Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos hajsza 1x01 - A rémálom kezdete

2013. június 10. 11:00 - Szencsike

A virginiai Központi Fegyházban kezdünk, egy fegyőr esti műszakja végén jár, indul haza.  A férfi arcát egyszer mutatják meg, utána csak a hátát látjuk. Az öltözőben két kollégája búcsúzik tőle, Pete-nek hívják. Pete fogja a cuccát, a kocsijához sétál, majd kihajt a börtön területéről. A két kolléga bent furcsállja a nagy csendet, sehol semmi mozgás, keresik a többieket. Beérnek a megfigyelő szobába, ott már várják őket a kollégák. Holtan, véresen kiterülve a földön, vagy a székben, ahol a gyilkos fegyver épp végzett velük. A két fegyőr azonnal riadóztat, közben „Pete” már réges-rég messze jár.

pic1.png

Ugrás Brooklynba, néhány órával később, kora reggel. Egy meglehetősen nyúzott arcú férfi kászálódik ki az ágyából és próbálja magát összevakarni, nehéz éjszakája lehetett. A telefonja csörög, megnézi a hívót, majd kinyomja és félredobja a mobilt. Megiszik egy üveg ásványvizet, a kukába dobja az üres üveget, ahol már pihen egy vodkás üveg. Bekapcsolja a tévét, épp egy szökésről számolnak be: a szökevény korábban irodalom professzor volt, menekülésekor 5 őr halt meg. A szökött rabot 2004-ben ítélték el 14 fiatal nő meggyilkolásáért, a lányok azon az egyetemen tanultak, ahol Carrol tanított. Hát „Pete” szökött rab, akit valójában Joe Carrolnak hívnak. Na, erre a hírre hősünk végre felébred. A telefon újra csörög, Ryannek hívják, és az FBI igazgatója keresi őt, igaz munkakapcsolatuk régóta megszűnt. Ryannek Virginiába kell mennie, ő kapta el Carrolt, ő ismeri a legjobban, segítsen a kollégáknak. Közben látjuk Ryan reggeli fürdőjét, a mellkasába egy pacemaker van beépítve. Ezután már felöltözve kiveszi a kukából az üres ásványvizes üveget és csurig tölti vodkával. Szabad ezt egy szívbetegnek? Ryan beteszi a táskájába és elindul. A kamera még megmutatja azt a könyvet is, amit ő maga írt Carrol utáni hajtóvadászatról.

pic2.png

Ugrás a virginiai Norfolk városára, egy fiatal doktornő készül a munkába indulni, de ezt a rendőrég akadályozza meg. A nő neve Sarah Fuller, akit tájékoztatnak Joe Carrol szökéséről. Flashbackeljünk egyet, 2004, Carrol tárgyalása, Sarah tanúskodik. A vád egy kést mutat fel, hol volt ez Sarah a támadás éjjelén? A kés pontosan Sarah testében volt, sőt ő maga volt az, aki még beljebb nyomta a kést, hogy minél hamarabb véget vessen a saját szenvedéseinek. Vissza a jelenbe, Sarah magába roskadtan ül a kanapén, a nyomozó épp a ház védelmét ecseteli neki, nem mintha a lány figyelne rá. Az ajtónál egy kis robaj támad, Will, Sarah szomszédja érkezett hozzá, hogy vigaszt nyújtson a lánynak. Egy Bill nevű fazon is érkezni fog, majd ketten vigasztalják tovább.

pic3.png

Ryan megérkezett a fegyházba, Troy Riley viselkedéselemző FBI ügynök köszönti őt, kolléganőjével Jennifer Mason ügynökkel. Gyors helyzetjelentés, rendőrbírók vezetik a nyomozást, az ő csapatuk viszont csak az FBI-nak jelent. Ryant néhány ember nem fogja örömmel üdvözölni, erre készüljön, sőt ő itt csak tanácsadó lesz. Ryant nem rázza meg különösebben egyik hír sem, inkább Sarah után érdeklődik, de eddig az FBI jól vizsgázik, Sarah-t már őrzik. Ryan attól még szeretne vele beszélni, de ehhez nem járulnak hozzá ügynökeink. A megfigyelőben a rendőrbíró elemzi a biztonsági kamerák felvételeit, mikor Ryanék megérkeznek. A marsall azonnal nemkívánatosnak nyilvánítja a tanácsadót, igaz ő is ott volt mikor Ryan lekapcsolta Carrolt. Ryan ezután Carrol cellájába megy. A polcain a legnagyobb írók könyvei sorakoznak, köztük egy vaskos E. A. Poe kötet, a falon egy világító torony posztere. Az asztalkán Ryan könyve, benne egy üzenet, Carrol folytatást ajánl neki. Újra ölni készül ezt teljesen biztos, ebben mindketten egyetértenek, abban nem, hogy mindketten eltérően értelmezik a csapatmunka fogalmát. Ryan gyorsan Claire Matthewsról kérdez, ő Carrol volt felesége. Már őt is őrzik.

pic4.png

Ugrás az exfeleség házához, riporterek tucatjai várakoznak, a ház körül rendőrök posztolnak. Claire mindezt az ablakból figyeli, egy nyomozónő akar vele beszélni, de ő csak Ryan Hardy-t akarja. Ugorjunk 2002-re, még a boldog házasság napjait élik Joe-val, az örömöt Claire terhessége csak fokozza. Vissza a szürke és veszélyekkel teli délelőttre, a hálóban üldögélő Claire-hez 10 év körüli kisfia rohan, nem nézhet tévét. Mögötte a kedves arcú bébiszittere, aki érthetően anyura hárítja át, hogy mondja meg a kissrácnak, a sorozatgyilkos apuról szólnak a hírek. A gyerkőc egész okosnak tűnik, hamar vágja, hogy apának köze van a tévéstophoz, de még anyu sem mond neki semmit. Ismét az FBI központ, Ryan és a kollégák megérkeznek, közben az információs pultnál egy riadt arcú 30-as évei vége felé járó hölgy szeretne vallani Carrolról. A pultos hölgy átnyújt neki egy kitöltendő űrlapot és várjon a sorára, üljön a többi várakozó nő közé.

pic5.png

A csapatnak egy fiatal ügynök tart általános eligazítást a szökevényről. Carrolnak egyetlen egy könyve jelent meg, ami bukás volt először, de később már bestseller. Hiába, mindenki kíváncsi egy gyilkos regényére. Az ügynök szerint Carrolt az áldozatai késelése és összevagdosása izgatta fel, itt szól közbe Ryan, ez sántít. A srác örülne, ha javítaná őt, mert már rögtön vetíti ki Ryan aktáját a multimédia-táblára,  így Ryan kénytelen beszélni. Carrol a romantikus irodalom szakértője, személyes kedvence Poe, az óráin főleg róla hallottak a diákok. Poe-hoz hasonlóan Carrol is vallotta az őrület művészetét, ő nem csak megölte a lányokat, igazi műalkotásként tekintett az áldozataira. Az áldozatok szemeinek kivágása is Poe előtti tisztelgés, mert a szem a lélek tükre, ugye. Tanórának vége, többiek elmehetnek, a srác bemutatkozik, Mike Weston, Carrolról írta a szakdogáját, Ryan nagy tisztelője. Talpnyalinak vége, Ryant elhívják, Mike-hoz Troy lép, Ryan képességeit eltérően ítélik meg. Mike tiszteli, hisz egymaga kapcsolta le Carrolt, aki szíven szúrta őt és ezért kell a pacemaker. Troy simán antiszociálisnak látja.

pic6.png

Jen hívta el, Ryannek előbb az előtérben várakozó tucatnyi nő tűnik fel. Ők mind Carrol rajongói, mindenkit ki fognak kérdezni, aki meglátogatta őt a börtönben. 14 személy járt nála egy alkalomnál többször. Kiváltságok tekintetében Carrol hetente egyszer eljárhatott a közeli jogi könyvtárba, hogy a harmadik tárgyalására készüljön, saját maga védelmét akarta ellátni. Egy őr mellett olvasgathatta a jogi könyveket. Nyomtatott vagy digitális könyveket, kérdez Ryan, a könyveket a könyvtári hálózatról érte el, nethez korlátozottan férhetett hozzá, vonogatják a vállukat a szuper ügynökök. Ez Carrolnak nem jelenthet gondot, így ügynökeinknek kapkodniuk kell magukat. Közben a váróban a riadt arcú hölgy egy sms-t kapott, elolvassa, leveti a cipőjét, fogja a táskáját és eltökélten előresétál néhány lépést. Ott kivesz egy csavarhúzót a táskájából, majd leveszi a ruháját. Egész testére versidézetek vannak ráfestve, zúgolódás támad körülötte, a rend éber őrei is fegyverletételt akarnak, Ryan is érkezik, de túl késő: a nő szembe döfi magát a csavarhúzóval.

pic7.png

Mike lesz a halottkém, a nő jobb-kezes, így bizonyos feliratokat ő készíthetett el, a teste többi részére valaki más pingálta az idézeteket. Ryan meghúzza az ásványvizes üvegét, Mike a többi idézetet olvassa a nő testén, mindegyik Poe verseiből származik. Mike megkínálja a példaképét egy kis cukorkával, hogy elfedje a vodka illatát. Jön Jen, találtak használható ujjlenyomatokat, némelyik körözött gyilkos, illetve Carrol látogatója. Ennél jobb hír, hogy Ryan beszélhet Sarah-val, megnyugtatja a lányt, hogy elfogják kapni Carrolt. A hívás után Jen Clairre kérdez rá, miért csak Ryannel hajlandó beszélni, a férfi egy nemtörődöm válasz után otthagyja Jent. Ugrás Sarah házára, Will párja Bill megérkezett, Sarah szomszédjai egy meleg pár, próbálják vidítani a lányt, a jóképű nyomozó Sarah esete lehet. Sarah megnézné jobban a rendőrt, de figyelme a tévére terelődik. Egy pszichológus beszél Carrol lenyűgöző, szinte hipnotikus személyiségéről. Ugrás 2003-ba, Sarah itt még mit sem sejtő egyetemistaként hallgatja Carrol professzor szavait, aki E. A. Poe-ről tart előadást a diákoknak. Olyan átéléssel beszél az íróról és a halál művészetéről, szinte természetesnek is hangzik, hogy a halál szép lehet, Sarah azonnal a férfi bűvkörébe kerül. Egy kérdésére jól válaszol, amire a tanár egy elismerő mosollyal ajándékozza meg a lányt. Sarah elveszett.

pic8.png

Ismét FBI, kiderítették, hogy Carrol egy elterelő vírussal a neten cseverészett, miközben uncsi jogi könyveket kellett volna olvasnia. Egy őr kivételével, mindig más felügyelt rá, az állandó őr Jordan „Jordy” Raines, egy 32 éves, malacka arcú férfi, negyedik éve dolgozik a fegyházban, az éjjeli műszakokat viszi. A szökés éjjelén érdekes egybeesés, beteg volt. Irány Jordy háza, sehol senki. Ryan a falakon a környék elveszett kiskutyáinak plakátjait nézegeti, Mike a gépet üzemeli be, ahol egy videót talál, Jordy egy kutyust babusgat. A marshall a pincébe hívja őket, csupa vér minden, gyilkosságra alkalmas szerszámok hevernek a földön a hullazsákok mellett. Egy asztalon egy haldokló kutya fekszik, a kimúlása előtt egy pillanatra felvinnyog, amivel a frászt hozza a társaságra. Jordy, te rohadék, kutyákon gyakorolsz, keserves halálod legyen. Malacpofa Carrol tanítványa volt.

pic9.png

Kutyabarát révén Mike is felháborodott a kínzáson, Ryan érdektelenségét látva nem feszegeti tovább a témát. Malacpofára terelik a szót, megvette Carrol könyvét, még dedikálta is neki. Malacka egy tipikusan befolyásolható alak, akihez egy jó szó elég volt és Carrol követője lett. Mike kíváncsi, Ryan hogy kapta el Carrolt? Ryan csak a megérzéseit követte, mikor gyanússá vált neki a Poe hasonlóság, mindenhol figyelte Carrolt. Még az óráira is beült, inspiráló tanárnak tartja ellenfelét. Jen érkezik, irány Claire Matthews háza. Sarah-nál a tévét figyelik, Bill megunja, hogy mindenhonnan Carrol folyik, inkább valami filmet javasol. Sarah aludni szeretne, érthetően kimerült, Will támogatja, majd egy öleléssel elbúcsúznak egymástól. Sarah a szobájába megy, átöltözéskor a késszúrások nyomait figyelve felidéz egy 2003-as éjszakát. Barátnőjével jönnek haza a kolijukba egy bulis éjszaka után, a házikó kiürült, a többi lány még bulizik valahol. A másik lány csacsog folyamatosan, mikor egy mondat közepén elhallgat. Sarah-nak feltűnik a csend, átmegy a barátnője szobájába, a csaj kijön, tekintete rémülettől sugárzik, majd összeesik. Joe Carrol hátba döfte őt.

pic10.png

Claire Matthews háza, Ryant a bébiszitter és a kicsi Joey fogadja, majd jön Claire. Most Ryan flashbackel, 2003 Claire és Ryan találkozása. Ryan, mint FBI ügynök kér tanácsot, miért vághatja ki a gyilkos a szemeket. Claire-nek rögtön beugrik két Poe mű (Áruló szív és a Fekete macska), a férjét ajánlja, aki nagy szakértője a romantika irodalmának. Ryannek ebből csak annyi esik le, hogy Claire házas, így a flört kizárva. Vissza a jelenbe, Claire négyszemközt akar beszélni Ryannel, elég régóta nem találkoztak, Ryan nem ad bő válaszokat Claire kérdéseire, inkább az exről kérdezi őt. A nő egy hete kapott tőle egy levelet, Ryan is elolvassa, valami közös titokról van szó, van rá egy fogadásom, hogy mi lehet, és ezt ők sem akarják nyilvánosságra hozni. Beszámol Malackáról, Claire szerint Carrol imád tanítani, egy tanítvány nem újdonság még most sem. Joe mindenképpen folytatni fogja a gyilkosságokat, véli Claire, Ryan igazat is ad neki, de nem ez a legfontosabb. Nos, gyanítható volt, hogy ők ketten együtt jártak régen, Ryan most kér bocsánatot, amiért ő olyan önfeláldozóan otthagyta Clairet, hadd zárja le a nő a múltat. Claire hallgat, majd Sarahról kérdez. Ryan megnyugtatja őt, hogy jól van, védik őt. Claire reméli, hogy így is van, mert Joe-nak ő az első számú célpontja. A befejezetlen műve, mint Poe-nak a Világítótorony. Ryan riadóztat, irány Sarah!

pic11.png

Este érkeznek meg az ifjú doktornő házához, a jóképű nyomozósrác fogadja őket és tájékoztat Sarah védelméről. Ez a védelem egy ponton meginog, a hálószobát őrző rendőrök eltűntek. A hálóban találják meg az egyiket, holtan, Sarah sehol. Teljes készültség, mindenki Sarah-t keresi, Ryan vérnyomokat követve eljut a gardróbszobáig, onnan egy titkos átjáró vezet a szomszédba. A szomszéd ház, Will és Bill, a meleg srácok háza, sehol egy lélek, a vérnyomok egészen a garázsig vezetnek. Ott megtalálják a másik őrt, holtan. A falra vérrel a Sohamár szócskát írták fel. Kicsivel később a rendőrbíró ismerteti a helyzetet: Bill és Will negyven perccel korábban távoztak, Ryan beszól, a kocsi ellenőrzés nélkül ment el. Bill és Will átlagos meleg párnak tűnt, mindketten dolgoztak, semmi feltűnő, Ryan biztosra veszi, hogy nem melegek, sőt Carrol küldhette őket, ide figyeljék Sarah-t. Ryannek szép lassan összeáll a kép, Carrol követőket toboroz maga köré, ilyen Malacka, Will és Bill, a szembedöfős nő is, azonnal cselekedni kell, mert Carrol be fogja fejezni, amit elkezdett. A csapat többi része nem veszi be ezt a maszlagot, a marshall nem akarja, hogy Ryan beleszóljon a munkájába, óriási veszekedés lesz, Ryan inkább lelép.

pic12.png

Arrébb sétál egy ház kertjébe, ahol falhoz vágja a kerti széket, és flashbackkel egyet. Ugyanaz az este, mikor Sarah és barátnője hazajönnek a buliból. Az utcán még találkoznak is, Ryan utánuk megy. Nem lát és nem hall semmi különöset, már menne, mikor felhangzik Sarah sikolya. Betöri az ajtót, rohan az emeletre, Sarah már késsel a hasában fekszik a földön. Ryan elkapja Carrolt, de a tanár az erősebb és Ryan a földre kerül, Carrol kihúzza Sarah-ból a kést és Ryan szívébe döfi azt, majd vissza Sarah-hoz befejezni a félbehagyott munkát. Carrol már vágná el a lány torkát, mikor lövést kap a hátába. Ismét a jelen, Ryan lehiggadt, a meleg srácok házában próbál gondolkodni. Ők is a látogatólistán voltak, egy Világítótorony nevű hotel előtt készítettek magukról fényképet. Ryan rákeres a helyre, létező régen működő hotel volt. Ryan kisétál a házból, elköt egy autót, irány a hotel. Ryan saját szakállára jött el ide, a hely lepusztult, átépítés alatt áll, sehol senki, könnyen bejut az őrizetlenül álló épületbe. Bent zajokat hall, a fegyveréhez kapna, de az nincsen neki. Elkezd Carrolnak kiabálni, mire felhangzanak Sarah kétségbeesett sikolyai, azonnal a hangok után rohan. De ott ahol Sarah-nak lennie kellene, csak egy laptopot talál, a sötétből Joe bukkan fel, leüti Ryant. Carrol Ryan szívének a határait próbálgatja az ütésekkel, sőt kiderül, hogy Sarah hangja felvételről szólt, mert a lány rég halott, Carrol kivágta a szemeit és a lábánál lógva akasztotta őt fel. Ryan nekimegy Carrolnak, a falhoz keni, mire Carrol elnyöszörgi a szorításában, hogy feladja magát. Megérkezik az FBI csapat is, nekik is feladja magát, de a mosoly az arcán semmi jót nem jelent.

pic13.png

Reggel már szállítják is Carrolt egy szigorúan őrzött szövetségi börtönbe, Ryan Jennek önti ki a szívét. 18 hónapig üldözte a férfit, de semmit sem ért. Sarah volt a befejezetlen mű Carrol számára, mint Poe-nak a Világítótorony. Ryan megérkezik Carrol új lakhelyére, Mike beszámol, hány netes oldalon cseverészett Carrol és kereshetett szövetségeseket. Jen jelenti neki, hogy Carrol csak vele akar beszélni, hát legyen. Carrol bűntudat nélkül tekint Sarah halálára, Ryan-ben csalódott, rossz könyvet írt, az élete is rossz irányba került, ejnye. Ryant nem érdekli a maszlag, Carrol terveit akarja. Joe csapatmunkát vizionál, Ryan lesz a főhős, Carrolnak pedig a barátai fognak segíteni a történet alakításában. Slusszpoén, hogy Carrol tud Ryan és exfelesége közötti viszonyról. Claire fontos lesz Carrol történetében, Sarah halálával Ryanből kiváló bukott hős vált. Ryan reméli, hogy a könyv Carrol halálával fog zárulni, majd hirtelen felindulásból törésig hajlítja Carrol ujjait. Mindeközben Malacka egy kolinál bukkan fel rendőregyenruhában. A hazatérő leányzónak beadja, hogy biztonsági ellenőrzést kell végeznie, a lány behívja őt. Claire otthon az esti híreket nézi, Joe bebörtönzése a téma, de tévé kikapcs, megy lefeküdni, előtt Joeyhoz menne jóéjt puszit adni, ám Joey eltűnt, a dadával együtt. A bébiszitter elvitte valahova a kisfiút, egy parkolóban találkozik a meleg srácokkal, onnan együtt indulnak tovább valahova.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aziza 2013.06.10. 12:08:52

Köszi, hogy elkezdted írni a hogyvoltját, nagyon jó ez a sorozat! Engem már az első rész azonnal megfogott, mondhatni teljesen beszippantott :) Az meg külön erősített a hatáson, hogy a rész elején egy rövid ideig, a rész végén pedig jó hosszan a Sweet Dreams Marilyn Manson-féle verziója szól - nagyon jól megalapozza a hangulatát az egésznek.

Szencsike 2013.06.10. 13:30:17

Bizony, nagyon izgalmas sorozat, James Purefoy kiváló a főgonosz szerepében :)

Bergamott 2013.06.10. 18:02:42

Huhh!

Biztos olvasni fogom! :)

2013.06.10. 19:38:58

@Szencsike: James Purefoy na igen... hova süllyedt Marcus Antonius, ugye? :DDD
Tényleg ütős kis sorozat lesz ez, tök véletlenül, de még az elején kapcsoltam rá, ott is ragadtam.

Aziza 2013.06.10. 23:45:23

@Szencsike: @beebeer: furamód nekem pont James Purefoy, mármint Joe Carrol nem volt annyira meggyőző. Valahogy nem volt olyan hatással rám, nem éreztem azt, hogy valóban annyira karizmatikus személyiség (pedig nem is magyar szinkronnal néztem először, csodálkoztam is a szinkronos verziónál, hogy mi ez a hang...). Ettől függetlenül persze elfogadtam, hogy a sorozat világában ő ilyen és kész.

2013.06.11. 18:06:38

@Aziza: lehet, hogy Viczián Ottó hangja hiányzott hozzá. :)
Viccet félretéve, szerintem Carrol karakteréből még nem láttunk mindent (remélem), de azt a bizonyos "karizmát" Purefoy tudja hozni, ha hagyják.

Szencsike 2013.06.12. 09:43:25

A szinkronhangról annyit, Carrolt nagyon csúnyán elrontották, és még kedves voltam :) Nézzétek,olvassátok tovább, mert lesznek itt még események :)

2013.06.12. 16:20:25

@Szencsike: mondom, hogy Viczián Ottó hangja hiányzik!!! Azt nem tudom, kinek jutott az eszébe, hogy jó lesz Kerekes József is, de büntet!!

Szencsike 2013.06.12. 16:29:17

Nem tudom így komolyan venni, mikor arra kér, figyi, tegyél már el pár ember láb alól a kedvemért, puszta szívességből, olyan gyerekes. De ha Viczián Ottó kérné ugyanezt, akkor bármit :D Eredetiben meg még jobb hallani a hangját :)
süti beállítások módosítása