Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 3x04 - Do Shapeshifters Dream of Electric Sheep?

2013. április 02. 13:00 - Tipca

Az eddigi mintát követve ezúttal egy evilági epizódot kapunk. Bolivia és Peter együtt vacsiznak, és azt játsszák, hogy egy pillantással próbálják kitalálni az emberek teljes hátterét. Közben Peter finoman elhinti, hogy ő már szívesen bezavarná a macit a málnásba, most hogy már hivatalosan is egy párt alkotnak, amitől Bolivia kicsit kétségbeesik, de csak titokban. Ezalatt egy bizonyos Van Horn szenátort, Broyles egy régi barátját autóbaleset éri, és kórházba szállítják, de valami nagyon nem stimmel az öreggel, se pulzusa, se vérnyomása, de vígan szuszog.

01_puff.jpg

Broyles épp bevetné tekintélyét, hogy infókat kapjon a szenátor állapotáról, mikor lövöldözés tör ki. Newton nem jut messzire a szenátor testével, mert a Nagyfőnök akcióba lendül, így aztán fogja magát, szemen lövi Van Hornt, aztán angolosan távozik, mintha Batman tenné. Broyles rémülten szalad oda a barátja holttestéhez, aztán koppan kicsit az álla, mikor meglátja, hogy az öreg szeméből higany folyik, ergo egy alakváltó volt.

02_nadrag.jpg

Pont jókor érkezik az ügy, valamint Nina és Peter, Walter ugyanis az újdonsült vállalatának legnagyobb elméinek tart ösztönző előadást, és már épp a gatyáját akarná letolni. Broyles nagyon elszánt, mindenáron eredményt akar. Van Horn szenátor a barátja volt, ráadásul tudni kéne, miért vette át egy alakváltó a helyét, és ha neki átvették, vajon még ki nem önmaga a felsőbb körökben. Azonnali vérvizsgálatot kér minden fejestől, addig Walter nekiáll szétszedni Van Horn-bot agyát. Peter egy csomag (egy-két-há!) Red Vines-szal állít be segíteni, hiszen az mi a francra ne lenne jó, majd előáll a farbával: mi lenne, ha Walter rebootolná az alakváltó agyát?

03_redwines.jpg

Bolivia felhívja a sebeit ápolgató Newtont, hogy mi a helyzet Van Hornnal. A szenátor az egyik legrégebbi ügynök volt, és természetesen Boliviáról is tud, hiszen tőle származtak az indók az igazi Oliviáról és a Fringe csapatról. Bolivia pattog kicsit, Newton viszont gyorsan lehűti, mikor megemlíti, hogy külső szemlélőként az jön le, hogy Peter érzi, hogy nincs valami rendben Oliviával, majd megpedzegeti, hogy Bolivia nem elég elkötelezett az ügy érdekében, ezért el fog bukni. Telefonálás után Bolivia meglátogatja a srácokat a hullaházban, akik kitörő örömhírrel fogadják: úgy tűnik az alakváltó mégsem halt meg. Bolivia is majd kicsattan a boldogságtól.

04_ajjaj.jpg

Míg Astrid és Walter az új csudilaborban kutakodnak a Massive Dynamicnél, Peter és Livvie felforgatják Van Horn irodáját, hátha találnak valami árulkodó nyomot. Bolivia közben gyorsan leadja a drótot Newtonnak az életjeleket mutató alakváltóról, aztán majd szívinfarktust kap, mikor Peter talál egy csomó aktát Oliviáról, meg a Fringe csapat minden tagjáról és eddigi ügyéről. Newton meglátogatja egy másik alakváltó pajtását, aki immár öt éve él egy boldog családapa álcájában, és láthatóan nincs elragadtatva az ötlettől, hogy új személyazonosságot felvéve kéne eltüntetnie Van Horn testét az MD épületéből. Walter is valami ilyesmire utalgat, mikor azt magyarázza a többieknek, hogy mivel Van Horn érzelmeket tettetett az állítólagos felesége iránt, valódi érzelmek alakultak ki, s ezért van rá esély, hogy az asszony bevonásával ki lehetne nyerni az adatokat az alakváltóból. Bolivia persze rögtön megvétózná az ötletet, de Broyles gyorsan elhessegeti, és már tárcsázza is Patricia Van Hornt.

05_observer.jpg

Alakváltó apu akcióra készül, fogja a stukkert és az arcátalakító kütyüt, de mielőtt elindulna dolgozni (egyébként rendőr), benéz az álfiához. Az ébren forgolódik, szörny van az ágya alatt. Apu elmagyarázza, hogy nem minden szörny rossz, némelyik kedves, tiszta szívű, és egy nap még a fiú legjobb barátja is lehet. De nekem te vagy a legjobb barátom, mondja a gyerek, amire csak egy keserű „így van” a válasz. Indulás előtt a gyerek még az „apja” szavát veszi, hogy majd benéz hozzá, ha hazaér melóból. Megjön Van Hornné, és kicsit vonakodva bár, de elszántan beszél állítólagos férjurához. Mikor végre áttörik benne a gát, és már-már tényleg a férjeként néz rá, nem gépként, és kicsit személyesebb hangnemet üt meg, lesz is hatása. Agyi aktivitás mutatkozik a gerinc alsó táján, majd a szenátor holtteste kinyitja a szemét, és néhány számot és nevet ismétel. Mrs. Van Horn azonban lehűti a lelkesedést, a számok és a helynevek a közelgő házassági évfordulójukra utalnak, és a hoteleket, ahol meg akartak szállni. Bolivia közben sms-t kap, ezért gyorsan kiüríti a labort, hogy Newton embere kihozhassa a testet.

06_lemez.jpg

Walterék addig elmennek kajálni, ám csak a büféig jutnak, mikor is egy dinoszauruszokról folytatott csevej kellős közepén Walter amolyan House-osan egyszer csak elhallgat, majd elrohan. De előtte még figyelmezteti Astridot, nehogy megegye az ő pudingját. A liftben pont alakváltó apuval fut össze, és elkezdi neki ecsetelni, hogy a sztegoszaurusznak a gerince hátsó táján is volt egy agya, épp ahol a szenátornál is agyi aktivitást jelzett a gép. Apu titokban kicsúsztatja zsebéből az alaformáló készüléket, de vagy kedve, vagy ideje nincs, mert az adott emeleten még ketten szállnak ki a liftből. Walter továbbmegy a laborba, az alakváltót pedig megállítja az őr az előtérben. Peter eközben arról beszél Boliviával, hogyhogy Mrs. Van Horn nem vette észre, hogy a férje nem az, aki volt. De persze, teszi hozzá, lehet észrevette, csak mindig talált valami kifogást a változásokra, pont ahogy ő is csinálja vele, Oliviával. Bolivia arcáról lefagy a mosoly, pláne mikor Peter kifejti, hogy rengeteg apróságban változott, mióta visszajöttek a másik oldalról, de nem sokáig jutnak a témában, mert befut Astrid egyedül, Peter pedig felpattan, hogy megkeresse az apját.

07_apu.jpg

Walter már fel is vagdalta Van Hornt, és épp könyékig eltűnne a hátában, mikor besétál apu stukkerral a kézben, és elzavarja onnan az öreget. Ő maga szedi ki a szenátor gerincéből az adattárolót, ám nem számít rá, hogy Walter lekap valami szerszámot a műtőasztalról, és jól hason szúrja vele. Fejjel nekipenderíti az öreget a falnak, majd távozik. Épp akkor ér le a lifttel, mikor Peter és Bolivia beszállnának. Peternek feltűnik a higanyos vér a lift gombjain, de már későn, az ajtó becsukódott. Bolivia kiszáll a másodikon, hogy „elkapja” az alakváltót, de csak téblábol kicsit a liftajtó előtt, meg lejátszik egy parti passziánszt, aztán szomorú fejjel Peter után kullog, sajnos elfutott a gazember. Walter él, csak egy kicsit beütötte a buksiját, így Peter is a tettek mezejére lép, és gyorsan lekéri a biztonsági kamerák adatait, hátha azonosíthatják az alakváltót, mielőtt alakot váltana.

08_sad.jpg

Aput közben otthon várja Newton, majd miután apu átadja neki az adattárolót, közli, hogy a családja miatt nem kell aggódnia, már elintézte. Apu persze kiakad, és Newton végre megérti, miért hezitált annyira, mikor a megbízatást kapta. Ennyi elég infó is, fejbe lövi aput, és épp sikerül betuszkolnia a csomagtartóba, mikor befut Peter és Bolivia. Fogócska kezdődik, melynek végén Newton autója összetörik. Peter telefonál, addig Bolivia odarohan ellenőrizni, mi a helyzet. Még él, szól hátra Peternek, miközben átkutatja Newton minden zsebét az adattárolóért. Végül megtalálja, Newton is felébred, de nem szól semmit. Nincs meg a lemez, jelenti Bolivia Peternek, de majd megtalálják, miután őrizetbe vették Newtont.

09_oto.jpg

A börtönben Bolivia kis apróságot visz Newtonnak, egy kis fémlapot. Newton átveszi, majd közli, hogy nehezen fog nélküle boldogulni Bolivia, aztán Lecter-elemzésnek veti alá FBI-ügynökünket. Szerintem remekül adja a hideg, semmivel sem törődő ügynököt, de elalvás előtt elárulják az érzelmei, kétségbe vonja saját tisztességét és becsületét, és ez lesz a veszte. Bolivia csak mosolyog, de ahogy sarkon fordul, és egyre távolabb kerül a cellától, a mosoly egyre kényszeredettebb lesz. Míg Newton a szájába veszi a kis lapot és kisüti vele a saját agyát, addig Bolivia a következő szintre lép, és hogy bizonyítsa Peternek – és első sorban magának – az elszántságát, lefekszik a férfival.

10_newton.jpg

Érdekességek:

- Az előző részben Milo a Patricia hotelben szállt meg, és a felüljárós jelenet hátterében lehetett látni egy Van Horn nevű kocsmát.

- A második évad Earthling című epizódjában már említették Van Horn szenátort, mint Broyles egy nagyon jó barátját, de furcsamód akkor még Dennis volt a neve, nem James. Ráadásul az aktában, amit Newton átad apunak a szenátorról, a feleség nevének Dorothy van feltüntetve, nem Patricia, mint az az epizód során volt.

- Az epizód címe Philip K. Dick Do androids dream of electric sheep? regénycímének elferdítése. Ebből a könyvből készült a Szárnyas fejvadász című film. Mindkettőben érzelmeket mutató mesterséges emberekről volt szó.

- A szimbólumok jelentése SHIFT, ami egyaránt jelent VÁLTOZÁST, ami az alakváltók elemberesedésére utalhat, valamint CSERÉT, ami szimplán csak az alakváltókra.

Címkék: rejtély fringe
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása