Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 6x02 - JJ

2013. július 31. 09:00 - xJelena

Sziasztok, először is szeretnék elnézést kérni az óriási csúszásért, igazából semmi mentségem rá, de bocsánat!

Ezúttal megfordítjuk egy kicsit a sorrendet, mert már van gyanúsítottunk, csupán annyi lesz a csapat feladata, hogy igazolják a vádat. A tévé elmondja, hogy Katie Joyce, aki mellesleg kiváló diák, vakációzni indult a barátaival, de közel három napja eltűnt. Rossi elgondolkodva tévézik, Morgantől megtudjuk, hogy bár a gyanúsítottak meg vannak, de nem hajlandóak se beismerni a tettüket, se azt megmondani, hogy hol van a lány teste. És itt merül fel az igazi probléma, vagyis hogy 72 óránál tovább nem lehet őrizetben tartani senkit vádemelés nélkül. Őket ezzel magukra is hagyjuk, Prentiss, Reid és Garcia azon tanakodnak, hogy vajon miért tölt ennyi időt JJ az irodában. Prentiss nem gondolja, hogy az ügyről van szó, Garcia rögtön rákérdez, hogy ezt még is miért gondolja, a kérdezett kínosan megismétli a kérdést, majd nagyot hallgat. Nahát, lehetséges, hogy ő tud valamit. Reid szerint biztos fizetésemelést kért. Na, de váltunk már is, megtudjuk, hogy JJ-nek állást ajánlott a Pentagon, amit ő kétszer is visszautasított. Ez nagyon nem tetszik Strauss főnökasszonynak, be is árulja Hotchnál, aki lazán hárít, azzal, hogy Jareau ügynök ezt nem köteles megtárgyalni vele. Strauss végül belenyugszik ebbe és elzavarja a csapatot Marylandbe, hogy dolgozzanak Katie eltűnésén. Ahogy JJ kilép az iroda ajtaján, a látványosan kíváncsiskodó csapat hirtelen igyekszik nagyon elfoglaltnak tűnni, nem hiába, nem szép dolog.

cm1.jpg

Na, de akkor következzenek a piszkos részletek, megtudjuk, hogy 60 órája tartják őrizetben a gyanúsítottakat, vagyis még 12 órája van a profilozóknak arra, hogy kicsikarjanak egy vallomást, vagy megtalálják a lányt (vagy a holttestét). A két elkövető Sydney Pearson és James Barret, az előbbi jól el van eresztve anyagilag, Reid aggódik is amiatt, hogyha egyszer elengedik, talán nem fogják többet megtalálni. A másik srác, szegényebb körülmények közül származik. A helyi rendőrök megpróbálták egymás ellen fordítani őket, de ez nem sikerült, mert valószínű, hogy gyerekkoruk óta barátok. A csapat közben elindul a repülő felé, Garcia még a kezükbe nyom egy csomó infót az ügyről és elkapja JJ-t, aki letagadja, hogy bármi probléma lenne. Becsukódik a liftajtó és kapunk egy főcímet, meg egy Jean Racine idézetet, "A tragedy need not have blood and death; it's enough that it is filled with that majestic sadness that is the pleasure of tragedy." („A tragédiához nem kell vér és halál; elég, ha átjárja az a fenséges szomorúság, amiben kedvét leli.”).

cm2.jpg

JJ a repülőgép mosdójában törölgeti a szemét és szomorúan mered a tükörbe, ebben az ajtón kopogó Reid zavarja meg, aki rosszul van. A szőke leül Morganhez és Prentissnek és megmondja nekik is az állásajánlatot, közben Reid is abbahagyja azt, amit a mellékhelységben művelt, ezzel a csapat neki is áll annak, hogy belemélyedjen az ügybe. Katiet utoljára egy bárból látták a két gyanúsítottal távozni. Azt állítják, hogy kirakták Katiet a motelnél, de nincs kamerafelvétel, ami ezt bizonyítaná, illetve azt, hogy a lány mindkettőjükkel lefeküdt nemi erőszak nélkül. Prentiss szerint ha nincs holttest, akkor ezt nem lehet se megerősíteni, se megcáfolni, Morgan pedig kétli, hogy Katie ebbe belement. Hotch elosztja a feladatokat, elküldi Morgant és Prentisst, hogy vezessék a kihallgatást, Rossit és Reidet pedig a bárba, ahol legutoljára látták a lányt. JJ kapja azt a nem túl hálás feladatot, hogy beszéljen a Joyce családdal, akik már három napja a rendőrőrsön vannak. A helyi nyomozók egyike azon panaszkodik, hogy a család nem hajlandó mozdulni, de Jareau ügynök szerint ez egyáltalán nem meglepő, mivel csak így tudnak információt szerezni a lányukról. A nyomozó közben azt a videót mutatja Hotchnak, amin látszik, hogy Katie beszáll a két srác autójába. A fiúk ugyanazt a történetet mondták minden egyes kihallgatáson, egyszer sem zavarodtak bele, ebből Hotch arra következtet, hogy van valami igazság a sztorijukban. A nyomozó szerint Sydney okos, de James olyan ostoba, mint egy zacskó kő. Beigazolódik, hogy tényleg barátok voltak egész életükben. Hotch úgy dönt, hogy a non-verbális kommunikációjukat fogják figyelni. Közben átvezetik a srácokat, Katie apja nekik ront, amire Sydney provokatívan reagál, míg James csak hallgat és elsétál. Prentiss szerint a hatalom izgatja Sydneyt, már pedig, ha tudja, hogy hol a lány, az pont az általa kívánt hatalmat adja a kezébe. Váltás, a srác már egy kihallgatóban ül ahova Prentiss nyit be, lazán megkérdezni, hogy hozhat-e valamit inni. Sydney meglepődik, de végül leadja a rendelést. A nyomozónak ez nagyon nem tetszik, de Hotch felvilágosítja, hogy így próbálnak egy kis bizalmat felépíteni a gyanúsítottal. A csapat közben úgy dönt, hogy még várnak azzal, hogy beszéljenek a fiúkkal, mert így próbálják megingatni az egymásba vetett hitüket.

cm3.jpg

Rossi és Reid közben már a helyszínen sétálnak és megállapítják, hogy Kate egy igazi „cukorfalat” volt, vagyis népszerű, jó jegyekkel, rendezett családdal. Éppen emiatt furcsa, hogy mégis elment két olyan nal, mint Sydney és James. Próbálják rekonstruálni, hogy mi történt, ennek eredményeképpen már sejtik, hogy a lány találkozott a gyanúsítottakkal korábban. JJ Joycékkal nézegeti a családi fotóalbumot, megtudjuk, hogy Kate kicsi kora óta úszott és hogy volt egy leukémiás öccse, aki pár éve halt meg. A szülők egymásnak ugranak, a vitájuk oka az idegesség meg az aggodalom, meg az, hogy magukat okolják. Apuka még egy lendülettel JJ-t is leüvölti, aki végül igazat ad neki, hogy tényleg nem tud olyat mondani, amitől könnyebb lenne ez a helyzet. Közben Garcia átküldi Hotchnak a fiúk bűnlajstromát (mi erre a magyar szó? a „criminal record”-ra gondolok, írjátok már meg, ha valaki tudja), megtudjuk, hogy már régebb óta követtek el kisebb-nagyobb bűncselekményeket. Ezen nincs mit ragozni, bele is csapnak a kihallgatásokba, Morgan bemegy Sydneyhez és következik egy kis férfias csevej, a vége felé már szinte jött az izomszag a képernyőből. A srác divízió 1-es lacrosse játékos volt, balkezes, de eltörte három helyen, utána már nem ment neki. Morgan érzi, hogy itt lehet szúrni egyet, próbálja felbosszantani azzal, hogy kiemeli a gyengeségét, hátha elkotyog valamit a lányról. Sydney végig gúnyosan és felsőbbrendűen vigyorog, látszik, hogy nyeregben érzi magát, arra sem rebben a szeme, hogy csalt az érettségin. Derek végül rákérdez, hogy miért nem fogadott ügyvédeket, jön azonnal is a válasz, keményen: „azért, mert nem tettem semmi rosszat.”

cm4.jpg

Váltás, Prentiss már Jamessel szemben ül és éppen azon panaszkodik, hogy milyen idegesítően csipog a kamera, majd megkérdezi a srácot, hátha ő tudja, hogy kell kikapcsolni, és láss csodát, meg is fejti a talányt, lemerült az akku. Emily kinéz a folyosóra, „véletlenül” (khmm-khmm) pont akkor, amikor a nagyadag kaját beviszik Sydneynek. Még kicsit cukkolja Jamest ezzel, de mikor nincs rá reakció, belevág a kihallgatásba. Sydneyről beszél Jamesnek, hogy Lexusa van, hogy micsoda seggfej, meg hogy milyen kontrollmániás lehet (itt ismét várna valami reakciót, de megint nem kap), valamint azt is, hogy mennyire elkényeztetett. Na, erre végre James megszólal, örülünk, tud beszélni, a reakciója annyi, hogy Syd papájának Lexus kereskedése van. Prentiss egyből lecsapja a magas labdát, rákérdez, hogy James mindig védelmezi őt? A srác csak visszakérdez, erre gyorsan témát vált a kihallgatásban, a hajójáról kérdezi (lényeg: gyors), majd arról, hogy mikor költözött ide a családja (nem emlékszik, aztán még is), kiderül, hogy tíz éves korában. Érdekes módon pont ekkor találkoztak először Sydneyvel. A fiú itt visszakérdez, hogy „mi köze ezeknek ahhoz a lányhoz?”, Hotch aki kívülről figyel, azonnal megjegyzi, hogy nem nevezi a nevén Katet, tehát próbálja magát elhatárolni tőle és tárgyiasítani az áldozatot. Emily megkérdezi, hogy akar-e a lányról beszélni, erre a srác elkezd mozgolódni, egyértelműen zavarba jön az említésétől. Morgan közben Sydneyt kérdezgeti, aki folyamatosan kerüli a válaszadást, csak tereli a témát, majd lazán közli, hogy hazugságvizsgálót akar. Közben Emily feldúltan visszajön a szobába, hogy James is hazugságvizsgálatot kért maga ellen. A lány szülei meglepődnek, de JJ elmondja nekik, hogy ez egy módszer arra, hogy bizonyítsák, hogy nincs mit titkolniuk, illetve ezzel igyekeznek visszaszerezni a kontrolt a szituáció felett, az aggódó szülők közben egymásnak esnek, sok már nekik a stressz. Közben a csapat azon gondolkozik, hogyan történhetett, hogy Kate elment két fiúval, Emily szerint Sydney megígérte a lánynak, hogy nem kell többet Jamessel találkoznia. A helyi nyomozó rákérdez, hogy mi van, ha a fiúk ártatlanok, de ezt Hotch azonnal kétségbe vonja, azért mert egy ártatlan ember nem ül három napon keresztül egy szó nélkül az őrizetben, hanem kifakadna és dühösen vagy védekezően lépne fel. Azonban a két fiú láthatóan törekszik arra, hogy külsőre szenvtelennek tűnjenek. Morgan úgy gondolja, hogy tökéletesen kiegészítik egymást, James szegényebb, küszködik a beilleszkedéssel, ezért remek segítőtárs a domináns, hatalommániás Sydneynek. Rossi ezt végighallgatva úgy dönt, hogy beszélni akar Syddel. Hotch közben megkéri JJ-t, hogy próbálja meg kiszedni a szülőkből, hogy szerintük hogy kerülhetett Kate ebbe a helyzetbe. Miután a szőke elmegy, Morgan felsóhajt és megjegyzi, hogy nem veszíthetik el, mert pótolhatatlan lenne.

cm5.jpg

Rossi közbe bemegy Sydhez, itt mindjárt hatalomfitogtatás lesz, rögtön be is szól a srácnak, mikor megjegyzi, hogy a flancos nevéhez nem kapott flancos modort, mert egy úriember az ajtóhoz kíséri a lányt. Erre az gyakorlatilag lekurvázza Katet és folytatja a szemtelen vigyorgást. Morgan beront, mert Sydney átment a hazugságvizsgálaton, megkérdezi, hogy mégis hogy, de a kölyök megint nem válaszol, csak szemtelenül közli, hogy bár a lány tele van a DNS-ével, attól még nem ölte meg, illetve úgy mellékesen közli, hogy vannak a telefonjában képek. Reid közben már a másik fiút kérdezi, hogy miért késett szombaton fél órát munkából, James azt feleli, hogy azért, mert másnapos volt, de ezt én sem hiszem el neki, nemhogy Reid. Tovább kérdezi, hangsúlyozva azt, hogy mikor hány óra volt, milyen napszak stb., próbálja elérni, hogy megzavarodjon, ez valamennyire sikerül is, mert felpattan, és emelt hangon kéri, hogy javítsák meg a rohadt kamerát. Emily behozza a hazugságvizsgálat eredményét, James is átment, most már kezd gondban lenni a csapat. Syd közben megmutatja a képeket Rossinak, a lány láthatóan mosolyog, ki is viszi a szobából a telefont, Morgan pedig visszaül a kihallgató asztalhoz. JJ próbál a szülőkből kiszedni valami használható információt, de nem kap választ, csak ideges hallgatást.

cm6.jpg

Folytatódik a türelemjáték Rossi és Morgan folyamatosan kérdezik Sydneyt, illetve nem hagyják, hogy leüljön és az egész epizód alatt először, végre zavarodottságot meg idegességet látni rajta. Nem is válaszol már lényegileg, csak azt hajtogatja, hogy a lány beleegyezett abba, hogy szexeljenek, de Morgan ezt egészen egyszerűen nem hiszi el neki és egyre jobban a sarokba szorítja a kérdéseivel, illetve azzal pedig beletrafál, hogy valószínűleg azért ölték meg a lányt, mert nem akart Jamessel lefeküdni, hanem könyörgött, hogy vigyék haza. A srác már nem is tud válaszolni, csak annyit, hogy ez nem igaz, de a tekintetében már az űzöttséget lehet látni. Közben Hotch megnézte a képeket és rájön, hogy a lányt egyáltalán nem érdekelte James, Emily megjegyzi, hogy akkor ezt fogja használni a kihallgatáskor és szkeptikusan megjegyzik, hogy nem lenne meglepő, ha Morgan kikapcsolná a kamerát, hogy péppé verje Sydneyt. Megcsördül a telefon, a főnökasszony keresi Hotchot, JJ áthelyezésével kapcsolatban, megint nem jutnak dűlőre, főleg mert a felsőbb vezetés parancsának mindenképpen engedelmeskedni kell, tehát JJ megy Washingtonba, akárki akármit mond.

cm7.jpg

A csapat jobban megnézi a képeket, kiderül, hogy a kocsi hátsó ülésén ott volt a lány mobilja, amit később a szobájában találtak meg, tehát tényleg visszajutott élve. Ezért is mehettek át a fiúk a hazugságvizsgálaton, mert a történetük nagyobbik része igaz volt. Csakhogy, James később visszavitte a telefont a lánynak, azért hogy megbüntesse a visszautasításért. Valószínűleg kicsalta a szobán kívülre, megütötte és az öbölbe dobta, ahol a cápák végeztek vele. És ezért tudott átmenni a hazugságvizsgálaton, mert ténylegesen nem ő ölte meg a lányt és a holttestet sem tudja, hogy hol van. Morgan rákérdez, hogy tudja-e Sydney, hogy került vissza a lány telefonja a szobájába, a srác szemében kivételesen őszinte megdöbbenés látszik. Emily, JJ és Reid Jamest kérdezik, hogy hova lett  a GPS a hajójáról, de nem hagyják válaszolni és az ő kérdését figyelmen kívül hagyják (azt kérdezi, hogy JJ kicsoda). Reid kiszámolja, hogy kb. 75 mérföldnyire ért el a csónakkal James és ez az egész hat órát vett igénybe, ezért is késett el a munkából. Morgan tovább faggatja Sydet arról, hogy miért vitték a lányt az öbölbe, de a srác nem válaszol eleinte, majd hangosan felkiáltva tiltakozik, hogy ezt nem ő csinálta, és ez őszintének hangzik. Morgan is ezt gondolja, mert nagyon elgondolkodva néz. James nem válaszol semelyik kérdésre, csak megkérdezi, hogy még mindig azt hiszik, hogy életben van? JJ erre kirohan és a váltás után már helikopterek keringnek az óceán felett. A parti őrség 70 mérföldön belül nem talált semmit, de JJ, aki amúgy még hisz abban, hogy megtalálják a lányt élve, megjegyzi, hogy csodálatos úszó, szóval lehet, hogy még él. Hotch szerint három nap az óceánban nem túlélhető.cm8.jpg

De most jön a hepiend, a helikopter megtalálja Katet, aki egy bójába kapaszkodva túlélte a három napot. JJ megmondja a szülőknek, akik a megkönnyebbültségtől a nyakába borulnak. Váltás, a lány már kórházban van, az anyukája mellette fekszik, az apuka JJ-vel beszélget, megtudjuk, hogy az első dolog amit Kate tett, mikor magához tért, az volt, hogy bocsánatot kért. Az apa megköszöni JJ-nek, hogy megmentette az életét, aki erre azt feleli, hogy Kate a kitartását az apjától kapta, hiszen végül csak kitartott napokig az óceán közepén, illetve természetesen beleegyezik abba, hogy találkozzon a lánnyal személyesen, mikor a papa erre kéri.

cm9.jpg

JJ a váltás után már az otthoni tárgyalóban pakolja el az ügy aktáit, mikor végül megkérdezi Hotchot, hogy mikor kell elmennie, aki szomorúan azt feleli, hogy a hét végén, de egyúttal közli azt is, hogy nem töltik be a munkáját, hanem várják vissza. A csapat nehezen akarja elengedni, nagyon szomorúak, de hát ez van, ez felső döntés volt. Garcia elkezd könnyezni, mikor meghallja, de végül ők is elbúcsúznak. Utoljára még közli Straussal, hogy nem örül a döntésnek, de emelt fővel vág bele, mivel az életben mindent egy leckének tart, amiből tanulni lehet. Közben egy jó kis közhelyes romantikus zene szól, majd kisétál az épületből, és vége.

Címkék: gyilkos elmék
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Warnika 2013.07.31. 12:05:33

criminal record szerintem a priusz. de a bűnlajstrom is jó :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.07.31. 18:39:11

De jó! Köszi! A korábbi évadokból sajnos jópár rész kimaradt az életemből, viszont nagyon érdekelne mi történt Gideonnal. vajon van róla hogyvolt?

xJelena 2013.07.31. 20:05:32

@Warnika:
köszi :D

@aggyistenbiri:

Én csak a 6. évadtól vettem át a hv-t, korábbi évadok még hex.kelly munkásságát dicsérik, nem tudom, hogy van-e az első évadról. :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.07.31. 20:11:27

@xJelena: Hej, avatárban rokonok vagyunk :D Olvaslak majd, óvatosan, mert most kér évad nézése között vagyok, párhuzamosan fut nálam az 5. és a 7. évad.

Bergamott 2013.08.01. 10:53:09

@aggyistenbiri: Gondolom itt már nem spoiler, mert korábbi rész szóval:

A 2. évad 1. vagy 2. epizódjában megpattan, mert egy gyilkos (korábban róla szólt egy epizód), megölte egy jó barátját, majd a naplója alapján (amibe a megmentettek adatait gyűjtötte) elkezdte öldösni az embereket. Aztán, ha jól emlékszem még volt egy ügy, annál jött rá, hogy ő besokallt, majd egy levélben elbúcsúzott a csapattól.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.08.01. 19:03:54

@Bergamott: Szuperség, nagyon hasznos infok, köszi! :) meg is szerzem ezeket a részeket. És bárki bármit is mondjon, ez már nem számít spoilernek, évekkel ezelőtt leadták, kiadták stb. Hála még1x.
süti beállítások módosítása