Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hawaii Five-0 - 03x07

2013. július 18. 13:00 - Segna

A mai rész erősen Váncsa István, a Lakoma című kellőleg nem méltatható műve hatása alatt készült, ennek megfelelően hosszú, és figyelmet igénylő lesz, miképp ninjánk napja, amelyen családot istápol, emberrablókat keres, puskás embert faggat a lelkiállapotáról. Mellesleg megtudjuk, hogy mire jó még a periodusos-rendszer, és mi köze Gül babának a szokásos innivalónkhoz.

11.jpg

Ma, ahogy az a nyárközéphez illik, lágyan kéklő hullámok és kecsesen sikló szörfösök köszöntenek bennünket. A zene pörgő és könnyelműségre csábító, míg a szelek szárnyán el nem hagyjuk a partokat és a sziget belsejében meg nem torpanunk egy komor műintézmény kapujában. A zene is belassul, és máris egy szertelen hajzatú kamasz szabadon engedését láthatjuk, a javító-nevelő intézetből. A cingár fiatalkorút jómódúnak tetsző családja várja; anya repesve, apa keskenyebb mosollyal, az öccs pedig totál mosolytalanul. A kezdet mégis bíztató, a srác új életet kezd, nem kerül zűrbe. Sajnos az élet nem igazolja őt, az út egy elhagyatott szakaszán baljóslatú fehéres furgon szegődik a család nyomában, majd halálfej-maszkosok rángatják ki a srácot a kocsiból, és némi brutalizálás után, elhajtanak vele… és Főcím!

01.jpg

Ninjánk szolgálaton kívüli életébe nyerhetünk eztán bepillantást. De ja vu-nk van, McGarrett a reptéren áll, és vár, és akit vár, az késik. Na, itt a húga. Valahol. Ninjánk immár türelmes, rossz pénz nem vész el, és valóban, a Szigorú Szemöldökű Szőkeség megkerül. Nincs egyedül azonban, egy erősen megkérdőjelezhető ízlésű kriplit tol maga előtt. Ninjánk torka elszorul, mert felmerül benne, hogy a tolószékes fazon esetleg a sógora lehet. Mondjuk ezt a marhaságot miből szűrte le, az számomra rejtély, de hát azt sem értem mit eszik a „titkosügynök-szívességtevő tengerészhadnagyon”. Mindenesetre kiderül, hogy a kripli csak a bakancslistája miatt jár erre, Mary pedig felügyel rá. Ez az új hivatása. Hát, reméljük a totál kriplink nem csempész semmit a heftijében…

02.jpg

Ninjánkról közben kiderül, hogy küldetésen van, neki kellene előkészítenie a terepet kém anyunak a felbukkanásához. Nem egy diplomata, állapíthatjuk meg újból, nem is tudja összehozni a találkát. Anya felszívja magát, hogy majd ő követi a csajt, mert a célpont azonosításban mindig jó volt. Ninjánk, gyógypedezik a kém-anyuval, hogy nem kellene keverni a melót meg a magánéletet. Aha! – mondaná Dannó, ha itt lenne, és mi nem tudnánk, hogy magára vagy a tengerészhadnagyra gondol-e. Szerencsére felciripel a telefon, esetre!

A helyszín dúlt, miképp a család. Zack jó gyerek, és zseniális hacker, feltörte a Fehér Ház honlapját, és asztalt foglaltatott magának a tudósítók vacsorájára, ezért ült 6 hónapot. (Gondolom itten a sz*rassuk be a 12-14 éves korosztályt, hogy ne tördeljenek fel kormányzati portálokat, című akciót láthattunk.) A nyomok soványak, az isten háta megett csaptak le az ember-rablók, szemtanú sehol, ujjnyomok sehol, profik, mindenre figyeltek. Vagyishogy mégse. Zack, a jó gyerek öccse, sajnos autista, és Kononak feltűnik, hogy valamit makacsul csak gépel és gépel a tabletjén, és mivel látta az esőembert, gyanút fog. Hoppá, a kisfiú egy rendszámot ír folyamatosan. Felcsillan a csapat szeme, végre egy halvány nyomocska! Sajnos a nyom nem is annyira halvány, megvan a furgon a sráccal.

03.jpg

A csapat keserű szájízzel folytatja a nyomozást. Kedvenc párosunk Maxhoz megy, aki immáron bot nélkül, de szomorú infókkal fogadja őket. A cingár fiatalkorúval szívroham végzett, mivel szívbeteg volt, de előtte eltördelték az ujjait, egyenként, aztán meg szívmasszást alkalmaztak rajta. Ninjánk mindent értően bólint; nem tudták meg a sráctól, amit akartak. Nem akarok belegondolni, hogy honnan tud ninjánk ilyeneket!

De haladjunk, annál is inkább, mert újabb szemrevaló kínai jön a képbe, ha már Wo Fat valahol a sebeit nyalogatja. A megboldogított fiatalkorút csak egy Kong Liang nevű tag (Hogy lehet egy ilyen nevet megjegyezni? Azért ilyen okosak a kínaiak, mert már a nevük megjegyzése is kész agytorna!) látogatta meg a javítóban, de csevejük heveny ordítozásba fúlt. A csapat a csodaasztal mellett áll, így Kono máris ismerteti a szemrevaló kínai bűnlajstromát. Cyber-bűnöző. Nagy hal és sokat keres, és gonosz, és még az FBI se… közben azon motoszkál az agyam, hogy hol is láttam a csinos pofikáját a tagnak? Ohohohó! Hisz ő a Szeretők című erős erotikus felütésekkel tarkított Mekong-parti szerelmes történet kínai gazdag fiúja, Russel Wong személyesen! Anno neki volt a legszebb popsija Hongkongban. Bár  a felmérés el kell ismerjem, nem reprezentatív. Jane Marche karrierje fűződik még a filmhez… amiből lássuk be legfeljebb a deltavidéken lustán átkelő komp, rajta a csóró, de szép lánnyal, és a forró fülledt Saigon rémlik, ugyancsak a csóró szép lánnyal, rajta a még szebb kínai pasival… 29 fok Celsius, és 90% páratartalom felett, a film megtekintése egyedül nem ajánlott!

05.jpg

Vissza az ügyhöz! Úgy hírlik, hogy a gonosz zseni, informatikusokat toboroz valami nagy akcióhoz. Úgy látszik Zack nem állt kötélnek, esetleg fenyegette valamivel a nagy kínai cyber csávót. A baj az, hogy a kínai muksó egy szellem, a rendőrség semmit sem tud róla. Dannó legyint, nem probléma, van egy informátora, majd az eligazítja a csapatot. Emlékszünk még az eléggé zakkant, hegyi számítógépzsenire, aki nyalókáért melózott? Na, ő az informátor. A kikérdezés nehézkes, mert a szleng, amit az ex-hacker és a volt Keleti Parti használnak, nem egyezik, plusz a srác ketyós is, nem különben Dannó, így ninjánk egy marék őszhajszálat begyűjt, mire ezek megértik egymást. Hipp-hopp ugrunk, gondolom ninjánk nem bírta tovább, és már ott tartunk, hogy meggyőzték a sárga-kockát, hogy bedrótozzák, és menjen be Long Kianghoz.

04.jpg

A csávó folyamatosan rinyál és pánikol, McGarrett néha Dannóra pillant, és átérzi a helyzet iróniáját, hogy Dannónak kell nyugtatgatni akció előtt egy még nála is majrésabbat! Becsületére legyen mondva, nem röhög. Az akció azonban nem sül el túl jól, a kocka bepánikol, és kirohan Kong Liántól… A csapat kénytelen-kelletlen berongyol, homlokig kevlárban, de kiderül, hogy a szemrevaló kínai nem csak a cyber-térben (valaki használja még ezt a kifejezést egyáltalán?!) macsó, és kedvenc párosunk csak a gallérjuknál lihegő mázlinak köszönheti, hogy nem üres hassal járnak ezután kísérteni. Szerencsére Kono és Széparcú Félkínaink, nem hatódik meg a kínai bazi nagy puskájától, és egy látványos ablakon betoppanás után, elveszik a kedvét a hősködéstől. Mindenesetre, míg a kézi ágyújával érvelt a csávó, elfelejtett törölgetni a merev-lemezeiről, így a csapat egy rakat bizonyítékot menthetett le. A csávó arca menten keskenyebb, de tagadja, hogy megölte volna a srácot.

Ekkor átkapcsolunk szegény kém-anyu vonalra. Anyu kémkedik, Szigorú Szemöldökű Szőkeség holt-aput látogat, a kripli sajnál. Most komolyan, tényleg gyártanak férfi méretben is ilyen pink gatyót?! Kém-anyu hallgatózik és így el is nyeri méltó büntetését, végighallgathatja, hogy hogyan szenvedett a családja, az ő halálhírére, ki hol és mennyire sírt. Közben a kripli beleszeret – a temetőbe! Ő itt akar nyugonni! Ahhoz katonának kell lennie, kriplikém! – homályosítja fel a Szigorú Szemöldökű Szőkeség. Stimmel, a kripli a 34. bombázó század nyugalmazott pilótája… Amilyen ez a sorozat, még képesek és tényleg egy reterát veterán alakítja a kriplit! De vissza az ügyhöz!

06.jpg

Kono gondterhelten jelzi, hogy a srác laptopján talált valami 1024 bites titkosítású fájlt, ami azt jelenti, hogy 309 számjegy a jelszó. Na, most komolyan! Ki az az agyalágyult, aki ilyet csinál? Aztán leírja a 309 számjegyet, hogy be tudja illeszteni, azt a fájlt egy 154 karakteres kód védi, amelyet egy 77 karteres kód véd, és így tovább… a csávónak meg csak annyit kell tudnia végül, hogy BMW. Kono a családhoz indul, hogy megtudja, mi lehet ez? A szomorú gyerekszobában újfent az autista kisfiúba botlik, és mivel már egyszer segített, csak megkérdezi, nem tud-e a jelszóról? James Kono jelvényét szorongatva nekiáll felsorolni a periódusos rendszert. Kono nem hülye, eszébe jut, hogy a periódusos rendszer bőven tartalmaz számokat. Zack nem leírta ezt a 309 számot, hanem betaníttatta az öccsével a hozzájuk tartozó atomokat. Sajnos az értesüléssel kissé megkésik, mert bár még el tudja újságolni Chinnek, a vonal megszakad, és marcona fegyveresek özönlik el a házat. Annyi ideje marad csak, hogy a kisfiút elrejtse, majd előadja a védtelen kicsi lányt. Most is beveszik, hát persze.

07.jpg

Chin közben gyanút fogva a megszakadó vonaltól, és máris Kono után küldi a lovasságot, egyelőre csak egy gyalogjárőr képében. Az, bekopog és keresi Konot, majd elhiszi a monoklis úriasszonynak, hogy minden oké. Vagyis játssza a hülye-gyanútlant, de jelent, azaz jelentene, de lelövik. A halálfejesek ezek után, hogy lelepleződtek, a túszokat az ablakhoz terelik, élő pajzsnak. Szükségük is van rá, mert hamarosan ott a fél honolului kapitányság, meg a kommandó, és a Five-0. Ninjánk rövid felmérés után katonákat sejt az akció mögött. Ez, a legkevéssé sem nyugtatja meg Chint, aki máris sík ideg Kono miatt. Ninjánk el is hajtja adatbázisban turkálni, mert rossz ómen egy ideges puskás a hátad mögött. Chin meghálálja a bizalmat, gyorsan kideríti, hogy egy dél-afrikai ex-kommandós, jelenleg magánvállalkozó brutalizál odabenn. (Megfigyelték, hogy a gonosz katona és terrorista mindig külföldi? Ezek xenók! – mondanánk, ha görögök lennék, így csak csóváljuk a fejünket.) Kommanóék mellesleg eléggé durván, és láthatóan sietősen faggatják a szülőket a Zack által hátrahagyottakról. Azoknak persze fogalmuk sincs semmiről.

bonus.jpg

Rövid intermezzoként McGarrett rákérdez Chinnél, hogy mi ez a para nála, miért van félig-meddig magán kívül? Széparcú Félkínaink valami olyasmit dünnyög, hogy ő küldte oda. Mármint Konot. És? Kérdezhetnénk, de benn közben lelepleződik a bujkáló kisfiú, markában Kono jelvényével. A gonosz dél-afrikai ex-kommanó a kisfiú kiirtását helyezi kilátásba. Kono mit tehet, feladja magát, de emeli is a tétet elárulva, hogy ismeri a jelszót. Az ex-kommanó felderül, mint Barnuska a tarfik-tender eredményhirdetése után, és páncélautót kér. Megkapja, tekintettel Konora. Beszálláskor Chin és Kono már megint hosszan szemeznek. Hmmm. Kommandósok ellenőrzött kocsiba be, helyi erők el. A nap süt, az út néptelen, megnyugszanak a kedélyek, senki sem követi őket. Nem is, mert eszement ninjánk a kocsi alján lógva, velük tartott.

08.jpg

Most szépen előcsusszan, és felmászik, becénégyezi az ajtót, felmászik a tetőre, majd meglepi a sofőrt. A meglepett sofőr rossz sofőr, így ninjánk el is tanácsolja a vezetéstől, majd átveszi a helyét. A páncélautó belsejében, mivel azon nincs ablak, semmit nem vesznek észre a támadásból. Kono épp kénytelen átadni a jelszót, mikor Chin és Dannó utolfogják a páncélautót, majd Széparcú Félkínaink élesíti a bombuskát az ajtón, így a szállítójármű hirtelen kegyetlen huzatos lesz. Erre két puskás a kommanó csapatból, az ajtóba tódul menten, de Chin eltanácsolja őket a folytatástól. A főnök a védtelen leánykát akarja élő pajzsként használni, de bájos ex-cylonunk kimutatja a foga fehérjét. A meglepetés teljes, plusz a szűk hely is Kononak kedvez. Ennek ellenére az adok-kapok eldurvul, majd áttevődik a lerobbantott ajtó felé, aztán a volt kommanó Konoval együtt

09.jpg

kiesik az útra. Chin meg megint pánikol miatta. Na, ezt tudja meg a Kis Jakuza! De, Kono köszöni jól van, és torkon tökön meg mittomén min üti, rúgja a benga kommandóst így az csak elmegy invalidusnak.

Az ügyet a csodaasztalnál a főhadkvártélyon zárjuk. A hipi-szupi kód egy fő-fő maffiózó adatait tartalmazza, akit az exkommanók bújtattak. Eddig. A Five-0 gyorsan lekapcsolja persze. Aztán már csak egy kis cukrozott érzelgés a végére. Ügy megoldva.

10.jpg

A részt a tengerparton zárjuk, ahol épp a reterát veterán beszél Mary lelkére, találkozzon már anyuval… és lőn. Ninjánk családias mosolyával búcsúzunk, egészségünkre!

12.jpg

Ma legkedvesebbik szakácskönyvem egy receptjét ajánlom kipróbálásra, a rózsasziromsörbetet; böcsületes eredeti nevén a gül dondurmasit. Ebből rögvest megtudjuk, hogy a budai Gül baba a rózsákkal való foglalatossága kapcsán lett baba, amit a kafír magyariak egyszerűek papának, vagy atyának ejtenek, valamely rejtélyes okból.

Két illatos (és véletlenül sem virágbolti, mert az vegyszeres lehet!) rózsa szirmait levágjuk, megmossuk és csendesen megfőzzük fél liter vízben, majd a szirmokat félretesszük. Ellenben a vízbe 20 dkg. cukrot hintünk decensen, majd, fölforraljuk és 4-5 percig együtt főzzük őket. Aztán beleteszünk 2 evőkanál citromlét, és két evőkanál rózsavizet. Visszatesszük a szirmokat bele és hagyjuk kihűlni, majd betessékeljük a fagyóba, de időnként gondoskodón meg-megkavarjuk, hogy szörbetet, mai divatos nevén jégkását kapjunk. Az autentikusak cukrozott rózsaszirommal, mi kafírok, Dúzsi Tamás valamely rozéjával fogyasszuk. (Váncsa István: Lakoma című alapműve nyomán, szabadon…)

Címkék: hawaii five 0
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2013.07.18. 21:05:06

Köszi szépen az írást, szokás szerint nagyon jókat szórakoztam, miközben olvastam!

Mondjuk azon kicsit megsértődtem, amikor azt írtad, hogy "a srác ketyós is, nem különben Dannó" - ez egy kicsit erős, na. Vagy nem? Mindenesetre Dannóra nem a kettyós szót használnám, talán valami enyhébbet.

Kb. fél órája fejeztem be az évadot, és rá kellett jönnöm, hogy Kis Jakuza baromi jó pasi. (Bocs, tudom, hogy off, de nem bírtam ki :).

Kong Liang hv-beli nevének változásán jókat vigyorogtam :) Elsőre fel sem tűnt, csak amikor a harmadik helyen olvastam, akkor néztem, hogy mintha két bekezdéssel ezelőtt nem így hívták volna. Kis vicces..

Segna 2013.07.18. 22:55:37

@AaannnaaA: oké, oké a ketyós kissé erős, de lássuk be a csávónak megvannak a maga furcsaságai... a következő részben igyekszem majd kidomborítani az előnyös tulajdonságait is...
Most komolyan, egy egész évad kellett, h rájöjj, h a kisjakuza jó csávó? Mit néztél te a részekben, Dannó csibesárga fürtjeit meg decens mellszőrzetét?
A spoilerekkel meg óvatosan mert még én sem láttam az évad végét, had találgassak te meg röhögjél nyugodtan rajt. (csak annyit, hogy Catherine végig marad?)

higeona 2013.07.18. 23:47:28

Jaj, már nagyon vártam! De megérte! :)

AaannnaaA 2013.07.19. 06:56:03

@Segna: Elvakított a főszereplő, azért nem vettem észre a másik szépséget :))
Nem spoilerezek, eszem ágában sincs! De a kérdésedre válaszolok: Marad.
süti beállítások módosítása