Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sherlock és Watson 1x14 – A következtető

2013. április 26. 09:00 - Láng Vince

In medias res, csapjunk a lecsóba. Egy buliban kezdődik ez az epizód, Sherlockot egyszerre két prosti kényezteti, bár a tényleges akció még nem kezdődött el, hogy ne kelljen kirakni a tizennyolcas karikát. A táncot követően azonban nem kerül sor üzekedésre, mert a két nő, miután Sherlockot – vad szex ígéretével – egy székhez bilincselték, vetkőzés helyett elkezdik összegyűjteni a házban található értékeket. Hiba volt Sherlockkal kezdeniük, mert a detektív nyomozókat rejtegetett lakásában és így végül a lányokon csattan a bilincs.

001.jpg

A bizsergető bevezető után rátérünk az igazi sztorira. Főhősünk Howard Ennis, a kopaszodó, ötvenes, mosógépszerelő-külsejű pasas, akinek mégiscsak valami komoly bűncselekményt kellett elkövetnie, mert kezét-lábát összebilincselve szállítják kórházba. Azért került oda, mert kioperálják az egyik veséjét, amit beteg húgának ajánlott fel. Az ürge veszélyes, ezt onnan is tudjuk, hogy a bevonuló zenéje a Hand of Doom a Black Sabbath-tól. Mielőtt elkezdenék a műtétet, leveszik róla a bilincset. Ez hiba volt, mert a pasas felkészülten érkezett: az altatót az infúzió nem a véráramába, hanem a bőre alá beültetett kis tasakocskába küldte és csak tettette, hogy hat rá. Így mikor levették róla a béklyót, szikével elintézett egy börtönőrt és egy nővért, a többieket pedig a smasszertől elvett pisztollyal lelőtte. Tényleg ő a végzet keze!

002.jpg

Holmes-ék megérkeznek a helyszínre Gregsonnal. Sherlock már hallott az ürgéről, a fő profilja az internetes társkeresés. Tizenhárom fiatal, szőke, hosszúcombú nőt ölt meg ezzel a módszerrel. Watson is emlékszik rá, a Nyúzó volt a beceneve, ki lehet találni, hogy miért. Ez az epizód újabb megközelítése a televíziós krimi műfajának. Az eddigiekkel ellentétben, már az elején tudjuk, hogy ki a gyilkos – Ennis –, de ezúttal nem csak mi, a nézők, hanem maguk a nyomozók is. Vagyis a résznek arról kell szólnia, hogy Sherlockék hogyan találják meg a pasast. Holmesnak elég körülnéznie a tetthelyen és már maga előtt látja, mi történt, épp úgy, ahogy mi is pár perccel ezelőtt. A gyilkosságok elkövetésében tehát nincs kérdés, de Ennis mégiscsak hagy egy érdekes nyomot. A műtő ajtajára vérrel felírja egy csillag nevét: Shedir.

003.jpg

Ilyen súlyú ügyekben az FBI szokott nyomozni. A cég Kathryn Drummondot, a szőke cicababát és tapasztalt profilozót küldte, aki annak idején elkapta Ennist. Holmes ismeri a nőt és megvan a véleménye róla: alattomos pojáca. Szimpatikus valaki ennek az embernek? Szerintem még Gregsonról is lenne egy-két rossz szava, pedig őt aztán tényleg kenyérre lehet kenni. Miután elkapta Ennist, Drummond egy könyvet is írt róla, amiben azt állította, hogy az apja valószínűleg rendszeresen megerőszakolta gyerekkorában. Ebből rágalmazási per lett, de végül ejtették a vádat Drummonddal szemben. A kapitány időközben kihallgatja a gyilkos húgát. A nő nem tud semmi érdemlegeset Ennisről, kizárólag a veséjére volt szüksége, de korábban kapott a fegyenctől néhány levelet, amiket szívesen a rendőrök rendelkezésére bocsát.

004.jpg

Watsonnak elege van a nyomozásból, hazamegy. Neki is van egy bérelt lakása, amit albérletbe szokott kiadni, ha odaköltözik egy ügyfeléhez, mint most Sherlockhoz. A kedves házmester-háziúr elmesél neki egy vicces esetet: az egyik szomszéd azt gyanította, hogy kamasz fia felnőtteknek szóló oldalakat böngész a neten. A látogatott oldalak között valóban talált egy pornófilmet, és ha már megtalálta meg is nézte. A részletekről nincs információ, de az kiderült, hogy az albérlő, Cooper, Watson lakásában pornót forgat. Emiatt a lányt kirúgják a lakásból. Szívás!

005.jpg

Holmes időközben megfejtette az Ennis által felírt csillag rejtélyét. A Shadir a Cassiopeia csillagrendszer tagja, ami a plafonra rajzolva épp úgy néz ki, mint Manhattan. Az első csillag a térképen épp oda esik, ahol a reggeli gyilkosságok történtek, és a csillagok helye alapján a többi várható helyszín is kikövetkeztethető. A rendőrök már fel is vonultak. Holmes azonban osztja az álláspontomat, hogy a gyilkos nem ezeken a helyeken fog lecsapni, ez csak elterelés. Sherlock azt is elárulja, hogy azért van annyira kiakadva Drummondra, mert a szeretője volt. Ez még nem lenne ok a sértődöttségre, de szerintem az epizód végére kiderül még róluk egy-két érdekesség. Ennis időközben rátalál a következő áldozatára, egy szőke csajra, aki szerencsétlenségére épp előtte áll a sorban egy kisboltban. Végül lelövi az eladót és egy másik vevőt, aztán a szöszivel csináltat magáról egy fényképet és lelép.

006.jpg

Gregson nem érti, hogy Ennis miért pont azt nem ölte meg, aki beleillik a profiljába. A bevétel eltűnt a kasszából, Drummond szerint azért, mert Ennis le akar lépni és ehhez pénzre volt szüksége. Sherlock ezt butaságnak tartja. Szerinte a gyilkos üzenetet küldött a gyilkosságokkal, és nemsokára azt is megfejti, mit üzent. Watson továbbra is a lakáshelyzetét akarja megoldani, konfrontálódik a pornórendező albérlővel. A pasas eredetileg a szudáni gyerekkatonákról akart dokumentumfilmet készíteni, de a végén valahogy mégis pornó lett belőle.

007.jpg

A lakásügy mellett Watsonnak arra is volt ideje, hogy utánanézzen a Sherlock és Drummond közötti ellentétnek. Meg is találta azt a cikket, amit a nő annak idején Holmes-ról írt és amelyben magasztalta zseniális következtető képességét. A nézetelterést az okozta, hogy Sherlock megpróbálta megtanítani Drummondot a következtetés művészetére, miközben a nőt kizárólag a férfi elméje és a megírandó cikk érdekelte. Profilozta Holmes-t, aki emiatt berágott rá. Sőt, még azt is megjósolta, hogy a detektív kábítószerfüggő lesz.

008.jpg

Bármilyen zseniálisak következtetőink, még sincs ötletük arra, hogy mi lesz Ennis következő lépése. Ezzel a gyilkos is tisztában van és felhívja az örsöt, hogy beszéljen velük. Rögtön Drummondhoz kezd beszélni, amiből Sherlock már tudja, hogy Ennis irracionális viselkedésének oka a Drummonddal szembeni ellenszenv. Ezt közli is Ennis-szel, aki egyetért vele és beismeri, hogy meg akarja alázni Drummondot. Az ok azonban nem az, hogy Drummond elkapta őt, hanem a gyerekmolesztálási vád, amit a profilozó a könyvében írt. Ennis-papa ugyanis, a megalázó feltételezés miatt, a könyv megjelenése után pár hónappal öngyilkos lett, és nem sokkal később Ennis-mama is utána halt. Ez szomorú, de azért ugye nem kezdjük el sajnálni a sorozatgyilkost? Ennis tehát bosszút akar állni Drummondon, ezért cserét ajánl. Abbahagyja a gyilkolászást, ha megkapja a nőt. Sherlock szívesen belemenne ebbe az alkuba.

009.jpg

Gregsonék a telefonhívást bemérve megtalálják a gyilkos titkos szobáját, ahol a megölt nőktől szerzett emléktárgyakat és a róluk szóló újságkivágásokat tartotta. Egy profilozónak egy ilyen szoba aranybánya, Sherlock azonban szkeptikus, mert Ennis maga akarta, hogy megtalálják a szobát. Holmes Drummondot kérdezgeti arról, honnan vette, hogy Ennist molesztálta az apja. Drummond beismeri, hogy csak feltételezte.

010.jpg

Sherlock és Watson megnézik a pornót, ami Watson lakásában készült. Holmes-nak nem igazán tetszik, főként az idegesíti, hogy a filmben apró hibák, goofok vannak, például az, hogy a többszöri felvétel során ide-oda ugrik az idő a faliórán. Igaza van, ez szörnyű, hogy lehet ilyen trehány munkát publikálni. Arról nem is beszélve, hogy a szereplők a filmben használták Watson konyhai eszközeit is. Mielőtt folytatnánk a gyilkos utáni nyomozást, a lánynak feltűnik egy fekete kütyü a filmen és a képet egy pillanatra kimerevíti. Fogalmam sincs mi lehet az, talán később kiderül.

011.jpg

Másnap hajnalban Watsonék Ennis húgának lakásába sietnek. Valaki féltéglával bedobta az ablakot. Watson már megint nyomoz: a lakásban olyan ételeket talál, amik nem passzolnak egy vesediétába. Lehet, hogy nem is beteg a nő veséje, az egészet csak megjátszották és a nő bűnrészes? Sherlock a nő poharának rövid szaglászásával azt is megállapítja, hogy illóolajat ivott, ami vesebajt okoz.

012.jpg

Még mielőtt Sherlockék szembesíthetnék Ennis húgát azzal, amit találtak, Drummond bevallja neki, hogy a könyvében írt molesztálást csak kitalálta és ha ez nem lett volna elég, a rágalmazási perben megvesztegetett egy szomszédot, aki a bíróság előtt tanúsította, hogy ő volt az információ forrása. Ejha! Ez olyan súlyú bűncselekmény – hamis tanúzásra rábírás – ami miatt egy normális országban Drummond röpülne az FBI-tól. Ráadásul emiatt halt meg Ennis apja és anyja. A hugicát annyira meghatja ez a beismerés, hogy egy ollóval kinyírja Drummondot.

013.jpg

Mint mindig, Sherlockék későn érnek oda, így már csak az emberölés elkövetése után tudják kihallgatni a gyilkos húgát, aki immár maga is gyilkos, bár van esély arra, hogy Drummond túléli a nyaksebét. A nő beismeri, hogy bátyja kérésére megbetegítette magát, hogy a bátyó így szabaduljon ki a börtönből. Eközben Ennis ismét telefonál. Hallotta a hírekben, hogy Drummond még él, ezért folytatja a gyilkolást.

014.jpg

A gyilkos telefonálás közben rádiót hallgatott. Hiba volt, mert a befogott állomások alapján Holmes könnyedén megtalálja a búvóhelyét. Sherlock és Ennis megbeszélik: lehet valami abban, amit Drummond a Holmes-ról szóló cikkében írt: a következtető végzete az önmegsemmisítés. A profilizó ugyanakkor gyávának nevezte Ennist, aki megfutamodna egy egyenlő feltételekkel vívott csatából. A kérdés, hogy Sherlock és a gyilkos át tudják-e lépni a saját árnyékukat, tudnak-e a Drummond által feltérképezett személyiségükhöz képest másképp cselekedni. Erre vonatkozóan Sherlock egy kísérletet végez: kettejük közé az asztalra kitesz egy bilincset és egy pisztolyt. Ha Ennis gyáva, a bilincset választja és feladja magát. Ha viszont nem, akkor a fegyvert, és harcolnak. Holmes reméli, hogy a pasas a pisztolyt választja, mert így van esély arra, hogy a detektív önpusztításával kapcsolatban is tévedett. Ez nem feltétlenül logikus, viszont mindenképp izgalmas.

015.jpg

Sherlock büszke lehet Ennisre. A gyilkos a pisztolyért nyúl, ezért a detektív leütheti egy bottal és így már van esélye, hogy mégsem fogja megsemmisíteni önmagát. Watson pedig – a pornófilmben látott kütyü, egy szigetelőszalaggal megjavított radiátor alapján – kideríti, hogy kedves arcú házmester-háziúr végig tudott a forgatásról, és az egészet azért találta ki, hogy Watsont kirakhassa a lakásból. Ennyi, az ügyek le vannak zárva, mehetünk piálni. Közepes volt ez a rész, szódával. Viszont amikor a képekkel buheráltam, feltűnt, hogy ha nem lenne ennyire sötétre fényelve, sokkal jobban nézne ki. Csak akkor nem lenne ennyire "baljós" a hangulata, aminek most szezonja van.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása