Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 3x05

2013. március 19. 11:00 - Eurydice

Kedves Olvasó! Ha a story4 jóvoltából most kapcsolódtál be a sorozatba, akkor csak abban az esetben kattints a tovább gombra, ha ugrani szeretnél az időben két évadot és a történetben cirka 8 évet. Ha meg inkább magad szeretnéd felfedezni a film szépségeit, akkor a magyar nyelven már eddig leadott epizódok hogyvoltjait alább találod! Első rész, második rész, harmadik rész, negyedik rész, ötödik rész, és a most vasárnap vetített hatodik rész. da0305_00.JPG

Az elmúlt részben Hamvaska és Sofőr némi üldöztetés után letelepedni látszanak Downton Abbey-ban, addig legalábbis biztosan maradnak, amíg Sybil életet nem ad gyermekének. Nem mindenki lelkes ezt illetően, de az unoka-dédunoka kedvéért még a rebellis írt is elviselik. Egy ideig. Talán már nem kell sokáig, ugyanis a jó öreg Doki jár a házban éjnek évadján. Úgy látszik hiába ülnek tűkön a család tagjai, a szülés mégsem indult még meg. Mindenesetre a Lord már elhívott egy Híres Orvost is konzultációra (magát Pegazust!), biztos, ami biztos. A Doki bajuszának rezzenéséből látni, hogy nem örül ennek, de azért nyugalomra inti az ideges apát, a részletekbe természetesen nem bocsátkozva, mert mégis úriházban vagyunk vagy mi.

da0305_01.JPG

A cselédek is persze köszörülik a nyelvüket már kora reggel, ki hol szülne, és legalább olyan beleéléssel érvelnek, mintha mindenki a kilencedik hónapnál tartana. Carson aztán szokás szerint helyreteszi a népet, különösen a fülig-száj Ájvit. A reggeliző Jenkihez kapcsolunk, aki két lekváros pirítós között a Doki szakmai kvalitását vitatja Házurával. A Lord szerint az orvos Matyinál és Lavinánál is kissé félreértelmezte a helyzetet, aminek következtében Matyi mégis lábra állt, a menyasszonya meg eltűnt láb alól. Mindenesetre a Híres Orvosnak, aki már millió nemes családnál segédkezett, itt a helye a kastélyban, hiszen több szem többet lát. Szerencsére nem mindenki van teljesen elveszve a szülés témában, Szépfiút inkább az aggasztja, hogy hogyan húzza fel a nagy órát a hallban. O'Brien persze azonnal tudja a megoldást; Thomas szívesen segít, mert nagyon jó érzéke van az ilyen régi szerkezetekhez (meg a csinos fiúcskákhoz is).

da0305_02.JPG

Hamvaska házzá dagadva szenved az ágyában, Méri pedig, mint ifiasszony még csak vágyik erre a szenvedésre. De ez még odébb van. Sybil elkottyantja, hogy ha már nem szülhetett ír földön, legalább katolikus legyen a gyerek, és ehhez kéri nővére segítségét. Mármint ahhoz, hogy segítsen a tervet véghezvinni a Lorddal, Halszem nagyival és a jó öreg Travis tiszteletessel szemben. James beleszalad tehát Kakastaréj jóindulatú tanácsába, és azon kapja magát, hogy Drakula lelkesen tologatja az ujját az óra számlapján. Minő romantikus egymásra hangolódás is ez, a hidegben semmi se jó, még az órafelhúzás sem.

da0305_03.JPG

Annuska végre szabad utat kapott és meglátogathatja a férjét a börtönben, megbeszélik, hogy mindenképpen ki kell valakinek kérdeznie Vera barátnőjét, mert a szobalány gyanítja, hogy az asszony tud valamit. És ez már tényleg a legutolsó reménységük, különben Bates sose szabadul ki innen. Matyianyura megint rátört a karitatív gondoskodás, ezért magához hívatja Vörös Ethelt, és megkéri, hogy legyen nála konyhalány. Úgy látszik Isobelt egyáltalán nem érdekli, hogy ki mit gondol az alkalmazottairól.

da0305_04b.JPG

Mivel Sybil még mindig egyben van, Matyi és Méri kis sétát tesznek a birtok romos épületei közt. Az ügyvéd az elvégezendő terveit ecseteli a nejének, szerinte sok a tennivaló és változások szükségesek az életben maradáshoz, amit a Lord nem hajlandó belátni. Persze nem kolbászolnak sokat, hanem sietnek haza, mert estére érkezik a Híres Orvos, a szakma tekintélye.

da0305_05.JPG

Így is van: Sir Philip már a vacsora közben belemélyed a szülészet rejtelmeibe, olyannyira, hogy a Lordnak majdnem torkán akad a gyomorkeserű . A Híres Orvos lelkesedése kissé ugyan alábbhagy, amikor megtudja, hogy osztozkodnia kell a betegen a helyi felcserrel. Matyit a birtok helyzete mellett más problémák is gyötrik mostanában, erős ugyanis a gyanúja, hogy a háborús sérülése kihatással van az eddig terméketlen házasságára. Eme kételyét egy alkalmas pillanatban meg is osztja Sir Philippel, aki azonnal diagnózist állít fel: Matyi ideges, lazítson, még semmi ok a parára. Annuska hazatérve a kastélyba a Lord elé viszi Vera barátnőjének esetét, az pedig megígéri, hogy megpróbál a család ügyvédjével a volt komornyik segítségére lenni.

da0305_05b.JPG

A reggelinél már megint szegény Edith a téma: annyira belelendült ugyanis a cikkírásba, hogy a Times után a Sketch is foglalkoztatni akarja bármilyen témában. Matyi azonnal támogatja a lányt, ami jól is jön, mert az apja szerint csak a címére és a nevére van szüksége az újságnak. Áll a bál Manyianyunál is: ahogy vörös Ethel megjósolta, nem lesz zökkenőmentes az alkalmazása, ugyanis Mrs Bird, a szakácsnő nem kíván egy tűzhely mellett sertepertélni a bukott nővel, ezért felmond. Azonban a várt marasztalás helyett a gazdája két hónapnyi fizetéssel köti a talpára az útilaput. Az asszony meg csak hebeg-habog. Látszik, nem erre számított.

da0305_06.JPG

Ezalatt a kastély konyhájában Colos és Szépfiú versengve udvarolják körbe Ájvit, ezt aztán Dézi nem nézi jó szemmel. Ráadásul az új szolga munkájában sem tud kivetnivalót találni, sőt Colos eléri azt, hogy a konyhalány egy apró trükkel kivívja a felettese tiszteletét. Bravó Ájvi,csak így tovább! Még néhány ilyen, és a segédszakács felrobban a méregtől. Újabb este érkezik, de Sybilnél még mindig semmi. A család is összegyűlt, már csak a Dokit várják, már aki várja, mert se a Híres Orvos, se a Lord nem ragaszkodik a jelenlétéhez. Jenki azonban a szavát adta, hogy itt lehet, úgyhogy nincs mit tenni. Az Úrnő szava szent. Mélán várakozik a család - ismerem ezt a hangulatot, csigalassúsággal mennek a percek. Jobb is, ha inkább beszélgetnek, addig is megy az idő. Persze nem a legjobb a téma, mert Edith újságíró ambíciói kerülnek két fogás között a terítékre, és ugye Halszem nem nagyon rajong az unokája ezen hobbijáért. Kész szerencse, hogy berobban az ebédlőbe az ápolónő., hogy akció van. Így a vacsora is kérdésessé vált, ettől aztán odalenn Patmore-éknál kezdődik a káosz.

da0305_07.JPG

Időközben megérkezik Doki, aki aggodalmát fejezi ki Sybil zavartsága és dagadt bokája miatt, amely jeleket a Híres Orvos csak a szülés előtti természetes jeleknek értelmez. A konzíliumot szerencsére nem a család jelenlétében, hanem a folyosón tartják meg, ahol majdnem összeakad a bajszuk meg a sztetoszkópjuk, ha éppen lenne náluk. A Doki hiába érvel a terhességi toxémia mellett, a Híres Orvos, Akinél Hercegnők Szültek, csendre inti a vidéki kollégáját.

da0305_08.JPG

Ethel az első vacsorák egyikével próbálkozik Matyianyunál, de úgy látom a tepsin megégetett kezénél csak a veseszuflé szenesebb ebben a konyhában. Isobel szeme előtt felhőket látok elsuhanni, talán mégsem volt olyan jó ötlet egy konyhai analfabétát szakácsként alkalmazni pusztán irgalmasságból. Szerintem visszakívánja még Mrs Bird ízletes vacsoráit. A volt szakácsnő bosszúja persze nem marad el, levélben értesíti a minden-lében-kanál Molesley-t, hogy micsoda sértő mellőzés áldozata lett egy kurva miatt.

da0305_09.JPG

Sybil még mindig vajúdik, szegény sofőr ez idő alatt próbál a feleségén segíteni, de kérem, ha hülye témákat hoz fel, attól nem lesz az asszonynak könnyebb. Inkább lélegeznének jó mélyeket, de ugye nem. Közben Jenki segedelmével Doki mégis bejut Hamvaskához, és eléri, hogy megvizsgálhassa a csillagokat és kórházi szolgálatot vizionáló kismamát. Odalenn is áll a bál, miután Molesley aktiválta Carson papát Vörös Ethel ügyben, persze az öreg egyből a következményeket mérlegeli, ha már Matyianyu nem tette. Kulcsos szerint Ethel konyhaművészete hagy azért kivetnivalót maga után, úgyhogy nem jósol hosszú szakácsnői karriert a lánynak. Carson ezért jobbnak látja egyenlőre hallgatni az esetről, hogy elkerüljék a pletykákat és az esetleges látogatásokat.

da0305_10.JPG

Doki végre az elvégzett vizeletvizsgálat alapján a család elé tárja azon félelmeit, hogy Sybil élete komoly veszélyben forog. A Híres Orvos persze el akarja bagatellizálni a helyzetet, és hallani sem akar a megmentőnek gondolt a közkórházi császármetszésről. A Lord persze a másik Lord pártját fogja, de a többiek úgy vélik, hogy itt csak a Politikus Sofőrnek van döntési joga. Tom persze semmivel sem határozottabb a család többi tagjánál, úgyhogy addig megy az agyalás, amíg szegény Hamvaska fájdalmas kiáltásaival magára nem vonja a figyelmet.

da0305_11.JPG

Matyianyu is virraszt otthon, a kastélybeli híreket várva, de úgy tűnik Ethel mézes tea bevált receptjét is képes átírni. Sikertelenül. Ezalatt a család férfitagjai és Halszem a szalonban várakoznak, mikor Méri jó hírekkel érkezik. Kislány született és mindketten jól vannak, Tom egyből felsiet és megölelgeti az asszonykát, akit nemsokára pihenni hagynak, elvégre azt mondják, hogy a szülés olyan erőfeszítés, mintha lefutnád a maratont. Sybil persze még elkapja az anyját, hogy beszéljen a sofőrrel, ó pardon, a férjével, hogy ne elégedjen meg holmi liverpooli autószereléssel, hanem vigye ennél többre. Odakinn aztán a nagy örvendezésben fátylat borítanak a kételkedésre, Híres Orvos élen jár a megbocsátásban, úgyhogy mindenki mehet aludni a felső és alsó szinteken egyaránt. A nagy örömben Drakula jól megtapogatja Szépfiú izmos felkarját, ami már az első inasnak is szemet szúr. Az persze rossz embert kérdez, mert O'Brien csak élesíti a helyzetet. Hisz ez volt a terve. 

da0305_12.JPG

Az éjszaka nem ért még véget, Mérit láthatjuk osonni az éj leple alatt az anyjáékhoz, hogy bizony Sybilen valamiféle lázgörcsszerűség vett erőt. Már az egész család ott áll az ágy mellett, beleértve a két orvost, azonban senki nem tehet semmit. Mégis igaza volt Dokinak, mert a tünetek tényleg mérgezésre utalnak, és már késő a segítség. Az egész család végignézi, ahogy Sybil képtelen levegőt venni és lassan elszürkülve itthagyja a drámát a többieknek. No, nem így álltunk neki ennek az epizódnak, és még közel sincs vége. A rossz hír gyorsan lejut a szolgák közé, akik szintén hálóruhában állnak ledöbbenten és egymás vállán sírdogálnak. Még Thomas is elbőgi magát, hiszen mégis csak együtt szolgált Hamvaskával a kórházban a háború alatt. Aztán visszakapcsolunk Sybil szobjában, Jenki ül az ágya mellett, és szinte félörült monológot folytat a halott lányával. Elküldi Mérit is, és a Lordnak is megüzeni, ma az öltözőben aludjon.

da0305_13.JPG

A reggel egész sötéten indul, Murrey érkezik a korábban megbeszélt találkozóra Annuskához, de Matyi is szeretne pár szót váltani majd az ügyvéddel. Méri és Edith könnyezve állnak a huguk ágyánál, az utolsó alkalom, hogy egy légtérben vannak, Ketteske ennek az alkalomnak a hatására meg akar javulni, de Méri tudja, hogy ez nem olyan egyszerű, úgyhogy ő azt is elégségesnek véli, ha most nem ellenségei egymásnak.

da0305_14.JPG

MiIután Annuska felvázolta Vera barátnőjének történetét az ügyvédnek, Matyi is értekezik Murreyvel a birtok ügyeiről. Méri, aki épp megzavarja a beszélgetést, teljesen elképed, hogy férje egy ilyen szörnyű éjszaka után is képes ezzel foglalkozni, holott tudja, hogy a Lord nincs olyan állapotban, hogy a megbeszélésben részt vegyen. És különben is! Murrey nem is pazarolja a drága idejét a kastélyban, hanem nyomban felkeresi Batest az ügy részleteivel kapcsolatban. Pechére a Cellatárs és az Börtönőr, akik szeretnének valami revansot venni Batesen, kihallgatják a beszélgetést és fondorlatos terveket eszelnek ki.

da0305_15.JPG

Nagyi is megérkezik a gyászoló házba, vagy 10 évet öregedett, mióta dédnagymama lett. Jenki épp visszavonul, hogy levelet írjon Dokinak, bocsánatát kérve a mellőzéséért, hiszen ha rá hallgatnak, Sybil talán még most is élne, mindeközben szúrós szemeket mereszt a férje felé. A Lord elismeri, hogy van némi igazsága a feleségének, noha Halszem az, aki reálisan látja a helyzetet, ha tragédia van, akkor bűnbakot keres az ember, pedig a tragédia csak a dráma része. Tom a kislánnyal a karjaiban néz kifelé az ablakon, az udvarra, ahol annyiszor megfordul a kocsival, mint sofőr. Azóta a feje tetejére állt minden. Kíváncsian várom, hogy meddig fordul még a világ a tengelyéből, ha ti is kíváncsiak vagytok, két hét múlva innen folytatjuk.

da0305_16.JPG

Címkék: Downton Abbey
10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tóparti látomás 2013.03.21. 14:26:42

Ez egy nagyon szomorú rész, Sybil halála megdöbbentett. Kíváncsi vagyok mi lesz ezután, ki jön vagy megy a családban.
Köszi a posztot :)
Azt lehet tudni, hogy második évad lesz a Story4-en?

Eurydice 2013.03.21. 16:43:54

@tóparti látomás: Várd csak ki a harmadik évad végét meg a karácsonyi részt, az lesz csak az igazi :)
Story4ről továbbra sem tudok semmit, de talán ha belevágtak, akkor leadják az eddig elkészült évadokat

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.03.25. 11:21:15

@tóparti látomás: szia, nagyon barátságos a Story4, folyamatosan adják most vasárnap a 2. évadot.
@Eurydice: vétkeztem, az 1.évad megnézése után elolvastam a hv-kat, ELŐRE!
és nem szégyellem magam. :)

Eurydice 2013.03.25. 13:40:18

@aggyistenbiri: mea culpa elfogadva - menj és ne vétkezz többé :)

Eurydice 2013.03.25. 13:45:41

@aggyistenbiri: hm, ha kifogy a downton, lehet a the bible-t kellene írnom??? :D

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.03.25. 13:59:33

@Eurydice: ha annak is ilyen olvasói lennének,mint én, ne tedd! :DDD "és nem is szégyellem magam"
Azon csodálkozom igazából, hogy ilyen izgalmas, fordulatos sorozatnak ilyen minimális a hozzászólója.

Eurydice 2013.03.25. 14:25:42

@aggyistenbiri: talán ha több csöcs-pöcs, széttrancsírozott hulla, buzi vagy HorváthÉva lenne benne :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.03.25. 14:31:20

@tóparti látomás: @Eurydice: nagyon jó példája volt ez a rész a régi világ haldoklásának és az új világ születésének. Sybil vajúdta a világra ebben a történetben, ezért is kellett belehalnia.

tóparti látomás 2013.03.25. 15:23:11

@Eurydice: Köszi :) tegnap éppen elcsíptem az előzetest és jövő héten már a 2. évad lesz.

bnemeth 2013.07.22. 08:33:56

A Sybilt játszó színésznő sokkal stílusosabban szállt ki a sorozatból mint a Mathewt játszó, aki nem volt hajlandó visszamenni néhány részre a 4. évadban, így rákényszerítve az írót a karácsonyi különrész "elrontására", csak mert ennek a sorozatnak köszönhetően hívták Hollywoodba!
süti beállítások módosítása