Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Észlelés 1x10 - Legyen világosság! - ÉVADZÁRÓ

2013. július 08. 11:00 - nyauuuuu

Az előző rész végén előkerült videóval indítunk, Wesley meséli az összeesküvés-elméletét, ami a három ember (a szenátor, a mérnök és az újságíró) halálát okozta, illetve a saját halálát is előidézte, mindezt az ország energetikai politikájának befolyásolását célzó érdekcsoport követte el. A videót a teljes FBI-vezérkar nézi, Kate-tel és Roberttel együtt. A főfőnök szerint az egész lehet szélhámosság is, hiszen nincs meg a holttest, Moretti viszont be akarja bizonyítani, hogy Daniel nem őrült, ahogy mindenki gondolja. Ehhez képest a nem őrült szemtanú épp az ágya tetején álldogál a kórházban, zenét hallgat és vezényel magának. Női hang hangosan jó napot köszön többször is. Már látjuk, Natalie az, csúnya fekete szemüvegben. A doki odaveti neki, hogy a kaja ehetetlen ezen a helyen, és ha Natalie-t látja, akkor a gyógyszerek is silányak, hiszen még hallucinál. A nő közli, hogy az étellel kapcsolatban nem segíthet, de ha a gyógyszer nem hat, akkor növelheti a dózist. Daniel rászól, hogy nem kell beolvadnia, más úgysem látja. Mire a nő megkérdezi: ki az a Natalie? Hoppá, itt valami fennforgás van, a doktornő ugyanis bemutatkozik: ő Caroline Newsome, és ő Daniel kezelőorvosa. Pierce azt hiszi, hogy az egészet csak képzeli, és Natalie is azért adja ki magát másnak, hogy ő elhiggye, hogy kórházban van, pedig nem is. Kétségbeesetten kirohan a kórteremből, és lázas menekülésbe kezdene – de az előcsarnokban belefut Lewicki-be. Max előbb szóval, aztán egy hatalmas pofonnal próbálja meggyőzni róla, hogy amit lát, az mind a valóság, és a hölgy valóban a kezelőorvosa, aki segíteni fog rajta.

01.jpg

Lewicki elmeséli Caroline-nak, hogy Natalie a doki legjobb barátja, és egyben az egyik hallucinációja. Közben Kate érkezik, mindenáron beszélni akar Daniellel, de a doktornő nem engedi. Moretti szerint az, hogy a „képzelt” gyilkosság megtörtént, segítene Pierce-nek gyógyulni, Caroline viszont úgy dönt, hogy ez inkább csak hátráltatná a javulást. Kate-et Robert hívja, megvan az IP-cím, ahonnan a videót feltöltötték, és a kávézóban a feltöltés előtt tíz perccel Alex Willingham vett kávét. Az öngyilkos mérnöknek épp ugyanez a vezetékneve, úgyhogy el is mennek megkeresni. A fiatal srác azonnal menekülőre fogná, amint megszólítják. Robert gyorsan és ügyesen elkapja, mire a fiú azonnal közli, hogy nem akarta megtenni, de ő ölte meg Wesley-t.

Alex a kihallgatóban meséli tovább a történetét. Az anyja egy éve halt meg, ő az apjával élt, akinek gondjai támadtak a munkahelyén, folyton ideges volt, furcsán viselkedett. Azt mondták a fiúnak, hogy az apja öngyilkos lett, de szerinte sosem tett volna ilyet. A fiú egy az egyben előadja Wesley elméletét, és hogy bizonyítékot akartak szerezni arra, hogy apja gyilkosság áldozata lett. Miután az újságíró is meghalt, aki segített nekik, Wesley-nek az az ötlete támadt, hogy szól valakinek, aki az FBI-nak dolgozik – vagyis Danielnek. Azt is ő találta ki, hogy ha őt megölik, az meggyőzné Pierce-t arról, hogy tényleg létezik az összeesküvés. Alexet azzal vette rá a gyilkosságra, hogy csak így tud igazságot szolgáltatni az apjának. A helyszínt előzetesen preparálták, egy porral borított vásznon halt meg Wesley, így csak össze kellett csomagolni és elvonszolni a nyílvesszőkkel együtt. Alex Kate-nek könyörög, hogy derítsék ki, mi történt az apjával, különben ő értelmetlenül lett gyilkos.

02.jpg 

Danielt Caroline ébresztgeti, és úgy tűnik, a gyógyszerek hatnak, mert már tudja, hogy ő nem Natalie. A doktornőről kiderül, hogy jól ismeri Pierce munkásságát, és alig várja, hogy jobban megismerje – abban viszont teljesen biztos, hogy sosem találkoztak még sehol, mert arra ő emlékezne. Azon kívül szeretné, ha Daniel elkezdene járni egyéni és csoportos pszichoterápiára – a doki viszont pont ezt nem szeretné, stabilizálják gyógyszerrel, aztán már el is tűnik. Haley dékán becserkészi az előle bujkáló Lewickit, és kiszedi belőle, hogy hol van a barátja. Paul bemegy a kórházba, de ő is fennakad Newsome doktornőn, aki anyatigrisként őrzi a betegét. Viszont kap az alkalmon, hogy egy régi barát került a kezei közé, és rögtön kérdezgetni kezdi Natalie-ról. Haley készségesen el is meséli, hogy harmadévben kirándultak egyszer a Michigani Egyetemre, tavasznyitó bulira. Vasárnap délután Paul arra ébredt, hogy Daniel ott lelkendezett felette, hogy megismerte élete nőjét egy buliban. Viszont jöttek a záróvizsgák, így hazajöttek – viszont Daniel távkapcsolatot kezdett Natalie-val, órákat beszéltek telefonon, hétvégeken elutazott hozzá. A kapcsolat mindaddig tartott, míg Pierce-nél nem jelentkeztek a tünetek és kórházban kötött ki. Paul sosem találkozott a lánnyal, még csak azt sem tudja, hogy nézett ki. Caroline köszöni, a dékán sokat segített.

03.jpg 

Newsome doktornő a tiltakozása ellenére bemegy Danielhez, és közli vele, hogy ő Natalie. Pierce nem érti, először nem ő Natalie, aztán meg igen, mit szórakozik vele? De aztán szépen kibontják a michigani látogatást. Daniel elkeveredett Paultól, egy klubházban kötött ki, ahol csak seggfejek voltak, ezért kiment a szabadba, és meglátta az amúgy a Michigani Egyetemen tanuló Caroline-t, aki épp sört ivott egy műanyag pohárból. Daniel azt gondolta, ennél szebb lányt sosem látott, és majdnem elment, de akkor megszólalt egy hang a fejében, hogy ha elmegy, sose látja többé, mire odalépett hozzá, és napkeltéig beszélgettek. Legalábbis Daniel fejében, mert Caroline ugyan ott volt azon a partin, de Pierce-szel nem találkozott. Daniel a döbbenettől leül: a tünetei ezek szerint valójában korábban kezdődtek, épp ott és akkor, mikor Caroline-t meglátta. Vagyis az egyetlen szerelme, a kapcsolat, ami egész életében éltette, mind-mind csak hallucináció volt. A doktornő nagyon sajnálja, a doki meg egyedül szeretne maradni.

04.jpg 

Vissza a nyomozáshoz: az FBI valóban folytatott vizsgálatokat törvényszegések miatt a Werteronnál, de nem választási összeesküvés miatt, hanem Alex apja után. A mérnök ugyanis szoftverkódokat adott el a Werteron riválisainak. A halála napján kirúgták és megmondták, hogy simán be fogják perelni – azaz tényleg öngyilkos lett, nincs ebben semmiféle összeesküvés. Az újságíró kocsijának lökhárítóját javították, de a barátnője szerint ő tolatott neki egy oszlopnak a halála előtti héten, vagyis őt sem ölték meg. Azért Kate behívatja a barátnőt, ellenőrizni a sztorit. A nőci szerint David paranoiás volt, azt hitte, az életére törnek, így nem beszélt arról, min dolgozott. A csaj rettenetesen ideges és fél, úgyhogy Kate még kicsit megfenyegeti, mire a nő védelmet kér magának, és Robert átveszi a józsaru szerepét, bármennyire nem hisz is az ügyben. A nő egy telefontársaságnál dolgozik, és megadta a barátjának egy fickó hangpostájának kódját, hogy az újságíró lehallgathassa az üzeneteit. Szerinte bármit is tudott meg, Davidet amiatt szorították le az útról, ő csak azért vallotta, hogy ő nyomta meg a kocsit, hogy ő ne kerüljön veszélybe. Alcott Leo Attinger hangpostáját hallgatta le, aki Ryland szenátor kabinetfőnöke. Attinger hallott David Alcott autóbalesetéről, arról viszont nem tudott, hogy az ő hangpostáját is lehallgatta. Volt egy érdekes hangüzenete, Paulson szenátor özvegye hagyta a telefonján, azt mondta, hogy megkapta a mocskos csomagot, amit Attinger küldött neki, és visszalép a jelöléstől. Persze ő nem küldött semmit, és a teljes stábot is megkérdezte, hogy tud-e valaki ilyesmiről, de senki semmit nem tudott. Alcott nyilván hallotta ezt az üzenetet, mert megkereste a kabinetfőnököt, és megvádolta azzal, hogy zsarolta az özvegyet a visszalépés érdekében. Bár a politika világában egy ilyen kényszerítés nem lenne szokatlan, Attingernek nem volt hozzá köze.

05.jpg 

Caroline kíváncsi lett, méghozzá arra, a kórházból való kiengedése után a doki miért nem kereste meg Natalie-t, hiszen akkor rájöhetett volna, hogy nem létezik. Daniel pontosan tisztában volt a saját betegségével, és semmiképpen sem szerette volna, hogy Natalie gondjaiba vegye, és sajnálja őt. Lediplomázott, tanított, könyveket írt – és azt gondolta, sikerült legyőznie a betegségét, hát leállt a gyógyszerekkel. Egy nap kopogtattak, az ajtóban Natalie állt, hogy tanári állást kapott Chicagoban. Daniel boldog volt, és csak akkor jött rá, hogy valójában hallucinál, mikor egy múzeumban egy fiú figyelmeztette, hogy magában beszél. Ennek ellenére nagyon szerette, hogy Natalie vele van, még ha ki is nevették érte néha. Amikor súlyosbodott az állapota, és újra gyógyszert szedett, olyankor Natalie eltűnt. A ciklusok ismétlődtek, de abban mindig hitt, hogy volt egy csodálatos nyara, mielőtt megbuggyant, amikor neki is megvolt az Igazi, mint mindenki másnak. De ha Caroline-ra néz, a legismerősebb idegenre, akit valaha látott, akkor tudja, hogy semmi sem volt igaz. Daniel szeretné tudni, hogy a képzelt barátság a súlyosabb tünet, vagy a hallucinált gyilkosság? Erre Caroline elmondja, hogy Kate itt járt, és a gyilkosság bizony valóság volt. Pierce kiakad, hogy neki miért nem szólt, és már kel is fel az ágyból, és hacsak Caroline nem akarja végzéssel ott tartani (amit nem akar), akkor már megy is Kate-hez, mert neki az a legjobb kezelés, ha benne lehet a nyomozásban.

06.jpg 

Mrs. Paulson szerint Leo Attinger egy gátlástalan szemét, aki a saját anyját is letiporná a karrierje érdekében. Kate két mondattal ráveszi a nőt, hogy mondja el, mivel zsarolták meg. Egy borítékban egy diszket és egy üzenetet kapott, miszerint mind a lakosságnak, mind a néhai férjének jobb lenne, ha elutasítaná a kinevezést, és Ryland-et támogatná. A lemezen a férjéről volt egy videó, amint az irodájában erőszakoskodik Victoria Ryland-del, az új szenátor feleségével. A videó részletét már Mrs. Ryland-del együtt nézzük, aki teljesen le van döbbenve, neki aztán semmi köze a zsaroláshoz. Ebben a történetben ő az áldozat, Paulson meg akarta erőszakolni, csak azért nem tett feljelentést, mert a férje példaképe volt, és különben is meghalt a balesetben. Amúgy csak azért volt késő este a szenátor irodájában, mert hetekig várt egy időpontra, hogy egy jótékonysági programhoz szerezze meg Paulson támogatását. A többi úgy történt, ahogy a videón látszik, ő pedig elmenekült. Leo Attinger látta távozni, aki akkor még Paulson szárnysegédje volt, Ryland a szenátor halála után fogadta fel. Konkrétan Attinger ment el Ryland-hez, hogy meg tudná választatni, pedig mindenki azt hitte, Mrs. Paulson lesz az új szenátor.

07.jpg 

Kate valami rendezvényen szeretné megtudni Attingertől, hogy hozzáférhetett-e a szenátor szobájának biztonsági felvételeihez, de épp csak felteszi a kérdést, mikor Ryland szenátor összeesik. Daniel a tüneteiből rögtön vágja, hogy stroke-ja van. A kórházban kiderül, hogy a szenátor filmbéli szereplését tényleg ennyire nyúlfarknyira szabták, meghalt szegény. Özvegye zokog, Daniel viszont a kezelőorvosnál arról érdeklődik, korábban volt-e már stroke-ja a szenátornak. A nemleges válasz hallatán boncolást javasol Kate-nek, mert szerinte Rylandet is megölték. Ezt persze a maga finom módján szinte ordítja, úgyhogy a feleség is meghallja, és teljesen kiakad, úgyhogy menniük kell. Pierce otthon járkál, mint a sebzett oroszlán, mert neki válaszok kellenek. Kate-nek már van is egy: a szenátor toxikológiája negatív, a halála természetes. Nem is érti, hogy ha délelőtt Pierce még azt hitte, hogy Ryland áll a zsarolás és a mindenféle konspirációk mögött, akkor miért gondolja, hogy most meg őt tették el láb alól. Daniel persze nem tudja, csak megérzése van – hallucinációja viszont nincs, hiszen szedi a gyógyszereit. Úgyhogy visszamegy a kórházba, hogy Natalie helyett Caroline-nal beszélgessen.

08.jpg 

Dr. Newsome nem könnyen adja be a derekát, de Daniel tud úgy érvelni, hogy mégis eljátssza Natalie szerepét. Pierce összefoglalja neki az egész hóbelevancot idáig. Caroline Occam borotvájára hivatkozik, keresse azt a magyarázatot, ahol a legkevesebb a feltételezés. Gondolja át, mi az, amit a saját szemével látott. Danielnek erre beugrik, hogy a halála előtt Ryland azt mondta, nem ehet lazacot – ami arra utal, hogy vérhígítót szedett, a stroke megelőzésére szolgáló gyógyszert. Cukik, ahogy ketten együtt átgondolják, és arra jutnak, hogy lehetséges, hogy Ryland titkolta a betegségét, és valaki kicserélhette a gyógyszerét. Daniel, mielőtt elrohanna, még megjegyzi: Caroline nem olyan jó, mint Natalie, de nem is olyan rossz. A tévében bemondják, hogy a kormányzó Victoria Rylandet tervezi kinevezni elhunyt férje szenátori helyére. Daniel ebből egyértelműnek érzi, hogy a feleség nyírta ki a férjét. Nem összeesküvés volt, hogy csaljanak a választáson, hanem egyetlen nagyon okos nő műve az egész. Kate-nek ugyan nem tetszik, de mégis olyat tud, ami erősíti Daniel elméletét: Victoria kocsijának elejét egy nappal azután javították meg, hogy az újságíró halálos balesetet szenvedett – ez viszont csak közvetett bizonyíték. Pierce házkutatást javasol, szerinte Ryland-ék Mexikóban vettek kumadint, és az otthoni gyógyszeres fiola kamu tablettákkal lesz tele. Az ötlet jó, csak egy bíró sem adna házkutatást egy olyan nő ellen, aki hamarosan szenátor lesz. Daniel ezt nem fogadja el, Kate pedig kérve-kéri, hogy ne csináljon őrültséget.

09.jpg 

Ehhez képest a doki épp a szenátorné háza felé kerekezik, és mindenáron beszélni akar Victoriával. Hatásosan érvel, úgyhogy bebocsátást nyer. Szépen elmeséli a nőnek, hogy tudja, hogy ő játszotta el a nemi erőszakot Paulson szenátorral, és a felvételt sem a biztonsági kamerák csinálták, hanem Victoria a telefonjával. Eredetileg a szenátort akarta zsarolni, de amikor az lezuhant, meglátta a lehetőséget, és a feleségét zsarolta vele, hogy az ő férje indulhasson. A szaglászó riportert leszorította az útról, és mikor a férjét megválasztották, a gyógyszerét kicserélte cukorra, és várta, hogy stroke-ot kapjon. Ja, és bár az FBI nem mer vizsgálódni az ügyben, ő azért elmegy a Star Herald-hoz, és elmondja a sztorit, hacsak Victoria vissza nem lép a szenátorságtól. Vagyis vagy emelt fővel visszavonul, vagy talpig besározódik. Reggel kilencig van ideje ezen töprengeni. Daniel győztesként távozik, és látjuk kerekezni az úton – mire Victoria se szó, se beszéd elüti őt. Biztosra megy, ezért még hátrafelé is átmegy – szerencsére csak a biciklin, a férfi félreugrik a rárontó autó elől. És már ott is vannak az FBI autói, elzárják a menekülés útját – a biciklisről pedig kiderül, hogy Robert vett fel csini sapit és Daniel kabátját-sálját, hogy Victoriát megtévesszék. A csaj csuklóján bilincs, Pierce pedig a bringája állapotán van kiakadva.

10.jpg 

A doki az egyetemi szobájában dolgozik, és pillanatnyilag nem buggyant, mint azt a belépő Kate-tel közli. A házkutatásban teljesen igaza volt, a kumadinos üvegekben tényleg sima cukor volt. Az ügyészség kétrendbeli gyilkosságért emel vádat. Remek, az új időközi után egy másik bűnöző fogja őket képviselni Washingtonban, reagál Daniel. Wesley mégsem halt meg hiába, mert ha ő nincs a kusza összeesküvés-elméletével, Victoria Ryland simán megússza. Daniel megköszöni Kate-nek, hogy a legrosszabb formájában sem mondott le róla. Kate csak annyit kér, hogy ne legyen több titok, ha visszatérnek a tünetei, a doki szóljon neki. Válaszul Pierce csak mosolyog, de ezt én igennek veszem. Később bőszen zenét hallgat és rejtvényt fejt, mikor Caroline megjelenik mellette. Bár látja, hogy jól van, azért tudatni akarja a dokival, hogy a gyógyszer önmagában nem elég, ha egészséges akar maradni, szüksége van terápiára. Viszont, tekintettel a Natalie-hoz fűződő viszonyára, a doktornő nem szeretne a pszichiátere lenni – inkább barátjának ajánlkozna, már ha szüksége van rá. Daniel ettől arra gondol, hogy ha akkor oda mert volna menni hozzá, vajon szóba állt volna egyáltalán vele a nő, mire Caroline közli, hogy arra viszont a doki fog rájönni, hogy őróla senki sem álmodozik. Hogy ezt illusztrálja, rögtön megmondja az egyik megfejtést a rejtvényébe temetkező Danielnek, aki persze ezen ki is akad, mert ugyan néha segítségre szorul, de azt utálja, ha megmondják a megoldást. Annyira cukik együtt, na!

11.jpg 

A doki előadása a vágyálmokról szól, és hogy milyen jó fantáziálni – kivéve, hogy ez bajt is okozhat. Közben a részből vett eseményekből látunk vágóképeket. A végkövetkeztetés: ha hagyjuk, hogy a fantáziálás elhatalmasodjon rajtunk, nem vesszük észre a valóságot, ami ott van az orrunk előtt, pedig néha a valóság nem is olyan vészes.

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2013.07.08. 13:23:30

Szerintem nagyon de nagyon jó lett az évadzáró, köszi az írást róla!!
Erre a fordulatra, hogy Natalie létezik stb., egyáltalán nem számítottam - tök jó húzás volt az íróktól.

Azt meg külön szerettem, hogy a rafkós és gonosz szenátorözvegy célszemély volt a Célszemély 1x10-ben (Számözön).

nyauuuuu 2013.07.12. 20:03:56

@AaannnaaA: Micsoda kereszthivatkozások! :) Egy csomó sorozatszínész feltűnik itt-ott-amott, de csak az olyan hardcore rajongók, mint te, képesek felismerni őket mindenütt :).
Nekem nagyon tetszett, ahogy lezárták az évadot, viszont fogalmam sincs, hogy akarják folytatni. A jó doktort ráállították a bogyóra, amitől nincs hallucinálás, márpedig eddig minden bűnügyet az segített megoldani, attól volt valami extra ebben a nyomozós sztoriban. Anélkül egy lesz a sok nyomozásos közül, ha viszont vissza akarják hozni a tévképzeteket, akkor hogyan lesznek képesek őt jó fejnek bemutatni, ha már nem szedi a bogyóit?

AaannnaaA 2013.07.12. 20:38:22

@nyauuuuu: Igen, a hardcore stimmel :))

A folytatás? Már lement odakint 2 vagy 3 rész, nem érzel kísértést hogy belenézz? Én fél szemel elolvastam egy kritikát az évadnyitóról, de nem lövöm le a poént. Szerintem nem biztos hogy kibírom, míg itthon adják az új évadot :) Te?
süti beállítások módosítása