Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sherlock és Watson 1x22 - Kockázatkezelés

2013. június 28. 13:00 - Láng Vince

Így a szezon végéhez közeledve a sorozat kezdi összeszedni magát, és egész izgalmas részeket tartogat. Végre a szokásos "kapd el a gyilkost"-jellegű epizódok helyett beleláthatunk az egész évadon átívelő sztoriba, a Holmes-Irene Adler-Moriarty háromszögbe. A múlt héten kaptunk egy böszme nagy cliffhangert: Moriarty felhívta Holmes-t, de az már nem derült ki, mit akar. Most végre megtudjuk, mert a készítők ezúttal vesztegetik az időt Watson pszichoterápiájára meg efféle léhaságokra, hanem rögtön kapcsolják a főgonoszt. Holmes nemezise egy eredeti gengszter ugyan, viszont annyira brit, hogy az ármánykodást minden este ötkor felfüggeszti egy csésze tejes tea erejéig. Intellektuális felsőbbrendűségét lekezelő modorban hozza Sherlock tudomására, és egy füst alatt meg is alázza detektívet: elnézést kér, amiért Holmes-t manipulálta, hogy átadja Morannek az üzenetet az előző részben, de miért volt ilyen buta, hogy hagyta magát. Ez engem is érdekelne.

001 - telefonálás.jpg

Moriarty azt is megosztja Holmesékkal, hogy ő igazából egy pók, aki egész nap szövi a hálóját, amibe általában szerencsétlen emberek akadnak bele. Sok-sok ügynöke van, akik bármit elintéznek neki, amit csak kér, és rendszerint bűncselekményeket rendel tőlük. Sherlock szerint ez nem sokban különbözik attól, mintha lányokat futtatna. Pár perc smalltalk után Moriarty végre a tárgyra tér: szívesen elárulja mi történt Irénkével, ha cserébe Holmes kinyomoz neki egy ügyet. Egy Wallace Rourke nevű pasast pár hónapja elintéztek Brooklynban. Moriarty becsületszavát (!) adja, hogy ha Sherlock elkapja a gyilkost, mindent elmond neki Irénkéről. De ki bízik meg egy gonosztevő becsületszavában? Sherlock Holmes, ki más.

Azért más célja is van a detektívnek, hogy kinyomozza a Rourke-ügyet. A rövid telefonbeszélgetés során kiderítette, hogy Moriarty negyven-negyvenöt közötti, Sussexből származik és valami köze van az elhunythoz. Neki a legfontosabb, hogy minél többet megtudjon a nemeziséről és egy ilyen nyomozás segít ebben. Kivéve ha - megint - manipulálják. Rourke-ról amúgy nem sokat tudni. Leütötték és elvitték az óráját meg a tárcáját. Rablógyilkosságból tizenkettő egy tucat Brooklynban. Gregson közben Watsonnal akar beszélni. Egy barátja, Eddie lányának elég súlyos drogproblémája van, és az elvonó után épp egy józansági tanácsadóra van szüksége. Watson azonban már új életet kezdett, már ő is detektív, ezért nem vállalja.

002 - Rourke 2.jpg

Holmesék meglátogatják Rourke özvegyét. Ahogy az lenni szokott, a nő nem tud semmiről. Az egyetlen hasznosnak tűnő információ, hogy a férfit halála előtt állítólag követték. Holmes-ék lenyúlják az elhunyt személyes tárgyait is, különös tekintettel a korábbi telefonjára, ami egy kávébaleset folytán a gyilkosság előtt pár héttel tönkrement. Rourke sebeiből Watson megállapítja, hogy a pasas valószínűleg nem ellenkezett, sőt, meg se mozdult, amikor megszúrták. Sherlock kikövetkezteti, hogy nem rablógyilkosságról volt szó, mert a manust először elkábították, aztán előre megfontolt szándékkal megölték. Watsont a gyilkosságnál sokkal jobban érdekli Irénke. Holmes szerint az volt a legjobb benne, hogy a személyisége nehezen elmagyarázható. Amerikai volt, mégis nagyon intelligens, és reneszánsz festmények restaurálásból élt. Ráadásul tanított az öreg róka Holmesnak egy-két új dolgot az ágyban. Mielőtt azonban nagyon belemerülnének ebbe a témába, Sherlock a pasas szemetében talál egy borítékot, amiben az új telefonját szállították. A borítékon New Yorki cím van, ami nem jellemző a telefonboltosokra, mert azok vidékről szállítanak. Biztosan a telóba rakták a nyomkövetőt a gonosz bűnözők.

