Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 2x12 - Bloody Week (Elátkozott hét)

2013. június 15. 09:00 - Gabba

Tengerész sorozatunk jelen epizódja nagyrészt szárazföldön játszódik, méghozzá Franciahonban, valós történelmi eseményekbe ágyazva, ugorjunk is neki, allez! Liverpoolban kezdünk, az Onedin irodában James és Fogarty várakozik valakire és piszkálja egymást szokás szerint, közben a szakállas úgy pöfögteti a szivarját, mint valami nagytőkés a Szabad Nép egyik karikatúráján. Megérkezik a várt harmadik, aki nem más, mint Sir Richard Lazenby, parlamenti képviselő, neki adta el ugyebár a részvényei egy részét James. Lazenbyt az egyik ügyvédi irodán keresztül megkereste valaki, aki felárral megvenné tőle az Onedin részvényeket, ez ellen persze James és Fogarty is tiltakozik, nehogy már egy ismeretlen harmadik kerüljön be a részvénytársaságba. Lazenby ajánlatot tesz: nem adja el a részvényeket, ha James elvállal egy bizalmas megbízatást. Onedinünk szeme felcsillan, új üzlet, Fogartyt gyorsan ki is tessékeli az irodából, hogy nyugodtan megbeszélhesse a részleteket Sir Richarddal.

Bloody01

A szőr ajánlatának lényege: James vigyen el egy bizalmas levelet a francia kormánynak. Rövid történelemóra következik: az 1870-es porosz-francia háború után III. Napóleon lemondott, ezzel véget ért a császárság Franciaországban. A miniszterelnök Adolphe Thiers lett, neki kell elvinni a levelet Versailles-ba, ahol jelenleg a kormány székhelye van. Párizsban ugyanis kitört a forradalom és megalakult a kommün, ezzel be is lőttük (he-he), hogy a mai epizód 1871 tavaszán játszódik. A levél lényege, hogy Anglia nem hivatalosan segítséget ajánl a franciáknak a 25 millió frankos hadisarc kifizetéséhez, ezzel könnyítve meg azt is, hogy a kormány mielőbb leverhesse a felkelést és a poroszok kivonuljanak Franciaországból. James ráadásul összekötheti az utat egy régebbi adósság beszedésével: jó kilenc hónappal korábbi szállítmányát a francia kormány még mindig nem fizette ki Onedinnek, most azt a kintlévőséget is rendezhetné. James végül beleegyezik, azzal a feltétellel, hogy visszatérte után Lazenby eladja neki a részvényeket azon az áron, amin megvette tőle. Deal is done, irány a Charlotte Rhodes.

Bloody02

A szkúneren Albert keresi fel, meglepő kéréssel: James vigye őt és Elizabethet is magával, javul köztük a viszony és szeretnének még közelebb kerülni egymáshoz egy kvázi második nászúton, hajókázás, hullámok, romantika. James tiltakozik: Anne is velünk jön és a visszaúton krumplit kell szállítanom Jersey-ről, nem lesz elég hely a hajón, különben is te a gőzhajónk, az Aranyrög tervein dolgozol! Albert csak nevet, a tervek már készen vannak (hurrá, el se hiszem), a többi már a hajóépítők dolga. A kabinba belép Anne és emlékezteti Jamest, hogy Albert mint üzlettárs, az Onedin társaság alapító okirata szerint jogosult a társaság bármelyik hajóján bármikor utazni. Vita ezzel lezárva, James morcosan gondol arra, hogy milyen marhaság volt ilyen klauzulát belevenni a dokumentbe, a jómúltkor Robert rokonait is emiatt a kitétel miatt kellett ingyen elfuvaroznia (1x13 Shadow od Doubt).

Bloody03

Charlotte Rhodes kihajózik, két Frazer, két Onedin és egy Baines a fedélzeten, a hajó hangszórójából szól a To France, Mike Oldfield nagyszerű szerzeménye. A Csatornán az átkelés eseménytelen, a hajó kiköt Dieppe-nél, James röviden elbúcsúzik a rokonságtól: Vegyétek meg a krumplit Jerseyn, és ha megjövök Versailles-ból, eladjuk a francia kormánynak jó pénzért, itt most úgyis nagy az éhínség a háború miatt. A tengeri út végére Elizabethen kitör valami betegség, fáj a feje, rosszul van, Albert hiába sürög-forog körülötte, Sz Sz elhajtja és még be is szólogat neki. Így nem lesz túl eredményes a második nászút, van egy olyan érzésem.

Bloody04

James magabiztosan indul Párizs felé, de nem jut messzire, mert a poroszok elfogják. A kihallgatótiszt, von Pranke ezredes természetesen szőke, kék szemű és kerek fejű, sztereotípia rulez. Az ízig-vérig civil James magabiztosan mutogatja neki angol menlevelét, de a tisztet ez nem hatja meg, kémnek tartja hősünket. Majd megtalálja nála a bizalmas levelet és habozás nélkül felbontja. De hát az nem magának szól, tiltakozik James, de csak szánakozó mosolyt kap válaszul. Von Pranke szerencsére úgy dönt, hogy a levél semmi titkot nem tartalmaz, azt a poroszok is tudják, hogy az angolok segíteni akarnak a franciáknak a hadisarc kifizetése érdekében. James tovább bizonygatja, hogy ő kereskedő és a levél eljuttatásán kívül még egy régi adósságot is rendezni akar a francia kormánnyal. Az ezredes végül vigyorogva elengedi, hiszen Onedin is pénzt akar behajtani a csigazabálókon, sőt még lovat is ad neki, gyí te Ráró!

Bloody05

És James tényleg tud lovagolni, ilyet se láttunk még, be is teszek róla egy képet:

Bloody05

Úgy vágtat, mint egy Tulipános Fanfanba oltott Sándor Móric Overdose hátán, a francia vonalakhoz érve azonban az őrszemek rálőnek, James pompás hátraszaltóval esik le a lóról. Szerencsére nem sérül meg, a katonák így máris vihetik a francia parancsokságra kihallgatásra. Itt Leon Say, a miniszterelnöki titkár kezdi faggatni, James persze itt is nagyképűsködne, csak magával az elnökkel hajlandó beszélni. A titkár kéri tőle a levelet, nem adhatom oda, tyúkok ülnek rajta, arcoskodik James, de aztán némi szóváltás után mégis átadja. Hosszas eszmecserébe kezdenek, a politika mellett végül kereskedelmi témák is előkerülnek, hovatovább Onedin megállapodik Say-val heti kétszeri krumpliszállítmányban a francia hadsereg részére. Majd megemlíti a korábbi tartozást is, Say szerint azonban azt a párizsi kommün vezetőitől kell követelnie, mert a Thiers-kormánynak ahhoz semmi köze.

Bloody06

Sayt a kommünről beszélve elragadják az indulatok, csürhe, anarchisták, röpködnek szájából a szidalmak. Azonban miután lenyugszik, új javaslattal áll elő: Onedin menjen be Párizsba, keresse meg Jaroslav Dombrovskit, aki lengyel katonaszökevényből lett a kommün egyik vezetője, és próbálja meg megvesztegetni, hogy adja fel Párizst. És ha szerencséje lesz, még a korábbi adósságot is beszedheti tőle, teszi hozzá, de James mégsem lelkes. Hosszas győzködés után végül aztán elfogadja a megbízást (és az érte járó pénzt persze) és az egyik kevésbé ellenőrzött részen sikeresen bejut Párizsba.

Bloody07

Mindenhol barikádok, szórványos utcai harcok, egy mankós fiút Jamesnek az utolsó pillanatban sikerül berántania egy kapualj mögé. Limitált francia tudásával (ami még így is nagyobb, mint az enyém) beszélgetni próbál a fiúval, mit tud Dombrovskiról, de nem jut vele sokra. Az azért kiderül, hogy a srác keresztneve Jean-Paul, de az nem hogy a családneve Belmondo vagy más. James továbbindul, az utcán hangos excusez-moi-kkal érdeklődik, de senki nem tud felvilágosítást adni Dombrovskiról. Ráadásul a felkelők megtalálják az egyik romos házban elrejtett zsákját benne a pénzzel, így újra kémnek nézik és már viszik is a börtönbe.

Bloody08
Itt egy bizonyos Felix Pyat nevű kommünár hallgatja ki, aki hamar összerakja a képet: megvesztegetési szándék, a kommün ellensége, büntetése halál. Majd közli, hogy Dombrovski már nem is vezető, az utódja Charles Delescluze, na tessék, James potyára jött. Külföldi állampolgárról lévén szó, Pyat értesítést küld a tervezett kivégzésről Versailles-ba, ami nyilván csak fikció, nem hiszem, hogy a jakobinus diktatúrára emlékeztető utolsó napokat a kommün vezetői ilyesféle levelezéssel töltöttek volna. Leon Say mindenesetre továbbítja az értesítést Dieppe-be, Anne döbbent arccal olvassa a levelet.

Bloody09

Kétségbeesett, ugyanakkor határozott, és Albert minden tiltakozása ellenére az éj leple alatt a partra evez és elindul Párizsba. A poroszok persze őt is elfogják, von Pranke kihallgatja, majd vissza akarja toloncolni a hajóra, és mivel Anne tiltakozik, őrizetbe veszi. Albert észreveszi a szökést és Anne után indul, persze a porosz vonalaknál ő sem jut tovább, így már ketten vannak bezárva. Elizabeth aggódik a férjéért, Baines igyekszik nyugtatgatni, most semmit sem tehetnek, de mint tudjuk, Elizabeth nem az a (formás) seggen ülő típus, gyors tervet kovácsol és végre is hajtja. A Jersey-ről hozott krumpliszállítmányt felajánlja váltságdíjul az ezredesnek, így az őrizetesek kiszabadulhatnak. Már csak az a kérdés, mit fog szólni James ahhoz, hogy így elkótyavetyélték a rakományt.

Bloody10

Egyelőre semmit, sőt a neve már rajta van a másnap kivégzendők listáján, Pyat viszont még egy utolsó kihallgatásra rendeli. Itt James újból elmondja, hogy ő kereskedő, nem kém, és nem áll semmilyen politikai oldalon. Nem engedem, hogy politikusok vagy akárkik helyettem döntsenek, mondja határozottan. (Ezt a mondatot kiírom magamnak külön poszterre.) Tehát csak az egyéni érdekeit nézi, kitűnő, ez megfelel nekem, tesz erre meglepő kijelentést Pyat és lehúzza James nevét a listáról. Visszaadja neki a pénzt és új feladatot ad: Onedin próbálja meg megvesztegetni Charles Delescluze-t, a versaille-i kormány annak is fog örülni, és így a kommünár két legyet ütne egy csapásra: vagy árulásért sikerül elítélnie Delescluze-t, vagy ha mégsem, akkor még mindig kivégeztetheti Jamest. Gratulálok, mondom én, hogy ez a módszer emlékeztet a jakobinus diktatúrára.

Bloody11

Onedint elküldi abba a panzióba, ahol Delescluze lakik, James limitált szókincsével igyekszik felvilágosítást kapni a házinénitől, hol tartózkodhat a főember. Figyelmeztetni próbálja a veszélyre, de kb. úgy sikerül megértetnie magát, mint nekem Timbuktuban. Bebiceg Jean-Paul, aki nem Belmondo, viszont a panziósnő az anyja. Megörül a viszontlátásnak, és korábbi szerencsés megmeneküléséért hálából elkíséri Jamest ahhoz a barikádszakaszhoz, ahol Delescluze szervezi a védekezést.

Bloody12

A főember végre beszél angolul, Onedin megörül és figyelmezteti Pyat tervére, forradalmi terror van ugyebár, amikor a korábbi legjobb harcostársak válnak a legfőbb ellenséggé. Delescluze meglehetősen kiábrándultan hallgatja Onedint, ő sem azért fogott fegyvert eredetileg, ami mostanra lett a kommünből, Párizs püspökét is kivégezték, mészárlás mindenütt. Ő azért csatlakozott, mert megelégelte hogy az uralkodó bárkit megbüntethet, akinek ellenvéleménye van, ő egyenlőséget akart és tessék, mostanra ő is ellenség lett. A lövések egyre közelebbről hallatszanak, a francia hadsereg a poroszok katonákkal együtt betör Párizsba és sorra számolja fel az ellenállást. Delescluze az utolsó barikádok egyikén esik el, a katonák megölik Jean-Pault és az anyját is. Onedin megdöbbenten áll a füstben a romok között.

Bloody13

Már nem érdekli semmilyen üzlet a kormánnyal, és a Charlotte Rhodes lassan távolodik a francia partoktól. James a kabinban az értelmetlen háborúról beszél Anne-nek, minden fegyveres megoldást ellenzőként szavait nagy egyetértéssel hallgatom. Bárcsak ne láttam volna ebből a háborúból semmit, mondja megtörten. Felébredt a lelkiismereted? Akkor már nem lesz szükséged rám, mosolyog rá halványan Anne.

Bloody14

Címkék: onedin család
39 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2013.06.15. 12:54:33

"nem adhatom oda, tyúkok ülnek rajta, arcoskodik James"

Ezen konkrétan akkorát nevettem, hogy majdnem kiköptem az epret.:D
(Amivel momentán tömöm az arcomat, miközben az Onedin Hogyvoltot olvasom. Tudok élni, na.)

_Molly 2013.06.15. 12:57:53

"kiderül, hogy a srác keresztneve Jean-Paul, de az nem hogy a családneve Belmondo vagy más"

Asszem jobb, ha most abbahagyom az eperzabálást.:D

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.15. 13:10:57

@_Molly: :DDDDDDDDDDDD téged én most itt azonnal megszerettelek. élj tovább ezzel a tudattal.

_Molly 2013.06.15. 13:18:23

Ez is nagyon kemény rész volt, és zseniálisan írtad meg, szerintem.

Főleg, hogy emlékszem erre az epizódra a filmből, ott közel sem volt ennyire ütős. Ahogy James a barikádokról lövöldözők között sétálgatott a golyózáporban mint egy turista, aki csak érdeklődni szeretne, hogy merre találja a múzeumot... hát nem nagyon lehetett komolyan venni azt a díszlet-forradalmat.;P

Nem mellesleg viszont akkor most James hogyan és miből fogja visszavásárolni a részvényeit, ha a krumplinak (szó szerint) lőttek? :-o

_Molly 2013.06.15. 13:22:43

@aggyistenbiri:

Hááát, te sem vagy nekem közömbös.:)
Kérsz epret?:)

W.Jack. 2013.06.15. 13:30:37

De nagyon jó hv lett ez (is) most. Adok a pirospontjaimból vissza egy kupaccal Neked, Gabba :) Jó volt ez a történelmes rész, a linkekért meg külön nagy ujjongás volt :)

"Úgy vágtat, mint egy Tulipános Fanfanba oltott Sándor Móric Overdose hátán" :D

A 8. kép kapcsán nekem Delacroix vezető beosztású Szabadsága ugrott be. Akkor is, ha többször megnéztem, függetlenül attól, hogy semmi magyarázat nincsen rá :) Sem az időpont, sem az alakok, sőt fogalmazzunk úgy: hogy abszolút semmi közös nincsen benne, és mégis.

Ezzel maximálisan egyetértek: "Nem engedem, hogy politikusok vagy akárkik helyettem döntsenek, mondja határozottan. (Ezt a mondatot kiírom magamnak külön poszterre.) "

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.15. 13:30:55

@_Molly: Dinnyézek, megkóstolod? már felkockáztam.

_Molly 2013.06.15. 13:43:55

@aggyistenbiri:

Görög vagy sárga? (Bár végül is mindegy, mindkettőt szeretem.)
Köszönöm szépen!:)))

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.15. 13:50:56

@_Molly:görög, a sárgadindit nem szeretem. De ha kenyérrel akarnád enni, akkor köztünk vége mindennek! (délalföldön szokták).

_Molly 2013.06.15. 13:58:23

@aggyistenbiri:

Nagyon szigorú vagy. Szerencsére nem vagyok délalföldi illetőségű.:))

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.15. 14:06:53

@_Molly: Jajj de kár, nem baj, elnézem neked, mert ma NAGYON KEDVES vagyok. (nyugi, nem tart sokáig)

_Molly 2013.06.15. 14:15:03

@aggyistenbiri:

Szerintem te egy kedvesbiri vagy, ez ellen már nincs mit tenni. Maradj mindig ilyen.:)

Gabba 2013.06.15. 14:16:36

hoppá, gondoltam első kommentnek beírok valami szakmai kiegészítést, erre már itt javában epreznek, dinnyéznek...

naszóval: kicsit olvasgattam a Kommünről a poszt kapcsán, és akkor tudtam meg, hogy az utolsó hetet, amikor a reguláris katonaság már betört a városba és teljes erővel ment a kinyírogatás (katonaság a kommünárokat, kommünárok a korábban elfogott foglyokat, na meg egymást), na azt a pár napot hívják "véres hétnek" (La Semaine Sanglante), amire az epizód címe is utal.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.15. 14:20:54

@Gabba: szerintem
te voltál is katona, nem csak olvasgattad innen-onnan az infót.
Igen, nyertem, köszönöm.

Gabba 2013.06.15. 15:13:58

@aggyistenbiri: voltam, de nem a Kommün idején, annyira azért nem vagyok öreg :)

W.Jack. 2013.06.15. 16:15:58

@Gabba: Na tessék! Mire az összes kezemet és làbamat felhasználva kimatekoztam, hogy legalább 158 éves vagy ezek szerint, kiderül, hogy nem is :)

Gabba 2013.06.15. 16:50:46

@nughop: a Delacroix kép jó asszociáció, bár most néztem meg, hogy az már 1830-ban elkészült.

A barikád témánál amúgy majdnem behivatkoztam Hugó Viktortól Gavroche-t a barikád előtt, de még időben rájöttem, hogy az az 1832-es párizsi felkelés idején játszódik.

W.Jack. 2013.06.15. 17:56:23

@Gabba: Igen, azért is írtam, hogy semmi sem stimmel ebben az asszociációban, de magamnak sem tudom megmagyarázni, hogy akkor mégis miért érzem a párhuzamot. Aztán kicsit visszavonultam a tűző napról (tudom, eddig az volt a bajom, hogy miért esik:)), és leesett: a két kép hangulatában láttam az azonosságot, persze furcsamód nem az 1808. május 03. ugrott be a szuronyos puskák láttán.... Ehhh minél tovább boncolgatom annál kevésbé tűnik értelmesnek, hogy Delacroix-t látom bele (de legalább nem a Villámlástól megrettent lovat :D)

Gabba 2013.06.15. 18:41:39

@nughop: örülök, ha az irományomtól beindul az olvasók asszociatív fantáziája :)

az linkekrül: hát nem istenkirály Mike Oldfield? De.

_Molly 2013.06.15. 19:18:56

@Gabba: "örülök, ha az irományomtól beindul az olvasók asszociatív fantáziája :)"

Le sem tagadhatnád, hogy tanárember vagy.:)

Én különben ma kis retró irodalomórát tartottam magamnak, Csehovot olvastam.
Tudtad, hogy ő már kb. 130 évvel ezelőtt megírta, hogy milyenek lesznek majdan a netes kommentek? (Persze a te blogod kivétel - hál'istennek!)
www.holmi.org/2010/10/anton-csehov-a-panaszkonyv-hetenyi-zsuzsa-forditasa

(Annyira édes, imádom ezt a novit!)

W.Jack. 2013.06.15. 19:18:57

@Gabba: Ha mindig hangot, illetve betűt adnék annak, hogy mire inspirálják a fantáziámat az irományaid, hajajjj..... :)

"az linkekrül: hát nem istenkirály Mike Oldfield? De." De bizony ám hogy :)

"naszóval: kicsit olvasgattam a Kommünről a poszt kapcsán" Könyvespolc közelébe kerülve én is ezt tettem, és mivel bírok szkeptikus lenni, már a harmadik történelmi témájú könyvben nézem ugyanazt az adatot elborzadva: "A május 22-28 közötti mészárlás során mintegy 30.000 párizsi (gondolom nem a felvágottszerűségre, és nem is óvszerre gondolnak)veszti életét, a továbbiakban pedig mintegy 40.000 embert ítélnek halálnak, börtönre vagy deportálásra."

Ha pedig már amúgy is történelem könyvben lapozgattam, és poroszozni tetszett a posztban :),ugyanezen évben Németország 25 államból és Elzász-Lotaringiából álló szövetségi állammá alakult, élén a porosz királyból álló német császárral. Azt meg már meg sem említem, hogy szintúgy ezen év egy szép tavaszi napján szűnik meg a Fekete-tenger semlegessége :)

Gabba 2013.06.15. 20:12:03

@_Molly: tanár, de pályaelhagyó... :)

a novellát köszi, amint lesz időm elolvasom

@nughop: és az még pláne megalázó volt a franciáknak, hogy a német császárságot az elfoglalt Versaille-ban kiáltották ki

és még Mike Oldfield: a Moonlight Shadow anno mindent vitt, házibulik és egyéb intim összejövetelek állandó aláfestője volt...

_Molly 2013.06.15. 20:25:17

@Gabba: "tanár, de pályaelhagyó... :)"

Igen, tudom, emlékszem, korábban már említetted. De azt hiszem, a tanár (ahogyan pl. az orvos is) élete végéig az marad. Tanár barátnőim pl. egzakt módon mérhetően kb. 40 percig képesek egyfolytában beszélni.:)
De persze nem ez a lényeg, jóvanna.:)

W.Jack. 2013.06.15. 21:12:22

@Gabba: "és még Mike Oldfield: a Moonlight Shadow anno mindent vitt, házibulik és egyéb intim összejövetelek állandó aláfestője volt... " Azt hiszem szerencsésebb, ha nem írom le, hogy milyenféle asszociációk jöveltek most elő :)

Megérne pár történelemórát, hogy mi minden volt itt még fájdalmas a franciáknak, és milyen hatásai voltak hosszútávon. Pályaelhagyás ide vagy oda, de én iszom szavaidat (újabb képzavar) és szívesen veszek minden kiegészítő infót a hv-okhoz :)

Gabba 2013.06.15. 22:29:22

@_Molly: futólag, igen, de ezek szerint van olyan "nebuló", aki figyelt :)

@nughop: Moonlight Shadow ügyben csak annyit még, hogy amikre asszociáltál, azok valszeg mind meg is történtek... Kemény év volt 1983...

Gabba 2013.06.16. 08:52:32

@nughop: a többit majd szoszoszo-szoszoszo-szoszoszo. Ban. :)

Bergamott 2013.06.16. 13:34:40

@aggyistenbiri: Tudnak rosszabbat is! A papám még meg is sózta...

Pácsó Ármándó 2013.06.16. 15:44:57

@aggyistenbiri: Dinnyét csak gyerekkoromban ettem 1-2-szer kenyérrel, de nem hagyott bennem mély nyomot. Cseresznyét viszont többször, amikor tízórai/uzsonna felkiáltással felküldtek minket egy-egy szelet kenyérrel az éppen termű germersdorfi cseresznyefára a nyári szünetben! :-)

Pácsó Ármándó 2013.06.17. 21:43:52

@aggyistenbiri: Én meg polipkonzervet ettem kelkáposzta főzelékkel :-)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.17. 21:51:12

@Pácsó Ármándó: Na, a szegediekkel nem számoltam, bocs.
(lekvároskenyér erőspaprikával megvolt?)

Pácsó Ármándó 2013.06.17. 21:55:16

@aggyistenbiri: Egyszer majd kipróbálom és közben rád gondolok. :-)
Csak fokhagymás kakaós palacsinta, de szerintem az nem olyan rossz :-)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.17. 21:59:34

@Pácsó Ármándó: Próbáld meg önállóan, anélkül, hogy másra gondolnál, rám legalábbis semmiképpen sem. :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.17. 22:57:37

@Gabba: a katonáskodásra nem véletlenül kérdeztem rá :D

Pácsó Ármándó 2013.06.17. 23:04:16

@aggyistenbiri: Csak vicceltem kedves ... öö... izé ..., elfelejtettem Önt! :-)

Gabba 2013.06.18. 07:39:41

@Bergamott: @aggyistenbiri: @Pácsó Ármándó: bloody week, bloody receptek... nem hinném, hogy ezeket ki akarom próbálni :)

Pácsó, tényleg szegedi vagy?
süti beállítások módosítása