Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 2x11 - Goodbye, Goodbye (Isten veled!)

2013. június 08. 13:00 - Gabba

Amilyen szomorú volt az előző epizód vége, olyan vidáman kezdődik a mostani: házavató van a mi utcánkban, James és Anne Onedin végre új házba költözött. James jóformán mindenkit meghívott, akit az eddigi részekben láttunk, kellemes a hangulat, személyzet hordja körbe az italokat, a meghívottak kis csoportokban beszélgetnek. Elizabeth és Albert kissé elkésik, mert megint a szokásos témán veszekednek: ki hidegült el a másiktól és mik a feleség kötelességei, itt nem lesz mostanában forrón erotikus házasélet, az biztos. Pedig James a figyelmes Anne javaslatára éppen a hugi házassági évfordulójára szervezte a házavatót, Frazerék meg is lepődnek, mert egyikőjüknek sem jutott eszébe, milyen jeles nap is van ma. Amúgy Anne szinte ragyog, mosolyogva jár csoporttól csoportig, vagy tényleg sikerült túltennie magát a vetélésen, vagy csak úgy tesz. Robert szerint itt van Liverpool krémje, ennek örömére sorra üríti a sherryspoharakat.

Goodbye01

Fogarty gratulál Jamesnek a házhoz és a múltkori sikeres árveréshez, amin megszerezte a Maria da Gloriát. Hát igen, az Onedin flotta ismét két hajóból áll, természetesen mindkét szkúner úton van, sőt James elújságolja Albertnek, hogy kibérelt egy harmadik vitorlást is, a Lady Lazenbyt, amivel Amerikába készül, de ezúttal Anne nélkül. A vidám hangulatot azért szúrós keresztpillantások is kísérik: Albertnek nem tetszik, ahogy Elizabeth Fogartyval fecseg, és a szoba túlsarkából Emma Callon is féltékenyen néz. James pár udvarias szót vált Lady Lazenbyvel, akinek a férje parlamenti képviselő, James neki adta el részvényei egy részét azért, hogy megvehesse a házat és az árverésen a hajót. Bár a megállapodásuk szerint James a részvényeket bármikor visszavásárolhatja, fontos a jó viszony fenntartása a befolyásos körökkel. A lady az a jellegzetes szipirtyó típus, akiket olyan találóan formált meg a Monty Python, Onedinünk viszont a fentiek miatt kénytelen szórakoztatni a banyát. Szerencsére a dagállyal indulnia kell, így a beszélgetés nem nyúlik túl hosszúra, James hamarosan el is köszön és megkönnyebbülve lelép.  A klipper fedélzetén aztán azon sajnálkozik Bainesnek, hogy ez a gyönyörű vitorlás nem az övé, hozzátéve: Mennyivel szebb a hajó, mint a névadója!

Goodbye02

Frazerék késve érkeztek, de legalább hamarabb távoznak, és hazaérve ott folytatják a veszekedést, ahol abbahagyták. Hideg vagy hozzám - te nem vagy olyan forró, mint más férfiak, vagdossák egymás fejéhez a vádakat, szép dolog a házasság, na. Szó szót követ, végül Albert felkapja a kalapját és elrohan. Fiákeren ismeretlen címre viteti magát, de akivel ott találkozik, az bizony ismerős: Carrie Harris az, alias Mély Dekoltázs, az orfeumi énekesnő. Lejárt a szerződése és most éppen nincs munkája, Frazer máris előkap pár fontot, hogy kisegítse. A nő eleinte szabadkozik, de aztán persze elfogadja és háláját csókkal juttatja kifejezésre, mily meglepő. A függönyt azonban elfelejtik behúzni, így a jelenetnek szemtanúja egy másik fiákerből az Albertet követő Elizabeth, na schön.

Goodbye03

A szőke szépasszony hazasiet, dúlt kebellel ír pár sort Albertnek (toll nem is kell hozzá), majd összepakolja legszükségesebb holmiját és a három ekhós szekérrel beállít Anne-hez az éjszaka közepén. Még pár vendég ott van, nevezetesen Robert, Sarah és Fogarty, jól érzik magukat, de nem sokáig. Ugyanis hamarosan megérkezik Albert is, és magából kikelve ordibálni kezd Anne-nel, olyanokkal vádolva, hogy ő szervezte direkt úgy az estét, hogy Sz Sz itt találkozhasson Fogartyval. Fogarty sértetten felpattan, Anne is megdöbbenve utasítja vissza a képtelen vádakat, valaki esetleg jól pofán csaphatná Frazert, hátha magához tér, jegyzem meg magamban, pofon azonban nem csattan, pedig a családban maradna (oké, mínusz Fogarty). Ha el akarsz válni, nem adok egy pennyt se, kérj attól, aki miatt elhagytál!, vágja még oda Elizabethnek Frazer és dühösen elvonul. Bakker, azért legalább az Encyclopedia Britannica pótkötetét hozzávághatta volna valaki.

Goodbye04

Van tehát téma a városban, Emma másnap Fogartyt faggatja, mi igaz abból, hogy Frazerék el akarnak válni, sőt a pletykák szerint ennek Fogarty lenne az oka. A szakállas tiltakozik, Emma viszont figyelmezteti, hogy ha mégis kitörne a botrány, és kiderül valami Fogartyról, akkor ők nem házasodhatnak ám össze. Az esetleges válás a téma a két sógornő között is, Anne természetesen a házasság megmentése mellett van. Sokat köszönhetsz Albertnek, sajátjaként szereti a kis Williamet, és különben is, annak idején te kosaraztad ki Danielt, emlékezteti Sz Sz-t, aki azonban nem kér a fogadatlan prókátor tanácsaiból. El akar válni, hiszen az manapság már nem olyan nagy dolog. Anne közli, hogy az esetet megírta Jamesnek New Yorkba, mert neki erről tudnia kell, ettől Elizabeth végképp berág és dühösen kifut a szobából, talán rá is ráférne némi ismerkedés az Encyclopedia Britannicával.

Goodbye05

Meg sem áll az első ügyvédig, aki arról biztosítja, hogy a válásnak nincs akadálya, Elizabeth viszont még pénzt is akar kapni, na, az már nem lesz olyan könnyű. Már csak azért sem, mert Albert éppen Robertnek magyarázza, hogy ő ugyan nem ad egy fillért se a nőnek, és neki milyen sokat kellett tűrnie Sz Sz-től az évek során. Robert persze leginkább azon aggódik, hogy egy ilyen családi botrány rosszat tesz az üzletmenetnek, elmaradnak a vevők, beintenek a szállítók. Ráadásul Albert a gőzhajóval sem halad, pedig Fogarty már nagyon sürgeti a kész terveket. (Nem tudom, de ez a gőzhajó lassabban készül, mint a Luca széke.) Frazer amúgy Carrie-nél lakik per pillanat, Robert ezért végső érvként az is felhozza, hogy Albert kvázi bűnben él egy könnyű erkölcsű orfeumi nőcskével. Frazer ezt már megelégeli és sztentori „kifelé!” felkiáltással ajtót mutat a sógorának.

Goodbye06

New Yorkba érve James kézhezkapja Anne levelét, be is dühödik, ahogy kell, és felszólítja Bainest, hajtsa meg az embereket a berakodással (melasz, búza és gyógyszerek a szállítmány amúgy), mert a rossz hírek miatt mielőbb vissza kell érnie Liverpoolba. Odahaza Anne-t meglátogatja Lady Lazenby és teázás közben arra figyelmezteti, hogy igyekezzenek megakadályozni Frazerék válását, mert az az Onedin vállalkozásokra is rossz hatással lenne. Miszter Onedinnek még a végén nem lesz kivel üzletet kötni, és aztán nem tudja majd visszavásárolni a férjemtől a részvénycsomagot, fejtegeti az öreg cekker (más néven vén szatyor). A rend társadalmi érdek, elvégre nem vagyunk majmok, szellemeskedik a lédi, amire Anne frappáns választ ad: Pedig Mr. Darwin éppen ezt akarja bebizonyítani. Ó drágám, hogy olvashat egy úrinő ilyesmiket, zárja a beszélgetést az öreglány.

Goodbye07

Zenés-táncos üzemi bál van a Callon irodaházban, az emeleti irodában egyszer csak a mérsékelten becsípett Emma és a mérsékelten szakállas Fogarty tűnik fel. Maga hazudott nekem, nincs is itt fenn semmilyen dokument, csak kettesben akart maradni velem, mondja a becsiccsentett leányzó. Pont ez volt a terv, gondolja magában Fogarty, és beveti a mélyen-búgó-orgánum-mint-a-tettetett-ellenállás-elleni-legjobb-fegyver módszerét, és hosszan sorolt bókokkal törekszik bejutni a megfelelő helyre. Úgy tűnik, a módszer beválik, mint már annyiszor azelőtt és azóta is a történelemben, és hamarosan csak elfojtott nyögések hallatszanak az irodabútorok közül. (Ez a Fogarty rendes ágyban nyilván nem szeret szexelni, emlékszünk, Elizabethet is egy szűk hajókabinban tette boldoggá.)

Goodbye08

Az akció ezúttal azonban nem teljesedik be, mert nem sokkal később a mentegetőző Emmát látjuk, aki könnyek között vallja be, retteg attól, hogy esetleg gyereke lesz. Nőietlennek érzem magam emiatt, pedig te olyan gyengéd és kedves vagy, mondja Emma. Daniel próbálja vigasztalni, nem olyan nagy baj ez, sőt ő most úgy érzi, ez tényleg szerelem, nem úgy, mint annak idején Elizabethtel. Majd a nagy lírázás közben azt is bevallja, hogy ő Elizabeth gyerekének apja. Emma hangulata egy pillanat alatt megfordul, gyűlöllek! felkiáltással magára kapja a ruháját és könnyek között elrohan. Eközben Elizabeth az egyik lakásban, Albert a másikban néz hosszan elgondolkozva maga elé, és úgy tűnik, valami eredményre jutnak egymástól függetlenül. A nagy gondolkodásban aztán Albert egy szép napon vehemensen elutasítja Mély Dekoltázs újabb apanázs iránti kérelmét és úgy dönt, visszaköltözik saját házába.

Goodbye09

Ennyi szárazföldi akció után nézzünk vissza a nyugalmas tengerre, a Lady Lazenby jó széllel halad az Atlanti-óceánon, bár Baines aggódik, hogy túl erősen fúj a délnyugati szél. Jamest azonban ez nem zavarja, szerinte észak felé eltérve hamarabb érnek Liverpoolba, hasonló hibát követ el pár évtized múlva a Titanic parancsnoka is, ebből is látszik, hogy Onedinünk nem látta még a filmet. Mivel a szélirány nem változik, a Lady Lazenby egyre északabbra sodródik, előkerülnek a sapkák, sálak, csak James keménykedik hajadonfővel. És az egyik reggel a fedélzeten minden havas, a kötélzet, a korlát csupa jég, az Onedin zászló is fagyottan lóg, körülöttük egyre több a jégtábla, de fordulni nem tudnak, csak mennek tovább észak felé, mint Hatteras kapitány.

Goodbye10

Sudárvitorlát behúzni, adja ki a parancsot James, ez minden matróz álma, jeges árbocon csúszkálva vitorlát beszedni, izzadó tenyérrel figyeljük az erőlködést. Szerencsére egy matróz sem zuhan le, viszont észreveszik, hogy a nagy fagyban megrepedt az előárboc, na, akkor arról is le kell szedni a vitorlát. Erre azonban már nem marad idő, mert az árboc nagy reccsenéssel eltörik és a fedélzetre zuhan, maga alá gyűrve Bainest. Ó bakker, kedvenc tengeri medvénk jobb lába csúnyán megsérül, a tengeren ennek csak egy gyógymódja van: az üszkösödés megelőzése érdekében le kell vágni. Akkor viszont az öreg egyetlen megélhetését is elveszíti, hiszen féllábú tengerészt sehol sem alkalmaznak. (Ez alól kivétel Long John Silver A kincses szigetből, de most ne viccelődjünk, komoly a helyzet.)

Goodbye11

Bainesnek nincsenek illúziói, még ő maga sürgeti Onedint, hogy siessen az amputálással. James előhozatja az ilyenkor szokásos fájdalomcsillapítót, egy üveg rumot, de a fűrészt csak nincs ereje megragadni. A fiatal hajósinas is ellenjavaslattal él: a rakomány egy része gyógyszer, abból vegyenek kölcsön étert és karbolsavat, ő ismeri ezek használatát, mert az apja felcser. James némi habozás után beleegyezik és a fiú segítségével hozzálát a kezeléshez: az éterrel elaltatják az öreget, a karbollal fertőtlenítik a sebet. A kabinban a higiénikus viszonyok nyilván nem olyanok, mint a Chicago Hope Kórházban, a lassacskán magához térő Baines elé James mégis vidám arccal tartja a tükröt: Sikerült megmentenem a lábát, nézze csak! Az öreg szemét elönti a hála könnye, és pár pillanatra az én monitorom is elhomályosodik... Ráadásul a figyelő matróz is örömhírt jelent: olvad a jég, lehet továbbhaladni.

Goodbye12

James a kikötőből siet haza és elújságolja az általa elvégzett sikeres orvosi beavatkozást, Anne mosolygó arccal karolja át sokoldalú férjét. A tárgyalásról viszont lekéstél, éppen most tartják, mondja Anne. Ám azt látjuk, hogy az ügyvédek hiába várják a peres feleket a tárgyalóteremben, azok egyike sem jelenik meg. A két Frazer ugyanis összetalálkozik a bíróság folyosóján, ahol Albert szomorú tekintettel néz Elizabethre. Sz Sz-ben is megmozdul valami, mert odalép Frazerhez és némi tétovázás után így szól: Itt van a helyem melletted. A Callon irodában ücsörgő Fogartyhoz belép Emma, és szemérmes mosollyal közli: Visszajöttem, ha még te is akarod. Fogarty egy „ó, igen” felkiáltással felpattan, és a fiatalok elmélyült csókolózásba kezdenek. Minden jóra fordul, ki-ki megtalálja párját, ha nem kerékpárját, zárjuk frappánsan kedvenc Boncz Gézánk idézetével ezt a posztot.

Goodbye13

Címkék: onedin család
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2013.06.08. 17:49:12

Húh, mennyi izgalom egyetlen részben! Köszi, Gabba, ez megint jólesett!:)

Mondom én, hogy újra le kéne adni az Onedint, már csak az ilyen mondatok miatt is: "egy ilyen családi botrány rosszat tesz az üzletmenetnek", mielőtt teljesen elfelejtődne, hogy volt idő, amikor minimum legalább a látszatra illett adni. Na mindegy.

Ami pedig a James és Baines közötti férfibarátságot illeti: az az operálós rész ("Az öreg szemét elönti a hála könnye, és pár pillanatra az én monitorom is elhomályosodik...") tényleg nagyon szépen lett megírva (és eljátszva)! Nekem is nagyon megmaradt ez a jelenet.

W.Jack. 2013.06.08. 19:56:43

Nagyszerű hv lett, köszönet érte :)

"A függönyt azonban elfelejtik behúzni, így a jelenetnek szemtanúja egy másik fiákerből az Albertet követő Elizabeth, na schön." :)

"A szőke szépasszony hazasiet, dúlt kebellel ír pár sort Albertnek (toll nem is kell hozzá)," Itt beugrott nekem kedvenc művészettörténet tanárnőm kijelentése, miszerint Rembrandt, Pál apostolként karddal festette meg magát (pedig ecsettel mennyivel egyszerűbb lett volna ugyebár? :))

Ach, Die Abenteuer des Kapitän Hatteras, milyen jó kis könyv az is :)

"hiszen féllábú tengerészt sehol sem alkalmaznak. (Ez alól kivétel Long John Silver A kincses szigetből, de most ne viccelődjünk, komoly a helyzet.)" Nagyon jók ezek a beszúrt megjegyzések, teljesen megmosolyogtatják az embert :)

limbekcs 2013.06.08. 21:00:02

"de most ne viccelődjünk, komoly a helyzet" - hát ezzel teljesen egyetértek... :)

(megyek is minnyá Gyulavitézt olvasni :)

Gabba 2013.06.08. 21:32:37

@_Molly: az operálós jelenetre gyerekkorom óta emlékszem, annyira izgultam az öregért. Nagyon jól játszotta a két színész, egyszerre izgalmas és megható, Baines sokáig nem hajlandó elhinni, hogy megmaradt a lába, sőt, először még szidja is Jamest, mert hogy biztos el fog üszkösödni, mire az valami olyasmit mond, hogy maga a kákán is csomót keres :)

Gabba 2013.06.08. 22:01:30

@nughop: van egy olyan fejlövésem, hogy lehetőleg minden posztba teszek valami kedvenc könyv vagy filmajánlót, ha már nem lettem tanár, legalább így oktassam a népeket :)

@limbekcs: jó szórakozást! :)

limbekcs 2013.06.08. 23:21:21

kedves Gabba, ide valahogy viccelődni akartam, de rájöttem, nem megy: tök komolyan köszönöm ezeket az eddigi hogyvoltjaidat és remélem lesz még kedved a továbbiakhoz is!

(az eddigiek alapján nem tudsz mellényúlni... :)

Gabba 2013.06.09. 00:25:54

@limbekcs: ezt nagyon köszönöm, nekem szórakozás a hv-kat írni, és az ilyen kommentek megerősítenek, hogy érdemes is :)

Pácsó Ármándó 2013.06.09. 08:24:29

Hát Baines kapitány egy darabig nem hordhat rövid gatyát, mert csak az egyik lábszára barnulna le a kötés miatt :-)

Gabba 2013.06.09. 09:24:57

@Pácsó Ármándó: na ja, mert eddig minden részben sortot viselt meg lyukacsos atlétát ;)

_Molly 2013.06.09. 09:49:27

Gabba, neked még élénkebben él(het) a sorozat az emlékezetedben, talán meg tudod magyarázni, hogy tulajdonképpen honnan a csudából volt James-nek többezer fontja ("neki adta el részvényei egy részét azért, hogy megvehesse a házat és az árverésen a hajót") a részvényeiből, ha a társaságot a gőzhajóra hozták létre, ami viszont még azóta sem készült el.
(Há' mondom én, hogy sose akarnék vállalkozni, annnyira nem értem az egészet!:( )

_Molly 2013.06.09. 09:57:31

@Gabba:

Naná hogy érdemes, nehogy abbahagyd!:)

Gabba 2013.06.09. 12:07:14

@_Molly: a részvényeket tőzsdei értékükön adják-veszik, James így jutott készpénzhez.Az mondjuk más kérdés, hogy per pillanat nem működő cégről van szó, és így, gondolom, a részvények névértéken cserélnek gazdát.

_Molly 2013.06.09. 18:04:43

@Gabba:
Megnéztem a korábbi írásaidból (hát ezért is milyen jó, hogy csinálod a hogyvoltokat:)), hogy Onedinnek tényleg milyen sok pénze van:

- Az Onedin Ltd. részvénytársaságot annak idején, még a kis William születése körüli időben 100.000 font tőkével alapították;
- Albert Fraiser ebből 60.000 fontért megépíti a hajót, és az új társaságból is övé lesz 15%;
- 20.000 fontért James-szé a legnagyobb tulajdonrész, ennek előteremtésére elzálogosítja összes vagyonát;
- A társaság főrészvényese és elnöke az öreg Callon, aki strómanokon keresztül komoly részvénycsomagot vásárolt, amivel simán le tudja szavazni Onedinéket. Így a James által befizetett pénz felett is ő rendelkezik, illetve mostmár az unokahúga, ha jól értem.

Ahhoz képest, hogy Elizabeth kisfia még milyen kicsi (1-2 éves lehet?), James tényleg nagyon szépen megszedte magát!

Virt02 2013.06.10. 09:16:06

"az Onedin flotta ismét két hajóból áll"

öööö... mi lett a Pamperóval???

Gabba 2013.06.10. 10:30:47

@Virtusblog: az első évad záró részében elsüllyedt, Baines első kapitánykodása alatt.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.06.10. 12:26:52

John Silver! :) erről drága nagybátyám ugrott be, aki hazahozott anno egy megcsonkított (farka és egyik lába tőből levágva) gyönyörűséges éjfekete kismacskát, és ápolta, és John Silvernek nevezte el. Magas kort ért meg a cica és árnyékként követte új családja minden egyes tagját.
Offoltam már megint? jad de bocsi. :)

Gabba 2013.06.10. 12:35:53

@aggyistenbiri: nem baj, legalább ide kommentelj, ha már gyulavitézt úgy elhanyagoltad...

Virt02 2013.06.10. 15:42:10

@Gabba:
Igazad van:
"a Pampero ezalatt ugyanis a Horn-fok megkerülése közben viharba kerül. Hiába Baines kapitány szakértelme, a matrózok megfeszített küzdelme, a hajó zátonyra fut, a legénység is alig tud megmenekülni."

Csak itt nem szerepel maga a szó, hogy elsüllyedt - biztos ez zavart meg...

Gabba 2013.06.10. 22:23:35

@Pácsó Ármándó: és küldtem mindenkinek, aki szereti :P
süti beállítások módosítása