Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Zöld íjász (Arrow) 1x09 - Az utolsó pillanat

2013. március 25. 17:00 - Kham

Egy ellenszenves, kopasz ember telefonál ellenszenves hangon. Régi ismerős, Adam Hunt, akit hősünk az első részben leakasztott negyvenmillióval. Azóta láthatólag engedett a komfortfokozaton, hamarosan még rosszabb helyre költözik, betoppan az albérletbe Íjász barátunk és szó nélkül szíven lövi három nyílvesszővel. Lehet, hogy mégsem Olivér követte el a szörnyűséget, éppen az alagsorban edzenek Diggle testőrrel. Bicskáznak, de olyan gyorsan, amilyet nem láttam a Dózsaváros óta. Az első vér után a testőr kimenőt kér, közelednek a karácsonyi ünnepek, Télapóhoz viszi unokaöccsét. Olivér nem vette észre a dátumot, Lian-Yu szigetén nem volt se Karácsony, se Busójárás, partizánkodni kellett mindennap. Bezzeg régen, milyen szép volt az ünnep. Queen apu karácsonyi bulit rendezett, fenyőfát állított minden szobába, biztosan utálta, aki porszívózott helyettük, viszont minden helyiséget betöltött a fenyőillat.

arrow9_1.png

Olivért hazaérve sem kattan le a témáról, húgát zaklatja a karácsonyi készülődés hiányával. Thea szerint, csak egy biztos, nyalókaevő verseny nem lesz, tavalyelőtt cukormentes életmódra váltottak. A Queen család éppen fogadás-vacsorát tart, remélem kiderül, hogy a gazdag népek is gyorsan eszik-e chipset egymás elől. Prominens a vendégsereg, ott ül a rendőrfőnök és Malcom Merlyn is, a Globális Összeesküvéstől. A Csuklyás Igazságosztóról folyik a szó, Olivér szerint jobb becenév kellene az illetőnek. Idősebb Merlyn a Zöld Íjász nevet javasolja és hunyorog, mintha sejtene valamit. Sajnos, a vendégség nem tart a chips megérkeztéig, a rendőrfőnökhöz futár érkezik, a Csuklyás megint gyilkolt. A híren az Igazi Csuklyás annyira meglepődik, hogy még egy irodafingnyi időt sem vár ki taktikából, a főzsaru után azonnal távozik. Malcom pislogását,  még a gonosz varangyos béka király is megirigyelhetné.

arrow9_2.png

Lance nyomozót nem lehet átverni, sem a fekete nyilak, sem a zsarolás utáni ölés nem vall a Zöld Íjászra, valaki lemásolta a nyilas módszert. Az álcásra sminkelt Olivér elégedetten hallgatja az okfejtést a tetthely falain kívül. Hamarosan a Nyiladékban tanakodik Diggle testőrrel az elkövető személyén. Sűrűn álltak ki a lövedékek a kopasz szívéből, szóval profi íjász volt az illető. Az igazi íjász nem a fűzfáról nyesi a vesszőt, talán le lehetne nyomozni az egyedi lövedéket, ha szereznének egyet. Az viszont nincs, Olivér bajban van, felhívja a rendőrséget, mint bárki más. Így telefonál egy igazi úriember, Lance nyomozó sárga borítékot kap, benne egy vadonat új telefonnal, amihez még ingyen képregénybasszus api is jár. A vonal Olivér hangját torzítja, bejelentkezik, mint Igazi Csuklyás, becsszó’ nem öli a népet és el akarja kapni az imposztort. Szüksége lenne egy egyedi vesszőre, itt a barlangban sokkal jobb a felszerelés, mint a kerületi őrsön a nagyítóüveg. Ha esetleg akadna egy kóbor bizonyíték, akkor az egyes gyorshívón eléri a közeg.

Amíg a hatóság átgondolja, Olivér tovább zizeg a Karácsonyi Bulin, addig gyötri Thea-t, míg végül a lány kiböki, hogy a Jacht-süllyedés évében a gyász miatt elmaradt az ünneplés. Aztán megmaradt a szokás, mint Keith Richardsnál. Olivért elönti a hangulat, összegyűjti a szűk családot a palotában, hogy bejelentse, idén újra együtt vannak, újra lesz a Karácsony. Megszervezi a Bulit is és megígéri mától Szentestéig rendes fiú-mostoha-tesó lesz. Az öregek lelkesek, Thea kedve mérsékelt, mint testmagasság a Svájci Gárdánál, „Ennél, még Lian-Yu szigetén is jobb lehetett.” gondolja. Nem volt az, csuklyásvillám tekeri vissza a dátumot az első szigeti karácsonyozásra.

arrow9_3.png

Olivér már igen bekoszolódott és szomjan halt Yoda barlangjában, mire mestere visszatért. Az oktató nem egy rúd mákosbeiglit szorongat a hóna alatt, hanem a rettenetesen összeborzolt von Fliegen-t, aki megkínoztatta Olivért egy előző visszaemlékezésben. De most visszakapta, fess náci tiszt helyett, az igen másnapos Eric Idle-re emlékeztet. Yoda mester szerint Eduardnak van egy repülőgépe, azon szökhetnének a Tisztítótűzből. Nekivágnak hármasban a dzsungelen át a reptér felé, a kínai felderít, Oli a foglyot ügyeli, a fogoly szabadulni próbál, verbális cselekkel. Dicséri Olit, ahogy elviselte a kínzást barátja-mestere miatt, pedig nem is sejti a valóságot. A sziget eredetileg a közismerten emberbarát Kína legszigorítottabb börtöntelepe volt, közveszélyes bűnözők számára, kiket a szárazföldön veszélyes volt őrizni, tarkón lőni meg bakfis tartózkodás miatt nem akarták őket. A sziget sem volt elég biztonságos, végül a Fekete Fegyvereseket küldték szanálni a telepet, két ember híján sikerült is. Az egyik hiányzó Yao Fei, a mester, a másik a Szadista Pantomista. Hiába igen bárgyú a hajótörtt arckifejezése, ezt a dumát még ő sem veszi be. Von Fliegen sem gondolta komolyan a meggyőzést, csak az időt húzta, amíg az emberei utolérték a triót. „Tényleg, nem volt gyanús, hogy ilyen könnyen elkaptál?” vigyorog az szűkűlt szemű Eredeti Íjászra. A fák mögül kilép a Pantomista, Olivér nem várja meg váratlan kung-fu bemutató végét, pedig öklökön kívül, még íjjal és karddal is csépelik egymást. A túlerő végül legyűri Yoda mestert, becsomagolják. Rénszarvasorr helyett, csak torkolattűz világít. „Lőttek a karácsonyi hangulatnak.” gondolja Olivér és sietve a sűrűbe veti magát.

arrow9_4.png

Visszatérünk Starling Városba. Walter mostohaapa rosszul teszi, hogy beengedte a Karácsony szellemét irodájába. Felicity kiderítette számára, hogy a Csuklyás ugyanazt az Ultraláthatalan Listát használja, amit Walter Queen anyu budoárjában lelt. Az egyik listaszereplő, Douglas Miller a családi manufaktúra egyik aligazgatója. Walter figyelmezteti a beosztottat a lehetséges Íjász veszélyre. Döglesz persze benne van a brancsban, jó tett helyébe, rohan feljelenti a Globális Összeesküvésnél a fényes homlokút. Merlyn Felettes elégedetlen Moira anyuval, nem tudta elterelni az amatőr nyomozót, nincs más hátra, jöjjön az Elintéző. Moirát, sóhajt és zavartan hallgat, mint akit vasárnapi betonozásra hívtak.

Nelson Ravich haja vörös, szintén ellenszenvesen telefonál. Éppen meséli valakinek, hogy visszaadta a pénz, 70 millió elvesztése nem lehet rosszabb érzés, mint egy mellkasba kapott nyílvessző, hátba kapni még rosszabb lehet. Ravinch szerencsés alkat, egyszerre érezheti át mindhármat, hiába volt az utalás, gerinc mellé érkezik a halálos vessző, de a hegye a mellkasán túl rezeg. Tényleg nem Olivér a tettes, Darth Íjász a zöld álcázókrém helyett, ninja maszkot hord. Lance nyomozó helyszínel a hulla felett, a nyomok továbbra is egy xerox-csuklyásra utalnak. A rendőrfőnök azonban begazol, ha megtudja a polgárság, hogy két íjrázó Rambo is lakik a városban, menten kitör a pánik, mindent a Csuklyás Igazságosztóra kell kenni. Lance igazságérzetét nem hatja meg a közhangulat, ezért főnöki parancsra lekerül a nyomozásról. Az ügytelen őrmester kicsit bambul az íróasztalánál, mint akinek most szakította el a damilját Moby Dick, majd telefont ragad, hívja az egyes számot. Nyilas Olivér hamarosan pakkot fog kapni, és karácsonyig kap időt, hogy elkapja a Sötét Ikertestvérét, utána Lance visszazordul hatósági vérebbé.

arrow9_5.png

Hiába vagánykodott, Olivér is csak egy nagyítóüveg alatt vizsgálja a bizonyíték vesszőt, bár többet lát, mint akármelyik rendőr technikus. Teflonbevonatú titán hegy, polimer szárral, de hiába forgatja tovább, itt véget ér a tudomány. Ilyenkor szokott megjelenni Felicity munkahelyén valami nagyon falmelléki szöveggel, most is így tesz. A szemüveges informatika tényleg lenyűgöző, egy tapintás és három billentyű lenyomásával megtalálja az interneten a spéci polimervessző gyártóját, a Saggitarius céget (latinul is ért). Lehet ezen a darabon rajta felejtették a csíkos címkét, Miss Smoak a cégadatokból alig öt másodperc alatt megtudja a kiszállítási címet is: Móló 10245. Ez az igazi csoda, nem a Hanukka-gyertya, Felicity megszolgálta a köszöntést Olivértől.

Zöld Íjász hamarosan megérkezik a Mólóra, a rejtekhely ajtajára bazi fehér betűkkel kifestett cím még nem gyanús, de az egyetlen lámpa fénykörében meredő fekete nyílvesszőre, már megvonja szemöldökét. Becsapódik a vasajtó, zizegve életre kel a zárlatos kóla automata, két folyadék kezd el összekeveredni egy tartályban. Íjász is látta a Die Hard 3-at, tudja mi következik, a vasajtó felé rohan, szerencséjére ma sem hagyta ki a tegezből az zár-robbantót. Hősünk nagy vörös lángok és a fél vaskapu társaságában távozik az épületből. Hiába próbáltak tőrt vetni neki, a sminkje még mindig tart.

arrow9_6.png

Megkezdődik a Queen Karácsonyi Buli, mindenhol mikulásvirág lóg vagy csillámmal szórt fenyőfa áll, talán elnyomja Olivér frissen égett kerozin szagát. Az összejövetel alatt Moira félrevonja férjét egy őszinte házastárs beszélgetésre. Walter hazudott neki a nyomozásról, „Aki, előbb mondja.” vág vissza a férj, közli sosem adja fel a nyomozást egykori barátja halála után. Moira rácsomóz a gyöngysorra és bevallja, ő is benne van az Összeesküvésben, amiben mindenki szörnyen veszélyes, még a liftesfiú is. A kiemelt hajóroncs csak zsarolási alap, már nagyon megbánta, hogy szeretett helyett, hatalomra próbált törni. Közeleg a szeretet ünnepe, kibékülnek és együtt fognak küzdeni a polip ellen. Moira elmond minden részletet, ha túlestek a Bulin. Szegények öregek, alig az évad közepén járunk, erre a beszélgetésre még nem kerülhet sor, valaki ki fog íródni az epizód végéig. Kezd széthullani a rendezvény, Thea hanyatt próbálja meglesni Télapó érkezését, de bátyja még időben toppan a lányszobába. A szextől megfosztott növendék macska dühösen fúj az erénycsőszre: ez a család már sosem lesz olyan, mint régen. Mindenki titkolózik és elzárkózik, mint öregapám a  maradék pálinkával. A testvéri hepajnak a híradó vet véget.

arrow9_7.png

Darth Íjász tévékamerát és túszokat szerzett, zilált nőszemély olvassa a követelését egyenes adásban. Ha a Csuklyás Igazságosztó nem adja meg magát nála, akkor menten  lenyilaz egy túszt óránként. A rendőrség tehetetlen, körbevették a raktárat, de a bejárati ajtókat valaki alaposan megpakolta dinamittal. A rendőrfőnök átizzadja a tányérsapkát, de Quentin nyomozó sincs jobb ötlete, mit lehetne tenni. Még jó, hogy valakinek eszébe jutott a nagy üvegablak, Zöld Íjász canopy-vesszőn, szilánkzáporral érkezik a túszokhoz. A szabadítás zökkenőmentes, csak a két csuklyás marad a helyszínen, kezdődhet a kerületi „Ki a nyilas bajnok?” vetélkedő. Látványos a verseny, elöszőr folyóson lőnek, mindketten fürgén limbóznak, nincs találat. A zöld mezes versenyző bevált taktikájával a gerendáknál rejtőzik, a sötét oldal üvegszilánk tükröződéseben észreveszi és seggbe lövi a szaltózva menekülőt. Lövésváltás fedezékből a következő szám, de a ninjamaszkos cselt használ, látszólag menekülőre fogja, majd teljesen másik irányból bukkan fel. Nyílvesszők jelzik a részeredményt Olivér hátában: kettő-nulla, ettől még ő is megtántorodik. Darth nem hagy pihenőt, összeveri a srácot, mint csatkai mókust a búcsúban. Saját szavaiból megtudjuk, a ninját a Halállista eredeti szerzője szerződtette. Egy csuklyaletépéssel fedné fel Olivér inkognitóját, de ő elpusztíthatlanabb az Órarugógerincű Felpattanónál is. Gyors mozdulattal egy „Elájulsz!” típusú dobónyílat üt Darth Íjász combjába, aki erre elájul. Zöld Íjász kiegyez egy döntetlenben, mert alig tud elbotorkálni a kukákig. Utolsó erejével Digglet hívja menteni.

arrow9_8.png

Időben érkezett a hűséges társ, Olivér kózházi ágyon ébred. Rosszabbul néz ki, mint akin áttrappolt egy közepes gnúcsorda, szerencse Digglenek jobb a kifogásfantáziája, az ágy körül aggódó családnak, motorbalesetet hazudott. Mindenki megbocsát, Thea elnézést-nyalókát hoz. Itt felcsendülhetne a Jingle-bells, de maradt még patron az utolsó pillanatra. Walter liftbe száll, de ahogy sejthető volt, nem fogja elérni a földszintet, a Globális Liftesfiú nyakon szúrja egy fecskendővel. Moira anyut Merlyn Felettes biztosítja, hogy férjének semmi baja, csak kivonták a forgalomból fél évre. Fél év kell még a Nagy Tervnek, több ezer ártatlan fog meghalni, de Starling olyan lesz, amilyenek a (ezekszerint csak) Városszéli Összeesküvés szeretné. Ez a Malcom Merlyn olyan gonosz, hogy akár még a Darth Íjász is lehetne. És tényleg ő volt a maszk mögött. Boldog Karácsonyt.

Címkék: arrow
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyemakisszíved 2013.03.25. 21:58:17

Hát, kicsit csalódtam a szigetben, azt hittem, minimum valami szakrális hely lehet, a beavatás színtere, ahol az ifjúból férfi lesz, az önzésből bajtársiasság. Most meg azt hallom, hogy börtön. Egyáltalán, miért nincsenek ott nők? Egy árva méhkirálynő sem bujkál ott sehol? A barlangjukba, ahol Oliverék laknak, elkelne néhány szép, színes virág, pár puha párna, meg jól jönne egy függöny is a bejáratához, hogy otthonosabb legyen.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.26. 08:54:36

@egyemakisszíved: A szigetes részeknél nekem enyhe Lost feelingem szokott lenni :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.26. 08:55:55

"Digglenek jobb a kifogásfantáziája, az ágy körül aggódó családnak, motorbalesetet hazudott."

És az orvosoknak? Senkinek nem volt feltűnő az a néhány nyílvessző, amit kioperáltak belőle?

Aszusz 2013.03.26. 11:30:22

@egyemakisszíved: Attól, hogy eddig még nem találkoztunk ott nővel, még simán lehet. 2) Attól, hogy valaki azt mondja hogy a sziget egy börtön, és Yao Fey egy elítélt, még nem biztos, hogy igaz. Gyakorlatilag még semmit sem tudunk a szigetről, vagy hogy miért vannak ott, akik ott vannak, bár azt talán tényleg kizárnám, hogy szakrális hely. :)

Fedor: lehet, hogy Dig kiszedte a nyílvesszőket, mielőtt beértek a kórházba. De igazad van, ilyen sérülésekre a motorbaleset nem stimmel. Talán az orvosi titoktartásban bíztak.

egyemakisszíved 2013.03.26. 14:12:10

@Aszusz: Szóval Fekete Parancsnok hazudós?
@Fedor: Starling City meg olyan, mint Csipkerózsika vára, modern kivitelben, az előtérben mesebeli faágakkal, háttérben meg a város éjjeli fényeivel.

Kham 2013.03.26. 16:53:53

Gyanús nekem is, hogy hazudott a börtönszigetről Eduard. Látszik rajta, annyira aljas ember, hogy megcukrozná a marhapörkölted, amikor félrenézel egy pillanatra.
No, meg az öreg Merlynnek is ki kellett valahol tanulnia a nyilazást meg a csuklyás kosztüm szabászatot.

Aszusz 2013.03.26. 18:57:42

@egyemakisszíved: Nem látom be, hogy miért mondana igazat. Valószínűleg az lehet, hogy az igazság morzsáit megfűszerezi egy kis hazugsággal, így aztán nehéz kideríteni, hogy amit mond, abból mi igaz. Amit eddig tudunk, hogy az "igazság bajnoka - csak a dolgom teszem" Parancsnok brutálisan megkínoztatta Olivert, míg a "veszélyes bűnöző - haljon meg" Yao Fey több alkalommal is megmentette Olivert, bár nem sok érdeke fűződött hozzá.

egyemakisszíved 2013.03.26. 20:25:45

@Aszusz: @Kham: Szegény Yao Fey nem akart már egyedül lenni – az ember mégiscsak társas lény - ez elég indok lehet? Vagy nem tud repülőgépet vezetni. Fekete Parancsnok nem mondta, hogy ő az igazság bajnoka, csak, hogy ő rend őre, megbízott kivégzőosztag. Lehet a krampuszok vezére vagy eszközökben nem válogató pragmatista.
Aki meg egy varázsló, Merlin nevét bitorolja, bármi kitelik tőle.

Aszusz 2013.03.26. 22:23:39

@egyemakisszíved: spoiler nélkül erre nehéz válaszolni, maradjunk annyiban, hogy még nem lefutott kör, hogy a Parancsnok miben mond igazat, miben nem :) Amikor ezt a részt láttam, az volt az érzésem, hogy hazudik, mint a vízfolyás, de legalábbis Yao Fey jó arc, és csak egymásnak akarja ugrasztani őket.

egyemakisszíved 2013.03.27. 11:11:49

@Aszusz: Mindenesetre furcsa, hogy ő, aki egy ág zörrenését is meghallja, nem mondta, hogy foglyul esett Parancsnok fogja be a bagólesőjét, így Oliver tőle hallotta a sziget első világmagyarázatát, és a szereplők benne kijelölt helyét. Ez több dolgot is jelenthet: nagyjából igaz, amit személy szerint róla mondott, bár lehet, csak az érem egyik oldala, úgyhogy jóváhagyta. Vagy nem érdekli: nem túl szószátyár férfi, így azt gondolja, majd a tettei beszélnek helyette, ha megbízik benne, maradhat, ha nem, átállhat a fekete seregbe. Mint harcos, még nem jelent számára igazi veszélyt, úgyhogy mindegy. Az élet, úgy látszik, még a szigeten is csupa kísértés!
süti beállítások módosítása