003 - widow.jpg

Watsonék elmennek a borítékon látott címre, ami a Sutter Biztonságtechnikai cég székhelye. Itt találkoznak Sutter úrral, a fekete öves karatéssal és dekoratív, bár kissé hűvös feleségével. Sherlock szerint a cég valamelyik embere kávét öntött Rourke telefonjára, aztán nyomkövetőt rejtett az új telóba és a szerencsétlen manust addig követték, amíg el nem halálozott. Meglepő módon Sutter elismeri, hogy megfigyelték Rourke-ot, de csak pár napig. Állítólag megfenyegette az egyik ügyfelüket, de a fenyegetés ténye nem bizonyosodott be, így a megfigyelést pár nap után abbahagyták. Holmes szerint az egész sztori kamu, valójában Sutter ölte meg Rourke-t. És miért? Azért mert felismerte benne a nővére, Leah 22 évvel ezelőtti gyilkosát!

004 - 2 pictures.jpg

Miközben Watson csinál pár PB&J (mogyoróvajas-lekváros) szendvicset, megbeszélik az ügyet. Holmes szerint Moriarty-t azért érdekli ennyire Rourke halála, mert Suttert akarja elkapni. Sutternek jól menő biztonságtechnikai vállalkozása van. Ha őt eltávolítanák, Moriarty sokkal könyebben intézhetné sötét ügyeit. A probléma csak az, hogy ha Moriarty tudná, hogy ki ölte meg Rourke-ot, maga is elintézhetné és nem kéne Sherlockkal bohóckodnia. Holmes másnap reggelre négyszemközti randit beszél meg Sutterrel egy parkban. Hogy érzi magát, mióta megölte Rourke-t? Jól esett a bosszú? - kezdi. Sutter persze tagad, ahogy az elvárható, sőt Moriarty-ről sem tud semmit. Oké, akkor add át nekem a cég ügyféladatait. - kontráz Holmes. Sutternek esze ágában sincs bármit átadni. Ha nem hiszel nekem - folytatja Holmes - nézd meg, hány poloskát rejtett Moriarty a lakásodba. Utána másképp fogsz muzsikálni, barátocskám.

005 - Sutter a parkban.jpg

Gregson aggódik Watsonért, ezért akarja elküldeni Floridába józansági tanácsadónak. Sutter mindeközben beér az örsre és bevallja Rourke meggyilkolását, Sherlock szerint azért, mert megtalálta Moriarty poloskáit. Valószínűleg M. innen tudta, hogy Sutter volt a gyilkos. Az ügy megoldódott, ezért Sherlock várja Moriarty hívását, hogy végre megtudja az igazságot Irene-ről. A gonosztevő tényleg fel is hívja, de nem hajlandó bármit is elmondani neki, mert szerinte Holmes nem teljesítette a feltételeket. Az rendben, hogy Rourke-ot Sutter ölte meg, de ki ölte meg a nővérét? Nem Rourke, az biztos, mert ő akkoriban Szaud-Arábiában katonáskodott. Ha Sherlockot érdekli az Irénke-történet, ezt még derítse ki.

006- Sutter az örsön.jpg

Másnap reggel nyomozóink külön-külön keresik fel a Sutter házaspárt. Sherlock Mr. Suttert látogatja meg a böriben. A pasas továbbra is meg van győződve róla, hogy Rourke ölte meg a nővérét. Watson Mrs. Sutterből még kevesebbet szed ki: csak annyit árul el, hogy a férjével a Leah halálára szervezett virrasztás során ismerkedett meg. A nyomozás zsákutcába jutott, Holmes pedig az idegösszeroppanás szélére került. Annyira szeretné tudni Irén történetét, és annyira közel van hozzá! Most már nem bukhat el!

007 - Holmes in bad shape.jpg

Ha Sherlockból kifogy a kraft, mindig Watson siet a segítségére. Most is van egy elmélete: mi lenne, ha Mrs. Sutter győzte volna meg a férjét arról, hogy Rourke volt Leah gyilkosa, így amikor megölte, megnyugodhatott? Szerintem ez oltári baromság, de attól még nem biztos, hogy nem ez történt. Watsonék akcióba lépnek. Kiderítik, hogy a Leah meggyilkolásakor talált ujjlenyomatok Mrs. Sutter ujjacskáihoz tartoznak, vagyis a nő hazudott, amikor azt mondta, hogy később ismerte meg a pasast. Igazából szeretők voltak, és a gyilkos arcát sem Mr. Sutter látta, hanem a nőihölgy. Húsz évvel később talált egy pasast, aki hasonlított arra, akit akkor leírt neki és a szerencsétlen ürge megölésével a férje visszaszerezte a lelki békéjét. És a nő bevallja! A férje mostanában nagyon depressziós volt Leah miatt, öngyilkos akart lenni, ezért amikor a nő megtalálta Rourke-ot, aki hasonlított az egykori fantomképre, megszervezte a gyilkosságot. Van egy rossz hírem: a felbujtónak ugyanannyi jár, mint a tettesnek, ráadásul ez így már bűnszövetség, ami súlyosbít. Dehát ő csak szerelemből csinálta! Szentimentális bírónőknél ez lehet enyhítő körülmény, de olyanból nincs túl sok a büntető ügyszakban.

008 - Mrs. Sutter.jpg

Közeledünk a végkifejlethez, Moriarty ismét felhívja Holmes-t. A detektív kiérdemelte a válaszokat, de választhatja azt is, hogy soha többé nem hall Moriarty-ról. Holmes kíváncsi a válaszokra és elmegy az M. által megadott címre. Watson előtt persze letagadja, nehogy valami baj érje a lányt. Ez azonban kevés óvintézkedés, mert Watson régesrég klónozta a telefont, amin Moriarty Sherlockot hívogatja, ezért mindig tudja merre jár a srác. Ügyes trükk! Watson kiakad, amiért Holmes kihagyja őt a veszélyes helyzetekből, majd ezen jól összevesznek. How very interesting. A hisztit követően nyomozóink behatolnak a Moriarty által megjelölt házba. Az egyik szobában, egy műteremben, háttal nekünk, egy szőke nő fest. Holmes-nak eltorzul az arca, remegni a kezd a szája széle, és csak annyit tud kinyögni sírva: Irene, Irene. Irénke mégis életben maradt? Lógassuk a sziklát a jövő hétig.

009 - Irene.jpg

A végére egyetlen kérdésem maradt: ki a frász ölte meg Leah Suttert? Leland Palmer?

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocskosmacska 2013.06.28. 20:43:28

Akkor most Irénke él vagy pedig Sherlock képzeletében ült csak ott? Én mintha valami hullát láttam vagy csak véltem látni.

Láng Vince 2013.06.28. 22:02:43

@mocskosmacska: Nekem úgy tűnt, hogy él a nő, de vajon tényleg Irene-e az? Még két rész van hátra az évadból, gondolom kiderül...

mocskosmacska 2013.06.29. 20:51:04

@Láng Vince: Onnan gondoltam, hogy Irénke képzeletbeli, hogy Watson rá sem hederít, hanem Holmes arcát nézi mereven és csodálkozva. Ha élő nő ülne ott, akkor csak odapillantana. Én a jelenetben azt láttam, hogy Holmes valamit odaképzel, Watson meg nézi, hogy ez megőrült-e. És az állványok alatt mintha láttam volna egy lógó ember lábát. Aztán lehet, hogy tévedek, szerdán majd kiderül.
süti beállítások módosítása