Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Észlelés 1x05 - A hírvivő

2013. június 13. 13:00 - nyauuuuu

Daniel arról magyaráz Lewicki-nek, hogy ez az egyetlen napja, mikor nincs előadás, se hivatali órák, se semmilyen kötelezettség. Ilyenkor tud egyedül lenni, magára fordítani az időt, ilyenkor tud írni, miért is kellett akkor neki ma bejönni az egyetemre? Max annyit mond, hogy Haley ráparancsolt, és máris egy nagy teremben találjuk magunkat vakuvillogás és taps közepette. A dékán (elnézést, korábban rektorként aposztrofáltam, bocsánat a hierarchia nevében is) annak örül, de nagyon, hogy Daniel nyerte a tudományos felfedezésért járó Davenport-díjat, és még ráadásul a hozzá járó ötvenezer dollárt is, és már adná is át a borítékot kedvenc hősünknek. Neki azonban ehhez most sincs hangulata, egyszerűen sarkon fordul, és kirohan a teremből. Haley utánarongyol, és próbálná rávenni egy kis jópofizásra, de szerencsére érkezik Kate, így Daniel remélheti, hogy az FBI megint jó ürügyül szolgál. IKate azonban most nem őt, hanem a dékánt keresi, mert van egy azonosíthatatlan hullájuk, akin számos vallási jellegű tetoválás leledzik, amit csak a dékán tud beazonosítani, aki ennek a területnek a szakértője. Paul természetesen ettől elolvad, és azonnal rohanna is, átadó ünnepség ide vagy oda, hogy nyomozgathasson. Daniel finoman eléri, hogy Kate az ő jelenlétének szükségszerűségét is kiemelje, és mennek is.

 01.jpg

A boncterem a maga valóságában már sok szegény Paulnak, szorgalmasan üríti a gyomortartalmát egy tálba. De gyorsan magához tér, és elemezgeti a tetoválásokat. Talál egy angyalt a hulla mellkasán, ami keresztény, a nyolc szárny viszont hindu hatásra utal. Van még egy majomfigura a hátán, ami egy hindu majomisten lehet, míg az 1:16 számok Ruth könyvére utalhatnak. Vagyis a dékán szerint egy olyan helyi hindu templomban kell keresgélni, ahová a judeokeresztény hagyományból áttértek járnak. Daniel szerint viszont egyszerűbb lenne a helyi metadon-klinikát felkeresni, mivel a majom a háton a drogfüggés szimbóluma, míg a számok mellette a lejövés dátumát jelenthetik, és ha metadonnal szokott le a heroinról, a klinikán ismerni fogják. Paulnak ehhez nincs hozzáfűznivalója, hacsak az újabb rókabőrt nem tekintjük annak.

Daniel megint jól tippelt, a drogklinika adatai alapján Kate már az áldozat, Jarred Baker anyját keresi fel. Anyu úgy kezdi: Jarred már megint mit művelt? A halálhír hallatán megköszöni, hogy Kate személyesen jött el, mert ő igazából arra volt felkészülve, hogy egyszer majd éjjel telefonálnak. Merthogy ő mindent megpróbált, terápiát, svájci klinikát, de amikor a fia nagykorú lett, és hozzáfért a nagyapai örökségéhez, annyi drogot vehetett magának, amennyit csak akart. Négy hónapja látta utoljára, akkor egy vallásos szektánál lakott, akik igyekeztek az utolsó centjéből is kiforgatni. Kate már a szektát keresgéli, a neve Menedékház, Daniel szerint valami kommuna lehet. A központi figura Kyle Jensen, egy 16 éves srác, aki beszél istennel. A tetovált áldozat minden pénzét, majdnem ötszázezer dollárt a szektának adta, mert itt az a szokás, hogy aki belép, mindenét a szektára íratja. Pierce ettől megőrül, számára hihetetlen, hogy az emberek még mindig hisznek az ilyen csalóknak, teljesen függetlenül attól, hogy a történelem során hány ilyenről bizonyosodott be, hogy csak átverés.

02.jpg 

A Menedékházban egy fekete hajú leányzó fogadja őket, néhány perc múlva Kyle mindenkit fogadni fog szerinte. Kate viszont kijátssza az FBI-kártyát, és a vezetővel szeretne beszélni. A lányka szerint itt olyan nincs, de a ház tulajdonosaival, Tommal és Sandy-vel beszélhetne, csak kicsit később, mert a fiúcska addig szereti átadni az úr üzeneteit, amíg ott cseng a fülében. Daniel kíváncsi az úr szavára, úgyhogy bemennek a gyűlésre. Ott gyorsan megismerkedünk a rész főbb szerelőivel, Tom és Sandy Kyle szülei, van még egy idősebb fiúk. Greg, és azt is megtudjuk, hogy a fekete hajú lányka Greg menyasszonya. Kyle göndör hajú fiatalember, humoros és nagyon elhivatott. Az úr mai üzenete a kételyről szól, és mintha csak egyenesen Daniel számára érkezett volna: az úr azért adta a kételyt, hogy megérthessük a világ működését, és megpróbáljunk javítani rajta. A fiú szerint van olyan az ott lévők között, akiben csak kétely van, és nem hisz semmiben, de azért ő nagyon örül neki.

03.jpg 

Az anya szerint Jarred nagyon kedves ember volt, előző reggel hat óra felé látta utoljára, mikor kocogni indult. Nem aggódtak, mikor este nem érkezett meg, mert náluk mindenki szabadon járhat, csak a fekete hajú lány tartott tőle, hogy újra belövi magát, mert a régi haverjaival volt találkozója. Apucinak beugrik egy Shane Flannery nevű régi barát, aki régen náluk élt, de nem fért össze senkivel, és Jarred dobta ki végül, Shane meg fenyegetőzött, hogy az áldozat meg fog fizetni a bűneiért. Pierce persze simán rákérdez, hogy mit csináltak azzal a félmillával, mire apuci közli, hogy részben a ház fenntartására fordították, a többit pedig az afganisztáni iskolájuknak utalták át. A doki gyanakodna, hogy a pénzzel volt a baj, de Kyle közbevág: mindenki amiatt adja át a pénzét, amit az úr először mondott neki, miszerint csak egy dolgot kér: mindent, de cserébe mindent meg is ad. A fekete hajú rákontráz: ő nem hozott semmit, csak a függőségét és a szorongását, de mindent megkapott, szerető családot, és a férfit, akihez hozzámegy. Apuci szerint Flannery a kulcs, őt kell előkeríteni, mert mást is megölhet. Moretti kiadja a körözést, Daniel viszont marad még egy kicsit, mert beszélni akar Kyle-lal.

04.jpg 

A fiúcska kedves és közvetlen, közli, hogy az arcáról látta, hogy Daniel szkeptikus, mert látszik rajta az erőfeszítés, ami az ateizmushoz szükséges. Egy kis málnával kísért fejtegetésbe kezdenek a vallás kontra evolúció kérdéskörről, persze egyik sem tudja meggyőzni a másikat a saját hitéről. Danielt a fiú tünetei érdeklik, hogy mikor kezdődött az úrral való társalgás. Tizenkét éves kora óta hallja az úr hangját, olyankor csodásan érzi magát, minden más eltűnik közben, és eufóriát él át. Viszont a doki rákérdez, hogy olyankor fejfájás és hányinger is jelentkezik-e, és persze bingo, mire meg is van a diagnózis, amit már a szülőknek magyaráz el: ezek a temporális lebeny-epilepszia tipikus tünetei, amit tumor okozhat. Daniel szeretné kivizsgáltatni, mert a tumor nyomhat más agyi területeket is, vagy akár vezetés közben is felléphet rosszullét, és valószínűleg műtét is kell. Kyle erre rákérdez, hogy emiatt hallja-e az úr hangját, és hogy ő akkor bizony nem vállalja a műtétet, mert az úr azért adta a tumort, hogy így tudjon szólni hozzá. Bár jogilag megtehetnék, a szülők sem akarják kényszeríteni semmire, amit ő nem akar.

05.jpg 

Daniel már Kate-nek dühöng. A szülők csak kihasználják a fiút, és azért nem akarják kivizsgáltatni, mert nem akarják levágatni az aranytojást tojó tyúkot. A vallás ugyanis vagy a vérről és az elnyomásról szól, vagy a bankbetétről. Kate ezt kikéri magának, általánosító és sértő, és a vallásnak vannak jó oldalai is, például a dalai láma vagy Martin Luther King. Erre a doki a negatív példákat kezdi sorolni, inkvizíció, szeptember 11, vagy Giordano Bruno. Ez utóbbiról Kate még csak nem is hallott, úgyhogy a doki elmeséli neki. A nyomozó szerint ez tényleg szörnyű, de talán az öt perces beszélgetés alapján hozott diagnózis is lehet a vallásellenes előítéletek eredménye. Mire Daniel felemlegeti, hogy ez nem az ő kitalációja, Jean D’Arc pontosan ugyanebben szenvedett, és az ő betegsége is tragédiába torkollt. Moretti szerint viszont hős volt, hadsereget vezetett egy olyan korban, amikor a nőt nem vették emberszámba. Manapság is szokott érte gyertyát gyújtani a templomban – mire a doki teljesen kiakad, hogy miért is jár templomba. Berekesztik a parttalan teológiai vitát, a doki pedig előáll az elméletével: nem Shane Flannery-t kell kergetni, mert azt csak a menedékházasok akarják. Lehet, hogy Jarred egy nap bepipult, amiért az teljes örökségét elköltötték, és vissza akarta kapni a pénzét, mire kinyírták. Kate szerint az adóhatóság figyeli az ilyen helyeket, úgyhogy Daniel megnyugtatása végett bevonja őket is az ügybe, de ő személy szerint akkor is Shane-re fogadna.

06.jpg 

Az adóellenőr sem hitte volna, de két éve vizsgálja a Menedékház könyvelését, és minden szabályos. A befolyt milliók egy részét helyi célokra használják, de a nagyja az afganisztáni iskolának megy. Közben Moretti telefont kap, a rendőrség megtalálta a gyanúsítottat. Már Flannery kihallgatásán ülünk, aki kőkemény vallási fanatikus, mindenben az úrra hivatkozik, ráadásul alibije sincs. Annyit elejt, hogy az úr a bosszúját azokon fogja kezdeni, akik lábbal tiporják a hetedik parancsolatot. Szerinte Nicky (ő a fekete hajú menyasszony) Jarred-dal paráználkodott. Mielőtt erről többet megtudnánk, a kint hallgatózó doki mellett erős francia akcentussal beszélő, darócruhás leányzó jelenik meg – hát persze, hogy éppen Jean D’Arc-ot hallucinálja, aki azt állítja, hogy nem Shane a gyilkos, mert keresztes lovag nem lövi hátba az áldozatát, inkább felgyújtja, keresztre feszíti, vagy más kellemetes módokon végez vele. Ja, és őt az úr küldte, hogy segítsen a nyomozásban.

07.jpg 

Nicky tényleg járt Jarred szobájában, de nem alantas szándékkal, hanem mert hajnali kettőkor arra riadt, hogy Jarred sír, ezért bekopogtatott hozzá. A férfi rossz állapotban volt, félt attól, hogy újra visszaesik, így együtt imádkoztak, és ő átölelte. Erre a pasi megpróbált visszaélni a helyzettel, mire a lány nemet mondott és visszament a szobájába. Csak a jegyese miatt nem szólt eddig erről, nem akarta értelmetlenül felzaklatni. Elmenőben Kyle szólítja le őket, kérdései lennének, de Moretti közli, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhatnak. Erre Danielt kéri, hogy beszélgessenek egy kicsit. Nemrég az úr azt mondta Kyle-nak, hogy nem sokáig fog már élni, vagyis ugyanazt mondta, mint a doki. Aki erre közli, hogy nem hisz istenben, a fiú inkább kezeltesse magát. Kyle ezt kereken megtagadja, igazából csak az érdekelné, mennyi ideje van még hátra, ezt viszont a tudomány nem tudja megmondani. Kate érkezik, a rendőrök találtak egy tanút, aki pár napja látta, hogy Jarred-et bántalmazza valaki. Pierce búcsúzóul átadja Kyle-nak a névjegyét, hogy hívhatja bármikor, ha kérdése lenne. Daniel zongorázás közben Natalie-val beszéli meg az esetet, nem érti a fiút, hogy lehet ennyire maradi. Natalie szerint a doki csak irigy azokra, akik hisznek, mert ő is vágyna ilyen vigaszra. Ezen Daniel kiakad, úgyhogy jó kis acting-out-ként a zongoráját kezdi el szidni, mire Natalie közli, hogy vegyen magának egy versenyzongorát, hiszen most már telne rá a díjhoz kapott ötvenezerből. Mielőtt eldönthetné ezt, Kyle anyja telefonál nagyon zaklatottan.

08.jpg 

Kyle leesett a lépcsőn, állati helyes doki tudatja a családdal, hogy beverte a fejét, amitől bevérzés keletkezett, viszont szerencséje is van, mert így legalább kiderült, hogy tumor van a temporális lebenyében, amit ki is tudnak kapni egyúttal, mert lehet, hogy az okozza a vérzést. Apu dühös lesz, mert a fia ezt nem akarná, de anyu igazat ad Danielnek, és beleegyezik a műtétbe. Pierce megkérdezni a kollégát, hogy a fiúnak magas volt-e a prolaktin-szintje, mikor behozták, a válasz nemleges. Ez azért fontos, magyarázza már Kate-nek, mert akkor az eséskor nem volt rohama, vagyis valószínű, hogy inkább valaki lelökte. Talán rájött, hogy ki ölte meg Jarred-et. A család kikérdezésekor kiderül, hogy magát az esést senki sem látta. Nem is értik, miért kérdezik ezt tőlük. Kate telefont kap, megvan a Jarred-et megverő férfi, úgyhogy menniük kell. Daniel szerint a fiút meg kell védeni, aki meg akarta ölni, az valószínűleg újra próbálkozni akar majd. Moretti tudja, hogy bizonyíték nélkül nem fogják elrendelni a hivatalos őrzését, úgyhogy a prof marad ott, hogy vigyázzon rá.

09.jpg 

Az újabb gyanúsított egy veterán-segítő, akit erősen kiborít, ha seggfejek jönnek kicsalni a segélyeket a veteránoktól. Jarred ugyanis prospektusokat osztogatott, és arról papolt, hogy mindenüket adják egy egyháznak, ő meg kidobta a fickót a fenébe, a kiskátékat meg a szemétbe. Persze, bántotta egy kicsit az ügy, úgyhogy megnézte jobban a prospektust, és rájött, hogy csalás az egész, vagy legalábbis az afganisztáni iskola. A képen ugyanis, ami elvileg ott készült, az ablakon át egy tó látszik – de ő volt kint, és tudja, hogy az állítólagos színhelyen tó közel s távol egyáltalán nincs. Az iskola nem létezhet, a többi fénykép is hamisítvány, és ő ezt meg is mondta Jarred-nek, aki erre kiakadt, és azt mondta, jelenteni fogja, először az adóhatóságnak. Az viszont, mint tudjuk, nem talált náluk szabálytalanságot.

