Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek (TOS) – The Cage – A kísérlet – S01E00 (Pilot)

2013. november 08. 10:00 - Kapitánylány

Sorozatunk az U.S.S. Enterprise (NCC-1701) űrhajó és annak legénységének történetét meséli el 3 évadon és sok filmen keresztül. Vágjunk is bele a pilot epizódba, amelyben még Christopher Pike a kapitány és Mr. Spock csak tudományos tiszt.

Történetünk a hajó hídján kezdődik, ahol gyorsan végig ellenőrzik a berendezéseket, mert valami közeledik és fogalmuk sincs róla mi az. Megszólal a vörös riadó jelzés, mindenki aggódó arccal, de nagyon nyugodtan várja mi jön feléjük fénysebességgel. A kapitány bátran mondja, hogy nem térnek ki előle, még akkor sem ha a reflektor nem tudja eltéríteni, amit jól is tesznek, hiszen csak egy régi típusú segélykérőhívást kaptak. A segélykérő hajó a Talos naprendszerben végzett kényszerleszállást, egy bizonyos S.S. Columbia, amely 18 éve tűnt el és a hívás csak most ért el hozzájuk. Mr. Spock tart nekünk egy kis előadást a naprendszerről, majd közli, hogy ahol a hajó lezuhant az M típusú bolygó, azaz oxigén légkörrel rendelkezik, szóval akár túl is élhették. Spock menne megnézni, hogy tényleg túlélték-e, de Pike kapitány először a saját sebesültjeikről akar gondoskodni.

01.jpg

Pike elhagyja a hidat, majd az orvost kéreti a kabinjába, de nem kivizsgálásra, hanem kikéri a véleményét a segélykérő hívásról. A doki összeönt egy kis langyos martinit, a kapitány rögtön leitatásra gondol, pedig a doktor csak arra céloz, hogy az emberek a bárpincérnek többet elmondanak mint a saját orvosuknak, milyen bölcs. Végre meg tudjuk, hogy miért a sok sérült, sőt a csatában emberek is meghaltak, Christopher kicsit feldúlt és fáradt, sok neki a 203 emberért felelni. Doki egy kis szabadságot javasol a kapitánynak, de ő inkább már leszerelésen gondolkozik, már el is kezdte tervezgetni, hogy mit csinálna a kapitányság után. A beszélgetést Mr. Spock zavarja meg, új üzenetet kaptak, ezek szerint vannak túlélők.

02.jpg

11 túlélő van a bolygón, a kapitány végül úgy dönt, hogy 7-es fokozattal megyünk megmenteni őket. 6 fős csapattal megy le a kapitány a bolygóra, de a hadnagynőt Pike otthagyja a hajón, azzal a szöveggel, hogy szeretné, ha legtapasztaltabb embere fedezné a hátsóját, éljen az egyenjogúság a jövőben! A tábortól kicsivel messzebb teleportálják le magukat, így jut idejük megcsodálni a bolygó növényvilágát is, mire végül rátalálnak a kicsit megöregedett túlélőkre, illetve a fiatal Vina nevű lányra, aki a baleset előtt született nem sokkal. Ekkor derül ki, hogy figyelik őket valamilyen idegen lények, akik igen csak örülnek az új jövevényeknek, ebből baj lesz. Lassan elkezdik a tábor felsugárzását, Vina pedig megdicséri a kapitányt, hogy remek példány. Az egyik öreg bocsánatot kér a lány szóhasználata miatt, miközben a lány szeretné ha felfednék a titkukat. Pike egyedül követi Vinát, majd a lány és a tábor eltűnik, a kapitányt elrabolják az idegenek, a legénység pedig nem ér oda időben.

03.jpg

Christopher egy barlangcellában ébred fel, de nincs egyedül, a mellette lévő cellákban különböző idegenek vannak szintén bebörtönözve. A fogva tartók jönnek felmérni az új példány intelligenciáját, amelyet igen csekélynek titulálnak, kedvesek. A kis tudományos csoport, akik egymással telepátia útján kommunikálnak, felmérik kapitányunkat, és végül megállapítják, hogy csak lehet valamit kezdeni vele, kezdhetik a kísérletet.

