Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 3x01 - Valar Dohaeris

2013. április 02. 08:00 - sixx

Na aszongya, észak, hideg, Ned Stark, fattyú, farkas, Fal, Mások, király, segítő, ne már, vérfertőzés, miafasz, lelök, béna gyerek, Hodor, törpe, Joffrey, pofon, Sansa, hiszti, Arya, kardozás Daenerys, barbárok, aranykorona, Robb Stark, hadvezér, Jamie Lannister, dél, meleg, Királyvár, Robert, bor, böfögés, borzasztó, Cersei, szerelem, méreg, újkirály, gyökérség, Kisujj, kurvák, árulás, Nedd Stark rip, tragédia, Fal, zombik, csata, Jamie Lannister, fogság, Dany, Drogo, halál, tojás, sárkány, szerelmes testőr, Stannis, Renly, sok dudás egy csárda, csata, vér, törpe, újkirály, pofon, Cersei, féreg, kopasz eunuch, újkurva, Robb újcsaj, Stannis, vörös banya, fekete szellemgyerek,

Képernyőfotó 2013-04-01 - 11.35.20 AM.png

Renly, halál, Stannis, keményember, flotta, Királyvár, törpe, csata, fifika, árulás, Lannister fater, megmentés, Stannis, szaladás, vörös rébék, hit, Robb híd, átmegyek, nem mégy, fogadalom, Theon, gyökér, vaskalózok, sárkány, Dany, kínlódás, boszorkánymester, elrabol, szívás, vándorlás, csata, Renly, nagydarab testőrnő, Jamie, Brienne, szökés, Stark muter, ejnyemár, Robb, házasság, Theon, Deres, árulás, gyerekgyilkosság, leütés, Bran, menekülés Hodor, Arya, Harrenhal, szívás, bosszú, Fal, Havas Jon, szexuális frusztráció, nem tudsz te semmit, fogság, Samu, zombik. Helyszínre bontjuk a hogyvótot továbbra is.

A Falon túl

Sötétség és halálhörgés a Falon túl, így lehet spórolni a büdzsén persze, hogy nem kel CGI-zombikat és állatbőrbe öltöztetett statisztákat Izlandon a hóban egzecíroztatni. A csata kimenetele nagyjából sejthető, az első képen, amit utána látunk, Samu menekül a fagyban, taknya-nyála egybefolyik, és fél, én is be lennék szarva az összeaszott Bayer Zsolt fejű élőhalottaktól, az tuti. A hóviharban nem lát semmit, de egyszer csak beleütközik az egyik kollégába, aki a hóban ül, mintha otthon, a kertben lenne, és a nyulakat nézné, ahogy pajkosan ugrálnak a tavaszi hóban, de nem, mert az ölében van a feje, úgy meg nehéz bambán bámulni.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 11.37.59 AM.png

Samu ettől még jobban beszarik, de nem nagyon van ideje az élet mulandóságán tűnődni, mert egy zombi feltűnik a háta mögött és elkezdené aprítani, csak éppen lángra kap, mert Ser Mormont megérkezik az Éjjeli őrség életben maradt tagjaival, és a hátába állít egy fáklyát. (Note to self: a zombik ellen nem csak a fejlövés hatásos.) Samukám, kérdezi utána kedvesen, oszt a hollókat elküldted az üzenettel? Hát, azt nem, mert beszartam. Mormont nem vidám, na akkor irány vissza a Falhoz, mert ha nem érünk oda időben, akkor a tél vége előtt mindenki halott lesz. True dat.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 11.49.20 AM.png

Havas Jon, aki most éppen Ygritte és a Csontok ura foglya (utóbbit azért hívják így, mert helyes ki mellénykéje és fejvédője van csontokból) elér a Falon túli király, Mance Rayder jurtájához, de nem eseménytelenül, mert közben Jont a táborlakók kicsit meghajigálják fagyott mamutszarral, vagy amivel ilyen körökben divat nemtetszést kifejezni, illetve összetalálkozik egy óriással, aki, hát, bazinagy, mint a neve is sugallja, de ehhez mérten szégyenlős is. Ygritte rá is szól Jonra, hogy heló, ne bámuld már, mert belever a jégbe, mint egy cölöpöt. A táboron látszik, hogy idén többet költöttek a CGI-ra és a statisztákra, ez jó.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 12.25.34 PM.png

Jon a jurtában először egy vörös szakállas csávóról hiszi azt, hogy Rayder, de minket nem tud átverni a viking külsejű ember, mert noname színész, míg a háttérben ott matat Cieran Hinds is, aki meg azárt csak ismertebb arc, és perszehogy ő a Falon túli király. Ő is az éjjeli őrség tagja volt egykoron, de disszidált északra, majd egyszer biztos kiderül, miért. Vagy nem, Martinnál az ilyet nem lehet tudni. Na, fattyú, mondja kedvesen, oszt miért akarsz a vadak közé állni?

Képernyőfotó 2013-04-01 - 12.26.08 PM.png

Jon erre nem mondhatja, hogy akar a faszom, csak parancsot kaptam, hogy épüljek be, mint Stirlitz, így kitalál valami gyenge történetet, amit senki nem hisz el. Amikor már fenyegetően közel van a gyomrához egy élesnek tűnő fejsze, kiböki, hogy Casternél járva látta, hogy mi történik annak fiúgyermekeivel, mármint azt, hogy kiteszik őket a Másoknak, hadd vigyék/egyék őket, és az, hogy Mormonték ezt leszarják, az nagyon felháborította. Ja, mondja Mance, akkor tesó vagy, gyere, kapsz egy szürke állatbőr ruhát, oszt bandázunk.

