Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Falling Skies 1x01 - Live and Learn

2013. szeptember 03. 13:00 - Szencsike

Üdvözlök mindenkit a Falling Skies/Éghasadás című sorozat hogyvoltjában! Egy poszt-apokaliptikus világban járunk, ahol az űrlények uralkodnak, megbéklyózzák a gyerekeket és a szerencsés túlélők  menekülnek előlük, vagy épp ellenállnak. Mindenki kedvenc Carter dokija a főszereplő, aki itt Tom néven fut, töritanár, háromgyerekes családapa, történetünk kezdetén egy gyerek mínuszban van, felesége meghalt. Sokat fogunk lelkizni, a családról beszélgetni és törizni. A történet lassan csordogál, de az események néhol váratlan, meglepő fordulatokat vesznek. Csapjunk bele!

pic1.png

Kisgyerekek mesélik el, rajzokkal illusztrálva, milyen volt az UFO-k megérkezésének a napja. Az emberek nem akarták a lényeket atommal támadni, hátha barátságosak, de tévedtek, barátkozásról szó sem lehetett. A lények elpusztítottak minden elektromos eszközt, nem működött se mobil, se rádió, se számítógép, se autó, semmi. Megsemmisítették a katonaságot, a civilekből kellett az ellenállást verbuválni, minden nagyvárost leromboltak, és utána kezdődött a megszállás. Fürgék (nagy pókszerű lények) és Mechák (robotok) támadtak az emberekre, elrabolták a gyerekeket, akiknek a hátára fura béklyókat tettek. Néhány szülő elindult megmenteni őket, de sosem tértek vissza. Megszólal az első felnőtt, egy kedves hölgy, ő a pszichológusféleség, a gyerekek a rajzokkal és a történetükkel könnyíthetnek magukon. Egy kisfiú, nagyjából 8 év körüli, Mattnek hívják, az édesanyját rajzolta le. Ennivalóért indult, de sosem tért haza, ezután indultak útnak az apjával. Középső bátyja, Ben eltűnt, a nagyobbik testvére Hal, az apja mellett harcol.

pic2.png

Nézzük azt a harcot, Carter doki Tom egy 17 év körüli sráccal menekül, benzint kell szerezniük, de a Mechák a csapat nyomában vannak. A csávót, aki a benzinért felel, a gépek lelőtték, Tomék a kaját próbálják menteni, de kénytelenek otthagyni, mert már az életükért kell futni. Elérik a barikádot, de a barikádot is kilövik, nekik sikerül egy régen bolt, most csupa rom helyiségbe befutni és menedéket találnak a gépek és a Fürgék elől, akik szép sorban lelövik a kint lévő embereket. Hal egyik barátját a Fürgék intézik el, menthetetlen az ügy, inkább lelépnek hátul, összefutnak a csapatuk többi tagjával, ők is rossz híreket hoznak. Minden barikádnak vége, Back Bay városrészt elfoglalták, vissza kell vonulni. Felettük elhúz egy idegengép, olyan bombát dob le a belváros felett, ami szinte fényárt borít az esti égboltra, kirajzolva a távoli felhőkarcolók körvonalait. Egy lány fut kiabálva, Dél-Boston elesett, minden tele van Fürgékkel és Mechákkal. Főcím.

pic3.png

Csapatunk visszatért a bázisára, Tom ezredének a vezetője meghalt. Valami raktártelepen lehet a búvóhely, elsőre több a civil, mint a katona. Tom megtalálja alvó kisfiát, és a kajaosztás helyszínén megismerjük a Dokinénit, Anne Glass-t is, megmutatja apunak Ben rajzait, bizony hiányzik a család. Tomot Porter ezredes, a milícia vezetője. megbeszélésre hívja, az ezred szétválik, külön folytatják az útjukat. Tom közbeszól, nem mehetnek el a városból, mi lesz az elfogott gyerekekkel? Semmi, ugyanaz, mint eddig, nem lehet mindenkit megmenteni, törődjön bele. Egy bizonyos Weawer is tiltakozik, ő maradni akar és harcolni, folytatni kell, ameddig lehet. Porternek más a véleménye, 300 fős csoportokra kell felbomlani, 100 katonával, 200 civillel. Kilenc ilyen csapat már elment, három még maradt. Egyik ilyen Weawer vezetésével, Tom, mint helyettessel, nyugat felé, Acton városa felé fog indulni. Weawer nem látja sok értelmét a csoportoknak, egyedül is mehetnének tovább, inkább harcolni kellene. Pofa be, ez a legjobb megoldás, Weawer így helyre lett téve, a csapatok térképein minden élelmiszerbolt be van jelölve, utánpótlás is biztosítva lesz, reggel indulás. Porternél marad egy orvosi team, akik a gyerekek béklyójának levételén dolgoznak. Vezetők lelépnek, Tom marad, ő nem ért egyet Weawer kinevezésével, a civilek látják ennek a kárát. Porter pont ezért bízta Tomra a helyettes pozíciót, hogy vigyázzon rájuk.

pic4.png

Később a csapat készülődik, zömében mindegyik olyan 16-20 év körüli fiatal srác, a legfiatalabb csak 12 éves lehet. A reggeli indulásra pakolnak és egy katona sztoriját mesélik, aki megmutatta, hogy kell helyesen Fürgét ölni. A nagy vigyorgásnak Hal vet véget, a Boston belvárosa felett álló anyahajót nézi, ha lesz lehetősége rá, feljut és seggberúgja a dögöket. A többiek vinnének magukkal néhány tonna robbanószert, kívülről, illetve hajókról is küldenék a szeretetcsomagokat E.T-nek. Törizzunk egy kicsit, Tom magyarázza el, hogy a hajó olyan, mint egy erőd, vagyis be kell jutni, mint Trójában, vagy föld alatti alagútból kell robbantani. A srácoknak tetszik Tom hozzáállása, aki aludni küldi őket, Hal viszont vigyorogva szól rá apura, hogy ne törizzen annyit. A szerelőrészen Hal egy szőke lánnyal, Karennel dumálgat, de az esti vacsiját egy barnától kapja, szőkeség szemében féltékenység csillan fel és közli is ezt vele, miután barna elment.

pic5.png

Reggel lett, Dokinéni és segítője, a barna lány Lourdes, ellátták az összes beteget, mehet a menet. Elméláznak azon, hogy ha nem borul fel a világ, dokinéni influenzásokat kezelgetne, Tom meg vizsgáztatna, így meg legalább nem unalmas az életük. Weawer kiadja a parancsait, Tomnak lényegében Kuss a neve mellette. Weawer beszól még egy 60 körüli házaspárnak, akik az egyik kocsiba próbálnak életet lehetni, hogy sietni kéne, Dokinéni is jön, az orvosi felszereléseket kocsival vagy hátizsákban viszik. Az öreg Scott optimista, kocsival, felesége inkább a táskákba pakoltatja a cuccot. Mivel az öregnek sikerült beindítani a járgányt, diadalmas mosollyal jutalmazza a két nőt. Tom apáskodik, Mattnek ma van a 8. szülinapja és partizni szeretne. Tomnak ez hiányzott a legkevésbé, de megoldja valahogy. Pakolás közben meglát egy kupac könyvet, Dickens: Két város történetét magával is viszi, majd a vegyes civil és katonai konvoj elindul. Hal és Karen a motoros felderítőket erősítik, Dokinéninek meg ismerős az egyik ház, egy betege lakott itt, akihez kénytelen volt eljönni vacsorázni. A vidék, ahol most mennek, régen indián tanya volt, himlőben haltak meg, köszönjük Tom.

pic6.png

Első pihenőhelyen egy kisboltot fosztanának ki, de nincsen elég elvihető utánpótlás, még rosszabb hír, Actonig minden bolt üres. Úgy tűnik Weawer kapta a civil-reszlit, túl lassúak, sok a gyerek, veszélyes lenne visszafordulni, hogy kaját szerezzenek. Viszont lenne néhány nagyobb teszkóféle a környéken a raktárukkal együtt, talán egy kisebb csapat odamehetne, Tom vállalná a vezetést. A kis csapat tényleg kis csapat lesz, Tom plusz hat fő, annyi fegyverrel, ami épp náluk van, plusz egy kevés, és egy kocsi, akció után találkozó a Littleton-hídnál. Hal és Szőkeség lesznek a felderítők, egy Dai nevű srác hozott C-4est, egy bizonyos Anthony és Click nevű néger srácok szintén mennek, Jimmy, a 12 éves is velük tart. Tom a kocsit pakolja le, Matt a szülinapi kívánságán agyal, szeretné visszakapni a régi életét. Mindenki ezt szeretné, de hát ez jutott. Utolsó ölelések és pacsik után a csapat a térkép felett görnyed, két kajaraktár is van a közelükben, de Fürgék és Mechák mindenütt, ha a raktár ép, vélhetően E.T. ott is vár rájuk. A két felderítő kémleli az utakat, a többiek a közeli vasútállomáshoz mennek. Szőkeség pattan a nyeregbe, Hal egy extra tárat kér, és milyen fura az élet, hónapokkal ezelőtt a srác el sem mehetett egy éjszakai bringázásra a haverokkal, most meg lövöldözik. A világ változhat, de a búcsúölelés nem maradhat el.

pic7.png

Hal és Karen tiszta utakon járnak, a csapat meg várakozik, Tom valamit észrevesz egy szobor közelében. Egy gyerek fekszik a földön, akinek a béklyóját félig leszedték, ott ahol a béklyó a testbe ékelődött, csúnya lyukak maradtak. Ez a béklyó valami csápszerű dolog, és a nyaktól lefelé, a gerinc mentén helyezkedik el. A halott srác nagyjából 14 körül járhat, pont annyi idős, mint Tom eltűnt fia. Hal eközben egy folyó mellett szemlézi a terepet, de Mechák vetődnek arra felé, akik épp egy béklyózott gyerekcsoportot kísérnek. Micsoda szerencsés véletlen, de Ben is ott van közöttük. Hal és Karen visszatérnek Tomékhoz, Ben él ki kell szabadítani, kaja elfelejtve, utána kell menni. Tom az első lelkesedés után kénytelen fia ellen szólni, a kaja az első, Ben a második. Hal megy egyedül, de nem hagyja ott a tesóját a dögök között. Tom kénytelen helyre tenni a fiát, terv nélkül nem mennek sehova, elhozzák a kaját és mennek a srácért. Hal durcásan elvonul, addig Tom átveszi a kaja-tervet. Sötétedés után mennek, Hal, Tom és Dai mennek be először, ha minden tiszta, jöhetnek a többiek. Ha nem, akik kint maradtak, az első lövés után tiplizzenek a közeli parkig, majd ha nem jönnek vissza a bentiek egy órán belül, irány a Littleton-híd. Kiscsapat pánikban, törizzünk, hogy megnyugodjunk: számos példa szerint elég, ha megsebesítik annyira az ellenséget, hogy visszavonuljanak, és utána a végső csapást mérhetik az ellenségre.

pic8.png

Beesteledett, a raktárnál vagyunk, eddig minden a megbeszéltek szerint zajlik, sehol semmi, pakolhatják az értékes kaját a kocsiba. De az élet sosem ennyire egyszerű, egy Fürge támad Halre, Tom még épp időben érkezik, hogy lelője a dögöt, de a zajra egy Mecha is megjelent. Tom beveti a C4-et, a gép felrobbant, viszont egy Fürge Tomot támadja, ám Dai megmenti a csap.vez-t. Többiek is odaértek, a lény hét puskás ember között szenved ki. A csapat másnap reggelre ér a Littleton-hídhoz, mindenki boldogan üdvözli a visszatérteket. Tom és a csapat személyesen visz egy kis kaját Weawernek, aki nem akar hinni a szemének, hogy a kétballábas töritanárék visszajöttek. Tom kiküldi a társakat, Hal marad bent, személyes ügyben fognak tárgyalni. Tom feltett szándéka, hogy kiszabadítja Bent. Elmegy a konvojjal az actoni fegyverraktárig, ott felszerelkeznek a csapatával és megmentik Bent. Weawer belemegy. Kicsi Mattnek egy aprócska muffin lesz a tortája, kívánság megvan, remélhetőleg teljesül. Tom szabadkozik, hogy nem hoztak semmit, de jön Hal és egy nagy csomagot ad a kistesónak. Egy gördeszkát kapott, amit ki is próbál, majd a többi gyerek is rápattan, egy kis szórakozás megtöri a mindennapi monotóniát a túlélők kis közösségében. A menetnek azonban haladnia kell, cél a legközelebbi biztonságos hely, háttérben a bostoni anyahajó sziluettje magasodik ki.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valakiatömegből 2013.09.03. 16:22:27

Én láttam eddig 2 évadot belőle. Nekem tetszik. Nem a szokásos megmentjük a világot az ufóktól hülyeség.

Feketecsuklya 2013.09.03. 16:46:25

Lement már a harmadik is, ütős a vége...

Johnny336 2013.09.03. 17:16:01

@valakiatömegből: családi dráma UFO-invázió közben. Természetesen baromi jó, de annyira sci-fi, mint a Walking Dead horror. Az is családi dráma, csak ott nem UFOk vannak.

Ismételten: látványos, érdekes, jó, érdemes nézni. Mert látványos, érdekes, jó!
süti beállítások módosítása