Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Jo, a profi 1x03 - Invalidusok

2013. június 11. 13:00 - Zsoofka

(A film körüli legbonyolultabb ügyet sikerült felgöngyölítenem: kiderült végre miért vannak összevissza a sorozat epizódjai az előrejelzéshez képest -a FOX illetve a belga-francia forgalmazó különféle sorrendben adta le a sorozat epizódjait, a műsorrend az egyik, a vetítés a másik sorrendet követi. No comment.)

Katonai okítással nyitunk. Csinos katonanő fiatal pilótáknak tart órát, „hogyan ne romboljunk le ártatlan civileket” témában. Egyik fiatalember túl merész: randit kér felettesétől, de kosarat kap, mert a nő nem olyan. Pedig de.

1.png

Szép gyűrű virít az ujján, hosszan és alaposan közelít rá a kamera, lesz még vele baj elég.

2.png

Jean közben oroszlánként védi a lányát a csúnya motoros fiútól, gyilkolászást is beígér neki, ha az nem hagyja békén a lányt. Emberünk elég kitartó, napok óta ott szűköl Jean háza előtt, remélve a szerelmet és/vagy a bogyókat az épp leszokóban lévő Adele-től. A csaj védi a motorost, nem rossz ember ő, csak…

3.png

33.png

333.png

Ahogy azt sejteni lehetett, a heti áldozatunk a katonanő. Egy papírvágó késsel vágták el a nyakát az Invalidusok kertjében. Halála előtt gyanús sms-t kapott, a seggét dicsérte egy ismeretlen. Valami azt súgja, diákjai között kell keresnünk az első gyanúsítottat….Miközben Jean megfordítja a holttestet láthatóvá válik a nő csonkolt keze. Gyilkosunk nemes egyszerűséggel levágta az asszony gyűrűsujját, hogy vihesse a gyűrűt…. Sőt: a zsaruk a vérnyomokat követve megtalálják az immár üres ujjat is egy kukában. Guszta.

5.png

Jean a nő titokzatos udvarlóját keresi, első körben a diákok között. És mivel az sms-író segg-párti lehet, fenéktesztnek veti alá a pilótanövendékeket. Az epizód elején randit kérő kéjenc diák annak rendje és módja szerint megbukik: a halottkém hölgy hátsóját is úgy stíröli, mint aki sose látott olyat… Emberünk bevállalja az sms-t, de határozottan tagadja a gyilkolást. Beszámol a smaragd gyűrűről, ami az áldozat ujján virított, tanúságféleképp egy másik titokzatos udvarlóról.

6.png

Az áldozat lakótársától megtudjuk, hogy sok oka van annak, amiért a katonanő románcát tiktokban kellett tartani. Többek között, mert az udvarló nős-gyerekes. Aztán ott van a nő karrierje, ami oly szépen ívelt felfelé. Némi nyomozás a bázison, egy-két szekrényajtó feltörése a csaj lakásán és az autója átkutatása után előkerül egy férfi triatlonos-cipő. Megtudjuk azt is, hogy az áldozat pasijának különös ismertető-jegye van, erős égésnyomok csúfítják az alkarját. Ruhájukat ugyanaz a mosoda tisztítja – vagyis emberünket a bázison kell keresni. Ezek a nyomok már elegendőek ahhoz, hogy eljussanak egy szerelőemberhez a repülőgéphangárban….

10.png

Jordan nővér közbenjárására Jean megenyhül lánya pasija iránt. Bár szegény fiúnak egy szabályos motozáson kell átesnie ahhoz, hogy a hercegnő elé járulhasson, de legalább már beszélhet egymással a két fiatal. Na nem négyszemközt, akkora bizalom azért nincs. Még ha egy kicsit vicces is, hogy egy 12 éve nem látott apuka ilyen családi idillt teremt pár nap alatt, de legyünk telhetetlenek.

Mr. Szerelő eléggé meglepettnek tűnik. Szerinte neki esélye sem lett volna egy olyan sztárpilótánál, amilyen Dumas parancsnok volt. Csakhogy az égésnyomok ott vannak a kezén, a triatlonos múlt is stimmel és a gyilkosság idejére alibit sem nagyon bír felmutatni. Bár épp egy motoralkatrészt vásárolt volna abban az időpontban, de az eladó csúnyán felültette, nem ment el az adásvétel helyszínére. Mr. Szerelő tehát tagad. Rendületlenül. Hajlamos vagyok hinni neki.

