Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 3x06

2013. április 03. 11:00 - Eurydice

Kedves Olvasó! Ha a story4 jóvoltából most kapcsolódtál be a sorozatba, akkor csak abban az esetben kattints a tovább gombra, ha ugrani szeretnél az időben másfél évadot és a történetben cirka 6 évet. Ha meg inkább magad szeretnéd felfedezni a film szépségeit, akkor a magyar nyelven már eddig leadott epizódok hogyvoltjait alább találod! Első évad: első rész, második rész, harmadik rész, negyedik rész, ötödik rész, hatodik rész az évadzáró hetedik rész, valamint a második évad első része, amely Húsvétvasárnap került adásba.

da0306_00.JPG

Ha időszerű lennék és el mernénk rugaszkodni a valóságtól, akkor kötelezném a forgatókönyvírókat az Easter Special bevezetésére. Ennek az lenne a lényege, hogy kedvenc sorozatunkban így tavasszal életre kelthessünk valakit, valahogy úgy, ahogy Bobby-val történt a Dallasban. Az elmúlt részben ugyanis Hamvaska szürkült át a tragédiából a jobbik létre, ahogy Aggyistenbiri mondta vala bölcsen: Sybil világra vajúdta az új rendszert és belehalt. De ahogy egy klasszikust is idézzek, csak azért mert kinyírták az egyik kedvenc szereplőnket a show még dübörög tovább, úgyhogy vessük is bele magunkat, ne álmodozzunk. Szinte várom, hogy egy tipikus angol temetéssel kezdjünk: mindenki feketében, a hölgyek kalapban, szem nem marad szárazon és az eső is zuhog, miközben egy villám belecsap Sybil kedvenc fájába és az gyökerestül kifordul. A drága jó rendező azonban azonban nem zaklatja fel kedélyállapotunkat, és a temetést egyszerűen szkippeljük, és azzal a jelenttel nyitunk hogy a halotti tor után a vendégek elhagyják a kastélyt, miközben ragyog a nap.

da0306_01.JPG

A házban a fiatal özvegyember mered maga elé filozofikusan, bár a családtagok próbálják támogatásukról biztosítani, de Tom eléggé bódult még a kialakult helyzet miatt, két értelmes mondatot nem tud kinyögni. Jenki továbbra is harapós kedvében van, foghegyről válaszol a férjének, mert még mindig őt hibáztatja a lányuk haláláért. Elég puskaporos a levegő, ezért csodával határos módon Nagyi és Matyianyu egyetért abban, hogy ideje hazaindulni. Én sem maradnék itt, mert az Úrnőnek olyan pillantásai vannak, hogy azokkal ölni lehetne, és egy halott épp elég a családban. Szomorkodnak a szolgák is, főleg Thomas, akit csak az vigasztal, hogy teátrális bánatában megszoríthatja Szépfiú kezét... Matyianyu hazaérve bezárkózik a vacsorához, nem hinném, hogy magányra vágyik, szerintem inkább azt akarja elkerülni, hogy Vörös Ethel meglássa, hogy milyen arcot vág az ételhez és mi végzi a kukában. Persze a jóságosság megint előtör belőle, úgyhogy egy kötetlen löncsöt vizionál a hölgyekkel, már ha túléli egyáltalán a mai estebédet.

da0306_02.JPG

Annuska fonja Méri esti hajfonatát, közben Bates helyzetét és Murrey küldetését tárgyalják. Talán kedvező híreket kap az ügyvéd és jól alakulnak a dolgok. Már ráférne a családra némi örömködés ebben az általános gyászban. A Lord is indítaná az estét, azonban Jenki hűvösen az öltözőbe tessékeli a férjét, még egy ideig nem hajlandó megbocsátani neki, hogy a Híres Orvos helyett nem a helyi Dokira hallgatott, mert ha így lett volna, Sybil még mindig élne.

da0306_03.JPG

Reggel ismét sötétben találja a reggelizőket, mindenki gyászban, mint a varjak, borzasztó, ez az egész epizód ilyen sötét lesz??? Mielőtt rátérnénk Edith szokásos basztatására, a kisbaba után érdeklődik Matyi. Tom úgy tervezi, hogy miután munkát talál, lelép a kislánnyal. Persze előbb meg kell keresztelni, és mi más lenne a választott név, mint a Sybil, csak hogy akárhányszor a nevén szólítják majd, eszükbe jusson az anyja. Na kérem, így aztán lehet szakítani a múlttal. Akkor már csak egy időpont kellene Travis tiszteletestől, ami persze bukta, mert a gyerek katolikus lesz, punk-tum. Erre aztán a társaság teljesen megnémul, és a Lord is gyorsan kimenekül, mielőtt széthasítaná az asztalt a fejével.

da0306_04.JPG

Vörös Ethel megrémülve Matyianyu löncsadós terveitől a faluban elkapja Mrs Patmoret, hogy megkérje, segítsen neki az ünnepi ebéd összeállításában, ne maradjon már a gazdája szégyenben csak mert ő ilyen béna. Ezalatt Bates-nél is tovább zajlik a mindennapi börtönélet: körséta az udvaron, miközben a Cellatárs és a haverja a komornyik búskomor képén filozofál. Lord sokáig puffog magában a veje keresztelési terveit megismerve, és Mérit is maga mellé akarja állítani. A lány szerint azonban Tom azt csinál, amit akar, a sikeres vért adó nagypapának semmi beleszólása nem lehet, hogy mihez kezd az ír katolikus anti-royalista ex-sofőr a félig nemes unokával. Ethel megpróbálja megbeszélni a csajos délután menüjét Matiyanyuval, de ő a biztonság kedvéért inkább a vajaskenyér szintjén maradna, azt nem lehet elrontani.

da0306_05.JPG

Lord miután otthon süket fülekre talált az anyjához ruccan át egy kis panaszkodásra, de még Halszem is, akiről mint tudjuk nem az érzelmek híve, azt mondja, hogy túl nagy sokk és fájdalom érte a családot, semhogy racionálisak legyünk. Talán jót tenne egy kis levegőváltozás Jenkinek, esetleg egy tengerentúli utazás az ángyékhoz. Nagy a sürgés-forgás a konyhában, az inasok továbbra is udvarolgatnak Ájvinak, amitől csak Dézi feje dagad egyre bosszúsabbra. Patmore bepöndörödik a fiatalok közé, gyorsan rendet tesz, majd kigurul kezében néhány recepttel, amelyeket át is visz Ethelnek biztosítva arról, hogy segíteni fog neki szintet ugrani a konyhai ismereteiben.

da0306_06.JPG

Erről mit sem sejtve Matyianyu a kastélyba tart, hogy meghívja Jenkit és a lányokat, de beleszalad Halszem nagyiba is, úgyhogy nincs mese, őt is meg kell invitálja. A család amúgy épp vacsorához készül, így marasztalják Isobelt, gondolom Travis tiszteletes jelenléte nem jelent garanciát a békés hangulatra, főleg ha a keresztelő is szóba kerül és a Lordék is cisz-transz vannak... No, így is lesz: az étkezés közben az öreg pap a kárhozatra küldi a fél világot, csak mert tömjént használnak, bezzeg az anglikánok... már-már a pápát is bevonnák a súlyos kérdésbe, hogy milyen vallású legyen a kislány, amikor Méri bedobja az adut: Sybil katolikusnak akarta keresztelni a gyermeket. És mivel Sybil ezt akarta, ez szent és sérthetetlen. Ami odafenn a téma, arról megy a vita a cselédek között is, bár ők jelentősen engedékenyebbek. Talán ezzel elül a kérdés, bár Méri kezd bizonytalan lenni, hogy Huga még épelméjű volt-e, amikor ezt említette neki.

da0306_07.JPG

Másnap Murrey meglátogatja Mrs Bartlettet, hogy ő is kihallgassa, a nő persze mindent tagad, amit korábban Annuskának elmesélt és elmondása szerint csak azért egyezett bele abba, hogy a család ügyvédje meglátogassa, hogy az lássa az őt körülvevő szegénységet, mint extrát. Dézi sem tétlenkedik, hanem szabadnapot kér, hogy elmenjen apósához. A segédszakács egyre jobban megkedveli a pót-apját, aki felajánlja neki, hogy idővel ő vigye tovább a birtokot, hiszen sok lehetőség van a házban, és a jelenlegi ismeretit kamatoztatva akár boltot is nyithatna finom meggyes pitével. Dézi egészen elképed az ajánlaton, és gondolkozási időt kér.

da0306_08.JPG

Halszem nagyi a családi béke érdekében magához kéreti Dokit, s megkéri hogy segítsen összefoltozni a széteső családot, méghozzá úgy, hogy elismeri az általa ajánlott császármetszés sem lett volna teljes mértékben garancia arra, hogy Sybil életben marad. Matyi most Tommal grasszál a birtokok között, szerintem ugyanott, hol pár napja Mérivel láttuk, és a jövőbeli tervekről kérdezi. Persze nincs semmi konkrétum, illetve ami kilátásban van a kislánnyal kapcsolatban az ellentétes a család elképzeléseivel. Mrs Patmore ismét Ethelt okítja az ebéd elkészítésében, pechjére Carson papa pont meglátja amikor kisurran Matyianyuéktól. Lesz itt nemulass!

da0306_09.JPG

Annuska és Murrey a Mrs Bartlettnél tett látogatás után Bates-t is informálja, hogy ahogy előre sejtették a koronatanú nem volt hajlandó elmondani az igazat, talán valaki megfélemlítette. Batesnek van egy tippje kik állhatnak a háttérben, és megígéri az ügyvédnek, hogy elintézi a dolgot. A szobalány persze óvja a férjet, nehogy valami hülyeséget csináljon, mert ugye képes rá. Matyianyu a csajos muri előtt riadtan megy a konyhába, hogy kajaszagot érez, Ethel ugyanis a kért egyszerű étel helyett tényleg főzött valamit. A gazdaasszony teljesen kiakad, mert nem szeretne egy tepsi szenet a vendégek elé tenni! Carson papa hazaérve azonnal előveszi Mrs Patmore-t, hogy az ő legerélyesebb tiltása ellenére mit keresett a szakácsnő a Crowley-házban, amikor az asszony vázolja a helyzetet, a főkomornyik teljesen elképed, hogy Matyianyu megengedte, hogy egy kurva fogadja az illusztris család tagjait majd kirobog. Kulcsos már-már lázadó módon biztatja Patmore-t, hogy ne foglalkozzon az öreggel, majd lehiggad a komornyik, ha alszik rá párat.

da0306_10.JPG

A család férfitagjai együtt ebédelnek, mikor az Örökös felhozza a birtok igazgatásának kényes kérdését. Amint Matyi kiejti a bűvös rossz gazdálkodás jelzős szerkezetet, az ingerült Házura lekussoltatja a vejét és a témát. Alig sikerül kibújnia az egyik kényes ügy alól, amikor egy másikba csöppen, ugyanis Carson elkapja valami más, roppant sürgőssel... Hazaérve Dézi még mindig a Mason gazda felajánlásán agyal, ettől aztán annyira el van varázsolva, hogy még az inasok döngicsélése se bosszantja. Végülis a mindenesből gazdag örökösnő lehetne, ha akarná.

da0306_11.JPG

Kapcsoljunk Matyianyuhoz, ahol mindenki nagy megelégedettségére ehető, sőt mi több, finom volt az ebéd. Alig kezdenek bele Edith újságíró ambícióinak megvitatásába, amikor berobban Robert, hogy akkor most mindenki sipirc haza. Merthogy miért is? Hát mert egy kurva főzött nektek, azért. Ja, hogy erről az apróságról Matiyanyu egy szót sem szólt a lányoknak. Lord meg itt ordibál a család jóhírét féltve a volt szobalányuktól, aki épp egy tortával libben be. Ethel azonnal levágja mi a helyzet, de Jenki megdicsérve a süteményt maradni tervez. A Lord még megpróbál valakit felállítani az asztaltól, de még az anyja is ülve marad, talán neki is összefutott a nyál a szájában, nem csak nekem. Így egyedül kénytelen távozni, de legalább most nyugodtan becsaphatja az ajtót maga mögött.

da0306_12.JPG

Bates a körséta alatt elkapja a Cellatársat és egy kis kampóval megfenyegeti; vagy beszélnek Mrs Bartlettel, hogy mondja ez az igazat, vagy Bates fog kitálalni a Cellatárs drog-ügyleteiről, ami csak rontana a jelenlegi helyzeten. Carson elképedve meséli Kulcsosnak, hogy Lord micsoda szégyenben maradt, mert az asztaltársaságból senki sem tartott vele, még a tulajdon, konzervatív anyja sem. Ezek után Kulcsos felveti, hogy amit szabad Jupiternek, azt neki is, és maga is meglátogatja a bűnös ribanccá nyilvánított szobalányt. Szerintem a nő szinte élvezi, hogy bosszanthatja a régimódi öregurat meg az erkölcseit.

da0306_13.JPG

Méri meglátogatja mélabús apját a könyvtárban, a Lord csak most jött rá, hogy megváltozott a világ, és benne ők is, úgyhogy jobb, ha alkalmazkodnak hozzá. Meg kell reformálni a birtokot, az unokát meg kell keresztelni, Sybiltől végleg búcsút kell venni és ki kell békülni az asszonnyal. Az utóbbival kellene kezdeni, de elég nehéz, ha Jenki nem hajlandó meghallgatni a férfit, amitől aztán a Házura szinte elbőgi magát.
Méri eztán Matyival felmegy Tomhoz, aki épp a kopasz Sybilkét ringatja, azonnal át is passzolja a gyereket a nagynéninek, akinek a vékony fehér karjai majdnem leszakadnak a csöppségtől. Erre még gyúrni kell.

da0306_14.JPG

Odalenn végre újra szól a muzsikaszó, ugyanis Szépfiú megbűvöli a régóta porosodó zongora billentyűit a többiek nagy örömére. Csupán a zongorista az, akinek feláll a szőr a hátán, amikor a vidám Thomas jóbarátként megszorongatja a nyakát.  Az inas ismét O'Briennek kezd panaszkodni, aki azonban csendre és türelemre inti a srácot, hiszen a dolgok egyenlőre úgy haladnak, ahogy az asszony eltervezte, nem kellene ilyen gyorsan elrontani.  Nemsokára Colos úgy gondolja, ideje lenne neki is valamivel bevágódnia Ájvinál, ezért megpróbálja felfrissíteni tánctudását, és Dézit kéri meg, hogy segítsen neki ebben.

da0306_15.JPG

Annuska fut át a parkon az ott őgyelgő Mériékhez a frissen kapott jó hírrel: Murrey közbenjárására Bates végre szabad! Az örömhírrel rögtön mennek a Lordhoz, az úgyis rossz kedvében van, mert a neje még mufurc és lepattintja minden közeledését, ráadásul Halszem valami családi békítőshow-ra invitálja mindkettőjüket. Más se hiányzik. Annuska híreitől persze egyből kivirul a Házura képe, még ha épp az anyjához is kell rohanjon.

da0306_16.JPG

Ethel érkezik látogatóba Mrs Patmore-hoz egy hatalmas csokor virággal, Carson papa persze azonnal a szemével likvidálná a lányt, ha tudná. Még jó, hogy nem megy neki. Dézi ismét táncórát ad a botsáskaként mozgó Colosnak, amikor Szépfiú is megjelenik és felvilágosítja a segédszakácsot, hogy az inas csupán azért tanul olyan szorgalmasan foxtrottozni, hogy imponáljon Ájvinak. Ő maga amúgy is különb táncos, mert elkapja Dézit egy fordulóra, amitől aztán a lány egyből megérti, mitől döglik itt a légy. A romantikus pillanatot aztán Carson dörgedelmes szava szakítja félbe, mégiscsak gyászidő van, nyomás mindenki a helyére, ejnye-bejnye.

da0306_17.JPG

Lordék megérkeznek Halszemhez, ahol Carson Doki is rájuk vár, hogy nagyi kérésére kiselőadást tartson a terhességi toxémia lehetséges kimeneteleiről és a kezelésekről. Szó mi szó, sehol egy táblázatokkal és grafikonokkal teletűzdelt pps prezentáció, de a Lord és legfőképp Jenki megértik, bármilyen döntés született volna azon az éjszakán, Sybilnek akkor is vége. Kampec dolores. Nagyi nagyon elégedett az orvos monológjával, mert a sírógörcsöt kapó Úrnő elfogadja a Lord ölelését. Be kell lássam, Halszem jobban csinálja a békítőshowt, amint annak idején Fridi.

Címkék: Downton Abbey
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tóparti látomás 2013.04.11. 14:33:55

Amilyen szomorúan indult ez a rész, annál vidámabban ért véget :)
Lordék is kibékültek, de hát nem könnyű elfogadni egy szerettünk váratlan halálát. Végre Bates is szabad lett, így remélem többet is fog szerepelni. Köszi a posztot, jó volt nagyon :)
süti beállítások módosítása