 10.jpg

A megkérdezett adóellenőr szép nagy bőrönddel épp lázas sietséggel egy taxiba szeretne szállni – de Kate már ott is van, és letartóztatja. A szép sebész közben tájékoztatja a családot, hogy kivették a tumort, és a vérzés elállt, viszont komplikációk léptek fel, a fiú kómában van, és a helyzet nem túl bíztató. A család bemegy Kyle-hoz, a doki a váróban marad, ahová Jean érkezik, mire Daniel megkéri, legyen szíves, mondja meg az istenének, hogy ő egy seggfej. Iszonyú dühös, hogy Isten, miközben Jarred gyilkosát futni hagyja, a fiút tumorral sújtja, pedig ő soha nem ártott senkinek. A végén még elküldi istent a pokolba is. Eaten, a könyvelő szerint a szekta könyvelése pontos, és az a háromszor kilencezer-kilencszáz dollár, amit az ő számlájára utaltak, pusztán pókernyeremény. A Maldív-szigetekre pedig nem azért akart menni, mert annak nincs kiadatási egyezménye az Államokkal, hanem mert régóta vágyott oda. Kate kicsinyt ráijesztget a börtönnel, mire megtörik, vádalkut köt, és kinyögi: lefizették.

 11.jpg

Kyle ágya mellett ott az egész család, mikor Kate érkezik markos FBI-osok kíséretében. Apucit szólongatná, hogy menne velük kicsikét, de apának nincsenek titkai, úgyhogy a teljes család előtt veszik őrizetbe Jarred meggyilkolásáért. Először mindenki vele akar menni, de apa szerint az úr tudja, hogy mit tesz, úgyhogy maradjanak a fiúval – pedig Nicky nagyon lelkesen ajánlkozott, hogy majd ő marad. Daniel a távozó Kate után indul, meghallgatja a könyvelős-lefizetős történetet, de nem megy a lánnyal, amíg nem biztosak benne, hogy más nem volt benne a gyilkosságban a családból. A kihallgatáson Tom állítja, nem ő volt, Jarred-et szerette, a könyvelőről nem tud semmit, sosem utalt neki pénzt, és az iskola létezik. Kate próbálja sarokba szorítani, folyamatosan sorolja, mi hogy ment végbe szerinte, és hogy Eaten miket vallott – többek között azt, hogy ő értesítette Tomot, mikor Jarred feljelentette őket nála, és hogy apuci azt mondta, nem probléma, majd ő elintézi. Tom arcán az elképedés és a hitetlenkedés váltja egymást. Anyu közben a betegágynál aggódik, hogy ügyvédet kell találnia, mire Nicky elküldi őt is és a vőlegényét is, hogy menjenek, pihenjenek, intézkedjenek, ő majd marad, és felhívja őket, ha Kyle magához tér. Daniel is marad, úgyhogy anyuci és fiacskája balra el, a doki kettesben marad a fekete hajúval. A lányka egyedül szeretne lenni Kyle-lal, hogy imádkozhasson érte, de Jean beszól, szerinte meg akarja ölni, úgyhogy Daniel marad. Leányzó úgy tesz, mintha imádkozna, Jean pedig tovább alázza a dokinak, rakosgatja össze a darabokat. Nicky nagyon igyekezett mindenkit elküldeni Kyle-tól, a fiút amúgy is érdekelte, hogy Kate miért beszélt a lánnyal külön, és az adóellenőr is egy romantikus szigetre készült, ahová nem szokás egyedül menni, Nicky pedig nagyon szép lány. A doki fennhangon megszólal, hogy ez még nem bizonyíték, mire a lány megint megkéri, hogy hadd lehessen egyedül.

12.jpg 

A doki odalép a fiú monitorához, mire arról eltűnik minden kijelzés, és hangosan sípolni kezd. Nicky megijed, hogy miért ad ilyen hangot, erre Pierce közli vele, hogy a fiú meghalt. A lány kiszúrja, hogy lélegzik, Daniel módosít, hogy agyhalott. Nicky erre elrohan, felhívandó a fiú szüleit – a prof pedig visszadugja a műszer madzagját, és minden kijelző újra életre kel. Azonnal telefonál Kate-nek, hogy nem Tom a gyilkos, hanem Nicky, mert úgy rohant el a halálhír hallatán, hogy rá se nézett az állítólag szeretett Kyle-ra. Kate kiakad, hogy a fiú meghalt, de a doki gyorsan mindent megmagyaráz, mire Moretti ráállít valakit a lányra, hogy kiderüljön, mi olyan sürgős neki. Mi már látjuk is, épp pénzt pakol a kis táskájába, mikor az FBI jön és letartóztatja. Eaten újra a kihallgatóban ül, eleinte tartaná magát az előző vallomásához, amiben az apát jelölte meg elkövetőként, de Kate érti a dolgát, megmutatja, hogy a lány nem a Maldív-szigetekre, hanem Rióba váltott repülőjegyet. Erre a könyvelő kitálal, hogy mindent a lány talált ki és hajtott végre. Eaten behálózása volt az első lépés, mikor az elkezdte vizsgálni a szekta könyvelését, aztán beállított a családhoz, mint megtévedt bárány, összejött az idősebb fivérrel, és összeállított egy hamis honlapot az afganisztáni iskoláról. Tom lépre ment, segíteni akart, úgyhogy ment is a dolog, amíg Jarred el nem kezdett érdeklődni az iskola után. A könyvelő felhívta Nickyt, hogy baj van, másnapra a férfi meghalt. Eaten beijedt, mire Nicky kérte, hogy utazzon el, majd menni fog utána. De a könyvelő nem is olyan hülye, mint ahogy látszik: mindenre van bizonyítéka, ott van a bőröndjében, csak meg kell hallgatni. Adóellenőrként megtanulta, hogy mindent fel kell venni.

13.jpg 

Nickyt szembesítik a felvételekkel, az utolsón az hallatszik, hogy Kyle meghallotta a telefonbeszélgetését – vagyis ő lökte le a lépcsőn. A lány tagad, ezek csak manipulált felvételek, és buzgó imádkozásba kezd – Kate szerint imádkozzon olyan bíróért, aki nem hisz a halálbüntetésben. A szép sebész közli, kész csoda, de a fiú magához tért a kómából, ráadásul agysérülése sincs, egy ideig pihennie kell, de teljesen fel fog gyógyulni. Jean is érkezik, közli, hogy az úrnak küldött üzenet mégiscsak segített, néha őt sem árt csesztetni. Kyle már nem hall egy konkrét hangot, de még mindig hallja az istent, ahogy bárki más is hallhatja, ha figyel. Tom bezárja a menedékházat, de tartja a szavát, és tényleg nyit egy iskolát Afganisztánban. Pierce mosolyogva nekik adja az ötvenezer dollárját, hogy legyen néhány könyv az iskolában. Persze, istenben továbbra sem hisz, de a fiúban igen. Aki erre válaszul egy málnaszemet ad neki ajándékba, amit Daniel kis nézegetés után jóízűen befal.

4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2013.06.13. 13:35:00

Köszi a hv-t, már nagyon vártam :)
Ez egy nagyon jó rész volt megint. A dékán tetoválások körüli okfejtésén jókat derültem, no meg azon is, hogy mennyire megviselte a boncterem :)
Örömmel fedeztem fel a Bosszúból (is) ismerős, Mason Treadwell-t alakító Roger Bartot is ebben az epizódban.

2013.06.13. 14:52:09

Már épp akartam hiányolni a további részek hogyvótjait :)
Ha lesz egy kis időm, jövök értekezni. Meg hát titokban már arra várok, hogy jöjjön az uccsó két rész hogyvótja, oda aztán van mit írnom :))

nyauuuuu 2013.06.13. 18:09:44

@nughop: @Dogla: Cukik vagytok, köszönöm! Szóval az volt, hogy benyaltam valami vírust, és jópár napot fekvéssel, erős célszemély-bámulással és vegetatív üzemmóddal töltöttem, és mivel minden egyes ízületem sajgott, a gépelést-posztírást hanyagoltam. De már újra leány vagyok a gáton, úgyhogy sorban érkezni fognak az elkövetkezendők.
Valóban a két utolsó rész szól a legnagyobbat, de azért addig is vannak nyalánkságok :).
süti beállítások módosítása