Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 3x09 - A Castemere-i esők

2013. június 04. 08:24 - sixx

Az Ikreknél I.

Azzal kezdünk, hogy Robb és a muter egy térképasztal felett görnyednek, ami ugyan Stannisé nyomába sem érhet, de az ugye egy fix cucc, ez meg mobil, mozgatható, utazás közbeni babázásra is használható darab, szóval egál az állás. A terepasztalhoz tartozik egy helyre kis játékmező, rajta Westeros térképével, meg kismillió figura, farkasfejes, oroszlánfejes, ikertornyos sőt, még nyúzott emberes is. Bazinagy utazóláda kell ahhoz, hogy minden ház minden vazallusa és az őket képviselő figurák beleférjenek, ráadásul kell több is mindegyikből, másképp nem lehetne eljátszani Kaszter-hegy ostromát, márpedig Cat és Robb most éppen ezzel foglalkozik.

Screen Shot 2013-06-04 at 4.44.58.png

A király, jó fiúként viselkedve kikéri a muter véleményét, mert a legutóbb, amikor leszarta, akkor szopás lett a dologból (elengedte Theont tárgyalni a faterhoz, cserébe a Vas-szigeteki horda felégette Derest), szóval anyaaaaa, mit csináljak a Lanisterekkeeeeel? Támadd meg őket, fiam, oszt vedd el összes aranyukat, ott üsd a nyomorultakat, ahol legjobban fáj nekik. Jó, de ehhez nagyon kellenek majd a Frey-seregek, azok meg csak akkor jönnek, ha Ser Edmure végre elveszi feleségül Frey egyik ocsmány lányát. Jól van akkor, menjünk. Mennek.

Screen Shot 2013-06-04 at 4.53.10.png     

Az Ikrekbe érve Frey kenyérrel kínálja a királyt és embereit, ami a westerosi szokások szerint a legjobb deal, mert ha a házadban valakit megkajáltatsz, arra ügyelsz, mint a hímes tojásra. Robb tehát az első akadályt csont nélkül veszi, ez jó, csak nem annyira ideges a vén kujon. A kóstoló után Robb egy lépést előre lép (toszigálja az anyja?) a küldöttségből, és a szőnyeg szélén állva elkezd helyben canossát járni: Lord Frey, paraszt voltam, amikor eskümet megszegve nem a te borzalmasan ocsmány ivadékaid közül választottam feleséget, hanem elvettem Chaplin unokáját. Mentségemre legyen mondva, szerelmes lettem belé, és még hitlerbajsza sincs, legalábbis az arcán nem.

Screen Shot 2013-06-04 at 5.00.05.png

Lord Frey és a mellette ülő ronda fiatalasszony mindezt meglehetősen szenvtelenül hallgatja, majd a vár és a Robbnak kurvára hiányzó sereg ura közli, hogy ne tőle kérjen bocsánatot észak királya, hanem a lányaitól és unkáitól, akiket ezzel a lendülettel fel is vezet a teremben. A bemutatásuk nem megy egyszerűen, Lord Freynek ugyanis fogalma sincs, melyik melyik, amin csak az csodálkozik, aki nem látott még 12 teljesen egyformán ocsmány nőt egy rakáson. Ser Edmure arca a nevek felsorolása közben egy tanulmány, hiszen neki ezek közül jut majd egy ara. Láthatóan kurva ideges Robbra, de ez most nem nagyon érdekel senkit. Robb rendkívül lovagiasan elnézést kér a nőktől, akik hallgatnak, mint a kuka, Lord Frey meg gúnyosan tapsol hármat.

Screen Shot 2013-06-04 at 5.05.09.png

A bemutató végén Frey megjegyzi, hogy látja ám, micsoda fájintos arát gründolt magának Robb, tessen csak előre lépni egyet. Talisa ott áll a vénember előtt, és szépen végighallgatja, milyen jó csöcse meg segge van, mert Lord Frey hamar arra a megállapításra jut, hogy Robb nem szerelemből szegte meg az esküjét, hanem kéjvágyból, és meg is érti, mint mondja, mert ő is szívesebben dugna egy ilyen nőt, mint a saját beltenyészetét. Ezt Robb egyre jobban csikorgó fogakkal, de végighallgatja, egyrészt azért, mert KELL A SEREG, másrészt meg azért, mert az anyja visszahúzza, amikor kardot rántana hogy a felesége idomaira kvázi nyálát csorgató vénember fejét ott helyben lenyesse. A rém kényelmetlen mustra végén Frey int, ti a várban szálltok meg, az embereitek a fal tövében, sátrakban, és kezdjünk el inni, mert józanul nem tudom ezt elviselni. S lőn.

Screen Shot 2013-06-04 at 5.19.18.png

Yunkai

Daario, Dany, Ser Jorah, Ser Barristan és a háttérben nagyokat hallgató Szürke Féreg haditervet eszkábál, a városba azon a hátsó kapun jutnak be, amit Daario emberei használnak, amikor a kurvákhoz mennek. Daariót jól ismerik (na nem azért, mintha ő is kurvázna, mert ő nem olyan), és nem lesz gond a bejutással, aztán bent ő meg lerendezi az őröket, jelez, mennek a többiek, és szépen kinyitják a főkaput. Jó terv, de Ser Jorah gyanakszik, oszt mi van, ha átvágsz minket? Dany Szürke Férget kérdezi, bízol a hosszúhajú Vogue-modellfiúban, akivel tegnap dugtam? Aha. Akkor jó, napnyugta után mentek befelé.

Screen Shot 2013-06-04 at 5.23.18.png

Éjjel Daario simán bejut a városba, ahol legyak egy őrt, füttyent, és követi Ser Jorah és Szürke Féreg is. Odabent pacsizás, mi vagyunk a faszagyerekek yeah, de megjelenik egy rakás őr, és nagy kardozás kezdődik, amiben kiderül, hogy ugyan eltérő harcmodorral vívnak mindhárman, de egyformán effektíven, Daario meg egy ponton simán megmenti Ser Jorah életét. A rövid harcot egy hosszabb követi, de ezt már nem mutatják költségkímélésből, csak azt, ahogy a csuromvéres trió visszaér Dany sátrába (Daario kis hatásszünettel, hogy Dany frászt kapjon), ahol közlik: a rabszolgák átálltak, a kapu nyitva, a város a tied. Dany hadjárata egész pöpecül halad.

Screen Shot 2013-06-04 at 6.20.35.png

(Közjáték 1: A Falnál Samu és Szegfű bandukol a hóban, Samu lelkesen mesél a Fal történetéről az írástudatlan csajnak, aki varázslónak tartja a fiút, aki a papírra vetett bizbaszokból tájékozódik a világ dolgairól. A Falon Samu tudja, hogyan lehet átjutni, mert olvasta, hogy van egy betemetett kapu rajta.)

Screen Shot 2013-06-04 at 5.42.31.png

(Közjáték 2: A Véreb és Arya úton van az Edmure-esküvőre, útközben összefutnak egy húst szállító szekérrel és annak gazdájával, akit a Véreb leüt, és csak azért nem öl meg, mert Arya megakadályozza. Nem kell mindenkit megölni, aki szembe jön, mondja a kislány a nagydarab katonának, az meg ugyan nem érti, de jó kedve van, és nem nyírja ki a parasztot. Aztán felülnek a szekérre és mennek az Ikrek felé. Itt jegyezném meg, hogy a két karakter közös jelenetei legalább olyan jók, mint tavaly az Arya-Tywin-jelenetek voltak.)

