Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Így jártam anyátokkal 2x13 - Columns

2013. december 12. 09:00 - sawyer_15

Meglepő minimál-flashbackkel indul a rész, egészen ’82-ig ugrunk vissza. Egy erőscsontú kissrác játéktornyot épít az oviban, miközben Ted-apu a gyerekkori álmok témakör szőttesébe fonja a felvezető narrációját: Van, akinek minden vágya, hogy űrhajós legyen, mások baseball-játékos karrierről álmodnak. Emlékszem, nálam speciel a bútorasztalos mesterség versengett azzal, hogy a Farkas Berci által a Szojuz-36-tal kitaposott útra lépjek, bár a csillagösvény estében ez a szókép nehezen értelmezhető. Mondjuk, azt máig nem értem, hogy egy kinyitható hatszemélyes konyhaasztal összeeszkábálása hogyan lehetett versenyben azzal, hogy a világűrből nézzem a napfelkeltét, de ez most mellékes. Ted mindig is felhőkarcolók építése után vágyakozott, amely különc hóbortra egy pszichoanalitikus biztosan lélektani kincsesbányaként tekintene, de pillanatnyilag nem ez a lényeg, hanem az, hogy számos nehézség után most ez sikerült neki, felhőkarcolót tervezhet, hurrá.

01.png

Vissza a jelenbe, Ted egy makettet visz be az irodába, ami azt a forradalmi ötletét demonstrálja, hogy a tervezett bankszékház előterében legyenek oszlopok. Pazar, én menten elaléltam a dór stukkók látványától. A hallgatóság egy tagja ennél tovább megy, előbb lefikázza az ötletet, majd egy erőteljes legyintéssel szétrombolja a makettet.  Ted felhortyan, de a faszi olyan intenzitással teszi nevetségessé az ötletét, hogy a belőle áradó cinizmusra rá lehetne könyökölni. Oszlopok?! Nem valami új ötlet, Ted, mi van még a tarsolyban, plafon, padló, ablakok?!

02.pngKi ez a seggfej, szakad ki mindannyiunkból a kérdés, kapunk is gyorsan egy rövid áttekintést. Ez bizony Druthers uraság, a tajparaszt korábbi főnök, aki még akkor volt menő, amikor a kreppelt haj és répanadrág. Hogy ez most a 80-as éveket jelenti, vagy azt, hogy soha a büdös életbe’, az olvasóra bízom. És mellesleg ő volt Ted főnöke. Csakhogy történt az emlékezetes pénisz-makett incidens, ami után Ted lett a főnök, Druthers  beosztását meg hozzáigazították a személyiségéhez, és vezér helyett sötét paraszt lett a sakktáblán. Ez persze nem tetszett neki, csak kiegyenesített kasza helyett beszólásokkal lázadozott Ted ellen.

04.png Akinek egyébként úgy hiányzott ez, akár árvízben a nagyfeszültségű anódkapcsoló, amúgy is volt elég baja azzal, hogy főnök lett. Eddig egy volt a kollégák szorgos méhrajában, és velük együtt poénkodott a főnök öltözködésén, most ő a viccelődés tárgya. Csak megjegyzem, a helyzeten sokat segítene, ha nem járna virágmintás ingben. Korábban ő bujtotta fel a kollégáit, hogy munka helyett beteget jelentve lógjanak el koncertre, most kemény kézzel számol le az ing alatt Foo Fighters pólót rejtegető szimulánsokkal.

05.pngDe minden kellemetlenség közül Druthers volt a legrosszabb. Hiába nézett rá Ted olyan fagyosan, hogy itthon kiült a dér a nappali ablakára, a csávó ennek ellenére a gúnyráspolyával tovább reszelt egyet Ted amúgy is vékony vezetői renoméján. Hé, Ted, egy tógába öltözött alak hozott egy pergament, amiben a görögök kérik vissza az idejétmúlt építészeti megoldásokat.  Ted nézése alapján az épület tervrajzán most került fel gondolatban a tetőre egy különbejáratú Tajgetosz-kilátó Druthers számára.  

08.pngA bárban a társaság kimondja a verdiktet, Tednek ki kell rúgnia Drutherst, elvégre ő itt a főnök. Tekintélyt kell teremteni és pont. Ted elpanaszolja sirámait a nagyfőnöknek is, aki nagyon kemény öregúr, és annyira bonyolítja túl a helyzet megoldását, mint sárga faék az erőáttételt: rúgja ki azt a tapló Druthers. Ted próbálja menteni a pasit, másik projejtet meg áthelyezést emleget, de a nagyfőnök rövidre zárja, Teddel kirúgatna mindenkit, még Mosbyt is. Itt Ted számára is kiderül, hogy az öregúr annyira van képben, mint TEK-esek az éles bevetésen, és elkerekedett szemekkel mond egy védőbeszédet magáról E/3-ban. Nagyfőnök enged, jó, legyen, Mosby maradhat, de vékony jégen táncol.

06.png

Ted, Robin és Barney hazaérnek. Robin jótanáccsal látja el Tedet, a kirúgásnál az időzítés a legfontosabb, emlékezz csak a sminkes csajra, akit nekem kellett elküldenem a csatornától. Mini-flashback, amint Robin adás előtt közli a rossz hírt a sminkessel, mire búcsúajándékként olyan make-upot kapott az esti híradóra, ami garantált különdíjat jelentene az összamerikai Joker hasonmásversenyen. Ted eldönti, hogy másnap kirúgja Druthers uraságot.

09.png

Barney konnektorkeresés közben a zongora mögött talál egy képet, amitől a szuterénszintig esik az álla. Még mielőtt megmutatná, komoly körítést ad hozzá, legklasszabb dolog a világon, a rák ellenszere csak ezüstérmes lehetne. Majd leleplezi a Meztelen Marshall című műtárgyat, amin Marshall feszít egy szál rózsába öltözve. Ha Goya látná a Meztelen Maya maszkulin újraértelmezését, valószínűleg beledőlne a pipettájába. A hármas levágja, hogy Marshall nagyon el akarta titkolni a képet, és ideges lenne, ha fény derülne a létezésére. Barney-ék tapsikolnak örömükben, indulhat a móka, istenien fognak Marshallon szórakozni.

11.pngMásnap Druthers megy be az irodába az ebédidő hajnali óráiban, Ted félrevonja, hogy kirakja, mint macskát az anyagcsere-folyamat záróakkordjához, ekkor azonban munkatársak jobbról be, happy birthday a szájba, csákó a fejre, torta a kézbe, kirúgási terv meg a pazarba. Ted nem rúghatta ki a szülinapost, mindenki őt utálta volna.

13.pngOtthon az egész csapat, Marshallnak először adnak egy széket, majd egy rózsát, ezzel majdnem pöccre rekonstruálják a képet, csak pár ruhadarab van pluszban Marshallon. Marshall előbb örül a kedvességeknek, aztán nem tudja mire vélni, majd gyanút fog, végül rettegés ül ki az arcára, amikor kezd leesni neki a szitu. Barney még egy szójátékkal megforgatja a kést Marshallban. Lily csak annyit mond, tudta, hogy ez meg fog történni. Honnan? Hát, a zongora mögött nem számít díjnyertes rejtekhelynek.

14.pngFlashback a festmény történetére: még a fősulin Lily-nek aktot kellett festeni házifeladatként. Marshall nem volt oda az ötletért, főleg, hogy egy jóképű, fura csávó lett volna az alany, aki pont annyira komplikált és bunkó, hogy minden csajnak nedves legyen a bulija a lehetőségtől, hogy ő térítse jó útra. Szó szót követ, Lily szerint így Marshallnak kell megtennie. A pasija aggódik, hogy mi lesz, ha egyszer valaki meglátja. Ugyan Marshall, felnőttek vagyunk, már senki nem röhög egy pucér képen. Na ja, most, vagy 8 évvel később az egész baráti társaság szakad jókedvében.

29.pngMarshall minden vágya, hogy örökre elpusztítsa a pucér segge mementóját, de a zongora mögött már nem találja. Jön a kitalálósdi, hol a kép? hörögi olyan reszelős hangon, hogy Jack Bauer csak jelenthetne neki. Bevillan neki, hogy mire számíthat a barátaitól, így mindannyian lerohannak a bárba, a kép meg ott feszít a pult mögött. Marshall kapar egy sort, hogy visszakapja a képet, fizikailag és átvitt értelemben is. Karl, a pultos azonban visszaveri a támadást, a festmény már a bár tulajdona, vagyis Barney lefizette, hogy olyan feltűnő helyen tartsa, hogy Bronxból is látszódjon. Marshall próbál ráígérni, megduplázom, 10 dollárral többet fizetek, nem jövök ide többet inni, de Karl három „Azt kétlem” riposzt elszajkózásával és cinikus mosollyal leszereli.

15.pngBarney-ék már rakják össze az ötéves tervet, hogy Marshall most már folyamatosan kínosan érezze magát. Legközelebb hova rakjuk, jogi kar, buszhirdetés, óriásplakát ötletek röpködne. Ha ez sikerül, a Meztelen Marshall festmény olyan ikonikus lesz, mint van Klomptól a Bukott Madonna a nagy didikkel. Marshall közben betör a pult mögé és elrohant meztelen másával. Ted és Robin távozásával  Barney kettesben marad Lily-vel, aki panaszkodik amiatt, hogy mindenki a festményen nevet. Barney megnyugtatja, hogy valójában Marshall feszengésén szórakoznak, közben pedig dicséri a festményt, az igazából pazar, simán beférne a Ludwig Múzeum Meztelen férfi kiállítására is, még ha ezzel nem is állítunk túl merészet. Lily zsebrevágja a dicséretet, és még azt is bevallja, hogy hiányzik neki az aktfestés. Barney keselyűként csap le a lehetőségre: Fess le engem.

17.pngTed visszakocog éjjeli műszakban dolgozni az irodába, ahol Druthers álmos hangja fogadja, felkészül, hogy lapátra tegye a szűrét, csakhogy Druthers alsógatyában donaldkacsázik elő, épp most kászálódott ki a hálózsákjából. Kiderül, hogy az irodában pocol egy pár napja, mert összezördült otthon anyuval. Ted azért nekifut még egyszer a kirúgásnak, de Druthers félbeszakítja a panaszaival, elsírja magát, a végén még Ted lesz az, aki megvigasztalja. Nem is képes kirúgni, inkább ő is eltol egy happy birthdayt, majd isznak pár kör Johnny Walkert az irodai bögrékből. Nahát, Druthers zugivó, azért mosolygott úgy minden kávézás után. Isznak és dumálnak, Ted azt kicsit nehezményezi, hogy Druthers a helyi Magyar Hírlap klasszikus hajléktalan alkalmazása helyett Ted épületének tervrajzait használja lepedőnek meg takarónak. Pofátlanság, valóban.

19.pngA következő jelenetben Robin számon kéri Tedet, gondolom, akkor nem rúgtad ki. Druthers meg ott szendereg a kanapén Tedéknél. Ilyen közel voltam hozzá, mentegetőzik a srác. Ez alatt az idő alatt, Lily egész éjjel fent viaskodott saját magával. Majd pár jól irányzott ütéssel felveri Marshallt, és felvezeti neki a lehetőséget, hogy ki tudják fizetni a nászútat. Marshall tökéletesen elégedettnek tűnik a barlangi nászút kilátásaival, csodás lesz, föld alatti kalandtúra, a sötétség új dimenziójában azt sem fogják tudni, hogy egyáltalán ott vannak-e. Minden menyasszony összetenné a két kezét ilyen nászút hallatán. Lily félénken elrebegi, hogy kereshetnének egy kis pluszpénzt, és akkor irány Skócia. Marshall beindul Loch Nessre, Lily még egy pár más célpontot is útbaejtene, de Marshall leginkább Nessire gerjed, fene a gusztusát. Marshall nagyon szeretné, de nem jön ki az ügyvédbojtári fizetésből.

21.pngLily sejtelmes mosollyal az arcán ejti el, hogy talán mégis megoldható. Mini-flashback a bárba, ott tartottuk, hogy Barney kéjesen suttogja, fess le engem. Barney előadja a szokásos hakniját, neki nincs is szégyenérzete, mert ahelyett is királyság-mirigyeket rakott a testébe a felelős szerkesztő. Egy meztelen Barney, az nagyobb kihívás, mint egy tiszta hangot találni egy Jimmy fia Krisztián dupla-albumon, de Lilynek megvan hozzá a tehetsége. Mármint a festéshez, nem a zenehallgatáshoz. Lily szabadkozik, Marshallon kívül nem szabadna senki mást meztelenül látnia. Barney felajánlja, hogy fizet ötezer dollárt. Lily eddig jut a történetmesélésben, amikor az ágyban Marshall örömujjongásban tör ki: Megyünk Skóciába. Hát, ha a pénz nem is boldogít, de a belőle befizetett skót körutazás igen.

24.pngTed és Druthers közösen vonulnak be az irodába, poénkodnak, mintha országos nagy cimborák lennének, Druthers még egy megatenkjút is elrebeg Tednek. De amint elkezdődik a megbeszélés, azonnal kimutatja a foga fehérjét, és megint szopatja Tedet. Ez a pasi akkora tuskó, hogy a tűzifát lehet hasogatni a hátán. Druthers köcsögsége úgy hiányzott Tednek, mint két őrlőfog a farpofák közé. Ted félre- és kérdőre vonja Drutherst, azt hittem, barátok vagyunk, aminek a szabadfordítása nagyjából az, hogy ez miafaszvoltbazeg? Druthers olyan álságos, hogy, Semjén Zsolt is ritkán alkot ekkorát ebben a témában, pedigugye a műfaj egyik nagyágyújáról beszélünk. Persze, Ted, barátok vagyunk, remélem, nem hagyod, hogy a szakmai különbségek ezt megkérdőjelezzék. Egy karfiolban több gerinc van, mint ebben a fasziban.

26.pngLily hozzákezd Barney lefestésének, amolyan vakkomondor stílusban. (Ti.: Essünk túl rajta, és ezért most én kérek elnézést.) Barney mórikálja magát, ne siesd el, ebből még értékes műtárgy lehet. Fejedelmi képet akar, erre előhúz egy olyan kétkezes pallost, mintha a Budai Várban az előbb kapta volna ki a Hunyadi János szobor kezéből, Ráday Mihály helyében azért most megeresztenék egy telefont. A történet összes résztvevője vívódik, Lily az ecsettel, Barney a karddal, Marshall a pénzzel a kezében, nem tudom, hogy kit kellene jobban sajnálni. Marshall agyán tehervonatként robog végig a gondolat, hogy ötezer dollárért mit tesz a menyasszonya, és „ez nem lesz így okés” felkiáltással felpattan és elrohan a bárból.

28.pngLily közben fest rendületlenül, Barney kezében remeg a kard. Marshall akkor robban be a szobába, amikor Barney éppen letolná a gatyáját. Fújtatva vet véget a skandallumnak, ez nem okés, deal lefújva, Barney kifelé. Ezután Marshall a kettős beszéd olyan iskolapéldáját nyomja le, mintha most végzett volna el a témában egy OKJ-s képzést személyesen Orbán Viktornál. Kifelé, Barney számára hangosan tiltakozik, ezt nem engedheti, a felesége tabu, satöbbi. Befelé meg elsuttogja Lily-nek, hogy talált egy fasza szellemjárta kastélyt, de még hiányzik 2000 dollár a szállásdíjból, szerinte azt még ki kellene énekelni Barney pénztárcájából. Barney az ajtó előtt csak az ordítozást hallja, visszajön, bemondja, hogy fizetek még ötezret, és még örül is magának, hogy milyen könnyen tudja manipulálni Marshallékat. Hát így esett, hogy Barney fizette Lily-ék nászútját.  

35.pngTed és Druthers munkakapcsolata továbbra is annyira passzol, mint vegán étrendbe beefsteak véresen. Most a faszi azzal jön, hogy munka helyett menjenek sörözni, Ted meg sokadszorra nekiveselkedik a kilapátolásának. Ekkor kézbesítik Druthersnek a válási papírokat. A búcsúlevélből még azt is megtudja, hogy a kutyája is elpusztult, kegyetlen egy nőszemély lehet az exnej. Ted újra és újra belekezd a kirúgásba, de olyan lendülettel halad, akár az online kasszák bekötése. Ezen az sem segít, hogy ismét megérkezik egy újabb Happy Birthday különítmény. Tednél itt betelik a pohár, leállítja az ünneplést, most fogja megtenni.

33.pngDruthers közben rosszul lesz, de Ted meg van róla győződve, hogy szimulál a faszi. Ezen az sem változtat, hogy Druthers már összeesett és úgy fetreng, hogy Dombi Tibi elszégyelli magát és rögtön leckéért könyörög. Ted közben egy százwattos vigyorral mondja a képébe, hogy ki vagy rúgva, faszikám. Kár, mert tényleg stroke-ja az öregnek, akit később mentők visznek el hordágyon, a munkatársak zúgó tapsától kísérve.

32.pngTed mentegetőzik, de hát mindenki azt hitte, csak színészkedik.  A mentős is megmondta, hogy nem ő okozta, igaz, háromszor kellett rákérdezni, és közben mintha kacsintott volna a keresztbe tett ujjaival. Egy közös megegyezéses történetből jobban kijött volna. Ezután persze mindenki őt utálta az irodában, egészen addig, amíg karrierje legnagyobb ötlete meg nem mentette. Az, hogy ez egy koktél-péntek volt, sok mindent elárul az amerikai építőipar 2007-es állapotairól.

30.pngZárójelenet, Lily végzett, magára hagyja Barney-t, hogy kigyönyörködje magát a festményben. A szoba előtt gyors csekkolás, Marshall megvan a pénz? Akkor lépjünk le azonnal. Barney ordítva rohan utánuk kezében a festménnyel, amiről Lily egész egyszerűen lehagyta a farkát, így Meztelen Barney egy nemtelen játékbaba lett. A kortárs művészet szeszélyes egy dolog.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása