Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkosság 1x03 - El diablo

2013. július 25. 09:00 - BundásRigó

Richmondék érkeznek a szakadó esőben, a megvadult riporterek már azt akarják tudni, mikor jelenti be a visszalépését, mit tud az áldozatról, a gyilkosságról. Tényleg, Rosie Larsen TB számát nem tőle akarjátok hallani? Mindegy, Rich megmondja a frankót: igen, az ő kocsijukban találták meg a lányt, de értsék már meg, hogy azt az autót ellopták. Valaki bedobja a bombát: nem emlékezteti ez a neje esetére? Ettől egy pillanatra mindenki elkussol, tán még az eső is elfelejt esni (nem is), aztán Richmond leszögezi, hogy semmi hasonlóság nincs a kettő között, ez különben sem politikai ügy. Ezalatt a Ketrecben tart a helyszínelés, Sarah pedig felfedez egy diszkrét kis lyukat a falon. Főcím.

killing00.jpg

A hadnagy is befut, sok itt a pia, anyag, vér... ez a lány drogos lett volna? Nem hiszem, mondja Sarah, de majd kiderül, azt viszont én már nem várom meg. A főnök közli, hogy de, mivel a hétvégéig szól a szerződésed, és a zöldfülű sem bír el ezzel egyedül, meg engem is baszogatnak a városházáról. Richmond beszéd helyett a klotyóba megy kiadni (ácsi!) a dühét, itt éri utol a képviselő asszony, Yitanes. Te tudtál erről, és egy szót se szóltál nekem, szóval a támogatásom felejtős. Megint a suli, a kukucskálós lyuk túloldalán egy raktár van, ide csak a gondnoknak van kulcsa. Remek, akkor vegyük elő őt. A Larsen családnál Mitch bevette magát Rosie szobájába, a fiúk meg palacsintát sütnek az apjukkal. A kisebbik kíváncsi rá, hogy halt meg a nővérük, de Stan még nem tudja, hogy lehetne ezt a kicsiknek beadagolni.

killing01.jpg

Holder és Sarah érkezik egy lepukkant bérházba, a gondnok anyja nyit ajtót, az angol nem erőssége, de azt tudja, hogy a fia nincs otthon. Holder marad gagyogni az asszonnyal, Sarah pedig elindul befelé, hátha a mutter csak terel. Egy hátsó szobában lelkesen turkál a tinipornó magazinok közt, ám egyszerre társasága akad: a gondnok meg egy kés. Holder az ordibálásra beront, a gondnok meg ki – az ablakon. A harmadikról. Túléli, Sarah szeretné is kikérdezni, de felhívják rá a figyelmét, hogy előbb nem ártana megműteni, ha már koponyatörés. Sarah elkapja az esti hírekben Richmond kis infóáradatát, mikor összesen csak annyit kért tőle, hogy fogja be, így bízzon az ember egy politikusban... Amíg neki összevarrják a karját, Holder vázolja, hogy bár a gondnok lelkes rajongója a fiatalságnak, de nem lehet ő a gyilkos, mert a hétvége nagy részét a detoxban töltötte.

killing02.jpg

A kikötőben bóklászó nyomozónő telefonon próbálja beadni a pasijának, Ricknek, hogy még egy kicsit maradnia kell. De vasárnap ott lesz, tényleg. Rick nem először hallhatja ezt a maszlagot, mert már abban is kételkedik, hogy lesz esküvő. De lesz, ne rinyálj, csak még dolgoznom kell. Sarah felpattan egy hajóra, a tulaja a spannője, Regi, és a költözésig nála parkolhat Sarah meg a fia, Jack.

A harmadik nap reggele is ugyanolyan verőfényes, mint az eddigiek. Mitch kicsit kiakad, mikor a rögzítő bekapcsol, és meghallja Rosie hangját, Stan meg akkor, mikor az újság címlapján látja viszont a gyilkosság meg a képviselő kapcsolatát. (Apropó újság: vízhatlan csomagolásban dobják az ajtó elé.) Richmond a városházán találkozik az aktuális polgármesterrel, aki felajánlja a támogatását – négy év múlva, ha Rich most visszalép, mivel a gyilkosság úgy is betett a kampányának. Kösz nem, mondja Rich, és inkább Sarah-hoz megy hisztizni a cikk miatt, mi lesz így velem, hm? Tartóztasson le valakit. Anyám, épp csak nem toppant a lábával.

killing04.jpg

A suliban becsengetnek, de senki se figyel a rasztás tanerőre, inkább a telefonjukról nyomatják a zenét. Rasztás megelégeli, és elkobozza a kütyüt, nem hiszlek el titeket, hát tényleg csak gyökerek járnak állami iskolába. Beszéljünk akkor Rosie-ról. Na, Sterlingnek se kell több, kirohan, Jasper meg utána. A kórházban a gondnok magához tér, de senkit nem engednek be hozzá, ezért Holder csáberejére (mindegy) van bízva az ápolónő lefoglalása, míg Sarah besurran egy évkönyvvel. Figyelj öreg, most nem a pedó hajlamaid miatt vagyok itt, azonosítani kéne pár embert. Péntek este Rosie ott volt a bulin? Ott. És Jasper? Ő nem. De amaz a rosszarcú emós gyerek ott volt, láttam. Egyéb hozzáfűznivaló? Mert itt van a nyakunkban a smasszer nővérke. Van, van: el diablo. Ez mexikóiul van, ül ki a zavar Sarah arcára, de majd megkérünk valakit, hogy fordítsa le.

Rich irodájában összetartás van, sokat melóztatok, folytassuk a kampányt. A húzzunk bele azért nem hangzik el, de taps van. A képviselő hamar le is lép, tali van az emberrel, akit ráállított az asszisztenseire. A Larsen lányról semmi, de valamelyik kiszivárogtatta a sajtónak a képviselőasszony nyilatkozatát. Mondanom sem kell, név nem hangzik el. Az őrsön Holder jelent: évkönyvből előtúrt kölyök neve Kris Echols, a suliból kirúgták, megpattant otthonról, dílerként tartja fenn magát, és mit ad isten, Jasper öribarija. A videón Sarah talál egy ördög („el diablo") maszkos alakot, áhá, így jutott be Kris barátunk. És ha már Kris: ő kukázás közben szembesül a Larsen-gyilkosságról szóló vezércikkel.

killing06.jpg

Richék tévéznek, Adams polgármester épp bejelenti, hogy holnap kezdődik a közel 45 milkás beruházása a partszakasz felújítására. Gwen pampog, hogy Rich mit mondjon, de a férfit ez most nem izgatja: megvan a tégla. Ennek nincs értelme, értetlenkedik Gwen egy darab papír láttán, ezek szerint Jamie a hunyó. Figyelj Rich, a kölyök egy opportunista, akinél jobb szelek fújnak, oda fog csapódni. Jön Jamie is, de egyelőre nem tálalnak ki neki.

Sarah csönget Larsenéknél, hogy személyesen mondja el, Rosie megfulladt, még mielőtt ezt is az újságokból tudják meg. És a képviselő tette? Nem tudjuk, de ismerte Kris Echolst? Ó, még régen itt laktak a környéken, de már nincs hozzájuk közünk. És ööö... a lányuk drogozott vagy piált? Dehogy, sőt, Kris is jó srác. Ja, hogyne. Mitch szeretné tudni, hogy Rosie szenvedett-e, Sarah azt hazudja, nem.

Kampányesemény keretein belül Richmond hátrányos helyzetű fiatalokkal kosarazik, ez a Seattle All-Stars, és Rich indította az egész progit a bandaháborúk visszaszorítására. Hiszen amíg labda van a kezükben, addig sem egymást irtják. Riporterek is jöttek, még jó, igaz, hogy Yitanes nem támogatja? Mi van a gyilkossággal? Úúú, kényelmetlen téma mindegyik, Jamie le is koccoltatja őket. Richmond elmondja neki, hogy tégla van a csapatban, de igazából csak a reakciója érdekli, Jamie meg fasságokat dumál, ami nem vet rá jó fényt.

killing10.jpg

Holder Kris anyját kérdezi ki, aki bár szereti a fiát, nem akarja tudni, mibe keveredett. Hát igen, az anyai szeretet. Elmondja merre szokott lógni a srác, és Holder oda is megy. Egy tini prosti szerint Rosie nem járt ide, de Kris az elosztó, szóval hamarosan biztos felbukkan.

A kampányhadjárat újabb állomása jön, Jamie tudja a megoldást Yitanes visszaédesgetéséhez: a balfasz férje vízvezeték szerelő, a kókler fajtából, szóval az épülő ifjúsági házban ő állíthatná be a slozikat, hiszen valakinek úgy is meg kell csinálnia. Gwen megelégeli a színjátékot, tudjuk, hogy te köptél a sajtónak, itt a bizonyíték! Ne már, az emailemet akárki feltörhette. De nem hisz neki se Rich, se Gwen. Oké, elmentek mindketten a búsba, főleg maga, képviselő úr, hogy csak a farka után megy.

Sarah telefonon nevel gyereket, és szerencsére mielőtt Holder adna neki tanácsokat, felbukkan a placcon Kris. Vázolják neki az újabb ötletüket Rosie haláláról, miszerint valami silány anyaggal túladagolta magát, és Kris bepánikolt, de ennyivel nem törik meg. Holder bevinné, ám Sarah kicsit tovább lát az orránál, inkább nézzük meg, kihez fut. Rich igyekszik meggyőzni Yitanest, hogy mindenki jól jár, ha őt támogatja, még a vizes férje is.

killing12.jpg

A rasztás tanár dolgozatokat javít, amikor az elkobzott telefon csilingel, és a diákok személyiségi jogainak adva egy pofont meg is nézi. Kris érkezik a sulihoz, és a kerítéshez segíti Jaspert, ezek tudják, hogy a bulin voltam, és csak te köphettél be. De nem! De igen! De nem! Ez megy egy ideig, aztán Kris lelép, Holder meg nem érti amit látott. Sarah felhomályosítja: Rosie nem volt teljesen hülye, hogy bízzon Krisben, de annyira igen, hogy Jasperrel hajlandó legyen a Ketrecbe lemenni. A tanár hívja őket, talált valamit. (Bakker, ha tudná, hogy ott vannak az épület előtt... na mindegy, úgy is esik.)

Larsenéknél megint palacsinta készül, Stan elküldi a stiches nejét fürdeni. Ő a kádban ki is próbálja, milyen víz alatt lenni, és az eredmény kicsit sem győzi meg róla, hogy a lánya nem szenvedett. A rendőrségen nézik a mobilon talált felvételt: Rosie-t vegzálja hátulról az ördög maszkos, aki aztán fel is fedi magát – Jasper az, majd átadja a melót Krisnek. A hadnagy kiadja az ukázt: behozni mindkettőt.

killing14.jpg

Az utolsó percben: Yitanes jattol Richmonddal, természetesen kamerák előtt, jajjmár, persze hogy támogatom ezt a naccerű embert, Jamie meg közben elhagyja a fedélzetet. Stan és a fiúk nem várják meg anyut, kezdjetek enni, ha nem akartok éhen halni, és terítettek Rosie-nak is. Sarah újranézi a felvételt.

12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gebiszon 2013.07.25. 20:30:48

a hogyvolt lassan übereli a sorozatot! :)nagyon tetszett, tényleg. nyalás nélkül. bár az elejét nem láttam, mert a jelenlegi anyósjelölttel a legújabb részt néztük a gyilkos elmékből (neki köszönhetően tudom, hogy létezik az a sorozat). de bepótolom.

a legjobb részek (sztem): 'Richmond beszéd helyett a klotyóba megy kiadni (ácsi!) a dühét, itt éri utol a képviselő asszony'
...(akinek) 'a balfasz férje vízvezeték szerelő, a kókler fajtából, szóval az épülő ifjúsági házban ő állíthatná be a slozikat'
besza, behu XD

kíváncsi vagyok, mi lesz. a lány jó nagy hülye (biztos családban marad) remélem hamar kiderül, és nem twin peaks lesz belőle... (bár azt is hogy szerettem...mazochizmus ezerrel XD)

rick, sarah faszija hogy veheti be ezt a maszlagot? nemhogy visszadeportálná magát az esős városba, hogy a nővel lehessen, ha már szereti őt... vagy az ilyesfajta sorozatokat a romantika csatornán keressem és ne 'a gyilkosság' cím alatt?? :P :D

Gabba 2013.07.31. 18:53:44

azt tudjuk, hogy ma megint nem lesz új rész az M1-en a vizes világbajnokság miatt?

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.07.31. 19:14:22

Annyira klassz lett nézni az eredeti verzió után az amerikait, hogy nagyon :D de tényleg! A hv-k is nagyon jók!
Holder "csábereje" rám hat, bocsika :D

@Gabba: Most már igen, köszi. :) Inkább a vizes vb miatt maradjon el az aktuális rész, mint a foci miatt. Vízben legalább jók vagyunk. Ugye.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.07.31. 21:14:00

És még mindig nem mondták el, hogy a szülőknek miért nem tűnt fel a lányuk hiánya. Ez olyan bosszantó, mert mindenki hideg-ridegneknek tartja őket emiatt.
Ellenpólus az volt, és nagyon tetszett, amikor az Anya elmerült a vízben, hogy ő is átélhesse azt, amit a gyereke. Olyan amerikaisan hatásvadász lépés volt, de nálam bejött.

egyemakisszíved 2013.08.01. 22:48:13

@aggyistenbiri: Azért ahhoz több kellett volna, hogy valaki átélhesse, milyen vízbe fulladni.:) Max. azt élhette át, meddig tudja visszatartani a lélegzetét a víz alatt. Jellemző, hogy az eredetiben az van helyette, hogy az anya elmondja, úgy döntött, mégsem utaznak el otthonról, onnan, ahol kínlódnak, mert minden a lányukra emlékezteti őket, hanem otthon várják meg a nyomozás eredményét, hiszen ő is csak szenvedett míg várt, hogy meghaljon. A telefonálás szerintem nem hiányzott, hiszen nagy gyerekről van szó és egy hétvégéről, amikor úgy tudták, a barátnőjével van, ettől még nem lesznek ridegek. Nekem az eredeti jobban tetszett, nálam a The Killinget is a Forbydelsen erényei viszik. A Killing vizualitása nagyon jó, ott igyekeztek mindent rápakolni, amit lehetett, de történetben, párbeszédben nem olyan erős. Az érzelemnyilvánításokat teátrálisabbá tették. Tiszteletreméltó a szándék, hogy amit elvettek a történések bonyultságából vagy ahol átírták a párbeszédet, azt igyekeztek legalább képben valahogy visszahozni. (Pl. A dánoknál az anya azt kérdezi a nyomozónőtől a lánya holttestéről, hogy mitől lett vizes a haja, ami elárulja, hogy az apa nem bírta elmondani neki, hogy pontosan hol járt és mit látott azon az éjszakán, amikor a lányt megtalálták holtan. Az amerikaiaknál azt kérdezi, hogy miért volt letörve a körme, ami csak arról ad felvilágosítást, hogy a boncmester hanyagul helyezte el a testet az azonosításhoz, mert a kezét kilógva hagyta a lepel alól. Viszont képen megmutatták, hogy a hajából csöpög a víz a hullaházban.) Az eredeti forgatókönyv és a saját ötletek sincsenek tökéletes összhangban, ami eredményez néhány apró lélektani döccenőt. (Pl. Az ameriaknál a gyerekek kővé dermedt, szótlan tanúi az anyjuk összeomlásának, amikor az rájön, hogy a lánya meghalt, mikor telefonon beszél a férjével. Nem tudom, azokat a gyerekeket hogyan lehetett magyarázat nélkül megnyugtatni, lefektetni és elaltatni, aztán másnap jó szülőhöz és az eredeti forgatókönyvhöz mérten felvilágosító beszélgetést szervezni nekik iskola utánra, arról, hogy mi történt, mint a dánoknál, ahol a gyerekek nem látták mindezt.) Elveszett a váratlanság egy része belőle, az eredetiben egy ideig mindenki, legyen szülő, nyomozó, politikus, vagy főnök, ideálisnak tűnt, aztán mindenki hibázott, ami még több bajt okozott. Az amerikaiaknál meg a kezdetektől ott ólálkodik a deviancia, szinte várod, hogy a következő kanyarban beleütközöl. (Drog, cigi az iskolában, szabályszegő gyerek, rendőr.) A dánoknál van valami költőiség a párbeszédekben, az amerikai közhelyesebb. (Mindkét apa a gyerekek egy korábbi élményéhez nyúlik vissza, hogy a halált elmagyarázza a fiúknak, a dán egy villámsújtotta fával érzékelteti, hogy milyen baj érte a családot, aminek az ágát már soha többé nem lehet visszailleszteni. Az amerikai a kórházi ágyból eltűnt nagymamával. Arra, hogy hol van most, Dániában a szülők csak tipródnak, a választ az egyik gyerek adja meg, a maga kis mitológiája szerint, úgy gondolja, angyal lett belőle, amit a szülők helybenhagynak. Amerikában az apa határozza meg a halott lány helyét: a mennyországban.) És eltűnt a filozófia belőle, az eredeti kérdésfeltevése, hogy mi irányítjuk az életünket vagy a végzet vezet minket, nem érezhető. (Igaz, még csak három részt láttam belőle.)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.08.01. 23:34:17

@egyemakisszíved: Pont azt mondtam korábban, hogy kihagyták a finom kis jellemrajzokat és inkább az események pörgetésére figyeltek.
Az 1. mondatoddal nem értek egyet, szülők megkérdezték, hogyan halt meg a lányuk, válasz annyi volt, nem szenvedett. Szerintem, hangsúlyozom, szerintem érthető volt az anya reakciója a kádnyi vízbe merüléssel, mert nem hitt a nyomozóknak, látszott az arckifejezésén. Kipróbálta milyen vízbe fulladni. Szar. Itt nem tudhatjuk, hogy a lányt miért nem keresték a szülők 3 napig, az csak az eredeti verzióban derül ki, már rögtön az elején. A sárkányeregetés mindkét helyen megmaradt, van is értelme.(engedjük el a halottainkat) És pont ezért úgy gondolom, nem tűnt el a filozófia, sőt. Az eredetiben sem éreztem, hogy azt sugallták volna, mi irányítjuk az életünket. Te ezt miből szűrted le? (abszolút nem kötekedés, sőt mi több, örülök, hogy van kivel beszélgetni a kezdetekről:)

egyemakisszíved 2013.08.02. 10:55:09

@aggyistenbiri: Én úgy érzem, hogy a dánoknál a gondosan megtervezett történet szövedéke életre kel és kelt hatást, igaz, talán lassabban és közben folyamatosan kell figyelni. Az amerikaiak meg a finom szövetet szétszakítják, ahol kedvük támad, összerakják, hatásvadász jeleneteket tolnak a képedbe, ami gyorsan és biztosan hat, ehhez nagyon jól értenek. Lehet, hogy van valami köze annak is ahhoz, hogy kinek mi tetszik jobban, hogy általában mi fog meg jobban, hogy tanul valaki pl. könnyebben, hallás vagy olvasás alapján, hogy érzékeli könnyebben a világot, képekben vagy szavakban, de ebben nem vagyok biztos. A végzetről és a tervezésről szóló beszélgetés a dánoknál először a nyomozónő és a politikus között zajlik, hogy ki miben hisz, hogyan alakul életünk, majd megismétlődik a nyomozónő és a vőlegénye között. A nyomozónő és a párja abban hisz, hogy saját magunk irányítjuk életünket, a politikus végzetben. Meglátjuk, végül ezen a téren kinek lesz több tanulnivalója. :) Végül is minden szinten ebbe a kérdésbe ütközünk, kezdve attól, hogy a nyomozónő nem tud elutazni és ahogy sorra gyanúba kerülnek ártatlanok, akár a bűnügyben, akár a politikában.

gebiszon 2013.08.02. 11:50:18

én nagy úszás párti vagyok, de az m1-féle lebutított vb nagyon nem tetszik. 18-20ig kb csak ismétlés van... ennyi erővel simán adhatták volna a killing következő részét :P
és annyira jó olvasni az összehasonlításaitokat! köszi!

BundásRigó 2013.08.02. 12:03:10

@gebiszon: úszó vb-t csak őstermelőtől!

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.08.02. 18:51:53

@egyemakisszíved: Egyetértek! Kiegészítem még az én erősen leegyszerűsített véleményemmel: Végzet vs Egyéni Irányítás szerintem pedig kéz a kézben járnak egymással. Irányítjuk a sorsunkat, de a döntéseket befolyásolja sors is, vagy pont fordítva, pont a döntésünk miatt kerülünk olyan helyzetbe, amilyen sorsot kapunk. Tyúk meg a tojása. Ezek az igazán nagy dolgok :) Az élet kérdései :) Ki/mi irányít Kit/Mit.
süti beállítások módosítása