesen tér vissza, majd kiadja a parancsot a tisztek felhozatalára. A kapitány a hídon köszönetet mond mindkét énje nevében az első tisztnek, majd kiadja a parancsot egy újabb kaland felé.

12.jpg

Ezt a részt AaannnaaA számára ajánlom, a kedvéért minden képen szerepel James T. Kirk kapitány, épp jókor jött ez a rész hogyvoltja, pont amikor kettő van belőle. Örülök, hogy sikerült a pályázat, ezért itt van még egy kép:

12-2.jpg

Címkék: star trek tos
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2013.12.20. 21:26:11

Már épp akartam jelezni, hogy kissé túlteng TJ Hooker, de aztán elolvastam az ajánlást.

De azért legalább egy óriáskonty vagy félméteres műszempilla bejátszhatott volna :)

AaannnaaA 2013.12.20. 21:41:15

Először is köszi szépen a hogyvótot, nagyon jó lett! Érdekes rész volt ez, ahogy Kirk kettős arcát megfigyelhettük - egyben szeretjük a tulajdonságaiért, jelleméért, de így külön-külön egyik Jim sem volt szerethető.

Másodszor köszönöm a képeket és a kedves ajánlást a végén, odáig vagyok meg vissza! Nagyon cuki vagy, iszonyúan jól esik /a májam üdvözöl! :)/

AaannnaaA 2013.12.20. 21:43:24

@Gabba: Az óriáskonty ott van az ötödik képen, félig háttal, de látszik. De egy telhetetlen alak vagy :))

Alulról a harmadik képen, a dokinak az a morc arckifejezése... Zseniális!

Kapitánylány 2013.12.20. 22:03:14

@Gabba: @AaannnaaA: ez egy speciális rész volt, AaannnaaA speciál XD

látom már AaannnaaA már írta, hogy van Janice, igaz hátulról, de volt ám pöpec kis mintapéldány is, zseniális az a kutyaidegenlény :D

AaannnaaA 2013.12.20. 22:17:55

@Kapitánylány: Igen, azt a "lényt" tök jó, hogy belefényképezted, szerintem is hatalmas! :)
Régen még nem volt CGI meg mittudomén milyen trükkök, hogy azzal létrehozzanak orkokat, hobbitokat stb, maradt az egyszarvúvá maszkírozott kutya és a kedvencem, a Gorn, ugye :))

Kapitánylány 2013.12.20. 22:26:45

@AaannnaaA: hát melós is volt kifényképezni, hogy a lény is rajta legyen, meg Jim is! :D

Gorn-os rész az egy külön speciál! :D

Wisp 2013.12.21. 20:41:13

Üdv! :) Én ezt a sorozatot nem ismerem, csak a későbbiekből láttam részeket össze-vissza még azelőtt, meg nem rég néztem végig a mozifilmeket (régieket és újakat is). Egyszer talán megnézem majd ezt az eredetit is, de az valószínűleg nem mostanában lesz, ezért is nagyon örülök a hogyvoltnak, mert addig is megismerhetem ilyen formában. Viszont a szakértőkhöz lenne egy kérdésem: ebben a korszakban még nem voltak használatban a csillaghajókon űrkompok? Csak mert akkor azokkal is felhozhatták volna a lent ragadt legénységet, nem kellett volna a transzporterre várniuk. Köszönöm a válaszokat és persze a hogyvoltot is :)

Kapitánylány 2013.12.22. 09:08:41

@Wisp: üdv a fedélzeten! :) az űrkomp csak későbbi részben jön, én is pont most gondolkoztam el, hogy miért nem azzal mentek le, de lehet, hogy akkor még meg sem született az űrkomp ötlete, csak később, de ez csak egy tipp :)

Wisp 2013.12.22. 14:27:54

@Kapitánylány: Köszi, akkor jól sejtettem, hogy itt még nem találták ki. Fura, a későbbi sorozatokban már olyan szervesen benne van pl. a holoszoba vagy a replikátor is, az ember azt hinné, hogy már az elejétől használták őket.

Brianna 2013.12.23. 12:36:28

A holofedélzet Az új nemzedék című sorozatban jött be. Replikátor már van itt is, de ha jól emlékszem gombokkal kell irányítani, az újabb sorozatokban már meg lehet mondani neki, hogy mit kérünk. Itt a TOS-ban a replikátor ritkán kerül szóba... pl. amikor a tribblik ellepik a hajót, a kapitány tálcája úgy jön ki a replikátorból, hogy kaja helyett tribblik vannak rajta. :P

Wisp 2013.12.27. 10:01:59

@Brianna: Úgy tudtam, hogy egy rajzfilmsorozatban említik először a holofedélzetet, ami még Kirkék idejében játszódik (bár igaz, hogy a wiki nem mindig megbízható), de nem tudom, hogy az beleszámít-e a sorozat történelmébe. Végülis valami replikátorszerűség már szerepelt az egyik mozifilmben is (Spock azzal csinált mályvacukrot :D), azt hittem, talán az volt az első megjelenése az efféle kütyünek. köszi a felvilágosítást :)

KisIst 2014.01.14. 15:35:27

@Wisp: Tudtommal a rajzfilmsorozat nem része a hivatalos kánonnak, külön kezelendő...

Szerintem az űrhajókon már ekkor is voltak kompok, de ha azokat használják, akkor baromi gyorsan véget ért volna az epizód... :)

A későbbi sorozatokban is találkozhatunk olyannal példul, hogy mikor valakit el akarnak rabolni egy bolygóról, akkor bárhonnan fel tudják sugározni, míg amikor bajban vannak a hőseink mindig vissza kell térniük egy adott pontra...
süti beállítások módosítása