Screen Shot 2013-06-04 at 6.04.00.png

Az Adományban (The Gift)

Az Ajándék az a földterület a Faltól délre, amit jó régen az Éjjeli őrségnek adományoztak, hogy ott termeltessék / termeljék meg a túlélésükhöz szükséges kaját és tarthassanak állatot. Na, itt kóborol éppen Bran és csapata, és mivel esőre áll, egy malomtoronyban keresnek menedéket. Közben Jon és a Vadak egy közeli tanyát kémlelnek, Orell sasmadara meg fentről kifigyeli, hogy egy öreg fószer van csak ott, meg nyolc ló. Helyes, mondja Tormund, nyírjuk ki és vegyük el a lovát. Hülye vagy, bazdmeg, kérdezi Jon, ha csak a lovakat visszük el, akkor nem lesz nagy hepaj, de ha kinyírod a vénembert, akkor jön az Őrség, és szarban vagyunk. Orell erre nem győzi hangsúlyozni, hogy Jon még mindig varjú a lelke mélyén.

Screen Shot 2013-06-04 at 6.02.54.png

Tormund dönt, megyünk, kinyírjuk. Jon menet közben igyekszik minél nagyobb zajt csapni, hogy a faszi megneszelje, hogy nem lesz neki nagyon jó, ha nem lép le, de az lassú, és majdnem odavész, de Jon az utolsó pillanatban rászól Ygritte-re hogy ne nyilazza le, így el tud lovagolni. Közben besötétedik és kitör a vihar, ami Hodor idegrendszerét lassan de biztosan szétzilálja. Bran érdeklődik Oshától, hogyan lehet átjutni a Falon, az meg mondja, hogy csónakkal, valami öblön át, de az kéát hónapnyira van innen. Jojen aszongya erre, hogy 3 vár áll a Falon még a 19-ből, csak van egy, ahol át lehet jutni rajta. Ekkor érkezik meg a lovászember a toronyhoz, nyomában a Vadakkal, és ez nagyon nem jó, mert Hodor a villámcsapások miatt egyre idegesebb. Bran megunja, magába fordul, belelép Hodor bőrébe és elaltatja. Ettől mindenki kiborul egy kicsit.

Screen Shot 2013-06-04 at 6.11.46.png

Odalent a Vadak elkapják a menekülő parasztot, és készülnek kinyírni, egészen pontosan Tormund, de Orell megint bekavar, hadd nyírja csak ki Jon. Ajaj, ebből baj lesz. Jon persze nem képes elvágni a szerencsétlen torkát, és miközben Bron és Rickon farkasai figyelnek, elkezd egyedül küzdeni a Vadak ellen, ami elég kilátástalannak látszik. A toronyban Jojen ráveszi Brant, hogy bújjon bele a farkasa bőrébe, mert úgy jobb lesz mindenkinek. Amaz kicsit húzódozik, de megteszi, és miközben Jon hadakozik, a két farkas is beszáll a buliba, jó kis vérengzés kezdődik kitépett gigákkal és kiforduló belekkel. Jon Orellt is levágja, akiből a lélek a sasba költözik végleg (?) és így támad Jonra, de nem tud benne nagyobb kárt tenni. Ygritte nem tudja, melyik oldalra álljon, Tormund így lefogja, Jon meg lóra pattan és elmenekül - a csaj legnagyobb döbbenetére, aki azt hitte, a pina hatalom. Nem mindig.

Screen Shot 2013-06-04 at 6.19.20.png

Bran a mayhem után közli a többiekkel, hogy látta Jont Nyár szemén át, és továbbra is északnak tart, viszont nem Rickon és Osha társaságában, mert az lesz a legjobb, ha szétválnak. Rickon és Osha megy Umberékhez, akik Stark-vazallusok, és ahol biztonságban lesznek, Bran meg a két Reed-gyerekkel és Hodorral a Falon túlra, hogy megtalálja a kibaszott háromszemű varjút. Könnyes búcsú, sírunk mind.

Screen Shot 2013-06-04 at 6.18.41.png

Az Ikrek II

A menyegző lassan kezdetét veszi, Lord Frey hozza a legrosszabbra felkészülő Edmure jövendőbelijét, de amikor lekerül a csajról a fátyol, kiderül, hogy van az Ikrek urának egy normális külsejű nőrokona is. Edmure megkönnyebbül, meg úgy egyébként mindenki, és jöhet a ceremónia, mi pont olyan, mint a Tyrion-Sansa frigy volt. A eskü alatt Lord Frey diadalittasan bámul Robbra, mintha azt mondaná, hogy nesze bazdmeg, erről maradtál le a hülyeséged miatt. A lagzi beindul, Robb és Talisa a születendő gyerekről beszélgetnek, fiú lesz, mondja a csaj, és tudom is mi lesz a neve. Na mi? Eddard. (Ezt a csajommal együtt megkönnyeztük.) Cat és Roose Bolton közös asztalnál ülnek, és Catnek feltűnik, hogy Bolton nem iszik. Kell a tiszta fej, mondja az.

Screen Shot 2013-06-04 at 6.23.55.png

Lord Frey a buli csúcspontján jelez a zenekarnak, valami pattogósat, ha lehet, kösz, mert jön a nász elhálása. Ez egy kedves westerosi szokás, de Talisa nem érti, mi a jó abban, ha a menyasszonyról leszaggatják a ruhát és behajítják az ágyba, utána meg a vőlegényt, dettó egy szál faszban? Robb elmagyarázza neki, hogy ez itt így szokás, oszt kalap, a terem közben lassan kiürül, csak egy maroknyi vendég marad bent. Cat felfigyel egy katonára, amint bezárja a terem ajtaját, és nem nagyon érti, miért került erre sor, aztán odafentről megszólal a Castemere-i esők, és baszki, libabőrös leszek tőle MOST, kedd hajnal 5:24-kor is, ahogy megszólal a szomorú dallam, amit Cat nagyon is jól ismer, és pontosan tudja, miről szól (itt elolvasható magyarul).

Screen Shot 2013-06-04 at 6.32.09.png

Odakint Robb farkasát bezárták egy kennelbe, szegény nagyon ki akar jönni, mert érzi, hogy baj van, de nem tud, a Véreb és Arya pedig megérkezik a várhoz, ahonnan az őrök elhajtják őket azzal, hogy vége a bulinak. Ugyan, mondja a parasztnak álcázott Véreb (egy köpeny van rajta, csuklyás), még javában tart az. Nem, ha én mondom, válaszolja a katona, és közben Frey-gyalogosok masíroznak a vár belső udvara felé. A Véreb rájön, hogy valami nagyon nem smakkol, de mire visszafordulhatna, észreveszi, hogy Arya meglógott.

Screen Shot 2013-06-04 at 6.36.56.png

Odabent Frey csendet int a zenészeknek, majd feláll és egy tósztot kezd el. Cat lehuppan Bolton mellé, és ránéz kérdőn, DE ÚGY BAZDMEG, hogy minden benne van a nézésben, és Bolton visszanéz, és NEKI IS ott van minden a szemében, és Cat rápillant a faszi karjára, és látja, hogy SODRONYING van rajta az ünnepi gúnya alatt, és menten rájön, hogy ez itt egy kibaszott csapda, Frey elárulta őket, de nagyon. Felpattan, és ráüvölt Robbra, hogy meneküljön, de késő. Frey int, egy faszi odalép Talisához ÉS HASBASZÚRJA BAZDMEG, a terhes nőt, eszem megáll, ilyet hogy a picsába lehet írni, Martin, te beteg állat, de ez csak a kezdet, mert miközben Talisát folyamatosan szurkálja az az állat, a galérián nyílpuskások jelennek meg és BELEERESZTENEK KÉT NYILAT ROBB HÁTÁBA, és Cat is kap legalább egyet.

Screen Shot 2013-06-04 at 6.41.08.png

Screen Shot 2013-06-04 at 6.47.37.png

Screen Shot 2013-06-04 at 6.47.44.png

A háttérben teljes a káosz, a Stark-küldöttséget a túlerőben levő Freyek gyilkolják brutálisan, odakint dettó ez megy, miközben Arya tehetetlenül bámulja, ahogy apja katonáit halomra ölik, és pár nyílpuskás Robb farkasát is lenyilazza, a fene a kurva anyjukat, de komolyan, ezt miért kellett már? A Véreb leüti Aryát, és kimenekíti, még mielőtt felkoncolja valaki. Odabent Robb Talisa mellé rogy le, és bámulja felesége holttestét, Frey pedig elmagyarázza, hogy őt nem bassza ám át senki itten, márpedig Robb megpróbálta. Ez lett az eredménye. Cat kétségbeesetten felpattan, és magához rántja Frey feleségét, kést tart a nyakához, majd üvölt, hogy Frey hagyja életben a fiát, és cserébe soha nem állnak bosszút. És erre esküszik. És elhiszem neki. Michelle Fairley simán Emmy-t fog kapni ezért az epizódért, most mondom.

Screen Shot 2013-06-04 at 6.50.22.png

Screen Shot 2013-06-04 at 6.50.52.png

Screen Shot 2013-06-04 at 6.53.52.png

Frey nem, már esküdöztél itt egyszer, oszt mi lett a vége. A feleségem dolga meg...nos, majd találok egy másikat. Bólint, mire Roose Bolton ODALÉP ROBBHOZ ÉS MELLBE SZÚRJA, közben odaveti neki, hogy a Lannisterek üdvözletüket küdik, Tywin, te szemét állat, te. Robb holtan rogy össze, Cat felüvölt és elvágja Mrs. Frey torkát, majd csak áll tehetetlenül, és néz maga elé iszonyatos, embertelen fájdalommal az arcán. És ekkor mögé lép egy Frey, és elvágja a torkát. Aztán néma csend, a stáblista alatt egy pisszenés nem hallatszik.

Screen Shot 2013-06-04 at 6.57.10_1.png

Screen Shot 2013-06-04 at 6.57.15.png

Screen Shot 2013-06-04 at 6.57.22.png

Screen Shot 2013-06-04 at 6.57.45.png

George RR Martin, elmész te a picsába.

Minden, amit a sorozatról tudni érdemes, itt elolvasható.

A Trónok harca a comment:com-on és az Indexen:

Címkék: trónok harca
349 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Agnesko (törölt) 2013.06.04. 16:00:28

Könyvben le vagyok maradva, még csak most kezdtem a 2. kötetet, úgyhogy ez olyan aztakurva volt. Mondjuk, mikor Robb kitalálta, hogy majd a Freyektől szerzi meg a serege másik felét, már akkor fogtam a fejem, hogy "hogy lehetsz ekkora ökör?", szóval sejtettem, hogy lesz valami, meg a neten persze belefutottam már egy könyves spoilerbe, szóval tudtam, hogy Robb meghal, úgyhogy nem volt akkora nagy meglepetés, de azért a premier plán torokelvágás ütött.
Ja, és igen, a vitathatatlanul "egy pillantással 10 mondatot elmondani" nézések között volt Mormont, mikor nagy boldogan újságolja, hogy legyaktak mindenkit, erre Dany megkérdi, hogy "jó, jó, de Dario Naharis?"...na, akkor sajnáltam szegény fickót nagyon.

Karcolt lendület 2013.06.04. 16:00:36

@zizi77:
*** SPOILER *** (talán)
Végigolvastam az eddigieket, azon kívül, hogy némely főszereplőnek fejlődik a jelleme és akár még lehetne is erre építeni, a történet semmivel nem jár előrébb, mint ahol most a sorozatban: csak a szarkavarás megy rengeteg helyszínen, rengeteg - többnyire felesleges szereplővel, hisz minek olyanokért izgulni, akiknek a végkifejlethez nem lesz köze, márpedig mindenkinek nem lehet, Martin egy rossz pillanatában kinyírja. Akik fejlődnek, azoknál sem lehet tudni, hogy bármihez lesz-e közük, mert már 5000 oldal óta csak az előkészítése zajlik annak, hogy majd egyszercsak tényleg belépnek a sztoriba, nem csak a világ egyik távoli szegletében kóvályognak. Szemmel láthatólag Martin sem tudja, mi a faszt akar az egészből kihozni - a pénzkeresésen kívül -, úgy pedig elég nehéz a helyben topogás helyett kicsit egy irányba terelni a főszereplőket. (Ellenpéldaként ott van a BSG, ami a néhány puffer-rész ellenére mindig lépett előre a sztoriban, sikerült is lezárni, mielőtt csakúgy teljesen kifulladt volna.)
*** ENNYI ***

mojoking77 2013.06.04. 16:08:54

@sixx: Es meg van egy resz..... :))
@Karcolt lendület: Hat ja. Szeretem, hogy ha van egy konyv(jelen esetben sorozat), ami nem egy bot egyszerusegu, abban a pillanatban megjelenik par ember, aki minden forumon ekezi a szerzot, csak mert o nem tudja atlaltni. Nem lehet, hogy inkabb veled van a gond?

Publius Clodius 2013.06.04. 16:09:13

ez a szerencsétlen Michelle Fairley tönkretette teljesen a végét ennek a résznek! Még hogy Emmy-t neki... Hogyne. Amikor leszúrják Robb-ot és ő elvágja a csaj torkát ordítva, az komolyan valami paródiába illő jelenet volt. Rengeteg hasonló jelenetet láttam már, ahol tényleg átéreztem a kínt amit a szereplő megél, de itt csak röhögni tudtam annyira bénára sikerült. Amúgy is nagyon idegesítő volt ez a nő végig.

Daario Naharis viszont jó választás volt szerintem. Nagyon jól hozza a laza, magabiztos/beképzelt figurát. Azért nem bírjátok itt sokan, mert pont az ilyen típusú pasik jártak mindig azokkal a nőkkel a valóságban is akikre ti csak éjszaka a paplan alatt hegyeztétek könnyek között.

Gandalf Garaboncias 2013.06.04. 16:14:10

Szerintem a Ned-Robb párhuzamok egy ponton sántítanak:
Miért pont a becsület okozta volna Robb halálát? Éppen az esküszegésével idézte a maga fejére az öreg Frey haragját! És a visszakönyörgés se lelkiismeret-furdalásból történt: nagyon is a sereg miatt akart valahogy kiegyezni az általa elárult hűbéresével.

vargatom 2013.06.04. 16:14:38

@Karcolt lendület: Nem értek egyet, elég sok érdekes dologra derül fény a későbbi könyvekben, visszamenőleg is - de ezeket most inkább nem listáznám bővebben. Van pár kifejezetten borzongató jelenet az ötödik kötetben (meg a negyedikben is néhány ami elég jó), és elég alaposan átrendeződnek az erőviszonyok is a végére.

Az viszont tényleg kár, hogy pár cselekményszál csúcspontja átkerült a hatodik kötet elejére.

Meth, Not even once 2013.06.04. 16:20:02

@Pisti, az aragorn: Azért mert az öreg Karstark lefejezésével ő hozta magát olyan helyzetbe, hogy szüksége lett a Freyekre.
Persze ez nem olyan szintű vaksötét "honorkodás", mint amit Ned produkált az utolsó 3 részében, de ne felejtsük el.

Gandalf Garaboncias 2013.06.04. 16:25:52

Tény, hogy az ostoba lépés volt, és köze volt a honorkodáshoz, de szerintem addigra már tök mindegy volt. Nem hiszem, hogy a Karstark-seregen múlt volna a győztes háború.

fran7 2013.06.04. 16:29:01

@mojoking77: Amellett, hogy van igazad, élek a gyanúperrel, azért megy olyan lassan Martinnak a könyvírás, mert már ő se tudja fejben tartani a sok szálat. Sőt szerintem az általa teljesen egészen kitalált történet már rég nincs meg a fejében vagy túl haladta. S azért olyan nagyon meglepőket nem húz Martin, hogy ne lehetne rá számítani. Csupán a vérengzései mikéntjei mutatja rejtett szadista lényét.;)

Lacka929 2013.06.04. 16:29:37

@zsírvezér: Most tényleg muszáj volt ez spoilerezni?!

Meth, Not even once 2013.06.04. 16:31:20

@Pisti, az aragorn: Persze, nem azt mondom, hogy ezen múlott. Robb veresége azzal következett be, amikor az anyja elengedte Jaimet. Tywin nem kockáztatta volna meg a Vörös Nászt, ha a fiát bármikor kivégezhetik. Meg úgy alapvetően nekimenni egy 6x akkora birodalomnak nem annyira okos dolog.

sixx · http://comment.blog.hu 2013.06.04. 16:33:33

a troll az internettel egyidős. sajnos.

mojoking77 2013.06.04. 16:33:37

@fran7: Amugy (most meg) nincs olyan rengeteg szal. Lassuk be a hogyvolt, is megall altalaban 5-6 helyszinen. Ez valoban bonyolultabb, mint a Rambo szeria, de szerintem ezeddig gond nelkul kovetheto...

zizi77 2013.06.04. 16:34:53

@Karcolt lendület: mivel még nem tudhatjuk, hogy mi lesz a vége, ezért nem értem a kritikát. Majd, ha vége lesz a sztorinak , akkor lehet elemezgetni, hogy volt-e értelme az egésznek vagy sem.

Bada Bing 2013.06.04. 16:35:15

@Pisti, az aragorn: a sorozatban tényleg megtörik egy kicsit ez a motívum a szerelmi szál miatt.

A könyvben megsérül egy csatában és egy ősi, westerosi nemesi ház lánya ápolgatja, akit lábadozása közben felcsinál. Aztán ég a pofája, és feleségül veszi.

Lacka929 2013.06.04. 16:36:17

Magam azt kérdezném - Tisztelt Bíróság -, hogy a hős Boltonnak a Frey papa vajon azért engedte-e a Lannisterek üdvözletét személyesen kézbesíteni, mert valóban csak bosszút akart állni a Stark fiú és a kedves anyukája által megvalósított földig alázás tényállásából kifolyólagosan, vagy akkor is legyakás lett volna osztályrészük, ha történetesen Robb úrfi - oppardon király - a saját mennyegzőjére érkezik egy akár mégoly szépnek sem mondható Frey leánnyal? Nem vagyok biztos benne, hogy ez utóbbi esetben más lett volna a vég mind a rész, mind Robb, mind egyetlen megmaradt felmenője számára.

zizi77 2013.06.04. 16:39:56

@fran7: én még ezt sem mondanám, mert ha megnézed az ókort vagy a középkort, simán ez a fajta öldöklés ment. Csak mai fejjel sokkoló, hogy ennyire nem ér az emberi élet semmit.

zizi77 2013.06.04. 16:42:59

@Λατζκα: hát ezt se fogjuk már megtudni, de az tuti, hogy az ígéretszegés urán az öregnek nem volt kérdés, hogy melyik oldalra álljon.

Scagnetti 2013.06.04. 16:43:01

Gondoltam, hogy heves reakciókat vált majd ki a Vörös Nász. :) Annak idején én is néztem egy nagyot, mikor olvastam. Ez a sztori már csak ilyen, sosem lehet tudni, ki marad meg, és ki nem.
És azt is nehéz eldönteni, hogy ebben a történetben ki a legnagyobb gané. :)

Karcolt lendület 2013.06.04. 16:44:02

@mojoking77:
Minden bizonnyal az a problémám, hogy nem látom át, nem az, hogy egy érdekes sztorit érdekes figurákkal és alapvetően jól felépített konfliktushelyzettel hogyan nyújtanak a végtelenségig a brazil szappanoperák módszertanával.

Nagyon rosszat tesz ezeknek a sorozatoknak (itt a könyvnek is), hogy a szerzők sem tudják, hova tart az egész, csak jó nagy "fordulatokkal" pakolják tele, hogy az olvasó/néző érdeklődését fenntartsák. Ezek abban a pillanatban jó ötletnek tűnnek, aztán később, amikor már nem, akkor blőd hülyeségekkel kell az ellenkező irányba vinni a dolgot. (Klasszikus példája ennek Bobby feltámasztása a Dallasban.) Így aztán az összes így készült könyv/sorozat története elveszíti egy idő után a koherenciáját, nevetséges lesz és/vagy érdektelen. Akár a Dumas által a Három testőrhöz írt folytatásokról beszélünk, akár a jelenleg futó amerikai sorozatok nagy részéről. Szemben van ezzel pl. egy Háború és béke, amelyet végig megírt a szerzője és az elejébe is visszajavított, amikor már az egész nagyjából megvolt.

Ez a véleményem erről, de nem akarom senkinek a kedvét elvenni, élvezzétek, amíg meg nem unjátok.

Meth, Not even once 2013.06.04. 16:46:46

@zizi77: Ez abszolút mértékben így van. Gyorsan felcsapom a 9.-es törikönyvet, Sulla diktatúrájánál:
"Ellenfeleit feketelistára tette: akinek neve ezen szerepelt, azt bárki feljelenthette vagy büntetlenül megölhette [...], kb. 90 senatort és 2600 lovagot öltek meg."
Tehát ehhez képest a Trónok Harca ártatlan bábszínház.

vargatom 2013.06.04. 16:47:35

@Karcolt lendület: Miből gondolod, hogy Martin vagy a szerzők nem tudják hogy hova tart az egész?

Csak azért kérdezem, mert most tavasszal voltak Benioffék Martinnál megbeszélni, hogy mi lesz a vége... Ezek szerint ők rosszul tudják?

Lacka929 2013.06.04. 16:49:33

@Karcolt lendület:
Az élet és a valós emberek tettei is tele van logikátlanságokkal. Ha úgy tekintünk e mese minden fonalára, mint egy mondjuk 1500 évvel ezelőtt valóban megtörtént eseménysor dokumentum regényére / filmjére, tulajdonképpen nem is olyan rossz.

mojoking77 2013.06.04. 16:51:11

@Karcolt lendület: Gondolom szoktal regebbi filmeket nezni. A szakasz cimu klasszikusbol idezek, mielott plagiumot kialtanal:
"A velemeny pontosan olyan mint a segg. Mindenkinek van, de senki sem kivancsi a masikera..."
Magyarul, es itt most szigoruan a filmrol beszelunk, mielott kivagnanak, ha ennyi szalat nem tudsz kezben tartani, akkor tenyleg ne is eroltesd.
Tolsztojt meg spec en tartom tul omlengosnek. Na es? max nem olvasok tole...

Gandalf Garaboncias 2013.06.04. 16:52:12

@Bada Bing:
Ok, igaz, ebben a megközelítésben már erősebb a párhuzam. Más kérdés, hogy a becsület mellett azért a szerelem is szerepet játszott a Westerling-leányzó feleségül vevése kapcsán. Nem mintha ez kisebb ostobaság lenne, mint a honorozás. :0DDD

Mondjuk ha a Freyek és a Boltonok árulását Robb és Cat hibáitól függetlenül is valószínűsítjük, akkor már megint másként értékelhető az egész.

Karcolt lendület 2013.06.04. 16:54:45

@vargatom:
Hát bő 5000 oldal után már tényleg ideje valami elképzelésnek kialakulnia, hogy a maradék 3000 oldalon hogy is közelíti meg a csúcspontot és a megoldást az egész történet és nem csak az egyes szálakon akadnak helyi érdekeltségű csúcspontok...

g-dúrban zúgó kabóca 2013.06.04. 16:56:30

@zizi77: Frey apukának ez a tegnapi húzása nem volt egy ügyes PR-fogás, már ami a további randaságok kiházasítását illeti

Publius Clodius 2013.06.04. 16:58:17

ha már színészi játék. Ser Jorah arckifejezése amikor Dany Daariot hiányolja:
i.imgur.com/CtEg8CH.gif

Ez a 2 másodperc megérne egy tanulmányt, bezzeg sixx meg se említette az összefoglalóban.

mojoking77 2013.06.04. 16:58:44

@Gazz: Basszus, miert nem vagy kepes befogni a szadat????
@sixx: Ezt most torold gyorsan. Hogy lehet valaki ekkora pocs???

fran7 2013.06.04. 17:04:57

@mojoking77: De én nem is a filmről beszéltem, hanem a könyvről, ahol 900 oldalas könyvből 100 oldal a szereplők felsorolásából áll.
@zizi77: A mai fejjel még kevésbé sokkoló ez a sok halál, elég ha Darfúrra gondolunk. Vagy mondjuk a kurdokra ledobott napalmra.

mojoking77 2013.06.04. 17:05:43

@Gazz: Gondolkozz mar kerlek, ha kepes vagy ra. Nem az a spoiler, hanem az amit a vegen irtal......

mojoking77 2013.06.04. 17:06:12

@fran7: Viszont itt a filmrol van szo...

mojoking77 2013.06.04. 17:07:22

@fran7: Mas forumon megbeszelhetnenk a konyvet, de eddig meg az is kezelheto.

mojoking77 2013.06.04. 17:09:09

@Gazz: Talan EZERT nem kellene elore emliteni. Miert nem akarod felfogni, hogy hulyeseget csinalsz?

2013.06.04. 17:13:30

na most akkor a starkoknak kampeca???

van a rickon 4 éves, a béna bran aki megy a falon túlra varjút hajkurászni, havas jon meg szív valahol mindig? még arya látok potenciált haha, de még ő is porgafingó, sansa meg már mi???? szerencsétlen. pedig az első részben corleonéknak tűntek. most meg kampec szívás a köbön ehhh elegem van :)

mojoking77 2013.06.04. 17:13:41

@Gazz: Na jo, hagyjuk. Eleg parttalan vitanak tunik, ahoz meg most nagyon nincs kedvem. Ha a bloggazda ugy latja, hogy nem spoilereztel benne hagyja a hozzaszolasodat, ha nem kivagja.....

XocoLatte 2013.06.04. 17:15:50

@Gazz: Nekem eléggé felkeltette a figyelmemet, pláne, hogy a 3 pióca közül a harmadik szétpukkanva és vért fröcskölvepurcant ki, míg az első kettő simán csak összezsugorodott a tűz hatására.
A vörös ribanc a művelet közben három nevet mondott ki fennhangon, gondolom, még a sorrendjük is lényeges volt a piócák sorrendjéhez képest.
De való igaz, hogy nem sok témázást kapott ez a jelenet akkor, abban a hv-ban.

sixx · http://comment.blog.hu 2013.06.04. 17:17:05

nem tudom figyelni a nap 24 órájában a sok faszszopó spoilerező köcsögöt.

zizi77 2013.06.04. 17:22:32

@g-dúrban zúgó kabóca: hát ennyire előre ő se gondolkodhat. :-)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.06.04. 17:22:36

Kurvajó rész volt. Semmi sablon. Így kell ezt.

mojoking77 2013.06.04. 17:23:50

@Belpo: Sansa jelen pillanatban a Stark haz orokose. Foleg, hogy hivatalosan Rickon es Bran halottak. Nem veletlenul eroltette Twyn a hazassagot.

2013.06.04. 17:23:56

@Euron Greyjoy:
már csak abba bízom hogy arya meg a véreb legyaknak mindenkit. (esetleg bran a másokkal letarolja a kibaszott vesterost :):):):):), aztán a dani meg felperzseli a p..ba :):):) ) oszt a félkezű meg hun van a nyurgával :) komolyan a killing 3 utána már nem is tűnt olyan sötétnek :):):)

zizi77 2013.06.04. 17:25:09

@fran7: hát ja, csak ott már modern módszerek voltak rá.:-(

2013.06.04. 17:29:32

@mojoking77:
mintha selmecczi gabika lenne orbán örököse :):) azér remélem rickon egyszer mindenkit legyak :)

mojoking77 2013.06.04. 17:33:38

@Belpo: Nem is rossz gondolat. Azert az mar mostanra is kikristalyosodott, hogy van harom negy szal, aki -talan- megeri a veget, a tobbiek erosen a "fogyoeszkosz" kategoriaban vannak. Meg Jaime karakterere vagyok kivancsi. Ot meg nem tudtam berakni egyik "boritekba" sem biztosan...

tommygun 2013.06.04. 17:39:18

Éééés szerintem ITT kéne hogy a sorozat befejeződjön (na jó, még a Tyrion-szálat is le kell zárni) mert a önyvek alapján eddig volt a sztorinak sodrása, eddig vitték a jellemek és motívumok. A további könyvekben Martin csak húzza-halasztja a cselekményt, mintha már ő maga sem tudná hova akar kilyukadni.

Knapp75 2013.06.04. 17:46:51

Hátborzongató rész volt, még úgy is, hogy olvastam a könyveket.

Egy biztos, Martin egy perverz, szadista állat, aki sem a szereplőit, sem az olvasóit nem kíméli.
...Viszont a producerek próbálnak rajta túltenni!
Ez már a sokadik erőszakos jelenet volt, amit "bónuszként" a film készítőitől kaptunk:
Joffrey jelenetei a random kurvákkal (Ros halála, illetve korábban a jogaros, öklözőzsír nélküli jelenet a kollegina bevonásával), majd Theon miskárolása és most ez a látványos abortusz...

Tisztelt Bíróság!
Ezekben az erőszakos cselekményekben és gyilkosságokban védencem nem bűnös, kérem Martin felmentését!

mojoking77 2013.06.04. 17:48:57

@tommygun: Plusz meg a Dany szalat, a Jon szalat, a Masok fele szalat, Stannis es a voros papno szalat, Araya szalat meg meg egy par egyebet. De amugy tenyleg... Igazsag szerint most realizaltam ,hogy mar csak egy resz van hatra a sorozatbol...
Ajjajajajajj..

Knapp75 2013.06.04. 17:51:50

@tommygun: Mivel előre elhatározta, hogy 7 kötetesre nyújtja, valamivel ki kell töltenie...

Igen, engem is zavar, mikor egy szereplő hosszasan meg van sétáltatva, de nem nagyon értem, hogy milyen extra történéseket várunk?
A szereplők haladnak a céljaik felé a motivációjuk alapján (persze nem olyan hatalmas léptekkel, mint mi a saját életünkben. hahaha), de néha azokat nem érik el és változtatniuk kell.

Van ez így.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az egyik fontos karakter éppen sárkányneveldét játszik és idő kell, míg felnő a három kis szídzsíáj!

2013.06.04. 18:06:05

@mojoking77:
pl az ifjú targrayen egyensúlyt hoz az erőbe haha :):) csak aztán nehogy úgy járjon vesteros ahogy a messzi messzi galaxis vaderral :):)
de vörös rébék(a piócás) arya szemében látta Dextert szal még bízom a kiscsajban hogy leterminátorkodja a dolgokat.
Martin egy beteg ember. Sheldont ezután egy hónapig kezelni kell majd :):)

dArKhAlF 2013.06.04. 18:06:55

Azért az, hogy a könyvben (gondolom a szinkronos sorozatban is) leforditották a tulajdonneveket az valami extrém irritáló... vagy csak nekem?

Deres...Havas John (akkor már miért nem János)... röhej...

morbiczer 2013.06.04. 18:14:08

@Knapp75: "@tommygun: Mivel előre elhatározta, hogy 7 kötetesre nyújtja, valamivel ki kell töltenie..."

Hat az osidokben trilogianak indult az egesz, de szerintem ezen mar az elso kotet irasakor tullepett. Aztan egy darabig ot kotet volt a cel, most hetet mond.

Masamune 2013.06.04. 19:46:58

Jeyne westerling karakterét lecserélték Talisára. Gondolom direkt, hogy egy ilyet követhessenek el. Elég komoly volt, van gyomrom és vágom is a könyvet, de azért élesben keményre sikerült a Red Wedding.

Masamune 2013.06.04. 19:48:56

@dArKhAlF: Szerintem siralmas a fordítás.

Pszt! 2013.06.04. 19:51:29

Végre valami izgalom. Nem baj, ha fogynak a szereplok, mert egyre idegesitobb és kovethetetlenebb ez a szappanopera.

Nomante 2.0 2013.06.04. 20:16:25

Mocskos Freyek! Remélem a mellisandra megsüti őket!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.04. 20:34:24

@XocoLatte: bocsi, úgy tűnt, mintha keveslenéd a vadakat. :)

pocokman 2013.06.04. 21:04:11

@XocoLatte: Mondták, hogy van vagy 8 lova az öregnek, szóval logikus, hogy mindannyian nem tudtak utána lovagolni.

Lacka929 2013.06.04. 21:20:41

@morbiczer: Csak a hetek tudhatják, hány részesre is tervezte eredetileg. De a hét egy jó szám. Olyan mesés, nem?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2013.06.04. 22:13:14

@mojoking77: az Araya-szál Kinggel, Holttal és Bostaph-al folytatódik.

regapó 2013.06.04. 22:43:33

Az író szimplán kattant és arra gerjed, hogy a történet rajongótáborával kicsesszen, akik ráadásul fizetnek is ezért, ennyi.

Csucsundra 2013.06.04. 23:00:17

Elnézést, de a könyveket tényleg senki nem olvasta? A kedves posztíró sem? Me' akkor minek ez a nagy meglepi,meg George RRmarci egy állat?? :) Nem lett világos az első Stark nyakazásnál,hogy ez nem álomvilág,hanem a véres (fantasy)valóság,ahol igenis a rosszak (is) győznek, és a szívünknek kedves pozitív szereplők hullanak,mint a vadalma? Na de azért az az érzésem,mire a végére érünk, lesz ennek böjtje is :D El kell olvasni a könyveket,már a Sárkányok tánca s kész van,akkor nem éri meglepi az embert,csak élvezi a qrvajól kivitelezett filmet.....

Csucsundra 2013.06.04. 23:01:51

@Pszt!: lesz majd annyi újabb szereplő,csak győzzed követni a névsort :P

mojoking77 2013.06.04. 23:02:41

@adamskij: :))) Eskuszom eliras volt.
Hanneman rules. Rest is peace old Riff master.... Es, bar nem illik de inkabb Lombardo.. Mindamellett az oreg (Tom) a legnagyobb arc az egesz rock business-ben.

Csucsundra 2013.06.04. 23:04:37

@Knapp75: :D Valószínűleg azért a védenc Marcinak is volt beleszólása,hogy mi kerüljön bónuszként a filmbe, bár a könyvekben ezekből sok minden nincs benne....

mojoking77 2013.06.04. 23:05:14

@mojoking77: Basszus oregszem. Termeszetesen IN Peace...
Meg mielott barki belekothetne...

Knapp75 2013.06.04. 23:48:33

@Csucsundra: Martinnal biztosan egyeztetnek a történetszálakkal kapcsolatban, de aligha írja elő nekik, hogy hány hektoliter bor és vér folyhat az esküvőn.
Úgy érzem, hogy a "felkészült" olvasókat akarják ezzel "kiszolgálni", mert biztosan hiányozna nekik valami váratlan brutalitás...

Az ugye mindenkinek világos, hogy ha Danny kerül valaha Westeros trónjára, akkor kezdődnek pár év múlva újra a harcok, mivel (jelen állás szerint) nem lehet utóda a sárkánykirálynőnek!
Szóval az újabb 7 regényt jelentene.
Egy megoldást látok, hogy ezt elkerüljük: demokratikus választások kiírását!

mojoking77 2013.06.04. 23:48:51

@adamskij: Csak mint mindig...:)

www.youtube.com/watch?v=6Nu9Cm-M5sk

De eleg meghallgatni a '91-es Decade of Agression-on a War Ensable felkonfjat..

Most olvastam, hogy egy idore otthagyta a bandat. Kerry szoloprojecje lett. Azert ez legalabb annyira elszomorito, mar ha tenyleg igy van, mint Jeff halalhire... :(

Count di Luna 2013.06.05. 00:54:49

@Publius Clodius: Végre valaki... szerintem is kibaszott nagy Narm volt (tessék rákeresni TvTropes-on, mit jelent).

Ha valaki itt Emmyt érdemel idén, az Nikolaj meg Diana Rigg.

Mondjuk én mint könyvolvasó kajánul vigyorogtam a reakciókon.

Felagund 2013.06.05. 01:31:16

@Knapp75: Hoooooogyisne, hogy az ostoba írástudatlan pórok döntsenek a királyuk kilétéről? Hát ki hallott már ilyen ostobaságot? :D :D

Ami meg Martint illeti, a könyvekben millió-egy tanújelét adja annak, hogy egggészen pontosan tudja, hogy mi hogy hova meddig (épp elég csak a szépen lassan egytől-egyig beteljesülő jóslatokra és a hasonlóan jelzésértékű álmokra gondolni - amik mondjuk a sorozatból egy az egyben ki lettek vágva :( ), szóval aki azt állítja, hogy elfogyott az ötlete és csak úgy írja a vakvilágba bele, annak javaslom, hogy olvassa el a könyveket (újra), csak most figyeljen jobban ;)

Szvsz a sorozat egyik legnagyobb pozitívuma az, hogy nem eredeti forgatókönyve van, hanem a sztori már megvan, így nem esnek bele a készítők abba a csapdába, mint a legtöbb sorozatnál, hogy mindig csak egy-egy évadokban gondolkoznak, mert nem tudják, hogy berendelik-e a következőt, ezért aztán mindig az adott évadban akarnak _mindent_ bemutatni és elkápráztatni a nézőket.
Na és ebből lesz remek első-második évadok után a nyöfvenyelős vagy éppenséggel az idiótaságig túlspilázott, végső soron pedig hiteltelen 4-5. évadok (tökéletes példa pl a Lost...)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.05. 09:02:04

@Csucsundra: nem, nem tudunk olvasni, de szerencsére átlagban 10 kommentenként valaki leírja, hogy haha tessék elolvasni a könyveket.
Köszönjük!

mestska · http://cities.blog.hu 2013.06.05. 09:07:58

A könyvet olvasóként óhatatlanul is összehasonlítom a sorozatot a könyvben olvasottakkal egyes részleteiben. Tisztában voltam természetesen azzal is, hogy mik lesznek a mostani epizódban az események, de kíváncsian vártam, hogyan sikerül a felvezetés, illetve hogyan rakják "mederbe" az eseményeket az eltérő résztörténetek miatt.
Ezt szuerintem igen jól sikerült megoldani, nagyon jó volt a feszültségkeltés, ahogy becsukódott az ajtó, ahogy megszólalt a dal, vagy épp kiderült a sodronying a ruha alatt. Nagyon jó, hogy a színészek milyen töltetet tudnak a karakterekhez hozzáadni, ahogy a hogyvoltbvan is volt, a Bolton-Cat összenézésben minden benne volt. (a sorozatban egyébként nekem Charles Dance a kedvencem, eszméletlen, hogy az amúgy könyvben is erős karakterhez mit hozzá tud adni)

A sorozatról meg kell jegyezni - és ez igaz a mostani részre is - hgy sok helyen a történetvezetés, akiegészítő szálak brutálisabbak, nézői szempontból hatásosabbak. Igen, bár tudtam, hogy mi fog következni, amikor hasbaszúrták Jeyne-t, akkor azért az elég sokkoló volt. Szóval szerintem jó a sorozat, nem bánom, hogy eltérnek a könyvtől, simán megáll a lábán az egész önállóan, úgy ahogy van.

Érdekes egyébként, hogy a könyvet olvasók mennyire nem emlékeznek a könyvre. Jeyne a könyvben is terhes volt, ez egyértelműen kiderült szerintem, ott az anyja praktikáinak következményeként vetélt el, ez közvetve kiderült.

pocimon 2013.06.05. 09:26:12

következő rész előzetese megvan :

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qJ4paRnLmWI

a jó öreg Káosz sorozat, Skandar Graun rulzz (talán egyik paródiakötetében volt valami ilyesmi)

Itt a káosz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból. Szeretem? de szeretem

:))))

stoppos76 2013.06.05. 10:10:34

@pocimon:
Víz mossa a partot, beköszönt a dagály,
a jó Skandar Graunt nem fogja a ragály
Felhők takarják el hamarost a napot,
nem eszik oly forrón az ork harcos papot.

:)

zizi77 2013.06.05. 13:19:55

@mestska: Ez tényleg igaz, hogy kb 2 éve olvastam el sorban a könyveket, kivéve az 5.-et, amit persze később, de az ilyen részletek már kiestek. Nekem annyi maradt meg, hogy talán terhes volt, de a holdtea már sehol nincs az emlékeimben, Persze azóta is sok könyvet olvastam, és hát úgy tűnik már szelektálok.:-(

Llew 2013.06.05. 15:34:19

@Λατζκα:
Az esküvő ilyetén alakulása két okra vezethető vissza és az egyik egyértelműen, míg a másik legalább részben Robb hibás döntéséből fakad.

Ha nem szegi meg az esküvős ígéretét, akkor a Freyeknek nem lett volna oka elárulni.

Ha pedig nem engedi haza Theont, akkor ő nem támadja meg Derest és "öli" meg az öccseit, akkor Boltonnak nem lett volna ilyen lehetősége titokban hatalomra törni.

E két dolog együttállása nélkül egymagukban sem a Boltonok, sem a Freyek nem mertek volna ilyen merészet húzni.

Na, meg azt a történtek szempontjából fontos részletet nem szabad elfelejteni, hogy a Stark fiúk csak nekünk nézőknek, illetve pár beavatottnak vannak életben. A westerosi világ számára halottak.

Meth, Not even once 2013.06.05. 15:38:04

@Llew: Azt se felejtsük el, hogy a drága anyuka meg elengedte Jaimet, akinek elvesztését biztos nem kockáztatta volna meg Tywin - hiszen ez az esküvő, ha részben is de a Lannisterek szervezése is volt.
Úgyhogy szépen megásták maguknak a sírt.

Llew 2013.06.05. 15:59:55

@Meth, Not even once: Nyilván benne volt Tywin is, hisz házasság révén van Lannister-Frey kapcsolat is, de ez szerintem már csak ráadás volt, az első kettő a fő tényező. Boltont tartom ötletötletgazdának, ő nyert a legnagyobbat a dolgon. És együtt a Freyekkel képviselnek akkora erőt, hogy egy esetleges összetűzés kapcsán megálljanak az Észak felé törő Lannister seregek ellen.
Más kérdés, hogy jobb nekik is a békesség, hisz úgy könnyebb az újonnan nyert Folyóvidéken és Északon a hatalmuk megszilárdítása.

Kördiagram a nézői reakciókról:
www.huffingtonpost.com/2013/06/03/reactions-to-game-of-thrones-red-wedding_n_3378632.html

Meth, Not even once 2013.06.05. 16:43:12

@Llew: Szerintem a következő részből kiderül mekkora szerepe volt Tywinnak ebben, mert egész biztos nem véletlenül sózta rá Tyrionra 'épp most' Sansát :D

Llew 2013.06.05. 18:27:32

@Meth, Not even once: Remélhetőleg
Egyébként Sansa és Tyrion lagzija nem feltétlen jelent sokat, mert az alapvetően azért történt, hogy megelőzzék a Tylerek hasonló lépését, plusz majd Robb valamikor bekövetkező halálakor ez nyilván hasznos is lesz. A Tylerek viszont kizárt, hogy benne lettek volna a Robb elleni összeesküvésben.
Mondjuk, ha Tywinnek ilyen tervei is voltak/vannak, az már nyilván a közös alkun belül a saját pecsenye sütögetése rész, mert Bolton vélhetően nem azért árulta el az urát, hogy most egy másikat kapjon a nyakába, hanem hogy ő legyen észak feje.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.06.05. 18:30:51

Későn jöttem, de ez atomjó összefoglaló volt.

HüvelykPanna 2013.06.05. 19:58:57

"Dany Szürke Férget kérdezi, bízol a hosszúhajú Vogue-modellfiúban, akivel tegnap dugtam? Aha." - én erről az aktusról lemaradtam. Mikor volt erről szó?

Theoney 2013.06.05. 21:03:50

Amikor ehhez a részhez értem a könyvben, úgy fel...sztam az agyam, hogy majdnem kihajítottam többezer oldalnyi könyvet. :D
Most, hogy ezt olvastam, megint sikerült feleleveníteni az élményt, majdnem a laptopot is kihajítottam. :D

Meth, Not even once 2013.06.05. 22:34:16

@HüvelykPanna: "Még" nem dugtak, legalábbis nem tudunk róla :)

klacus 2013.06.06. 04:48:41

@pocimon: +1
@stoppos76: +1

A jó öreg félork, aki akkor is kardot ránt, amikor láncos buzogány a "main weapon" :-)

klacus 2013.06.06. 04:56:28

Ez a rész kellett már, mert túl sok volt a szereplő.

Gondolom eme rémregény kiagyalója is úgy volt vele, hogy kellenek az új ingerek. Nekem az ugrik be, hogy ugyanazt nyomják a Stark családdal, ami a szöszi sárkányos csaj családjával tötrént, árulás-gyilkosság-menekülés-küszködés-felmelkedés, de arról csak hallottunk.

Nagyon pozitív számomra, hogy a történetben a jó és a rossz harca pusztán nézőpont kérdése. A karakterek meg sokszor csak sodródnak, az egyénieskedés eredménye bukás >> úgy mint a való világban 99,9% -ban...

Varbaro 2013.06.06. 15:31:23

aki azt mondja innen vége a két, az figyelmen kivül hagyja h 7 királyság a kontinens neve. dorne még kb megsem jelent, greyjoyok is csak készülödnek. de ha majd elindul a vasflotta... es az egész völgyböl sek láttunk még semmi értelmeset, csak a nyomigyereket az annyával, de ottis vannak egy királyságnyian. ezek a régiok még kivárnak, nemcsak starkok és lannsterek léteznek. s akkor a keleti szabad városokrbol is csak 1et latunk (a 2 hárpiás nemaz)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.06.06. 18:51:25

Nem volt rossz, nem volt rossz, de öreg vagyok én már ezekre az izgága bicskázásokhoz, nekem jobban bejönnek az előző, chilles részek.

Azoknak az okoskodó gyökereknek, akik itt könyvről beszélnek, spoilereznek tényleg csak egy szabadon választott, tetszőleges halálnemet kívánok Martin repertoárjából!

Lagavulin16 2013.06.07. 15:02:38

Azannya, ennek a befejezésnek olyan cliffhanger-szaga volt, majdnem elfelejtkeztem arról, hogy még egy rész hátravan az évadból! Ezek után milyen igazi évadzárásra számíthatunk? Ütősnek kell lennie!
(Ui. NEM felhívás spoiler-ezésre!!!)

Barneby 2013.06.07. 20:11:01

@Publius Clodius: Michelle Fairley torokátvágós jelenetét én máshogy látom. A kínnál talán nagyobb szerepet kapott az hogy látszott, egészen pontosan tisztában van a tettének a közvetlen következményével, mégpedig Freyné csúnya-csúnya halálával. Azt láttam rajta, hogy nem gyilkos típus, szemben a karakterek többségével ugye. Oszt persze lehet, hogy én ittam sokat és neked van igazad. Ez esetben mindkettőnknek kényelmesebb lenne, ha nem olvasnád el a kommentemet. Köszönöm az együttműködést.

limbekcs 2013.06.08. 02:30:47

hát bmeg kedves sixx,

most néztem meg.

előtte persze olvastam a könyvet.
(meg még azelőtt tán vmi story-spoilert wikin)

a héten olvastam a hogyvolt.

("ma este" a lejátszás lerohadt a 42.(!) percnél, fasztuggya mi miatt, pár óra után méltóztatott a szoft- és hardver felvenni a történet fonalát.)

mindezek után is azt kell mondjam, hogy teljesen igazad van, a néma végefőcím mindent vitt.

kész.

ez készen van, odabasz.

Masamune 2013.06.13. 15:49:15

@mestska:

Csak, hogy teljesen más karakter van itt mint a könyvben. Míg a könyvben Jeyne Westerling túléli az egészet addig a sorozatban őt helyettesítő Talisát gyorsan abortuszolták.

2013.06.20. 12:46:37

Hát, nem tudom. Én eddig úgy voltam vele, hogy elolvasom a könyveket, mert amiből ilyen sorozatot csinálnak, az csak briliáns lehet.
De ez után a rész után, már nem sok kedvem van hozzá.
Olyan mint a Barátok Között. Már rég Tadzsikisztánban játszódik Budapest helyett, és az emberek helyett monguszták a főszereplők, de még mindig húzzák-halasszák. De lagalább az egy sorozat, elvileg a végtelenségig mehetne.
Viszont ez egy könyv, egy hosszú történet. Van eleje és vége. De ennek csak vége van, kb mindenkit szép lassan leölnek, majd előhúznak új szereplőket, hogy ez itt a király kiskutyájának, a szüleit tenyésztő ember unokájának az exbarátnőjének a zabigyereke. Ja, és igényt tart a trónra.

Kicsit uncsi! Ebbe fog belefulladni ez a sorozat!

A könyvet meg d*gja föl magánat ez a Martinka, én el nem olvasom. Minden oldalon lesz majd 7 db új szereplő, csak tudd követni.

Bicepsz Elek 2014.12.29. 21:52:21

Nem tudom leirtak-e, de a "Rains of Castlemere" arrol a sztorirol szol, hogy Lord Tywin apja ellen fellazad az egyik huberese(kb. mint a Boltonok vs. Starkok), es Tywin megy leverni oket. Gyoz es szepen felakasztatja az elfoglalt var osszes lakojat. A konyvben Joffrey eskuvojen is 4x eleneklik, a filmben Cersei errol beszel Margareynek. Catherine meg ezt ismeri fel. ar

enzo23 2019.01.19. 01:56:20

Basszus, azt hittem, hogy ezt már írtam ide, de még nem, úgyhogy most:
Ez még úgy is minden idők legjobb és leghidegrázósabb hogyvoltja, hogy nem is nézem a sorozatot (anno azért tévedtem ide, mert el akartam olvasni, hogy mi ez a nagy felbolydulás). A sodronyinges bekezdéstől még most is libabőrös leszek azonnal....
Sixx, le a kalappal. Néha visszajövök ide, és újraolvasom.
süti beállítások módosítása