Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ray Donovan 1x02 - A Mouth Is a Mouth

2013. július 19. 09:00 - AaannnaaA

Rövid visszapillantás az első részben történtekre, majd ott kapcsolódunk vissza az események sodrába, ahol az előző végén abbahagytuk. Reggel van, Ray nehezen ébredezik a már ismert belvárosi lakásában, ruháján és kezén némi rászáradt vérrel. Hogy honnan van? Amikor meglátjuk a véres baseball ütőt, biztosak lehetünk benne: az előző esti, „hulkkal” megesett afférból maradt vissza némi testnedv. Amikor ezektől megszabadul, Lenát, az asszisztensét hívja, hogy nézzen utána az elmúlt napokban Bostonban történt gyilkosságoknak, volt-e pap az áldozatok között. Gyanítom az apja által elkövetett gyilkosság nyomozására kíváncsi.

Eközben a Donovan házban Abby ébred, álmosan trappol az étkezőbe, ahol Mickey, az apósa már Conort szórakoztatja, sőt nekiáll reggelit is készíteni. Mint egy igazi nagypapa, hihetnénk, ha nem láttuk volna, ahogy néhány napja fejbe lőtt egy papot. Ugye. Conor persze vele töltené az egész napot, de anyja nemet mond.

1.jpg

1.1.jpg

Terry és Ray orvosnál vannak, előbbi injekciót kap, nyilván a Parkinson kórjára. A nővérke beszélgetne, meglátja Terry tetoválását, és kérdi, ki az a Bernadette – de a férfi nem akar válaszolni, míg testvére rá nem szól. Annyit tudunk meg, hogy a társa volt, bár nem házasodtak össze, és a nő már rég nem él. Amikor végeznek, Ray piszkálja, hogy tetszettél a nővérkének, hívd randira, de Terry leinti.

Ray felhívja az otthonát, Abby veszi fel. Elnézést kér, hogy nem ment haza éjjel, de meló volt, bár szerintem az asszony nem bánja. Most viszont hazaindul, amit a nő nem fogad kitörő lelkesedéssel, mivel itt van ugye apu, akinek rohadtul nem kellene itt lennie. Amikor leteszi a telót, szöcskeként kezd ugrálni, hogy összeterelje a kiccsaládot, mielőtt ura hazaér. Ez nem is könnyű művelet, mert közben lejött Bridget, akit szintén nem lehet elrángatni a nagyapja mellől, az iskolabuszt lekésték, szóval felfordulás a köbön.

Rayék visszaérnek az edzőteremhez, a küszöbön Bunchy ül, ahogy elnézem már nem szomjas. Hősünk szóvá is teszi, de Terry rászól, korán van még a testvérbasztatáshoz. Szerintem meg a piáláshoz, de hagyjuk. Bunchy azzal jön, hogy Ray miért nem bocsát meg apjának, így most a férfin van a sor, hogy leintse tesóját azzal, hogy nem értesz semmit. Azzal odébbáll, de kéri, hogy Terry tartsa ma szemmel Bunchyt, nyilván ha már reggel piás, estig nem népdalokat fog magolni.

2.jpg

Ray a kocsiból hívja az irodát, Lena jelzi, hogy Lee Drexler már tízszer hívta – most kapcsolja is. A csávó veszett dúvadként (nem, nem úgy mint Monroe a Grimmben) kezd ordítani a telefonba, de a „hol a faszban vagy?” kérdésnél nem jut tovább, Ray kinyomja. Hm, asszem ezt eltanulom tőle.

Abby is úton van végre, a gyerekeket viszi a suliba, apósát meg az edzőterembe. Conor zsarolással indít: ha nem kell ma suliba mennünk, nem fújlak be apunak, hogy nagyapával voltunk. Anyjának felszalad a szemöldöke, és fia fejéhez vágja: olyan vagy mint apád. Erre Bridget megjegyzi, hogy na ja, apu is zsarolással ér el dolgokat embereknél – anyja csak les, hogy ezt mégis honnan tudhatja a gyerek. A szópárbajnak Mickey vet véget, mindenki szíveskedjék viselkedni. Oké.