04.jpg

Közben az Enterprise hajón összeül a válságstáb, Mr. Spock megint tudományos értekezést tart a bolygóról és annak lakóiról. A doki figyelmeztet, hogy nem szabad alulbecsülni az idegeneket, mert kivételes képességgel rendelkeznek, képesek illúziót kelteni bármiről, az emberek emlékeiben tudnak turkálni. A tisztek nem tudják mire vélni, hogy miért rabolták el a kapitányt, csak egy biztos, meg kell menteni. A hadnagynő dönt, szétlövik a barlang bejáratát.

Közben a bolygó belsejében elkezdik a kísérletet, rögtön a legfrissebb emlékkel kezdik, csak valami értékesebb védelmezni valót adnak a kapitánynak. Pike a legutóbbi csatába csöppen bele, de itt Vinát kell megvédenie. Azonnal le is esik neki, hogy az idegenek az emlékeiben turkálnak, a két héttel ezelőtti csatát idézték meg, ellenkezik is, hogy ő nem akar részt venni ebben a játékban. Sajnos azonban nincs választása, meg kell újra küzdenie az ellenfelével. A kapitánynak végül sikerül legyőznie, és újra a cellában találja magát Vinával. Hibába kérdezi a lányt, hogy mi ő, képzelet vagy valóság, Vina csak kitérő válaszokat ad.

05.jpg

A legénység készen áll a bejárat kilövésére, de az csak nem akarja megadni magát. A hadnagy elégedetlen, legalább a sziklát át kellett volna vágniuk, de a doki szerint nem lehetnek biztosak abban amit látnak, akár át is vághatták, csak az idegenek nem akarják, hogy lássák.

06.jpg

Vina próbálna közelebb kerülni a kapitányhoz, egy kérdés megválaszolása után Pike-nak emléket kell választania. Christophert az a kérdés foglalkoztatja, hogy az idegenek mennyire urai a gondolatainak, a lány szerint nem kényszeríthetik semmire, de meg tudják őt fájdalmasan büntetni. Kiderül, hogy a talosiak egy háború miatt kerültek a földfelszín alá, szellemi képességeiket fejlesztették, közben elfelejtettek élni, mások emlékein kezdtek el szórakozni, Pike pedig kész színház nekik. Az emlékek miatt gyűjtötték be az idegen lényeket is, ekkor esik le a kapitánynak, hogy azért párok, mert szaporítani akarják őket, de az emberpár hiányzik, azt honnan veszik majd? Kiderül, hogy Vina húsvér nő, ők lesznek majd az új Ádám és Éva, de a lány a mondandóját már nem fejezi be, mert az elöljáró megbünteti a fecsegésért.

0601.jpg

Pike szökni próbál sikertelenül, ekkor megjelenik a főidegen, ételt hozott. A kapitány gondolkozik az éhenhaláson is, de ekkor a talosi megmutatja milyen a büntetés jár az ellenkezésért. Pike nem ijed meg, rá is kérdez, hogy miért nem ébreszt ellenállhatatlan éhséget az elöljáró? De meg is válaszolja, mert nem tud, mert meg vannak a korlátaik az idegeneknek. A talosi kezd ideges lenni, meg is fenyegeti Pike-ot, hogy kegyetlenebb büntetésben lehet része, ha nem engedelmeskedik. A kapitány végül megissza a táplálékot, majd nekirohan az üvegrácsnak, az elöljáró pedig ijedten hátrál meg, szóval nem tud a talosi a gondolatában olvasni. Az idegen elmeséli, hogy valóban ide zuhant le a Columbia, csak a lány élte túl, akit megmentettek, de szükségessé vált egy pár beszerzése, hogy elégedettek legyenek a mintapéldányok. Pike szerint ez nagy hazugság, inkább egy egész emberi társadalmat akarnak a talosiak létrehozni. Hevesen tiltakozik Vina megbüntetése miatt is, az elöljáró ezt csak mosolyogva veszi tudomásul, kezd a kapitány érzelmileg kötődni a lányhoz.

07.jpg

Új emlékben vagyis inkább elképzelésben járunk, hiszen Pike így képzelte el a jövőjét a leszerelés után, a birtokán két lovával, csak ez most kiegészült Vinával. A helyzet nagyon idilli, de Pike nem érzi jól magát, hisz ez csak egy elképzelt hely, valójában nincsenek is ott. El kezdi fejtegetni Vinának, hogy csak arra kellenek nekik, hogy kiszolgálják őket, és rájött, hogy talán az erős érzelmek, mint a gyűlölet, elfedik a gondolatokat előlük. Vina végül be is ismeri, hogy az idegenek a legprimitívebb érzelmeken nem látnak át, de nem lehet azokat örökre fenntartani, végül mindenki megtör és a szolgájukká válik. A beszélgetés félbe marad, a kapitány új emlékbe kerül, ahol a kapitánynak palotája van és Vina mint zöld színű ember táncol neki és a vendégeinek.

08.jpg

Végre újra a hajó fedélzetén, a legénység arra készül, hogy a település központjába transzportálják magukat, hacsak nem illúziók a helyes adatok, mert akkor még rosszul is járhatnak. Készülődnek, amikor is a két nő, a hadnagy és a segédtiszt eltűnnek, miközben a többiek ott maradtak. A kapitány cellájában kötnek ki, Pike rögtön a fegyverekért nyúl, amik persze nem működnek. Vina el kezd féltékenykedni, a segédtiszt értetlenkedik, a hadnagy pedig Vina korát próbálja kiszámolni. A cicaharcnak az elöljáró vet véget, hozott még két nőt, mert úgy látja Vina nem tetszett a kapitánynak. A hadnagytól intelligens gyerekei születhetnek, a segédtiszt viszont fiatal és nőies, szóval mindkettő mellett állnak érvek. Közben Pike a primitív érzelmeket gyakorolja, amiért a főtalosi meg is bünteti, ezzel mutatva példát a nők előtt.

09.jpg

Újra a hídon, Mr. Spock átvette az irányítást, a legénység biztonsága miatt visszavonulót fúj, de a hajó nem mozdul, a berendezések sorra állnak le. Közben a bolygón a cellából az elöljáró el akarja vinni a fegyvereket, de a kapitány időben észreveszi, el is kezdi fojtogatni, hogy nyugton maradjon. A talosi megfenyegeti azzal, hogy elpusztítja a hajót, de Pike szerint túl intelligens ez a faj az ok nélküli pusztításhoz. Megpróbálja kilőni az üveget, de nem sikerül, megfenyegeti az elöljárót, hogy most az ő fején próbálja ki a fegyvert, erre vége az illúziónak, a fézer működött, szabad az út. Kiérve a felszínre kiderül, hogy a bejáratot is sikerült kivágniuk, de a hajót nem érik el, a menekülésnek nem volt értelme. A talosi felszólítja a kapitányt, hogy válasszon párt és népesítse be a bolygót. Pike próbál alkudozni a legénysége életéért, de az elöljáró nem is figyel rá, már azon mereng, hogy az eljövendő nemzedékeket, hogy tanítják majd meg minden hasznosra, ami az ő javukat szolgálják. A hadnagynak nem tetszik a szolgaság, ezért a fegyverét túltölti, inkább halljon meg mindenki, de nem lesz senki se rabszolga. A kapitány elküldi Vinát és elengedi a talosit is, de a lány inkább maradna, ne legyen esélye a talosiaknak új párt keresni. Ekkor jelenik meg még két talosi, akik az elöljárót arra kérik, hogy dolgozza fel a hajóról letöltött adatokat. Megdöbbenve veszi tudomásul, hogy az emberek nem tűrik a korlátozást, még ha az jó indulatú is, inkább a halált választják, ezért nem lesznek jók a talosiak céljára, túl erőszakosak vagyunk (és ezt eddig nem vették észre?). Az emberek mehetnek szabadon, de ezzel a talosiak halálra lettek ítélve, mert eddig nem találtak megfelelő példányokat, akik kiszolgálnák őket, szegények. Pike felajánlana segítséget, kereskedjenek, de az elöljáró elutasítja ezt az ajánlatot. A transzporter újra működik, a nők újra hajón vannak, csak a kapitány marad lent, hogy rávegye Vinát, hogy menjen velük. A lány nem akar menni, vége az illúziónak, kiderül, hogy a talosiak kicsit rosszul építették újra, mert nem láttak előtte még embert, így a talosiak nélkül mindenki a valódi énjét látná. Vina a bolygón marad, újra szép lesz, sőt még egy képzelt kapitányt is kap, szóval Pike mehet békével.

10.jpg

A hídon a kapitány közli a dokival, hogy most már ne szekálja, mert pihent és még otthon is volt. Segédtiszt kíváncsian kérdezi a kapitányt, hogy kit választott volna Évának, mire a hadnagy felháborodva küldi el a lányt a hídról. De már elindult a lavina, doki is kíváncsiskodik, hogy az Ádám és Éva sztoriról van-e szó, mire Pike lehűti, hogy piszkos a fantáziája. Végül kiadja az indulásra a parancsot a következő kaland felé.

Címkék: star trek tos
37 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2013.11.08. 10:18:15

És igen!!!
Ez mekkora sorozat volt már! Ezen (is) nőttem fel. (Igen, ilyen vén vagyok).
Köszi, köszi, jöhet a többi rész is!

Na jó, az igazi majd akkor lesz, ha jön Kirk, azaz William Shatner. Uhh, de jó kis sorozat ez!

Szóval köszi a szuper hogyvótot!!!!!

Kapitánylány 2013.11.08. 10:22:48

@AaannnaaA: a képeket meg se dicséred? :D

szeretnék köszönetet mondani a Mesteremnek, aki kitartott mellettem, hogy ne adjam fel, aki elindított ezen a nehéz úton, nélküle nem lehetnék itt :D

AaannnaaA 2013.11.08. 10:50:04

@Kapitánylány: Bocsánat, a képek is rohadt jók lettek. De komolyan!!!

Mesterednek üzenem, hogy jól tette, hogy nyaggatott, és klassz hogyvót lett a vége :)

Jó az avatarod!

Kapitánylány 2013.11.08. 10:53:41

@AaannnaaA: köszönöm, köszönöm! :)

majd átadom neki! :D

Pácsó Ármándó 2013.11.08. 11:04:56

Köszi a sci-fi hogyvoltot! Lehet tudni, hogy mikori a sorozat?

Kapitánylány 2013.11.08. 11:15:02

@St. Pácsó Ármándó: A Star Trek első epizódját 1966. szeptember 8-án sugározták először.

Gabba 2013.11.08. 11:39:14

yesss, elindult végre!
yohohó, meg egy üveg rum! (vagy az nem ebben a filmben van? :)

Mostly Harmless 2013.11.08. 12:01:36

végigellenőrzik, megtudjuk, igencsak, fogvatartók, alábecsülni, hús-vér, megvannak, félbemarad

Kapitánylány 2013.11.08. 12:09:55

@Mostly Harmless: köszönöm, hogy írtad, legközelebb jobban figyelek majd rá!

Pácsó Ármándó 2013.11.08. 12:43:58

@Kapitánylány: Köszi! Spocknak sokkal vagányabb a szemöldöke itt, mint a mostani feldolgozásokban.

méregzsák 2013.11.08. 12:49:46

Hurrá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kb. ezer évvel ezelőtt, az osztrák határ mentén éldegélve minden nap suli után a tévé előtt lógtam, várva következő adást - merthogy az ORF1 időről időre képernyőre tűzte. Régi szép idők...

Kapitánylány 2013.11.08. 12:53:49

@St. Pácsó Ármándó: a pilot epizódban „sátáni külsejű”-nek titulálták, ezért finomították a kinézetét, lásd a fülét és a szemöldökét

Kapitánylány 2013.11.08. 12:59:53

@méregzsák: én nemrégiben fedeztem fel, azóta nagy rajongója lettem! :)

NocadLee · http://nocadlee.hu 2013.11.08. 13:00:55

Hűű, tök jó! :-)
Kitartást hozzá!

Amúgy nem ez volt az első rész, ami adásba került, de aki most kezd csak bele, annak érdemes ezzel kezdeni.

Kapitánylány 2013.11.08. 13:05:38

@NocadLee: remélem lesz! :)

mi került akkor először adásba?

Muhammad Balfas 2013.11.08. 13:14:41

Na és a Pirx kapitány ? Az se volt kutya. A háztartásban fellelhető konyhai és egyéb kisgépek kreatív felhasználásáért kaphatott volna Oscart is.:))

AaannnaaA 2013.11.08. 13:33:24

@NocadLee: Én az imdb-n úgy látom ez volt az első, amiből a hogyvót készült. Ott is rosszul lenne fenn?

www.imdb.com/title/tt0060028/episodes?season=1&ref_=tt_eps_sn_1

AaannnaaA 2013.11.08. 13:35:05

@AaannnaaA: Javítom magam. Azt látom, hogy adásba a Man Trap előbb került, viszont az imdb szerint ez az igazi 0. rész. Akkor hogy is van? :))

Kapitánylány 2013.11.08. 13:45:55

@Ches Desmond: atyaúristen! mik maradnak ki az én életemből! ezt be kell pótolnom! :)

NocadLee · http://nocadlee.hu 2013.11.08. 16:25:30

@AaannnaaA:
A "The Cage" volt az első pilot, amit az NBC visszautasított, arra hivatkozva, hogy túl "komoly", viszont berendeltek egy második pilotepizódot.
Ez volt a "Where No Man Has Gone Before",amit kicsit lazábbra vettek (több bunyó, ilyesmi), ebben már Shatner volt a kapitány.

A "Cage" elő se került volna, ha a Star Trek nem lett volna sikeres, vágatlan formájában csak valamikor 1988-89-ben került tévébe.

A "The Man Trap" pedig azért került először adásba, mert nem gyártási sorrendben ment a sugárzás, így sikerült. :-))

Az egész sorozat alatt időhiánnyal küszködtek, többek között a "Cage"-t is feldarabolták, és írtak köré egy minimális energiával leforgatható kerettörténetet, ez lesz majd a kétrészes "Menagerie" majd később a szezonban.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.11.08. 17:26:27

Jujj,a Pirx kapitány! Féltem kiskoromban attól a sorozattól, olyan nyomasztó volt.
Viszont nekem a legeslegebb Spock, az Zachary Quinto, az összes mentségem, hogy elfogult vagyok irányába :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.11.08. 17:56:19

@St. Pácsó Ármándó: Mert odáig vagyok érte :) Még a Hősökben kedveltem meg. Tényleg, az is egy jó kis sori, kár hogy nem írt róla senki hv-t.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.11.08. 17:59:30

@aggyistenbiri: oopsz, de írt! alkalomadtán el is fogom olvasni.

AaannnaaA 2013.11.08. 19:29:18

@NocadLee: Köszönöm szépen a választ! Ezért jó igazi rajongóktól kérdezni, tényleg képben vannak.
Asszem hétvégén megnézek pár részt ebből, hogy ne csak olvasva nosztalgiázzak :)

Brianna 2013.11.09. 08:03:08

Star Trek! :D Tök jó! :D És a 0. résszel kezdve. :D Hurrá! :D

Muhammad Balfas 2013.11.10. 01:19:22

@Kapitánylány: Sokat kell még tanulnod..:)) Addig is itt van egy kis kóstoló a Pirx sagából.

gozo.blog.hu/2009/11/12/pirx_kapitany_kalandjai

Ennél hosszabb opusokat csak némi tudatmódosítóval javallott nézni...

Pácsó Ármándó 2013.11.10. 09:20:02

@Ches Desmond: Ha sok volt a gomb és a kapcsoló és vész esetén össze-vissza villogtak egy filmben, akkor sci-fit néztél. Ha tésztaszűrő volt az űrállomás makettjének alapja, akkor magyar sci-fit. És a főnökök mindig nagyon szigorúak voltak! :-)

Nekem az Orion űrhajó volt a kedvencem.

koho 2013.11.12. 11:11:32

@AaannnaaA: @Kapitánylány:

Én egy kicsit most szerelmes lettem :D

AaannnaaA 2013.11.12. 11:15:55

@koho: :)) Én a hogyvót örömére hétvégén megnéztem vagy 6-7 részt.
Nagyon jó szórakozás volt, bátran ajánlom mindenkinek, aki nemcsak olvasással nosztalgiázna.

Kapitánylány 2013.11.12. 11:27:54

@koho: na de kibe vagy mibe? hogy tudjak kívánságokat teljesíteni! :)
AaannnaaA részére készült már egy pár jó kép! :D

koho 2013.11.12. 11:32:38

@Kapitánylány: Hát most nem a TOS-ba, az már rég megtörtént :)

AaannnaaA 2013.11.12. 12:02:31

@koho: Akkor t'án a hogyvótba szerelmesedtél bele? Üdv a klubban :)

@Kapitánylány: Köszi szépen!

KisIst 2014.01.14. 15:08:29

@NocadLee: Valahol azt olvastam, hogy a pilot esetében a telepátiával volt gond, amit az akkori tv nézők nehezen értettek meg, hiszen ebben az időben ('50-es, 60-as évek) főként western filmeket néztek. Ezért a sorozat leginkább egy ürbéli western saga lett, amire a későbbi szériákban utalni is szoktak...

Egyébként kiváló hogyvolt! Grat! És köszi!

Kapitánylány 2014.01.15. 09:19:27

@KisIst: köszönöm szépen! :)

mindig öröm valami plusz infóval gazdagodni, ha belegondolok, volt is egy westernes rész, de lehet hogy most keverem egy másik sorozattal :D
süti beállítások módosítása