Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Zöld íjász (Arrow) 1x10 - Égető kérdések

2013. április 05. 13:00 - Kham

Címhez illőn lángol Starling Cityben egy gyárüzem, az oltást gyakori karakterszínész irányítja tűzoltóhadnagy szerepben. A lángoló épületben két tűzoltógyalogos találkozik. A gallérig gázmaszkba öltözött naftát spriccel a másikra, aki ettől tüstént lángra kap, mint Zámbó Árpy az öregek otthona teadélutánján. Ha ez egy belsős tűzoltótréfa, akkor elég vaskos volt. Hat hét telt el azóta, hogy Olivért csótányosra lapították, de edzés közben, még mindig a szégyenletes este emlékei kínozzák, mellélő a teniszlabdának, annyira gyötrődik. Walter hat hete tűnt el a liftből, nem leli sem az FBI, sem az orosz maffia. Váltságdíj ügyben sem telefonáltak, a főhős és segédje rábólintanak a tényállásra: Walter skalpját valószínűleg már a túlvilági hurik fényesítik.

arrow10_1.png

Nem tűzoltó viccet láttunk, Quentin nyomozó és a tűzoltóhadnagy érkezik a Jogsegély Irodába. Joanna munkatársnőhöz érkeztek, Danny de la Vegának hívták a fáklyásított tűzoltót, nem véletlen a családnévegyezés, a bátyja volt az elhunyt. Szegény lány zokogva borul Lauren vigasztaló melleire. Máshol sem veri le a gipszstukkót a hangulat, Moira anyu fülig depresszióban ül kastélyszobájában, hiányzik a mostohája, okosabban kellett volna összeesküvő cimborákat keresni. Olivér pizzával és házimozival próbálja kirángatni a bús homályból, de nem kér belőle. Thea hugi az egyetlen pozitív szellem, őszintén reméli, hogy Walter a hosszúcombú titkárnővel hupajozik Bora-borán, azért nem jelentkezik. Anyuból már Olivérék eltűnésekor is kis híján szobakísértetté vált, idézi fel a lány, akkor pont Walter és angol akcentusa segítettek rajta. Hát, arra a gyógyszerre most várhatnak vagy félévet. Olivér dzsungelösztöne megrezzen, Zöld Íjászt érintő hír megy a tévében. A híradóban széles állú bemondónő statisztika segítségével hiányolja a hat hete szabadságolt Igazságosztót. „Mostanában mindenki eltűnik, mint a garázskocsmák.” sommáza a helyzetet Thea testvér.

arrow10_2.png

Laurennék romantikus estéjét gyászba borult Jo barátnője zavarja meg, úgy véli Dannyt meggyilkolták. Nem a gyász sújtja, sudár ügyvéd a végsőkig, megszerezte a halottkém jelentését bátyjáról. Terpentinnel locsolt a rejtélyes piromán tűzoltó, különben a védőruhának bírnia kellett volna a félannyira forró gyárlángokat. Lauren természetesen segít, reggelre már rendőr apját győzködi. Utánanézett az esetnek, a múlt héten is elhamvadt egy tűzoltó pöccre gyanús körülmények között. Lance őrmester érzi, hogy az ellenállás értelmetlen, de a tűzoltóságnak saját nyomozói vannak. Elakad a beszélgetés, ám éppen akkor érkezik vissza a múltkor kipostázott Íjász telefon a laborból. Beletelt hat hétbe, de végül megállapították: lenyomozhatatlan. Lance nyomozó távozik, a rendőrség nem tehet semmit. Lauren már régóta tudja, kit kell hívni ilyenkor, ezért lenyúlja az íróasztalon hagyott mobilt. Mégsem a Szellemirtók bázisán csörren a telefon, Olivér meglepetten válaszol a hívásra. A kebelbarát ügyvédlány bajban van, ha még erre sem ránt újra csuklyát főhősünk, akkor öt percen belül Godzilla fogja megtámadni Starlingot. Elmarad felhőkarcoló-rontás, Lauren bérleményében leugrik a biztosíték, az árnyékból kilép Zöld Íjász. Kicsit bántja, hogy a lány lelkiismeretlen gyilkosnak hívta, de azért segíteni fog a nyomozásban.

arrow10_3.png

Olivérben még a kék szemektől sem horgadt fel a hősi hangulat, az aktákat Diggle testőrnek passzolja. Ha sikerül kinyomoznia valamit, azonnal értesítse a rendőrséget, utasítja társát. John nem ehhez a viselkedéshez szokott, unja már a hat hetes csuklyás-izom edzést, de buzdító beszédét állványozás zaja nyomja el. Úgy tűnik Merlyn pajtás nem kínaiakkal dolgoztat, ők ennyi nap alatt harminchárom emeletet is felhúztak volna, a Nyiladék földszinti klubja viszont még mindig egy magányos hegesztő csarnokra hasonlít. Nem tudom hova járhatnak a tűzoltók mulatni, de az biztos, hogy a dekoráció nem fontos szempont, Tommy szerint a helyiség simán megfelel egy jótékonysági tűzoltó bál igényszintjének. Az alkalom adott, elkezdik a szervezést.

arrow10_4.png

Diggle nyomozása pár órában belül eredményes, a Stagg műveket tíz perce falják a vörös lángok, észrevett egy szürke Ford furgont a parkolóban. Ugyanolyan furgon, mint amilyet az első tűzesetnél is láttak. Azonnal akcióba kell lépni, epizódgonosz még a helyszínen van, íj és a robinhood cucc már a csomagtartóban. Olivér fintorog, mint Tóth Gabi hosszú szoknyában, hirtelen csuklyásvillámozik egyet. A mai részre igen rövid lian-yui visszaemlékezés jutott, ám hangulatilag mindig megfelelő alkalomkor jön a villanás, innen dőlt betűvel lesz jelezve. Olivérnek már a szigeten is támadt gondja a tűzzel, alig gyújt rá egy avarból összekapart apró tábortűzre, egy üldöző Fekete Fegyveres észreveszi. Olivér kénytelen egy alkalmas fatörzs mögé rejtőzni. Hármasával fogják a slagot a tűzben álló Stagg művek körül az oltók, ezért az épületben ellenőrzésre már csak egy ember jut. Szerencsétlen Megfigyelő a beosztása a csapatban és tényleg áldozatul esik egy közismert vájárugratásnak. A sötétből úgy sisakon verik egy nyélben végződő vasdarabbal, hogy átfordul a korláton. A Megfigyelő hiába mered utolsó erejével, az epizódgonosz maszkján csak a lángok tükröződnek. Zöld Íjász késve érkezik, addigra, mint Prérifarkas a kanyonba, úgy zuhan a tűzbe az áldozat-kaszkadőr. Olivér hamarosan rájön, hogy bemelegítés nélkül nem tanácsos képregényhősködni. Az ellenfél ügyesen forgatja a fejszét, hősünk hamarosan padlóra kerül és – minő szégyen- ismét megrugdalják. Azért fektében alaposan észreveszi a rejtélyes piromán ököltetoválását. A leszámolás elmarad, a fejszés egy elhajított zseb Molotov-koktél fedezékében menekül.

arrow10_5.png

Hát ez a visszatérés elég szánalmasra sikerült, főleg így Húsvét környékén. Zöld Íjász megzuhanva kuporog a Nyiladék mélyén. Olivérnek elege lett a lapulásból, kezében egy fűrészfogas kés remeg, azzal veti magát az üldözőre. A nyakon szúrás persze sikertelen, fojtogatás közben összegubancolódnak, végül mindketten a szakadékosba zuhannak. A símaszkos a szirtbe, Olivér a vízbe csapódik. A poszttraumatikus stressz elhúzódik, szomorú Íjász felhívja Laurent a szürke furgon és tetoválás információval. Szentjánosbogár volt a rajzolat, az internet kiköpte, hogy a gyilkos a 15-ös egység tagja. Bizonyára nem a manikűrösnél futottak össze, csodálkozik Lauren, ő sem ezt a hozzáállást szokta meg. Új nap virrad, a jogásznő és a milliomos hajótörött a tűzoltóállomás előtt találkoznak, mindketten úgy tesznek mintha nem nyomozni érkeztek volna. Lauren rájött, hogy a nyolctagú Szentjánosbogár csapatból, négynek végleg kialudt a farlámpája, ráadásul háromnak az utolsó pár héten. A negyedik, bizonyos Garfield Lynns, pedig két éve a Nodell-toronyban végezte. A tűzoltóhadnagy megtörik Olivér borostája láttán és elmeséli a Nodell-torony leégését. A torony zsugori építői annyira spóroltak, hogy még a szebb kavicsokat is kiválogatták a betonból, ezért amikor felrobbant egy gázvezeték a tűzben az épület összeomlott, mint Béla alatt a trónszék. Meghalt egy rakat polgár és fél tucat tűzoltó, a hadnagy nem szívesen idézi fel az emléket. Elnézést kér és távozik, hogy kedélyjavításként lecsússzon párszor a riadóoszlopon.

arrow10_6.png

A jogászi magánnyomozás elakadt, Laurel zaklatottan siet ki az állomásról, gyorsan lerázza a fiút és máris a Nyilasfon után kotor a retikülben. Olivér lohol a sarokig, elindítja a képregénybasszus alkalmazást, majd röviden nyugtatja a tanácstalan ügyvédet, a következő lépés az Íjászé. Olivér lelazult vidraként, arccal lefelé lebeg a patakban. Még nem halt meg, hirtelen sóhajjal bukkan fel a vízből. Körbenéz és elégedetten látja ezúttal sem a remény halt meg, a fekete fegyveresnek viszont annyi. Olivér a Nyiladékban megnyílik Doktor Digglenek, nem a félelem markolt rá a tökére az utóbbi hetekben. Miközben Darth Íjász agyabugyálta végig az járt a fejében, hogy a szerettei megint el fogják veszíteni, azóta is emiatt lankad az íjászviselkedés. John veterán szintén átesett ezen az állapoton, szerinte nem fosni kell ezen, hanem arra gondolni van kiért harcolni és élni, nem csak a vagány Marvel borító a végcél. A beszélgetés hatásos, Olivérnek ötlete támad. A Nordell-torony számos áldozata kokszra égett, nem tudták őket azonosítani, lehetséges, hogy Garfield tűzoltó is életben maradt. További részleteket kellene megtudni a tragédiáról.

arrow10_7.png

Lauren hosszú combokat vett fel a Tűzoltóbál alkalmára, mielőtt még lelkizésbe bonyolódna egy véletlen szereplővel, Olivér karon ragadja és meg sem áll vele a díszegyenruhás Tűzoltóhadnagyig. A hadnagy kezében pezsgővel sandít, elég nyilvánvaló, többet tud, mint amit elmond. Olivér rámorculása hatásos, megismerjük Garfield Lynns és a torony igaz történetét. A Nodell-torony lángolt, mint a sárkánytüsszentés, de a felszólítás ellenére, Gar közlegény hős akart lenni. Persze rögvest meggondolta magát, mikor körbezárta a tűzfal, de már késő volt. A hadnagy nem tudta utána küldeni a mentőegységet, hagyták halálra égni. Olivér szerint Lynns nem pusztult meg, viszont igen neheztel a kollégákra az eset óta, valószínűleg ő gyufázta a Szentjánosbogarakat az elmúlt hetekben. Az emlegetett halott gyakran feltámad, Garfield közlegény máris talpig bevetési öltözetben vág át a Tűzoltóbálon. Egy hálás öregasszonynak köszönhetően, bepillantást nyerünk a maszk mögé. Szegény sráccal jól elbánt a foglalkozási ártalom, ilyen arccal simán mehetne fusizni a Walking Dead forgatásra. Egykori főnöke elé toppan, rövid szóváltás után előkerül a tüzes zsebgránát. Nagyon hatásos, egy dobástól kigyullad körben az összes fal. Mindenki menekül, a Freddy Krüger ábrázatú terpentinnel öntözi felettesét, ezalatt Olivér a pincébe siet. Hamarosan kiderül akad-e porral oltó vessző a raktárban. Nincs, viszont a tüzes bosszúállás a hosszú bevezető szöveg miatt elmarad, Zöld Íjász időben érkezik (pedig még a szemkörnyékre is zöldezett), hogy kilője a zippot Garfield kezéből. A hadnagy elkotródik, sebaj visszajöhet még a következő évadban, mint olasz maffiozó vagy beépített rendőr, a bosszúállók helyben maradnak. Gar nem fél a haláltól, ezt Olivér is tudja, mivel egyezik a bajuk: az élettől félnek. A cakkos orrú egyetért, de neki már késő. Kitárt karokkal a tűzbe sétál és fellobban, mint Kim Dzsong Ungban a harci szellem.

arrow10_8.png

Helyreállt az igazság rendje, Joanna kolléganő teret engedhet végre a gyásznak. Kilép a Jogsegélytől, pár hónapig az anyukáját fogja vigasztalni vidéken. (Tényleg kínosra sikerült az epizód eleji kiborulós jelenete, de azért nem érdemelt kiírást szegény színésznő. Remélem, nem vett egy új ferrarit részletre.) Utoljára még azt szeretné, ha Lauren eljuttatná a Csuklyás Hősnek Danny tűzoltójelvényét. Quentin nyomozó is megbocsátó hangulatba kerül, bár igen dühös volt, mikor rájött, hogy ki léptette meg a Nyilasfont, már belátta a Törvényenkivűli előszeretettel menti meg kétepizódonként végveszélybe kerülő lányát. Nem oktondiskodik tovább, Lauren megtarthatja a telefont. Hah, Lance nyomozó nem véletlen hasonlít Keserű Keselyűre a Muppet-Showból, átrázás volt a megbocsátás. A rendőrségi Laboros örömmel jelenti őrmesterének, a telefonba rejtett GPS jeladó és lehallgató kristály(!) tökéletesen működik. Olivér mit sem sejt a készülő cselről, denevér-alkarra gyúr a Nyiladékban, miközben arra gondol: „Végül a legmélyebb szakadékból is ki lehet jutni.” Olivérnek végre sikerül lecserélnie a már két évtizede is mélyfalusinak számító márványmosott farmeringet. Vidáman húzza magára a Fekete Fegyveres hulla kommandós mellényét. Átkutatja a számtalan zsebet és csuda dolgokat lel, kulcskarika egy borospincéhez, tölténytár valamint egy turista térkép Lian Yu szigetéhez, az érdekesebb látnivalók pirossal jelölve. Kezdődhet a barangolás.

Címkék: arrow
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyemakisszíved 2013.04.05. 17:28:28

Oliver hogy elveszítette az önbizalmát miután a másik Íjásszal összeméregették a nyílvesszőjüket és nagyjából egyformának bizonyultak. Még szerencse, hogy ott van neki Laurel, hogy inspirálja.
Félig égett tűzoltó ügyében Diggle testőrnek kellett volna cselekedni, ő ért a pszichoterápiához, nem Oliver, lehet, hogy megmenthette volna.
Remélem Oliver jól tud térképet olvasni.

Brianna 2013.04.06. 13:31:37

"Beletelt hat hétbe, de végül megállapították: lenyomozhatatlan."

:D :D :D

mizrolist 2013.04.08. 22:14:23

Hmm, az vicces lenne, ha Oliver Queen egy Marvel-borítón kötne ki... mert Green Arrow kalandjai a DC Comicsnál jelennek meg :)

Gabba 2013.04.10. 14:11:58

a tűzoltók kialudt farlámpáján hoszan röhögtem, köszönöm
süti beállítások módosítása