Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 3x07

2013. április 24. 09:00 - Eurydice

Kedves Olvasó! Ha a story4-en követed a sorozatot, akkor csak abban az esetben kattints a tovább gombra, ha ugrani szeretnél az időben egy évadot és a történetben cirka 6 évet. Ha meg inkább magad szeretnéd felfedezni a film szépségeit, akkor a magyar nyelven már eddig leadott epizódok hogyvoltjait alább találod!

Első évad: első rész, második rész, harmadik rész, negyedik rész, ötödik rész, hatodik rész az évadzáró hetedik rész, valamint a második évad első része, második része, harmadik része és a vasárnap levetített negyedik része.

da0307_00.JPG

Három hete a Húsvét ellenére sem került vissza az élők közé Hamvaska, ezért továbbra is Általános Gyász van érvényben a kastélyban. Ehhez társul még egy családba özvegyült ír forradalmár, meg a birtok továbbvitelének kérdése is. Lesz itt megoldandó probléma, csak kapaszkodjatok meg, hosszú epizód következik... Bates baktat kifelé a börtönből, a kapuban még a fejét is le kell hajtsa, hogy a hetykén álló kalapját le ne verje a szemöldökfa. Nem csoda a nagy öröm, a kitartó feleség segítségével sikerült tisztára mosnia magát a korábbi asszony meggyilkolásának vádja alól. A Lord még kocsit is a rendelkezésükre bocsátott, hogy minél gyorsabban hazaérjenek a kastélyba, és az épület felé tartva elmerenghessenek a birka-nyírta táj szépségei felett.

da0307_01.JPG

A konyhában is kitörő örömmel fogadják a hazatérőt, kivéve persze Thomast, aki teljes szívéből a börtön leghidegebb bugyraiba kívánja a komornyikot, hiszen ha az visszaveszi az állását, akkor ő munka nélkül marad. Az úri étkezőben még nem tudnak erről semmit, mert megint Edith a téma, vagyis a szerkesztője által küldött megismételt ajánlat, Matyi újfent támogatja, a Lord meg teljes időpocsékolásnak tartja a tervet. Amúgy sincs a Házura túl jó kedvében, mert lassan nem tudja tovább halogatni a birtokkal kapcsolatos megbeszéléseket, úgyhogy a szokásos megoldást választja: egyszerűen otthagyja az asztaltársaságot. A magábaroskadt Sofőr még felajánlja a menekülési útvonalat a sógornak, ha már egyszer egy az apósuk, de Matyi szemében szilárd elhatározást látok.

da0307_02.JPG

A borongós képű Lord aztán azonnal fültől-fülig érő vigyorgásban tör ki, amikor találkozik a frissen szabadult országos cimborájával és azonnal fűt-fát (kis kerti lakot meg Thomas kirúgását) ígér, majd elviharzik. Halszem jön kocsival Matyianyuhoz, a helyzet tarthatatlan: Ethellel kell valamit csinálni, mert botrány, hogy egy prostit alkalmaz a házvezetésben, még ha a múltkori ebéden ott is maradt - csak és kizárólag a torta miatt. Ethel persze megint rossz pillanatban libben be, és Matyianyu védelmező dicséretét - miszerint milyen sokoldalú a lány - Halszem azonnal kíméletlenül kurvásra értelmezi. Lord és Jenki immár teljes békességben sétálgatnak és próbálják kitalálni, hogy mihez kezdjenek Batessel, a Sofőrrel és KisSybillel. Főleg az utóbbi kettő miatt fáj a fejük, talán jobb nem is belegondolni hova viszi a lányát Tom...

da0307_03.JPG

Thomas óvatosan Bates tervei iránt érdeklődik, aki jófiú módjára hárítani próbálja a kíváncsiskodást, de Molesley azonnal rácsap a témára, miszerint inkább Thomasnak kellene új terveket szövögetni, hiszen Bates visszakapja az állást. A kínos szitut aztán Colos randiszerű mozizós tervei szakítják félbe, Út a boldogság felé, pont alkalmasnak tűnik arra, hogy az inas a film közben a vasalóképű mindenes fénylő arcát figyelje és a mosószappanszagát lélegezze be áhítattal. Matyi úgy érzi, végre elérkezett az ő ideje, ezért a megbeszélésen részletesen vázolja a Lordnak és a birtokkezelőnek a Birtok fejlesztésének terveit, de az öregek hallani sem akarnak az Ügyvéd önfenntartást szorgalmazó reformjairól, amikor a kastély évszázadok óta kielégítően működik (miközben a hozományokból dúcolják alá az omladozó falakat).

da0307_04.JPG

Általános teatime: Edith Nagyinál teázgat, és úgy tűnik Halszem hajlandó támogatni unokája újságírós terveit, némi csere-szívesség ellenében. Edith bevallja, hogy már nagyon unja, hogy ő az unalmas a családban. Én is. Matyianyu - minő borzadály - Ethellel kortyolgatja az ötórait, amikor a szolgáló elmeséli, hogy a helyi boltban levegőnek nézték (akkor ezt látta előbb Halszem a kocsijából). Isobel persze felhorkan, úgyhogy mostantól bojkottálják ezt a kereskedőt. Colos és Patmore a konyhában éppen a besamel rejtelmeiben mélyednek el (kizárólag szóban), amikor James kineveti az inas szakácstudományát. Ezt a lenéző pillanatot pont elkapja Carson és a Szépfiú bosszantására kitünteti a Colost azzal, hogy rábízza a mai vacsoránál a hal és a hús szervírozását, így a másiknak csak a szósz marad.

da0307_05.JPG

Fél-családi idill: Sofőr a ringatja a bébit, amikor Méri jön érdeklődni a keresztelő időpontja felől. Tom már mindent lezongorázott a katolikus pappal, csak a családnak nem szólt. A nagynéni szerint kellene egy esély a rokonságnak, hátha mégis részt vennének. Amúgy Mérinek mindenképpen ott a helye a ceremónián, hiszen a Sofőr őt szánta keresztbanyának a bátyja mellé. A lány szerint az ír fivérnek mindenképpen a kastélyban kell megszállnia, még ha olyan is, amilyen. Nem árt egy kis izgalom a családban. Batesék sétálgatnak vidáman a friss és szabad levegőn, nézegetik, hogy melyik lakást kapják meg a Lordtól, Bates továbbra is annyira jó fej, hogy nem akarja kitúrni Thomast a helyről, még ha mindenki örülne is ennek. Ezalatt Thomas az ajtófélfának támaszkodva komótosan bagózik és azt tanácsolja a fortyogó Szépfiúnak, hogy próbálja meg nem elveszíteni a fejét, mert azzal csak árthat magának. Ezt látva Kakastaréj is akcióba lendül és bebeszéli az komornyiknak, hogy unokaöccse szerint a Szépfiú csak róla beszél állandóan. Hogy ez mekkora szarkavaró...

da0307_06.JPG

Vacsora alatt Lord hőzöngésbe kezd, mert Matyi idehívatta a családi ügyvédet előzetes egyeztetés nélkül. A dráma kitörését végül az akadályozza meg, hogy Colosnak nem úgy megy az első inasság, ahogy tervezte, és a kaja egy része a Nagyi ölében landol. Halszem azonban szinte ügyet sem vet rá, inkább azt tudakolja Matyianyutól, hogy mi történt Ethellel, hogy sírva látta a faluban. Isobel azonnal nekilendül az előítéletesség intézményének a szapulásába, csak a hallgatóság nem megfelelő ehhez. Szerintem Edith azon eszméje, hogy vele soha senki nem foglalkozik, téves, mert már megint ő a soros, akit zaklatnak az asztalnál, a család nőtagjai támogatják új hobbiját, bár Halszem leginkább azért, mert már túl öreglány ahhoz, más öröm jusson neki. Aztán az asztaltársaság átsiklik a következő szintén nehezen emészthető témára: a keresztelőre és a látogatóba érkező Bátyra, erre inkább Lord felhúz egy kupicával, csakhogy tovább bírja...

da0307_07.JPG

A szolgák vacsoráján persze téma a Colos bénázása, aki megpróbálja rákenni Szépfiúra a történteket. Ez egészen veszélybe sodorja az esti mozizást, de szerencsére Kulcsos elintézi, hogy az ifjak ne kerüljenek büntetésbe. A korábbi jó szavakért Szépfiú Thomasnak panaszkodik, hogy Carsonnak Colos a kedvence, így aztán vele kivételezik, őt meg szívből utálja. A komornyik erre meleg barátságáról biztosítja az inast, és úgy érzi ők ketten szívbéli rokonlelkek. Egyre mélyebbre süllyedünk a kétértelmű kifejezésekbe, amikor Kakastaréj zavarja meg az beszélgetést, és azt javasolja az inasnak, hogy béküljön ki Carsonnal, ha jót akar. Ezzel a tanáccsal Szépfiú nyugovóra tér, a komorna meg tovább melegíti Thomas fortyogó gondolatait.

da0307_08.JPG

Időközben a mozizók is vidáman hazaérnek, úgy látszik a film megette a hatását: Alfréd elmondja komoly udvarlási szándékát Ájvinak, akinek azonban James tetszik. Az inas szerint Jimmynek máson akadt meg a szeme, de a lány ezt csak akkor hiszi, ha személyesen hallja tőle. Közben Thomas is elmegy lepihenni vagyis csak szeretne, de nem tud szabadulni a fejébe ültetett gondolattól, úgyhogy végül fogja magát és átmegy az alvó Szépfiú szobájába és nekiesik a szájának. Az azt se tudja, mi van, de ebben a pillanatban a moziból hazatérő Colos is betoppan Jimmy ajtaján , hogy megbeszéljék Ájvi helyzetét. A letámadott inas persze azonnal ellöki magától a komornyikot amint öntudatára ébred és magyarázkodásba kezd, majd ordítva követeli a távozását. Carson felriad a lármára, de folyosóra penderített Thomas megnyugtatja, hogy Jimmy csak rosszat álmodott, majd röviden farkasszemet néz a szobájából kikukucskáló Colossal, de nem tudom eldönteni melyikőjük pillantása rémültebb.

da0307_09.JPG

Az éjszakai kalamajka miatt a reggelinél már teljes a zavar a három férfi között: Thomas kedves akar lenni Coloshoz, Jimmy meg mindenképpen bizonyítékát akarja adni, hogy nem meleg, ezért hevesen udvarolni kezd Ájvinak. Ettől aztán totális káosz lesz. Edith végre elutazott Londonba, ahol találkozik az őt kitartóan ostromló szerkesztővel, Michael Gregsonnal, aki pont olyan, mint Michael Palin, csak fiatalabb kiadásban, vagyis Edith-tel együtt én is azonnal szerelemre lobbanok, és úgy látom, hogy a férfinek is szimpatikus a lázadó kisasszony, mert másnapra közös ebédet beszélnek meg.

da0307_10.JPG

Thomas a történtek után eléggé idegesen keféli a Lordot, már úgy értem a szmokingját, a Házura azt hiszi, hogy a rossz hangulatot az okozza, hogy a komornyik félti a jövőjét a visszatért Bates miatt, ezért próbálja megnyugtatni. Tom, Méri és Matyi a birtok térképe fölött pezsgőznek és a gazdaságról beszélgetnek, miközben Lord ezt látva megint piál és összeesküvést sejt, mert az Ügyvéd terveit a birkatenyésztő családból származó Sofőr is támogatja. Lordot az üldözési mániája még este se hagyja aludni, mert úgy érzi, Matyi hátba döfte az ügyvéd idehívásával, és pluszban Jenki sem támogatja semmiben sem, legyen szó Edithről vagy a keresztelőről.

da0307_11.JPG

Edith beváltja Nagyanyjának tett ígéretét, és felkeresi a the Lady szerkesztőségét is, majd megérkezik a megbeszélt ebédre, ahol Michael Gregson-Palin már türelmetlenül várja. Egy-két bókot azonnal elszór a szerkesztő és kifejezi örömét, hogy Edith még mindig hajadon. A lány persze sorsába beletörődve konstatálja, hogy pár hónapja faképnél hagyták az oltárnál, azért ez a kapcsolati állapota, úgyhogy a férfi egészen ráhibázott. Ennek a kényes felütésnek ellenére, Ketteske mégis igent mond a közös munkára, úgyhogy én már rózsaszín viharfelhőket jósolok Edith feje fölé.

da0307_12.JPG

Kapcsolunk egy másik megbeszélésre, gazdasági meeting van a könyvtárban is. Az egyik pamlagon Matyi és Lord, a másikban Murrey és Jarvis, az intéző. A két ügyvéd próbálja meggyőzni a Házurát, hogy változtassanak a birtok vezetésén annak érdekében, hogy az önellátó legyen, s ne kelljen generációnként hozománnyi összegeket beleölni a pazarlás miatt. Ezt Jarvis nem bírja tovább és kikéri magának a korrupcióval való gyanúsítgatást és Matyi esedezése ellenére is felmond.
Az egyik kínos eseményen már túl vagyunk, most jön a másik: bajszos ember szórakoztatja hangosan a cselédeket, mire Carson odaér, hogy rendet tegyen, Branson és Méri is leér az alagsorba az ír bátyóért, aki inkább idelenn költené el a vacsoráját és erre biztatja a magasra kapaszkodott testvérét is. Az öcs ellentmondást nem tűrően felrendeli a felsőbb szintekre a tesót, ha már egyszer az anyós volt kedves meghívni. Ezen a keménységen még Carsonnak is eláll a szava. Matyi fáradtan dől az ágyra a megbeszélés után, Jarvis lelépése ugyanis elég váratlanul érte őket, de úgy gondolja, ha a felesége mellette áll, akkor minden rendben lesz.

da0307_13.JPG

A vacsorára Edith is hazaér, így teljes a létszámban faggathatják a leendő Keresztapát az autójavító vállalkozás mindennapjairól meg a környékbeli parkokról. Nagyi elmondása szerint akkor volt utoljára ilyen szintű társalgásban része, amikor a hóban elakadva valami munkásszálláson kellett éjszakáznia. Az lehetett ám az életreszóló kaland. Rátérnek aztán a keresztelőre is, úgy tűnik, hogy a Lord kivételével mindenki jön, a Házurának ugyanis elég volt egyszer Rómában járva végig ugrálni egy katolikus szertartást. Tom azonban hozza az aduszöveget, miszerint Sybil nagyon szeretné, hogy a nagypapa ott lenne, nincs más választás, megint mehet tornaórára a templomba.

da0307_14.JPG

Vacsora után Halszem elmondja Matyianyunak, hogy újságban hirdetve új munkahelyet keres Ethelnek, hogy egy idegen helyen tiszta lappal kezdhessen, Isobel teljesen kiakad ez az önkényeskedésen, és úgy véli ellenlábasának nem áll jól az irgalmas szamaritánus szerep, úgyhogy bizonyára más okok is meghúzódnak a tettei mögött. A Keresztapa sört kér, és Méri kérdésére Carson papa utána is néz, végül mégse olyan rossz itt lenni - konstatálja a vendég. Közben Kulcsosért is küldenek, és ő is támogatja Halszemet abban, hogy segítsenek Ethelnek új életet kezdeni, hiszen Downtonban ráégett a skarlát betű (lányok ez kötelező olvasmány :)) Matyianyu dühösen elviharzik, de otthon Ethellel beszélve rájön, hogy tényleg el kell küldenie a háztól. Nagynénje nyomására Colos végül úgy dönt, hogy elmondja Carson papának mit látott Szépfiú szobájába lépve. A főkomornyik azt javasolja az inasnak, hogy a történteket felejtse el és ne szóljon róla senkinek sem.

da0307_15.JPG

Késő este van, a társaság már feloszlott a kastélyban, csak a Lord, Halszem és Jenki iszogatnak elmélkedve Jarvis távozása felett. Nagyi szerint az intéző még egy korábbi nemzedéket képviselt, és az új időkhöz új emberek kellenek. Szóval minden családi problémát megoldandó legyen Branson az új intéző, ezzel biztosítjuk a jövőjét és KisSybil is a családdal maradhat (úgy látom a Keresztapa garázs feletti lakása teljesen betette a kaput Halszemnél). Az ötletet Jenki is támogatja, hiszen a vők jól kijönnek egymással és a Sofőrnek némi gazdálkodói vér is csörgedezik az ereiben, még ha nem is kék. Ha ez nem lenne elég érve, még bevetik a Sybil-kártyát, mint aduászt, úgyhogy Lord kénytelen igent mondani két feltétellel: Matyinak is bele kell egyezni, és az asszonyok szólnak, ha mégis tévedtek volna.

da0307_16.JPG

Carson előveszi Thomast a történtek miatt, aki nem is próbál mentegetőzni, de biztosítja afelől a főkomornyikot, hogy a Szépfiú nem volt benne a buliban. Carson neki is azt tanácsolja, amint Colosnak, el kell felejteni a történteket és persze remélni, hogy James nem szól a rendőröknek. A bizarr beszélgetés után Carson költői magasságokban kezd emelkedni az emberi természetről zengve, még jó, hogy az arra járó Kulcsos visszarántja a földre.Vidám keresztelői fotózássall búcsúzunk a résztől, ami persze kombinatorika-órába fajul, hogy ki van a képen, ki fogja a gyereket, ki áll a bal oldalon és rajta van-e a tömjénszagú katolikus pap. Csak épp az anyuka hiányzik róla...

Címkék: Downton Abbey
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tóparti látomás 2013.04.25. 15:42:14

Végre, végre már vártam ezt a részt:)
Ethel jó nagy bonyodalmat okozott. Nem könnyű az újra kezdés ilyen múlttal.
Thomas a kis hamis csak talált alkalmat a vonzalmának a kimutatására, bár ezért a választottja nem lelkesedett.
Azért neki is kijárhatna egy kis boldogság, nemcsak a ruha kefélgetése:)
Köszönöm a posztot, nagyon-nagyon jó volt :)

Jó poszt volt,

Eurydice 2013.04.25. 22:44:48

@tóparti látomás: igaz kedd helyett szerdára lett élesítve, de azért elkészült :) már csak egy rész meg a christmas special és várhatunk megint szeptemberig;
ja, kérdés az M1en a Hölgyek Örömét nem nézed? Tök kíváncsi vagyok, hogy az milyen jellegű sorozat? (ezek a gyengéim:))

tóparti látomás 2013.04.30. 12:24:03

Köszi a tippet éppen most láttam, hogy aa este lesz, úgyhogy rástartolok :) aztán beszámolok róla.
Én is szeretem ezeket a sorozatokat, lehetne több is.
süti beállítások módosítása