Királyvár

A sorozat egyik legfrankóbb karakterével, Bronn-nal nyitunk, aki éppen azon van, hogy minél hamarabb egy kurvában legyen, de ezt a kis tervét megtórpedozza Pod, Tyrion apródja, aki megzavarja a kialakulóban lévő románcot, és viszi az érthetően ideges Bronnt a kis gazdájához. Tyrion nincs jól, egyrészt az orrát majdnem levágták az ostromban, másrészt nem Shae, a csaja ébreszti, hanem Cersei, ezt pedig tulajdonképpen az ellenségünknek sem kívánnánk. Tyrion kissé paranoiás mióta a királyi testőrség egyik tagja a csata hevében az életére tört, így egy fejszével a kezében várja a nővérét. Én, ha neki lennék, használnám is. A társalgás a szokásos mederben folyik, Cersei baszogatja Tyriont, ő meg éles nyelvvel vág vissza, ezt a beszélgetést visszaadni írásban nem nagyon lehet, a lényeg annyi, hogy Cerseit idegesíti, hogy Tyrion az apjával akar beszélni, és kicsit megfenyegeti.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 12.47.11 PM.png

Bronn álló farokkal és épp időben érkezik, Cersei két testőrét azon nyomban le is vágná, de nincs ilyen szerencsénk, mert a királynő pont a legrosszabb pillanatban rongyol ki Tyrion vackából, ami ugye korántsem nevezhető kényelmesnek vagy díszesnek. Hiába no, a tévében is pont olyan gyorsan lehet kiesni a pikszisből, mint a magyar politikai életben. Tyrion elindul a faterhez, és közben megbízza Bronnt, hogy nagyon figyeljen oda rá, mert életveszélyben van, mire a zsoldos kétszer annyi pénzt kér mint eddig - Tyrion persze azt sem tudja, mennyit fizetett neki eddig, szóval rábólint, nem mintha lenne más választása.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 12.53.03 PM.png

Tywin Lannister a Királyvár megmentője és a Király (azaz Joffrey-é, aki egy pöcsfej ugye, de ezt mindenki tudja) Segítője szerepében tetszeleg éppen, Tyrion meg ott feszeng előtte, és láthatóan szarul érzi magát. Jóhogy, az apja őt teszi felelőssé az anyja haláláért, aki belehalt a szülésbe - mintha erről szegény törpe tehetne ugye. Tyrion azt szeretné, ha megkapná a jussát, azaz a családi birtokot, Caster szikláját, amitől az apját enyhe epegörcs fogja el, lófaszt fogsz te a kurváiddal ott parádézni, azt. Tyrionnak mellesleg igaza van, hiszen Jamie (majd ha egyszer előkerül) a királyi testőrség tagjaként nem örökölhet, szóval neki jár a szajré, de Tywin inkább vágja át a saját torkát egy műanyag késsel, semminthogy ehhez asszisztáljon.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 1.17.54 PM.png

Királyvárban még két aprócska, de fontos jelenetet jegyezhetünk fel, az egyikben Shae és Sansa a kikötőben üldögél és a hajókat nézi jobb híján, (ez a westerosi Cinema City asszem) amikor megjön Kisujj és Rose, a kurva. Kisujj finoman közli Sansával, hogy Joffrey nem az a fajta kisgyerek, aki a megunt játékait csak úgy hagyja parlagon heverni, szóval jobb, ha résen lesz, mire Sansa könyörögni kezd, hogy segítsen neki, ha majd úgy hozza a sors, Rose meg közben lemeózza Shaét, és látja, hogy kolléganővel van dolga, így figyelmeztet jóindulatulag, hogy majd óvatosan Lord Baelish-sel, mert egy kígyó.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 1.18.30 PM.png

A másik jelenetben Margaery, Joffrey jövendőbelije látogat el egy árvaházba, és mutatja a plebsnek, mennyire odafigyel a sorsukra, ez jó pont, populista politikusok gyakorta fényképészkednek a nép egyszerű, koszos gyermekeivel, a királynő meg komoly veszélyt fog jelenteni Cerseire, ha egyszer Joffrey kis pöcse behatol a combjai közé. Ezt az esti vecsernye alatt Cersei is megtapasztalja, Margaery a szócsatában nem marad alul, és Joffrey-n kívül mindenki világosan tudja, hogy a nő nem a pöcsfej két vizenyős szeméért fog a Vastrón melletti sámlira kucorgni.

Sárkánykő

Ser Davos túlélte a kudarcba oppardon, görögtűzbe fulladt partraszállást, és egy sziklán aszalódik éppen sebesre, amikor meglát egy hajót, ami felveszi - isteni szerencséjére kalóz haverja az, aki ugyan neheztel rá egy kicsit, hiszen a hajói és a legénysége odavesztek a kalandban, de a betyárbecsület úgy kívánja, ne hagyja odaveszni a régi harcostársat. Stannis, mint elmeséli, a vörös rébékkel tölti a napjait, és nagyokat hallgatva siratja saját magát, ha meg ezt megunta, akkor felgyújt pár embert, hogy jobb kedve legyen. Ser Davos ennek ellenére Sárkánykőre (Dragonstone angolul, nem tom, pontos-e a fordítás) akar menni, mert önsorsrontó, és makacs ráadásul Mellisandre gigáját is átvágná, ami duplán életveszélyes. A kalóz haver vállat von, a te temetésed, gyerünk.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 1.48.42 PM.png

Stannis tényeg egy faszfej, ott ül a trónteremben, a világ legfrankóbb terepasztala mellett, és ahelyett, hogy játékkatonákkal szórakozna, vagy a vörös ribancot gyömöszölné, az ablakon át nézi a háborgó tengert és a fogát csikorgatja. Ser Davosnak sem örül, annak meg pláne nem, hogy a faszi eddigi jó szokását megtartva az igazat mondja neki, te egy fasz vagy Stannis, megtagadod az isteneket és egy boszorkánynak hiszel, pfúj. Mellisandre-t sem kell félteni, na ja, boszorkány vagyok, de ha nem ragaszkodsz ahhoz, Ser Davos, hogy itt maradjak a seggemen, miközben ti a szopórolleren csúsztatok a várfalig, na akkor most a Vastrónon ül Stannis. Az meg erre int, börtönbe Ser Davosszal, oda való. A gyökér.

Harrenhal

Robb Stark harcolni jön a várba, ami pont úgy néz ki, mintha valaki Tim Burtont kérte volna fel belsőépítésznek a legújabb Disneyland nyitóünnepségére. A várban hullahegy, lemészárolt északiak, döglegyek és belek kifordulva, dühös is mindenki, még a nyúzott embert a címerében hordó Roose Bolton is, pedig ő aztán tényleg hozzászokhatott az ilyen mókához. Gregor Clegane, az Emberhegy volt a tettes, mindeni kurvaanyázik, Robb neje meg az esztelen öldöklés miatt csóválja a fejit, de senki nem foglalkozik vele. Mivel Jamie Lannistert (kvázi) szabadon eresztette, Catelyn Stark kap egy csinosabb cellát, mert Robb most nem a fia, hanem a királya, és punktum.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 2.01.12 PM.png

A tengeren túl

Dany sárkányt ereget (szó szerint), és azt sajnálja, hogy nem nőnek elég gyorsan a kicsinyei, pedig milyen jó lenne a hátukon berepülni Westerosba és mindenkit hamuvá égetni. Ezt demonstrálandó az egyik sárkány fog egy halat, amit ügyesen feldob a levegőbe, rálihel egy tüzeset, majd megeszi. Ha Gordon Ramsay-nek szárnya lenne, pont így nézne ki, csak mondom. Danynek hadsereg kell, Ser Jorah mondja is neki erre, hogy akkor tiszta szerencse, hogy a tengeribeteg dothraki nomádok úrnője menten Astaporba ér, ahol a Makulátlanok nevű rabszolgaseregből annyi van, hogy el is adnak belőle. Rabszolga nekem nem kell, mondja Dany, akinél hisztisebb trónkövetelő csak a tesója volt, annak pedig aranyba öntötték a fejit, ugyebár.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 2.09.33 PM.png

A Makulátlanok, mint később kiderül, egy rakás kiherélt rabszolga, akiket gyerekkoruk óta úgy nevelnek, mint a janicsárokat a törökök (mínusz a herélés), se érzelem, se semmi, feltétlen hűség a halálig, kérdés és egyéb nélkül. Ez jól hangzik ugye, de Dany akadékosodik, akkor meg totál kiborul, amikor a portékát mutogató faszi, aki pont úgy néz ki, mint a szegény ember kicsit felhizlalt Ben Kingsley-je, elmeséli hogy a Makulátlanok beavatása az úgy megy, hogy elzavarják őket a piacra, ahol meg kell ölniük egy csecsemőt, amiért egy ezüstöt adnak - na nem az anyjuknak, hanem annak gazdájának.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 2.35.48 PM.png

A rabszolgakereskedő folyamatosan cinkeli Dany-t, amit a tolmácsa nem fordít, talán jobb is így, mert a "barbár nyugati kurva" biztos nem jönne le jól, és még a végén a sárkányokkal kellene a kopasz fejét összeégetni. Azt, hogy mennyire nem érdekli a Makulátlanokat a fájdalom, egy laza mellbimbólevágással érzékelteti a kufár, nagyszerű, ha ezek egyszer rászabadulnak Westerosra, a fejük fölött három kifejlett sárkánnyal, kő kövön nem marad. Dany megvenne 8000-et, egy napja van a válaszra.

Képernyőfotó 2013-04-01 - 2.33.35 PM.png

A bemutató után Dany és Ser Jorah a kikötőben kolbászol, ahol Dany meglát egy labdával játszó kislányt, és elérzékenyül, közben egy csuklyás alak jár a nyomukban, helló, ebből baj lesz. A labda, amivel a kislány játszik, és amit odagurít Dany-nek, nem is labda, hanem egy csodagömb, amiből valami skorpiószerű basz mászik elő, hogy kinyírja a Sárkányok Anyját, de szerencsére a csuklyás alak közbelép, és keresztüldöfi a férget. Mert a kislány nem is kislány, hanem egy boszorkánymester, helló! És a csávó kicsoda? Hát a Királyvárból elüldözött Ser Barristan Selmy, aki menten hűséget esküszik Dany-nek. Alakul a móka, jövő héten ugyanitt.

Minden, amit a sorozatról tudni érdemes, itt elolvasható.

A Trónok harca a comment:com-on és az Indexen:

Címkék: trónok harca
81 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andal 2013.04.02. 08:43:03

Az első két bekezdés nagyon találó lett, szvsz vmi értelmesebb áttekintést is összerakhattak volna.

Havas Jon "árulásának" a megindoklása a könyvben ütősebb volt szerintem. A sorozat-verzióban kissé logikátlannak tűnt, de ez legyen a legnagyobb probléma.

Leadfoot 2013.04.02. 09:09:35

Jó volt. Szépen végigjártuk a főbb helyszíneket, megkaptuk a helyzetjelentést, és valamennyit - de elsőre nem túl sokat - haladgatott is a cselekmény.

Mikor Robb serege vonult, egyből az jutott eszembe, sixx mennyire fog örülni, hogy végre van normális méretű látható haderő meg elég statiszta (gondolom, másik is felvetették kritikaként, hogy Robb serege eddig - látszólag - 18 emberből állt). :-))

Livius 2013.04.02. 10:01:47

@Leadfoot:
Nekem is ez jutott eszembe,hogy egész korrektül néz ki az északi sereg. Kicsit csalódott voltam, hogy az Elsők öklénél a csatát nem mutatták a zombisereggel. :(

Látta valaki azt a hírt, hogy Peter Dinklage nem vállalja már a 4. évadot? Vagy csak április 1-i tréfa lett volna?

sixx · http://comment.blog.hu 2013.04.02. 10:03:27

@Livius: hát... "The producers also noted that, in an effort to maintain continuity, Warwick Davis’ face will be digitally transposed over Mr. Dinklage’s in all future releases of Game of Thrones on DVD and Blu-Ray."

WhyCantITouchIt? 2013.04.02. 10:07:58

Hát...nem estem hasra tőle, bár ez lehet betudható annak, hogy társaságban néztem, és egyfolytában ment a pofázás mellettem.
Majd ma megnézem megint.
Viszont az biztos hogy az első szín valami iszonyat bénára sikerült a könyvhöz képest.
A 2. évad egy epic zombi vonulással ér véget, a 3. évad meg azzal kezdődik hogy rohan Sam, megbotlik egy (EGY!) hullában, majd elkapja egy utolsó senkiházi zombi, egyszer csak elkezdi marcangolni Szellem, aztán hirtelen lángra kap és hoppá ott van az egész banda, de jó....
Kicsit mérges vagyok a készítőkre, hogy ennyivel elintézték ezt az egészet.

Livius 2013.04.02. 10:39:47

@sixx:
Ok, akkor szerintem ez kamu. :) Köszi.

NPeete 2013.04.02. 10:41:50

Ha már volt ott Ben Kingsley is, nekem a végén Ser Barristanról az öreg Obi Van jutott eszembe...

Selli69 2013.04.02. 10:46:14

Én meg tegnap kapcsolgatás közben kifogtam valami Lassie-feldolgozást a tv-ben, és épp Tyrion Lannister volt látható benne, mint vándor bábjátékos, és KÉTSZER is mondta, hogy ezt meg ezt kell tenni, mert "közeleg a tél" :D

Livius 2013.04.02. 11:07:51

@Emmett Brown:
Szerintem őt kihagyták a forgatókönyvírók.
A casting listán se volt róla semmi hír.

Csigataposó 2013.04.02. 11:07:59

"Vagy nem, Martinnál az ilyet nem lehet tudni." A konyvben kiderul, a film jatekideje viszont annyival feszesebb, hogy ide szerintem nem fog beleferni.

Silent Bob 2013.04.02. 11:15:45

@NPeete: Azaz, nekem is egyből. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.02. 11:25:10

tudom, hogy nem jó helyen keresem, de tudna valaki segíteni. volt egy két részes trónok cikk az indexen, és csak az elsőt olvastam. :D

Amiben olyan asztalnál ülnek körkérdésekkel a sok újságíró.

Valami bunkó kérdezett a magánéletről, holott nem illett. Nah a második rész volt már??
És valakinek linkje??

Mert nem emlékszem a cikk címére. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.02. 11:29:10

@Selli69: köszi, a cikket nem mertem elolvasni, nehogy spoilerbe fussak. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.02. 11:30:43

@Selli69: ez az első rész,én meg a másodikat kerestem. :)

Megtalállak 2013.04.02. 11:33:05

Kicsit felületes a hogyvolt.Pl. Davos kalóz barátja nem egyezik bele nagyon könnyen, hogy elvigye Sárkénykőre (igen, a fordítás helyes; a Hagymalovag megpróbálja megölni a vöröst, mielőtt börtönbe rakják.Szerintem azért ezek valamennyire fontos dolgok.Ja, és Casterly Rock-ot a könyvekben Kaszter-hegynek fordítják, ha esetleg ez az elnevezés jobban tetszik.
Egyébként tetszett!

