Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 3x08

2013. május 07. 09:30 - Eurydice

Szokatlan helyen nyitunk, a helyi füves pályán barangoljuk be, miközben a tradicionális kastély-falu krikettmeccsre készül mindenki, aki él és mozog, legfőképp Molesley és az apja. Minthogy Bates kipihente a börtönben töltött idő fáradalmait, munkába akar állni, így Thomasnak útilaput kerül a talpára, de Carson Papa jófej, mivel kiváló referenciát ígér a komornyiknak a Jimmy-vel történt félresiklás ellenére is. A komornyik távozása érzékenyen érinti a könyvtárban üldögélő családot is, leginkább a Lordot, hiszen a fiú évek óta a kastélybeliek legjobb játékosa, de a hölgyek szerint teljesen felesleges a cécó, mert úgyis a falusiak nyernek, mindig ők nyernek. Méri elég fáradtnak tűnik, úgy látszik megviselte a Londonban töltött idő, Jenki együtt érző anyai mosollyal biztatja a lányát, hogy majd később megdumálják mi is van a nyomottság hátterében.

da0308_01.JPG

Kakastaréj időközben - hála az ajtóra tapasztott fülének - elárulja Szépfiúnak, hogy Carson ajánlólevéllel küldi el Thomast, ami revansért kiált, és ha nem áll bosszút, még azt hihetik a szolgálók, hogy benne volt a buliban. Méri szobájában izgalmas anya-lánya megbeszélés van, amikor Matyi váratlanul benyit, valami Ryner doktorról elkap pár szót, de mikor rákérdez a feleségnél, azok természetesen a ismét a krikettről tárgyaltak. Molesley is a meccsel van elfoglalva, szegény Patmore már nagyon unja, nem így a lányok, akik támogatásukról biztosítják a krikettpálya ördögét, a komornyik ugyanis szerénységében csak a kastély győzelmét lebegteti szeme előtt, félrenyomva saját előrelépését.

da0308_02.JPG

Edith is egyengeti a jövőjét, a háborús veteránokról szóló új cikkével bíbelődik, mikor az idősebb hölgykoszorú belibben félbeszakítva a társalgást egy fontosabb témát boncolgatva: Halszemet megkérte keresztlánya, hogy rövid ideig lássa vendégül a lányát, Rózsikát, aki londoni fruska létére a vidéki életre vágyakozik. Nagyi persze nem tud nemet mondani, mert nincs az a tinédzser, akivel ő ne bírna el, még ha a Lord aggódik is, hogy anyja túl nagy feladatot vesz magára. A Házura tovább folytatja a kastélybeli csapat szervezését, és megpróbálja Tomot rávenni, hogy ő is álljon be közéjük, de a Sofőr arra hivatkozva, hogy sose játszott krikettet igyekszik kibújni a meghívás alól. Kakastaréj tovább csepegteti a mérget Szépfiú fülébe, hogy az rendőrségi feljelentéssel fenyegetve elérje, hogy Carson papa ajánlólevél nélkül bocsássa el Thomast. A jelenetnek a megdöbbent Bates is fültanúja lesz, így nem csoda, hogy amikor visszaveszi a komornyiki feladatait a Lord öltözőjében szánakozni kezd Thomas jövője felett, aki kissé megzavarodik az érdeklődéstől. Mériék is nyugovóra térnek, de az asszonyka a krikett újbóli kibeszélése után nem hajlandó magához engedni csapzott hajú férjét, ez már kezd gyanús lenni, vagy inkább tipikus női duma?

da0308_03.JPG

Kakastaréj ármánykodása nem marad hatástalan: Szépfiú megy az ezüstöt pakoló Carsonhoz, és rendőrséggel fenyít, ha a főkomornyik jó ajánlólevéllel küldi a farkast a bárányok közé. A beszélgetésben egyre inkább úgy tűnik, hogy a főkomornyik szinte liberális nézeteket hangoztat a melegség elnézésével, amit az inas is a szemére vet. Végre megérkezik Rózsika, a fruska kifejezés teljes mértékben leírja kívül-belül. Halszem szinte az első programként elviszi magával a lányt Matyianyuhoz, hogy megmutassa, tud bánni a fiatal csirkékkel, valamint odaadja az Ethel nevében feladott álláshirdetésre érkezett válaszokat. Két legyet egy csapásra. Thomas felháborodva szembesül a hírrel, hogy referencia nélkül kell elmenjen a háztól, hiszen így az esélye a továbblépésre nulla. Egyből azt gyanítja, hogy Jimmy tette mögött valaki más áll, és ahogy nézem a képét, szerintem már van is jelöltje. Bates és Batesné vizsgáljak az új otthonukat a birtok egyik dohos házikóját, már csak ki kellene festeni és kicserélni a bútorokat, mert a kanapé, amire szerelmesen összebújtak szétesett alattuk.

da0308_04.JPG

Vacsora közben a család mindenfajta vidéki programokkal próbál kedveskedni Rózsikának, ő azonban kapva kap az alkalmon, hogy Edith-tel együtt Londonba utazzon, noha nemrég érkezett csak. Persze azonnal kivágja magát, hogy meglepetés szervez az anyjának, azért az lenne a jó, ha ő is Rosamundnál szállhatna meg és a muter nem tudna semmiről. Később aztán a hölgyekhez társul még Matyi is, akinek szintén valami elintéznivalója akad a fővárosban. Edith ennek szívből örül, mert úgy érzi, hogy ketten talán kordában tudják tartani Rózsikát. Tom hosszas beszélgetésben próbálja anyósát megnyerni a birtok átalakításának ügyéhez, az Intéző jól érzi, hogy a jövőben minden támogatásra szükség lesz a sikerhez. 

da0308_05.JPG

Matyianyu elárulja Ethelnek Halszem mesterkedését és odaadja a szakácsnak az állásajánlatokat, biztosítva affelől, ha talál magának új helyet, akkor mind ő, mint Kulcsos kiváló referenciával látja el a tiszta lappal való újrakezdésre. Méri megkéri Edith-et, hogy próbálja meg Matyit Londonban tartani csütörtök háromig, a húg persze értetlenkedik, de a tesója nem árul el többet. Ez egyre gyanúsabb lesz. Kulcsos - miután előző este az esőben szomorkodó Thomast anyai szárnyai alá vette - azt tanácsolja Carsonnak, hogy ne engedjen az inas zsarolásának, mert szerinte Jimmy tudat alatt kacérkodott a komornyikkal, és a kedves barátunk ezt félreértelmezte. Carsonnak már forog a gyomra a témától, be is nyakal egy kis rövidet, végül abban maradnak, hogy nem lenne szabad, hogy egy háborús hőst egy mitugrász ficsúr hülyeségei tönkretegyenek, kár, hogy ennél többre nem képesek. Bates épp kis házikójuk esti fényeiben gyönyörködik, amikor a cigifüstbe burkolódzó Thomas jelenik meg, és utalgatásokat tesz a komornyik boldogságára, majd dolgavégezetlenül odébbáll.

da0308_06.JPG

Megint a krikett, a téma az alagsorban, ó, hogy én ezt mennyire unom már. Meg Molesley-t is, aki a kastély csapatának lelke lesz, de hiába, mert még mindig hiányzik pár ember, hiszen a kiváló Thomas már nem lesz közöttük. Ez hallva Kakastaréj elmosolyodik lassan kiserkenő bajsza alatt, és ekkor Batesnek leesik, hogy itt bizony a komorna volt az, aki Jamest felbujtotta. Lord aggódva veszi tudomásul, hogy Méri is elutazott otthonról és fél, hogy az ifjú házasok között valami cisz-transz van. No, már az apának is feltűnik, hogy valami nincs rendben. Jenki elhessegeti a Házura unokavárós aggodalmakat, majd löncsölni indulva Carson még velük is megtárgyalja a csapat létszámbéli hiányosságait, Jenki arcára rá van vésve, mennyire unja már a témát! Az ifjak felérnek Rosamundhoz Londonba, a csapat gyorsan szétrebben, ki-ki a dolgára indul, hogy este a vacsoraasztalnál újra találkozzanak. Rózsika azonnal a telefonhoz siet és búgó gerlehangon vonalat kér.

da0308_07.JPG

Ethel átnézve a Halszem hirdetésére érkezett válaszokat, úgy dönt, hogy maradni szeretne Matyianyunál, mert ahova szívesen elmenne, arrafelé él a kisfia a Nagyszüleivel, és pont az lenne a lényeg, hogy hátat fordítson a múltjának. Isobel persze örül Ethel maradásának, Halszem meg majd keres magának más célpontot, ahol levezetheti felesleges energiáit. Edith megy a szerkesztőhöz, aki hevesen körüludvarolja, majd by the way elhívja vacsorázni, mivel a lány Rosamundhoz igérkezett, így abban maradnak, hogy majd legközelebb bepótolják. Batesék festik a lakást, de a komornyik már megint Thomason agyal, Anna szerint ne foglalkozzon vele, pláne ne sajnálja, de Bates eldönti, hogy beszél Kulcsossal, hátha ő többet tud. Este meg is látogatja az asszonyt, aki elmeséli a történetet töviről hegyire majd bölcsen megállapítják, hogy a helyzet menthetetlen.

da0308_08.JPG

Matyi, Edith és Rosamund türelmetlenül várják Rózsikát a vacsihoz, de hiába, de csak nem ér haza; közben a komornyik beengedi a taxisofőrt, aki délután a felcicomázott Rózsikát vitte magával, és most visszahozta a hölgy autóban felejtett sálját. A férfi elmondja, hogy a lányt egy barátjához vitte, majd később egy lokálba hajtottak. Rosamund nem ismeri a Kék Sárkányt, de mindjárt megfogja, ahogy a fekete jazz-band játszik és Rózsika meg a pasijával tüzesen ropja a tánctéren. Szinte várom, hogy megjelenjen Miss Poppy és Jerry. Épp vége a számnak, amikor a gardedame-csapat meglepi a szerelmeseket az asztaluknál. Persze azonnal kiderül, hogy a hősszerelmes házas és az asszonykája valahol vidéken üti el az időt. Matyi gyorsan elviszi Rózsikát táncolni és felvázolja neki a helyzetet; ha azonnal befejezi ezt a viszonyt, akkor megpróbálja elhallgattatni a többieket, de ha nem, akkor Isten a tudója mi süt ki ebből. Rózsi feje persze már teljesen teletömve, hogy a pasi elválik miatta és egyéb rózsaszínű fellegek... igazi hülye tyúk.

da0308_09.JPG

Erről mit sem tudva a kastélyban pont Rózsikával kapcsolatosan az anyaság szépségeiről beszélgetnek Halszemék, aki kénytelen bevallani, hogy kiöregedett a fárasztó anyáskodásból. Régi volt már, amikor a saját gyerekeivel kellett napi egy órát foglalkoznia teaidő után. Na erről szívesen elbeszélgetnék vele... Halszem kénytelen aztán szembesülni azzal is, hogy fondorlatos Ethel-eltüntetési-terve kútba esett, mert a szakácsnő egyik állásajánlatot sem fogadta el. Ez nem az öreglány napja azt hiszem. Jimmy teljesen idegbeteg, hogy Thomas még mindig a házban van, és hogy Bates és több szolgáló is védelmébe veszi, és értetlenül áll a referencia nélküli elbocsátással szemben. Matyi orvoshoz ment, a neve alapján pont ahhoz, akiről Méri is beszélt az anyjával. Az ügyvéd rá is kérdez a dokinál, hogy járt-e itt a felesége, de az nem válaszol az orvosi titoktartásra hivatkozva. Amúgy a férfi potenciáljával minden rendben, remélhetőleg nemsokára apa lesz. A váróban aztán csak belebotlik Méribe, aki titokban, az anyja lánykori nevén jár a vizsgálatokra. A nagy meglepetésben gyorsan be is ülnek egy kávézóba, hogy kibeszéljék a szexuális gondjaikat, már ha nevén tudná Méri nevezni a megnevezhetetlent. Apja lánya. Lényeg a lényeg: Mériben volt a hiba, amit egy műtéttel orvosoltak is, úgyhogy tényleg csak hónapok kérdése, hogy gyerekük legyen. Éljen-éljen!

da0308_10.JPG

Miután mindenki jól végezte dolgát, a népes csapat hazaindul Londonból, Rózsi még kap egy utolsó lebaszást az lépcső alján az erkölcscsősz Rosamundtól, de ha a fruska tartja a megállapodást, akkor titoktartás van. Nincs azonban Rózsikának szerencsére, mert Halszemhez érve Nagyi okosan helyezkedik a lépcsőfordulóban és elkap némi információt. Molesley ad krikettórát a cselédség folyosóján, Alfrédra is ráférne némi ütögetés, mert elég komor Thomas elküldési körüli dráma miatt. Bates a Lord elé viszi Thomas ügyét, aki nem is csodálkozik hozzászokott már a témához Etonban, de az meglepi a Házurát, hogy az egész bujtogatás mögött O'Brien áll. Nagyi úgy dönt rövidre zárja a Rózsika nevelését, és elintézi, hogy a lány egy másik rokonnal a krikettmeccs után búcsút mondjon a kastélynak. Rózsi persze kiakad - és úgy gondolja, hogy a rokonok mégis beárulták az öreglánynak, azért ez a büntetése.

da0308_11.JPG

Bates Lord után Thomassal is értekezik, a volt komornyik már teljesen beletörődik a kilátástalan helyzetébe, ám amikor megtudja, hogy Jamest a komorna bujtogatta fel ellene, úgy dönt elmesél ezt-azt Batesnek, amivel az a sarokba szoríthatja majd a nőt. Miután mindenki a kastély fedele alatt tanyázik, Matyi végre elővezeti a korábban gondosan előkészített reformterveit, emiatt a Lord kikel magából, és megint gyors hasznot remélve akarja a birtok tőkéjét fiasítani. Matyi csak fogja a fejét. Végül a megbeszéltek szerint Jenki is a vejei pártjára áll, így a Lord visszavonulót fúj. A hallból kifelé tartva még látjuk a telefonon csüngő Edithet, aki úgy dönt, nyomoz egy kicsit Gregson-Palin után.

da0308_12.JPG

O'Brien tart Batesék alakuló otthonába, legalábbis a függöny már a helyén van. A vendég arcán látni, hogy maga sem tudja mi az oka annak, hogy itt van. Na, majd megtudja. Tea közben megpróbálják rávenni, hogy hasson Jimmy-re, hogy az ne akarja Thomast elküldeni. Mivel hajthatatlannak tűnik, Bates áthajol az asztal fölött és valamit titokzatosan a nő fölébe súg, aki felpattan és elrobog. Hazaérve idegesen próbálja meg rávenni az inast hogy álljon el eddigi szándékától, hogy inkább nagylelkűnek tűnjön, mint bosszúállónak. Úgy tűnik a komorna sikerrel járt, mert James azonnal beszélni akar Carsonnal. Aztán már vacsoraidő van megint, de a téma még mindig ugyanaz: a krikett, Tom, Thomas és Edtih. Esküszöm, hogy kezdem unni. A reggeli témája ismét a gazdaság, a Politikus Sofőr szónoklatot tart a váll váll melletti munkáról, nem is merülök bele, tudjuk miről van szó. Végül a Lord megadja magát a reformoknak azért cserébe, hogy a Sofőr beáll a krikettcsapatba.

da0308_13.JPG

Matyianyu és Ethel megy Halszemhez, akinél a kis Károlyka nagymamája is ott figyel (tudjátok a Genya Nagypapa felesége) és biztosítja afelől a lányt, hogy nem okoz gondot, ha a közelükben fog dolgozni szakácsnőként, hiszen majd úgy tálalják az ismeretséget, hogy ő volt a kisgyerek első dadája. Mindenki boldog, de leginkább Halszem elégedett, hiszen ezt a csatát végül csak megnyerte. Azt azonban Carson még mindig nem tudja, hogy mihez kezdjen Thomassal, végül úgy dönt, ha a Lord a szolgálói keretben akarja tartani, akkor elintézi maga. Thomas gyakorol, kellemes lehet ingben-mellényben ütögetni a napon. Az már kevésbé kellemes, hogy Edith meglátogatja a Szerkesztőjét, és rázúdítja, hogy kinyomozta, hogy a férfi házas ember. És - mint tudjuk - házas emberrel flörtölni az visszataszító, ezért Edith azonnali hatállyal felmond. Persze Gregson-Palinnak azonnal van magyarázata, a feleség ugyanis elmegyógyintézetben van, és állapota miatt képtelenség tőle elválni. Nem akarom megint felsorolni szegény Edith évtizedes ámokfutását a férfiak terén, de úgy tűnik ez lesz csak igazán hab a tortán.

da0308_14.JPG

Végre itt a krikettmeccs napja, mindenki fehérben, horgolt mellényben és lábszárvédőben, így dobnak, futnak ütögetnek, tapsolnak. Magyianyu és Halszem is szokás szerint civakodnak egy kicsit, Bates meg elárulja Annuskának, hogy mi volt a titkos varászszó, amitől O'Brien azonnal megjuhászodott. Hát persze, hogy őlédisége szappana. Végre aztán Molesley kerül sorra a gyepen, ám mint kiderült, inkább csak az elméleti krikettben jártas (hol vannak azok a boldog békeidők, amikor a suliban a kosárlabda szabályaiból írtunk dolgozatot...). Kisül az is, hogy Halszem nagyi ügyesen kijátszva kevés ismeretét és a kissé ostoba Rosamundot bőséges információt szerez Rózsika afférjáról.

da0308_15.JPG

Lord kezébe veszi a Thomas kontra James ügyet és az első inasságot felajánlva a Szépfiúnak eléri, hogy az eltűrje, hogy a komornyik továbbra is a házban maradjon. Carson persze kiakad, mert ő ezt a pozíciót Colosnak szánta... Nem sokkal később két keménykalapos úr érkezik a rendőrségtől, akik Alfredet keresik, aki miután James visszavonta fenyegetéseit, maga tett feljelentést Thomas ellen a rendőrségen. A Házura nem hagyhatja, hogy hosszas diplomáciai tárgyalásai kútba essenek, ezért most Alfréddal folytat eszmecserét a sorsról, meg a kődobálás helytelenségéről. Végül az inas arra jut, hogy ő is visszavonja a rendőrségi bejelentést. Éljen! A Crowley-sátorban békés teázás közben a Sofőr odaólálkodik az anyósához és kérdezve bejelenti, hogy mégis a kastélyban maradna a kislánnyal egy ideig. Jenki persze örül, hiszen Sybil is ezt akarná... Zárásul még látjuk, amint mindenki nagy örömére a Politikus-Sofőr-Intéző elkapja a repülő labdát, és a családi triumvirátus egy összeölelkezéssel garantálja, hogy a hármas szövetség létrejött. Ne higyjétek azonban, hogy ez lenne a harmadik évad vége, hiszen hátra van még a karácsonyi rész!

da0308_16.JPG

Címkék: Downton Abbey
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.21. 19:40:47

Mindjárt vége itthon a 2. évadnak, vajon adják nálunk is egyből a 3.évadot nyári vagy egyéb szünet nélkül folyamatosan? Kínzó kérdés.
süti beállítások módosítása