3.jpg

Ray beér Lee irodájába, így végre megtudjuk, mit is akart a telefonba elüvölteni: Stu Feldman eltört keze miatt ideges (emlékszünk, a szóban forgó tappancs az előző részben Ray hathatós közreműködésével biliárdasztal likában végezte egy reccsenés kíséretében, mert a férfi megfenyegette Ray feleségét, hogy keresztbe tesz Bridget elit iskolai terveinek, mivel hősünk szerinte lefeküdt Asley-vel, Stu szeretőjével). És miután Feldman az egyik legnagyobb kliens, Ray lesz szíves elbattyogni hozzá, és nyílt színen leszopni (nem szó szerint) engesztelésként. (Nem mellesleg Stu Feldman főállásban a Paramount filmgyár nagykutyája, tegyük hozzá gyorsan, így gyanítom a megbotló filmsztárocskák okán a legnagyobb ügyfele Rayék bizniszének.) Ray csak somolyog, de válaszolni már nem tud, mert belép Ezra a hírrel, hogy egy ennél nagyobb gondot kell megoldani: egyik kliensük életveszélyben van. Többet nem mond, Ray és ő útra kelnek. (Mostanra kezd számomra világosabb lenni a felállás: Ezra a góré, aki némileg már visszavonult, vagy jó úton halad felé, Lee a társa, Ray pedig alkalmazott ugyan, de – legalábbis Ezra, legalábbis időnként – egyenrangúként kezelik.)

4.jpg

A két férfi az autóban beszélget arról, hogy az ügyfél – akihez tartanak – színész, de nem ment be a forgatásra, mert beparázott attól, hogy betörtek a házába. Ezra úgy véli Mickey lehetett az, de Ray nem akar elhamarkodottan erre a következtetésre jutni. Nocsak. Lee felhívja, mert közben ő is rájött, hova tartanak, de megint üvölt, így most Ezra nyomja ki a telefont, Ray pedig inkább a feleségét hívja: meló jött közbe, nem tudok hazamenni. Anyu berág, irány Malibu a suli helyett, mondja a gyerekeknek, akik tejbetökként vigyorognak örömükben.

Eközben látjuk, hogy az előző részben megismert Tommy Wheeler (tudjuk, a macsó filmsztár, aki megdugott egy transzit, majd elismerte Raynek, hogy meleg) terápián beszél a mellette meghalt drogos lányról (ezt tudjuk, hogy nem igaz, ő „vállalta az esetet” egy sportoló helyett, aki így megúszta a cirkuszt, Tommy pedig ezzel drogos lett a sajtó szemében, nem buzi). Terápiás monológját egy üzenet szakítja félbe, videót kapott a telefonjára, amin premier plánban látszik, ahogy leszopja a transzvesztitát. Szarban vagyunk.

5.jpg

Ray és Ezra megérkeztek a célállomásra. A bepánikolt, veszélyen lévő klienst, akihez betörtek, Sean Stevensnek hívják, az előző részben futólag láthattuk Ezra feleségének temetésére megérkezni. Sean azért mérges, és fél, mert valaki (szerinte Mickey) betört a házába, és egy fotót hagyott ott, amin ő és Mickey látható még fiatalon, a képre pedig az van írva, „Szép idők”. Sean félmondatából tudjuk meg, hogy 20 éve lelőtte Ray (?) barátnőjét, aki be volt lőve a kábítószertől, amit Mickeytől kapott, de mindezért nem Sean ment börtönbe, hanem Mickey. Ray pedig megígérte, hogy ez sosem üt vissza Seanra a sztori, úgyhogy ideje cselekedni.