XocoLatte 2013.04.02. 11:34:01

Csak nekem tűnt fel, hogy Ygritte a Jon-nal mászkálás végére szépen kisminkelte magát és már tök jól nézett ki (néhány nappal korábban még enyhén szólva koszos és büdös lehetett ugyebár)?

sixx · http://comment.blog.hu 2013.04.02. 11:41:18

@JoeYi: mi a büdös faszomért kell spoilerezni???

XocoLatte 2013.04.02. 11:42:39

@doggfather: Jelzem, nekem is tetszik, nah...

JoeYi 2013.04.02. 11:43:40

@sixx: bocs, a filmet még nem láttam, csak a leírásodat olvastam és ez a dolog a könyvben már az első rabszolgabemutató előtt kiderül. Gondoltam a film simán elsiklik e fölött

Gandalf Garaboncias 2013.04.02. 11:58:43

A Casterly Rock régebben valóban Kaszter-hegynek volt fordítva, de az új kiadásokban már Casterly-hegy a hivatalos magyar neve. Vagy röviden: a Szikla.

XocoLatte 2013.04.02. 12:32:14

@doggfather: nemnem, Ygritte-lányt csípom, vagyis inkább dugnám, de előtte megcsipáznám szőrmék nélkül is -- remélem, lesz még rá esélyünk a harmadik évadban... A fenék-technikája elég meggyőző volt, amikor korábban "melegedni" próbált Snow-val.

Selli69 2013.04.02. 12:57:20

@doggfather: Azt én is.... :-( azóta is.

Leadfoot 2013.04.02. 13:26:21

Debil no. 1: Ser Davos. Fél órán keresztül okítják, hogy aki beszól a vörös ribire, az alá rögtön odarakják a Zippót. Erre odamegy, és nemhogy beszül, de megpróbálja megszurkálni.

Debil no. 2: Targaryenék Daenerys nevű leánya, aki sajnálja a legyilkolt csecsemőket meg a levágott mellbimbójú spártaiakat (akarom mondani, Makulátlanokat), de azzal fenyegetőzik, hogy városokat éget föl sárkányilag - és minden bizonnyal meg is tenné.

Leadfoot 2013.04.02. 13:27:46

@XocoLatte: +1 De azért Margaery meg Bronn kurvája is kitesznek magukért. :-))

Felagund 2013.04.02. 13:31:36

@Leadfoot: Jóóó, de az mááááás, azok gonosz bácsik :D

Leadfoot 2013.04.02. 13:46:11

@Emmett Brown: No igen, Davoson ráadásul a rőt ringyó át is lát, tul.képp addig cukkolta, emlegette az elevenen égő legénységét, hogy kikényszerítette a hiriget.

Danny-n meg nem lepődtem meg, de szegénykém most már tényleg fullba' nyomja a kretént. A lovas népek ráadásul összehányták a hajóját is. :-)

Silent Bob 2013.04.02. 13:57:46

@Emmett Brown: Mondjuk elég béna is volt. Ha nem a feje fölött másfél méterrel indítja a szúrást, simán megbökhette volna.

Silent Bob 2013.04.02. 14:23:02

@Emmett Brown: Aha. Ettől függetlenül elég vicces volt a mozdulat. :D

Silent Bob 2013.04.02. 14:26:09

@Emmett Brown: Ezt most azért mondod, mert vágod a könyvet, vagy valamiről lemaradtam? :)

benoke77 2013.04.02. 14:29:51

@sixx: "Samu menekül a fagyban, taknya-nyála egybefolyik, és fél, én is be lennék szarva az összeaszott Bayer Zsolt fejű élőhalottaktól, az tuti."

Azt gondoltam, az utolsó hely a hogyvolt lesz ahol bayerzsótizásba futok, de tévedtem. Kár.

Tájfájter 2013.04.02. 14:43:10

Nem volt rossz nyitány... amit én hiányoltam az Arya és Bran sorsa, róluk semmi nem volt ebben a részben.

A Dany-s jelenetnél vártam még, hogy benne lesz-e a csattanó (sőt, kettő is), de azt második részre tartogatták, helyette az előző évadból kihagyott Selmy-t erőszakolták ide be...

De ahogy fentebb írtam nem rossz kezdés, csak lenne már megint hétfő :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.02. 14:43:38

@XocoLatte: nem hiszem, hogy sokat vetkőzne abban a hóban, fagyban.

@Leadfoot: "de azzal fenyegetőzik, hogy városokat éget föl sárkányilag " Ezen konkrétan besírtam akkora duma. :D:D:D

Leadfoot 2013.04.02. 14:52:59

@Tájfájter: Meg a bájgúnár királyölő és a rá vigyázó fapina se jelentek meg. Pedig mendegélnek már egy ideje Királyvár felé (tudom, hogy nagy út, de mások/máskor meg két nap alatt megjárják).

fran7 2013.04.02. 16:03:24

@benoke77: Akkor te nem nagyon jártál a hogyvoltok sixx uralta területén, easteroson.;)
Maergaryben az az érdekes nekem, hogy az ember szinte elhiszi, hogy ilyen kedves. Miközben ilyet a történet alapján roppant nehéz elképzelni bárkiről, akinek politikai céljai is vannak.

Krogshöj 2013.04.02. 16:07:21

Liam Cunningham amikor megszólalt a sziklán, tényleg olyan volt, mint aki hetek óta nem beszélt. Szokás szerint Charles Dance és Dinklage is jó volt. Amikor az öreg visszaszól, hogy még valami, a következő kurvádat felakasztom, Tyrion meg sarkon fordul, az zseniális momentum.

