Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Zöld íjász (Arrow) 1x12 - Szédülés

2013. április 23. 13:00 - Kham

Zöld Íjász igen berágott, mivel a múltkor testvérhúga némi vertigoval feltöltve összezúzta homlokát és null kilométeres cabrioját. Valamiért mégsem tinédzserlányokat üldöz drogszondákkal a tegezében, inkább a sötét kikötő állványain ugrál egy ecceri drogdíler nyomában. A drogárus egy bakdarura mászik menekültében, vesztére, az Íjász kabátujjon lövi. A díler bágyadtabban leng, mint Tobey Maguire Pókember-szerepben, begazol az Íjász-dörmögéstől és bevallja, hogy a Vertigo-ellátót Grófnak hívják. A Nyilasnak sűrű volt az estéje, háromdílernyi vesszőt kellett ellőnie, mire köpött az utolsó. Messze még a hajnal, pörögne tovább, de hűs szívű Diggle társ figyelmezteti, vannak fontosabb dolgok is az igazságszolgáltatásnál. Vannak bizony, például a család. Thea-nak reggel jelenése lesz a bírósági meghallgatáson. Olivér gyakori vádlottként osztja testvérének a jótanácsot: a jegyzettömbön ne játsszon akasztósat és sose nevezze parókás Batmannek a bírót. Szegény lánynak nincs alkalma bárhogy is neveznie a Könyörtelen Bírót, aki elhatározta, példát fog statuálni. Az ügyből tárgyalás lesz, így Starling City egész népe megtudja, hogy a gazdagok sem kivételezettek és drogozni rossz. Éértem?

arrow12_1.png

Úgy tűnik, a Grófról nem található semmi az Íjász-neten, elakad a nyomozás, Olivér a rendőrség kábítószer osztályához fordul segítségért. Őszinte örömére Hall nyomozóban semmi Don Johnos vonás nincsen, végre megérkezik a csinos fegyverforgató latina a sorozatba. McKenna Hall és hősünk gyakori bulipartnerek voltak előző életükben, de elmúltak a rave-es nyári esték, mindketten a vertigo után nyomoznak. A hadnagynő már két hónapja ismeri a Gróf nevet, de alig három A4-es lapnyi adatot sikerült találnia és annak is a fele fejléc. Olivér megkapja az aktát, még hívják egymást.

Ideje megismerni az epizód felettébb rejtőzködő gonoszát. Hú, zakkant a fazon alaposan, ránézésre Elvis a nagyapja, Johhny Rotten meg az apja. Bolond a beszéde, de van benne rendszer, az ecceri díler nyíl-lyukasztott kabátujjából egyből vágja, árulkodott. Ismét példastatuálás következik tömény vertigoval. A cucc közvetlenül a fájdalomközpontot bizergálja, mint a Frizbi Hajdú Péterrel, az áldozat rángatózva habot hörög napokig, mielőtt jön a szívleállás. A Gróf punkosan tolja a gonosztevést, a fecskendezett díler kezébe nyom egy revolvert egy tölténnyel, aki választhat: bosszúállás vagy kegyelemlövés. A búcsúban pecázott Joker-vigyoron hamarosan tarkólövés lángja tükröződik.

arrow12_2.png

Lauren a bírósági meghallgatás óta őzikeszemével a Queen családnevet kreatívan felhasználó bulvársajtó főcímeit pásztázza. Jól teszi, Merlyn pajtással közös bérleményükbe Olivér kopog be. Starling Cityben hiába akkora a demokrácia, hogy a bíróknak is választási programjuk van (Theanak egy kemény bánásmóddal korteskedő jutott), azért ott is sógor-koma alapon intézik az ügyeket. Olivér arra kéri az ügyvédlányt, hogy családilag hasson rendőr apjára, hátha tud valami módot Könyörtelen Bíró enyhítésére. Quentin nyomozónak eszében sincs Queenéken segíteni, Lauren kénytelen kijátszani a halott húg kártyát. Sarahnak is számtalan fiatalkori kilengése volt, pont mint Thea-nak. Felemlegeti, hogy a tesó a megkerült Queen-cirkálóra is önként indult, nem rabolták el. Ritka pillanat, az őrmester meghatódik, megígéri, elintéz pár telefont.

arrow12_3.png

Olivér még mindig civilben nyomoz, sem a Kábítószerosztály, sem a rendőr félrokon nem segített, lehet, a sok járkálás helyett egyből ide kellett volna jönnie Diggle-lel. Alekszej Leonov, a Bratva helyi képviselője oroszul köszönti maffiatársát. Olivér előadja, hogy egy táskányi pénzzel beszállna a Vertigo bizniszbe. Leonovnak a tarkója is felsóhajt, az kemény piac, egyetlen technokolista punk gyártja a szert. Persze, össze tud hozni egy találkozót, de először Olivérnek le kell vizsgázni maffia-kegyetlenségből. Berángatnak egy ecceri rabot, Olivérnek kell bevállalnia a hóhérságot, különben... John testőr már veszi a levegőt tiltakozáshoz, de Olivér leinti és pislogás nélkül kiszorítja a szuszt az áldozatból. Rendben, hogy a család mindenek előtt, de azért ez túlságosan is hidegvérrel ment. Diggle még a parkolóban sem érti a tettet, de Olivérnek több rétege van, mint a zserbónak, egy trükkös nyaki fogással életre kelti az ecceri áldozatot. „Hát ezt meg hol tanulta?” kérdezi döbbenten a Társ. Szerinted? Bár Xénától, a harcos hercegnőtől is el lehetett lesni, másra tippelek. Csuklyásvillám.

arrow12_4.png

Lian-Yu szigetén Olivér rozsdás ketrecből értetlenkedik Yoda mesterrel. Úgy hitte, valami barátságféle vagy egészséges mester és tanítványa kapcsolatban vannak, de azért ez hallatlan, mint Kasza Tibor stadionkoncertje. Yao Fei mesterről leperegnek a vádak, ázsiai akcentussal hallgat. Nem ez a legmegrázóbb tette az estében, Olivért áruló oktatója egy tisztásra kíséri, ahol a Fekete Maszkosok gyűrűjében az Ijesztő Pantomista tart erőnléti edzést. Homokzsák helyett egy foglyot püföl, majd az elrettentő hatás kedvéért kardpengével szeli ketté az edzőszert. Olivért középre lökik, hogy vele folytatódjon az edzés, de von Fliegen megállítja a Bipol maszkost. Csapatépítő tréning következik, az újonc Yoda mesternek Olivéren kell levizsgáznia kommandós-kegyetlenségből. No, az öreg sem pislog sokat, jó párszor orrba veri egyre véresedő tanítványát, végül kíméletből megfojtja, mint az ecceri orosz maffia-áldozatot.

arrow12_5.png

Úgy tűnik Thea a bíróságon a „dacos tini” védekezést fogja alkalmazni, legalábbis ezt gyakorolja Laurenen és Olivéren. Quentin apu megmozgatott pár komasági szálat, Könyörtelen Bíró belement a vádalkuba, Theanak 500 órás közmunkát kell lehúznia egy loco parentis felügyelete alatt, aki Lauren lesz. A latin kifejezés sajnos nem a „ leszboszi kalandokba bevezető”-t jelenti, hanem polgári felügyelőt és példaképet. Thea köszöni szépen, de sosem lesz irodapatkány Olivér volt csajának Jogsegély Irodájában, inkább elkezdi gyakorolni a „Börtön ablakában, sohaaanem” dallamát. Persze, nem a tátott szájú jogászt utálja ennyire, Moira anyut, a házasságtörő némbert szeretné bosszantani narancs rabruhában. Olivér kénytelen lerántani a leplet, mint Michelangelo Dávid tökéről, elmeséli Thomas Queen igazi életét a burokban nevelt húgnak. Moria anyu kihallgatja a végét, szerinte még korai volt az igazság, megfelelőbb időpont lett volna, amikor a Napból fehér törpe lesz. Döcögősen halad a Thea mentés, Olivérnek csak találkoznia kell a Gróf úrral.

arrow12_6.png

Bár Diggle arra számít, hogy talpig Csuklyás Igazságtevő jelmezben érkeznek a találkozóra, Olivér felvilágosítja, hogy a Bratvát nem jó átverni, Mr. Queen és megbízható testőre fog a találkozóra megérkezni, Zöld Íjász csak később ered a bepoloskázott főgonosz után. Bár ránézésre Leonov csecsemőket darál a reggeli pirogba, de a találkozótól még ő is szinte berosál. Hátborzongató orosz kiejtéssel elmeséli a Gróf név eredetét. A Vertigo-díler hajléktalanokon kísérletezte ki a szert, akik ettől megpusztultak, a holttestek nyakán két vámpír harapta seb volt. Megérkezik Gróf is, a vastag szemhéjceruza valóban kölcsönöz némi gótikus jelleget, viszont a sziszegős beszédétől denevér hűtőmágnessé kacagná magát minden tisztes vérszívó. Megtudjuk, hogy a bor értékét az évek adják, a szintetikus szerekét az emberélet, a vertigo 56-os életjáratú. Az üzletkötést a megérkező rendőrök szakítják félbe, mindenki szertefut, mint a bostoni befutón. Kitör az általános lövöldözés, Olivér golyózáporban üldözi a menekülő dílert. Álhacuka nélkül Olivér csak félhős, a Gróf hirtelen fordulattal meglepi, dupla injekciós tűvel szíven döfi. Megoldódott a vámpírharapás rejtélye. A pergő események miatt Gróf csak félig tudja belőni a tömény drogot, Olivér így is úgy elhagyja magát, hogy Diggle társ vonszolja el a tetthelyről. A razzia sikertelen, bár Hall rendőrnő lepisztolyozza a menekülő segéd-dílereket. Mire a Nyiladékba érnek, hősünk már rázkódik, mint egy Barkas hátulja, Diggle őrült iramban rámolja a kínai szuveníres ládát. Olivér fájdalomközpontjában Rubint Réka rikoltozik, mire sikerül kortyolnia egy adagot Mindenrejófű-italból.

Úgy tűnik a keverék hatásos, Olivér boncasztalhoz bilincselve ébred, nem üti meg a Bruce Willis szintet, de azért erős másnap kínozza. Ha a gyógyfű keverék erre éppen hatástalan, lehetne Colával próbálkozni, rajtam mindig segít. Diggle testőr magával hozta a félig ürült fecskendőket, ki lehet elemezni a szubsztanciát. Az elemzést rövid közjáték hátráltatja, McKenna rendőrlány mélybarna tekintetével meglátta Olivért a rajtaütéskor. Lance nyomozó már fényesítené a bilincset, nincs más választás, igazat kell mondani, a Csuklyás végjáték kihagyásával, Oli valóban elmondja a találkozó okát. A karhatalom távozik, éppen időben. Hősünk durván flessbekel a lépcsőházi ablak angyalkáitól, Diggle alig kaparja össze a padlószőnyegről. Hiába az összes tünet, még nincs itt a hagymaleves evés ideje, a páros Felicity Smoakhoz érkezik, hogy ismét fusimelót adjanak neki. Szimpátia fájdalmaim vannak, Olivér szemét még így dél körül is igen bántja a panorámaablak hasító fénye. Emiatt még a szokásosnál is rosszabb szöveget próbál beadni a szőke lánynak: energiaital van a fecskendőkben, spektronalízisre van szükség. Diggle nem tud közösséget vállalni a nyilvánvaló hazugsággal és Felicity mosolya is csak annyira természetes, mint az Ana kiwi üdítő a brassói állomás restijében.

arrow12_7.png

Mire leszáll a Nap, az informatika elkészül az analízissel, tíz háztömbnyi körzetre szűkítette le a felhasznált víz eredetét. A területen csak egy salsa-klub és egy elhagyott javítóintézet van. Nem enyhül a másnap, ezért Zöld Íjász a veszélytelenebb hely felé indulna, a táncosokkal a következő részben fog elbánni. Testének őre azonban nem engedi akcióba indulni, amíg át nem megy a teniszlabdalövés-teszten. Diggle szerencsés, hogy nem a félszemét tette fel a fogadásra, Olivér képtelen célozni, valaki mindig elállítja a fókuszt. „Asszed, Csudaíj nélkül nem megy?” hunyorít Zöld Íjász a hitetlenkedőre, és nyíltalan indul igazságot osztani.

Tényleg, lehetett volna a sorozat címe Zöld Verekedő is. Bár néha pont úgy kapaszkodik a lépcsőházban, ahogy én szoktam szombat hajnalban, Zöld Íjász ütőtechnikája töretlen. A javítóintézeti dílerőröket olajozott mozdulatokkal szórja át a korláton, a Gróf úr fogadólaborjába a csuklyásriadó egyszerre érkezik egy ájult őrrel. A maradék őrség azért jól szolgál, hősünk velük töri ripityomra a droglabort. Hall és Lance vezetésével beront a rendőrség is, a Csuklyás dobónyíllal fegyverzi le a Gótpunkot, majd egy mögé kerülés csellel a díler szívének szegezi saját gyógyszerét. Csak félig tudja betolni a fecskendők tartamát, Lance nyomozó kiált az Íjászra: „Le a fecskendővel!” Remélem egyszer majd egy szívlapátot is ki kell parancsolni hősünk kezéből. Olivér a rendőrök közé löki áldozatát és eltűnik az árnyékok között. Grófot utoléri a sorsa, életben marad ugyan, de annyi Vertigot kapott, hogy megbolondul, mint akit kormányszóvivőnek neveztek ki, lekötözik. Thea sem jár sokkal jobban, a következő reggelen munkába áll a Jog-seggély Irodában Lauren felügyelete alatt, két év próbaidőre. Szóval, szegény Joanna munkatársnőnek azért kellett vidékre távoznia végleg.

arrow12_8.png

Maradt még puskapor az epizód végére is: Olivért Lian-Yu szigetén saját mestere vízesésbe lökéssel temeti a Fegyveresek gyűrűjében. Egy szívszorító pillanatig a halott túlélő arccal lefele lebeg a vízben, de már az epizód elején ellőtték a trükkös nyakoncsípést, sikoltva és csuromvizesen éled. Zsebében egy térképet lel Yoda mester jótanácsával hímezve: Zsencün, túlélni. Olivérnek sikerült megfogadnia a tanácsot, ha nem így tett volna, akkor most, öt év elteltével, nem tudna kávéházban randizni Felicityvel, minden  programozó álmával. A lány nem hülye, mindig átlátott Olivér körmönfont hazugságain, de mégis úgy érzi, megbízhat az utolsó Queen fiúban. Előkapja a Walter találta Összeesküvés noteszt, szerinte ez vezetett néger főnöke végzetéhez. Olivér úgy tesz, mint aki még sosem látott Halállistát. Ezúttal sikeresen lódít.

Címkék: arrow
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyemakisszíved 2013.04.23. 16:55:24

Fekete Parancsnok nagy játékos! Elég magabiztosan vigyorgott a végén, mint aki tudja, mi készül. Oliver meg nem tudja, milyen játék megy, mik a szabályok. Remélem, hogy régi mentora, Yao Fey nem vágja át, hanem valamennyire segíti. Ha teljesen egyedül van, nincs esélye. Egy stratégiai játékban sem tud egy kezdő, hiába ügyes, egy gyakorlott és okos, offenzív játékost legyőzni, hiszen az már az elején akkora előnyhöz jut, hogy lehetetlen behozni. Kivéve, ha valaki háttérbe szorítja saját, egyéni érdekeit és titokban vagy nyíltan, de támogatja. Ha másért nem, azért, hogy lássa, hogy egy olyan, aki mindig nyer, egyszer veszít is.

Milyen fura, hogy eggyel el vagyunk csúszva a hogyvolttal a tévéhez képest. Két hete meg olyan volt, mint amikor március 15-én hiába keresetem a Zöld íjászt a szokott helyen, a szokott időben – itt a lehetséges szokott időkben -, nem volt sehol. Egész csalódott lettem.

Kham 2013.04.24. 17:58:39

Hát igen, lemaradtam egy héttel mert elkezdtek bitang sokat dolgoztatni a bányában. Azóta csak durvult a helyzet, nem sikerül szinkronba kerülni az adással. De próbálkozom:)
süti beállítások módosítása