Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Doctor Who classic - 7x02 Spearhead from Space/2

2013. szeptember 28. 10:00 - Arkhia

Az előző részt a Doktor meglövésével zártuk, úgyhogy most ott is folytatjuk, és megkapjuk még egyszer az utolsó fél percet. Ez egyébként egyhetes kihagyásokkal teljesen ésszerű, emlékeztetni kell a jónépet, mi is volt a legutóbbi cliffhanger, egyben nézve kicsit idegesítő, de ez van. Kiegészítik a jelenetet, a Doktor után rohanó UNIT-katona lehülyézi a meggondolatlanul lövöldözőket, akik erre azzal védekeznek, hogy a célpont nem figyelmeztette őket. Az elrablás folyamán betapasztott szájjal, kösz. Meghalt?

tota_1.jpg

A Doktor, mielőtt eldől (és már megint nem dől el semmi)

A választ már a kórházban tudjuk meg az időközben magához tért dokitól: nem (ez mondjuk elég kézenfekvő volt), de annyira eszméletlen, hogy az már emberileg nem lehetséges. Dicsérendően gyorsan alkalmazkodik a doki, szerinte a Doktor magát ejtette kómába, elvileg lehetetlen, de a két szív is, úgyhogy a realitás most felejtős. A tábornok elvitetné, de végül hallgat a szakvéleményre, és csak tájékoztatást kér, ha bármi történne. Sebaj, Doktor helyett megkapja a TARDIS kulcsát. Persze azért nem ejtették a fejére, úgyhogy megkettőzteti az őrséget a kórház körül, és végre kapunk valami konkrétumot is a meteoritjainkról: a cucc műanyagból van. Kiderül, hogy az újságírók is jók valamire, a kórházbeli nyomakodáskor készült fotók egyikén ott az előző részbeli telefonos pasas, felismerték, ő vezette az elrablókat. A többiekről sajna nincs kép, de volt valami furcsa az arcukban.

tve2350-19700124-98.jpg

Telefonos

Ha valakinek még nem esett volna le a dolog, a vágás után egy babagyárban találjuk magunkat, egyenesen egy játékbaba fejével szemezve, igen, értettük, műanyag. Egy piros nyakkendős fontosember (akiről sajna az egész neten nincs kép) halad át egy gyanúsan merev arcú nő vezetésével, vagy legalábbis fontos volt, mert a régi irodáját lezárva, „biztonsági szektor” felirattal találja, hékás, mi történt itt? Nincs válasz, csak a telefonos néz utánuk sokat sejtetően, az arcáról vágás egy újabb babára, szájbarágósabban nem lehetne? A baba a főfőnök irodájában van, aki telefonon beengedteti az előző nyakkendőset (belső telefon egy ajtó másik oldaláról, kopogni nem lett volna egyszerűbb?), aki azonnal méltatlankodni kezd: együtt dolgoztuk ki a tervet, elküldtél megfűzni az amerikai cégeket, itt van minden megrendelés (a dolog tárgya természetesen egy újabb baba, nem is néz ki rosszul), erre hazajövök, és azt találom, hogy kirúgtatok. A magyarázat elég semmitmondó, új irányzat, stb, beleszőve némi figyelmeztetéssel: nyomás innen, nem biztonságos! A jogos kérdésekre (ki az a „mi”?) nincs válasz, aztán benyit a telefonos (nekem már csak az marad), és az eddig Johnnak hívott nyakkendős hirtelen Mr. Ransome lesz, akinek ajánlatos sürgősen eltűnnie. Persze gyanút fog, ennyi mismásolás után még szép, megpróbál bemenni a régi irodájába, de utána bámulnak, úgyhogy inkább lelép.

Vágás, UNIT ideiglenes labor, Liz dolgozik a nem meteorit meteoriton, mesterséges, de jó eséllyel tényleg az űrből érkezett. Ettől eltekintve természetesen még mindig szkeptikus, és mikor a tábornok újabb kísérletet tesz a meggyőzésére, a Doktor eddig hallott legpontosabb definíciójával vág vissza: „An alien who travels in time and space in a police box?”

tumblr_mfcanvbviq1ry6805o1_500.png

"You're sometimes very aggravating"

Vágás vissza, főfőnök hisztizik, egyre nehezebb ez az egész. Telefonos szerint még két energiaegység hiányzik, de ők majd megnövelik a pulzáló energiát, úgyhogy meglesznek. Mert minden energia egyfajta élőlény, de azért ennél valószínűleg többről van szó.

Amatőr UFO-szakértőnk kertje, a villogó miafrancot veszi elő egy ládából, ezt azonnal meg is érzi az erdőben (gondolom őrködési célzattal) dekkoló próbababa, ami technikai fejlődés ide vagy oda, húszmilliószor jobb és főleg komolyan vehetőbb, mint a modern sorozat első részében flangáló társaság. UFO-szakértő ezt persze nem tudja, de kijön a feleség, úgyhogy gömb be a kamrába, és kapunk egy kis ízelítőt a családi idillből. Loptál? Nem én. Kaját! Asszony elhajtva, gömb vissza a ládába, az erdőben csörtető próbababa meg elveszti a jelet. Nem hiszem, hogy ezt sokáig lehet majd játszani.

Vissza a UNIThoz, beugrik a rendes hadsereg összekötője, eldumálgat a Briggel, bókol Liznek, észreveszi a TARDISt, Liz pedig ki nem hagyná a lehetőséget, hogy szórakozzon egy kicsit tettessük hülyének magunkat és ugrassuk a tábornokot témakörben, simán közli, hogy az ott valójában egy űrhajó.

Kórház, a Doktor próbál lelépni, de talál egy zuhanyzót, úgyhogy előtte inkább megfürdik. Valami kórházi nagykutya érkezett, kicsit meghökken az énekelve, idióta fürdősapkában zuhanyzó betegen, úgyhogy inkább elfogadja a doki ötletét, és először a papírjait nézi meg. A ruhája egy részét meg otthagyja, vesztére, elvégre kórházi cuccban nem lehet szökni, és most először láthatjuk a Harmadik jellegzetes viseletét, csokornyakkendőstől, mindenestől. Nagykutyának dupla szívás, ugyanis még az elkötött kocsi is az övé, jobban kellett volna vigyázni.

doctor_who_spearhead_of_space.jpg

Ilyen sapkát én legutóbb nyolcvanéves nénin láttam

Megint vissza a UNIThoz, a tábornok megpróbálja kinyitni a TARDISt, de nem megy, amit Liz egy újabb beszólással nyugtáz. Ezek a bevágások feleslegesnek tűnhetnek, de minden műanyagozás mellett állítom, hogy a rész legjobbjai, ennek a csajnak a szövege mindent megér.

UNIT-katonák kiássák az egyik gömböt, kocsira vele, és vinnék a központba, de egy próbababa gondoskodik róla, hogy a végállomás inkább egy fatörzs legyen, a szállítmányt meg lenyúlja.

Babagyár, a telefonos és a főfőnök beszél, mindjárt itt lesz Scoobie, a rendes hadsereg és a UNIT nemrég szerepelt összekötője, ebből se fog kisülni semmi jó.

01 (1).jpg

Az erdei próbababa

A Doktor befut a UNIThoz, az ellenőrt seperc alatt ledumálja a színről, és már a tábornoknak magyarázza, hogy elvesztette az emlékeit (legalábbis egy részüket, a szemöldökmozgatással kommunikáló bolygólakókra azért emlékszik), úgyhogy hiába kérdezgeti, semmit sem tud mondani. Megint megvizsgálja az arcát, nem is olyan rossz, majd hozzászokik (ennek kapcsán kerül elő a bolygó). A Brig bemutatja neki Lizt, minden különösebb cécó nélkül (jó, egy szemöldökköszönés azért még belefér) elkezdik vizsgálni a meteorit-darabkákat, és a Doktornak se tetszik a Miss Shaw, úgyhogy Liz most már tényleg Liz lesz, na végre. Ha nem tudnám, mostanra akkor is biztos lennék benne, hogy megvan a következő companion (épkézláb fordítást erre még nem találtam), ezt a részt pedig tessék megnézni, nem másolhatom be az egész párbeszédet, bár érdemes lenne. A Doktor gyorsan meg is old egy-két kérdést: üregesek voltak, a lényeg az, amit bennük tároltak, és az eltűnt gömböt oda vitték, ahova az összes többit. De hová?

Elkényeztet minket a vágó, ugyanis megint a babagyárnál vagyunk, ahol pirosnyakkendős igyekszik bemászni a kerítésen. Sikerül is neki (időközben látjuk, hogy Scoobie-ról valószínűleg másolat készül, nem lesz ez így jó), bejut az irodájába, ahol talál egy rakás ugyanúgy öltöztetett próbababát, de mikor hátat fordít nekik, az egyik kisétál a sorból. Nyakkendős rémülten bámul, és meg is van az aktuális cliffhanger. Folyt. köv., remélem kicsit kevesebb vágással.

tve5082-19700110-98.jpg

Scoobie

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2013.09.29. 19:05:58

A companionra miért nem jó az útitárs?

Ahogy te is említetted, ezek tértek vissza a modern sorozat 1. részében?

Ja, és kösz a hogyvoltot, jó volt :)

Arkhia 2013.09.29. 21:07:23

Általában jó, de pont itt nem. Liz ugyan companion, de egyszer sem járt a TARDISban, tehát nem útitárs, hacsak Bessie-t nem számoljuk, az meg kicsit erős lenne. :)

Igen, az egy kicsit lebutított nesztén-epizód volt, gondolom hogy minimáis CGI mellett adjanak valamit a klasszikus-rajongóknak.

Nincs mit, kösz a kommentet. :)

Is 2013.09.30. 09:00:48

Oké, nem tudtam, hogy ez a Liz nevű hölgy nem járt a Tartdisban. Nekem a klasszikus részek kimaradtak :) Csak innen tájékozódom.
süti beállítások módosítása