Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu Atlantisz - 03x09 Fantomok

2013. május 24. 09:00 - Segna

A mai részből kiderül, hogy miért kell Sheppardnek bocsánatot kérnie és, hogy miért is jó, ha van az emberrel egy sebesült.

 03_kezdő.jpg

Ma marcona katonai mentőakcióval indítunk, egy másik csapat rejtélyes energiajelet ment kutatni egy lakatlan bolygóra és nem jelentkeztek időben. Vezérasszonyunk küldi a felmentő csapatot, Beckettel súlyosbítva. Rinyálásra felkészülni!

Jó hírekkel kezdjük a részt, az embereink nyomot hagytak, az energiajel még mindig megvan – McKay szeme erőst csillog, talán ősduracell is van a közelben, nagyon szerezne egyet a Vezérasszony kiengesztelésére – és halott genii katonák fekszenek szana-, és szét. A halott genii a jó genii, alapon Sheppard nem túlsággal feldúlt az erősen oszlóban lévő tetemek láttán, annál aggályosabb a saját emberei jövője miatt, mert a genii katonák egymást ölték. …és Főcím.

01.jpg

Máris belevágunk a közepébe a dolgoknak, felderítünk, és bár Beckettől várjuk, de McKay nyafog és aggodalmaskodik folyamatosan. Ronon pedig lát valamit. Gyanúra ad okot, hogy valamit és nem tudja mi az. Talán semmi. Ettől McKay – jól ismerve bőbeszédű barátját – ha ez egyáltalán lehetséges, még idegesebb lesz. Hamarost megvan a rejtélyes energiajel forrása; egy nagy fa gyökere alatt, egy nyirkos sőt „lidérces” barlangban… szinte várjuk a sziszegő nehéz légzést, és a fénykard derengő zöldes világítását. Melyik önmagunkkal találkozunk odabenn? Tetszeni fog, amit látunk?

Ám Sheppard nem az a tűnődő fajta, így bekapcsolja a P-90 kis lámpáját, és józan fehér fény világítja meg a barlangot, és benne a kesze-kusza lidérc labort, a közepén egy nagy szerves géppel. Kedvenc fizikusunk máris találgat, hogy ez egy EM generátor-szerű lehet – ha ő mondja – és alacsony frekvencián sugároz. Végre elemében érzi magát, és már ugratni is van kedve a katonákat, meddőségi gondokkal riogatva őket. Megállapítja továbbá, hogy az izé még működik, sőt gyógyítja magát, mint az, a jó lidérc-technikához illik. Fejcsóválva és kéjes epésséggel jegyzi meg, hogy a genii katonák megpiszkálták, majd mivel nem boldogultak vele, azt tették, amit minden jó katona tett volna. Sheppard megadóan, noha a legkisebb restelkedés nélkül fejezi be a mondatot; szétlőtték. McKay biccent, majd a genii által megpiszkált lidérc berendezést kezdi piszkálni. Vajon az egész naprendszer lakatlan? – tűnődhetünk szorongva az előző rész fényében.

Sajnos vannak ettől égetőbb problémáink is, kinn megvan a korábban kiküldött csapat – holtan. Előzékenyen egy kamerát is hagytak maguk után, úgy látszik nem bíztak benne, hogy Sheppard és csapata össze tudja majd rakni a történteket. Persze lehet, hogy Sheppard utál állandóan jelentéseket olvasni, és videón kéri be az összefoglalókat. Summa summarum, maga a csapat vezetője lőtte le az embereit, miközben a tavalyelőtt elpusztult Prometheus-t hívogatta. Sheppardnek ez elég, visszavonulást rendel el Atlantiszra, noha McKay szívesen kutatgatna. A visszaút holt unalmas

02.jpg

mígnem Ronon újra lát valamit. Most mi is látjuk, lidérc látomásokat lát. A kapunál kellemetlen meglepetés várja, a már amúgy is kedvetlen csapatra, a tárcsázón bomba van, és a halott csapat elveszett parancsnoka vadászik rájuk. Egy halott és két sebesült a hevenyészet mérleg. Ronon lidércnek látja az őrnagyot, hiába ugat az automatája. Kezdjük sejteni, hogy a sugárzás miatt mindenki hallucinálni fog. Annál is inkább, mert tárcsázó híján nem mehetnek vissza a városba. Ja, el is felejtettem, hogy ráadásul a rádió is rossz, emiatt a sugárzó izé miatt. McKay hisztije a sorjázó bajoktól menten elmúlik, higgadtan vezeti rá Sheppardet, hogy a jeladót ki kell kapcsolniuk, ha üzeni, ha élni akarnak.

Na, lássuk, kiben mi lakik, Terápia Csillagkapu módra.

Az események innentől szétválnak, McKay és Beckett a barlangban néznek szembe a démonaikkal, McKay az élő és küzdő géppel, Beckett a súlyos sebesülttel. A csapat harciasabb fele odakinn küzd. Ronon azonnal vadászni kezd a lidércnek vélt ellenségre, Sheppard Teylával utána indul, immáron sejtve, hogy barátjuk hallucinál. Sajnos nem ő az egyetlen a ködös erdőben. Az elveszett parancsnok, míg ők Ronont cserkészik, meglövi Teylát. Sheppard innentől bébiszitter és szanitéc-rábeszélő egy személyben.

Nagyon vissza akarja szerezni az emberét. Már épp megnyugszunk, hogy ő legalább tisztán lát, amikor egy pillanatra neki is látomása támad, a sebesült Teylát egykori barátjának látja, akiért parancsot megtagadva visszament Afganisztánban a frontvonalba. Szóval mindenki valami mély traumáját éli újra. Sheppardé legalább nem valami erőszakos tévképzet, ő menteni akar, mindenáron. Helyre akarja hozni, a helyrehozhatatlant. Sajnos csakúgy, mint az elveszett őrnagy, aki szuperkatonákkal akadt össze valahol egy messzi-messzi galaxisban.

04.jpg

A tárgyalások a két parancsnok közt így nehezen haladnak, mivel az elveszett őrnagy szuperkatonának látja Sheppardet, és a rettegéstől elvakultan öngyilkos lesz.

Sheppard tudja kivel áll szemben, nem hallucinál, még meg is nyugtatja a gyanakvó Teylát, és ironizálni is van ereje – semmi erőszakos gondolata nincs. Mire azonban megnyugodhatnánk, hogy le tudja győzni a tévképzeteket, Ronon rájuk kezd vadászni, és a helyzet annyira szorongatóan ismerős neki, hogy ő is elvész a hallucinációban, újra a sebesült Holland kapitányt menekíti a sivatagból, sarkában a tálibokkal.

Közben a barlangban Beckett tovább küzd a súlyos sebesültért. Sajnos úgy tűnik, hogy hiába, a katona meghal. Ám ekkor a másik könnyebben sebesült katona, szól a dokinak, hogy a súlyos sebesült még él. Beckett gyanakszik, és McKayjel tárgyalja a generátor-izé lehetséges hatásait. Rodney megnyugtatja, hogy mindenkinek más az agykémiája, rá még a füvezés sem hatott, és különben se tartsa fel, neki ki kell kapcsolnia ezt az izét. Sejtjük már nekik mi a mission impossible.

06.jpg

Ugrunk is, „Afganisztánba”. Most komolyan ez szerintük egy Mi-24-s?! Nem mondom a csillag és a lajstromszám egész szovjetes, de könyörgöm, honnan vették, hogy ezt a pilótafülkét bárki orosz gyártmánynak nézi?!  A szexi kerek beömlőnyílások/szívócső hiányáról már nem is beszélve. Láttak ezek már egyáltalán Mi-24-t? Legalább képen? Még szerencse, hogy kedvenc Kócos Keltánk egész jól mutat sivatagi kezeslábasban, így ez, ha nehezen is, de feledni tudja ezt az otromba baklövést.

Haladjunk! Teyla a helyzet kulcsa, rá nem hat a sugárzás, nyilván a lidérc DNS-e miatt, így felvéve a sebesült barát szerepét megpróbálja zakkant parancsnokát rávenni, hogy vigye vissza a barlanghoz, érezve, hogy ott a megoldás kulcsa, meg persze a doki, aki rendesen bekötözheti végre.

07.jpg

Vezérasszonyunk sajnos ebben a részben csak statisztál, az aggódó tyúkanyót alakítja, komoly arccal és tapadós piros felsőben. Rádióztat, UAV-t küld… Sheppard ösztönösen érzi, hogy a felderítő gép az ő oldalán van, ő A-10-nek látja, és nem lő rá, ellenben Ronon dárdának nézi és telibe kapja. És gyorsan bevágjuk az 1. részben Sheppard által meglőtt dárda képét. Akkor ezt most ki is hallucinálja?

Míg ezen tűnődünk, megint a barlangban vagyunk. Beckett csak küzd és küzd az újra és újra összeomló sebesültért. Még szerencse, hogy a könnyebben sérült katona megint csak segít neki. Tartja benne a lelket és dorgálja, ha kell. McKay jön segítséget kérni, mert érzi, a műszerei képtelenséget mutatnak. Aztán inkább ő segít Beckettnek, rámutatva, hogy a könnyebben sérült katona, aki segített neki néhány perce, ott ül a falnál, és órák óta halott.

05.jpg

Kinn végre összefut a két túlélő művész, és úgy tűnik, a végén csak egy maradhat, és most végre eldől a régi kérdés, ki a tökösebb legény az úszó városban, Ronon vagy Sheppard. Egymásra kezdenek vadászni. Vagyis, hogy Sheppard menekíti Teyla-Holland századost és a tálibokat lövi, Ronon meg lövi a Teylát elrabló lidércet. Itt most Teyla lenne a kulcs? Ő a fontos? Őérte tesznek meg mindent? És mi van a szerelem mindenen átlát klisével? Nem boncolgatjuk, láthatólag a forgatókönyvírók sem jutottak zöld ágra a fenti kérdésekben így prolongálták őket. Tegyük mi is azt.

08.jpg

Végre mindenki újra a barlangnál van, épp akkor, amikor McKay is belátja végre, hogy a gép az ő agyával is szórakozik, mert azt hallucinálja, hogy fel fog robbanni a kezei alatt. És a betegség beismerése, ugye fél gyógyulás. Teylát és Sheppardet megpillantva megkönnyebbül, itt a segítség, szokás szerint majd ők helyrehozzák, amit ő esetleg elrontott. Megkönnyebbülése kissé elhamarkodott, mert imádott parancsnoka rálő.

09.jpg

McKay könyörög Teylának, hogy menjenek be, és kapcsolják ki a generátort. Teyla becipelteti magát Shepparddel és ráveszi, hogy a McKay által izolált főkábelt húzza már ki végre! Azt ugyan nem tudom, hogy ő maga ezt miért nem tudja megtenni, hiszen a lábán lőtték meg nem a kezén… Épp idejében sikerül, mert Ronon érkezik futva, a bazi nagy pisztolyával, hogy kiszabadítsa Teylát a lidérc fogságából.

És minden jó, ha jó a vége, a generátor végre lekapcsol, és mindenki újra a mostani önmaga lesz. A barlang előtt búcsúzunk a kis csapattól. Majd mindenki a bibijeit ápolja, a sokkot heveri ki, Sheppard pedig bocsánatot kér, hogy mindenkit lelőtt. Pedig Teylát és a katonát nem is ő lőtte le.

10.jpg

Erre a fanyar részre valami édeset igyunk. Tekintettel a kinn újra hűvösre forduló időre, például a Bezerics Borház – Cserszegi fűszeresét. Egészségünkre!

Címkék: atlantisz
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheUlysses 2013.05.24. 15:05:36

A Mi-24A pilótafülkéje szögletes volt, arra hasonlít, akár az is lehet.

jack o'neill 2013.05.24. 17:51:45

Segna:
Meg fogsz lepődni! :)
Ők láttak Mi24-est!
Ugyanis az a roncs az ős-Mihu!
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Mil_Mi-24A_Hind.jpg

Sőt! Volt olyan Mi24-es (amit V24-esnek hívtak) és igazából egy koncepció volt, ami a Mi2-es és az UH-1A érdekes keverékére emlékeztet. Ebből lett a képen látható A verzió (NATO kódban Hind-A, Hind-B, Hind-C). A szerintem általad gondolt verzió (ami a mainstream Mihu) az a Mi24D (Hind-D) és az úgy '73 tájától repül.
A szovjetek a képen látható roncshoz hasonló A-t használták Afganisztánban először, tudtommal a D-k csak később jöttek, mikor ezeket elkezdték a Mudzsahedin-ek a Stinger-ekkel sorra lekapni az égről... És elvben az USA-ba is került "alternatív" módon (CIA munkásság) ismeretlen számú gép.
Remélem nem sértődik meg senki az OFF miatt. :)

Segna 2013.05.27. 09:02:32

@jack o'neill: A meghatottságtól párás szemekkel veszem tudomásul, hogy más is ennyire csípi a MI24-ket. A kép eléggé szerencsétlen mertmivelhogy oldalról mutatja épp a jószágot, de csak így látszott ő is, meg Sheppy figyelemreméltó popsija és a felirat is valamelyest. Szemből nekem határozottan nem tűnt még HINDA nak, de igazatok van, valami ős-változat lehet DE figyelembe véve az időrendet, kedvenc keltánk életkorát, nem hiszem, hogy a 90' évek végén- 2000 körül egy korai jószággal találkozott volna... persze ha régen rohadott ott az a roncs...

OKÉ OKÉ mea culpa, megengedem, h lehet, h valami korai, ős koncepció volt, de azért kedvenc tábornokom engedd meg, h megjegyezzem, h kicsi a valószínűsége.
ÉS bármikor és szívesen, és minél több ilyen OFF-t ha kérhetnénk!
süti beállítások módosítása