Leadfoot 2013.04.02. 16:12:45

@Krogshöj: Valóban, ennek a kettőnek a közös jeleneteire nincs is jó szó, annyira faszák.

fran7 2013.04.02. 16:35:32

@Krogshöj: Abból a beszélgetésből nekem az jött le, hogy Tywinnek igaza van, minden Tyrion féle hadicsel ellenére. S nem elsősorban azt utálja a fiában, hogy megölte az anyját, hanem azt amivé lett. (Mondjuk, kicsit hiányzik az, hogy Tyrion orrából csonk legyen, de hát egy sorozatért csak nem csinálnak ilyet.)

kerikak 2013.04.02. 16:39:16

@Tájfájter: vannak könyvek melyekből 1-2 szereplő teljesen hiányzik, ez egy (szerintem) irtó idegesítő szokása az írónak, már nem emlékszem melyik könyvből ki hiányzik pontosan de könnyen előfordulhat hogy Aryát ebben az évadban egyáltalán nem látjuk csak a következőben

Krogshöj 2013.04.02. 16:43:49

@fran7: Én nagyon utáltam Tywint, amikor ezt a jelenetet olvastam (persze Tyrion szemszögéből), és alapvetően most sem volt változott a véleményem. Kicsit képmutató, hogy a fiának azt mondja, csak a színészek várnak tapsikolást a teljesítményükért, de ő azért lóháton vonul a trónterembe, hogy a Város Megmentőjeként nyalják körbe. És persze más szempontból is képmutató, de ezt hagyjuk. Alapvetően Tywin Lannister apaként csődöt mondott, és szerintem ezt vetíti ki. Már ha van értelme kitalált szereplőket pszichoanalizálni... :)

Gattopardo 2013.04.02. 16:56:39

sztem aki nem nyalta még be az öt kötetet, az megérdemli hogy (számára) spoiler(nek tűnő) dolgokat kapjon az arcába:)

fran7 2013.04.02. 16:59:27

@Krogshöj: A könyvet olvasva én is Tyrionnak adtam igazat. De itt kicsit másképp láttam a dolgokat. Tywin problémája az, hogy pont elért a Lannister család odáig, hogy teljes mértékben átvegye a Hét királyság irányítását. erre van egy Jaime nevű fia, akit jobb híján beadnak a Királyi Testőrségbe, Cersei, aki szeretne uralkodni, de már magán sem tud. Meg egy "törpe", akit igazán komolyan senki nem tud venni és bordélyházak lelkes látogatója. Nem király alapanyag egyik sem. De még egy kisebb királyság vezetésére sem alkalmasak. Pszichoanalízist könnyebb kitalált embereken végezni, mert ott nem tudsz bajt csinálni. Mint például József Attila kezelője csinált, anno.

Gattopardo 2013.04.02. 17:06:41

@fran7: Tywin kb. mint I. Edward a Rettenthetetlenben, csak itt nem homár lett a fia, hanem törpe.Az egója mindenestre egyformán bírja el mindkét karakternek.

Indriq 2013.04.02. 17:19:09

Szerintem Tywin számító, mindent a hatalom megszerzése érdekébe állít, és Tyriont veszélyforrásnak tekinti, hiszen tudja, hogy van esze. Persze szerintem is hülyén csinálta, így legalább végleg maga ellen fordította.
Amúgy ez a rész inkább ilyen helyzetjelentés volt, hogy tudjuk ki hol tart.

cz80 2013.04.02. 17:29:00

Jó rész volt, csak nem értem, hogy minek változtatnak értelmetlenül a könyvön. Néha persze ki kell hagyni részeket, az rendben van, de amire én most gondolok, az Havas magyarázata, hogy miért akar átállni. Sokkal faszábban megindokolta a könyvben, teljesen értelmetlennek látom, hogy a filmben alapvetően mást mondott. Jelentősége se hiszem, hogy nagyon lesz, szóval ez egy önkényes változtatás volt.

fran7 2013.04.02. 17:35:41

@Indriq: Egy politikus számító? Ez a természetes, nem? Másrészt Tywin kicsit Ceasar, akinek Brutus a fia, de legalább Augustusba mozgolódott valami. Másrészt kicsit Martell Károly az öreg, aki elintézné a fiának a királyságot. Csak ilyeneknek minek?

sixx · http://comment.blog.hu 2013.04.02. 17:48:39

@Gattopardo: szerintem meg nem, és itt én vagyok a bloggazda.

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2013.04.02. 18:24:06

Harrenhal résznél azért Qyburn egy rövid említést megérdemelne, kedves ember lesz belőle :-)
Tywin sajnos nem akarja elfogadni Tyrion tehetségét, pedig gyermekei között a legjobb örököse lenne.
Régen volt, de a könyvben Sam elküldte az üzenetet!
Belwas viszont hiányozni fog.

sixx · http://comment.blog.hu 2013.04.02. 18:46:06

@Hkacsa: nem spoilerezik, nem érdekel, hogy olvasta a könyvet, ITT NEM SPOILEREZIK.

nadivereb 2013.04.02. 19:53:13

Missandeinek jót tett, hogy a könyvhöz képest öregítettek rajta egy 7-8 évet. :D

Llew 2013.04.02. 20:35:11

Jó volt.
"Ha Gordon Ramsay-nek szárnya lenne, pont így nézne ki, csak mondom." LOL

Megjegyzés:
sixx valami magyar wikis oldalt így a harmadik évad táján lassan elmenthetnél könyvjelzőbe a magyar nevek miatt, hogy a falon túli Caster és a Lannister székhely összemosásával ne keverd még jobban meg a nevekkel így is bajban lévő egyszeri nézőket

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.04.02. 20:46:58

Lord Tywint a 2. évadban kicsit átgyúrták, és kedvelhetőbbé tették. (lásd Arya jelenetek).
Dany nem olyan hisztis picsa, mert azért mégis csak átkelt étlen-szomjan egy sivatagon a bandájával. Egyelőre még nem jó stratéga, mert nem nőtt még fel a feladathoz.
Gordon Ramsey hasonlatot nem tartom szerencsésnek, ő a nézettség érdekében ok nélkül aláz porig mindenkit, a sárkányok csak a táplálkozásuk miatt égetnek. Sütnek.

Anak 2013.04.02. 22:48:08

Valaki elárulná, hogy az epizód címe - Valar Dohaeris - mire akar utalni? Én nem jöttem rá. Szigorúan spoiler mentesen.
Igen, nem olvastam a könyveket és nem is fogom.

Meth, Not even once 2013.04.02. 23:52:31

@Anak: Ugye az előző évad utolsó része Valar Morghulis volt. Ez ugye azt jelenti, hogy mindenkinek meg kell halni. És ugye abban a részben Jaquen mondja ezt a kifejezést Aryanak.
Erre a kifejezésre a tradicionális válasz az hogy Valar Dohaeris, azaz mindenkinek szolgálnia kell. Ez egyfajta folyamatosságot a részcímeknek, hogy ezek egymás után jönnek, másrészt a szolgálat jelentheti Ser Barristan-t is, hogy ő úgy érezte neki szolgálnia kell Danyt.

Felagund 2013.04.03. 01:02:54

@kerikak: Ez szerencsére olyannyira nem igaz, hogy a következő részben Aryának több jelenése is lesz ;)

Amúgy nem egészen értem a kijelentés miértjét, a készítők éppenséggel arra gyúrnak, hogy minél _többet_ tudják mutatni a (hosszasan felépített) karaktereket... Ha csak pusztán a könyveket veszik alakul, Jaime egy percet nem szerepelt volna a második évadban, vagy mondjuk Theon ebben a mostaniban ;)

beacska 2013.04.03. 08:53:53

úgy látom, csak én gondolom azt, hogy ez a rész egy nagy szar volt. Mint ahogy a 2. évad is összglobál. Jól nekifutottak, nagyot dobbantottak, és léptek egy közepeset.
A Hogyanhúzzunkle-minnéltöbbbőrt-a-felkapotttémáról tipikus esete.
A Sárkányok táncát olvasom. Kb. így nézhetnek ki a forgatókönyvek: ugrál a helyszínek, a millió szereplő közt, felvázolva az eseményeket. Ilyen volt ez a rész is. SEMMI nem történt benne. Nulla. Nuku. Idő és pénzpazarlás.

redwolf 2013.04.03. 11:37:08

Sajnos egy ilyen rövid játékidőbe nem fér bele minden. Talán a megoldás az lenne, ha már kész minden epizód a 3. évadból, adják le egyszerre. Kibírtam volna, annyira vártam. Különben nehéz úgy hozzászólni, hogy az ember ne bökjön ki valamit, főleg, ha olvasta a könyve(ke)t. Az, hogy mi maradt ki, a forgatókönyvírókon múlik, és úgy tudom, Martin rendesen benne van. Az elégedetlenkedőknek mondom, akárhogyis, ez egy nagyon sikeres sorozata az HBO-nak, sokan nézik, szeretik. Az ide beírók is ezek közé tartoznak, avagy mégsenem?.

Eruka 2013.04.03. 12:54:35

@VicGilson: a meglepő részeken akkor is meg lehet lepődni, mikor olvasod őket... ;-)))) (sőőőőt, talán kicsit jobban is).

@beacska: nem, beacska, én is úgy gondolom. harmatgyenge :( Pedig a 3. könyv nagyon jó, remélem, hogy a sorozat készítői is kihozzák belőle a maximumot.
Én leginkább Dannytől vagyok kiborulva, de azóta, hogy Drogó nélkül, a gyíkjaival fenyegetőzik, akik egyelőre max halgrillezésre jók...Nagyon béna karaktert csináltak belőle! Sztem ő a könyvben sokkal fajsúlyosabb, és jobb.

Dinklage, Headey és Dance viszok a hátukon...nélkülük likas garast nem érne a sorozat (akkor inkább a könyvet kínlódom végig...)

persze nyilván ezzel egyedül vagyok :)

a HV-t meg köszi, sixx, a szokásos pazar iromány :D

Eruka 2013.04.03. 12:57:34

@Gattopardo: meglehetősen érdekes hozzáállás....nagyon idevaló! bráááávó!

beacska 2013.04.03. 12:59:22

@redwolf: Én nézem, és végülis szeretem is, de vhogy állandósult bennem a hiányérzet. A fiam pl. nem olvasta, és bizony gyakran van, hogy nem ért vmit, mintha kimaradt volna egy láncszem a logikából...én többnyire azt mondom neki: "majd meglátod", de gyakran nem látja meg..
és még én sem értek olyan apró változtatásokat, hogy pl.: azok a nyavalyás varjak el lettek küldve (asszem 3), és itt mégis le van szegény Sam cseszve, és ő érzi szarul magát, pedig éppen fordítva kéne...Persze, értem én, hogy ne akadékoskodjak, de a könyvben ÉPPEN az a lényeg, hogy szegény dagi gyerek végre hasznosnak érezheti magát vhol....

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.04.03. 13:22:09

"egzecíroztatni" Én ezt mindig úgy tudtam hogy egrecíroztatni.

Tájfájter 2013.04.03. 13:31:08

Nekem azért tetszik a sorozat a könyv mellett, mert behozza más karakterek nézőpontjait is.
Tywin, Varys, Kisujj, Robb, Jaime, Robert király, Cersei történéseiről a könyvekben (1-2 évad főleg) csak másoktól vagy érintőlegesen értesülünk.
KÖnyvben nem szerepelt Robert és Cersei magán párbeszéde (első évad) és Tywin karaktere is jobban be lett mutatva Arya által, még ha a könyvben nem is úgy történtek az események.

Olyan ez, mintha ismernél egy mondát a könyv alapján, és most valaki ugyanazt mesélné csak kicsit más szemszögekből.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.04.03. 14:18:01

@Megtalállak: "Casterly Rock-ot a könyvekben Kaszter-hegynek fordítják"
Úgy emlékszem az utolsó kötetben már Casterly-hegy, elvégre ez egy (kihalt) családnév.

Harald Blåtand 2013.04.03. 14:54:39

@fran7: Ööö, tudom hogy a könyvben is általában szuperlatívuszokban beszélnek Tywin politikusi-hadvezéri kvalitásairól, de szvsz ezt is Syrio Forel macskás tanácsa mentén érdemes nézni: akik így beszélnek róla, azok rendszerint érzelmileg borzasztóan elfogultak vele, és az árnyékában nőttek fel (az öccse, a húga, a lánya). Valójában mi utal rá, hogy ő akkora nagy hadvezér és államférfi lenne? Talán az lehetett fiatalon, még a castamere-i esők meg az első Segítői szolgálata alatt, de mostanra csak egy keménykezű, de öregedő oligarcha, akinek minden stratégiai terve kudarcot vallott, a végén még Edmure Tully is legyőzte. A háborúját a Tyrellek csatlakozása mentette meg. Persze kemény ember, ravasz és okos, de néha a Lannisterek hajlamosak elhinni a saját propagandájukat (ahogy a többi ház is a sajátját).

Krogshöj 2013.04.03. 15:55:09

@Anak: a mondat azt jelenti valyriai nyelven, hogy mindenkinek szolgálnia kell (all men must serve). Sam nem tudta ellátni a kötelességét, Jon és Barristan új urat szolgál, Tyrion jutalmat kér a városnak tett szolgálatáért, a harrenhali északi foglyok pedig az életükkel fizettek, amiért királyukat szolgálták.

XocoLatte 2013.04.03. 16:54:32

A zombisereggel való ütközet jó olcsó büdzséjűre sikeredett... és annyira azért nem egyértelmű, mi is történt, hiába a szétkaszabolt fejű Crow-sereg maradványának hirtelen feltűnése. A "csatajelenet" végén angolul elhangzik ugyanis a 'Retreat' parancskiáltás, ami neméppen a zombik visszavonulására utal. Vagy valamit rosszul hallottam (a fekete képet egész jól láttam)?

XocoLatte 2013.04.03. 16:58:14

Cersei még mindig extra jól néz ki (sunáznám kategória), édes, ahogyan parázik, hogy Tyrion beköpi az apjuknak a Jamie-vel folytatott bűnös és produktív viszonyukat... Amit tényleg, miért nem tesz meg Tyrion? Mi a fenéért tűri, hogy az apja gyakorlatice kitagadja?

Bubba Rogowski 2013.04.03. 18:59:35

Ugyehogy ugye Bronn igazi kúl srác, bírom én is.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.04.03. 20:06:03

Van spoiler a kommentekben? Mert akkor nem olvasom el. Köszi.

Bubba Rogowski 2013.04.03. 20:23:27

@Csehszlovák Kém: Sixxnél, viccelsz? Mindet kivágta a 'csába.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.04.04. 02:14:05

Mivel egy évet vártam a nyitó részre, természetesen minden pillanatát élveztem!

A kommentek színvonala erősen esett, kár. Az első évad hv-jai után mindig izzott a hangulat!

beacska 2013.04.04. 14:52:22

@Csehszlovák Kém: valószínűleg, ha majd történik is vmi a részben, akkor itt is izzani fog. De egyenlőre....

Bicepsz Elek 2014.08.30. 16:16:59

Ahogy utana neztem kisporoltak a csatajelenetet(nightswach vs. whitewalkers. , aminek a vegere 300 nightwatchbol 40 maradt eletben.

Bicepsz Elek 2014.08.30. 16:18:13

@XocoLatte: jaja. Latom neked is feltunt.
süti beállítások módosítása