Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az öreg bánya titka 1x01 - Amelyben megnyílik a föld és Kisvacak eltűnik

2013. július 06. 13:00 - Gabba

Az olvasó tömegek követelésére a ’70-es évekbeli gyerekfilm-aranykor újabb darabját vizsgáljuk meg az ő mélységében. A sorozat rendezője az a Fejér Tamás, aki korábban A Tenkes kapitányát is jegyezte, az egyik főbb szerepben pedig a hvíró máig legkedvencebb színésze, Kern András. Az első rész 1973. január 6-án, szombat délután került adásba, nézzük, mi okozott akkortájt körömlerágó izgalmakat az általános iskolába járók (köztük szerző) körében.

Bánya00

Helyszínünk egy nyugati határszélhez közeli község, Óbánya, ahol a beáramló imperialista, kizsákmányoló hideg légtömegek következtében éppen nyáréjszakai vihar alakul ki. Mennydörgés, villámlás, szinte vízszintesen zuhog az eső, hajladoznak a fák, törnek az ágak, a vihar néhány helyen még a cseréptetőt is megbontja, dolgozik a szélgép piszkosul. Az egyik ház ablakából Baráth Lacó figyeli elbűvölten az elemek tombolását, mi tagadás, tetszik neki, Gabi nevű öccse (más néven Kisvacak) azonban nagyon fél, rácsos ágyából is inkább átmegy a bátyó biztonságosabbnak hitt ágyába és fülére húzza a takarót. Az égzengés azonban itt is ugyanolyan hangos, az öcsi nem is tud elaludni, amíg bátyja oda nem fekszik mellé egy megnyugtató „húzódj már odébb, ne terpeszkedj, így nem férek el” megjegyzéssel.

Bánya01

Reggelre kelve aztán kitisztul az ég, a kamera végigsvenkel a ’60-as, ’70-es évek egyforma építésű családi házain, a két fiú a teraszon ücsörög és reggelizik. Az éjszakai izgalmak után Kisvacak alaposan megéhezett, sorra gyűri befelé a vajaskenyereket, sőt bátyjától még egy malomkerék méretű zsírosat is követel (szakácskönyvi szakszóval: zsíros deszka). A szülők távol, csak másnap este érkeznek haza, így Lacóra hárul a konyhatündér szerep, amit persze nem túl lelkesen lát el. Nem kéne annyit zabálni, figyelmezteti emelt hangon öccsét, de az sipítva követeli az újabb adagot: A gyereket, amíg éhes, etetni kell, majd megmondom anyuéknak, hogy éheztettél, fenyegetőzik. Lacó már-már egy nevelő célzatú testvéri pofon kiosztását fontolgatja, amikor kenguru ugrálással két iker érkezik, Simon Péter és Simon Pál. Péter és Pál tudjuk nyárban / Összeférnek a naptárban, idézhetjük a költőt, bár ezek itt ketten nem pereskednek. A baráti társaságban ugyanis szerepük küldönc és hírharang, most is szenzációs hírt hoznak: Hollán nagyapó gyümölcsöse az éjjel belezuhant a bányába! Ezt meg kell nézni, szóljatok a többieknek, találkozunk a meddőhányónál!, adja ki az ukázt Lacó.

Bánya02

A megbeszélt helyen gyülekezve megismerjük a Pöcök nevű másik megmondóembert és Gerlindát, a copfos jónőt, teljes létszámban együtt a társaság, így indulnak a helyszínre. A domboldalban az öreg Gasch Lipót és a még öregebb Hollán apó arról beszélget, hogy a betemetett régi bányának hol lehetett a lejárata. Nem igazán tudnak megegyezni, a vita hevében Hollán kis híján le-tejfölösszájúzza a nála kb. 3 évvel fiatalabb Gascht. Megérkeznek a gyerekek, és a sasszemű Kisvacak egyből észrevesz a domboldalban egy nagy „likat”, amit nyilván az éjszakai zuhé mosott ki. Az lesz az emlegetett lejárat, az öregek vitája így okafogyottá vált, az öreg Hollán azért még kicsit panaszkodik, hogy ő a rozoga lábaival már nem tud lemenni, hogy szétnézzen. De a mi lábaink nem rozogák, néz sokatmondóan Lacó Pöcökre.

Bánya03

A két öreg elsétál, Lacó meg igyekszik megszabadulni a többi potenciális szemtanútól is. Az ikreket elküldi, nézzék meg, hogy otthon van-e, Gerlindát meg rábeszéli, hogy kakasos nyalóka, Utasellátó csoki vagy egy zacskó zi-zi ígéretével vigye magával valahová az idegesítő öcsikét. Miután a többiek elmennek, a két vezéregyéniség egyenesen a romos bányabejárathoz megy. Az ezermester Pöcöknél teljesen véletlenül van egy paradicsomkonzerves dobozból készített elemlámpa, ettől a csávótól MacGyver is tanulhatna, csak annyit mondok.

Bánya04

A pilács fénye legalább olyan erős, mint valami filmforgatásnál használatos jupiterlámpáé, így szerencsére a fiúk kitűnően látnak a sötétben. Lassan lépkednek a gerendákkal aládúcolt vájatokban, Pöcök kicsit aggódik, mi lesz, ha rájuk omlik. Akkor majd kimentenek minket, a nagybátyám bányamentő volt, sokat mesélt ilyen esetekről, igyekszik megnyugtatni Lacó, de gyerünk tovább, tudni akarom hová vezet a járat.

Bánya05

Gerlinda csak nehezen tudja vonszolni Kisvacakot, aki természetesen ismeri annyira saját bátyját, hogy tudja, készül valamire. Nélkülem mentek le a likba, pedig azt én fedeztem fel, és még zsíroskenyeret sem adott, sorolja visító hangon az őt ért sérelmeket. Amikor utolérik a komótosan ballagó Gasch Lipótot, Kisvacak kitépi magát a copfos szorításából és odarohan az öreghez. Feldúlt szavaiból Gasch elég nehezen tudja kihámozni a lényeget, amikor aztán összeáll előtte a kép, gyors léptekkel elindul visszafelé.

Bánya06

A föld alatt Pöcök újból javaslatot tesz a visszafordulásra, Lacó természetesen csak azért se, sőt még gúnyolja is a haverját gyávaságáért. Váratlanul sztentori hang hallatszik, megálljatok, ismétli többször is. Lacó gatyája persze egyből megtelik, lidérc lesz ez vagy bányarém, rohanjunk! Egyenesen belefutnak az őket kereső Gasch Lipótba, akkor mégsem bányarém volt, bár a furcsa megvilágítás miatt úgy néz ki. Az öreg dühösen kezd magyarázni a fiúknak a veszélyekről, vízbetörés, mérges gázok, falomlás, a Hazafias Népfront kongresszusának programja, stb. Lacóék leforrázva oldalognak kifelé, az öreg nagy mérgesen követi őket. Inkább elmegyek a Kis-Balatonhoz pákásznak Matula álnéven, ott legalább nem kell ilyen anyaszomorítókkal foglalkoznom, morogja dühösen.

Bánya07

Lacóéknál az udvaron fehér zománcos kád, ilyenben még én is fürödtem anno, jej. A kádban Gerlinda mossa Lacó és Pöcök összemocskolódott ingét-nadrágját (íme a nők korai alávetésének jellemző példája), a két bányajárók takaros pongyolában ücsörögnek a hokedlin és sáros cipőjüket tisztogatják. Lacó persze dühös az öreg Gaschra, már két lasztinkat nem adta vissza, emlékezteti a többieket korábbi sérelmekre. Ennek a vacaknak meg cippzárat teszek a szájára, mert mindenbe beleszól, mutat dühösen öccsére, aki persze egyből visszavág: Ezt is megmondom anyuéknak, meg a gatyamosást is, de már rohan is elfele, mert Lacó emeli a hokedlit, hogy hozzávágja. Hát igen, néha idegesítő tud lenni a kisebb testvér, mondom ezt tapasztalt egykeként.

Bánya08

A sértett Kisvacak a kertben átnézi a zsebeit, gyufa, notesz, kaja, készül valamire, az biztos. (A nagy zuhénak amúgy nyoma sincs, kókadoznak a paradicsomtövek a száraz talajban, continuity error van itten, akárki meglássa.) Az árnyékszékre mentem, kiáltja nagy hangon az öcs a terasz felé, majd demonstratívan bevonul a kert végében álló pottyantós budiba. Eközben a falu szélén sétálgató Péter és Pál észrevesz egy katonai dzsipet, amiből régi ismerősük, Pirosfej tizedes, polgári nevén Gács Lajos, valami ládákat pakol kifelé két másik határőrrel. Hová mennek a ládával, Lajos bácsi?, érdeklődnek az ikrek illedelmesen. Trotillal berobbantjuk azt a nyílást, amit találtatok, mert veszélyes, jön a válasz, az ikrek máris száguldanak a hírrel Lacóhoz.

Bánya09

Lihegve előadott beszámolójukat azzal zárják, hogy „és Lajos bácsiék be fogják robbantani a lejárót trotlival”. Lacó már menne is a helyszínre, öccsét viszont nem hagyhatja otthon egyedül, ezért zsíroskenyér ígéretével próbálja kicsalogatni a budiból. Válaszreakció azonban nem jön, Lacó feltépi az ajtót és konstatálja, hogy öccse eltűnt. Bele nem esett, mögötte sincs elbújva, az ajtóba tűzve viszont kezdetlegesen megrajzolt térképfélét talál. Jól ismeri öccsét, ezért egyből leveszi a megfejtést: Gabi lement a bányába! És mindjárt robbantanak a határőrök, rohanás!

Bánya10

A két iker kissé lemaradva követi a száguldó vezért, de a vegyesbolt előtt útjukat állja Gerlinda. Hova ez a rohanás?, kérdezi a copfos, mint a lajhár a teknős és a csiga karambolja láttán. Kisvacak, robbantják a likat, lihegik az ikrek. A csaj a kezükbe nyomja a frissen vásárolt kanna tejet és elküldi vele az ikreket haza. Már megint kihagynak bennünket, mérgelődik Péter és Pál, de hát a parancs az parancs, a copfos meg elrohan Lacó után.

Bánya11

A domboldalban Lipi bácsi irányítja a töltetek elhelyezését, az arra bóklászó Pöcököt mérgesen elhajtja, ezért a srác a tizedessel kezd beszélgetni. Szakértő szemmel vizsgálja a drótot, ilyet boltban nem lehet kapni, de jó lenne ebből nekem vagy tizenöt méter, mereng az ezermesterek gyöngye. Majd meglátom, mit tehetek érted, nagymester, mondja kedélyesen a tizedes. Micsoda, hát így vigyáznál a szochazát védő határőrség felszerelésére, lecsukatlak tíz napra, ha nem elég, akkor egy hétre, jut eszembe a katonaságnál hallott bon-mot.

Bánya12

A töltetek a helyükön, a detonátor „tölt” állásba, a határőrök biztosítják a környéket, a falu főutcáján Lacó és Gerlinda rohan kétségbeesetten, de kiabálásuk nem hallatszik el a dombig. Vigyázat, robbantás!, kiált harsányan Lipi bácsi, mindenki fedezékbe bújik..., és a képernyőn feltűnik a folyt. köv. felirat. Ez ám a cliffhanger, bár ’73-ban még tutira nem így hívtuk.

Bánya13

38 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyauuuuu 2013.07.06. 13:39:20

Wow! Köszi! És fantasztikus lett, szerintem az ifjabb korosztály a felét sem érti a célzásaidnak :).

De álljunk már meg egy szóra! '73-ban te már általános iskolás voltál?!

Én imádtam az Öreg bányát, minden szünidei matinéban leadták legalább egyszer, és minden egyes alkalommal végig is néztük. Én legkisebb leány vagyok, és bizony, Kisvacak viselkedése hűen tükrözte az én nővéreimmel szemben tanúsított magatartásomat :). Ezt pedig ők nem is mulasztották el egyszer sem az orrom alá dörgölni, mikor azon morogtam, hogy milyen idióta, idegesítő kis stöpszli, mindig csak a baj van vele :).

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.07.06. 13:58:46

@nyauuuuu: Te a legkisebb lány vagy? Én meg a legidősebb. Minden legidősebb lány nevében el kell mondanom, hogy azért cinkeltük a legkisebbet, mert minden mese róla szólt. Képzeld, az egyikben még a lábujjamat is levágták. Túléltem. De volt olyan is, amikor szurokba és tollba forgattak. És mégis itt vagyok. A királyfi kié is lett???

Gabba 2013.07.06. 14:12:34

@nyauuuuu: a célközönség a mai 30-as, 40-es korosztály. Ebbe még szűken, de beleférek. (mondjuk, nem alulról :)

Pácsó Ármándó 2013.07.06. 15:44:27

"Inkább elmegyek a Kis-Balatonhoz pákásznak Matula álnéven" :-)
A "Tüskevár" mikor készült, ha tudod?
Gasch/Gács, Pirosfej tizedes magyarosított? :-) Amúgy miért pirosfej? Mert kommunista vagy mert vörös hajú? (Amit nem láthattak a fekete-fehér filmen a nézők)
Mi az a bon-mot?

@aggyistenbiri: Melyikben vágták le a lábujjadat? (Te kis csonkolásfetisiszta:-))

@nyauuuuu: Nekem az unokatesóm idősebb 3 évvel és nagyon utáltam amikor ő volt a "főnököm"!

Gabba 2013.07.06. 16:14:19

@Pácsó Ármándó: a Tüskevár sorozat '67-es, és azt is Fejér Tamás rendezte
Pirosfej vörösesszőke, a bon mot meg elmés, vicces mondás.

nyauuuuu 2013.07.06. 17:45:15

@Gabba: Ne aggódj, a férjem éppen ilyen öreg, szoktam is érte csúfolni rendesen :). Majd a Grimm-talin kitárgyaljuk az életkorodat :P.
@aggyistenbiri: Bezony, a tesóim közül is nekem van a legkirályabb férjem :D. Szoktam is neki mondogatni, hogy fehér ló nélkül is ő a király.
@Pácsó Ármándó: Elnézem a két lányomat, és sokszor muszáj megállnom, nehogy beavatkozzak, mert nálunk is igyekszik a nagyobb főnökösködni, a kisebb meg a hisztivel érvényesülni. De ezt maguknak kell megharcolniuk :). Te is egyke vagy, tigrisem?

Gabba 2013.07.06. 18:08:00

@nyauuuuu: öreg a Gasch Lipót meg a Hollán!

nyauuuuu 2013.07.06. 18:11:18

@Gabba: Én magamat is mindig leöregezem. Ha meggondolod, tizennyolc-húsz évesen a te mostani korodban lévő emberkéket simán csókolomoztad, vagy zavarban voltál, ha azt mondták, tegezd őket nyugodtan. Majd a talin rájössz, hogy a többiek mind a következő generációból származnak, csak mi ketten vagyunk a 65-74 közöttiből (már ha a te korodat jól tippeltem :D).

Pácsó Ármándó 2013.07.06. 18:42:55

@nyauuuuu: Van egy húgom.

