Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dexter 6x03 - Smokey and the Bandit

2013. június 25. 13:00 - candyperfumegirl

Nagy napra virrad Miami, ez lesz a gyilkossági csoport első napja Morgan hadnagy égisze alatt, minden köztörvényes bűnöző kösse fel rendesen az alsóneműt. Debra a jeles lakalom tiszteletére hadnagynak öltözött, amihez szegénynek pont annyi érzéke van, mint amekkora esélye egy szépkiejtési versenyen lenne: a szokásos kockás ing -farmer összeállításához felhúzott egy random blézert, mert úgy máris sokkal komolyabbnak tűnik. (zseniális húzás a sorozat stylistjától, itt jegyzem meg) Máris kapnak egy esetet, Deb már menne is a terepre, ahogy szokta, de Dexter figyelmezteti, hogy ő már az upgrade-elt verzó, nem Debra Morgan közrendőr, és hadnagyként illene néha az irodában segget növeszteni – pláne az első napon.

smokey01.png

Nézzük meg, mivel töltik ezt a szép reggelt főgenyáink: egy kis kedélyes térítésbe csomagolt lelki terrorral. A szerencsétlen futó, akit Travis cserkészett be az előző epizód végén, még életben van, de a padlóhoz láncolták az elhagyatott templomban, és most hallgathatja Travis agymenéseit éjjel-nappal. A legunalmasabb álszent agymosó dumát nyomja neki, amit csak el lehet képezni, meg kell tisztulnod, megbánni a bűneidet, nem vagy méltó az Úrhoz, stb., de Travis elborult tekintetéből azt hiszem, szerencsétlen áldozatunk már érzi, hogy nyakig ül a szarban.

Dolgozzunk, mert hulla van, és helyszínelni kell, de szinte senki nem tud a melóra koncentrálni. Quinn a Debrát felejtő project első fázisában egy dögös szőkével érkezik (késve), Angel meg egy eladó fasznagyobbítóra (értsd: menő retro kocsira) csorgatja a nyálát. Dex meg is kérdezi, hogy nem pont ilyet vezetett Burt Reynolds is a Smokey and the Banditben? Ez igazán nagyon érdekes, de van itt egy halott nő is, ha nem zavarom meg ezt a mély filmtörténeti eszmecserét vele, jelez Masuka a balszélen. Az áldozat prosti lesz a szoknyája hosszából, és a nála talált nem elhanyagolható mennyiségű óvszerből ítélve, de Dexter valami mást tart rajta érdekesnek: letört az egyik első fogából egy darab, mintha valaki feszegetni próbálta volna. De mégis milyen gyilkos alkalmaz amatőr fogászati kezelést az áldozatain?

smokey02.png

Nézzünk bele egy kicsit a hivatali politikába is és Deb első napjába, amit hadnagyként tölt. Éppen egy rakás önéletrajzon rágja át magát, mert kéne egy nyomozó az ő helyére, amikor beállít Laguerta kapitány terepszemlét tartani. Berendezkedtél már, kényelmes a székem? Választottál már új munkatársat? Ugye azt választottad, amelyiket én ajánlottam? Megadjam egy jó designer butik címét? Ezen a vonalon folyik a diskurzus, Debrának persze nem tetszik, hogy a volt hadnagy marionettbábuként kívánja őt használni, Angel is figyelmezteti, ne hagyd magad, manipulálni akar. Az ex-Mrs. Laguerta már csak tudja.

