Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 5x23 - A legsötétebb óránk (Our darkest hour)

2013. június 05. 09:00 - xJelena

Sziasztok, ezentúl tőlem olvashatjátok a Gyilkos elmék hogyvoltjait! :)

A ’80-as évek Amerikájáról készült felvételekkel nyitunk, majd visszatérünk ebbe a századba és megnézhetjük, ahogy egy szakállas illető leparkol, és rágyújt. Eközben a rádióból megtudjuk, hogy nagyon meleg van Los Angeles környékén, ezért előre beütemezett áramszünetek lesznek, mert túl van terhelve a szolgáltató. A szakállas ezt meghallgatva kiszáll, és egy szép, nagy kertvárosi házat nézeget, amiben égnek lámpák, nagyon baljós zene szól, ééés… elmegy az áram.

cm1.jpg

Váltás, egy 40-es éveiben járó szőke gyertyákat gyújt, és aggodalmaskodik a férjének, hogy mi lesz, ha nem jön vissza az áram, még tovább nem lesz légkondi, nem ám a villany miatt aggódna. A pasi unja a nyávogást, és csitítgatja, majd kinyitja az ablakot (na, végre, valaki). A földszinten közben valami megzörren, a nő megijed, a férfi ráparancsol, hogy maradjon, ott ahol van, majd egy piszkavassal felfegyverkezve elindul leküzdeni a világ összes gonoszát. A nőci persze nem bírja stresszt, lemegy az ura után, jól megijeszti, majd együtt megállapítják, hogy nyugi van, csak a szél zörgette az ablakot. Visszamennek az emeletre, feltűnik a szőkének, hogy jé, az ablak becsukódott, majd mikor megfordul, a szakállas már ott áll a pasi mögött, ezúttal látjuk az arcát, hú, hát nem egy szép ember. Úgy istenesen fejbe csapja a férjet, majd a nő felé indul. Ezután vágott képek, de az egyértelmű, hogy lelövi a ház urát, és a vére ráfröccsen a feleségére.

cm2.jpg

JJ és Hotch már a gyilkosság képeit nézegetik, megérkezik a csapat többi tagja. Elmondják a részleteket, a férfi neve Gregory Everson, a nőé Colleen, és most jön az igazi meglepetés, ő még életben van, csak többször is megerőszakolták a férje szeme láttára. Rossi megállapítja, hogy attól eltekintve, hogy szándékosan szemtanút hagyott, a gyanúsított egy igazi profi, meg valószínűleg már gyilkolt korábban is. Megtudjuk, hogy a nő annyira emlékszik a gyilkosból, hogy fehér volt, gonosz szemekkel, és durva szájszaggal; moshatna inkább fogat gyilkolászás helyett. Kiderül, hogy a gyilkosság köthető egy másikhoz, ami a belvárosban történt, és két nőt erőszakoltak meg, és lőttek le, ugyanazzal a fegyverrel. Morgan szerint ez akkor már sorozatos, és a rendőrség attól fél, hogy megint egy éjszakai vadász járja az utcákat.

cm3.jpg

Újra a gyilkost látjuk, aki már megint cigizik, és a várost nézi, a zene megint nagyon paráztatós, majd elindul lefele a domboldalon, és jön a főcím. A repülő felszáll, eközben elhangzik egy Alfred Lord Tennyson idézet Morgan közvetítésében. A fedélzeten a csapat ismét megállapítja, hogy ez egy gyakorlott elkövető, majd mikor kiderül, hogy ki is rabolta a házakat, meg nem válogatja bőrszín és nem alapján, hogy kiket öl, hozzáteszik azt is, hogy ez bizony azért van, mert így mindenki félni fog tőle. Hotch szétosztja a feladatokat, Rossit és Reidet elküldi a kórházba, hogy beszéljenek Colleennal, Morgant és Prentisst pedig elküldi a házhoz, hogy találkozzanak a helyi erők nyomozóival.

cm4.jpg

A sajtó persze már tud mindent, ezért a nyomozók, név szerint Matt Spicer és Adam Kurzbard, csak úgy tudnak eljutni a házig, hogy a szájukba nyomnak pár mikrofont, de végül csak beérnek. Az idősebb (Adam) ki van akadva, hogy miért vannak ilyen csendben egy helyszínen (ez csak nekem hat hülyén?), és megállapodnak abban, hogy ej, de meleg van. Kicsit élcelődnek, a fiatalabbik (Matt) nem tűnik túl boldognak amiatt, hogy jönnek az FBI-os nagyágyúk. Adam csúfolódva megkérdezi, hogy na, mi van, félsz, hogy ők lesznek a címoldalon ezúttal? Hoppá-hoppá, akkor ez a Matt valami híres zsaru lesz. Megérkezik Prentiss és Morgan, kölcsönösen jópofiznak egy sort a helyiekkel, majd belecsapnak a munkába, de még megtudjuk, hogy Adam és Matt betörésekre szakosodtak, aminek igazából az égvilágon semmilyen jelentősége sincs. Kiderül, hogy az elkövető nem hülye, ezért használ gumit, miközben megerőszakolja a nőket. Némi tanácskozás után kijelentik, hogy az áramszünetek alapján válogatja az áldozatokat a szakállas, illetve, hogy szereti, ha izgalmas a menet, azért dörömböl lent az ajtón, hogy felmenjen az adrenalinja. Matt még elmondja, hogy Colleent nagyon felzaklatták a történtek, szóval valószínűleg nem lesz nagy segítség.

cm5.jpg

A váltás után már őt látjuk hozzábilincselve egy kórházi ágyhoz, mert megpróbált öngyilkos lenni. Rossi és Reid próbálnak beszélni vele, de szegény nő nagyon ramaty állapotban van, nem is tudnak meg semmi érdemlegeset, inkább hagyják pihenni. Rossi elmegy, hogy beszéljen Hotch-csal, Reid pedig visszamegy a bázisra, ahol JJ éppen egy sajtómegjelenést intéz. Közben telefonál Garcia, aki szerint az angyalok városában furcsán alacsony a betörések száma, majd mond egy esetet, ahol az elkövető erőszakosan kopogtatott, majd rúgott egyet a kutyán, és elvitte a tévét. Némi szócséplés után megegyeznek abban, hogy a kutyarugdosás nem elég brutális ahhoz, hogy az ő emberük legyen, de a szakállasnak mindenképp kell, hogy legyen valami korábbi huncutsága, ezért Garcia tovább keresi a hasonló ügyeket, csak régebbről és nagyobb területről. Reid szerint az elkövető már újra vadászik, ezért nem fogja nézni, ahogy a tévében róla beszélnek, és láss csodát, a következő képen már egy sötét alak lépked egy utcán, a kedvenc, baljós zenénkre.

cm6.jpg

Emily (Prentiss) és Matt együtt sétálnak be az irodába, miközben Matt arról elmélkedik, hogy miért pont azok az emberek lesznek áldozattá, akik, meg még elmondja, hogy ő nem hisz a véletlenekben, csak abban, hogy a dolgok okkal történnek. Kicsit közhelyes a srác, de nincs nagy probléma, mert jön Reid, aki helyből beleköt a mondata végébe, és lélegzetvétel nélkül levág neki egy kétperces kiselőadást. Ezután mindenki bemutatkozik egymásnak, és JJ megkéri Mattet, hogy adjon interjút a 11 órás hírekben, mert más nem hajlandó nyilatkozni. A nyomozó persze igent mond, elvégre mi baja lehetne egy interjúból (ha ő azt tudná…). Adam, Morgan és Rossi képeket nézegetnek a régi helyszínekről, és rájönnek, hogy ahol nem volt áramszünet, ott elvágta a vezetékeket, mert az órák megálltak 12-kor.

cm7_ezajo.jpg

Egy szőke nő kanyarodik be egy feljáróra, közben a rádióban elmondják, hogy Glendaleben kiment az áram, nem lennék meglepve, ha a nőci ott lakna. Nyomogatja egy darabig a garázs távirányítót, aztán leesik neki, hogy ez bizony nem nyílik, ezért kinyitja a bejárati ajtót, és látványosan úgy hagyja, majd visszaszalad és kiemeli az autóból az alvó fiát. Amikor az ajtóhoz ér, megtorpan egy pillanatra, mert valami (!) szélesre tárta az ajtót, de meggyőzi magát, hogy biztos a huzat volt, és bemegy. Az áramszünet miatt persze tök sötét van, ezért egyből ágyba teszi a kissrácot, de jaj, mikor megfordul már ott áll mögötte valaki. Gyors váltás a házra kívülről, a zene paráztatós, a nő sikít.

cm8.jpg

A szakállas sörözik és közben a híreket nézi, tényleg baromi ronda ez az ember, a tévéből pedig megtudjuk, hogy a kisfiút életben hagyta. A kamerakép lassan átváltozik valósággá, és a csapat már a helyszínen beszélget az esetről, Hotch meg megállapítja a teljesen nyilvánvalót, vagyis, hogy az elkövető számára fontos a sötétség. Bent a falon vérrel, na meg pocsék helyesírással felírta a szakállas, hogy „Hello ther”, ez Rossi szerint azt bizonyítja, hogy tanulatlan (nem mondod?), meg mérges. Persze a beteg idióta végignézette a gyerekkel, ahogy megöli a mamát, ebből kiderül, hogy bizony egy szadistával van dolgunk. Derek és Matt a kisfiút (Carter) kérdezgetik, aki egy játékát markolássza, de ettől eltekintve meglepően közlékeny, csak sajnos nem látott semmit. Matt mondja neki, hogy pakoljon össze, hogy átmehessen az unokatesójáékhoz, meg el is kíséri, komolyan, szimpatikus ez a csávó. Morgan picit kötegszik vele, hogy miért nem engedi, hogy tovább kérdezzék a gyereket, de könnyedén lehűti.  A csapat többi része a rendőrökkel együtt ül, éppen ismertetik a profilt, vagyis hogy az elkövető egy szadista, nem volt gyermekkora, tanulatlan, magányos, nem idevalósi, ott öl ahol alkalom van és szégyelli a külsejét (ezt mondjuk, nem csodálom). A sajtó elnevezte a Sötétség Hercegének, ami Rossi szerint jót fog tenni az egójának.

cm9.jpg

Morgan és Matt elviszik a kisfiút a nagynénjéhez, ahol Matt leteszi a nagyesküt, hogy elkapja aki bántotta Carter mamáját. Eközben Prentiss elmondja Morgannak, hogy este megint áramszünet lesz, de nincs elég rendőr, szóval baj van. A két pasi picit összekülönbözik azon, hogy Matt nem akarja engedni, hogy tovább kérdezgessék Cartert, merthogy már így is tehetetlennek meg gyengének érzi magát, persze Morgannek fura lesz, hogy ezt honnan tudja ilyen jól, és megtudjuk, hogy még gyerekkorában, egy autóbalesetben Matt elvesztette a szüleit, kiderül, hogy magát hibáztatja azért, mert siettek haza, és emiatt kerültek oda, abban a pillanatban. Morgan pedig látta, ahogy agyonlövik az apját, lelkiznek egy picit, meg még mond néhány közhelyet a szemmel látható szomorú Mattnek, és elhajtanak. A következő képen a szakállas megint cigizik (ha nem kapják el, majd a tüdőrák elkapja), és újságot olvas a gyilkosságokról, meg azt nézi, hogy hol lesz a következő áramszünet.

cm10.jpg

Hotch is ki akarja hallgatni a fiút, de neki se hagyják, közben jelentkezik Garcia, aki talált valami használhatót, vagyis hogy emberünk 26 éve utazik és gyilkol, de valamiért csak LA-ben ölt többször (figyeljünk, ez fontos lesz!). A következő vágáskor már a szakállas nyalogat töltényeket, fujj, meg villant a kamerának egy bájos, barna fogas mosolyt. Utána már egy lakókocsiban látjuk, rádiót hallgat, és füvet szív, majd kiszáll, és elindul le, a sötétbe. A váltás után már Adam beszél más rendőrökkel egy új helyszínen, és megtudjuk, hogy ezúttal egy kisbabát hagyott élve, és hogy Matt ezen nagyon ki van akadva. Lefújják az áramszüneteket, ha nem bírja a hálózat, akkor beszopták, de hát ha Hotch aszongya, hogy ezt nem lehet már megtenni, akkor ez bizony nem lesz megtéve. Ismét meghallgatjuk, hogy 26 éve csinálja a gyilkos, és naaagyon profi, majd jön egy drámai (érezzük az iróniát, köszi) kérdés Hotch-tól, és vágás.

cm11.jpg

Szépséges pszichopatánkat ezúttal már a furgonjában látjuk, nagyon élvezi, hogy az emberek félnek tőle, vigyorog magában, de ezen kívül egyelőre semmi több, ezért hagyjuk is magára. Matt és Adam közben visszaér a bázisra, szerintük gúnyolódik a szakállas a nyomozókon, azzal, hogy olyan szemtanúkat hagy hátra, akik nem tudnak segíteni. Prentiss feltesz néhány költői kérdést, senki nem válaszol neki, de szerintem nem is várt választ, de rövid kis fejtörés után csak kisütik, hogy bizony ám, köze van a nyomozókhoz, hogy miért pont így gyilkol. És most jön az igazi csavar, amire senki sem számított, a korábbi áldozatok közül egy házaspár vezetékneve Spicer, ó szegény Matt, már ömlik is a hidegzuhany, hazudott a nagypapi-nagymami. Nem volt baleset, meg ittas vezető, csak egy elborult vadállat. Persze a srác úgy reagál, ahogy minden normális ember reagálna, elhúz mint a vadlibák, Morgan meg utána. Viszonylag gyorsan rádumálja a kognitív interjúra (nem gyakori nézőknek mondom, hogy ez lényegében azt takarja, hogy kérdésekkel végigvezeti az emlékein), szóval indulunk is az utazásra, a múltba. Egész sokra emlékszik, bár jól elfojtotta a traumát magában, végignézették vele, ahogy a szüleit megölik, meg kiderül, hogy a húgával együtt bezavarta a szekrénybe. Végre valahára megfejtik, hogy mit akar a szakállas egész pontosan, learatni a babérokat azért, amit a Spicer-szülőkkel tett. És mi lenne erre a legjobb mód, ha nem az, hogy elkapja Matt lányát, a csapat már rohan is.

cm12.jpg

Az ügyeletes vadbarom épp egy házba oson be, mikor visszatérünk hozzá, majd elegánsan rásegít a sötétségre azzal, hogy lekapcsolja a biztosítékot. A szobában két nő alszik, villant rájuk egy Pedomacis vigyort, és megszólal a drámai zene, és már megint nem látjuk, hogy mi történik, csak a házat kívülről. Morgan és Matt elkésnek, már csak a lányok hűlt helyét találják, meg egy Mattet dicsőítő újságcikket a párnán. A rádió ismét az áram miatt aggódik, Morgan meg gyorsan kitalálja, hogy a régi szülői házba kell menni, közben a térerő is elmegy, alakul az évadzáró végjátékához illő kaotikus légkör. Derek először egy halott férfit talál, hogy ő kicsoda, az számomra rejtély, majd egy szobában megtalálja a rémült lányokat és pszichopatánk úgy fejbe kólintja, hogy az szinte nekem fáj. Matt folyamatosan a múltat látja, ahogy végigmegy a házon, ahogy belép a szobába, a szakállas megragadja a lányát (Ellie) és innentől kezdve patthelyzet, mindenki mást mond. A szédelgő, fejbecsapott Morgan persze arról győzködi, hogy ne dobja el a pisztolyt, mert profilja alapján csak szimplán balfasz, de nem gyerekgyilkos, de persze apuciban győz az ösztön és nem vállalja annak a kockázatát, hogy esetleg az ő kedvéért kivételt tesz. Szegény Mattet letérdeltetik, de legalább most már Elliet elengedte, kiderül, hogy a barom a fogrohadása mellett még kóros figyelemhiányban is szenved. Morgannel megígértetik, hogy vigyázni fog Elliere, a pszicho ennek nagyon örül, és szemrebbenés nélkül szíven lövi a térdelő Mattet, majd elrángatja Elliet és egy látens pedofil hajlamról tesz tanúbizonyságot. Fujj. Vége az 5. évadnak.

Címkék: gyilkos elmék
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bergamott 2013.06.05. 09:36:36

Nahááát!

Örülök, hogy újra van, és a hosszabban írók családjából is származol. :)

Berix 2013.06.06. 13:05:12

Nagyon jó a hogyvolt, köszi!
Remélem lesz folytatás is.
süti beállítások módosítása