Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 3x02 - The Box

2013. március 15. 12:00 - Tipca

Túszhelyzettel nyitunk, egy pasas egy egész családot tart fogva, megkötözve leülteti őket a tévé elé, és rajzfilmet nézet velük. Ezalatt a társai (köztük az unokatesója) odalent ásnak a pincében, valaki megbízta őket, hogy szerezzenek meg onnan valamit. Elő is kerül a föld alól egy doboz, rajta különös szimbólummal. A trió sok pénzt kap a melóért, de ők még többet akarnak, úgyhogy belelesnek a dobozba, hátha valami könnyen eladható szajré van benne. Alig nyílik ki a fedél, a lámpák pislákolni kezdenek, a két rosszfiú a pincében pedig felakadt szemmel rángatózni kezd, orrukból dől a vér. A harmadik lenéz hozzájuk, de látva a helyzetet csak lecsukja a fedőt, és elsétál. Menet közben veszi észre, hogy nem csak a társaira, az egész családra hatott a doboz tartalma. Kék főcím, ergo most a mi valóságunkban járunk.

01_lyuk.jpg

Bolivia összekötője ebben a világban nem más, mint régi kedves barátunk, Newton. Az összeszedett minden fontos infót Peterékről, meg úgy általában az itteni Olivia életéről, amit Boliviának tudni érdemes, ha nem akar lebukni egy mezei beszélgetés során. Míg Newton leszedi a nő nyakáról a tetkót, tisztázzák a dolgokat: bármilyen rég is van itt Newton, Bolivia most a felettese. Walter csokis tejet akar inni, ennek érdekében kakaóbabbal tömi Gene-t, a tehenet. Eközben Broyles és Peter a másik oldal világvége gépezetének terveit tanulmányozzák. A gép legfontosabb alkatrésze, Peter még biztosan hiányzik Walternatívnak, de mivel az itteni ügynökei nem nagyon mozgolódnak, úgy tűnik, van valami alternatív megoldása is. Broyles szerint minél hamarabb meg kell építeniük a gépet nekik is, Peter (és Walter) azonban már nem ilyen biztos a dologban.

02_kiccsalad.jpg

Bolivia és Peter együtt isznak, Bolivia próbálja pedzegetni, hogy Broylesnak igaza van, mindent meg kell tudniuk a gépről, amit csak lehet. Közben majdnem elszólja magát, mikor megjegyzi, hogy tetszik neki egy szám, ami a háttérben szól, ugyanis Peter még sosem vette észre, hogy tetszik Oliviának bármilyen zene. Hamarosan már a fent említett család nappalijában toporog a csapat, Walternek rögtön fel is tűnik, hogy az áldozatok orrából csorgott vérbe gerincvelő is keveredett. A pincében megtalálják a két rablót is, meg a doboz hűlt helyét. Bolivia gyorsan jelenti is Newtonnak, hogy a harmadik ember elvitte a szajrét. Newtonnak már az is gyanús, hogy ő csak két embert bérelt fel, az meg még inkább, hogy ebbe kivétel nélkül mindenkinek bele kellett volna halnia. Pedig a harmadik nagyon is él, most is épp rettegve bámulja a konyhaasztalon heverő dobozt.

03_nina.jpg

Walter kirittyentve, nyakkendőben távolítja el épp az egyik rabló agyát a laborban, mikor eljön érte Peter. Most, hogy William Bell meghalt, felolvassák a végrendeletét. Nina megkapja a harangot, ami ott volt a WTC-ben Bell íróasztalán, Walter pedig egy titokzatos borítékot, melynek tartalmáról nem hajlandó beszámolni Peternek. Telefon Broylestól, kérdezi, hogy ott vannak-e már Blake lakásán, mert Olivia nem veszi fel. Ki az a Blake, teszi fel a kérdést Peter. Hát azonosították az egyik rablót, Olivia nem is mondta? Nem hát, mert Bolivia épp azon van, hogy felforgassa az emlegetett lakást. Mikor Peter befut, persze megvan a jó kifogás: nem akart zavarni Walter nagy napján. A nyomok alapján úgy tűnik, Blake-nél lakott valaki. Bolivia kimegy a ház mögé telefonálni, pont mikor begördül Blake unokatesója, a kocsi anyósülésén a dobozzal. Bolivia lediktálja a címet Newtonnak, és utasítja, hogy mire fél óra múlva eltűnnek onnan Peterrel, legyen ott. A pasas mindezt távolból leolvassa a szájáról, és fel is jegyzi magának a Dunham nevet.

04_hang.jpg

Walter teljesen maga alatt van, s mikor Astrid rákérdez, mi a baj, az orra alá nyomja a borítékot, amit Bell hagyott rá. Egy széf kulcsa van benne, és egy üzenet: ne félj átlépni! Régóta vitáztak ezen Bellel, és Walter most ki van akadva, hogy erre kéri a barátja, holott látta, mivel járt a legutóbbi átlépése. Astrid rájön, honnan fúj a szél, és megkéri Waltert, minél hamarabb beszéljen Peterrel a történtekről. Most, hogy kibeszélte a gondjait, Walter könnyebben gondolkozik, rá is jön, hogy mi okozta az áldozatok halálát: a zene. Jobban mondva egy erős ultrahang impulzus. De ez nem magyarázza meg, a harmadik miért nem halt meg. Walter gyorsan megejti a nagy beszélgetést, de Peter egyelőre még nem elég erős, hogy erről beszéljen.

05_tocsa.jpg

Bolivia épp Olivia régi ügyeit nézi át, mikor kopogtatnak. A harmadik fickó az, akiről kiderül, hogy süket, ezért maradhatott életben. Látta Bolivia jelvényét a háznál, és szerette volna eljuttatni a dobozt a rendőrségnek. Mikor elviszi a dobozt, Newton felajánlja, hogy végez vele, de Bolivia nem kér segítséget. Épp átcipelné a hullát a másik szobába, mikor Peter kopog az ajtón. Walterről hadovál, meg hogy mennyi kárt okozott a másik világban, erre most itt van ez a gép, amivel – minden jel szerint – neki kell bevégeznie a melót, amit Walter elkezdett, és elpusztítania a másik világot. És ehhez nincs túl sok kedve. Közben a hálószoba ajtaja alól lassan szivárogni kezd a vér, úgyhogy Bolivia elterelő üzemmódba vált, és jól letámadja Petert.

06_newton.jpg

Közben Newton otthagyja egy padon a metróban a dobozt, és megkér egy hajléktalant, hogy ugyan vigyázzon már rá, amíg ő kimegy vécére. Aztán elballag a mosdó előtt, és távozik az állomásról. Nem tudom, hogy gondolta Bolivia, mert ha nagyon belemelegednek, abból előbb vagy utóbb úgyis hálószoba lett volna, márpedig ott per pillanat eggyel több a hulla a kelleténél, de végül is mindegy, mert csörögnek a telefonok: a metróállomáson mindenki kipurcant, a törpe csöves meg besétált a dobozzal az alagútba. Valamit tenni kell, a doboz nem juthat el a következő állomásra, szóval valakinek utána kell mennie, hogy megállítsa. Broyles már küldené is a tűzszerészeket, de Peter ellenkezik. Ez nem egy bomba, majd ő megy. Csak valami gyors megoldás kell, hogy ne patkoljon el, míg oda nem ér.

07_bumm.jpg

Walter kényszermegoldásként megkéri Oliviát, hogy lőjön egyet-egyet Peter két füle mellett. Peter megsüketül, de maximum 3 perce van. Nem kellett volna annyira sietniük, pár tíz méterre az állomástól ott van a csöves a dobozzal a kezében. A feje erősen rángatózik, majd hirtelen mozdulatlanná dermed, aztán felrobban. Peter felismeri a szimbólumot a dobozon; ez a világvége fegyver egy alkatrésze. Már csak be kell csukni, és mehetnek is piálni… csak egy gond van, a fedél eltört, így oda a hangszigetelés, hatástalanítani kell. Csak hogy egy kicsit még tovább bonyolódjon a helyzet, hiába lett kiadva az ukáz, hogy minden metrószerelvényt állítsanak le az alagútban, a számítógép által vezérelt szerelvények kommunikációjába bezavart a doboz, így egy kocsi épp Peter felé száguld. Bolivia leugrik a sínekre, és rohanni kezd. Peternek pont időben sikerül hatástalanítani a dobozt, egyrészt mert jön a metró, másrészt mert Bolivia is pont akkor ér oda, hogy berántsa őt egy beszögellésbe.

08_metro.jpg

Ismét az állomáson, az ügynökök csomagolnak. Broyles nem egészen érti, mit keresne Walternatív gépének egy alkatrésze a mi világunkban, de Petert már nem tudják meglepni. Mire Walter benyögi, hogy őt egy szalonnás pudinggal meg tudnák. Mindenesetre Peter elviszi a dobozt további tanulmányozásra. Walter végre ráveszi magát, hogy megnézze a széfet, aztán csak döbbenten pislog a tartalmára. Nem sokkal később már Astrid ajtaján kopogtat: tudja, mit hagyott rá Belly. A Massive Dynamicot. Bolivia ismét az írógépüzletben, üzen a másik világba, hogy Peternél van az első darab, mire kapja is az utasítást: kezdjen dolgozni Walteren.

09_reszvenyek.jpg

Érdekességek:

- Végrendeletében William Bell régi kedves barátjától, Isaactől idéz. Isaac Asimov Fantasztikus utazás című könyvének második részéből.

- Bell nekrológja három hasábot foglal el, ám ha jobban megnézi az ember, kiderül, hogy ugyanaz a négy bekezdés ismétlődik benne újra és újra, hogy terjedelmesebbnek tűnjön.

- Valóban van egy vasútállomás a Kent Streeten, csakhogy a valóságban az nem földalatti.

- A szimbólumok jelentése ALERT, vagyis RIADÓ/RIASZTÓ. Ez vonatkozhat akár a doboz kinyitásakor beinduló ultrahangra, de ha összetesszük az előző rész kódszavával, azt kapjuk, hogy AMBER ALERT, BOROSTYÁN RIADÓ, ami egy több országban is használt, gyermekmolesztálókra figyelmet felhívó "üzenőfal" neve. Ne kérdezzétek, hogy ez hogy jön a Fringe-hez!

Címkék: rejtély fringe
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása