Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkosság 1x10 - Szólok, ha odaértem

2013. szeptember 19. 09:00 - BundásRigó

Az összetört Bennet ázik valahol, Mitch-nek meg elakad a szava Stan láttán, sejti, hogy nem moszkitóktól csurom vér a férje. Rossz hírem van drágám, megvan a gyerek pólója. Holderék jelentenek a hadnagynak a rejtegetett lányról, némi csúsztatással, mert azt hazudják, hogy már nem volt ott, mire ők megérkeztek, szóval az egész Moha téma bukó volt. Aha, nagy kár, károg a főnök, Bendzsó ugyanis élet-halál közt lebeg most a kórházban. Sarah ledöbben, hogy a tettei következményekkel járnak, hát üdv a valóságban. A főcím után Linden zaklatott, tudja, hogy be kellett volna fognia, amíg le nem zárul az ügy. Holder viszont nem stresszel ezen, minden normális embert megvezetett volna ennyi hazugság, ezt majd Bendzsó is belátja, ha még lesz rá alkalma. Na húzzunk haza, késő van. Sarah nehezen, de beadja a derekát, mikor megcsörren a telefon: Stan Larsen nem a polcon tartja a golyóit, bizony feladta magát, látjuk is, ahogy elszállásolják.

killing00.jpg

Rich unottan poharazgat fényűző lakásában, egyszer csak kopognak: Sarah jött egy welcome drinkért, meg hogy elmondja, Bendzsó már nem gyanúsított. Ööö, és nem is kifejezetten egészséges. Rich nincs elragadtatva, de nem hibáztatja a nyomozót. Hosszú este ez Sarah-nak, a hajón Regi sem fogadja jó hírekkel: mire hazaértem, Jack itt bandázott a sleppjével, engem meg lehülyeleszbiztek. (Ez azért megmagyarázza a favágó szerkókat.) De a gond nem ez, hanem hogy te merre kódorogtál ezalatt, he? Dolgoztam bakker, de igazad van, ez így nem állapot, úgyhogy ideje Jámbor Jack-et kirázni az ágyból, összepakolni, és rohamléptekkel távozni az éjszaka közepén. A székhelyük innentől a Happy Day Inn motel.

A tizedik napot a kórházban kezdjük, több fronton is: Bendzsó gépekre kötve vegetál, Richmond meg veri a mellét a tévében, hogy ő mindig hitt ennek az embernek az ártatlanságában, meg különben is, lényeg, hogy ezzel visszaszálltak a ringbe. De ez még semmi, utasítja Gwenéket, hogy nyomják le a városi tanács torkán a keserű pirulát: 10%-kal megvágja a fizujukat, cserébe az All-Stars keménykedésért.

killing01.jpg

Sarah meditál a Larsen-ügy bizonyítékain, mivel nem tartanak sokkal előrébb annál, ahol elkezdték. Próbálja kitalálni, hogy zajlott az áldozat utolsó estéje: Sterling kiteszi, 10-kor elmegy Bendzsóhoz a könyvvel, és utána? Ellenőrzik a buszmenetrendeket, taxisokat, hátha fuvaroztak a környéken. Holder még nem mondott le a maffia vonalról, hogy esetleg Stanen akart valaki bosszút állni. Jobb ötlet híján ennek járnak utána. Apuval nem jutnak sokra, annyit tudunk meg, hogy ő hívott mentőt Bendzsóhoz. Belko meg adja a hülyét (nem lehet megerőltető), ő nem tud semmit se a maffiáról, tanárt meg már nagyon régen látott közelről.

Stant emberrablással és gyilkossági kísérlettel vádolják meg, ő annak rendje szerint bűnösnek vallja magát. Az ügyvédje pattog, bírónő, ez az ember nem tudja, mit beszél. A bírónő sem ehhez szokott, hagyja, hogy az ügyvéd ártatlansági kérelmet nyújtson be, holnap tárgyalják az óvadék ügyét. Sarah jó híreket kap, egy taxis jelentkezett, hogy ő felvette Bendzsóék környékén Rosie-t aznap éjjel. Egy aranybánya ez az ember: nemcsak, hogy felismeri a lányt, még kamera is van a járgányban, és a címet is vissza tudja keresni, ahová vitte. Sarah ekkor alig akar hinni a fülének: Rosie ugyanis Bennettől egyenesen haza ment. Megvan a felvétel, Rosie 10.37-kor száll ki otthon. De hogy kerül innen egy tó fenekére? A következő megtekintésnél Holdernek feltűnik, hogy amikor megáll a taxi, fény szűrődik ki Larsenék házából – ők viszont ekkor kempingezni voltak. Ám amint Rosie kiszáll, a fény kialszik. Ki volt odabent?

killing02.jpg

Larsenéknél Terry néni próbál rendet tartani, a fiúk nincsenek oda az ötletért, ahogy azért sem, hogy az apjuk börtönben van, ha egyszer nem ő a gonosz bácsi. A nyomozók csengetnek, Holder elindul felhajtani Belkót, Sarah addig Terry-t faggatja, kinek van még kulcsa rajta kívül. Csak Belkónak, mivel gyakorlatilag itt lakik, a garázsban/ irodában. Terry különben nem kedveli, mivel családtagnak hiszi magát, és fura is, szóval ne legyen már annyit a gyerekek közelében. Belko tagadja, hogy itt lett volna akkor, otthon volt az anyjával, de tényleg van kulcsa. Holder azt pedzegeti, hogy feljár-e a lakásba, ha a többiek nincsenek otthon, de természetesen Belko olyat sose tenne. Holder nem most jött le a falvédőről, sejti ám, hogy most hazudnak neki, de egyelőre ennyiben maradnak. Irány Belko anyu, Bev (=Beverly).

Aki így első ránézésre egy tisztességben megőszült, vén büdös kurva. Ennek alapján nem csoda, hogy a pali inkább Larsenék garázsában tölti a mindennapjait. Az alibit megerősíti, és a szobába is beengedi őket, de csak miután egy kicsit nyomult Holderre. Nagyon tip-top minden, azt is megtudjuk, hogy Belko sztorija a 17 éves koráig tartó ágybavizelésről valószínűleg igaz, de az anyja azt hiszi, a macska volt, úgyhogy az állat repült. Még jó, hogy Holder magas, közelebb van a plafonhoz, és észreveszi a dekorációt az ágy fölött: a fél Larsen családi fotóalbum, középen Rosie-val. Belko mindjárt benn is találja magát az őrsön, a kezén lévő sérüléseknek nyilván közük nincs Bendzsóhoz, csak üzemi baleset. Vagy mégis, miután Holder blöfföl egy kicsit arról, hogy Stan nem ezt mesélte nekik. De most nem is ez a lényeg haver, a tanár már egyedül is meg tud halni, inkább Rosie meggyilkolásának éjjele érdekel minket.

killing03.jpg

Gwen és Jamie figyeli, min dolgozott egy kolléganőjük eddig az új kampányfilmhez (esküszöm, itt több film forog egy hét alatt, mint Bollywoodban), és mit ad isten: meg van örökítve, ahogy Rich Rosie Larsennel jattol. Gwenék próbálják bagatellizálni, nem is úgy néz ki, de Valerie tutira ment, ez bizony ő. És egy kampányautóból került elő holtan, nem érdekes? Köszönjük az észrevételt, Jamie igyekszik benyalni, és megkéri, ez maradjon már köztük. A lemez meg náluk. Csá Val. Richnek jobb, ha ezt nem említik, mivel ő úgy tudja, sosem találkozott a lánnyal.

Belkót izzasztják tovább, Sarah lassan meg is töri, ahogy a perverz Bevről beszél, de árnyékra vetődik Rosie-val kapcsolatban, mert Belko nem kívánta őt, és ki is borul a feltételezéstől. Akkor meg halljuk, hogy volt? Belko szeret a házban lenni, ott volt aznap éjjel is. Rosie hazaért, felsietett a lépcsőn, mire Belko elbújt. Hallotta, hogy a szobájában nyitogatja a szekrényeket, csörög a kulccsal, bemegy a fiúk szobájába és telefonál, azt mondta „Adela, ott leszek", majd el is ment. Ez a mondat szerintem meggyőzi még Holdert is, hogy a férfi ártatlan, bár Belko csak azon izgul, Mitch nehogy megtudja, hogy a lakásban járt.

killing04.jpg

Ha már Mitch: Stant keresik telefonon a bankból, a számlájuk kiürült. Az nem lehet, volt rajta 16 rugó. Nos, ezt a férjével beszélje meg, már nincs rajta, csak némi apró. Sarah hisz Belkónak, de ki a túró az az Adela? A suliban nincs ilyen, se a rokonok közt, szóval ha nincs más, neki kell esni a telefonkönyvnek, nincsenek olyan sokan, és közülük valaki tud valamit. Holdernek ennyi elég, 50 óra után szeretne végre aludni, Sarah-nak ez új, de azért haza baktat. Rick gubbaszt az ajtó előtt, nem sok jót jósolok (magunknak). Röviden: a férfinak elege van abból, hogy Sarah csak ámítja, és nem szeretne megint (?) ott tartani, hogy a nő kórházban van, és az üres falat bámulja. Van most nála három repjegy az éjféli járatra, kell vagy nem? Sarah bizonytalan, válasznak ez épp elég, és Rick lelép. Jack valószínűleg mindent hallott, legalább egy kört spórolt nekünk.

Sarah egy kis hajnali futással vezeti le a feszkót, ha már egyszer nem esik, és most, hogy végre kiszakadt a kikötői környezetből, gyorsan elfut egy másik kikötőbe. Itt veri ki a szemét egy öles tábla a kompok menetrendjéről. Az egyik ladik épp 11:45-kor startol Seattle-be Kulamish felől (akármi legyen is az). És vajon mi a neve? Adela.

killing05.jpg

Az utolsó percben: Mitch számlakivonatokat bogarász, közben fogja a fejét. Stan a várost bűvöli a börtön ablakából. Gwen Rich és Rosie találkozását bámulja kimerevítve a képernyőn. Sarah pedig az Adela fedélzetén szeli a hullámokat. Innen veszi észre egy hegyoldalban az indián kaszinó fényreklámját, a kóceráj logója pedig nagyon is ismerős: felbukkant Rosie kisfilmjében is, és a lánynál talált kulcstartón is.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoofka 2013.09.19. 09:21:11

Én ennek a résznek már a címét sem értettem....

Llew 2013.09.19. 12:35:39

Az nagyon nagy jelenet volt, ahogy Belko kihallgatásán Linden folyamatosan a helyzethez igazította a "szerepét". Először Belko mellé ülve az asztalon csábító, majd csípőre tett kézzel mellette állva fenyegető nő, végül a megtört fickó fejére tett kézzel megnyugtató anya.

Zsoofka 2013.09.19. 12:42:27

@Llew:
Igen, az nekem is tetszett. Sőt! A kihallgatás egy részénél még a Holder és a rendőrcsaj közötti kémia is működött: úgy viselkedtek, mint egy összeszokott páros. Aztán szokás szerint Holder túljátszotta a szerepét, de azért lassan alakul ez.

Az egy kicsit kispályás megoldás, hogy Linden "véletlenül" pont arra fut, ahol az a hajó áll.... BK-s megoldás :(

egyemakisszíved 2013.09.22. 18:11:48

Megfogadtam, hogy befogom a pofámat, és nem kummogok, csak a végén, de nem bírom megállni. Az a rohadt kémia! Csak nem bírták megállni, és az amerikaiak erre is rátették a megszokott, jól működő paneljüket (zrikáljuk egymást, bár szeretjük) amitől a dán eredetiben meglévő viszony meglehetősen súlyos következményei elsikkadtak, ill. nem jöhettek létre. A két nyomozó kapcsolata ott sokkal érdekesebb és valószerűbb volt. Új ember érkezik egy munkahelyi pozícióra, de végül azt a helyet az eredeti tulajdonosa nem hagyja el. Így ketten vannak ugyanarra a feladatra. Nem tudnak, nem is nagyon akarnak megtanulni közösen dolgozni, hiszen rövid ideig fennálló helyzetnek tűnik, amibe keveredtek, amit ki-ki a maga stratégiája szerint próbál átvészelni. A pasi próbálja a nőt legyőzni, bizonyítani, hogy alkalmas a feladatra, lehetőleg keresztbe tesz neki, hogy elmenjen a kedve a hosszú ott-tartózkodástól. A nő csak az ügyre koncentrál - ez egyébként is jellemző munkaüzemmód nála, itt meg ráadásul gyorsan is akar végezni. Ugyan látja, hogy mi zajlik köztük a kapcsolat szintjén, de nem reagál rá. Nem osztják meg egymással az információikat vagy félszívvel kísérik a másik munkáját, ezzel lassítják a nyomozás lezárását vagy új problémát generálnak. De a férfi becsületére legyen mondva, egy idő után túl tud lépni a pozícióért folyó harcon és a nő szakmai hozzáértését és nagyobb eredményességét elismerve, amikor az új főnök szövetséget ajánl neki ellene, nem fogadja el.

Zsoofka 2013.09.22. 20:15:05

@egyemakisszíved:
Értem amit írsz, így sokkal árnyaltabb. Nekem az eredeti kimaradt és úgy tűnik jól beszoptam az amcsi kliséket, de nekem ez is bejött. :) Viszont tényleg kíváncsivá tettél. Elérhető az eredeti magyar szinkronnal/felirattal?

egyemakisszíved 2013.09.23. 09:20:39

@mokamini: Egy gyilkos ügy/Forbrydelsen címen próbálj rákeresni, szerintem sok helyen fenn van, már elég régi. Az AXN is leadta magyarul, valószínűleg szinkronizált verziót is fogsz találni.
süti beállítások módosítása