Hősünknek a beszélgetés kellős közepén csörög a mobilja, Tommy hívja a hírrel, hogy megkapta az előbb látott videót, most mi legyen? Ray kéri, hogy küldje tovább neki, ő maga pedig törölje ki, aztán később megbeszélik a teendőket. Oké. Amint átmegy a videó, Ray meg is nézi, közben jókat somolyog rajta. Utána visszaüget Sean ügyének megbeszélését befejezni. A férfi utasítja, hogy oldja meg az ügyet, tartsa tőle távol Mickeyt, majd behozza a kisfiát, aki csak pár hónapos, és őt mutatva kéri a Rayéket, hogy óvják meg a családját (és persze őt is, hogy ne kerüljön börtönbe azért, amit anno tett). Nem rossz taktika. Ray elkéri a biztonsági kamerák felvételét, azon majd lehet okoskodni.

6.1.jpg

6.2.jpg

Mindeközben a Donovan család szabadnapját tölti, nagypapi lóvét ad a csajoknak (honnan van ennyi pénze az öregnek?), hogy menjenek el bevásárolni, míg ő Conorral csavarog kicsit. Oké.

Terry a teremben edzi Daryllt, de meglehetősen morcos, mert féltestvére elég béna. Bunchy is itt van, már jócskán bepiált. Amíg két testvére edz, ő besurran Terry irodájába, és megpróbálja lenyúlni a kasszát – nem jön össze, Terry észreveszi. Bunchy azzal védekezik, hogy ő csak bulizni akar, mire testvére egyszerűen rázárja az ajtót: nem mész sehova!

Conor és Mickey egy cipő üzletbe jöttek, a fiú épp próbálgat, amikor nagyapja érdekes témát vesz elő: buzi vagy? Conor meglepetten nemet int, de nagyfater folytatja: ismertem a böriben buzikat, szóval az nem gond, ha leszopnak, csak seggbe ne kúrjanak, mert úgy elkaphatsz valamit. Cefet életbölcsesség, a fiú sem bír mit hozzátenni, inkább csak megköszöni. Nem győzök vigyorogni, de haladjunk.

7.1.jpg

7.2.jpg

A rehabra Tommyhoz megérkezett Ray, aki szerint várják meg, míg a felvétel küldője jelentkezik azzal, hogy mit kér. Tommy kiböki, hogy neki megvan a száma, merthogy a transzi küldte (Chole a neve), és amúgy kapcsolatban vannak. Nabazmeg! Ray utasítja, hogy azonnal hívd fel, és kérdezd meg, mit akar. A férfi így is tesz, de persze első kérdése: mi van rajtad? Erre Ray hátulról fejbe kólintja, mire az észbe kap, és felteszi a helyes kérdést. Ezen a jeleneten akkorát röhögtem: a nagy filmsztár, aki kap egy kokit, mert hülyeségeket beszél… A transzi kinyögi, hogy egy millió dollárt kér, mire Ray utasítja Tommyt, hogy beszéljen meg vele időpontot, amire persze hősünk megy majd el.

A Donovan család leült ebédelni, a végén pedig Mickey pénzt ad az unokáknak, hogy csavarogjanak kicsit, míg ő a menyével beszélget. Abby nem sokat cicózik, arccal előre felteszi a kérdést: miért utál téged Ray ennyire? Az öreg elismeri, hogy rossz apa volt, szerette ugyan a gyerekeit, de nem törődött rendesen velük. Bűnöző volt, az jobban érdekelte, hogy árulja és felszívja az anyagot. Megbűnhődött a tetteiért, 20 évet ült, de Raynek ez nem elég. Olyan jól beszél, hogy az asszony meghatódik, még egy buksi simit is kap az öreg. Anyám borogass!

8.jpg

Eljött a találkozó ideje Ray és Chloe között, egy kajáldában ejtik meg. Avi a közelben parkol, Ray hozzá lép, mielőtt bemenne. Beosztottja átadja a transzvesztita aktáját, akit amúgy Steven Hunternek hívtak, mielőtt félig nővé, és Chloe-vá változott. Ray nyugtázza, mellesleg átadja Avinak a Sean házából származó biztonsági felvételeket, hogy derítse ki, ki tört be a csávóhoz. Aztán beüget a kajáldába, megígérve, hogy ha végzett, hoz egy szendvicset Avinak. Jó.

