Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sherlock és Watson 1x15 – A giant gun, filled with drugs

2013. május 10. 11:00 - Láng Vince

A múlt héten a munka ünnepe miatt kimaradt egy rész, lássuk mit kapunk erre a hétre. A cím szerint egy nagy pisztolyt, tele drogokkal, vajon magára lő-e vele Sherlock? Ez is ki fog derülni, de először élvezzük egy cuki szőke csaj társaságát (fiúk a dekoltázsát is), aki futás után érkezik haza, tesz-vesz a lakásban, amíg egy bűnözőnek öltözött srác átlátszónak tűnő indokkal – lemerült a telóm, hadd töltsem fel nálad, bébi – meg nem próbál bejutni a lakásába. A lány nem most jött le a falvédőről, nem engedi be, de ennek nincs nagy jelentősége, mert egy másik fickó így is bejön, kloroformmal elkábítja a csajt, berakja egy bőröndbe és elviszi valahova.

001 - emily.jpg

Később, minden bizonnyal ki fogjuk szedni a lányt a bőröndből, de előbb kénytelenek vagyunk végighallgatni Sherlock zavaros sztoriját egy sétapálcáról, egy mongúzról és egy szívrohamot kapott ezredesről. Watson ugyanis – noha a szerződése már megszűnt – még mindig nem hagyta abba Holmes patronálását, és ismét levitte anonim drogfüggők csoportterápiájára. Odahaza Watson összefut egy szőrös, meztelen pasival a szobájában. A faszi egy bizonyos Rhys, Holmes korábbi dílere és barátja. John Hannah játssza, egy jó fej színész, akit legfőképpen a Múmiából és a Spartacusból ismerhetünk. Rhys azért kereste meg Sherlockot, mert van egy kis gond Emilyvel, a lányával. Elrabolták egy bőröndben és az emberrabló videoüzenetben kér érte váltságdíjat. Mielőtt megtudnánk a részleteket, a pasas felöltözik, így mégiscsak civilizáltabb a dolog.

002 - rhys.jpg

Watsont nem hatja meg az elrabolt kislány. Szerinte Rhys – noha már felhagyott a dílerkedéssel – egy nagy pisztoly, tele drogokkal, ami Holmes-ra fognak és ennek könnyen visszaesés lehet a vége. Sherlock egyetért és költői képekben fogalmazza meg, mennyire szeretett volna megint heroint fecskendezni az ereibe, amikor meglátta. Mégis, Rhys-t a barátjának tekinti, akikért (van több is? Eddig egy sem volt.) bármit megtenne. Úgyhogy dologra, nyomozni.

003 - nyomozzunk.jpg

A videóüzenet nem forradalmasítja a filmművészetet: a rémült, bekötött szájú Emily-t láthatjuk rajta, miközben egy géphang tájékoztatja Rhys-t, hogy ha nem fizet négy napon belül kétmillió-kétszázezer dollárt, vagy a rendőrséghez fordul, a lány meghal. Az összeg elsőre soknak tűnik, de a dílernek van ennyije, épp ennyit lopott a dominikai drogmaffiától. Úgy tűnik, ők rabolták el a lányt. Sajnos a pénz jelentős részét Rhys már elkártyázta, csak kétezer maradt, amennyiért nem adnak cuki szőke lányokat, legalábbis azt biztosan nem, akit szeretne. Hozzá kell még tenni kétmillió-valamennyit, vagy meg kell keresni az emberrablót.

004 - video.jpg

Emily lakásában Holmes dominikai szivarhamut talál – száznegyven hamut tud azonosítani –, és egy brooklyni bár, a Hurrikane pecsétlenyomatát, ami vélhetően a bűnüző kézfejéről került oda. Irány a kocsma! A terv egyszerű: Rhys addig nézelődik, amíg fel nem ismer valakit a kolumbiai bandából, aztán majd csak lesz valahogy. Watson befeszül, egy klubban vagyunk, ahol emberek idiótán táncolnak, tuti tele van droggal a hely, nehogy Sherlock véletlenül beszippantson valamit. Hihetetlen, hogy ez a nő ennyire munkaalhoholista, nem érdekli se a kislány, se a bőrönd, csak az, hogy Holmes-t a helyes útra térítse. Relax! Rhys közben rátalál az emberére, egy dominikai bűnöző külsejű (nagydarab, fukszos, szakállas) dominikai bűnözőre, Reynaldora. Róla és érzékeny lelkülető barátnőjéről sajnos csak egy igen rossz minőségű képet találtunk a rendőrségi adatbázisban.

005 - reynaldo.jpg

Reynaldo egyik hasonló külsejű haverja vizelni indul, Sherlock pedig utána. A sloziban a detektív elmondja az ürgének, hogy Emily-t keresi és szüksége van segítségre. Azért bízik meg a pasasban, mert szerinte a bandába beépült fedett nyomozó, amire többek között abból következtet, hogy minden tetkója ugyanakkor készült. Az ürge nem segít, sőt a tánctéren leüti Sherlockot. A többi kigyúrt gyerek már indulna rendet csinálni, de a pasasnak nem kell segítség, egyedül is elintézi a nyeszlett Holmes-t. Bár a verés igazi, közben azért a férfi bevallja, hogy tényleg rendőr és azt is, hogy nem a dominikai drogkartell rabolta el a lányt. Sherlock hisz a zsarunak, a kartell helyett Emily twitterfeedjében keresi a lehetséges gyanúsítottat. Eközben Rhys a wc-ben szív egy kis füvet, eléggé stresszel szegény. Watson meg ráhívná a zsarukat. Mikor lett ilyen érzéketlen szemétláda ez a nő?

006 - rhys freaks out.jpg

A twitterolvasás nem volt teljesen értelmetlen (ha az lett volna, nem kerül a sorozatba), Sherlock megfejti a lány virágnyelvét és kideríti, hogy a mostohaapjának, a menő ingatlanügynök Derrick Hughes-nak adott kölcsön pénzt. Bell leadja a drótot, a manus a válságon rengeteg pénzt bukott, egy vasa sincs. Az ürge most parkolóőrként dolgozik, Holmes szerint valószínűleg ő rabolta el a lányt. Ha engem kérdeztek, kizárt, de persze senki se kérdezett. A három jómadár követi a pasast, aki egy csomó kaját visz egy elhagyott épületbe. Csak nem ott rejtegeti a lányt? Persze, hogy nem. Ott lakik. Nem is tudta szegény, hogy Emily-t elrabolták.

007 - faces.jpg

Megint zsákutcába jutottunk. Jó lenne egy nyom, amin el lehet indulni, amolyan deus ex machinaként. Például, ha az emberrabló felhívná Rhys-t és lecsípne 12 órát a határidőből. És otthagyná Emily levágott ujját egy polisztirol dobozban a ház előtt. Jó, akkor legyen ez! Ellensége vagyok a napi borzasztó szóvicceknek, ezért nem sütöm el azt, hogy „végre egy ujj nyom."

008 - finger.jpg

Pedig tényleg segíthet az emberrabló bizarr ajándéka. Sherlock az ujjon különleges égésnyomot talál, amiből megállapítja, hogy egy háború előtti radiátor okozhatta, a köröm alatt pedig etióp ételmaradékot talál, ami minden bizonnyal egy közeli étteremből származik. Háromszögeléssel könnyedén megállapítható volna, hogy hol tartják fogva a lányt, ha nem lenne legalább ötven etióp étterem Manhattan környékén. Így azonban visszakerültünk az egyes mezőre, Rhys pedig kezd egyre idegesebb lenni. Nem segítene a nyomozásban egy kis kokó? Némi hernyó, egy csík spuri vagy egy bélyeg? Most is van Rhys-nél cucc, fel kéne szippantani és seperc alatt meglenne a lány. Holmes elgondolkozik rajta, de aztán győz az akaratereje és a díler heves rázogatásával fejezi ki nemleges válaszát. Aztán feldúltan távozik, felhívja az apját és kér tőle egy kis pénzt. Kétmillió-kétszázezret. Ejha! (Amúgy szerintem a levágott ujj miatt adhatna a rabló egy kis kedvezményt.) Persze azért nem puszta szívjóságból kérte kölcsön Sherlock a lét. Rhys jelenléte ugyanis veszélyezteti, hogy tiszta maradjon.

009 - rhys 2.jpg

A terv az, hogy Holmes egy híd alatt találkozik az emberrablóval, a pénzt átutalja a tabletjén és cserébe megkapja a lányt. Miközben a találkozó helyére igyekszik, megjelenik a lakásán a fedett nyomozó, Diaz ügynök, akivel a bárban összeverekedett. Sürgős információja van Emily-ről. Mielőtt azonban megtudnánk, hogy mi az, Holmes elmenekül a helyszínről, mert feltűnik neki, hogy három szobafestőnek álcázott, felfegyverzett dominikai gengszter vár rá a híd alatt. Valaki szólt nekik, valaki aki tudta, hogy Sherlock Emily után nyomoz. És ki lehetett ilyen. A beépített ügynök. Aki már ott van a lakásán és pisztollyal fenyegeti a lépcsőkorláthoz kötözött Watsonékat.

010 - pistol-dude.jpg

Sherlock és a nyomozó egymással telefonon megbeszélik a helyzetet. A lényeg, hogy az ügynök magának akarta megszerezni Rhys kétmillióját – amiről valamiért azt gondolta, hogy még megvan – és egy füst alatt Holmes-t is el akarta intézni. (Valaki remélem megmagyarázza a kommentekben, hogy miért, mert én nem értettem.) Eközben Rhys nem tétlenkedik, zsebkésével elvágja a köteleket és ráugrik a nyomozóra, aki kétszer rálő, aztán elájul, amikor Watson fejbecsapja a frenológiai szoborral, aminek már elfelejtettem a nevét.

011 - sculpture.jpg

Gregsonék kihallgatják a nyomozót. Ő azt a mesét adja elő, hogy a lányról nem tud semmit, csak meglátta Rhys-t – a kartell korábbi alkalmazottját – az utcán és követte, hátha tud neki segíteni a nyomozásban. A pasas azonban késsel rátámadt, mire ő lelőtte. A zsaruk felajánlják Diaznak, hogy ha elárulja, hol van Emily, kaphat magánzárkát a börtönben és nem fogják az első héten kicsinálni a kartelles haverok. Az ügynök továbbra is tagad, annak ellenére is, hogy a lakása közelében elhagyott háború előtti épületek és etiópiai étterem is van! Nem tudja, hogy ez mennyire fontos? Végül persze Diaz bevallja, amit már mindenki sejtett, hogy ő rabolta el a csajt.

012 - confession.jpg

Epilógus: Holmes meglátogatja Rhys-t a kórházban és ad neki egy kis pénzt, hogy eltűnhessen. Nincs szüksége további kísértésre, így is elég nehéz a leszokás. Emily is meglett, jól van, bár valószínűleg nem lesz már belőle világhírű zongorista. Watson pedig visszaemlékszik a széttört szobor nevére: Angus! Ennyi, az ügy lezárva, mehetünk piálni. Jó kis rész volt, John Hannah még mindig jó, de bárcsak jönne már a nagy hal: Moriarty.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TippMikszáth Kálmán 2013.05.11. 22:56:41

A mongúzos sztori utalás egy eredeti Conan Doyle-történetre (The Crooked Man)
süti beállítások módosítása