Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 2x06 - The High Road

2013. április 29. 15:00 - AaannnaaA

A múltban indítunk, 2004. májusában. Főncsi és Nathan Ingram sétálnak egy parkban. Nathan a válásáról beszél, hogy mennyire megviseli. Aztán a gépre tereli a szót, hogy Főncsi hol tart most a munkában? Leülnek egy padra, Főncsi előkapja laptopját és bemutatót tart barátjának. Találomra rámutat valakire a parkban, és már sorolja is a múltját. Oké, de hogy találja majd meg a gép a rosszfiúkat, teszi fel Nathan a logikus kérdést. Főncsi kontráz: mielőtt a gépet megtanítom felismerni a rossz embereket, előbb megtanítom neki, milyenek az emberek általában. Nathan megbökdösi egy kicsit: te tanítod a gépet az emberi természet milyenségére, mikor magad ilyen zárkózott vagy? Jó kérdés. Főncsi azzal vág vissza, hogy bemutatja Nathannak annak a fiatal nőnek a rövid ismertetését, akivel barátja mostanában az idejét tölti. (Szópárbaj döntetlen.) Ekkor a gép felhívja valakire Főncsiék figyelmét. A közelben ül, festeget, csinos vörös nő, a neve Grace Hendriks. És hogy miért figyelt fel rá a gép? Nos, mert nincs az életében semmi rendellenesség. Főncsi szerint ez lehetetlen, biztos a gép hibás. Nathan rábólint, majd hozzáteszi, hogy legalább jó ízlése van. Most erről nem tudunk meg többet, újra a jelenben járunk.

1.jpg

Reggel van, Főncsi már dolgozik az irodában. Medve épp rosszalkodik, az asztal sarkán álló fánkos dobozba dugja a képét, kicsit belenyal. Főncsi persze rászól, az eb visszakozik. John érkezik kávéval, és elvesz egy fánkot. Naná, hogy azt, amit Medve már megkóstolt. Ő maga nem veszi észre, Főncsi pedig némi hezitálás után nem szól semmit. Végülis baja nem lesz tőle, csak a cukor kevés már rajta. Na ja.

Az mai célszemély Graham Wyler. Felesége és lánya van, egy boltot vezet, és a külvárosban lakik. Furcsa, hogy onnan eddig még nem kaptak számot. Nos, egyszer mindent el kell kezdeni. John már a helyszínen, Főncsi pedig tovább sorolja a tudnivalókat. Graham 1997-ben költözött ki ide, 14 éve házas, szóval semmi extra. John az üzletében figyeli meg a tagot, és ha már erre jár, klónozza a mobilját. Észreveszi, hogy egy benga tetkós férfi lép az üzletbe, Graham borítékot vesz át tőle pénzért, titokban. Talán ez lesz az ügy kulcsa.

2.jpg

Graham a parkba megy, John a kocsijából figyeli. A lányához jött, átadja a borítékot, amit az üzletben kapott: csupán koncertjegyek. Még a lánya nyakláncát is megjavította, azt is elhozta. John nem érti, mit lehet vele a gond, de Főncsi már rájött: az igazi Graham Wyler 1997-ben meghalt. Célszemélyünk tehát egy halott ember személyazonosságával él. Akkor az lehet a probléma oka, aki korábban volt. A megfigyelésnek azonban vége, egy járőr kopogtat John ajtaján: kiszúrta őt, ahogy megfigyel, és megbünteti tilosban parkolásért.

John immár az irodában mondja Főncsinek, hogy a külvárosban nehezebb a megfigyelés, de Főncsi megtalálta a megoldást: Grahamékkal szemben van egy eladó ház, megvette, John költözhet. A tökéletes álcájához azonban kell még valami. Hogy mi az? Hát Zoe. John találkozik vele, késő este egy félreeső helyen, és ha már itt vannak, meg is kéri a kezét. Nyilván csak erre az egyszeri alkalomra, de attól még alig bírok a vigyorgásommal.

Másnap költöznek, Zoe, John és Medve. Zoe megjegyzi, hogy John megmentette az életét, ő meg kiköltözik vele ide, szóval most már bőven kvittek. Sőt váláskor majd a kutyáért is megküzdenek. John visszakérdez, hogy akkor ne vigye át a karján a küszöbön? Nagyon jók így együtt, na.

3.jpg

Alig érnek be, Főncsi hívja őket. Kérdi, hogyan alakítják ki a kapcsolatot a családdal? John a férfival akar megismerkedni a boltjában. Tovább nem jutnak a beszélgetésben, mert csengetnek. John azonnal fegyvert ránt, de Zoe leállítja. A küszöbön Grahamék állnak, jöttek bemutatkozni az új szomszédoknak és meghívják őket estére sütögetni, sőt a feleség (Connie) még hamit is hozott. (John álneve amúgy most Campbell. Ha így folytatjuk, végigmegyünk az abc-n. Anderson volt múltkor, a „B” kimaradt, csak szólok.) Szóval ismerkedési probléma letudva.

A kerti partyn John Grahammel cimbizik. Elmeséli, hogy biztonsági rendszerek telepítésével foglalkozik, Grahamnek is felajánlja, de a férfi köszönettel elutasítja. Zoe eközben Connie-val barátkozik, elég könnyen megy. Izzy, Graham lánya lép apjához azzal, hogy Philadelphiából kaptak képeslapot, pedig nem is ismernek ott senkit. Apja vet a lapra egy pillantást, és eléggé megnyúlik az arca. Magára hagyja Johnt, aki kihasználja az alkalmat, hogy kicserélje kettejük sörös üvegét. Miért is? Nos este, immár otthon, ujjlenyomatot vesz az üvegről. Elküldi Carternek, hogy azonosítsa be. Zoe kérdezi, hogyan tovább? Hát várunk, így John. És addig? Addig némi whiskey és szivar társaságában kártyáznak. Zoe nyer, John erre elég érdekes fejet vág.

4.0.jpg

4.1.jpg

Másnap John Grahamet és a feleségét figyeli bent a városban, épp az utcán sétálnak. Szembe jön velük egy tag, jól meglöki Grahamet, elnézést kér, és Lloydnak szólítja. A férfi eléggé kiakad, John rögtön levágja, hogy ez nem véletlen volt. A rosszarc a társával együtt távozik a helyszínről.

Később Graham a lánya futballedzését figyeli, John pedig észreveszi, hogy a korábban látott rosszarc is itt van. Carter hívja, hogy megállapította Graham személyazonosságát. Lloyd Pruitt az igazi neve, egyszer volt letartóztatva rablásért, de több hasonló ügy miatt körözik. Két ismert bűntársa volt, Christopher Vaughn és Daniel Burnside. Az utolsó melójuknál a két bűntársat letartóztatták, de Graham (Lloyd) elmenekült, vagy éppen ott sem volt. A tagok 12 évet ültek, most nyilván régi társuk fejét akarják. Carter küld fotót az egykori társakról.

John elindul, hogy elbeszélgessen kicsit a rosszfiúkkal, ha már itt vannak, de nem sikerül neki, mert a parkolóban mindenki ledöbbenve figyeli, hogy Grahamék autója lángol. Miközben a család lesi az égő az autót, a családfő telefonja csörög, és egykori társa találkozóra hívja másnapra a városba.

5.jpg

Másnap reggel Graham mégiscsak igénybe veszi John szolgáltatását, már ami a biztonsági rendszereket illeti, kamerákat tetet mindenhova – nyilván megijedt a tűztől. John felügyeli a telepítést, a szerelő nem más, mint Főncsi. Persze „főnök”-nek szólítja Johnt, aki láthatóan élvezi a helyzetet.

A kamerák képeit otthon nézik Főncsi laptopján. Ha Graham régi társai megjelennének, rögtön látni fogják őket. Főncsi elmondja, hogy utánanézett kicsit Grahamék rablásainak, és kiderült, hogy a férfi volt a széfek feltörője, méghozzá hallás után. De az utolsó akciónál egyik társa fegyverrel kényszerítette az őrt a széfnyitásra, majd le is lőtte, nyilván azért történt mindez így, mert Graham nem volt ott, ezért akarhatnak most bosszút állni. Közben hallgatják Grahamék beszélgetését, a férfi meglehetősen ideges, még a feleségével is kaffog. Elindul a városba a találkozóra. John gyorsan kapcsol, ahogy a férfi az út mellett baktat, már meg is áll mellette autójával, városi fuvart ajánl. A kocsiban lelkiznek kicsit, John fején látom, hogy szimpatizál a pasassal.

6.jpg

Eközben Connie otthon búsul férje érthetetlen viselkedése miatt, ezért Zoe gyorsan átüget hozzá, szintén lelkizni. Arról merengenek, milyen nehéz olyan társat találni, akire támaszkodhat az ember. Főncsi a laptopján figyeli őket, és közben a saját múltjára emlékezik.

2005-be tekintünk vissza, Főncsi a korábban már látott parkban teszteli a gépet. Aztán hirtelen újra megjelenik Grace, akire korábban Nathannal együtt figyelt fel. A gép azt jelzi, hogy nincsenek hátsó szándékai, nem táplál rosszindulatot senkivel szemben, azaz ebben különleges a többi emberhez képest.

Visszatérünk a jelenbe, Johnék megérkeztek a bárhoz, ahol Graham találkozója van. Kiszáll, John elhajt, de csak pár méterre, aztán ül is át Carter kocsijába, aki már várta. Graham telefonján keresztül hallgatják mi folyik odabent. A tagok Grahamet okolják börtönéveik miatt, ezért keresték fel. Ő azt hiszi, meg akarják ölni, de nem, új akciót terveznek, be akarják szervezni. És ha felnyomlak titeket a rendőrségen? - kérdi a férfi. Erre a rosszfiúk egyike előveszi Graham lányának a nyakláncát (a férfi házából lophatta el korábban), és közli, hogy legközelebb nem tárgyat, hanem egy embert vesz el tőle. John a kocsiban előkapja a fegyverét, már menne be rendezkedni. Carter megállítja, fényes nappal akarsz odabent lövöldözni, fiacskám? Némi rábeszélés hatására John letesz a tervéről, és inkább egy mobilt tesz a két rosszfiú furgonjába, hogy annak bemérésével követni lehessen őket. Grahammel közlik egykori társai, hogy holnap este várják, jelenjen meg, ha mellettük dönt.

7.jpg

Graham hazaért, és úgy látom döntésre jutott, mert a feleségének szóló levelet tesz le az asztalra, majd távozik. John hallja, hogy Connie a férjét szólongatja, így jön rá, hogy a férfi már nincs otthon, mi pedig azt is látjuk, hogy Connie megtalálja a neki címzett levelet. Főncsi visszanézi a ház kameráinak felvételeit, és szól Johnnak, hogy a férfi negyed órája ment el, így már nem lehet követni, viszont szerencsére a rosszfiúk furgonjában van a délután odatett mobil, azt le lehet nyomozni. Nincs szerencséjük, a kocsi garázsban áll. Viszont bemérik, hogy hol járt korábban (talán felderítő körúton), és Főncsi látja, hogy egy helyen sokáig állt. És van is az egyik környező épületben olyan speciális széf, amit délután társai említettek Grahamnek. Megvan tehát a célpont.

8.jpg

John eközben már úton van a városba, Zoe jött vele. Szerencsére, mert az épületbe, ahol a széf van, a biztonsági szolgálat miatt nehéz bejutni, Zoe viszont ismeri az egyik lakót, aki nagy hódolója, fel is hívja. Bejutás megoldva. John azt kéri, Főncsi jöjjön a helyszínre, és valahogy próbálja megoldani, hogy képet kaphassanak a lakás belsejéből, mielőtt bemegy, Carter pedig álljon készenlétben az épület előtt. Oké.

Grahamék már ideértek, elegáns ételszállítónak öltözve jutottak be. Nemcsak ő van itt, és a két korábbi társa, hanem még plusz két tag erősítésnek. A liftben aztán Graham látja, hogy a tálban nem étel van, hanem fegyverek. Rögtön kérdezi, hogy az minek kell. Nos, a tulaj ugyan nincs itthon, az unokaöccse viszont igen, épp partyt tart, sakkban kell valamivel tartani a vendégeket. Ja, társai amúgy neki előzékenyen nem hoztak maszkot, hogy elrejthesse arcát. Jó fejek. Megérkeznek a lakáshoz, becsengetnek, majd amikor a tulaj ajtót nyit, mindenkit összeterelnek. Grahamnek a kezébe adják a szerszámait, mindenkit csendre intenek, és kezdődik a sakkozás a kombinációért.

9.jpg

Johnék ideérnek, Carter is, Főncsi már bent bütyköli a hálózatot, hogy képük legyen. Carter Johnhoz lép, egyeztetnek egy utolsót, majd bemutatkozik Zoénak, ő pedig viszonzásul elrebegi, hogy John felesége. Carter elég érdekes arcot vág.

John és Zoe bemennek, a nőnek lakik itt ismerőse, ugye, így jutnak be. John kérdi, hogy mit mondtál, ki jön veled? Egy egzotikus táncos (!!). Amikor felérnek, a tulaj borospohárral a kezében nyit ajtót, de Zoe lelombozza: változott a program. Azzal John már üget is a teraszra. Hogy jut be a megfelelő lakásba? Nos, kötélen leereszkedik.

Főncsi hozzáfért végre a lakás elektronikai rendszereihez, a TV-ben van kamera, arra csatlakozik rá, így be tud számolni Johnnak, hogy fegyvereseket és túszokat lát odabent. John leereszkedik a lakás teraszára, de amikor landol, azt meghallják a fegyveresek is. Egyiküket küldik, nézze meg, mi folyik odakint. Johnnak sem kell több, kiiktatja a tagot, átveszi a fegyverét és a maszkját, és már bent is van, besétál a bűnözők közé.

10.jpg

Ebben a pillanatban a tulaj megnyom egy néma riasztó gombot, jelzés fut be a rendőrségre, Főncsi sem tudja leállítani. Három perc, és itt vannak a rendőrök. Odalent Carter is azt figyeli, mikor érkeznek.

Társai piszkálják Grahamet, hogy a riasztás miatt csak három perce maradt kinyitni a széfet. Nem kell ennyi sem, a széf feltárul, az egyik rosszfiú kiveszi belőle a drágaköveket. Ezután fegyvert fog Grahamre, Főncsi pedig ebben a pillanatban a hifi-re küldött hangfájlt élesíti, így sziréna hangja hasít a szobába. John erre elkezdi a rosszfiúk térdét lyukasztani. Graham megszerzi egykori társai közül Vaughn fegyverét, és rászegezi. John felfedi arcát „szomszédja” előtt, és győzködi, hogy ne lője le a tagot. Futnak néhány kört, de aztán Graham leereszti a fegyvert, John pedig kiüti Vaughn-t.

Odalent megérkeznek a rendőrök, így Carter hozzájuk lép azzal, hogy egy ideje már ezt a bandát figyeli, átveszi az irányítást, irány felfelé a nyugati lépcsőn. John kap tőle egy sms-t, hogy a keleti lépcsőn le tudnak menni, indulás van.

11.jpg

Az épület előtt Graham elmondja Johnnak, hogy búcsúüzenetben mindent leírt a feleségének a múltjáról, innen már nincs hova visszamennie, ezért hátat fordít, és a rendőrökhöz sétál, feladja magát.

Néhány nappal később John kopogtat Grahamék ajtaján, a férfival szeretne beszélni. Az asszony nyit ajtót, megköszöni a férjének nyújtott segítséget, aztán Graham is előkerül. Háziőrizetben van, mert tanúskodik egykori társai ellen, és mert nem ítélték veszélyesnek a társadalomra. Nagyon hálás a kapott segítségért.

John „hazasétál”. A költöztetők már pakolják ki a házat, Zoe is itt van. De búcsúzás helyett arra kéri, maradjanak még egy estére, whiskey még van, John visszanyerheti kártyán, amit múltkor elveszített. A férfi bólint, somolyog egy kicsit, aztán beügetnek. Nagyon helyes!!

12.jpg

Főncsi az irodában emlékeit idézi, 2006 telére ugrunk vissza. A szokásos árusához baktat, fagyit vesz. Sms-t kap a telefonjára a géptől, az üzenetben csak ennyi áll: Grace Hendricks. Körülnéz, Grace a közelben festeget éppen. Főncsi elhatározza hát magát, a nőhöz lép, és megszólítja. (Azt pedig Grace korábbi elbeszéléséből tudjuk, még az előző évadból, hogy így kezdődött négy éves boldog kapcsolatuk.)


.... és Medvéről se feledkezzünk el, ugye...

Bear1.jpg

Bear2.jpg

Bear3.jpg

Bear4.jpg

24 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nautilus64 2013.04.29. 16:05:14

konkrétan röhögőgörcsöt kaptam, amikor a célszemély lánya cukinak nevezte Medvét :D

nagyon jó rész volt! az első háromban a helye :)

AaannnaaA 2013.04.29. 16:17:39

Hát még a többi rész milyen jó lesz!!
De itthon sajnos még várni kell rá, ma jött ugyanis a hír, hogy a Viasat júniusig leáll a további részek vetítésével :(

Kárpótlásként egy kis bakiparádé az első évadból:
www.youtube.com/watch?v=ksGu4n9Xby4

nautilus64 2013.04.29. 16:43:36

@AaannnaaA: kellett nekünk szombaton emlegetni... marad az eredeti nyelv boltból megvéve :(

AaannnaaA 2013.04.29. 16:45:26

@nautilus64: Igen, sajnos ha a tv nem adja itthon, maradnak az alternatív megoldások :)

Reeku4 2013.06.26. 09:54:51

Aaannnaaa, te amúgy már végeztél a 2. évaddal? Mert lenne egy zene kérdésem megint :) De ez az S02E12-ben volt... Eszméletlen jó ez a sorozat!

AaannnaaA 2013.06.26. 10:10:13

@Reeku4: Végeztem, persze. Te is?
A 2X12-ből konkrétan melyik résznél lévő zenét keresed? A 2. évad zenéiből nem vagyok olyan profi, de írd meg, és megnézem. (Pontosítok: most épp verik szét a házat a fejem felett, de megnézem, amikor tudom :)

Reeku4 2013.06.26. 10:47:27

@AaannnaaA: Én most a 14.résznél tartok!
Hú, az jó lehet :( Persze, amikor tudod, nem sürgős :) Kb. a 33-36. percnél, amikor John kijön valahonnan, remélem érted, nem akarok spoileres lenni, nehogy valaki leszúrjon. :)

AaannnaaA 2013.06.26. 11:32:24

@Reeku4: És itt a megoldás is.

www.youtube.com/watch?v=-u0GJdNu1Ds

/Cserébe jöhetsz takarítani, írom a címet :) /

Reeku4 2013.06.26. 11:45:45

@AaannnaaA: Nagyon nagy vagy, köszi! :)
Nem egy mai szám, majdnem annyi idős mint én :)
Köszi a full soundtracket is!
Megyek, naná, csak kérj el a főnökömtől! :)

AaannnaaA 2013.06.26. 12:14:48

@Reeku4: Igazán nagyon szívesen!
Dobd át a főnököd számát, elkérlek :)

Reeku4 2013.06.26. 12:29:12

@AaannnaaA: Bár ilyen egyszerű lenne! :)
Legszívesebben egybe megnézném a POI hátralévő részeit, fantasztikus egy sorozat és ez a kutya, imádnivaló :) Na meg John is, hehe ;)

AaannnaaA 2013.06.26. 12:49:19

@Reeku4: Egyetértünk! Jó szórakozást a hátra lévő részekhez, és ha gondolod, gyere majd vissza később a hogyvótokhoz beszélgetni.

higeona 2013.06.26. 15:22:23

De részemről most már nagyon nagyon június van! Mikor kezdődik az itthoni vetítés? Csak mert, gondolom, ahhoz igazodik majd a hogyvolt is. Szóval mikor jön a hogyvolt? :)

AaannnaaA 2013.06.26. 15:54:14

@higeona: Köszi a kérdést! Sixx úgy tájékoztatott, hogy júl. 21. vasárnap folytatja a Viasat a vetítést, másnap hogyvót. (Tehát sajna még másfél hónap, a június a korábbi tervük volt.)
Az utána következő vasárnaptól viszont kettő részt ad egymás után a csatorna, így onnantól heti két hogyvót lesz, sixx döntése alapján egyik hétfőn, a másik kb. szerdán.
Én előre dolgozom, így a hogyvót oda kerül, ahova szeretnénk, de hétfőre kár kettőt, ezért az elosztás.
Szóval kis kitartás még, és nézheted ott is, itt is :)

higeona 2013.06.26. 16:26:53

@AaannnaaA: júli 21.ig már csak kevesebb, mint egy hónap, mert már 26. van :) az elosztás jó ötlet!

AaannnaaA 2013.06.26. 18:38:38

@higeona: Igaz! Annyira elvagyok ezzel a nyomorult felújítással, hogy elvesztetten az időérzékem. Jó tudni, hogy nincs annyi időm, folytatnom kell az írást, csak a 9. részig írtam meg.
De most Észak és Dél a téma, aztán meg... De ez legyen meglepi :)

higeona 2013.06.27. 18:17:34

@AaannnaaA: Hát, én pozitívumként élem meg, hogy mindjárt itt a hogyvolt, bár neked elég húzós lehet. Nem akarok olyan kliséket elsütni, mint: "Jaj kifúrja a kíváncsiság az oldalam, hogy mivel készülsz! " de vennem kell némi kötszert, azt hiszem.
A felújítás nem rossz időtöltés, de a vizsgaidőszak még annál is sokkal jobb! Bár utóbbinak legalább nemsokára vége lesz.

AaannnaaA 2013.06.27. 18:36:55

@higeona: Kitartás a vizsgaidőszakra, remélem rendben sikerül!!!
Utána a megérdemelt pihenés jön, (ugye?), mi pedig Segnával hozzuk Neked a jobbnál jobb sorozatok olvasnivalóit :)

higeona 2013.06.27. 18:56:32

@AaannnaaA: Köszönöm, eddig jól haladok! Utána egy tucat emberpalántának álcázott tasmániai ördögre fogok felügyelni, de az már a pihenés. A hogyvoltokért pedig rendkívül hálás vagyok! És te mit újítasz? (Szabad ilyet megkérdezni?) Sok van még hátra belőle?

AaannnaaA 2013.06.27. 20:02:38

@higeona: A gyerekfelvigyázást azt szívesen bevállalnám én is, még ha égetni valóan rosszak, akkor is cukik :) Irigyellek érte!
A vizsgákért már kevésbé, abból túltengésem lett az évek során, úgyhogy rajtad a sor...

Mit újítok? Konyhát. Most tartok a felénél, de már túl vagyok pár infarktuson :) Ma épp takarítok, hogy aztán a következő adag szaki újra összekoszoljon mindent pár nap múlva... Ez már csak ilyen.

Segna 2013.08.17. 16:09:31

ez a kedvenc részem... eddig.

AaannnaaA 2013.08.17. 17:22:43

@Segna: Fogadjunk John és Zoe kettőse miatt :))
Zseniálisak így együtt.
süti beállítások módosítása