Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 2x07 - Coffin Ship (Mélytengeri koporsó)

2013. május 04. 10:00 - Gabba

Tengeri viharral nyitunk, a Charlotte Rhodes küzd az elemekkel, zuhog az eső, ordít az orkán, a fedélzeten vízálló orkánban James és Baines ordít egymással, ahogy kifér a torkán. (Mivel a szomszéd is átordít, kicsit lejjebb veszem a hangerőt.) Baines szerint a rakomány egy részét ki kell dobni, mert különben a nagy hullámverésben el fog süllyedni a hajó, de Onedin erről hallani sem akar. Még csak az kéne, hogy az ő profitja csökkenjen, hogyisne, a rakomány marad, különben is már csak pár mérföld és elérik Liverpoolt. A vitát erős rándulás szakítja félbe, az orkánkabátosok elterülnek a fedélzeten, a szkúner jókora léket kapott, de végül nagy üggyel-bajjal sikerül eljutniuk a kikötőbe. Szusszanhatunk.

Coffin01

Váltunk Baines nővérének új (kényszer)lakására, mert ugye a régit a sárgaláz miatt el kellett hagynia a családjával. Bár az sem volt egy ÁNTSZ mintakéró, de ez a mostani még annál is lepukkantabb, sőt valami részeges szomszéd még állandóan zaklatja is szegény nőt cekcuálisan. Ráadásul beteg a lánya, Mary, a másik gyerek, Edward, segít az ápolásban. Érkezik Baines, aki rendkívül feldúlt attól, hogy Onedin megint felülbírálta az ő kapitányi döntését, mert mindig csak a profitot tekinti a legfontosabbnak. Miután körbenéz az új lakásban, még feldúltabbá válik, majd mindennek tetejébe megjelenik a részeges zaklató, aki 1 shillinget ajánl, hogy kedvét tölthesse a szomszédasszonyon. Miután Baines erőszakkal kiteszi a szűrét, a nővéréhez fordul és így szól: Itt tényleg nem maradhattok tovább, Alice. (Hurrá, mégis csak van neve Baines nővérének!) Alice szerint vidékre kellene költözni a gyerekek egészsége miatt, viszont egy ház legalább 100 fontba kerül. A vén tengeri medve megfogadja, hogy mindenáron előteremti rá a pénzt.

Coffin02

Első útja Jameshez vezet, aki kapásból elzárkózik mindenféle kölcsöntől és előlegtől, mert neki is épp elég gondja van: a Charlotte Rhodes javítása legalább hat hét, de neki két héten belül szerződésileg le kell szállítania az amorózó külsejű senhor Braganzának egy rakomány boroshordót. A belépő Anne fültanúja lesz Baines és Onedin újabb vitájának, ennek során Baines emlékezteti megbízóját, hogy nem az ő döntése miatt sérült meg a hajó, hanem a profithajhász tulajdonos miatt. James persze ezt nem hajlandó elismerni, inkább dühösen elviharzik, Anne meglepődve mondja Bainesnek: Még sohasem hallottam magát így beszélni miszter Onedinnel.

Coffin03

A sok gond után hódoljunk pár percig a léha örömöknek, a Fox Varieté öltözőjében Mély Dekoltázs, alias Carrie Harris bájain időzhetünk elmerengve, púder az arcra, púder a völgybe, kis pú kiengedve az asztal alá… (bocs). Váratlanul látogató érkezik azt a hölgyet keresve, aki ismeri Albert Frazert. Carrie jelentkezik és odalép a vendéghez, akiben meglepődve ismerjük fel Elizabethet. Carrie viszont nem ismeri, hiszen eddig nem találkoztak, a szőke szépasszony nem is árulja el, ki is ő valójában. Hogy kiugrassza a nyulat a bokorból, igyekszik Dekoltázzsal elhitetni, hogy Frazer nős ember létére őt is szédítette. Carrie nem kezd féltékenykedni, sőt kacarászva kijelenti, hogy ő bizony még pénzt is kapott Frazertől, ami rendben is van, egy gentlemanus igenis fizessen az élvezetekért. Elizabeth ezt hallva feldúltan elrohan, így azt már nem hallja, amikor Carrie utánaszól: De csak 10 fontot kaptam tőle, azt is hazugság árán. (Na ugye, nekem is gyanús volt az a múltkori terhességi sztori, és tessék, igazam lett megint, mint Besenyő Istvánnak.)

Coffin04

Váltunk az Onedin fivérekre, Robertet pár rész óta nem láttuk, azóta dúsabb lett a szakálla, úgy látszik, nemcsak az üzletét bővíti, hanem az arcszőrzetét is. James-szel bérbe vehető hajó után kutakodnak a hajózási regiszterben, de csak nagy klipperek vannak, ezekért 200 font előleget kellene leperkálni, James egyre idegesebben rágja a pajeszát. Végül azért találnak egy Pibroch nevű klippert, Nyugat-Afrikába készül, és csak félig van megrakodva, micsoda szerencse. Beszélj a kapitányával, biztos megáll Lisszabonban is, ha megfizeted, mondja Robert az öccsének.

Coffin05

James siet a kikötőbe, ahol éppen nagy ládákat emelnek be a Pibroch rakterébe, az egyik alatt le is szakad a kötél, jó nehéz lehet a cucc. James az első tiszttől megtudja, hogy a rakomány takaró, üveggyöngy és biblia afrikai misszionáriusok részére. Továbbindul, hogy a részleteket megbeszélje a kapitánnyal, közben értő szemmel a hajót vizsgálgatja. Ráférne egy alapos festés, morogja magában, a kabinba lépve azonban elakad a szava: a kapitány ugyanis nem más, mint William Baines! Engem fogadtak fel, szerencsém volt, és jól meg is fizetnek, közli a lényeget James-szel a vén tengeri medve. A barkókirály csak néz.

Coffin06

A feldúlt Elizabeth sógornőjének panaszkodik, Anne próbálja menteni a menthetőt: Biztos tévedsz, még hogy Albert pénzt adott volna egy olyan nőnek, ugyan! De Elizabeth nem hagyja meggyőzni magát, hiszen Daniel Fogarty is látta a varietében Albertet, nemsokára az egész város tudni fog róla, hajtogatja. Majd kijelenti, hogy el fogja hagyni Albertet, amitől Anne végképp kiakad. Ilyet ne tegyél, egy nőnek nincs helye egyedül ebben a világban, én már csak tudom, próbál érvelni, de hasztalan. Én majd találok olyan valakit, aki gondoskodik rólam és a fiamról, jelenti ki Elizabeth és elviharzik.

Coffin07

Pibroch végez a berakodással és kihajózik, fent vannak Braganza hordó is és James is elkíséri a rakományt. Éjjel kíváncsiságtól hajtva lemegy a raktérbe szétnézni, a tengervíz szivárog a deszkák között, de egyelőre nem tűnik vészesnek a dolog. A földön viszont talál valami fémlemez darabot, amit elgondolkodva zsebretesz. Baines kapitány is megjelenik, de ezúttal nem kezdenek veszekedni. James furcsállja, hogy miért adott a tulaj olyan parancsot Bainesnek, hogy mielőbb jusson el Afrikába, mi a fene lehet olyan sürgős az üveggyöngyök és bibliák szállításán? Bainest nem érdekli a dolog miértje, ő siet Freeportba, ahol leadja a megadott ügynök részére a szállítmányt, felveszi a pénzt és passz. De hát ezen a cuccon alig van haszon, miért éri ez meg bárkinek?, értetlenkedik tovább James. Ráadásul a hajó mélyebbre süllyed annál, mint amit a rakomány indokolna, ezért szivárog a víz és kénytelenek folyamatosan dolgozni a szivattyúk. Azonban hiába akar bogarat ültetni Baines fülébe, az öreg nem hagyja befolyásolni magát.

Coffin08

James megpróbál szóba elegyedni az egyik matrózzal, Bartley-val is, aki valami oknál fogva nem hajlandó a fedélközben, a legénységi szálláson aludni, inkább a fedélzeten didereg egy szál pokrócba csavarva. Zavaros szavaiból azonban nem sokat lehet kihámozni, mert Bartley össze-vissza beszél patkányokról, furcsa rakományokról, gyapotbálákról, megfulladt matrózokról és valami Mary Blanche-ról. Onedinünk úgy dönt, másnap éjjel is végigjárja a hajófenéket, mert itt valami nem kerek, egyre több víz folyik be. Baines azonban ismét megjelenik, ezúttal két matrózzal, és felvezetteti Jamest a kapitányi kabinba. James újból a túl mély merülésre figyelmeztet és arra próbálja rávezetni Bainest, hogy vajon miért pont őt választották ennek a hajónak a vezetésére, mikor nálánál jóval tapasztaltabb kapitányok is vannak Liverpoolban. És egyáltalán, tudja maga, mi történt a Pibroch előző kapitányával?, teszi fel a kérdést, de Baines erre sem tudja a választ, de nem is érdekli.

Coffin09

Odahaza Anne felkeresi Fogartyt, és elmondja neki Elizabeth kétségbeesett tervét arra kérve Danielt, beszélje le volt kedvesét arról, hogy elhagyja a férjét. A szakállas nem túl lelkesen, de végül beleegyezik és hamarosan fel is keresi Sz Sz-t. Szavainak azonban nincs foganatja, Elizabeth egyre dühösebben hallgatja az észérveknek szánt mondatokat és végül fel is csattan: A feleség csak legyen elnéző, na persze, a férfiak mind egyformák és úgy látszik, maga sem kivétel! Majd azzal vádolja Fogartyt, hogy nem is érdekli az ő és a kis William sorsa, ami ellen a szakállas hiába tiltakozik. Miután jól felhúzták egymást, Fogarty mérgesen az ajtó felé indul, Elizabeth még gúnyos mosollyal figyelmezteti, itt ne hagyja a kalapját, nehogy vissza kelljen érte jönnie, utalva az első évad harmadik epizódjára. Pedig lehet, hogy még egyszer visszajövök, de csak azért, hogy megtegyem, amit a férjed nem: hogy jól elverjelek, kapja ki Daniel a kalapot a nő kezéből. Szőkénk feldúltan néz a távozó szakáll után, delnő, Jókai, hullámzó kebel, stb., rendszeres olvasók már tudják, mit szoktam ilyenkor írni.

Coffin10

Fokozódik a helyzet Anne lakásán is, ahová Robert érkezik egy bizonyos Lubbock kapitánnyal. A tiszt elmondása szerint ő volt a Pibroch előző kapitánya, és szándékosan nem vállalta ezt a mostani utat. Meggyőződése ugyanis, hogy a hajó már annyira kiöregedett, hogy többé nem alkalmas hosszú hajóútra. Szerinte ezért a tulajdonosok szándékosan túlterhelték, és így az első viharban el fog süllyedni, amiért aztán felvehetik a tetemes biztosítási összeget, mit sem törődve a szerencsétlen legénységgel. Ezeket hívják koporsóhajónak, jelenti ki a kapitány. Anne aggódva néz Robertre: Az én férjem is rajta van, akkor már őt is halottnak tekinthetem?

Coffin11

Vissza a kérdéses hajóra, James bizonyítékképpen előveszi a korábban talált lemezdarabot, hogy ezzel nyissa fel Baines szemét végre. Vegye már észre, magát becsapták, a ládákban nem üveggyöngyök vannak, hanem rézhulladék, ettől van túlterhelve a Pibroch, magyarázza. Most maga viselkedik önző gazember módjára, pedig a legénységre kellene gondolnia, folytatja. Baines végre hajlandó elfogadni az érveket és James javaslatára behívatja Bartleyt, a matróz most már összeszedettebben adja elő magát. Kiderül, hogy ő volt az egyetlen túlélője a Mary Blanche nevű hajónak, ami pár évvel korábban süllyedt el az Atlanti-óceánon. A gyapotbáláknak hitt rakomány valójában vashulladék volt, és a túlterhelt hajó az első viharban elsüllyedt, ő is csak azért élte túl, mert éppen fenn volt a fedélzeten. Baines intézkedik a ládák felnyitásáról, amikben valóban használt rézlemezek vannak, yeah.

Coffin12

Természetesen ekkor kitör a tengeri vihar, megismétlődnek a nyitó képsorok, de ezúttal közös az akarat, és a rakományt elkezdik a vízbe dobálni. A Pibroch a spanyol partok felé sodródik, a Finisterre-fok közelében jár, a partról már látszódik a világítótorony fénye. Baines utasítására a parti sziklák irányába kormányozzák a hajót, hogy ott futtassák zátonyra. Újra lobognak az orkánok, hangosan üvölt az orkán, a nézőnek hang sem jön ki a torkán, a világítótoronyban az őr meredten nézi távcsövén át a közeledő hajót. A Pibroch végül szerencsésen zátonyra fut, a toronyőr máris kopogja a tájékoztató sürgönyt az illetékes hivatalnak.

Coffin13

Liverpoolban szegény Anne egyre karikásabb szemekkel várja a híreket, végül Robert érkezik, megkönnyebbülten lobogtatva a telegrammot: Megmenekültek, mindenki életben maradt. Pár nap múlva James is hazaérkezik, Anne zokogva ugrik a nyakába és hosszasan csügg az ajkán szótlanul, mint a gyümölcs a fán. Azért a megmenekülés örömébe némi üröm is vegyül, mert a biztosítótársaság úgy dönt, hogy kivizsgálja az esetet, benne Baines felelősségét. De te segíthetsz neki, ugye?, kérdezi Anne, ezt viszont James nem igazán szeretné. Ha valakinek segíteni akarunk, azzal általában csak ártunk neki, válaszolja, mindenki viselje a saját terhét.

Vazze, James, ne csináld már.

Coffin14 

Címkék: onedin család
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Molly 2013.05.04. 13:13:28

Jujj, ez nagyon izgalmas volt, egészen beleszédültem a sok történésbe! Köszi.:)))

És külön grat az Alice-ért!!
----
[Bocsi, Gabba, csak így halkan, hogy más ne hallja: a telegram csak egy mö betű.:)]

Gabba 2013.05.04. 13:48:21

@_Molly: jó rész, bizony, a ládák súlya meg darabonként legalább 100 kilograMM :)

_Molly 2013.05.04. 14:41:33

@Gabba:
Nem szóltam volna, de nem tudtam nem észrevenni, hogy mennyire maximalista vagy, ezért gondoltam csak, hogy megemlítem.
De különben mindegy: a Gabba is 2 bé betű, a Molly is 2 lö betű, én nem bánom, írhatunk minden betűt dupplán.:)

Egyébként ez a koporsóhajó-motívum többször is szerepel a sorozatban, és mindig nagyon kiakaszt. Ilyen TÉNYLEG létezett volna akkoriban?
(Mintha nem halna meg enélkül is épp elég matróz a tengeren.:( )

Gabba 2013.05.04. 15:34:53

@_Molly: a maximalista igaz, úgy vagyok vele, hogy ha már belevágtam, akkor miért csináljam hányavetin, ha rendesen is lehet

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2013.05.04. 17:53:51

" Újra lobognak az orkánok, hangosan üvölt az orkán, a nézőnek hang sem jön ki a torkán, "

Hallod, ez nagyon jó volt :-)

Gabba 2013.05.04. 18:22:04

@Sigismundus: köszi, én is röhögtem, miközben írtam :)

W.Jack. 2013.05.04. 22:09:55

Igazán remek lett megint :) Szuper kis keretbe foglalja az elején és a végén az orkán/ orkán / torkán :D (Ha Moby Dick kardszárnyú lett volna, s nem ámbrás, akkor ideírtam volna, hogy a viharban még Ahab is megjelent egy orcan) Tudom, így is ideírtam :)

Gabba 2013.05.05. 07:19:01

@nughop: és a könny folyt le az orcá(já)n...

Gabba 2013.05.05. 09:04:09

és ha valaki még azt is tudja, mi az angol neve annak a kalapnak, amit az első képen Baines visel, az dupla pirospontot kap

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.05. 10:32:49

@aggyistenbiri: Capuetznie. What else??? Hood. :D csak vicceltem.

Pácsó Ármándó 2013.05.05. 10:53:23

@aggyistenbiri: Majdnem elmosolyodtam.

@Gabba: Tipp: sou'wester

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.05. 10:58:32

@Pácsó Ármándó: Csúsztatsz! Vigyorogtál és nem majdnem, hanem szélesen!

Pácsó Ármándó 2013.05.05. 11:04:52

@aggyistenbiri: Az még Gabba remek hogyvoltja és orcátlan poénjai miatt volt. :-)
Na jó, picit megrezdült a szám széle miattad is, de fegyelmeztem magam!

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.05. 11:06:59

@Pácsó Ármándó: Biztos hogy nem csak! különben nem az én hozzászólásomra nyomtál volna válasz gombot.

Gabba 2013.05.05. 11:33:10

@aggyistenbiri: határeset ...
@Pácsó Ármándó: a tiéd viszont telitalálat; bár azt hittem, nughop fogja megfejteni

Pácsó Ármándó 2013.05.05. 11:36:38

@Gabba: Nughop is jó, de azért... :-DD

@aggyistenbiri: Megtaláltam a mosolyérzékelős rejtett kamerádat, most már nehezebb dolgod lesz a leleplezéssel :-)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.05. 11:43:40

@Gabba: csak poénkodni próbáltam, nem vettem komolyan a feladatot. én is hughop-ra vártam.
@Pácsó Ármándó: poéngyilkos.

Gabba 2013.05.05. 11:44:15

@Pácsó Ármándó: gugliztál vagy alapból vágtad?

Gabba 2013.05.05. 11:48:26

@aggyistenbiri: értem én a viccet, csak nem szeretem ;)
azért a capuetznie-ért megszavazok egy különdíjat :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.05. 11:52:28

@Gabba: Ez a mondat elcsépelt Frici óta! A különdíjat átvenném, jól mutatna a trófeáim között.

Pácsó Ármándó 2013.05.05. 11:52:56

@aggyistenbiri: Hú, nagyon sajnálom Biri! Végre lett volna egy poénod!

@Gabba: A számgép segítségét kértem, mert Baines kapitány csak egy palack rumért lett volna hajlandó elárulni. Igaz egy hordócskáért oda is adta volna :-)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.05. 12:04:44

@Pácsó Ármándó: volt is! ne sajnáld, jó vagyok! :D ha te nem érzed, az nem az én bajom.

Pácsó Ármándó 2013.05.05. 12:10:34

@aggyistenbiri: Neked mennyi piros pontod is van Gabbától pontosan? :-)

Gabba 2013.05.05. 12:13:07

@Pácsó Ármándó:
@aggyistenbiri: bizony, itt mindenki nagyon okos, szellemes és még szép is!

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.05.05. 12:21:03

@Gabba: ez nem is volt kérdéses.
@Pácsó Ármándó: gyűjteni kellett volna? nem is baj, ha lemaradtam.

W.Jack. 2013.05.05. 17:58:49

@Gabba: Tessék, ilyen fantasztikus pirospontszerzési lehetőség, és én a mániákus Sammler von erröteten Punkten nem járok erre egész nap :)
Jelzem, igazoltan hiányoztam, témába vágóan a Balaton Boat Show-n jártam, bár Charlotte Rhodes típusú vitorlást nem láttam :)

Gabba 2013.05.05. 19:54:38

@nughop: így jártál, bár neked amúgy is van már vagy öt, nicht war?

W.Jack. 2013.05.05. 20:28:11

War ist es schon, de attól még fáj, hogy ÍJ, hüppp-hüppp :)
Jó, igyekszem nem telhetetlen lenni piros pontok terén :)

Virt02 2013.05.06. 10:34:19

Én meg mán be se írom, hogy mán megin egy hajón van a két kapitány...

_Molly 2013.05.06. 12:57:51

@Virtusblog:

Viszont megint a feleségével együtt van.
Szerintem ilyenkor csak azért megy James is, mert jobban szeret hajón izé... na tudod mit.:)
(Mos' vegyen egy vízágyat otthonra?:-o)

Virt02 2013.05.06. 13:26:29

@_Molly:
Ez egy érdekes szempont :P

De ebben a részben a nej otthon ül, csak dzsémsz és bénsz vannak együtt mindkét úton...

Na, most kombinálj :)

Gabba 2013.05.06. 15:26:55

@Virtusblog: na de most James a legkevésbé sem akart egy fedélzeten grasszálni Baines-szel...

_Molly 2013.05.06. 22:01:23

@Virtusblog:
Igazad van, Anne most nem utazott James-szel. Az ember egészen beleszédül ebbe a sok eseménybe. Annyi szál fut itten most szanaszét, és én még mindig nem dolgoztam föl, hogy Baines nővérének, Alice-nek hogy lehetnek kicsi gyerekei. Azaz: Hány éves a kapitány?:)

Pácsó Ármándó 2013.05.06. 22:13:31

@_Molly: Lehet, hogy vannak/voltak nagyobbak is, csak elköltöztek a városból/életből.

Csigataposó 2013.05.06. 22:23:12

@Gabba: En meg hozza tenne azt is hogy Baines "kalapjanak" anyga is orkan. :D

Gabba 2013.05.07. 09:04:22

@_Molly: nem olyan kicsik, bár képet nem tettem be róluk, de a lány 12 év körül lehet, a fiú meg 14

@Csigataposó: még kéne pár ork is, és teljes lenne a paletta :)

W.Jack. 2013.05.07. 14:37:43

@Gabba: És akkor az orchist, az orchideát és az orchitist nem is említettük. Bár ez utóbbit tán nem is kéne :)

Gabba 2013.05.07. 18:22:33

@nughop: te nagyon kegyetlen vagy, nemhiába hokis az avatarod :)

W.Jack. 2013.05.08. 10:10:23

@Gabba: Nem is:) Kedves vagyok, és barátságos, csak akkor nem volt kéznél kezesbárány avatar éppen :)

Gabba 2013.05.08. 13:13:16

@nughop: :) de cseréld vissza nyugodtan, már elmúlt húsvét

W.Jack. 2013.05.08. 18:52:55

@Gabba: Egye fene, észrevettem, hogy itt a nyár :)
süti beállítások módosítása