Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Őslények kalandorai 3x01

2013. május 22. 13:00 - FZoli9

Üdvözlök mindenkit a Primeval harmadik, egyben leghosszabb (és kis híján utolsó) évadában. A mai epizód a londoni British Museumban veszi kezdetét. A múzeum egyik munkatársa a raktárban ténykedik, a terem közepén egy egyiptomi eredetű lelet áll: négy alak támasztja egymást, egyfajta ketrecet alkotva. A hölgy leoltja a villanyt, ám zajt hall, de nem lát semmit, így elhagyja a termet. A ketrecben ekkor megnyílik egy anomália, melyből valamiféle krokodil dugja ki a fejét, majd vissza is húzza, és az anomália bezárul. Hát nem épp a jól megszokott viselkedés…

vlcsnap-2013-05-21-22h20m48s102.jpg

Az ARC-ban Lester a csapat biztonságáért felelős új tisztet, Becker kapitányt igazítja el és láthatóan nem értékeli annak cinikus humorát. James előre figyelmezteti, hogy Cutter nem fogja kedvelni és hátráltatni fogja a munkában, de ne vegye személyeskedésnek. Szegény Becks, nem tudja még mire vállalkozott.

vlcsnap-2013-05-21-22h21m20s208.jpg

A múzeumban Dr. Sarah Page tart előadást kisiskolásoknak Egyiptomról, épp a mumifikálás finomságait ecseteli. A korábban látott hölgy – Marion - enyhe köhintéssel figyelmezteti, nem kéne túlzásokba esni, így Sarah gyorsan lezárja az előadást és Marion után ered, aki egy kissé ideges: három kiállítást át kell költöztetni, kettőt átalakítanak és a Napketrec is szállításra kész. A Napketrec nem más, mint a négy figura által alkotott ketrec, melyben az anomália is megnyílt, Sarah ezt szeretné másnap reggelig tanulmányozni, már csak ez hiányzik a kutatómunkájához. Marion szerint már megfejtették a Napketrec hieroglifáit, ráadásul sokkal képzettebb egyiptológusok, majd kipenderíti Sarah-t.

vlcsnap-2013-05-21-22h22m02s103.jpg

Az ARC-ban Cutter Stephen halálán mereng, Jenny szakítja ki ebből az állapotból, ne hibáztassa magát, nem ő a felelős. Ezzel Nick is tisztában van, Helen tehet mindenről, de neki kellett volna megállítania. Jenny köti az ebet a karóhoz, a múlton nem lehet változtatni. Nick igazat ad neki, majd hamiskás mosollyal megjegyzi, ezt Claudia Brown nem értheti. Jenny veszi a lapot, nem zavarja tovább a professzort, ám végül enni invitálja.

vlcsnap-2013-05-21-22h22m42s20.jpg

A múzeumban Marion végez a Napketrec letakarásával. Térül-fordul és legnagyobb meglepetésére a takaró alól pulzáló fény látszik. Az anomália újra megnyílt és a sikolyai alapján a kroki ezúttal át is jött. Nick és Jenny épp a vacsorára indulnak, mikor a detektor jelzi az anomáliát. Abbyt Nick telefonon értesíti, munka van. A lány próbálja Connort ébreszteni, ám végül trükkhöz folyamodik: leönti Connor fejét salátával, majd ráküldi Rexet. A módszer hatásosnak bizonyul.

vlcsnap-2013-05-21-22h23m35s13.jpg

Nick, Jenny, Becker és hat katona épp bevonulnak a múzeumba, mikor Abby és Connor odaérnek, így Nick gyorsan be is mutatja a párost Becksnek. Ő felel a védelmükért, tegyék, amit mond… amíg Nick mást nem mond. Connort elkapja a nosztalgia: 8 évesen azt hitte, a kiállítási anyagok éjjelente életre kelnek, így egyszer belógott a múzeumba. 3 óra múlva találták meg bepánikolva a wc-n. Azóta nem csípi a múzeumokat. A csapat Marion holttestébe botlik, a gyilkos lény bárhol lehet a múzeumban, így a keresésére indulnak, ám először Sarah-t találják meg, aki elsőre rablóknak hiszi őket. Hiába, nem sok professzor szaladgál fegyverrel a kezében. Sarah meglátja Marion hulláját, kérdezés helyett pedig elfut, a csapat kis lemaradással utána.

vlcsnap-2013-05-21-22h24m29s58.jpg

Természetesen Dr. Page a Naptekrecet tartalmazó helységbe menekül be, ám az anomáliában sokáig nem gyönyörködhet, ugyanis a ládák közül felbukkan a kroki. A segélykiáltásait hallva a csapat rohanni kezd, ám közben a raktár külső ajtaját kintről két munkás kinyitja, így a kroki azon keresztül kereket old. Nick-ék is végre odaérnek, Sarah azt hiszi Ammut istent látta személyesen. A csapat feloszlik: Nick és Abby üldözi a lényt, Jenny visszamegy az ARC-ba jelenteni, Becker és társai biztosítják a terepet, míg Connornak az anomália túloldalán lévő kort kell meghatároznia.

vlcsnap-2013-05-21-22h26m18s142.jpg

Az ARC-ban Lester hívást kap egy régi ismerősétől, Christine Johnsontól. A nő ebédelni hívja Jamest, aki elsőre nemet mond, ám Christine-nek hírei vannak: őt nevezték ki az ARC katonai összekötőjévé, pár dolgot meg kell beszélniük, James 1-re legyen ott. Lester az érkező Jennynek Christine-t jól öltözött Velociraptorként jellemzi, ám Jenny csak sorolja a problémákat: a lény kiszökött, nem tudják milyen fajta és van egy szemtanújuk Sarah személyében. James az ebédre távozva viccesen megjegyzi, hogy öljék meg és tüntessék el a holttestét, ám Jenny láthatóan nem vevő a humorára.

vlcsnap-2013-05-21-22h26m40s106.jpg

Cutter és Abby egyelőre eredménytelenül keresik a lényt a városban. A raktárban Connor a hieroglifák jelentéséről faggatja Sarah-t. Sok a hiányzó rész, ezt próbálta megfejteni, ha Marion nem zavarja el, ő lenne halott. Abby végre talál egy nyomot némi vér formájában. Connor óvatlanul nyitja fel a ládáját, az anomália mágneses erejének következtében kirepül belőle egy szerszám, és sikeresen letör egy darabot a Napketreből. Connor felkapja, nem ő volt! Sarah szerint a ketrecen átok ül, aki megérinti, az elkárhozik, ahogy szegény Marion is tette. Lehet, előbb kellett volna szólnia? Connor egy kissé kétségbe esik, és sikeresen összetör egy vázát is.

vlcsnap-2013-05-21-22h27m48s12.jpg

Abby elvesztette a lény nyomát, Stephen biztos tudná, mit tegyenek. A megjegyzés nem esik túl jól Nicknek, Abby egyből bocsánatot is kér. Connor hívja őket, akármi jött is át, legalább 55 millió éves. Ezen felül tudják, hogy ragadozó és kettő vagy négy lábon egyaránt tud közlekedni. Nick utasítja Connort, keresse ki az adatbázisból, mi lehet az? Nem messze a párostól egy parkolóőr épp mikuláscsomagot helyez egy autó szélvédőjére, amikor a kocsin átmászik a kroki és rátámad. Veszélyes szakma ez, kérem szépen. Nick és Abby meghallják az autó riasztóját, a helyszínre sietnek, közben leadják a drótot Connornak, ezt hallva Becker is odasiet.

vlcsnap-2013-05-21-22h28m14s15.jpg

Sarah hosszas tanulmányozás után megfejti a Napketrec rejtélyes hieroglifáját. Eddig úgy hitték, a felkelő napot ábrázolja, de valójában az egy anomália. A Napketrec azért kapta ezt a nevet, mert az ókori egyiptomiak szerint a nap fénye van belezárva. Connort erre a ketrec anyaga kezdi érdekelni. A válasz magnetit, ami a lehető legnagyobb mágnesességgel bír a Földön. Connor erre egy kísérletbe kezd: Sarah és a katonák segítségével némileg arrébb vonszolja a ketrecet és szokatlan módon az anomália a ketreccel együtt arrébb kerül. Végre fény derül a hieroglifák utolsó szakaszának is az értelmére: azért építették a ketrecet, mert egyedül ebbe tudták bezárni az anomáliát. Connor megörül az új felfedezésnek, ám ekkor az anomáliából felbukkanó újabb kroki elkapja az övét és megpróbálja berántani, szerencsére sikerül megkapaszkodni a szemközt álló katona puskájában. Sarah rohan segíteni, ám túl értékesnek ítéli a felkapott macskaszobrot, így inkább egy deszkával sóz oda a krokinak, mire az elengedi Connort, a katonák pedig egyből kezelésbe veszik az óriási hüllőt. Több száz is lehet belőlük a másik oldalon, torlaszt kell emelni.

vlcsnap-2013-05-21-22h28m56s165.jpg

Abby és Nick már csak a halott parkolóőrt ill. a kocsi tetejében egy fogat találnak meg, amiből Abby leszűri, hogy krokodillal állnak szemben. Beckerrel kiegészülve a folyóhoz futnak, ám addigra a kroki már elúszik. Abby nem érti, miért nem vitte az áldozatát a vízbe, míg Beckert az zavarja, hogy két lábon is jár. Connor javában kutat az adatbázisban, ám mire a gép kidobja a lény nevét, Cutter már megmondja: Pristichampsus. A lény most ugyan a Temzében van, de hamarosan ki fog jönni a melegre és természetesen enni.

vlcsnap-2013-05-21-22h29m58s250.jpg

A Belügyminisztériumban Lester Johnson kisasszony meghívásának tesz eleget. Némi bájcsevely után a nő rátér a lényegre: neki azt mondták, mindenben támogassa az ARC-ot, ám egyesek szerint lehet a helyzet túl extrém, hogy kezelni tudják. A miniszter azt szeretné, ha a hadsereg nagyobb szerepet kapna. James nem tűr semmilyen beavatkozást, ám Christine szerint ilyenről szó sincs, ő csodálja a munkájukat. Egy katonaruhás férfi megjelenése véget vet a csevelynek, Christine leszereli és kikísérteti Jamest, majd a katonához megy, aki egy fényképet tart a kezében, egy hosszúkás, hatszögletű tárgyról. Christine megmondta, ne jöjjenek vissza nélküle, ám a katona szerint öngyilkos küldetés volt. Egy flashback keretében láthatjuk, amint az egység egy lepusztult épületben megtalálja a tárgyat, ám jövőbeli ragadozók támadják meg őket, egyedül a Christine-nek jelentő katona tud elmenekülni. Christine nem túl vidám, neki kell az a lelet.

vlcsnap-2013-05-21-22h30m37s149.jpg

Nick távcsővel kémleli a folyót, Abby szerint, ha a Nílushoz szokott a kroki, akkor hamarosan ki fog jönni, a Temze sokkal hidegebb. Mire befejezi a gondolatot, a krokodil a túlparton már ki is mászott, így igyekezhetnek oda. A raktárban az anomália elbarikádozásán ügyködnek, de elég lassan halad a folyamat. Sarah ekkor mutat rá a targoncára, azzal talán gyorsabban menne. Connor kissé morcos lesz, talán előbb is szólhatott volna, de a nő némi megértést kér, elég sok új élmény érte az elmúlt pár órában. Az anomáliából ekkor ismét egy kroki dugja ki a fejét, a szemben álló katona tüzet nyit rá, ám kiürül a tárja, így Connor egy állólámpát felkapva próbálja meg visszalökni a lényt. A krokodil végül ráharap a lámpára és a testét azon keresztül átjárja az áram. Kábultan vissza-, az anomália pedig egy gömbbé összehúzódik. A hatás csak ideiglenes, Connor majd később megfejti mi is történt pontosan, most tovább kell építeni a barikádot.

vlcsnap-2013-05-21-22h31m08s195.jpg

Abby, Nick, Beckett Jennyvel és több katonával kiegészülve megérkeznek a túlpartra, ahol a krokodil épp egy étterembe tör be, a fogyasztók legnagyobb rémületére. Becker szerint, ha a nyugtatólövedék nem küldi a lényt padlóra, muszáj lesz éles töltényt használniuk. A sikoltozó emberek alapján próbálják megtalálni a krokodilt, mely közben egy liftbe száll be. Míg Jenny az embereket próbálja biztonságos helyre terelni, a többiek követik a krokodil nyomát. A krokodil épp egy mit sem sejtő takarítónőt készül megtámadni, mikor Cutter és Abby utolérik. Nick megmenti a nőt a halálos harapás elől, ám Abby lövése mellé megy, ráadásul a másik ajtó zárva van. Nick a porszívóval kitöri azt, magára köti a tűzoltó tömlőt, majd a takarítónővel a karjaiban kiugrik az erkélyről. A kroki utánuk veti magát, ám míg a párost megtartja a tömlő, a krokodil jókorát nyekken előbb egy napernyőn, majd a betonon. A krokodilnak úgy tűnik, elege van a jelenből, útját ugyanis újfent a folyó felé veszi, valószínűleg haza akar menni.

vlcsnap-2013-05-21-22h31m34s230.jpg

A raktárban végre elkészült a barikád, ám a Connor-Sarah páros öröme korai, Nick hívja őket, a lény hazafelé tart, biztosítsák az útját haza. Nincs mit tenni, a barikád hátsó ajtó felőli oldalát le kell bontani. A krokodil viszont tartogat még egy utolsó meglepetést, a hátsó ajtó helyett a múzeum felől közelíti meg a raktárt. Connor egy láncra kapaszkodik fel előle, Becker pedig jó katona módjára lelőné az állatot, ám Nick nem engedi. Abby szerint így sérülten csak haza akar menni. Sarah ekkor váratlan ötlettel áll elő: hajoljanak meg. A krokit régen istenként tisztelték, meghajoltak előtte. Abby támogatja a tervet, ha a kroki nem érzi magát veszélyben, nem fog rájuk támadni. Becker persze tiltakozik, ám Nick parancsára végül mindenki leguggol. A terv beválik, a krokodil átmászik az anomálián, amely aztán be is zárul. Connor ekkor pottyan le a láncról, reméli már vége az átoknak. Abby értetlenkedik, mire Sarah megsúgja, hogy ő találta ki az egészet. Megegyeznek, Connornak még nem mondanak semmit. Connor szerint Stephennek tetszett volna, amit csináltak, mire Cutter mosolyogva megjegyzi, akárcsak a csinos dr. Page.

vlcsnap-2013-05-21-22h32m04s11.jpg

Már az ARC-ban Nick utasítja Connort, végezzen magnetit kutatásokat, hogyan hat az anomáliákra és hogyan használhatják az elektromosságot azok bezárására. Sarah-t elbűvöli az ARC, ahol Lester is bemutatkozik neki, majd az önéletrajzát tanulmányozza. Ígéretes akadémiai karrier, most mégis kölyköket oktat, miért is? Nem szereti, ha parancsolgatnak neki. Nosza, akkor csatlakozzon, tekint körbe James a csapaton.

vlcsnap-2013-05-21-22h32m28s1.jpg

Sarah Connort követi az egyik laborba és a munkájukról faggatja. El sem hiszi, hogy találkozott egy élő legendával. A szintén ott tartózkodó Nicknek ez szöget üt a fejébe, az anomáliák sok, az adott korba nem illő lényre magyarázatul szolgálhatnak, mint pl. a kiméra, leviatán, a jeti. Cutter eddig teljesen rosszul, kettő dimenzióban gondolkodott. Mivel Sarah elég nagy szaki a mitológiai szörnyek terén, ráveszi, hogy csatlakozzon. Már csak egy kérdés maradt: mi lesz a Napketreccel? Nem maradhat a nyilvánosság előtt. Hát ez már nem rajtuk múlik, a kiállítás tovább áll, a célállomás Pyiongyang.

vlcsnap-2013-05-21-22h32m51s209.jpg

Egy elhagyatott épületbe Helen vonul be Takarítóseregével, kezében pedig a Christine által annyira áhított lelet. Helen és egy katonája szemtanúi voltak, ahogy a ragadozók leszámoltak a Christine által küldött egységgel, majd Cutterné felmarkolta a leletet – bár ő maga sem tudja még mire jó -, és elpucoltak a helyszínről.

vlcsnap-2013-05-21-22h33m12s180.jpg

A helyszínről, mely úgy tűnik a nem is oly távoli, de igen sötét jövő…

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása