Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 1x05 - Blind Spot

2013. március 25. 11:00 - AaannnaaA

A mai rész Islamabadban kezdődik. Éjjel van, egy eddig ismeretlen férfi és nő házába pillantunk. Fegyveresek jönnek, akik álmunkban lepik meg őket. Csendben mozognak, annyira, hogy a nő fel sem ébred, míg a férfit elviszik mellőle. Láthatjuk, hogy egy furgonnal elszállítják. Amikor megérkeznek a célállomásra, zsákot húznak a fejére, majd egy repcsi felé kormányozzák. Hogy kik ők, hova szállítják a foglyot, és miért látjuk mindezt, még nem tudjuk. Közben egy rövid pillantást vethetünk Brodyra is, amint a garázsában a korábbi részekben már látott módon és körülmények között ismét imádkozik.

Carrie érkezik testvéréhez, de most csak édesapját találja itthon, akit - mint tudjuk - a testvére gondoz. Kicsit szét van csúszva az öreg, enyhén zavartnak látszik, bár szerinte ez csak a lányával való találkozás miatt van. Carrie persze hívást kap, így mennie kell, szinte nem is tud szót váltani az apjával. Galvez hívja azzal a hírrel, hogy elfogták az egyetlen rosszfiút, aki túlélte Brody kiszabadítását, nemsokára az országban lesz, ki lehet hallgatni. Gondolom az ő elfogását láttuk az előző jelenetben. Carrie indul, de előtte arra persze szakít időt, hogy a fürdőszobában betámadja és megtizedelje az örege zöld bogyó készletét. Kap apjától egy szendvicset útravalóul, aztán már ott sincs.

Saul várakozik a reptéren, virággal a kezében. A feleségét, Mirát várja, aki Indiában volt egy hónapig a családjánál. Váltanak pár szót, de aztán Saul telefonja csörög, ugyanazzal a hírrel, amit Carrie is kapott, így az asszony lemondóan veszi tudomásul, hogy ő innen bizony taxival fog hazamenni.

1.jpg

A központban David tart eligazítás a kollégáknak. Az elfogott férfi neve Afsal Hamid, és minden bizonnyal kapcsolatban állhatott Abu Nazirral; így tudhat egy lehetséges amerikai támadás terveiről, sőt tudomása lehet az itteni pénzmozgásokról, és most ez az infó nekünk nagyon kell. Szóval ki kell hallgatni. Ez Carrie és Saul dolga lesz, mondja David, de segítséget kell kérni Brodytól is. Mégis miért?? - lepődik meg Carrie. Azért, mert ő ismerheti a férfit, tudhat róla olyasmit, amit mi nem, így a segítségünkre lehet. Carrie rohadtul nem lelkes ezért, az eligazítás után is erről pattog, persze csak Saulnak. Ő viszont azt mondja, hogy Brodynak márpedig a kihallgatáson a helye, Carrie pedig hallgasson hősünkkel kapcsolatos gyanújáról, különben rövid úton repülhet. Miért is? Mert nincs egyértelmű bizonyítéka a bűnösségére. Arról nem beszélve, ha Brody ott lesz a kihallgatáson, első kézből figyelhetik meg, hogyan viselkedik. Ez az érv végül meggyőzi szőkénket.

2.jpg

Ezután Brodyt látjuk futás közben. Jó sokat ügethetett már, csatakos mint egy paci. Az úton azonban Mike várja azzal, hogy jelenése van a CIA-nál. Miért is? Titkos, mondja Mike. Szóval ügess haza – az asszonynak már szóltam, tőle tudom, hogy itt vagy – öltözz fel rendesen, aztán jönnek érted. Apu hazasunnyog. Persze otthon anyus faggatná, hogy hova viszik őt ilyen hirtelen, de nincs miről információt adnia. Anyus második kérdése, hogy ura jól van-e, erre az elkaffogja magát, hogy ne nyaggassa folyton ezzel. Milyen kedves. Persze ő is rájön, hogy bumbi volt, úgyhogy hátrább húzza az agarakat. Ekkor üget be Chris, hogy holnap vizsgázik kék övért karatéban, apu ugye eljön és megnézi. Naná!

Eközben látjuk, hogy megérkezett amerikai földre Afsal Hamid. Bilincsben, fejen zsákkal. Érdekesen fest. David és Saul is itt van a repülőtéri hangárban, ahol egy autóba tessékelik a foglyot, innen szállítják majd tovább a kihallgató helyre. Brodyt is hozzák már kísérői. Ő útközben rögtön kiszúrja, hogy nem a CIA támaszpontra mennek. Ezt a kísérői megerősítik, de egyelőre ennél többet nem mondanak neki. Megérkeznek a házhoz. (David időközben visszatért az irodájába, ő innen figyeli kamerán az eseményeket.) Brodyt Carrie fogadja azzal, hogy bemutatkozik, és emlékezteti rá, hogy korábban Brody kihallgatásán találkoztak, onnan ismerik egymást. Hősünk fején látványosan suhan át a felismerés: itt most mások előtt nem lehet elárulni, hogy ők a szőkével privátban máskor is összefutottak. Így aztán hozza a szerepét, üdvözli szőkénket és érdeklődik, miért vagyok itt? Csüccs le, mindjárt megtudod.