11.png

Jean és társai referálnak Cuddynak. Egymást győzködik arról, van e alapja a Szerelő elleni vádnak. A Profi elsősorban indítékot hiányol: oké, hogy dugtak, de miért ölte volna meg a férfi a Pilótát? Meg kell keresni azt a gyűrűt, ha már olyan fontos volt a gyilkosnak, hogy magával vitte a tette elkövetése után. Így szól a napiparancs. Hajrá. És – ha nem is elsőre, a férfi szobájában, de mégis megtalálják a gyűrűt a Szerelő kedvenc szervizműhelyében, a mosdóban. De a vádlott továbbra is tagad, viszont – meglátva a gyűrűt – egészen átlényegül, mintha rettegne. Ügyvédért kiállt.

Jean és Adele továbbra is teljes idillben töltik az estéiket. Leszámítva a lány bejelentését: gyereket vár, 3 hónapos terhes. Apuka a hősszerelmes motoros, akinek - bár nagggyon dolgozni akar- még munkája sincs. A nyomozó nem esik kétségbe, szívesen vállalja a nagyapa-szerepet, ha már apaként annak idején csődöt mondott. Jordan is biztatja, segítséget ígér. Jean csak azért aggódik, mert Adele össze akar költözni leendő gyermeke apjával. Fél attól, hogy nem lesz a lány elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a kísértésnek. A kisördög a régi barát képében jelenik meg: a kártyacimbora szkeptikus Jean példás apa-nagyapa szerepét illetően és ennek hangot is ad. Ilyen az, amikor visszahúz a múlt. Nyomozónk egyelőre állja a sarat.

12.png

A zsaruk közben tovább keresik a gyűrű korábbi gazdáját. Talán a gyűrű eredete sok-sok kérdésre választ ad. El is jutnak egy egy évvel ezelőtti ügyhöz, ahol egy 3as gyilkosság mellett (anyuka, 2 gyerek) rablás is történt. És hogy s hogy nem, azokkal a gyilkosságokkal is Mr. Szerelőt gyanúsították. Ott és akkor tűnt el a most Dumas parancsnokon  ékeskedő gyűrű. Hát innen már nem nehéz. Vagy talán túlon túl egyszerű? A Szerelő annak idején együtt jár egy lánnyal, de a csaj szülei nem nézték jó szemmel. Veszekedés tört ki, anyukát és a 2 gyereket (köztük a szerelmét) megölte, apukát elrabolta, az ékszereket elvitte. Most beleszerelmesedett egy pilótába, nekiadta a gyűrűt. Majd bekattant és megölte ez a nőt is. Mivel a gyűrű könnyen hozzá vezethet, lelopta az immár halott nő ujjáról…. Így történt?

14.png

Hogy ez kiderüljön a nyomozópáros e korábbi gyilkosságok helyszínére utazik. Itt egy készséges helyi zsaru fogadja őket, aki elmeséli az ügy részleteit, örül, hogy megvan ügyének tettese. A sztori - majdnem – teljes, de Jeant egyvalami zavarja: hová tűnt a kiirtott család feje, Le Goff úr. Miért nem ölte meg a házban a gyilkos a családfőt is? Miért rabolta el? A helyiek szerint megölte, csak nem a házban, hanem később - és jól eldugta a hullát. De a Profi másképp látja: a Le Goff család magánéletét firtatja, arra gyanakszik, hogy Apuka van a dolgok hátterében. Talán a kiirtott család mégsem élt olyan példás családi életet. A helyiek szerint kizárható ez az elmélet: a családi kassza nagyon tág, sok lóvé van a számlán és ahhoz senki nem nyúlt a gyilkosságok óta. Ha Apuka lett volna a tettes és még élne, a pénznek fogynia kellett volna. Vagy egyszerűen csak nem hülye Apuka és számít arra, hogy a számláját figyelik?

Egy biztos: ha gyilkolsz, ne rakosgass képeket a face-re. Mr. Szerelő képeinek átvizsgálása után a zsaruk eljutnak egy lepukkant csűrbe, ahol Le Goff úr vére és haja díszíti a padozatot. De ez a megátalkodott Szerelő még mindig tagad. Beszámol viszont arról, hogy a Le Goff lánynak nem ő volt az egyedüli pasija, a csajnak trippere volt, és mivel az nem nő magától és neki új volt az infó, tuti van egy másik pasi is a képben. Úgy tűnik Jean megérzései a helyesek: Le Goff úr molesztálhatta a lányát és erre lassan kezdett fény derülni… Mindenesetre gyanús, ha Apának és a lányának is ugyanolyan nemi betegsége van… Márpedig itt ez történt.

13.png

Jean belendül: szerinte igenis megrendezett volt a családi mészárlás, szó sem volt rablógyilkosságról. Le Goff pedig azért nem nyúlt a számláján lévő pénzhez, mert egyrészt nem hülye, másrészt megvoltak neki az „ellopott” ékszerek és abból élt 1 évig…. Sikerül bizonyítékot szerezni arról, hogy a Szerelő facebookos képeit nem szerkeszthette azok tulajdonosa, a férfi akkor épp egy haditengerészeti bázison volt elvágva a külvilágtól. Tehát valaki más mókuskált velük, és ez a valaki Le Goff. Mint ahogy ő volt az, aki viszonyt kezdett Dumas kapitánnyal és aki megajándékozta a gyűrűvel. Azzal a gyűrűvel, aminek az elrablásával a Szerelőt gyanúsították, és amely most újra képbe hozza a férfit és talán ezúttal le is tartóztatják, immár 4 ember meggyilkolásáért.

Cuddy szkeptikus, nem biztos benne, hogy meg fog állni a vád. Jean és társa tovább győzködik: Le Goff azért gyilkolta meg a családját, mert – hála a trippernek – kiderült vérfertőző viszonya a lányával. Most pedig azért gyilkolt, hogy ezáltal végre elítéljék a Szerelőt, őt magát pedig halottnak nyilvánítsák. Így a pénze örökség tárgya lesz, az öröklők pedig –egyéb családtag híján – a szülei. Akkor pedig szép szóval és/vagy újabb erőszak árán, de nagy eséllyel hozzájut a számláján lévő pénzhez….

Egy, hamis papírok gyártására szakosodott elítéltet némi alamizsna fejében árulásra vesznek rá. Megvan Le Goff új személyazonossága, sőt majdnem elkapják a pasit is. Végül csak a lakására jutnak el, ahol azonban mindenféle kelléket (szőke hajfesték, katonaruh , stb) megtalálnak, ami az ő verziójukat erősíti. E tárgyak Cuddyt is meggyőzik. A nő mos már inkább attól tart, hogy Jean apaként nem lesz képes zsaru módjára elbánni Le Goffal és valamiféle önbíráskodásra vetemedik. Ha jól belegondolok félelme jogos lehet: a múlt heti aktuális fasza-apa még „csak” meg akarta ölni a lányát. Mostanára ezt sikerült fokozni: Le Goff a gyilkosság előtt még jól meg is rontotta gyermekét….

15.png

Őszinte beszélgetés zajlik a főnök és a beosztott között. Érdekes adalékot kapunk Cuddy múltjából: ő is az alkohol rabja volt anno, csak így tudta elviselni a munkájával járó stresszt.Ezért olyan megértő Jeannal.

De Le Goff még mindig szabadon kószál. Jean egy kis lelki terrorral ráveszi a gyilkos maffiabarátait, segítsenek neki elkapni a perverz férfit. Elvégre a saját lányuk megrontása náluk sincs benne a kalapban.

Közben Jean tovább erőlteti a jóapavagyok szerepet: most épp munkát keresett leendő unokája apjának. Szerintetek a srác arcán az őszinte öröm látszik?

16.png

Miután a maffia is ellene fordul, Le Goff majdnem megtörik a nyomás alatt. Telefonon felhívja Jeant. Felháborodottan adja elő saját verzióját: Tagadja a gyilkosságot és a vérfertőzést is. Az ő verziója szerint a Szerelő és társai üzleti ügy miatt zsarolták őt, amikor nem engedett kiíirtották a családját, őt magát pedig elrabolták. De sikerült meglógnia.

17.png

Jean főmaffiózóra gyakorolt nyomása végül sikeresnek bizonyul: megtudja Le Goff búvóhelyének címét. A zsaru szemmel láthatóan nem hiszi el a férfi meséjét. Alig bír ellenállni a vágynak, hogy megölje. De győz a józan ész, a férfit letartóztatják.

19.png

Az egyetlen gondom az egésszel, hogy Le Goff álmából felkeltve is az előző meséjét szajkózza: vagy mégis igaza van, vagy már magas is elhiszi…. Mindenesetre az epizód végére olyan érzésem van, hogy nemcsak a részek sorrendjét nem tudták a forgalmazók eldönteni, hanem e történet végkimenetelét sem. Elvégre akár igaz is lehet Le Goff sztorija és a Szerelő főbűnössé léphet elő. Furcsa hiányérzetem van.

Címkék: jo a profi
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása