Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu - Atlantisz 03x08

2013. május 15. 09:00 - Segna

Ma kiderül, hogy miért nem célszerű lánynevet adni fiúgyermekünknek, illetve, hogy két, sőt három McKay jobb, mint egy. Sajnos a világ energiagondját így sem sikerül megoldani, bár nem pusztul el egy naprendszer sem, ami lássuk be, nem kevés.

09.jpg

 Indításként megismerkedünk egy tüchtig háziasszonnyal és mintaanyával, aki épp kicsinyded gyermekével játszik. Már épp kezdünk aggódni, hogy rossz lemezt tettünk be, amikor anya egy gyermekjátéktól ihletet kapva mégiscsak hazafüttyenti az agyát, és szolid ámokfutásba kezd elméleti fizikából. Legalábbis ilyesforma jeleket mintha fizika órán láttam volna utoljára, de felőlem ókínai népballadák is lehetnek ejtési jelekkel, én máris üveges szemekkel és meredt tisztelettel nézek a nőcire. Csodálatunk tovább nő, amikor személyesen maga Sam Carter jön érte, hogy szükségük lenne az eszére. Hűha, ki ez a nő?

01.jpg

Sajnos a nő nem nézte a nagy sorozatot, így szánalmasan tájékozatlan az ügyben, hogy mekkora megtiszteltetés érte, hogy egy nemzeti kincs jött az eszéért, és mivel nem híve az agyelszívásnak és a titkolózásnak, nemet mond. Carternek. Hát igen, a gyesen otthon egyedül töltött idő sok nőt megborít. Persze a CSKP-n is lehetett volna annyi eszük, hogy O’Neillt küldik érte. Fogadjunk, hogy azzal elment volna!

Carter kelletlen bevonja McKayt, így megtudjuk, hogy a szöszi a másik McKay. A Pegazus legszebb fizikusa legrosszabb formáját hozva mutatja ki, hogy mennyire nem szeretne a húgával együtt dolgozni, ugyanis jó 4 éve, a gyermek születése óta nem beszéltek, mert ő nem díjazta, hogy a szőkébbik McKay kidobva az agyát, inkább kakás-mamást játszani ment ahelyett, hogy olyan problémákon agyalna, amelyek égetőek – lesznek esetleg 200 év múlva.

02.jpg

A családi idill valóban döcögős, McKay feszeng, a húga ellenséges, a férj meg tofu-csirkét süt. Mivel McKaynak nem erős oldala a türelem, hát elkapja a húga kezét és ripsz-ropsz máris a Daedalus fedélzetén vannak. Jenny sokkja érthető, hiszen még csak kivonatot sem kapott a háttérről, így felháborodottan kérdőre vonja a bátyját, MEREDITH McKayt. Cartert csak az O’Neill mellett edződött önfegyelme akadályozza meg abban, hogy hangosan ne visítson a röhögéstől ezt hallva, nekünk pedig megvilágosodik, hogy kedvenc fizikusunk miért olyan, amilyen. Egy lánynévvel? Én is odalennék. McKay eléggé megomlik. Rövid rábeszélő körök következnek Jennyvel. Az egyik oldalon a „meg kellene menteni a világot, a gonosz idegenektől” projekt van, a másik oldalon a „lemaradsz a 4 éves lányod balett-vizsgájáról, így nem indulhatsz az év anyája az észak-amerikai kontinensen” címért. Kemény döntések ezek.

Persze-hogy-persze, rábeszélik a küldetésre. A USS Daedalus-szal indulnak a Pegazusba. Carter okosítja ki távoktatásos formában az előzményekből, és meséli el mellesleg kéjes vigyorral, hogy kedvenc fizikusunk ZPM töltés-ügyében már felrobbantott egy naprendszert. Közben számunkra is világossá válik, hogy a szőkébbik McKay talán megoldotta az ősduracell-töltés problémáját. Nem a szubtérből kellene energiát nyerni, hanem egy párhuzamos univerzumból. Ne kérdezzék, ez miért jobb/egyszerűbb/olcsóbb, mint a szubtérből való. Mi egyszerű (értsd nem fizikus) halandók érjük be annyival, hogy mindenki nagyon boldog ezzel, és jó lesz. Zelenkáék már elő is készítik az energianyerő izét.

A szőkébbik McKay közben aggodalmasan felveti, mi van, ha a kiválasztott univerzum lakott, és esetleg hiányozni fog nekik az a lecsapolt energia, meg valami nem rendes részecskék is létre jöhetnek. Carter a szent statisztikával jön, meg a matematikai esélyekkel. A természettudományokban járatlanoknak lefordítom, matematikai esély az, hogy a magyar foci válogatott nyeri a VB-t.

03.jpg

A Városban lelkesen fogadják Jennyt, főleg Sheppard. Naná, szoknya van rajta! McKay ideges lesz, és pikírten jegyzi meg, hogy férjnél van és a húgom! Sheppard nagy csodálkozó szemekkel szabódik, miszerint ő csak köszönt. Mogorva barátja valami olyasmit morog, hogy igen, tudja, mit csinált, látta már máskor is… Kirk. (Akárki akármit mond, az ST Enterprise igenis jó sorozat!) Mellesleg arra azért eléggé kíváncsi lennék, hogy honnan ismeri McKay ilyen behatóan Sheppard köszönési szokásait? Tán csak nem féltékeny?

Na, elég a szépelgésből, ugorjunk! Indul a projekt, Zelenkáék csapata talpig fehérben és sterilben sürög-forog valami nagy és csillogó izé körül, ami leginkább egy gigantikus mosógépre hasonlít, nagy üvegajtókkal. McKay indítja a tároló-mezőt némi irigykedés és utálatoskodás mellett. Értjük, fizikusunk frusztrált, ideges és féltékeny, de máris bizsereg az energia, gyűlnek a részecskék, gomolyog a sárga köd… mi meg aludni megyünk. Ja, mindennapos dolog megoldani a világ energiaéhségét, majd valami technikus csaj felügyeli. Fogadjunk, hogy a Nobelt nem neki ajánlják majd fel. A projektbe azonban valami hiba csúszik, a sárga energiamező zöldre vált, majd megjelenik benn a terminátor, akarom mondani McKay2.0. Basszus, döntősök vagyunk!

04.jpg

Sheppard borzongva nézi a legjobb barátját még egy példányban. Nem úgy, mint a főnökasszony, akinek máris csillog a szeme, és számítgatja, hogy két McKay mennyivel jobb, mint egy. Vagyis, hogy három! Szinte szédül!

A Továbbfejlesztett közben gyorstalpalót tart a testvéreknek, hogy mi sikerült félre. Nos, kedvenc fizikusunk nagyban játszik, most egy egész univerzumot veszélyeztet. Szakadás van a téridőben. Oké, lezárjuk a projektet, mindenki boldog, nem vágtunk pocsékba egy párhuzamos galaxist. Ha már nem használtunk, legalább ne is ártsunk. Apropó! Van a fizikusoknak valami olyasmi esküje, mint az orvosoknak? Lehet, hogy kellene? Gondoljunk csak a Manhattan projektre – ugye. Bár, ha nekik kell, akkor jogos a felvetés, hogy miért nincs ilyen a politikusoknak? Ja, bocs nekik van, csak… na, ezt, hogy mondják szépen?

Visszatérve az univerzum megmentéséhez, újra igazolni látjuk azt az ősi igazságot, miszerint minden probléma szaporodik, és megoldva őket újabbakat szülnek. Most például a „mit is csináljunk a Másik McKay-jel?” címűt.

05.jpg

A csapat lelkesen fogadja a McKay 2.0-t, hiszen vagány, közvetlen, hízelkedő, vicces – szóval olyan, mint Sheppard. Na, jó MAJDNEM olyan. Mit tesz ég, az ottani Sheppard MENSA tag, igazi okostojás, kellemetlen és leereszkedő. Vagyis tiszta McKay. Rod, a Másik McKay, mindenhez ért, golfozik, azt mondja, kérem és köszönöm, és imádja a húgát. A csapat a tenyeréből eszik. Meredith ideges. Nem kicsit.

06.jpg

Az idill azonban nem felhőtlen, a kapcsolat a két univerzum közt nem szűnt meg a projekt lefújásával, csak itt nincs semmi haszna, ellenben a szakadás tovább terjed odaát. Jön az entrópia! Összeszorul a makkunk, illetve kinek mije van…

És lám-lám, Vezérasszonyunknak igaza volt, két McKay jobb, mint egy. Vagyis három… azonnal nekilátnak a problémamegoldásnak. Vagyis előbb Jenny Meredith fejére olvassa, hogy rossz testvér, hogy nem kereste vele a kapcsolatot, hogy lenézte, mert elment mintaanyának. McKay megbántódik, és Sheppardhez szalad panaszkodni. Ideje golfütőt tisztítani, véli Kedvenc Kócos Keltánk, és mély hümmögésekkel hallgatja a barátja tirádáit. McKay megvitatja magával a dolgot, és rájön, hogy a húgának igaza van. Ez kissé sokkolja, de nincs ideje nyavalyogni, mert közben az nemzet univerzumközi helyzet fokozódik! A túlpart kitalál valami megoldást, és hiába az ottani zseniális Sheppard, valamit elszámolnak, innen kell beavatkozni, mert elpusztul mindkét univerzum. Vaugh! Mckay nagyban játszik!

07.jpg

Szerencsére van ötlet a világok megmentésére, be kell omlasztani a két univerzumot összekötő hidat egy igen erős energia-hullámmal. Milyen erőssel? – fog gyanút Vezérasszonyunk McKay1.0 fancsali ábrázatát látva… Szóval megint lemerítik az ősduracellt. Weir nem boldog, bár van egy megmentett univerzuma.

08.jpg

Azonban mindenben meg lehet találni a jót, például McKay2.0 az energialökettel hazamehet, mert honvágya van. Távoztával a csapat bevallja, hogy kicsit sok volt a Továbbfejlesztett, nekik jobban bejön az eredeti modell. Ezt mondom én is, minek az az okos telefon, ha én csak telefonálok, smst írok, ébresztést hallgatok a telefonomon. Na, jó a 3400 Atlantiszos képemből is tárolok rajta egy-kétszázat. De ezt billentyűssel is bőven lehet...

10.jpg

Mielőtt kimennénk a konyhába felbontani egy üveg Heinekent – hisz végül is annyi a világ, amennyit beletöltesz, mint Rodney –, búcsúzzunk el egy időre Mrs. Millertől, aki kibékül a bátyjával, mielőtt hazaindulna. Ne aggódjunk, látjuk még. Egészségünkre!

Címkék: atlantisz
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2013.05.15. 10:18:47

Határozottan jobb volt, mint a múltkori.
2 ill 3 McKAy meg lehet, hogy jó együtt, de semmiképpen sem versenyezhetnek 16 Carterrel:
hogyvolt.blog.hu/2010/04/19/csillagkapu_9x13_hullamhatas
Egyel sem. :)

Llew 2013.05.15. 10:19:29

És megint nincs cím :(

Llew 2013.05.15. 10:23:49

Ezt az új poszt szerkesztő felületet nem ismerem, de lehet az a gond, hogy kötőjelet teszel a Csillagkapu és az Atlantisz közé. Próbáld meg, hogy azt csak szóközzel írod, és utána jön kötőjelet követően az epizód cím.

Segna 2013.05.15. 10:50:01

@Llew: van egy olyan opció külön, h alcím. Oda szokom beírni, oszt mégse... konzultálok ígérem!
Amúgy kösz a biztatást, igyekszem majd összefogott és szikár lenni. Majd én is olvasgatom írás előtt a Ptk.-t, h kellőleg sallangtalan legyen a stílusom.
Isteni az avatárod!
És igen, Carter az Carter, de vedd figyelembe, h Mrs. Miller főállású anya és csak ráérő idejében elméleti fizikus... ami nettó képtelenség, de nehogy már pont ezen akadjunk fenn :-)

AaannnaaA 2013.05.15. 11:17:08

@Segna: Ha megengeded, hogy belekotyogjak (mikor nem teszem?), akkor jelezném, hogy tőlem sixx kérte, hogy az "alcím"-et sose használjam, de még csak ne is kattintsak rá - most már tudom, hogy azért, mert nem jelenik meg, amit oda írunk.
Én úgy szoktam írni címet, hogy simán végig gépelem, és megjelenik. Ha sokat írok bele, akkor is. A kötőjel nem gond, nyugodtan tehetsz, én is mindig teszek.
Ja, az írásod stílusát én bírom, bár ugye én a másik hogyvótodat olvasom inkább :))
Jó munkát!

Segna 2013.05.15. 11:24:11

@AaannnaaA: kotyogjál csak kotyogjál! Kösz a tippet, kipróbálom mihent lehet!
HW50 3x3 is elküldtem már, Baltáska időzíti hamarost. Tippelhetek, hogy ez a kedvenced? ;-)

AaannnaaA 2013.05.15. 11:35:15

@Segna: Jó lesz olvasni. De nem, nem az a kedvencem. Az egy kicsit később jön. :)

Llew 2013.05.15. 12:14:55

@Segna: "én is" ?

Mikor utoljára posztoltam még nem volt alcím rész, a bejegyzés címéhez ment az epizódszáma és a címe is.
Azért McKayéknél elég jól megy a multitasking, szóval nem csoda, hogy Mrs Miller is megoldotta a feladatot.

Segna 2013.05.15. 12:51:34

@Llew: én is... meg Stendhal ;-)) csak ő a Code Civilt olvasgatta anno...
Én maradok McKay rajongó - érthető okokból. A szép szemei - ugye.
süti beállítások módosítása