Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Élet az emberek után 1x01 - Hátrahagyott testek

2013. július 02. 09:00 - Chat Géza

A spektrum egyik legújabb sorozata kerül ezúton a Hogyvolt terítékére, mely során azon leszünk, hogy az audiovizuálisan elhangzó okosságok, írott formában is megmaradjanak a jövőbeli, emberek nélküli időkre. Azt mondja a narrátor, hogy képzeljünk egy olyan Földet, ahol nincs egy ember se. Már szimpatikus ez a jövőkép, ha a reggeli tömegközlekedésre, vagy a nyári fegyencjáratokon való sínylődésre gondolok. Nem az a kérdés izgat most bennünket, hogy hogyan jutunk el a nulla főt számláló populációig, hanem az, hogy mi lesz, ha a Föld magára lesz hagyva szépen?

i-9080_2_letter.jpg

1 nappal később. Ezt mondjuk, így nem nagyon tudom elképzelni, hogy egyszer csak a hétmilliárd ember szimplán nullára redukálódik, de most nem is ez izgat minket, hanem az, hogy mi lenne a Földdel, ha mi nem lennénk? Az első napon leginkább a gyárak állnának le, így rövid úton megszűnne létezni olyan luxus, mint elektromosság, ezáltal se internet, se facebook, se twitter, se tumbli, semmi nem lenne széles a világon. Már rossz. Már csak ettől emberek, sokasága vágna eret magán, ha nem lenne adva a tény, hogy alapból sehol sincs egy emberszabású humanoid se.

1 hónappal később. A lefagyasztott hullák, spermák, őssejtek, petesejtek is elkezdenek szépen olvadozni és bomlásnak indulni, magyarán nehogy azt higgyük, hogy a hibernálás akkora marha tuti dolog. Amint elfogy a folyékony nitrogén a spermabankokban és minden ilyen ipari mértékben emberi szutymákot tároló létesítményekben ugyanolyan szar lesz a helyzet, mint máshol Nagyon úgy tűnik, hogy az emberiség bármi idegen technológiával történő rekonstruálásának az esélye egy nagy kövér nullával egyenlő. De. Hallottunk-e már olyanról, hogy Halhatatlanság Lemez? Én tuti nem. Nos, ez egy lemez, mely Stephen Hawking, Stephen Colbert (komikus) és Jo Garcia (Playboy modell) DNS állományát tartalmazza, ami alapján egy jó képességekkel megáldott űrlény horda faszán rekonstruálhatja az emberiséget, ha éppen kedve szottyan persze. Jók az oddsok a Halhatatlanság lemezre, na.

i-9080_1_letter.jpg

3 hónap múlva. Hát hogy maradhatna még halhatatlan az ember, ha nem egy űrben keringő flopi lenne a legnagyobb aduász? Így tenné fel a kérdést egy jó tanár. A válasz: művészet által. A szobrok, festmények, meg minden ilyen múzeumi fityfirittyek egész jól fogják bírni a sarat.

6 hónap múlva. A természet fogja és megöli az elhagyatott épületeket, mert az eső, a penész, a gomba, a rovarok kikezdik házakat. Ellenben a már eleve extrém időjárási körülmények mellett épített házikók, mint az antarktiszi kutatócsoportoknak összetákolt, non plusz ultrás, Kempinskire hajazó menedékek, simán bírni fogják, amíg nem változik meg az adott terület éghajlata, és a meleg következtében életképes növények, rovarok lephetik el és rohaszthatják atomjaira azt is szépen. No meg a USS Constitution a legrégebbi, máig vízen lévő hadihajó. Ez sem ám csak úgy ott van a vízen, oszt kiskezit csókulom. Az ezer éves fa szépen ereszti befelé a vizet, most is, hogy ezt olvassuk, csakhogy szivattyúzzák is egyből kifelé a hajótestből. De, ha első nap megszűnt az áram, akkor hat hónap múlva se lesz más a helyzet, ami nélkül a szivattyúk nem igen dübörögnek, ugye, szóval ezt a nagy ladikot is,mint sok más ember alkotta tárgyat jól kikezdi majd a természet.

i-9080_4_letter.jpg

9 hónappal később a USS Constitution rendre megadja magát. Elég nagy szopó ez, Nem is beszélve arról, hogy 3 év múlva a Föld körül keringő úrállomás, ami amúgy a Halhatatlanság Lemezt is őrzi, szépen elég és a semmivé lesz, ahogy a Föld légkörébe érve lezuhan a fenébe. Na, elég szarul állunk. Jöhet a B terv. Ja, hogy ez volt az?

5 év múlva. A házak új lakói növények és állatok lesznek. Páfrányok, muskátlik, kutyák, cicák helyett inkább mohát, tölgyfát és ízeltlábúakat vizualizáljunk magunk elé. Ennek következményeként 20 év múlva Houston óriási stadionja már egy fasza kis batman denevér barlang lesz. 25 évvel később a múzeumokban tárolt múmiákat először a penész kezdi ki, majd az atkák falatoznak belőlük kicsit, mire szépen csendben elporladhatnak végre. De mi lenne az oly szakszerűen mumifikált Lenin elvtárssal? Nem kell ezt túlbonyolítani, mivel az embermentes világban nem gondozza senki az egykori komcsi vezért, az ő élettelen teste is a fáraók sorsára jut.

i-9080_3_letter.jpg

35 évvel később. Az otthonok, irodák, házak repedezve roskadoznak. Példa a jelenből és a legújabb James Bond filmből is ismert Hashima sziget. 1890-es évek a Mitsubishi gyár a sziget alatt kezdett szenet bányászni. 1974-ben a gyár átállt a kőolajra és a bányászcsaládokat visszaköltöztették Japánba. Azóta a sziget le se van szarva, a város teljesen kihalt, a szél majdnem negyven éve fújja be a házakba a sós vizet, a menetrend szerint érkező éves tájfun és az ehhez tartozó óriási hullámverésekről nem is beszélve. Mint a legtöbb szellemvárosban, úgy ebben sem laknánk szívesen.

50 év múlva. 50 éve sehol egy hangoskodó szomszéd, egy kötözködő részeg állat, de az emberi szó mégsem pusztul ki. Azt meg hogyan? Hát a jófej házi papagájok nem olyan segghülyék, mint ahogy azt gondoljuk, mert rengeteg frázisra emlékezhetnek, amit gazdáik nagy műgonddal rájuk erőltettek és ezt hosszú élettartamuk és memóriájuknak hála, tök sokáig tudják károgni a vörösseggű páviánoknak mondjuk.

i-9080_6_letter.jpg

75 múlva. A narrátor hiába szépíti a lényeg attól még csak ez marad, hogy a madárszar szépen kikezdi az acélszerkezeteket. Mondanak is erre egy kiváló iskolapéldát, hogy valamelyik híd is pont így járt, össze is dőlt a picsába, pont azért mert galambok szarták össze-vissza. De az anyagfáradás okán, 100 év és a tartószegecsek szépen megadják magukat, a Szabadság-szobor még csak-csak bírja, de a már említett stadion Houstonban, fasza kis animáció prezentációjában beomlik a picsába. 150 év múlva Boston is elég szarul fog kinézni, ahogy a többi város is, gondolom én, bár erről egy kósza félmondat nem esik amúgy, és már a papagájok is elfelejtenek szép emberi nyelven csacsogni. Érdekli is a többi állatot, nem? 200 év múlva. Ekkor már minden épület CGI növényzetbe burkolózva ömlik össze és válik a földdel egyenlővé.

300 év múlva a Szabadság-szobor még mindig bírja, de aztán pikk-pakk belehullik majd az óceánba, ami így jó eséllyel fennmaradhat az örökkévalóságnak, hacsak az óceán nem párolog el egyik pillanatról a másikra. 500 év múlva a Sixtus-kápolnának is befellegzik, Leonardo remekművének sanyi. Már a narrátor is lassan kifogy a szóból, mert bizony nincs mit szépíteni, hiába minden, 10.000 év múlva konkrétan nulla darab jel fog arról tanúskodni, hogy itt valaha emberek kurvaanyáztak egymással. 100 millió év múlva aztán meg pláne semmi jel nincs az ember által teremtett miliőknek, maradnak a csontvázak, mert azok esőben, szélben, fagyban, mindenhogy megmaradnak.

A műsor a Spetrum műsorán látható, július 1-től, minden hétköznap 19:00 órától.

41 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2013.07.02. 09:38:20

Mocskos jó ez a sorozat, köszönöm, hogy van belőle hogyvót!!!
Ha írsz a többi részről is, és lenne érkezésed, hogy még több képet betegyél, annak nagyon örülnék!

Andi1234 2013.07.02. 10:01:31

Én is nagyon szeretem ezt a sorozatot. Érdekes és látványos!

fofofo 2013.07.02. 10:31:17

Jó sorozat, jó ötlet betenni a hv-ba, jó poszt! Köszi.

Johnny336 2013.07.02. 10:40:17

Ezek után gondoljunk bele, hogy a Föld bolygó 4,5 Mrd éves.
A 4,5-hez képest mi az a 100 millió év?
Az ember kb. 6 millió éve indult el az egyedfejlődés rögös útján - kb. ekkor váltunk el a majmoktól.

Valóban képtelenség, hogy léteztek már előttünk itt értelmes civilizációk, amik esetlegesen elpusztították magukat (ahogy mi is tesszük magunkkal, pár ezer év alatt)?

Postmode (törölt) · http://postmode.blog.hu 2013.07.02. 11:09:53

A sorozat alap! Nagyon jól össze lett szedve a posztban. 'valamelyik híd is pont így járt, össze is dőlt a picsába, pont azért mert galambok szarták össze-vissza' - ez a kedvenc mondatom :) Ebben a részben kitértek Hashima szigetre, akit érdekel megnézheti a Google Street View segítségével, mert nemrég feltérképezték a japcsik.

Polemius 2013.07.02. 11:26:48

"Valóban képtelenség, hogy léteztek már előttünk itt értelmes civilizációk, amik esetlegesen elpusztították magukat (ahogy mi is tesszük magunkkal, pár ezer év alatt)?"

És nem használták el a nyersanyagokat? Nem bányásztak, nem szennyezték, alakították át a környezetüket?

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.02. 11:27:30

én most hallok csak róla :) de meg fogom nézni, nagyon jónak tűnik

fepe 2013.07.02. 11:36:24

"10.000 év múlva konkrétan nulla darab jel fog arról tanúskodni, hogy itt valaha emberek kurvaanyáztak egymással"

Ez azért így ebben a formában jó nagy kamunak tűnik. Egy koszlott kőbalta is kibírt ennyit. A sima csontok 100 millió évet is kibírnak. Kíváncsi lennék azért arra, hogy egy panelépület csak úgy porrá megy és elviszi a szél tetőstül, alapostul, mindenestül.

fepe 2013.07.02. 11:41:29

@Polemius: De igen. De előbb tisztázd le magadban, hogy mi az hogy nyersanyag? Fa? Kő? Olaj? Volt? Van? Lesz? Na ugye...
Mi az, hogy szennyezni? Mennyi a CO2 szintje a levegőben?! Mennyi a foszfor a vizekben? Teljesen tök mindegy. Szennyezésről akkor beszélsz, ha megváltoznak ezek az értékek és Rád negatív hatással vannak. Ha a föld levegője 10% széndioxidot tartalmazna, akkor az lenne a normális, ha 20%-ot, akkor meg az...

Ha holnap eltűnsz a Földről és 100 millió év múlva jön egy új faj, ők is találnak gázt meg olajat a földben, ha egyáltalán ez érdekli őket a legkisebb mértékben is. Ha nem találnak, akkor találnak mást. Arra épül majd a civilizációjuk és kész...

belekotty 2013.07.02. 11:57:25

Mindehhez még hozzátesszük, hogy milyen porszemek vagyunk az Univerzumba....

inspired.blog.hu/2013/04/23/porszemek_vagyunk_az_univerzumban

belekotty 2013.07.02. 12:01:22

@fepe: Százmillió év alatt az olaj és gázkészletek jelentős része újraképződik.

sidol 2013.07.02. 12:07:41

@belekotty: elég szar lenne, ha 100 millió év mulva még bárkinek szüksége lenne olajra és gázra...

Postmode (törölt) · http://postmode.blog.hu 2013.07.02. 12:22:43

érdekes volt látni, hogy a 3000 (5000?) év múlva címkénél egy Piramis volt, nem pl. az Újpalotai Ltp.

fepe 2013.07.02. 13:10:25

@belekotty: Tudom. Nem ez volt a mondandóm lényege. Beszélhetünk uránról is. Mi az hogy nyersanyag, meg elhasználni, meg szennyezni?! 100 millió éves nagyságrendben, teljesen más civilizációban ezek teljesen mást jelenthetnek. Naiv, aki azt hiszi, hogy egy 100 millió éve élt civilizáció nyomait a levegőbe juttatott szennyeződések alapján lehetne megerősíteni vagy akár cáfolni.

Ha úgy veszem az ősember korában is "szennyezett" volt a légkör... ha meg úgy veszem, akkor ma sem az. Egyetlen kérdés csak, hogy mit tekintünk normának...

Ultrahangos Zsírbontás · http://mystica.hu 2013.07.02. 13:23:36

Az alexandriai világítótornyot ie 250 körül fejezhették be, és 1480-ban ment teljesen tönkre a sorozatos földrengések miatt. Azaz 1750 évet kibírt.
Szóval szerintem a melegebb, sivatagos éghajlat alatt sokkal tovább húzhatja minden.

Mikó? 2013.07.02. 13:25:40

Hallhatatlanság? Nem inkább halhatatlanság?

Johnny336 2013.07.02. 13:49:19

@Polemius: mi a kb. 65 millió éve kipusztult dinókból származó fosszilis energiákat használjuk - például.

Senki nem tudja megmondani, hogy mi lehetett 100 millió éve.

Az univerzum 13,87 milliárd éves, volt a mindeható emberi civilizáció előtt is élet.

Naivitás azt hinni, hogy csak mi vagyunk, és csak mi vagyunk értelmes, intelligens, civilizált létforma.

Johnny336 2013.07.02. 13:55:35

@Ultrahangos Zsírbontás: nyílván a világítótorony nem lett magára hagyva 1750 évre. Karbantartás, javítás, stb.

Egy autót leraksz a mező közepére, akkor 2 év alatt porrá rohad a kasztni - ha elviszed lakatoshoz, az rendberakja neked, és újra kiparkolhatsz vele kettő évre a mező közepére.

belekotty 2013.07.02. 14:01:57

@sidol: Ha újra reszetelődik a földi civilizáció, akkor miért ne?

@fepe: Speciel az urán nem termelődik újra.

belekotty 2013.07.02. 14:04:27

@Johnny336: "mi a kb. 65 millió éve kipusztult dinókból származó fosszilis energiákat használjuk - például."

Ez csak egy feltételezés. A fosszilis anyagok jelentős része - a szénhidrogének - más úton is létrejöhettek. A szénkészletek nyilván hogy a növénytakarókból vannak.

belekotty 2013.07.02. 14:06:00

@fepe: "Naiv, aki azt hiszi, hogy egy 100 millió éve élt civilizáció nyomait a levegőbe juttatott szennyeződések alapján lehetne megerősíteni vagy akár cáfolni."
- Ez így van. Bár mondjuk százmillió éves mintákból, amelyek légzárványokat tartalmaznak, simán ki lehet mutatni a robbanó motorok adalék anyagait.

Johnny336 2013.07.02. 14:07:04

@belekotty: sikerült már kimutatni?

szeme közé, laposan! 2013.07.02. 14:09:48

HaLLhatatlanság? Ezt meg hogy érted?

Polemius 2013.07.02. 14:11:01

Nem csak folyamatosan keletkező nyersanyagok léteznek. A különféle ércek, vagy például a radioaktív anyagok nem termelődnek újra akkor sem, ha két civilizáció közt eltelik pár százmillió év.
A Föld kőzetének szerkezetét, összetételét, mozgását elég jól ismerjük ahhoz, hogy feltűnjön, ha bármikor is valamit kitermeltek.
Ráadásul a másik oldalon ennek a nyersanyag-feldolgozásnak nyoma lenne a lerakódásokban is. Ahogyan egy-egy nagyobb meteorit becsapódásának nyomait ki tudjuk mutatni, vagy az üledékes kőzetekben a klímaváltozást. De nem tudok róla, hogy bárhol találtak volna például koncentráltan olyan fémoxidokat, amelyek természetes úton nem keletkeznek (mert először az ércből elemi fémet redukáltak volna a felhasználásról).
Persze elképzelhető technikailag, iparilag fejletlen, de más területen (kultúra, elméleti tudományok) fejlett civilizáció. Ám valószínűtlennek tartom.

Mellesleg millió éves fosszíliákat találtak már néhányat, de egyetlen millió éves könnyűbúvárt vagy tengeralattjárót sem sikerült még előásni. Persze lehet azt mondani hogy azért, mert elbomlott. De a fosszíliák jelentős részénél is ez a helyzet: az eredetinek a lenyomatát találjuk meg.
De sehol egy üveghamutál-lenyomat a mészkőzárványokban.

fepe 2013.07.02. 14:26:48

@belekotty: Pontosan. De nem tudod megmondani, hogy használtak-e el belőle az idők során vagy egyenesen hoztak még ide belőle a Szíriuszról valamikor. :D

fepe 2013.07.02. 14:28:59

@belekotty: Lehet. De egy 100 millió év múlva élő civilizáció számára az csak egy anyag lesz a sok közül, aminek az ottani jelenlétét esestlge nem tudják megmagyarázni. Max. lesz rá valami teória, hogy ilyen meg olyan meteor... De szinte teljesen kizárt, hogy rávágja valaki, hogy de hát ez robbanómotor adalékanyag. :D

Macropus Rufus 2013.07.02. 14:38:13

@Polemius: miből gondolod, hogy nem? :o
lehet, hogy a jégbezárva talált nagymennyiségű széndioxidra utaló jelek, azok pont a szennyezés jelei voltak.
De véleményem szerint nem lehet kimutatni egy több több millió évvel ezelött történt szennyezést, (+semmi nem garantálja, hogy ők is szennyezték a környezetüket), a bányászással és egyéb, környezet változással járó munkáknak a nyomait meg az erozió pik-pak megoldja. 10-20millió év távlatából nem lehet megmondani, hogy élt-e valaha is fejlet lény ezen a bolygón. Aztán lehet, ha leásnának 100-150m-et a föld alá, akkor találnának még ezt-azt, mint ahhogy mi is találnunk millió éves leleteket, de abból maximum tippelni tudnak a fejletségünkre (mint ahhogy mi is csak tippelünk a leletek láttán)

Macropus Rufus 2013.07.02. 14:42:29

@fepe: a panel lakások szerkezete 80-120 évre van szavatolva. Nem 100millió.
300 év múlva a panel lakások egy rakat betontörmelékké fognak válni. Aztán szépen lassan megszünik létezni. 100millió év a rohadt sok ám :)

fepe 2013.07.02. 14:59:32

@Macropus Rufus: Tudom én, hogy rohadt sok. De ha 80-120 évig élhetsz benne, abból nem következik az, hogy 300 év múlva betontörmelék lesz, 10 ezer év múlva meg egyáltalán nem marad belőle semmi. Mert hogy a cikk és a sorozat ezt állítja!

10 ezer év az rohadt kevés ám ehhez. ;)
5-7000 éves sima égetett téglákat találtak már régészek. Ennél szerintem a vasbeton jóval ellenállóbb. Szóval lehet, hogy leszakad az összes híd, összedől az össze panel 10 ezer év alatt (sőt, szinte biztos), de hogy nyoma sem marad egyiknek sem, az kamu...

Pszt! 2013.07.02. 15:55:54

Nem valami friss téma. Évekkel ezelőtt láttam a tvben.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.02. 16:31:58

@fepe: Az gizai piramisok cirka 4500 évesek és azt leszámítva, hogy picit más a felület minősége köszöni szépen, de jól van pl. a Kheopsz piramisa.

Szóval a filmben emlegetett 10k év múlva sanszosan a piramisok egy része simán állni fog és ezt még egy avít fotofelderítő egység is simán kiszúrja...

Vannak még ehhez hasonló építmények, amik 10k év múlva is simán mutatják, hogy ez biza mesterséges...

calen 2013.07.02. 16:43:53

A film készítői számoltak az atomerőművek, olajfinomítók, tankerek, stb. okozta környezeti hatásokkal? Volt a filmben kétfejű káromkodó papagáj? :)
Szerintem erősen idealizált ember nélküli jövőt mutattak.
Tény, hogy a bolygónk elképesztő regenerációs képességgel bír. Pl. emlékszik még valaki a Mexikói öbölben történt olajömlésre? Na azt felzabálták a hirtelen elszaporodott lebontó baktériumok.
De attól még a radioaktív szennyezés nem tréfadolog.

Diopapa_sok 2013.07.02. 17:28:41

@wmіkі: amikor postolsz, akkor az értelmes életben is kételkedem, nem csak az evolúcióban...

Void Bunkoid 2013.07.02. 21:13:08

Úristen b*szdmeg. Helyesírásból a cikkíró egy irdatlan nagy egyest érdemel.

"@szeme közé, laposan!: @Mikó?: elgépeltem na."

NÉGYSZER egymás után? Ne haragudj csetgéza, de ez nem elgépelés.

A "Huston"-ról, és még sok más egyébről nem is beszélve.

Igen, majd sokan írják, hogy fúj, hülyegyerek, ez egy blog, nem a nyelvtanérettségi, de könyörgöm, ez _rettenetes_. Ilyen helyesírással felső tagozatba nem lett volna szabad engedni a cikkírót, b*szki :P azonkívül igenis, egy blogon is adjon valamennyire a formára az ember, lesz*rom, hogy stilisztikailag nem egy irodalmár, de azért egy tízéves gyerek színvonalát el sem érő helyesírással (és intelligenciával, legalább a spellcheckert bekapcsolta volna a böngészőjében) legyen szíves ne akarjon már ismeretet terjeszteni meg műveltkedni, mert kb olyan hatást kelt, mintha egy pedofil akarna óvodát nyitni :)

Chat Géza · http://chatgeza.tumblr.com/ 2013.07.02. 21:39:00

@Void Bunkoid: javítva lett pár dolog, nem mondom, hogy minden, mert biztos átsiklottam pár megbocsáthatatlan hiba fölött.

btw az ismeretterjesztést a spektrum prezentálja, a hogyvoltban csak leírtam, mi volt az aktuális műsorban.

@calen: lesz olyan rész, ami a fertőzésről fog szólni

hot-spot (törölt) 2013.07.02. 22:36:16

@Polemius: Szerintem pedig képes lenne teljesen nyom nélkül eltűnni egy fejlett civilizáció is,ha az a Földön volt, és kellő idő áll rendelkezésre a nyomok eltűnéséhez.

hot-spot (törölt) 2013.07.02. 22:37:25

@Pszt!: Ez meg a másik.
Ez elég régi műsor már a spektrum tv-n ment.

hot-spot (törölt) 2013.07.02. 22:41:23

@belekotty: 65 millió év az nagy idő lenne?
Szerintem a Föld történetében nem.

Olyan nyom nélkül tűnne el a civilizációnk,hogy még egy gránitba fúródott acél szög sem maradna utánunk.
Még véletlen sem.

Elég lenne úgy 20 meteorbecsapódás,egy kis kéregátrendeződés,pár szuper vulkán,azt minden bizonyíték beolvadna a magba.
süti beállítások módosítása