Odabent a transzi várja tehát, szőkésbarna bongyorka haj, elég rosszul hozza a nőt, plusz a hangja is férfié, de hát valakinek erre van gusztusa, ugye. Ray haláli nyugalommal ül le Chloe elé, aki meglehetősen zavarban van, és arról kezd zagyválni, hogy a pénz műtétre kell, amivel végleg nőt csinálnak belőle. Beszéd közben Ray kiszúrja, hogy a szomszéd asztalnál ül egy férfi aki vszg Chloe kísérője lehet, ezért rászól, hogy küldje el az embert - így már tényleg maguk vannak. Amikor Ray bólint a millió dolláros kérésre, Chloe rögtön rávágja, hogy kettőt kellett volna kérnie, de hősünk csúnyán néz, így csendben marad. Megjött Avi szendvicse, így Ray indulna, de Chloe kérdi: most mi lesz? Majd jelentkezem, hangzik a válasz, és elüget. Odakint megbeszéli Avival, hogy munkatársa ugye felvette a beszélgetést, nyilván jó lesz az még valamire. Csörög a mobilja, Lena hívja az irodából, miszerint igaza volt, néhány napja megöltek egy papot Bostonban, akinek a személyazonosságát nagyon titkolják a hatóságok, de persze azért megpróbálja kideríteni.

Lena azonban még valamit szeretne mondani: szóltak a Donovan gyerekek iskolájából, hogy Bridget és Conor nem ment iskolába. Ray azonnal a feleségét hívja, aki nem veszi fel, ekkor Conor következik, ő viszont felveszi. Apja nekiszegezi a kérdést: hol vagytok? De a választ már nem tőle kapja meg - Mickey kiveszi a készüléket unokája kezéből, és közli, hogy Malibuban van Ray egész családjával együtt, azzal lecseszi a telefont.

9.jpg

Hősünknek elcsattan a szar az agyában, fegyvert vesz elő a csomagtartóból. Avi levágja, hogy gáz van, Rayhez lép, és amikor meglátja a kezében a stukkert, azonnal leszereli. Egy mozdulat csupán, és Ray fegyvertelenül áll - hm kezdem bírni Avit. Zaklatottan elrebegi, hogy az apjánál van a családja, úgyhogy kéri vissza a fegyvert, de Avi nem adja, csak ha lenyugodott. Mégis mit akarsz, kérdi, a családod szeme láttára lelőni az apád? Jogos. Elintézzük, ahogy mindig, ígéri Avi, és Ray meghátrál.

Ezután már azt látjuk, hogy a két férfi berúg egy ajtót - most még csak Chloe-hoz jöttek. Itt van a bárban vele látott férfi, őt Avi azonnal kiüti, a transzit Ray keni a falhoz, és kérdezgeti: kinek küldte el még a felvételt, van-e belőle másolat, felvehette-e más az esetet stb. Minden kérdésre tagadás a válasz. Avi közben összepakolja a házban található laptopot, kamerát stb, szóval minden lehetséges eszközt, amin a felvétel lehet. Ray megfenyegeti a Chloe-t: van felvételünk a zsarolásodról, és ha még egyszer megszorongatod Tommy Wheelert, halott vagy! Chloe vette az adást, ahogy elnézem meglehetősen betojt. Avi jelzi főnökének, hogy megvan a pendrive, amin a felvétel van. Transzink közben a szobájába somfordál. Ray utána, és ismét kérdi, van-e másolat belőle. Megint "nem" a válasz. Úgy nézem hősünk megszánta Chloe-t, mert halkan figyelmezteti: ha utcán szop le embereket, és drogozik, holtan fogja végezni - aztán távozik.

10.jpg

A Donovan család eközben némileg nyomott hangulatban autózik (gondolom hazafelé), Conor aggódik, hogy mit szól majd az apja amiatt, hogy Mickeyvel töltötték a napot suli helyett, de a többiek nyugtatják őt és magukat is: minden rendben lesz.

Ray besétál Stu Feldman irodájába, ahol Ashley a kanapén gitározik éppen, és enyhe meglepődéssel veszi tudomásul hősünk érkezését, Stu azonban kis híján a plafonig ugrik ijedtében. Letolja a kint ülő asszisztensét, hogy a férfi mégis hogy juthatott be, de aztán összeszedi magát, és pattogni kezd a maga beszari, de szószátyár stílusában: eltörted a kezem, minimum egy fasszopással (verbálissal) jössz. Ray faarccal végighallgatja, majd lazán előveszi a telefonját, rajta Tommy Wheeler (nem verbális, hanem nagyon is valóságos) fasszopó videójával, amitől Feldmannak égnek mered a haja. Most mi lesz? Ray felszólítja, hogy nyissa ki a széfjét. A "mennyi pénz kell" kérdésre nem tudjuk meg a választ, pedig erősen fúrja az oldalamat a kíváncsiság – már csak azt látjuk, amint egy borítékkal távozik. Ashley és Stu bámul utána. A férfi megjegyzi, hogy Ray milyen jól néz ki, a nő helyesel, mire Stu benyögi az asszisztensének: tudd meg, ki az edzője! Ezen hangosan felnyihogok.

11.jpg

Abby meghozta Mickeyt és a gyerekeket Terry edzőtermébe, mindnyájan beügetnek köszönni. Bridget rögtön nagybátyjait kezdi fényképezni a családfás feladatához, amit az előző rész elején láttunk; Abby közben észreveszi a belépő Daryllt, Terry pedig megerősíti: igen, ő az új tesónk. A nő erre odalép a sráchoz, bemutatkozik, megöleli. Elnézést kér, hogy a gyerekeknek most nem mutatja be, mert még fel kell készíteni őket a hírre a megszaporodott nagybácsi-mennyiségről, de amúgy tök normális a sráccal, aki úgy látom hálás ezért, sőt Mickey is nyugtázza a jelenetet fél szemmel. Aztán Abby és a gyerekek indulnak tovább, de távozóban Mickey még odaböki Conornak: megvan a számom, hívj fel ha tanács kell valamiben, a sitten cefet bölcs lettem. Na persze.

Estefelé Mickey az edzőteremben tesz-vesz, amikor beállít Ray. Halkan de fenyegetően beszél az öreghez arról, hogy a húsz év a sitten kevés volt, majd ő gondoskodik megfelelő büntetésről. Terry a háttérben némán, aggódva figyel. Mickey békülékeny hangot ütne meg, ő csak a családját akarja, Ray kontráz: az én családomat akarod, de nem fogod megkapni. Azzal távozik. Apjának szeme sem rebben, én viszont nem vagyok nyugodt, lesz még itt tengely-akasztás bőven, az tuti.

Később Lena, Avi és Ray az irodában nézik Sean házának biztonsági kameráinak felvételét, látják, amikor bemászott a tettes, hogy elhelyezze a fényképet, Ray pedig felismeri a lopódzó alakot: Daryll az. Sőt kivehető, hogy a ház előtt a kocsiban Mickey várt rá. Hát igen, ezt sejteni lehetett.

12.jpg

Lassan véget ér az este, tinglitangli zenei aláfestés andalít el minket, miközben látjuk, hogy Terry a fürdőszobájában vizslatja magát a tükörben (talán közben a reggeli nővérke jár az eszében); Tommy hősünktől értesül róla, hogy a Chloe-féle zsarolási ügy el van intézve. Ezután telefonjáról csetelni kezd, és nem hiszek a szememnek, Conornak ír üzenetet, baszki! Emlékszünk, az előző részben Lee partiján Ray Tommy mellől szedte ki Connort a medencéből (gondolom féltette a titkon meleg színésztől a gyerekét), erre tessék, nyilván előtte még elérhetőséget cseréltek. Ehh, erről majd a későbbiekben nyilván részletesebben hallunk.

Bridget a szobájában vagdossa és illeszti a családfára a ma készült képeket. Daryll megérkezett valahova (gyanítom az edzőterembe), amikor Avi leszólítja: Te vagy a bokszoló? Igen, jön a válasz, erre Avi csúnyán összeveri, majd előveszi a képet, amit a srác Sean házában hagyott fenyegetésül, és szögbelövővel Daryll mellkasához rögzíti. Avi baszki, ez már állatság! Bár az üzenet így tuti célba ér.

13.jpg

Ray elmegy Seanhoz, és elmondja, hogy most már biztonságban van. A férfit egy ideig nyugtatni kell ugyan, de végül elindul forgatni, mégiscsak ebből él.

Lena Chloe-hoz érkezett, amikor a transzi ajtót nyit, átad neki egy borítékot, benne annyi pénzzel, amiből meg tudja csináltatni a nemi átalakító műtétet. Chloe megrendül, és már csak a Lena után záródó ajtónak motyogja, hogy köszönöm. Ez nemes gesztus volt, Ray, csak mondom!

Mickey és Bunchy az edzőterem egyik szobájában szokás szerint anyagozik.Terry kiviszi a szemetet, ekkor talál rá az utcán vérben fekvő Daryllre, a látványtól megrendülve apjuk nevét ordítja, leginkább a semmibe.

Ray a Stutól kapott pénz maradékát a saját széfjébe teszi, majd nyugodt esti iszogatását egy fax érkezése zavarja meg: átjött az információ, amit várt, a megölt pap aktája, amit meglehetősen elégedett fejjel szemlél.

14.jpg

Címkék: Ray Donovan
10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Segna 2013.07.19. 10:05:45

hát, visszaszívok minden rosszat, amit valaha a családomról gondoltam! ;-)

Bírom a csávót, de egyelőre hezitálok, h hosszútávra kellene-e?

AaannnaaA 2013.07.19. 10:07:27

@Segna: A táv hossza attól függ, milyen minőségben tartanád? :))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.19. 14:37:55

ahogy az első résznél írtam remélem, hogy a minőség még emelkedik, és igen erre a másodikra emelkedett.

Segna 2013.07.19. 20:35:29

@AaannnaaA: na, meg is néztem a részt, wow!!!
Hogy, hogy milyen minőségben tartanám? SZERINTED?! ;-)

AaannnaaA 2013.07.19. 21:44:58

@doggfather: Mi az hogy! Amikor megnéztem, azonnal azt éreztem: ezt le kell írnom, valahogy át kell adnom, annak aki elolvasná, mert mocskos jó volt. És közben jött a jó hír, hogy lesz második évad. A hónap sorozatos híre nekem!

@Segna: Izé, pölö konyhafőnök elég sokáig lehetne nálam :))

Segna 2013.07.19. 21:58:01

@AaannnaaA: na, jó... konyhafőnök nálam is lehetne, de csak akkor, ha egy szál jól szabott köténykében tüsténkedne a konyhában, majd ágyba hozná amit főzött.
A desszertet pedig szívesen leeddegél a hasáról... nyami-nyami...

AaannnaaA 2013.07.19. 22:00:38

@Segna: Igen, ezzel az ötlettel nem zavarnám haza :)

inglösz 2013.07.19. 23:05:49

nekem azlesz izgalmas mikor Ritat hajonfogva rangatya ki Zsofi a pultbol

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.20. 08:23:43

@AaannnaaA: a kettes évadnak már én is örülök azonnal!

Is 2016.09.20. 14:45:52

@AaannnaaA: "...szóval az nem gond, ha leszopnak,..." Mert a száj az csak száj, amire a rész címe is utal ugye. :)
Ja, én is néztem, hogy honnan a túróból van az öregnek ennyi lóvéja. Gondolom, majd később kiderül.
süti beállítások módosítása