3.jpg

Hamidot bekísérik a kihallgató szobába, Brody és Carrie a monitoron figyelik. Amikor Brody meglátja kiről van szó, alaposan megnyúlik a képe, és ocsmány káromkodások kíséretében azonnal mondja, hogy ez a tag bizony a fogvatartója volt rabsága alatt. Ahogy emlékeiből látjuk meg is kínozta és alázta őt. Carrie jelzi, hogy akkor most segíteni kellene Saulnak a kihallgatásban. Saulnak ugyanis egy füles van a fülében, és hallja amit Brody mond. Ha információkat ad Hamidról, azzal a CIA úgy tűnik fel a rab előtt, mintha rengeteg dolgot tudnának róla. Oké. A kihallgatás elkezdődik. Saul az első néhány percben csendben vár, ahogy Carrie elmondja azért, hátha a rab közölni szeretne valamit. Naná, hogy nem. Mellesleg eléggé megviselt állapotban van, úgy nézem némi megruházáson már átesett. Ezt Carrie aztán meg is erősíti azzal, hogy jelzi Brodynak: a pakisztáni titkosszolgálat 3 napig már vallatta a tagot. Na ja, ahogy elnézem nyilván nem a buksiját simizték meg. Brody persze rögtön kérdi, hogy mit mondott a pakisztániaknak, de Carrie szerint ez titkos.

4.2.jpg

Miután a rab magától nem szólal meg, Saul kezd beszélni hozzá, a fülesén Brodytól kapott információk alapján. Először persze Brody fényképét mutatja a rabnak, hogy ismeri-e ezt az embert, de nem kap választ. Brody elpottyant némi információmorzsát a cefet kínzásokról, melynek ki volt téve, és melyben Hamid is részt vett. A fogoly néma marad, de látszik az arcán a felismerés, hogy ezeket az információkat Saul nem a kisujjából szedte. És néma marad akkor is, amikor Saul Abu Nazir képét teszi elé. Erre még Brody lélegzete is elakad egy pillanatra. Saul a családja biztonságával zsarolja a foglyot, hogy adjon információt. Carrie közben azt mondja Brodynak, hogy a rab családja már biztonságban van, de ő ezt ugye nem tudhatja. Saul nem kérdez többet, hanem egy papírral és egy ceruzával magára hagyja a foglyot, remélve, hogy minél előbb információt ad. Brody feladata az ügyben ezzel véget ért, mehet haza. Ő azonban nem akar, vallatója szemébe szeretne nézni, hogy bizonyítsa, végül ő nyert – én szabad vagyok, te nem. Carrie erre nemet mond, így Brody némileg bosszúsan, de szőkénk névjegyével felszerelve távozik. Távozása után Carrie elmondja Saulnak, hogy Abu Nazir neve hallatán Brody elfelejtett levegőt venni, szerinte rohadtul gyanús. Saul azonban nyugalomra inti, majd távozik azzal, hogy Carrie figyelje a monitoron a rabot, hátha rászánja magát az információközlésre.

5.jpg

Otthon apu magában mélázik, mígnem a felesége csatlakozik hozzá. Anyus levágatta a haját, mert hát az ura így szereti. Jól áll neki; azon kevés nők egyike szerintem, akik nagyon rövid hajjal is rendkívül csinosan és nőiesen festenek. Anyus bájolog egy kört, kedvenc teáját hozta apunak, de miután kiderül, hogy a nap eseményeit Brody titoktartási kötelezettsége miatt nem tudják átbeszélni, kínos hallgatásba kezdenek.

A kihallgató szobában Hamidot némi mentális kínzásnak azért alávetik, ugyanis néhány másodperces szünetekkel őrjöngő metálzene üvölt a mikrofonokból. Így persze sem pihenni, sem gondolkodni nem tud. Reggel lesz, mire megtörik, és Carrie legnagyobb örömére írni kezd. Szőkénk azonnal hívja Sault a hírrel, aki azonnal indul. Hamid nyolc családtagja nevét és címét írta fel, nyilván őket kéri cserébe az átadni kívánt információért. Egyelőre csak annyit segít vallatóinak, hogy e-mail címet ír le, ahova minden kapott információt továbbítania kellett. Carrie rögtön Brodyról kérdezi, de Hamid többet nem mond, előbb a családját akarja. Brody eközben díszbe vágta magát, és eljött David Estes irodájába. Hogy mit akar? Ugyanazt, amit tegnap nem tudott szőkénkből kipréselni: hogy beszélhessen Hamiddal, és a képébe vághassa azt, amit már tegnap is akart. Eléggé határozottan győzködi Davidet, és végül sikerrel jár, így aztán hősünk a CIA igazgatóhelyettesével kiegészítve indul a kihallgatásra használt házba.

7.jpg

Eközben szőkénk az irodában a Hamidtól kapott e-mail cím vizsgálatának eredményét várja A technikus küldött egy próba mailt a címre, melyet a rendszer aztán követ, és ami sok áttéten keresztül ebben a pillanatban meg is érkezeik arra a gépre, amin ténylegesen használják a kapott címet. A gép pedig nem máshol van, mint a korábban már (mint tudjuk tévesen) tisztázott tanárunk, Raqim Faisel munkahelyén. Carrie totál kiakad, a csapatot – mely eddig a pénzátvevő helyen megfordult embereket vizsgálta – arra utasítja, hogy mostantól egyetlen feladatuk van: megtalálni Faiselt, de sürgősen. Szőkénk Virgilt ugrasztja, hogy induljon az egyetemre Faisel dolgainak utána nézni.

Brody és David megérkeznek céljukhoz, Hamiddal beszélni. A fogoly épp eszik, mikor hősünk lazán besétál, leül vele szemben, elveszi tőle az ételt, és némileg pökhendin a képébe vágja, hogy most én vagyok felül. Hamidnak sem kell több, lazán Brody képébe köp, aki erre átnyúl az asztalon, és megrángatja a rabot. Sőt földre is viszi a verekedés hevében, úgy kell elrángatni onnan.

Virgil és Max Faisel irodájában vannak. A jó tanár úr nincs itt, de valamiféle biztonsági ellenőrnek kiadva magukat bejutottak, és titkárnő asszisztálása mellett körbeszaglásznak úgy, hogy a nőnek fogalma sincs semmiről. Virgil észre is vesz egy levelet az asztalon, ami már az új címre szól, ahova ugye Faisel költözött, a CIA pedig eddig nem tudott róla.

Időközben apu hazaért, mégpedig arra, hogy a fia a sikeresen megszerzett kék övének örül, aminek örömére fagyit fogyaszt, Mike társaságában. Merthogy ő vitte el edzésre, ha már apunak sürgős "elfogott-terroristával-való-összeverekedhetnékje" volt. Brody kicsit ideges lesz, hogy Mike így feltalálja magát a családjában, és virágnyelven kiebrudalja egykori haverját, aki rövid úton távozik.

7.jpg

Szőkénk eközben már Faisel lakását figyeli. Igen az újat, a reptér közelében. Carrie hívást kap Saultól: Hamid öngyilkos lett a fogságban. És ezt mégis hogy a rákban vitte véghez? Egy kis darab pengével, jön a válasz. És ehhez hogy a búbánatban jutott hozzá, kérdezi jogosan Carrie. Ám egyelőre Saul csak találgat. Carrie szerint valaki odaadta neki, és ugyanez a személy figyelmeztethette tanárunkat is, merthogy bizony ő sincs meg. Carrie ezért engedélyt kér, hogy bemehessenek a lakásba. Ez meg is történik. Rögtön nyilvánvaló lesz, hogy a tanárék sietve távoztak.

Este Saul hazatér a feleségéhez, Mirához. Az asszony már pihen, lévén hosszú volt a repülőút Indiából idáig, és az átállás sem könnyű, férje érkezésére azonban felébred. Vitába bonyolódnak a férj állandó elfoglaltságai miatt, úgy tűnik erősen hanyatló ágban van a házasságuk. A vita közepén azonban csöngetnek, és Carrie tület be totál idegesen. Röviden üdvözli Mirát, majd Saul orra alá dörgöli a nagy felfedezést és a vele járó elméletet: Brody volt bent Hamidnál, összekakaskodtak, a rab nyilván tőle kapta a penge darabot, és azzal végzett magával. Ez hát a bizonyíték Brody bűnösségére. Saul azonban leinti, mondván, hogy nem látszik, ahogy Brody bármit adna Hamidnak, a hivatalos verzió szerint a fogoly a cipőjében csempészte be a penge darabot. Carrie pattogni kezd, nyúlszívűnek nevezi felettesét. Saul nagyon hálás, hogy a saját lakásában oktatják ki, így kitessékeli szőkénket, aki dúl-fúl és csapkodva, bazmegolva söpör el.

8.jpg

Otthon aztán a fali tábláján lévő Brody képeket és az összeesküvés elmélet más bizonyítékait szedegeti le sírva, alig van kiborulva. Félelmetes mit bír picsogni ez a ribi. De lesz ez még durvább is, amikor a picsogást folytatva berongyol (késő este!) a testvéréhez azzal, hogy ő totál ki van borulva, felmondott a CIA-nál etc. A nővére már rutinos, nyugalomra inti, egy korty itallal kínálja, majd kéri, aludjon náluk. Aztán amikor szőkénk megkapja a pizsijét, megjelenik két unokahúga, akik persze behízelgik magukat mellé az ágyba. Annyira cukik!

Kiccsalád is lefekvéshez készülődik. Apu pizsiben rongyol be Chirs szobájába, fia éppen az ágy mellett térdelve imádkozik. Apu letelepszik mellé, és elrebegi, mennyire büszke porontyára. Aztán megkérdi, miért imádkozol fiacskám? Eddig azért, hogy gyere haza, most pedig azért, hogy gyere rendbe, hangzik a válasz. Brody ezen elgondolkodik.

9.jpg

Éjjel szőkénk csak nem tud aludni, gondolom a napi eseményeken kattog még mindig. Kislisszol az ágyból, de a kisebbik lány felébred, így néhány szóval meg kell vigasztalnia az álmából felriadt gyereket. Aztán kibattyog a szobából, és mélázó képével zárjuk az epizódot.

Címkék: Homeland
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.03.26. 16:44:25

Még mindig sikerül elérned hogy a posztot olvassam el előbb és utána nézzem meg az epizódot (fel van véve).
Köszi! :)

AaannnaaA 2013.03.26. 18:41:41

@vágtázó halottkém: Szívesen.
Utólag látom, hogy csináltam némi malőrt a képek beszúrásánál, de a lényeg benne van :) Jó szórakozást a megnézéséhez!

Gabba 2013.03.27. 12:18:11

Az megvan, hogy a szinkron szerint krétát adtak Hamidnak az íráshoz?

Miss Baccarinnak meg vissza a hosszú hajat, mint amilyen a Serenity fedélzetén volt! :)

judy7 2013.03.27. 12:23:44

@Gabba: Nemcsak a szinkron szerint. A zsírkréta szót használták (crayon) - mondjuk logikus: a tollal kárt tehet magában, a zsírkrétával meg max a hasát csapja el...
Bár aztán máshogy alakult...

Gabba 2013.03.27. 12:53:40

@judy7: köszi, így már más, de akkor míért nem úgy fordították ?(költői kérdés, tudom)

AaannnaaA 2013.03.27. 13:30:28

Látjátok, ilyen finomságokra épp nem is figyeltem. Köszi a jelzést!

@Gabba: Ha már szinkron, akkor...

www.sorozatjunkie.hu/2013/03/13/az-angol-es-a-magyar-homeland-nyelvezete/

Ezt a két kis videót én vágtam össze, a cikket természetesen winnie írta.
A lényeg a magyarításon van, bár épp a káromkodás szemszögéből.

judy7 2013.03.27. 15:25:50

Nem szeretem a szinkront, amit csak lehet eredeti nyelven, felirattal nézek.
A szinkrontól elvész a természetesség, túl steril lesz. Ugyanígy az is elvesz az élményből, ha kicenzúrázzák a káromkodásokat. Egy-egy fucking vagy shit teljesen életszeű. A köznapi beszédben mi nem használjuk ezeket a szavakat? (Ha nagyon mérges vagyok, nekem se mindig az jön a számra, hogy a macska rúgja meg.. :))
A Homeland nem matinéidőben megy, a célközönsége elbír egykét baz+et, sztem felesleges finomkodás kigyomlálni a csúnyább szavakat.

AaannnaaA 2013.03.27. 16:19:44

@judy7: Nekem alapvetően nincs bajom a szinkronnal (főleg, ha nem tudom miről maradok le - nincs összehasonlítási alapom).
De azzal, amit írtál egyetértek, a sterilitás és a cenzúrázás vonatkozásában. Még annyit tennék hozzá, hogy az is rosszul érint, amikor lecserélnek egy megszokott szinkronhangot, pl. betegség miatt. Vagy amikor egy színésznek öt filmben öt hangja van. /Pl. Jim Caviezel (PoI). Pedig ő aztán tényleg nem egy ismeretlen színész./

judy7 2013.03.27. 18:09:57

Néha zavaróan mellényúlnak a szinkronhang választással. Persze hazudnék ha azt mondanám nem találkoztam már olyannal is, amikor a szinkronhang majdnem jobban passzolt a karakterhez, mint a színész eredeti hangja :D
Asszem a Sorozatjunkies írásnál is megemlítették, hogy a szinkronizálás során lekevernek apró zörejeket, amik az eredeti verzióban benne vannak.. és zamatot adnak a jelenetnek.
Plusz a szinkronszínész felolvassa a szöveget - ezt sokszor érzem a kész produkción. De az is lehet, hogy egyszerűen tetszik az idegen nyelv dallama.. :))
süti beállítások módosítása