Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az öreg bánya titka 1x05 - Amelyben bizonyossá válik, hogy az nevet, aki utoljára nevet (SOROZATZÁRÓ)

2013. július 22. 15:00 - Gabba

Ott hagytuk el, hogy Lacó, Pöcök és Tivi behatolnak Gasch Lipót házának udvarába és rohannak a kerekeskúthoz. Sasolnak lefelé, de semmi mozgás, akkor most hogyan tovább? Egy út van előttem, melyiket válasszam, idézi fel magában Lacó Nagy Ferenc és a Beatrice tánczenekar ismert felvételét, és máris intézkedik: A tizedest nem bolondíthatjuk ide még egyszer potyára, mert a végén még beadja a végleges leszerelési kérelmét, nekünk kell utánajárnunk a dolognak. Lacó és Tivi lemászik a kútba, Pöcök marad őrségben, ha húsz percig nem jelentkeznek az önkéntes nyomozók, akkor Pöcök intézkedik a felsőbb szervek irányába. Tivi kicsit húzódozik, most, hogy élesbe fordult a dolog, kezd megtelni az alsógatyája, de miután Lacó legyávázza, mégis megembereli magát és elindul a vezér után. Pöcök még átadja az első részben látott paradicsomkonzerves dobozból eszkábált elemlámpáját, MacGyver bizony sírhat, hogy neki ilyenje nincs.

Vége01

A kút belül természetesen tök száraz, vizet sose látott, pöpec létrasor vezet le a mélybe, ez ám a szakszerű csempészútvonal. Leérnek a kút aljába, elég hűvös van, a pesti csávó kicsit didereg, Lacó felveteti vele a pulóverét, nehogy a hangos fogcsattogás miatt idő előtt lebukjanak. Lacó szerint a vágat egyértelműen a határ felé vezet, ami innen kb. másfél kilométer, gyerünk tovább. Faján kiépített járatban araszolnak a pilács fényénél, nem olyan széles ugyan, mint a Top Secret!-ben ásott börtönalagút, de azért jól lehet benne haladni. Most látom, hogy egyikük pólója hosszában csíkos, a másiké keresztben, jól összeöltöztek, gratula a stylistnak.

Vége02

Egy idő után a távolban fényt vesznek észre és beszélgetést hallanak, óvatosan lopakodnak tovább és az egyik kanyar után szokatlan látványban lesz részük: valami raktárnak kialakított teremben Gasch és az ismeretlen bányászruhás tesz-vesz, a polcok roskadásig megpakolva minden földi jóval: kazettás magnó, minivizor, Tokaji és Egri leányka, karton cigi, és blended scotch whisky minden mennyiségben, nesze neked hiánygazdaság meg Cocom lista. Az ismeretlen sürgeti Gascht, haladni kell a szajréval, nehogy rajtuk maradjon a sok cucc. Ideges a tizedes múltkori látogatása miatt is, de Gasch megnyugtatja, hogy a hatóság nem sejt semmit.

Vége03

Lacó és Tivi döbbenten nézi a sok tiltott cumót, ennyi mindent egy helyen nem látni a szövetkezeti boltban sem, a látványtól még az álluk is leesik. A koppanásra felfigyel a két csempész, a srácok gyorsan visszahúzódnak, de ottfelejtik az elemlámpát. A testes ismeretlen meg is találja a bűnjelet, tényleg búcsút mondhat MacGyver ennek a remek találmánynak, most, hogy a csempész rátette a kezét. Az idegen elindul visszafelé a járatban, bakker, srácok, meneküljetek!

Vége04

A korábban emlegetett Pirosfej éppen közúti ellenőrzést foganatosít, lemeszeli az egyetlen autót a környéken, ami természetesen a Skoda kombi, benne Irma kombinéban (mármint a ruha alatt, feltehetőleg). A tizedest a kocsi papírjai nem érdeklik, udvariasan felnyittatja a csomagtartót, ami üres, majd a motorháztetőt, ami nem üres, mert benne van a négyhengeres motor. Irma kacéran mentegetőzik, mert régen volt motormosás, csupa szmötyi az egész. Jaj, miket gondolhat most rólam?, kérdezi megjátszott aggodalommal. A legszebbeket, jön a válasz, egy kanos egyenruhástól nem is vártam mást, én is voltam katona. Elnézést a zavarásért, mondja még Pirosfej, nem vettem annak, mosolyog a szépasszony, lesz még ennek folytatása a forgatás után, van egy olyan érzésem. Irma elhajt, Pirosfej társa a fejét csóválva közli: Álmodtak a srác haverjaid. Majd meglátjuk, na induljunk mi is, vet véget az alárendelt bizalmaskodásának a tizedes.

Vége05

Pöcök egyre idegesebben kering a kút körül, másodpercenként pislog az órájára, lentről semmi életjel, így a húsz perc letelte után indul intézkedni. Átmászik a kapun, pedig belülről simán kinyithatná, de nyilván nem akar nyomot hagyni, remélem MacGyver figyel, mert igazán tanulhat ettől a sráctól. A vasúti átjáró közelében eközben a többiek már idegesek, főleg Gerlinda, hiszen a fiúk legalább egy órája elmentek és azóta semmi hír róluk, biztos történt velük valami. Mindig történik velük valami, veti közbe sztoikusan Kisvacak. Gerlinda átveszi a vezérszerepet, az ikreket helybenmaradásra utasítja, amíg ő Kisvacakkal elmegy a toronyhoz. Péter és Pál csalódottan ül le a fűbe, már megint kihagyják őket a jóból, még az éppen arra haladó bányavonat és a masiniszta Gazsi bácsi látványa sem vidítja fel őket.

Vége06

Gerlindáék felfutnak a toronyhoz, ott természetesen sehol senki, így futnak tovább Gasch Lipót házához. Ám a bokor alatti leshely is üres, menjünk be a házba, dönti el Gerlinda. Ő persze jólnevelten becsönget, nem ugrál át a kapun, mint egyesek, de hiába rángatja a kolompot, senki nem nyit ajtót persze.

Vége07

Naná, hogy nem, mert az érintettek teljesen mással vannak elfoglalva. Az ismeretlen ugyanis rövid üldözés után elkapta Lacót és Tivit és most dühös arccal faggatja őket, mit tudnak, ki küldte őket ide. Gasch a lámpafényben felismeri a fiúkat, ez a Baráth gyerek meg a pesti haverja, a bányászruhás mérgében jól fülönragadná Lacót, biztos szereti a barátfülét, fut át rajtam a komoly helyzethez nem illő komolytalan gondolat. Mi tagadás, a srácok alaposan be vannak gyulladva, és bevallják, hogy ha nem jelentkeznek időben, akkor egyik társuk értesíti a határőrséget. Az ismeretlen ugyan nem hiszi, hogy a hatóság gyerekekkel nyomoztatna utánuk, és miközben tovább pakol, felveti azt az ötletet, hogy vigyék magukkal odaátra a fiúkat, nehogy idő előtt lebuktassák őket. De hát ez emberrablás, motyogja rémülten Tivi, és milyen igaza van.

Vége08

A feszült várakozást az ikrek sem bírják sokáig, valami hülyeségen összeszólalkoznak és alapos testvéri bunyózásba kezdenek. Tépik egymást, birkóznak, még jó hogy ilyen idegesek, amikor a nyári melegben hosszúujjú garbós ingben kénytelenek aszalódni a napon, újabb gratula a stylistnak. A hangos pofoncsattogásra az éppen arra autókázó Pirosfej is felfigyel és lefékez a terepjáróval. Na mi van, miért bunyóztok?, tér egyből a lényegre, az ikrek egymás szavába vágva mesélnek, bár kissé összefüggéstelenül. Amikor odáig érnek, hogy Pöcök S.O.S-t tükrözött a toronyból, a tizedes kiadja a parancsot: Gépkocsira!, és a GAZ már száguld is tovább.

Vége09

A toronynál megtalálják a copfost és Kisvacakot, Lacóék eltűntek és Gasch Lipót sincs otthon, jelentik Pirosfejnek. A tizedes teljes menetfelszerelésben felmászik a k... magasba, a látványtól egyből begörcsöl a vádlim, akárcsak két résszel ezelőtt, hol a fáslim? Pirosfej a szolgálati távolbalátóval (köznapi nevén gukker) körbenéz és hamarosan kiszúrja a Skodát, ami éppen Gasch háza felé tart. Irma kiszáll és bekolompol, de mivel senki sem nyit ajtót, fogja magát és magassarkú cipőjében ő is átmászik a kapun, dublőr nélkül, igazán ruganyos ez a farosszéria. Most látom, hogy ő is csíkos ruciban nyomja, mi történt ma a stylisttal?

Vége10

A magasból váltunk a mélybe, a földalatti csempészraktárban Gasch és az overallos végez a pakolással, felragadják a bőröndöket és a két fiút maguk előtt terelgetve elindulnak a határ felé. Ekkor azonban váratlanul sztentori hang készteti őket megállásra: Állj, lámpákat az asztalra!, parancsolja a Hang, a csempészek döbbent arccal követik az utasítást. Engedjék előre a gyerekeket, kezeket fel!, zuhognak a parancsszavak, a csempészek zavartan engedelmeskednek Tágul a kép, mi már látjuk, hogy a sztentori hang Pöcöké, aki egy gramofontölcsérből átalakított hangosbeszélőbe kiabál. Barátai gyorsan odafutnak hozzá és a csempészekre rázárják a terem ajtaját.

Vége12

Hosszas örömködésre azonban nincs idő, mert hátulról megérkezik Irma, és a srácokat grabancon ragadva visszatereli őket Gaschékhoz. Hős férfiak, ostoba fajankók, hagytátok magatokat átverni ezektől a fiúktól, szidja Irma a csempészeket. Az üzletnek befellegzett, mentsük, ami menthető, intézkedik Irma és előadja Pirosfej közúti ellenőrzési akcióját. A testes idegen dühösen ordibálni kezd a srácokkal, ez miattatok van, nyavalyások! Gasch is úgy dönt, mindent egy lapra tesz fel, vesszen a hátország, irány a határ, és pár töltetet felragadva elindul visszafelé, hogy berobbantsa a járatot az üldözők előtt.

Vége13

A csempészek között vita támad, hogy mi legyen a gyerekekkel, Irma elengedné őket, de a bányászruhás teljesen bepöccen, hallani sem akar erről, sőt előkapja "svejcibicskáját" és hadonászni kezd a fiúk arca előtt. Idegtépő zene kíséretében az öreg Gasch elhelyezi a robbanótölteteket és már gombolyítja lefelé a gyújtózsinórt, a testes ordít és késsel fenyegetőzik, Irma alig tudja lefogni. Lacóék rémülten pislognak, a nézők infarktusközeli állapotban, amikor fegyvert szegezve berontanak a határőrök.

Vége14

A nézők megkönnyebbülten felsóhajtanak, az egyenruhások kiterelik a kútból az egész társaságot, a csempészeket az udvaron megbilincselik majd elvezetik. A szocialista népgazdaság elleni támadás tehát kudarcot vallott, Pirosfej a srácokhoz lép és szidásnak álcázott dicséretben részesíti őket. De ezt majd nálam nagyobb fejek is elmondják nektek, mindenesetre az ikreknek köszönjétek meg a segítséget, mert ha ők nem állítanak meg engem az úton, akkor nektek reszeltek. A mindig mellőzött ikerpár tehát végre megdicsőül, Pirosfej mosolyogva lelép, a srácok pedig egymás kezéből kapkodva a gramofontölcsért hangos ordibálással és kengurugrálással rohannak a falu felé...

Vége15

40 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2013.07.22. 15:26:36

Köszönet a hv-ért, remekbe szabott lett ismét, a matrózos beütésű ruhadarabok tömkelege nekem is feltűnt, amikor néztem :)

A közúti ellenőrzéses bekezdésben érzékeltem némi Fullbeaver-es hatást:)

W.Jack. 2013.07.22. 15:51:34

@Gabba: Telihód, azaz telihold :)

Gabba 2013.07.22. 16:09:45

@Gabba: ezt még nem hallottam, de nagyon jó, magamra is öntöttem a délutáni kávét :)

nyauuuuu 2013.07.22. 18:24:45

@Gabba: És nughop helyett magadnak válaszoltál :). Tényleg nagyon megrázó lehetett :D.

Visszatérve a fősodorba: megint nagyszerű lett, köszönet érte. Annyira régen láttam már, hogy én a végére nem is emlékeztem, mármint a kútbéli kavarodásra, csak a legvégére, ahol már heppi az end. De ahogy olvastam, minden beugrott újra :). Ha jól emlékszem, a hetvenes évek teljes egészében a mindenféle csíkos cuccokról szóltak, még nekem is egy halom csíkos pólóm-rövidnacim volt. Szóval a sztájliszt csak hozott anyagból dolgozott :).

Gabba 2013.07.22. 18:32:20

@nyauuuuu: na de a garbó a szerencsétlen ikreken, 40 fokban?
teher alatt nő a pálma, mondják

W.Jack. 2013.07.22. 18:34:26

@Gabba: Meinauf (rám) enoughG (eléggé) signmydownző (jel-lem-ző) a szóferdítés, aufseinemBärenjungenél (bocsán-at)a southuperhapsi (dél-u-tán-i) Káv's (kávé) weatt (miatt) :)

Gabba 2013.07.22. 18:43:52

@nughop: ez a komment nagyon sokba fog neked kerülni :D

W.Jack. 2013.07.22. 18:56:20

@Gabba: Mysleigh, myban, onsuch orok (szánom, bánom, ily-en vagy-ok):), de falsehorses (kicsit csaltam: ál-lók)intothisjuice (e-lébe):)

Gabba 2013.07.22. 19:35:47

@nughop: nem lesz elég egy vödör nápolyi sem kárpótlásként :)

W.Jack. 2013.07.22. 19:53:43

@Gabba: Akkor legyen két vödör, az est nyelve pedig a németbe oltott angollal kevert magyaros oroszos olasz :)

Pácsó Ármándó 2013.07.22. 21:28:35

Köszi a hogyvoltot, jól szórakoztam!

limbekcs 2013.07.22. 22:30:24

nonémmá, mik nem történnek itt, mióta bezárt a gugli reader... : )

köszi Gabba!

Gabba 2013.07.22. 23:53:30

@Pácsó Ármándó: kösz, nekem is öröm volt írni

@limbekcs: itt mindig történik valami :)

mézescsók 2013.07.23. 11:14:40

Na, ezért kellett közel lennie a határhoz Óbányának!

Kösz a hogyvoltot, tényleg remek volt, de most azért kaptam fel a fejemet, mert adtál egy remek ötletet. Kb. 10 éve nem ettem barátfülét!!!
Most keresek valami receptet vagy egy szupermarketet. Hátha nemcsak gombóc van előregyártva!

Pácsó Ármándó 2013.07.23. 11:32:20

@mézescsók: A mézescsók is finom, ha szabad közbeszólnom :-)

@Gabba: Hiába a magas kerítés, ha egy hatalmas "kilátó" van a környéken, pláne hogy a kisgyerektől kezdve a magassarkú cipős (farossszériás) nőkön át szinte csak az nem mászik be rajta aki nem akar.

Gabba 2013.07.23. 12:44:51

@mézescsók: jó étvágyat! :)
esetleg a mindmegette.hu-t is csekkolhatod recept ügyben

@Pácsó Ármándó: nyilván Gasch intézte el, hogy felmászni tilos tábla kerüljön a toronyra, amiről pont az ő udvarára lehet belátni :)

mézescsók 2013.07.23. 13:31:17

@Gabba: Megtettem. Előtte tiszteletemet tettem a Sparban, de vagy nem volt, vagy nem látok, vagy megint átpakoltak mindent.
A recipe szerencsére nem bonyolult. Néhány darabba nem lekit tettem, hanem a háziúr óhajára érett, félbevágott kajszit. Szerintem az már nem barátfüle, de saját veszélyére fogyaszthatja. Felelősséget nem vállalok érte.
Pácsó meg itt felhozza a mézescsókot!!! Ebben a melegben!

Gabba 2013.07.23. 13:37:37

@mézescsók: Pácsó csak bókolt :)

Esetleg egy kis sült kolbászt a szalonnás tojásrántotta mellé, utána marhapöri, ha már a melegben figyasztható étkekről van szó... :)

Pácsó Ármándó 2013.07.23. 13:59:30

@mézescsók: Igen! Óvatosan kell vele bánni :-)

@Gabba: Múltkor már úgyis elrúgtam a pöttyös Vasbogdánnyal, gondoltam nem árt.

Nálunk zöldborsóleves van, meg sülthal. Külön.

mézescsók 2013.07.23. 14:23:42

@Gabba: Gondolod? Mondom, hogy meleg van!!!

mézescsók 2013.07.23. 14:26:04

@Pácsó Ármándó: Vasbogdányt már el is felejtettem.
Különben mi is külön esszük a zöldborsólevest és a halat! Én pláne, mert nem szeretem a halat.

Pácsó Ármándó 2013.07.23. 18:48:25

"Az öreg bánya titka 1x05 - Amelyben bizonyossá válik, hogy az nevet, aki utoljára nevet"

Azt figyelte valaki, hogy mielőtt végleg elsötétült volna a képernyő, ki nevetett utoljára? :-)

Felénk a régi öregek - akiknek még a kisbíró dobolta ki az e-maileket - úgy ismerték ezt a közmondást, hogy: Az nevet igazán, aki utoljára nevet.
Persze ahány ház, annyi szokás :-)

W.Jack. 2013.07.23. 19:38:03

@Pácsó Ármándó: "Azt figyelte valaki, hogy mielőtt végleg elsötétült volna a képernyő, ki nevetett utoljára? :-)
" A képernyőn, vagy a képernyő előtt? :)

Pácsó Ármándó 2013.07.23. 19:59:38

@nughop: Nyőn! :-)
Mer akko az az titkos öregbanya, ha jól értettem a hogyvót rejtött üzenettyét :-)

W.Jack. 2013.07.23. 21:08:56

@Pácsó Ármándó: Nos, ott a posztíró CaufBock (kedven-c) FarbenVerstande (szín-ész-e):) Köszönet, hogy rávezettél a rejtett mondanivalójára a vén csoroszlyának :D

W.Jack. 2013.07.23. 22:44:26

@Pácsó Ármándó: Már reggel is tetszett, magamévá tettem a kifejezést :)

Pácsó Ármándó 2013.07.23. 22:49:50

@nughop: DerefterNoScrivoNochEinmal ( nekem ez munkás dolog ami neked kapásból megy! :-)

W.Jack. 2013.07.23. 23:09:28

@Pácsó Ármándó: Hihi, nekem már az munkás, hogy belesimogassam a betűket a vollspinntba (tele fon ba). De Te hamar vetted a lapot :)

Pácsó Ármándó 2013.07.23. 23:28:21

@nughop: Meg a Gabba is! Ha már itt terjedtünk el mint a FlöteWort a Hortobágyon!

Gabba 2013.07.24. 10:11:37

@Pácsó Ármándó: @nughop:
na fromthis (ebből) burn (elég)! :)

Pácsó Ármándó 2013.07.24. 13:49:45

Az első képről eszembe jutott valami. Azt mondhatom?

W.Jack. 2013.07.24. 14:32:56

@Pácsó Ármándó: Engem érdekelne, maximum szétültet minket a Tanár úr :)

Pácsó Ármándó 2013.07.24. 16:32:19

@nughop: @Gabba: Jajj!

Még iskolás koromban osztálykirándulásra mentünk Egerbe. Szabadfoglalkozásként felmentem két barátommal a várba és szétnéztünk. Az egyik terem közepén volt egy jó nagy kőmozsárszerűség, amiben háború alkalmával a puskaporhoz valókat morzsolták, békeidőben pedig a szemesborsot :-)
Az egész kb. 1m átmérőjű és mélységű, oldalról pedig úgy néz ki, mint egy kőkút. A terembe lépő csoportokat mindig a falak mentén elhelyezett tárolókhoz vitték, ahol tízperces előadás következett az idegenvezetők/tanárok részéről. Miután körbementek, jött a kőmozsár.
Mivel unatkoztunk kitaláltuk, hogy megvárunk egy új csoportot, és amíg ők álldogálnak szabályosan a falnál és hallgatják az okítást, mi addig a „kútba” nézve rettentő érdekes dolgokat „fedezünk fel”, persze jó harsányan.
Pl.: látványosan bedobtunk egy érmét (valójában csak úgy csináltunk mintha) és számolni kezdtük a másodperceket mikor ér le az aljára. Nagyon mély volt! :-)
Meg távcsővel néztünk bele és kardokat, pajzsokat, érméket pillantottunk meg nagy hitetlenkedve. Ekkor már a csoportokból a gyerekek mind a nyakukat nyújtogatva pislogtak felénk. Persze a nevelők ennek nem örültek (Somolya fiam és a Szentfalusi is idefigyel, mert ebből írjuk az első dolgozatot jövőre!) és igyekeztek a fegyelmet fenntartani.
Amikor éreztük, hogy nem sokáig tart már a fejtágítás, még rádobtuk az adúászt: Odass! Az nem egy koponya?! Erre még a turisták is felkapták a fejüket :-)
Aztán ránéztünk az óránkra - Hú, már ennyi az idő? - És kioldalogtunk a teremből, de az ajtóban még visszanéztünk. Mint az őrült ki letépte láncát, vágtatott a nép a termen át a kőmozsárig! Belenéztek és megpillantották az alját padlószinten, pár darab eldobott gyufaszállal ékesítve. A hátsók meg furakodtak előre, hogy ők is akarják látni a mélyben a koponyát! Mindenki ott tolongott a nagy semmi körül bosszúsan! Ideje volt odébbállnunk! :-)

W.Jack. 2013.07.24. 16:59:33

@Pácsó Ármándó: Nagyon jó történet, jókat vigyorogtam rajta :)

W.Jack. 2014.02.09. 16:42:39

@Gabba: Éppen most megy az m2-n :)
süti beállítások módosítása