@Gabba: Össze kell adni? :-)

Pácsó Ármándó 2013.07.06. 21:04:16

Azé' a P&P duó kicombosodhatott a forgatás végére :-)

Gyerekkoromban a következő összetételű szendvicseket rendeltem rendszeresen: Kacsazsíroskenyér-lilahagymával és paradicsomszeletekkel, kenyér-felvágott-sajt-mustár és pirosaranypöttyökkel tarkítva, fokhagymás pirítós ráolvasztott sajttal és mellé csubi. A liter tea vagy kakaó alap volt.

Gabba 2013.07.06. 21:12:40

@nyauuuuu: akkor te egyidős vagy a filmmel?

Bergamott 2013.07.06. 21:15:26

Én, mint kisebb testvér úgy emlékszem, hogy magam voltam a megtestesült jóság és szófogadóság. A nagyobb tesó ezt persze hivatalból vitatja.

Nekem sajnos ez a sorozat is teljesen kimaradt (73-ban még buja gondolat sem voltam :)), de így is jó volt olvasni.

nyauuuuu 2013.07.06. 21:18:36

@Gabba: Kis híján :). Idén még nem leszek negyven.

W.Jack. 2013.07.07. 09:34:17

Nem akartam hálátlannak tűnni, hogy annyira vártam ezt a hv-t, aztán nincs hozzá egy szavam se, de jelzem: elolvasnom már tegnap sikerült :)
Régebben azt hittem, hogy a lehetetlen= a kinyomott 3,78 méter fogkrém visszajuttatása a tubusba; tegnap viszont rájöttem, hogy ugyanezen kategóriába esik a komment telefonba történő simogatása, miközben másodfokú viharjelzést generáló szél rángatja alattam a fedélzetet :)

No de a lényegre térve: remek lett a poszt, az első részt sikeresen újra is néztem, és megállapítottam, hogy van némi Ennio Morricone-s beütése itt-ott a zenének, ami eddig fel sem tűnt.
Ez viszont most sem vettem észre: "(A nagy zuhénak amúgy nyoma sincs, kókadoznak a paradicsomtövek a száraz talajban, continuity error van itten, akárki meglássa.) " De abszolút :D. Köszönet érte, hogy rámutattál, az Arany Jánosos, Tüskeváras átcsatolásért külön hála :)

@Pácsó Ármándó: Az én tippem a Hamupipőke lenne (már a lábujjlevágás témában)

@nyauuuuu: Érdekes, nálunk az egyke gyerkőcöm ismert magára Kisvacakban:) (bár ő Denisz, a komiszra is azt mondta, hogy teljesen olyan, mint ő :D)

Gabba 2013.07.07. 10:34:16

@nughop: és az megvan, hogy az alig félórás részekből két perc csak a főcím? Ez milyen gyerekkínzás volt már a videomentes világban :)

nyauuuuu 2013.07.07. 10:38:49

@Gabba: @nughop: Off, bocsi. Tessenek ellenőrizni az általam ismert e-mailcímeiket, és válaszolni a feltett kérdésre, legyenek szívesek. Jövő héten olyan helyen nyaralok, ahol nincsen térerő, péntekig, szeretnék elmenetelem előtt némi bizonyosságot nyerni. Köszönöm!

Gabba 2013.07.07. 11:07:19

@nyauuuuu: én már tegnap este válaszoltam

nyauuuuu 2013.07.07. 11:22:38

@Gabba: Elküldenéd még egyszer? Hozzám nem érkezett meg :(.

Pácsó Ármándó 2013.07.07. 11:26:09

@nyauuuuu: Off: Lehet, hogy a kukucgmail.kom miatt :-)

nyauuuuu 2013.07.07. 11:39:53

@Pácsó Ármándó: Tuti :). Már csak azért is, mert Gabbával nem arról a címről levelezek. :)

W.Jack. 2013.07.07. 11:48:35

@nyauuuuu: Megtörtént :) (Amúgy Gabba válaszát én se nem láttam)

@Gabba: Én most könnyű helyzetben voltam, úgy ugrottam át azt a részt, ahogyan csak jónak láttam (aztán persze a gyerek miatt csak meg kellett nézni:))
És akkor tolmácsolnám is a kérdését azoknak, akik tán tudják rá a választ: "miért árnyékszék az árnyékszék?"

Pácsó Ármándó 2013.07.07. 12:38:59

@nughop: Mekkora a gyerek?
Az okosok azt mondják, hogy: szék a formája és a használata miatt (ráülsz) és azért árnyék, mert érdemes volt az árnyékba építeni, hiszen nyáron ha tűzne rá a nap, nagyon hamar felmelegedne és ki kellene tárni az ajtaját ami nem kívánatos, mert egyrészt meglátnak, másrészt a szagok elszabadulnak, harmadrészt meg bemegy a macska és a lábadhoz dörgölőzik.
Egy vulgáris népi rigmus szerint:

"Ha árnyékszék a székhelyed,
oda rakod székleted!"

Állítólag az "árnyékszék" szavunk távoli rokonságban áll a "valószínűleg" szavunkkal is.

W.Jack. 2013.07.07. 14:11:48

@Pácsó Ármándó: Köszönöm szépen a részletes választ :) Az árnyékkal kapcsolatban nekem is hasonló volt a tippem, de a csemete szerint "olyan hely nincsen, ami mindig árnyékban van" :)
Amúgy az idézett ifjonc a pár héttel ezelőtti kürtőskalács sütős kerti buli keretében ünnepelte a 6. születésnapját.

Pácsó Ármándó 2013.07.07. 14:45:15

@nughop: Isten éltesse sokáig! Egy vagy több fa vagy mezőgazdasági gazdasági épület árnyékolhatja nappal, éjjel meg nem kell :-)

nyauuuuu 2013.07.07. 14:56:46

@nughop: Én fejből nem vagyok olyan okos, mint a tigris, viszont jól tudok guglizni. És ott konkrétan ez szerepel:
"Az etimológiai szótár szerint az árnyékszék - mely összetett szó -, jelentése a következő: Árnyék, vagyis: fészer, szín, sátor-féle (árnyékház), ill. szék, mely ilyen összefüggésben lyukas széket jelentett (átlyuggatott szék) (Magyary-Kossa: Orvosi Emlékek)"

Virt02 2013.07.08. 08:21:22

Apropó zene:
vegyük észre, hogy a zenéje azért ennyire jó ennek a sorozatnak, mert A fekete tulipán című francia alendölon-filmben is ugyanezt használták...

Hogy ki lop... kölcsönözte kitől, azt rátok bízom.

Virt02 2013.07.08. 09:50:50

Egyébként egy szimpla tizedest küldenek ki robbantani...???

mézescsók 2013.07.08. 11:48:18

Alkalmasint szokták ismételgetni a királyi tv-ken ezeket a sorozatokat, úgyhogy nem korfüggő. Most pl. pont a Tüskevár megy vasárnap du. - talán valamelyik Dunán.
Nekem bejönnek a régi gyereksorozatok, talán mert voltak jó gyerekmesék, történetek, rendezők (Palásthy!) és gyerekszínészek is, bár megjegyzem, hogy a két ikret játszó gyerek kifejezetten béna, a főszereplő Laci meg kifejezetten merev és modoros. Kisvacak, mint a többi filmjében is, jó és aranyos, hasonlóképpen Pöcök is.

A filmet különben eléggé eltájolták, mert Óbánya közel sincs a nyugati határhoz (Baranya megyei icipici, de gyönyörű település Pécsváradhoz közel, alig 100 lakossal).

A zománcoskád is valami? Nekem nagyanyámék valami bazi nagy pléhkádat töltöttek meg reggelenként vízzel, ami estére felmelegedett. Volt fürdőszoba, de hol volt annak romantikája az udvari locsogáshoz képest? A szőlőben meg hordóban fürdettek, egyszer pedig teknőben is.
Nekem két nővérem volt, már csak az egyik él. Elég nagy volt köztünk a korkülönbség, igyekeztek is lerázni rendesen. Amikor az idősebbik nővéremnek udvarolt a férje, rettenetesen jól álltam anyagilag. Anyu ugyanis mindig rájuk akart sózni, aminek a vőjelölt nem nagyon örült, de nem merte az anyu szemébe mondani! Ezért aztán rendszeresen korrumpált,hogy tünjek el, én meg hagytam. Sajnos az esküvővel végeszakadt az aranykornak.
A fiatalabb nővéremet sem kellett félteni, általában Ő verekedett helyettem. Egy időben zsaroltam ezzel-azzal (hiába, Ő már nagylány volt hozzám képest), egyszer aztán megkínált cigivel, persze, nem hagyhattam ki, bár pokolian rossz volt (utána majdnem 20 évig nem gyújtottam rá!) Na, ezek után nem jött be egyetlen trükköm se. Így utólag visszaemlékezve eléggé mihaszna kölyök lehettem lány létemre!

Gabba 2013.07.08. 14:12:04

@Virtusblog: kösz az infót, akkor azért volt olyan ismerős a zene!

@mézescsók: mintha a filmbeli Óbánya nem lenne pontosan behatárolva, csak a határ közelségét hangsúlyozzák gyakran

mézescsók 2013.07.08. 14:24:24

@Gabba: Pár éve láttam a sorozatot, illetve egyes részeit egy nyári ismétléskor. Nem akarom lelőni a poént azoknak, akik még nem látták, de bizony a bánya és a határ közelsége igencsak fontos a történet szempontjából. Nem olyan nehéz rájönni, hogy miért. Az igazi Óbánya kb. Dél-dunántúl közepén van és sehol a határ!
Bár a történet szempontjából ennek semmi jelentősége. Gondolom kerestek valami odaillő nevet: régi, elhagyott bánya, stb. Ahhoz meg jó.

Nem szponzorál engem egyébként Óbánya önkormányzata, de nagyon bájos falucska, zömében sváb hagyományokkal. Gyönyörű a környezete, érdekes a falumúzeuma (fazekasság, fafaragások, babakiállítás, stb.)és jót ettünk-ittunk. Így nyáron, ha hétvégén nincs egyéb program, érdemes arra keveredni, de tény, a fővárostól messze van.

Pácsó Ármándó 2013.07.08. 17:29:06

Én úgy tudtam, hogy van egy Óbánya Vasbogdány mellett is :-)

Virt02 2013.07.09. 09:11:55

@Pácsó Ármándó:
Öregberénytől keletre?

Csillagkút is arra van?

mézescsók 2013.07.09. 09:31:55

@Pácsó Ármándó: Én megy úgy, hogy Magyarországon csak egy Óbánya nevű település van. Ha tévedtem, bocs.

Pácsó Ármándó 2013.07.09. 10:19:12

@Virtusblog: Azaz! Csillagkutat úgy találod meg a legkönnyebben, hogy túlmész rajta és visszatolatsz. Pont ott lesz! :-)

@mézescsók: Ez csak egy tréfás megjegyzés akart arra lenni, hogy a filmkészítők gyakran találnak ki a valósághoz hasonló földrajzi neveket. Az Óbánya annyira hasonlít, hogy van is ilyen :-)
(Vasbogdány az Anygyalbőrben című filmben szerepelt és kitalált név)

Gabba 2013.07.09. 10:38:19

Pácsóval nagyon kell vigyázni... :)

amúgy ma délben folyt.köv.

mézescsók 2013.07.10. 11:52:13

@Pácsó Ármándó: Irtam én is, hogy a történet szempontjából semmi jelentősége, és hogy írtak valami odaillő - mármint régi, elhagyott bányához illő - nevet.
Megjegyzem, én pl. Öregberényről hittem azt, hogy van, de nem.
süti beállítások módosítása