smokey03.png

Otthon Dexter a gyerekkori naplóit bújja némi információért. Amikor más gyerek sportolókról meg rocksztárokról, esetleg playmate-ekről gyűjtött össze és rendezett csinos kis albumokba minden fellelhető képet és információt, a kis Dexter sorozatgyilkosokkal művelte ugyanezt. Az egyik kedvence a nyolcvanak évek legendás figurája, a Fogtündér volt, aki mindig kihúzta az áldozatai metszőfogát, de sosem kapták el, mert ügyes volt, mi több pofátlan is, az egyik hullát egész konkrétan a seriffhelyettes udvarába hajította be. A halott nő fogát is feszegette valaki, mintha nem tudta volna befejezni, amit elkezdett. Lehet, hogy a Fogtündér Miamiban van, és némi nosztalgikus gyilkolászással teszi érdekesebbé nyugdíjas éveit? Utána kéne nézni a dolognak, Dex fel is keresi az áldozat megtalálásának helyszínéhez legközelebb eső öregek otthonát, ahol a recepciós lányból egy kedélyes csevej során kisedi, hogy 3 egykori oregoni bentlakójuk van, onnan származik a Fogtündér is. Az egyik egy nő, a másik tolószékes, a harmadik egy rosszarcú vén fasz a kartonja alapján, talán ő lesz az, ha Dexternek szerencséje van.

smokey04.png

Vissza a kapitányságra, mert Masuka is kapott egy kisebb történetszálat. Az új gyakornoka egy csini szőke, akinek van némi hamisság a tekintetében, és nagyon rajong a gyilkossági csoportnál végzett munkáért, úgyhogy Masuka prof megjutalmazza a lelkes hallgatót. A hűtőkocsis gyilkos (Dex vér szerinti tesója) bizonyítékos dobozával, amiben benne van a kórházi belépőkártyája meg a festett körmű műkéz, amire a tanonclány úgy néz, mint valami szakrális kegytárgyra. OK, azt értjük, hogy a lány mintha a kelleténél kicsivel jobban lelkesedne a gyilkosokért, de ami a hűtőkocsist illeti, miért is szedték ezt pont most elő?

smokey05.png

Ezek után Deb az első eligazítását tartja hadnagyként. Baromira izgul, úgyhogy a „nincs sok időnk, pörögjünk fel" –klasszikussal nyit, majd update-et kér a függőben levő esetekről. A halott prosti ügyében egyelőre semmi előrehaladás (Dex magánnyomozását leszámítva persze), a kígyós hulláról viszont megállapították, hogy a drogos vonal zsákutcának bizonyult, nem drogkartell leszámolás volt ez, hanem valami egész más. Hogy pontosan mi, arról halványlilájuk sincs, Quinn javasolja is, hogy meg kéne szellőztetni az ügyet a sajtónak, hátha valaki tud valaki valami érdekeset mondani. Nagyszerű az ötlet, pontosan ezt fogjuk tenni – szól Laguerta kapitány a hátsó sorból, szép voltDebra, csak így tovább. Azt hiszem, Debnek nem ártana egy területmegjelölő manővert alkalmazni, lehetőleg sürgősen.

smokey06.png

A templomban Travis még mindig nem unta meg a futó basztatását, bánd meg a bűneidet, mielőtt még késő lesz, és hasonló örökzöldek, Mestere meg csendesen festeget valamit a sarokban és kedélyesen mosolyog. Úgy néz ki az egész, mint valami nagyon elcseszett művésztábor, rendes gyerek vagy te Travis fiam, de ezt az embert mi akkor is feláldozzuk a nemes ügy oltárán. Jó lenne már, ha történne ezen a vonalon is valami.

smokey07.png

Dex megy a rozzant kisnyugdíjast becserkészni, aki szerinte a Fogtündér, de hogy ezt kiderítse, meg kell vele ismerkedni. Valahogy rátapad a golfpályán, ahol rövid úton kiderül, hogy Walter a legkellemetlenebb rigolyás vén faszkalap, akit csak el lehet képzelni. Tapló módon vezet, zoknit visel szandállal, modortalan, bunkó, és minden, ami elhagyja a száját rasszista, pesszimista, gyűlölködő és politikailag tökéletesen inkorrekt. (mindenki rakja össze a legszarabb főnökeit, akikkel valaha összehozta a sors, és akkor meglesz a karakter) Dexter a maga részéről már most csavarná nejlonba, de mintha a kódban lenne valami olyasmi, hogy csak gyilkost ölünk, úgyhogy el kell még viselnie egy darabig az öreg társaságát. Walternek fogpótlása van, ezt kiszúrja Dex, lehet, hogy innen jön, hogy eltávolítja az áldozatok egyik fogát? Ez egy jel lehet, de bizonyítéknak még sajnos kevés.

smokey08.png

Dexternek közben telefonál újdonsült legjobb barátja, Sam tesó, hogy a kocsija kész, lehet érte menni. A jó pásztorok lehet, hogy nem lennének szalonképesek egy angol teadélutánon, de értik a dolgukat, a kocsi jobb, mint újkorában, és még az előző epizódban eltévedt bárányka, az ex-drogos Nick is serényen dolgozik. Sam tesó jó munkát végez a nyáj terelgetésében, és van egy programajánlata is Dex számára is: a hétvégén lesz egy kis sörözés, grillezés meg napozás a tengerparton, kellemes, gyerekbarát, vasárnapi program, még fürdeni is lehet a tengerben. Na jól van, keresztelő lesz meg áhítat, de ha ezt a részét Dex nem is csípi, a többi program egész jól hangzik, ha meg valami megtetszik neki esetleg az ott hallottakból, az olyan borzasztó dolog lenne?

Később Debra Dexter szobájában tombolja ki magát, nehéz hadnagynak lenni, ez a lényeg, de Dexter megnyugtatja, és mivel ez nincs benne a munkaköri leírásában, emelést is kér abban a pillanatban. „Baszódj meg" – így Deb, szép családi pillanatok voltak ezek is. Most pedig megpróbálom a gyilkossági csoport lebilincselő magánéleti szálait olyan velősen összefoglalni, amennyire képes vagyok rá. Masuka dugná gyakornok Ryant, Quinn felhúzná Debrét, ezért az irodája előtt úgy tesz, mintha dugni akarná Ryant, aki lepattintja, mert ő meg Masukával randizna. Deb és Quinn között feszült a viszony, ami meg Angelt illeti, ő megveszi a kamaszfiúk nedves álmaiban szereplő kocsit, ezt neked kapuzárási pánik.

smokey09.png

Dexter megy Walterhez, mert megígérte neki, hogy fuvarozza egy napig, hátha az alatt kiderít róla végre valamit. Abban az esetben, ha nem veri agyon az első keze ügyébe akadó tárggyal persze. Walter szobájában az öregek otthonában egy kép van, a fia, de nem beszél róla valami hízelgően az öreg, látszik, hogy mindenkit elvadított magától, nem is csoda, hogy olyan utálatos seggfej lett belőle. Később gyógyszert, piát és pornóújságot vetet Dexterrel, majd elviteti magát valami raktérépülethez, ahol órákra eltűnik. Dexter türelmesen megvárja, amíg az öreg távozik, utána belóg, és megtalál egy helyes is dobozt, tele véres metszőfogakkal. Bingó, meg is van a Fogtündér, és vele együtt egy elég rusnya képe a sorozatgyilkosokra váró jövőnek.

smokey10.png

A templomban a rosszfiúk túsza megunja a térítést és a raboskodást, és szökni próbál, de egy ló az útját állja, és majdnem agyontapossa. Vagy talán Travis volt az? Mindenesetre elég félelmetes élmény volt, emberünk máris térden állva bánja a bűneit, a Mester meg AZZAL a sejtelmes mosollyal megállapítja, hogy „készen áll". Nem biztos, hogy akarom tudni, hogy mire.

