Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 2x14 - Race for Power (Küzdelem a hatalomért) ÉVADZÁRÓ

2013. június 29. 09:00 - Gabba

Jó széllel hasítunk az Osborne fedélzetén Fucsou felé, ami a kínai teakereskedelem korabeli központja, James elégedetten közli Baines-szel, hogy legalább két nap az előnyük Fogarty hajójával, a Pandorával szemben. James még Liverpoolból sürgönyzött a kínai ügynöknek, hogy készítsen elő tízezer láda teát, így a berakodással nem vesztenek időt. Elsőnek érünk Fucsouba és mire Fogarty befut, mi már be is rakodtunk és indulunk visszafelé, mondja bizakodva James. Majd lesiet Anne-hez a kabinba és vele is közli a jó hírt, de beszélgetésükből még más is kiderül. Anne ugyanis újra terhes, és mivel az út oda-vissza kb. 8 hónap, azt tervezik, hogy a kicsi már Liverpoolban fog megszületni. James bizakodó, ha ő nyer, visszaszerzi az irányítást az Onedin Gőzhajózási Társaságban. És a céget majd a fiunk fogja örökölni, szorítja meg mosolyogva Anne kezét.

Race01

Pandorán nem ilyen vidám a hangulat, Emma ugyanis folyamatosan durcizik: Hónapokig a tengeren, durva matrózoktól körülvéve, sehol egy ruhabolt vagy parfüméria, hát milyen nászút ez? Ráadásul az én pénzemet kockáztatod, teszi még hozzá. A mi pénzünket, drágám, világosítja fel a szakállas, majd fejtegetni kezdi a versennyel kapcsolatos elméletét. Szerinte utolérik Onedinéket, de ha mégsem, arra is van titkos terve. Emmát ez a legkevésbé sem érdekli, csak a saját sérelmeit hajtogatja. Talán el akartad hozni a barátnőidet is?, vigyorog Fogarty, de nincs sikere, Emma dühösen kiviharzik a kabinból.

Race02

Az Osborne kiköt Fucsouban, Lin Csen, az ügynök mosolyogva biztosítja Jamest, hogy a teásládák berakodásra készen várnak a raktárban. Majd közli, hogy értesülései szerint egy Callon érdekeltségű hajó, a Jokohamából érkezett Vipera kapitánya is kapott sürgönyt Liverpoolból, miszerint berakodva várakozzon és ha Mr. Fogarty megérkezik, adja át neki a hajót. James dühösen elrohan és Baines-szel tart válságmegbeszélést. Tudhattam volna, hogy Fogarty ki fog találni valamit, így neki lesz majd kétnapi előnye, szitkozódik James, de Baines nem látja ilyen sötéten a dolgot. Jön a monszun, a közeli folyóból bemossa a hordalékot az öbölbe, így legalább fél nap, amíg a széles törzsű Vipera kinavigálja magát a nyílt vízre. A fürge Osborne valahol az Indiai-óceánon így utol fogja majd érni, ráadásul az öreg tud egy-két trükköt a vitorlákkal is, nem kell aggódni.

Race03

Megérkezik a Pandora is, Emma és Fogarty heves vitatkozása felveri a kikötőben békésen szendergő kulikat. Négy hónapig csak vizet láttam és most egyből át kell szállnom egy másik hajóra, ki sem mehetek a partra?!, méltatlankodik Emma dúlt kebellel. (Csak hogy róla is írjam már ezt, ne mindig Elizabethről.) Daniel igyekszik hozni az észérveket, a reggeli dagállyal muszáj indulnunk, verseny, győzelem, stb. Pont leszarom, nekem változatosságra van szükségem, megyek és veszek magamnak pár tucat zsabót, mondja erre Emma, bár az igaz, hogy nem ezekkel a szavakkal. Sőt odáig fajul a dolog, hogy kifejezetten megtiltja Fogartynak a másnapi indulást, erre aztán a szakállas is felhorgad: Mostantól én vagyok a Callon Vállalat, reggel indulunk és kész!, közli határozottan b. nejével.

Race04

A helyi orvos megvizsgálja Anne-t, a gyerekkel minden rendben, a doki is inkább Anne miatt aggódik, át is ad egy üveg kínai keveréket, ebből vegyen be, ha útközben fájdalmai lennének. Azon azért meglepődik, hogy Anne nem tájékoztatta Jamest arról, milyen veszélyeket rejt rá nézve a terhesség, mindazonáltal igyekszik megnyugtatni Anne-t (és talán magát is): Az orvostudomány sokat fejlődött az én ifjúkorom óta, Liverpoolban már kimondottan magas színvonalú, ott jó kezekben lesz, asszonyom, mondja a doki búcsúzóul.

Race05

A rakodópart alsó kövén ülve James és Baines nézi, hogy úszik el a dinnyehéj és a Vipera, Fogarty nem titkolt vigyorral ácsorog a fedélzeten, örülve a kettős diadalnak: legalább másfél napi előnnyel hajózik ki Onedinhez képest, és sikerült megtörnie Emmát is, aki lemondó arccal ücsörög a nyugágyban és nem boldog. Megérkezik a Baines által jelzett monszun, a Vipera kénytelen lassan és óvatosan manőverezni. Végül két nap múlva Onedinék is végeznek a berakodással, és az Osborne is elindulhat.

Race06

Ebben a részben még nem is jártunk Liverpoolban, nézzük hát meg, mi történik ezalatt a Beatles leendő szülővárosában. A hajógyárban Robert, Albert és Elizabeth beszélget, ezúttal nem a kohó által termelt hő és az arcbőr feszessége közti összefüggésről, hanem az épülő Aranyrögről. Robert megütközve hallja, hogy Albert bérbe vette a Névtelen nevű gőzöst és fel-alá hajókázik vele a part mentén csak azért, hogy megfigyelhesse a gőzgép és a kormányszerkezet működését. De hát így csak költségeid vannak és semmi bevételed, veti fel a nyilvánvaló tényt Robert, majd tőle szokatlanul életrevaló javaslattal áll elő. A Névtelent vegye bérbe az Onedin Vállalat, így nemcsak a költségeket lehetne leírni, hanem szállíthatnának vele Írországba szenet vagy akár utasokat is. Ezzel bevételt termelnének és közben annyit vizsgálhatja Albert a gép működését, amennyit akarja. Az utasok élelmezését pedig természetesen az én boltom biztosítja tisztességes árért, vigyorog a szakállába, és már siet is, hogy kiváltsa a szükséges hajózási okmányokat. Albert elismerően néz utána.

Race07

Hamarosan Elizabeth is elbúcsúzik csókkal, újra nagy a szerelem, úgy látszik: Én előremegyek, nem kell kocsi, majd elsétálok hazáig, úgyis olyan enyhe az idő. Mire azonban elindul, hirtelen este lesz, a szépasszony ezért némileg riadozva botorkál az erdei ösvényen, akárcsak Tutajos a Tüskevárban. Szokatlan neszek, ismeretlen zajok, éjszakai állatok, Sz Sz szeme folyamatosan jár körbe, már majdnem a fülén jön ki az adrenalin, amikor váratlanul egy erős kéz kapja el hátulról. Elizabeth megijed, én is kis híján feldöntöm a stampedlispoharat, de a kéz ismerős alakhoz tartozik: Jessop az, a sztrájkszervező matróz, akit még az évad elején a sztrájk letörése után börtönbe zártak és most megszökött. Ő is megismeri Elizabethet, nem akarja bántani, de a fák közül már hallatszik az üldözők hangja, menekülnie kell tovább. Hirtelen ötlettől vezérelve Sz Sz felajánlja Jessopnak, hogy elbújtatja a házuk istállójában.

Race08

A hazaérkező Albert enyhén szólva nem örül ennek a fejleménynek, Elizabeth emlékezteti, hogy Jessopot jogtalanul zárták börtönbe. Időközben a felesége meghalt tüdőgyulladásban, a gyerekei meg szegényházba kerültek, segíteni kell rajta valahogy. Te biztos kitalálsz valamit, mondja hízelgő mosollyal Albertnek. Nehéz ügy, mert ugye a csávónak nincsenek papírjai, Frazer jó darabig gondolkodik, végül mentő ötlete támad: átcsempészik Írországba, és útközben segíthet a Névtelen gőzgépénél, dupla haszon.

Race09

És már látjuk is, amint Jessop a hajó kazánja körül ügyködik, lapátolja a szenet, figyeli a nyomást, Albert elégedett lehet. Az egyik ellenőrzés során Albert észreveszi, hogy ereszt az egyik tömítés, és hívja Jessopot segíteni. A nagy munka közben azonban nem figyelnek a kazánnyomásra, Albert csak az utolsó pillanatban veszi észre a veszélyt. Jessop odaugrik a szelephez, hogy lazítson rajta, de a túlnyomás miatt vastag gőzoszlop csap ki, ami a szerencsétlen fél hátát leforrázza. Albert azonnal utasítja a kapitányt, hogy forduljon vissza Liverpoolba. Alig kötnek azonban ki, máris feltűnik két rendőr és elkapja a partra lépő Jessopot, jól működik a feljelentő rendszer itt is, biztos volt magyar a matrózok között. Frazerék szomorúan nézik, amint Jessopot elvezetik, Albert biztatólag utánaszól: Szerzek magának orvost és ügyvédet is, a pénz nem akadály!

Race10

Vissza a tengerre, a gyenge szélben a Vipera alig halad, a jóval könnyebb Osborne így aztán hamarosan utoléri. Fogarty döbbent arccal nézi, amint vetélytársa közelít, majd lassan el is hagyja. Hamarosan vihar támad, Onedin azonban nem engedi a vitorlákat kurtítani, nehogy elveszítse az előnyt, sőt parancsot ad a csúcsvitorla felhúzására is. A hullámok össze-vissza dobálják a klippert, szegény Anne hiába kapaszkodik a kabinban, többször is a padlóra esik, és még a kínai üveg is eltört, nincs több fájdalomcsillapítója. Végül nagy nehezen sikerül bebotorkálnia az ágyba, ekkor érkezik James megnézni, hogy bírja Anne a vihart. A jó asszony persze egy szóval sem panaszkodik, sőt még ő aggódik James fejsérülése láttán. Eltört a kormánykerék, le kell horgonyoznunk, amíg megjavítjuk, mondja James, Anne hamarosan el is küldi, hogy felügyelje a javítási munkálatokat, ő majd ellesz a kabinban jól.

Race11

Tehát ismét a Vipera az élen, Fogarty örül is, mint (szakállas) majom a farkának, több ízben csókot is vált Emmával. Az új asszony ezt az alkalmat ragadja meg annak a fontos kérdésnek a tisztázására, vajon szereti-e még Daniel Elizabethet. Akkoriban szerettem, de most már nem, válaszolja Daniel, mert azt azért mégsem mondhatja, hogy egy édeshármast még most is el tudna képzelni. Emma továbbmegy és azt kéri, Daniel hagyja abba ezt az ostoba versengést, de Fogarty azért ennyire nem enyhült meg. Ha most Onedin nyer, néhány év múlva nem lesz Callon Vállalat, vázolja fel a sötét jövőt.

Race12

Elkészül az összetákolt kormánykerék, olyan amilyen, most a praktikum számít, nem a forma, így az Osborne továbbindulhat. Úgy tűnik, Anne is jobban érzi magát, de azért Baines-től ígéretet vesz, hogy mindig James mellett fog állni. Hát ez csak természetes, mondja a vén tengeri medve, aki kicsit megütközik, vajon miért kér ilyet tőle kedvenc Mrs. Onedinje. Hamarosan utolérik a Viperát, Fogarty ismét sötét pillantással kénytelen figyelni, amint vetélytársa hajója megelőzi. Már feltűnik Liverpool, amikor Anne-nél beindul a szülés, minél előbb partot kell tehát érni. James úgy dönt, a hatósági előírásokat megszegve nem várja meg a révkalauzt, hanem egyenesen behajózik a kikötőbe. Anne tiltakozik, mert így Fogarty nyeri a versenyt, de James gyengéden leinti: Nem akarom egyikőtöket sem elveszíteni.

Race13

Az Osborne kiköt és hamarosan mentőkocsi érkezik, Anne-t beemelik és indulnak vele haza. James szorítja Anne kezét, ő is menne vele, de Anne szerint most fontosabb, hogy Mr. Mitchell-lel intézze el az üzleti ügyeket, a szülésnél úgysem tud segíteni. Így hát James a teakereskedőhöz indul, ahol már győzelme tudatában diadalmas mosollyal várakozik Fogarty. Kikötői előírások ide vagy oda, Mitchell a versenymegállapodást nézegetve kijelenti, abban csak az szerepel, hogy amelyik hajó elsőnek köt ki, az nyeri a versenyt. Révkalauzról nincs benne egy szó sem, így tehát a győztes James Onedin, neki adja el a részvénycsomagot. Mitchell gratulál a minden kockázatot vállaló nyertesnek, Fogarty mérgesen rágja a szakállát.

Race14

Az Onedin-házba megérkezik doktor Collister és a bába, a lánya ágya mellett ülő Webstert gyengéden kiküldik, a doki előkészül. Nehéz szülés lesz, figyelmezteti újra Anne-t, aki ezzel nyilvánvalóan tisztában van. A földszinti társalgóban az összes rokon összegyűlik, természetesen Baines is itt van, mindenki biztató mosollyal figyeli a fel-alá járkáló Jamest. Hosszú idő eltelte után az emeleti szobából felhangzik a várva-várt gyereksírás, a rokonság egy emberként gratulál az apukának. Belép a doki és engedélyt ad, hogy James is felmehessen, de arcán nem látszik öröm. James ezt persze nem veszi észre, kettesével szedi a lépcsőfokokat és boldogan nyit be a hálószobába. Az ágyban holtan fekszik Anne, James arcán az örömöt fokozatosan felváltja a megdöbbenés, nem is hallja a bába szavait: Gyönyörű kislánya született, uram.

Race15

Egy darabig szótlanul áll, majd sarkon fordul és kimegy a házból, a bába így az öreg Webster kezébe adja az újszülöttet. Jamest a kikötőbe viszi a lába, a felkelő nap fényében merev arccal nézi a tengert, miközben lassan beúszik a zenekar helyett csupán vonósokra áthangszerelt főcímzene.

Race16

Címkék: onedin család
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2013.06.29. 17:26:19

Huhh, hát nagyon jó rész volt, 8 hónap izgalmait így összefoglalni..

W.Jack. 2013.06.29. 18:22:05

Remek és megható hv lett, köszönet érte. Anne-t nagyon sajnálom, egy végtelenül szimpatikus karaktere volt a sorozatnak.

Megállapítom, hogy a Fogarty közelébe kerülő E-s keresztnevű hölgyeményekre jellemző a dúlt kebel :) Emmának pár tucat zsabóra fájt a foga, pedig nem is láthatta a Minden lében két kanál c. sorit:)

Köszi a Tüskeváras hasonlatot, meg a linket, valamint József Attilát, bár nekem ezek a sorok Szilvási Lajost is jelentik :)

Annak azért örülök, hogy nem számított a révkalauz igénybevétele/nem vétele, és Onedin nyert, bár Anne elvesztését figyelembe véve nem hiszem, hogy nyertesnek érzi magát :(

2013.06.29. 21:00:28

Köszi a hogyvótot!
Már nem emlékeztem a részletekre, csak arra, hogy Anne meghal. Sajnálom, mert innentől szerintem a sorozat is más lesz.
Jövő hétvégén folytatod a köv. évaddal?

_Molly 2013.06.29. 21:50:48

Ez nagyon sűrű, nagyon izgalmas és nagyon drámai rész volt. És nagyon szépen írtad meg, Gabba.
Köszönet érte!

_Molly 2013.06.29. 22:00:12

Érdekes, hogy amikor legeslegelőször láttam (még nagyon kislány koromban), csak eddig adta le a tévé, itt volt a sorozat vége. És én mindvégig meg voltam győződve arról, hogy úgy fejeződött be az Onedin, hogy James az újszülött babát egy ködbe burkolózó jelenetben, a kikötőben Baines kezébe adta, és szomorúan ott hagyta őket.

Nagyon meglepődtem, mikor évekkel (évtizedekkel?) később újranézve ezt a részt rájöttem, hogy ilyen jelenet egyáltalán nem is volt a filmben.

Ti is voltatok már így? Hogy egy film idővel ennyire "átíródik" bennetek?
Furi nagyon.

Gabba the Hutt 2013.06.29. 22:07:32

@Sigismundus: @nughop: @Dogla: kösz szépen, őszintén szólva előre aggódtam magamban, hogyan kéne megírni a hv-t, tekintettel a végkifejletre. aztán úgy döntöttem, maradok a szokásos stílusnál, mert úgy a vége is nagyobbat üt.

Anne vitathatatlanul az egyik legszimpatikusabb női karakter ever, gyerekkoromban napokig nem tudtam magamhoz térni, amikor meghalt.

Most is a hatása alá kerültem, úgyhogy kicsit rápihenek a szomorú fejleményre és ellentételezésül elvonulok az öreg bányába ;)

Gabba 2013.06.29. 22:11:27

@Gabba the Hutt: na tessék, össze vagyok kavarodva teljesen...

W.Jack. 2013.06.29. 22:41:30

@Gabba: Katartikus rész volt, így nem csodálom.

Gabba 2013.06.30. 19:59:56

Azért a BBC is jól csinálta, 1972.dec.31-én ment adásba ez a rész, vidám szilveszterük volt a rajongóknak...

Na szóval, amint tegnap lányos zavaromban álnéven írtam, azt saját avatarral is megismétlem: pihenek egy csöppet és kedélyjavítónak összedobom egy vidámabb sori hvját.

Pácsó Ármándó 2013.06.30. 20:36:00

@Gabba: Biztos ittak a háziasszonyok is. Várom a vidámabb sori összedobott hvját!

Jók voltak az évad hogyvoltjai és legalább ebben a részben is volt DK.

Virt02 2013.07.01. 09:04:47

@_Molly:
"úgy fejeződött be az Onedin, hogy James az újszülött babát egy ködbe burkolózó jelenetben, a kikötőben Baines kezébe adta, és szomorúan ott hagyta őket."

Baines pedig elvitte a kislányt a Tatuinra, és ott átadta egy farmer házaspárnak, majd felült a robogójára és elszáguldott a homoksivatagban, miközben a bolygó két napja éppen lemenőben volt...

ööö.. vagy ez egy másik film???

fofofo 2013.07.01. 11:05:29

remek volt a poszt, köszi! én is csak arra emlékeztem, hogy Anne meghal. de appa pl. egyáltalán nem, hogy ilyen vagány nő volt.

Gabba 2013.07.01. 12:14:32

@Virtusblog: ó, Tatooin, szülőbolygóm...

@fofofo: Anne az a tipikus XIX.sz-i feleségideál, aki egész életét a férje sikerének és boldogulásának veti alá.

fofofo 2013.07.01. 12:58:46

@Gabba: de azért csak elköltözött, amikor nem tetszettek neki a dolgok, vállalta a nyomorgást is. meg elég rendesen helyre tudta rakni a többi nőt (már amennyire azt a posztokból levettem)

_Molly 2013.07.13. 11:14:05

Gabba,
most csak nyári szünetre vonultál vissza, vagy örökre vége? :-o
:(((

Gabba 2013.07.13. 14:03:33

@_Molly: csak szünetelek, szerintem két hét múlva folytatom.

Addig Az öreg bánya titkát tolom, ajánlom sok szeretettel :)

fofofo 2013.08.01. 16:48:24

@Gabba: igazán nem számonkérés vagy ilyesmi, de mikor jön a folyt?

Gabba 2013.08.02. 18:20:33

@fofofo: féltem ettől a kérdéstől...

nekem is hiányzik James, de munkahelyi hajtás miatt nem tudtam vele haladni.
hétvégén elkezdek foglalkozni a 3. évaddal, remélhetőleg hamarosan meglesz a látszatja

_Molly 2013.08.03. 11:39:00

Nagyon-nagyon várjuk!
süti beállítások módosítása