Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az öreg bánya titka 1x04 - Amelyben semmi sem a várakozásnak megfelelően történik

2013. július 17. 13:00 - Gabba

Ismét az előző rész utolsó képkockáival folytatjuk, Pöcök a toronyból néz szerteszét, de a költővel ellentétben nem a lehulló levelek lágy neszét hallgatja, hanem kigúvadt szemmel figyeli Gasch Lipót házát és az éppen most érkezett ismeretlen bányászruhás embert. Gyanús ez nagyon, ezért máris száguld az ikrekhez, hogy ők értesítsék Lacóékat az eseményről. Lacó és Tivi a kertben ücsörögve éppen a horgászbotokat szerelik fel, amikor Péter és Pál befut és átadja az üzenetet. Megtudjuk, hogy Pöcök Gasch háza mellett vett fel figyelőállást, Lacó utasítja az ikreket, hogy menjenek el Gerlindához, ahol Kisvacak is héderel, és utána együtt jöjjenek a házhoz.

Várakozás01

Pöcök a bokrok között lapul és izgatott hangon informálja az érkező Lacóékat a fejleményekről: valami idegen ember érkezett bányászlámpával, overallban, és egy újabb gyanús bőrönddel. Lacó és Tivi egy darabig hitetlenkedik, még azt is kétségbe vonják, hogy Pöcök felmászott a toronyba, az ezermester persze kikéri magának a gyanúsítgatást. Mivel a nagy sietségben a rádióját fent hagyta a toronyban, visszamegy érte, addig a többiek figyelik a házat. Tivadar továbbra is szkeptikus, szerinte nem komoly ez az egész, biztos újabb rokon érkezett vagy csak bányászbálra készülnek, minek ez az izgalom.

Várakozás02

Pöcök újra felmászik a k... magasba, egy órán belül kétszer, hiába, fiatal még, jól bírja, masszírozom már a látványtól is görcsbe állt vádlimat. A Skoda még az udvaron parkol, amúgy viszont semmi mozgás, hova lett mindenki? Pöcök siet vissza Lacóékhoz, eltűnt az ember és a bőrönd is, közli lihegve, Tivi gúnyosan mosolyog. Pöcök erre ismét bepöccen: Azt hiszitek, káprázott a szemem vagy mi, fogadjunk egy ötvenesbe, hogy ott van valahol a házban az idegen meg a bőröndje is! (Jól el vannak eresztve a srácok zsebpénzzel, ha lépten-nyomon ekkora összegekbe fogadnak.) Lacó próbálja csitítani, neki már van terve, de ahhoz meg kell várni Gerlindáékat.

Várakozás03

Érkeznek copfosék, a vezér pár szóval ismerteti elképzelését, hogyan lehetne bejutni Gaschhoz. Ennek lényege, hogy Gerlinda előadja az öregnek a Budapestről érkezett pajtás történetét, aki csak azért utazott idáig, hogy az iskolai dolgozat témája keretében a nagy idők nagy tanújával, Gasch Lipóttal beszélgessen. Ráadásul Tivi már ismeri Irmát, az unokahúgot, aki korábban faluszerte fuvarozta a srácot (farosszéria, emlékszünk, ugye?), így tutira nem fogja őket elhajtani. Közben Kisvacak eltűnik, ahogy szokott, és alaposan szétnéz a házban meg az udvaron a gyanús idegen után kutatva. Kisvacak halálmegvető bátorsággal vállalja a feladatot, büszkén kihúzva magát mikiegeres pólójában.

Várakozás04

Ebből mi lesz, aggódik szokás szerint Gerlinda, de aztán csak odalép a kapuhoz és a rángatós kolomppal becsönget. (Ez milyen retro szerkezet már, lehet, hogy én is lecserélem itthon a villanycsengőmet ilyenre.) A csengetésre morcos hangon kiordít Gasch: Ki a’?, a copfos illedelmes hangon visszakiabál, hogy ő Salgó Gerlinda, Salgó Károly lánya, egy pesti pajtással van itt, stb. stb. Tivadar átveszi a szót, szépen bemutatkozik és udvarias kiabálással ő is előadja az iskolai feladattal és a veterán bányásszal kapcsolatos mesét. Jól elvannak a csukott vasajtó két oldalán, Gasch persze nem nyit ajtót, nem vagyok semmiféle veterán, menjetek a dolgotokra, hajtja el végül a srácokat, akik leforrázva eloldalognak. Hiába volt tehát Kisvacak halálmegvető bátorsága, úgy néz ki, ide nehezebb bejutni, mint Szulejmánnak Szigetvárba.

Várakozás05

Tivadar pesti önérzetében vérig van sértve, a többiek is elkenődnek, a vezér is mély töprengésbe merül, végül Pöcök dobja be a mentő ötletet: Egy megoldás maradt, Pirosfej tizedes. Lacó azonnal a tettek mezejére lép, az őrsre rohanás helyett praktikus megoldást választ a határőr értesítésére: a nála lévő random telefonkagylóval rácsatlakozik a szolgálati vezetékre, nem kell ide mobiltelefon, úgysem lenne térerő. Izgatott hangon csak annyit mond Lajos bácsinak, hogy Pöcök talált valamit a hatos aknánál, a tizedesnek ennyi is elég, elvégre közel a határ, állandóan készültségben kell lenni. Bepattan a szolgálati dzsipbe, a szolgálati sofőr máris indít, a GAZ végigszáguld a forgalomhiányos falun és leparkol Gasch házának közelében.

Várakozás06

A srácok izgatottan körbeveszik, Pirosfej mindenkit nyugalomra int, majd Lacót és Tivit magához szólítja és elvonulnak a házhoz. Pöcök továbbra is a bokor alatt lapul, Lacó csatlakozik hozzá, a tizedes meg Tivadarral a kapuhoz lép és a rángatós kolomppal becsönget. Ilyen forgalom még tuti nem volt az öregnél, nincs is elragadtatva az újabb látogatóktól, de hát a hatóságot mégis csak be kell engedni. Joviális mosollyal nyitja az ajtót, de ez nem nagyon téveszt meg bennünket, hiszen a villamos alá szorult gyalogos arcán sem őszinte a mosoly, mint tudjuk. Bevonulnak a házba, Irma is mosolyogva köszönti az érkezőket, de rajta is látszik, hogy előtte vackorba harapott.

Várakozás07

A tizedes a szolgálati szabályzat szerint tányérsapkáját levéve lép be a szobába, Gasch a látogatókat saját készítésű szamócaszörppel kínálja. A falon oklevél: "Gasch Lipót részére életmentő, önfeláldozó, bátor  tevékenységéért legnagyobb elismerésünket és köszönetünket  fejezzük ki." Az évszám talán 1962, na az volt régen. Kicsit hosszúra nyúlik a csend, aztán Pirosfej megdicséri a szörpöt és Kerekes pajtáshoz fordulva felhívja a figyelmét, hogy ezt feltétlenül vegye majd bele a dolgozatba. Aztán Gaschnak ő is előadja a bányásztörténeteket gyűjtő pesti diák meséjét, de az öreg ettől se igazán hatódik meg, pedig még Irma is biztatja, hogy meséljen. Tivi is ráerősít: De a faluban Lipi bácsin kívül nem él másik lőmester, Gasch azonban maga helyett inkább Hollán apót ajánlgatja. (A szoba falán kalitkában ugrál a korábban már emlegetett hangutánzó mátyásmadár, biztos sokat tud, de most egy büdös hangot sem ad ki magából.)

Várakozás08

A beszélgetés kezd megfenekleni, a pesti csávó ekkor bedobja a „minket a régi bányászeszközök is érdekelnek” topikot, hátha így mégiscsak sikerül szétnézni a ház körül. Irma felpattan és máris előkap a szekrényből egy hosszú nyeles elemlámpát és a látogatókat szívélyesen a fészerbe invitálja kincsvadászatra. (Ide lenne még tippem, de nem akarom magamra venni a szexuális túlfűtöttség vádját.) Kint Lacó és Pöcök a szokásos lyukakon leselkedik befelé, már nagyon türelmetlenkednek, amikor az udvaron végre feltűnik a 3-4 bányászsisakot, 5-6 viharlámpát, 7-8 bányásztarisznyát magára aggatott Pöcök, nyomában a búcsúzkodó tizedessel. A kapun kilépve aztán Pirosfejből kibújik az átvert hatóság, és erősen nehezményezi, hogy a srácok így átdobták őt, mint szart a palánkon. Persze nem így fogalmaz, elvégre ifjúsági filmben vagyunk, de a lényege ez. Még mond valamit álmodozásról meg alaptalan gyanúsítgatásról, a szolgálati sofőr azonban már indít és a dzsip szolgálati porfelhőt verve maga után, elhajt.

Várakozás09

Előre megmondtam, hogy hülyeséget csináltok, közli Gerlinda, na persze, mert mindig is te voltál a legokosabb, vág vissza Lacó, erre a riposzt már csak egy erőteljes nyelvöltés a copfos részéről. A csapat hosszas vitába bonyolódik, Tivi lesajnálóan szónokol az egész nyomozósdiról, Pöcök újra erősködik, hogy ő igenis látta a bőröndöt és a bányászruhás idegent, de a szájkarate után Lacó kénytelen levonni a konzekvenciát: Leégtünk, gyerünk haza. Kisvacakot nem igazán töri le a kudarc, ő inkább csak a gyomrával foglalkozik, mindenki ebédelni indul, a társaság szétszéled. Pöcök azonban hátramarad és elgondolkodó arccal néz felfelé a torony tövéből. Most tényleg harmadszor is fel akar mászni?, nézem a monitort kétségbeesetten és előveszem a fáslit.

Várakozás10

Ebéd után a frissen felszerelt horgászbotokkal elindul a csapat a tóhoz, a mezőn átvágva azonban a torony felől szokatlan villódzást észlelnek. Tivi szokás szerint csak legyint rá, de Gerlinda tanult morzézni (ez a csaj majdnem olyan sokoldalú, mint Hermione Granger) és máris közli a megfejtést: S.O.S. Ez csak Pöcök lehet, mondja Lacó és Tivivel futva indulnak a toronyhoz. A meddőhányó tövéhez érve épp elhajt előttük Irma, Tivi még integet is neki, de aztán futnak tovább. A toronyból leereszkedő Pöcök izgatottan közli: Amint a nő elhajtott, Gasch és az ismeretlen lemászott a kerekeskútba!

Várakozás11

Hármasban rohannak a házhoz toronyiránt, közben Lacó közli velük, hogy szerinte a kút valamilyen módon tutira levezet a bányába. A kapuhoz érve belesnek a megszokott lyukakon, odabent semmi mozgás. Lacó a többiek segítségével átmászik a kapun és belülről kinyitva beengedi őket. Ez így kapásból illetéktelen behatolás, magánlaksértés, rongálás, a további büntetési tételek felsorolásában viszont megakadályoz a folyt. köv. felirat.

Várakozás12

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2013.07.17. 17:32:53

Hát ez nagyon izgalmas volt, köszi a hogyvoltot!
Azt néztem, hogy a forgatáson a balesetvédelmi eszközöknek a nyomát se látom. Az ikrek csak úgy láb lógatva utaznak a kis vonat platóján, Pöcök egy jó párszor megteszi az utat felfelé azokon a nagyon meredek lépcsőkön a toronyba és nem úgy tűnik, hogy karabiner lenne rajta vagy ilyesmi. Vagy csak profin oldották meg a dolgokat.

Gabba 2013.07.17. 18:57:36

@Pácsó Ármándó: szerintem max. védőitalnak kaptak citromos teát meg vajaskiflit oszt jóvan

W.Jack. 2013.07.17. 19:52:21

Köszi a hogyvoltot, szokás szerint remekül sikerült. A Petőfis link újfent pirospontos, az egyik kedvenc versem (nem csak magyarok közül, hanem überhaupt).
A rángatós kolompot én is megcsodáltam, ahányszor csak felbukkant a sorozatban :)

Itt viszont elvesztettem a fonalat: "Irma felpattan és máris előkap a szekrényből egy hosszú nyeles elemlámpát és a látogatókat szívélyesen a fészerbe invitálja kincsvadászatra. (Ide lenne még tippem, de nem akarom magamra venni a szexuális túlfűtöttség vádját.) " És ígérem, nem fogok vádaskodni, de érdekelne, hogy mire gondoltál :)

Pácsó Ármándó 2013.07.17. 20:36:23

@Gabba: @nughop: Érdekes, hogy a lányok mennyire nem szeretik a rejtélyeket :-) (Nyauuuuu is a múltkor :-))

Gabba 2013.07.17. 20:58:20

@nughop: pedig a múltkor arról volt szó, hogy amit lehet, azt félreértesz. hát most itt van Irma a pajtában két hímneművel... ;)

Pácsó Ármándó 2013.07.17. 21:25:43

@Gabba: Akkor Tivike nagyon felvilágosult lehet :-)

W.Jack. 2013.07.17. 21:31:28

@Pácsó Ármándó: Kikérem magamnak :) Engem az zavar, ha valamit nem értek 100 %-osan, illetve nem vagyok 100 %-osan meggyőződve arról, hogy jól értem :) Elég régóta csak férfiemberek vesznek körül, nőkkel csak ritkán találkozom, és az csak legenda, hogy a nők kíváncsiak :)

@Gabba: Még hogy Neked nem jó a memóriád :) A helyzet az, hogy azt konkrétan tudtam, hogy én mire gondolok (vagy hogy konkrétan mire gondolok:)) már csak az érdekelt volna, hogy vajon Neked mi jutott az eszedbe :)

W.Jack. 2013.07.17. 22:18:10

@Pácsó Ármándó: Nem ér kiforgatni a szavaimat :)

Gabba 2013.07.17. 23:16:49

@nughop: egy húron pendülünk, ebből is látszik :)

@Pácsó Ármándó: még egy rész van, ott lesznek ám még izgalmak!

W.Jack. 2013.07.18. 18:01:24

@Gabba: Ehhez ennyit fűznék hozzá: (ha már említetted Hermionet) éppen ma olvastuk egy szórólapon: "Harry Potter és a kis hableány gyerekprogram", mi egyetértettünk abban a srácokkal, hogy szerintünk ez inkább olyan 18-as karikásnak hangzik :)

Gabba 2013.07.18. 20:48:23

@nughop: szerintem is, főleg amikor Harry előveszi a varázsvesszőjét :)

W.Jack. 2013.07.18. 21:09:46

@Gabba: Azt hiszem esélyes leszek arra, hogy kitilts (lehet, hogy mindent megteszek most annak érdekében, hogy kikeljen a sulyok:)), de a felül ember, alul pikkelyes élőlény dolog mindig is elgondolkodtató volt e vonatkozásban:)

nyauuuuu 2013.07.18. 22:25:44

@nughop: A pasik rendkívül kreatívak ilyen téren. Felül azért ember :).

W.Jack. 2013.07.18. 22:36:18

@nyauuuuu: Ó, az a része, hogy felül nő, szájjal és mellekkel, az számomra is egyértelmű volt, de a dolog abszolút hagyományos variációja izgatta a fantáziámat:)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.07.19. 11:29:51

"Kint Lacó és Pöcök a szokásos lyukakon leselkedik befelé, már nagyon türelmetlenkednek, amikor az udvaron végre feltűnik a 3-4 bányászsisakot, 5-6 viharlámpát, 7-8 bányásztarisznyát magára aggatott Pöcök"

Akarod mondani: Tivi.

Gabba 2013.07.19. 17:53:31

@Hoppácska: köszi, azt akartam, igen, de megzavart a bánya szelleme

W.Jack. 2013.07.22. 13:29:35

@Gabba: Remélem megemlítődik benne ismételten a farosszéria :)

Pácsó Ármándó 2013.07.22. 13:38:39

@nughop: @Gabba: Köszi!

"Remélem megemlítődik benne ismételten a farosszéria :)" Vagy legalább egy DK :-)

W.Jack. 2013.07.22. 14:49:26

@Gabba: @Pácsó Ármándó: : Tudom, hogy nem fogadóiroda, de ha lenne bukméker a közelemben én a szériára tippelnék :)

Pácsó Ármándó 2013.07.22. 17:36:25

@Gabba: Az úriemberek udvariasak és az úriasszonyoknak kedveznek :-)
süti beállítások módosítása