smokey11.png

Este Dex már a gyilkoló szettjében van úton, amikor hívja Walter, hogy rossz megállónál szállt le és most fogalma sincs, hol van. Szar ügy, de újdonsült legjobb barátja, Dexter majd összeszedi, ez tulajdonképpen még kapóra is jön. Walter viszont teljesen az a szenilis vén hülye, amilyennek tűnt, a guglit pl. egész jól tudja használni, kiderítette, hogy Dexter a rendőrségnek dolgozik, és máris egy fegyvert fog a fejéhez. Most egy kis fenyegetőzésbe csomagolt beismerés következik Fogtündér részéről, Dexter pedig nemes egyszerűséggel belemegy az első kerítésbe, ami nagyon hatékony megoldás, főleg, hogy az utas oldalán nincs légzsák a kocsiban.

smokey12.png

Debra és Maria most végre lejátszhatják a „döntsük el végre, ki a domináns nőstény a csordában meccsüket". Debra egy chicagói szupernyomozót akar felvenni, Laguerta kapitány ezt határozottan ellenzi. Egyrészt a francnak hiányzik az áthelyezéshez szükséges papírmunkával való bíbelődés, másrészt ő egy másik embert javasolt. Leszarom, én vagyok a hadnagy, azt veszek fel, akit akarok, így Deb, és ezzel a kérdés le is van tudva. Másnap már érkezik is Mike Anderson nyomozó frissen vasalt makulátlan öltönyben (a 40 fokos átlaghőmérséklettel rendelkező Miamiba), fontossága teljes tudatában, és utasítja Debrát, hogy szóljon már a hadnagynak, hogy megjött, és egy cukorral issza a kávét amúgy. Nem túl jó kezdés, de Debra nem jön zavarba, tudja ő, hogy a hadnagyoknak általában több farkuk van, mint neki, de Mike kénytelen lesz megszokni őt, ha itt akar dolgozni.

smokey14.png

Dexter vs. Fogtündér leszámolás következik, utóbbi erős hátránnyal indul, ugyanis már az ágyhoz van ragasztva a saját szobájában, ahol úgysem látogatja senki. „Pont, amikor megcsináltattam a kocsit", így nyit Dex, ami zseniális felütés, ezek után pedig csak jobb lesz. A Fogtündérről kiderül, hogy sosem volt az a bűnöző lángelme, akinek a kicsi Dex egykor hitte, hullát is csak azért hagyott a seriffhelyettes udvarán, mert olyan részeg volt, hogy azt sem tudta, mit csinál. Ha meg Dex most megöli, legalább végre megtudja az egész világ, ki volt ő, kezdve a fiával, de jó lesz. Dexternek pont ennyi kell, hogy meggondolja magát a gyilkosság módját illetően, ha ő lenne ilyen helyzetben, az utolsó dolog, amit szeretne az, hogy Harrison megtudja, mivel foglalkozik éjszakánként apuci. Inkább megfojtja Walter egy párnával, majd otthagyja a szobájában az öregek otthonában, hogy ne halhasson meg sorozatgyilkos legendaként, hanem csak mint egy szerencsétlen vénember, akire senki nem fog emlékezni. Ezúttal Dex nem a hulla darabjait, hanem a trófeáit szórja a tengerbe.

smokey13.png

Dexter mai utolsó elmélkedése az élet értelméről szól, vajon ő milyen lesz öreg korában, mi lesz belőle, ha már ölni sem tud majd, és elveszíti az egyetlen dolgot, ami élteti? Egyáltalán lesz olyan szerencséje, hogy ezt megtudja? Közben látjuk még a gyakornokcsaj Ryant, ahogy ellopja a műkezet, Dex vérmintás doboza szétesik, mi lesz itt, oda a rend, amit eddig olyan gondosan őrzött? Nem fogunk most ezen hosszabban elmerengni, mert az utolsó rövidke jelenetben egy hangulatos kis sütögetést látunk, amit megzavar négy ló átrohanása, amiken emberi testrészekből és kirakatbaba darabokból összevarrt, festett modern művészeti alkotások ülnek. Az Apokalipszis lovasai?

Címkék: dexter
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása